Augusztus – 2020

Augusztus általában a nyaralások és bulik hónapja, idén azonban több lesz a feszültség, mint a szórakozás. Körvonalazódnak azok a témák is, amelyek az ősz/tél folyamán nehezen megoldható feladványok elé állítanak.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Általános tendenciák

A nyárnak az a része, amikor a Nap otthonában, az Oroszlánban halad, rendszerint kellemesen alakul. Ha más bolygók is tartózkodnak ebben a szórakozást kedvelő jegyben. nem csupán kedélyünk javul, hanem a színház, a nyári fesztiválok, nagy bulik, a kulturális élet is rengeteg lehetőséget ad a kikapcsolódásra. Ebben az időszakban felpezsdülhet a társasági élet, s ha a külső körülmények nem is változnak, lélekben könnyedebben kezeljük a kihívásokat, saját magunkhoz és másokhoz is bőkezűbbek vagyunk. Ámor nyilai is sűrűn záporoznak: hogy egy éjszakás, egy nyári vagy életre szóló kaland erejéig találnak, egyénektől függ.

Az 5 ház és az ezt uraló Oroszlán az alkotókészséggel, gyerekekkel is kapcsolatban van, így megnövekedhet kreativitásunk, könnyebben kapcsolatba kerülünk gyermek- énünkkel és a külvilágban élő gyerekekkel. A külső elvárások helyett hajlamosak vagyunk a szív igazságait követni, s önmegvalósításunk érdekében a kockázatválallástól sem riadunk vissza.



Idén azonban ezek a tendenciák igencsak feltételes módban érvényesülhetnek. A Szaturnusz – Plútó együttállás , 2019 – 2020 meghatározó konjunkciója és a vele egyidejűleg érvényesülő Jupiter – Plútó együttállás alaposan átalakította világunkat. Az egyik legmarkánsabb szinkronicitása, a koronavírus-járvány és gazdasági, társadalmi hozadékai valószínűleg nem csak idén lesznek hatással a vállalkozásokra, rendezvényekre, kulturális életre. Gyakorlatilag nincs is az életnek olyan területe, ahol ne tapasztalhattuk volna meg közvetlenül a hozadékait. És e cseppet sem könnyű bolygóhatásokkal kapcsolatba hozható meglepetések még nem értek véget …

A helyzet megkövetelte lemondás, önmérséklet, önfegyelem, introspekció, takarékosság nem kimondottan erőssége az örömelvű Oroszlán jegynek. Különösen most nem, amikor a korlátozásokat, frusztrációkat híresen rosszul tűrő Kos Mars is tüzeli. A Bakban levő bolygók (Jupiter, Plútó, Szaturnusz) megállítótáblái így dühödt, forrófejű reakciókra sarkallhatnak. Ha a gőzt nem sikerül kiengedni a szokásos módokon, a felgyülemlett nyomás szétvetheti az edényt . Ez személyes és kollektív szinten is igen veszélyes helyzeteket teremthet. Ilyenekben természetesen már az előző hónapok is bővelkedtek, de, mint az idei Kos Mars tranzitot bemutató bejegyzésekben szó volt róla, 2020 második fele nehezebb lesz, mint az első. Az augusztus folyamán elinduló folyamatok ebben meghatározó szerepet játszanak.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Fontosabb bolygóhatások

Július kardinális T -kvadráttal búcsúzott, augusztus kardinális T kvadráttal kezdődött, így tűzijátékból már a hónap legelején sincs hiány. Erről az egyensúlyt felborító bolygókombinációról már több bejegyzésben részletesen szó volt, a Rák Merkúr, Bak Jupiter /Plútó, Kos Mars között létrejövőről a júliusi előrejelzésben, a július 25 – 31 közötti hatásokat taglaló bejegyzésben és a Mars 2020-as Kos tranzitjában – így most nem tére ki ki rá külön.

Jelen helyzetben is érvényes, hogy a T-kvadrát alaposan kizökkent a komfortzónából. Hatására jó esetben ily módon idővel új, kedvező megoldásokra találunk, komoly fejlődésen megyünk keresztül, eredményesen hajtjuk végre azt a bizonyos régóta esedékes nagy ugrást. Kedvezőtlenebb helyzetben az ellentétes irányú késztetések hatására hol ezt akarjuk elemi erővel hol azt, így végül semmit sem csinálunk végig, a dolgok kicsúsznak a kezeink közül és annyira elfajulnak, hogy csak kapkodjuk a fejünket: hogyan is jutottunk el idáig.

Augusztus 1 : Merkúr – Plútó szembenállás, Rák – Bak 23°20

A július utolsó napjait igen viharossá tevő Merkúr – Jupiter oppozíció még hat, 1-jén viszont a Merkúr – Plútó szembenállás is bepontosult. Ez a tranzit a szokásosnál jobban kiszolgáltat környezetünk rögeszméinek, de nekünk is lehetnek megszállott pillanataink. A mindent elárasztó propaganda hatására nehéz eldönteni, melyik félnek van igaza. Valószínűleg valamennyi érintett manipulál az információval: a klasszikus „ jó hősök – negatív hősök” szereposztás már réges – régóta nem működik. A Jupiter elefántot csinál a bolhából is, a Kos Mars pedig olajat önt a tűzre, így ezekben a napokban még a legjobb forgatókönyvek esetén is sok stresszre, súrlódásra lehet számítani. Ha épp most kell konfrontálódnunk másokkal, jó ha felkészülünk az erőteljes (és érzelmektől átszínezett) visszavágásokra.




Augusztus 2 : Nap – Uránusz kvadrát; Oroszlán – Bika 10°37
A meglévő feszültséget a Nap – Uránusz kvadrát is fokozza. Jóllehet csak 2-án pontosul be, az ezt megelőző és követő 5 – 6 nap alatt is számolni kell befolyásával. A Nap – Uránusz tranzitok általában kiragadnak bennünket a szokásos kerékvágásból és váratlan helyzetekkel kell foglalkoznunk. Talán, valamilyen értelemben szeretnénk is egy kicsit kilógni a sorból, napunk nem egészen úgy alakul, ahogy elterveztük. Nagyobb szabadságra törekszünk, ki szeretnénk törni egy helyzetből vagy kapcsolatból. Esetenként valaminek a váratlan végét is jelzik vagy mi lépünk ki egyik pillanatról a másikra egy történetből. Ily módon nagyobb szabadságra is szert tehetünk, de az is kiderülhet: sem lelkileg sem érzelmileg nem állunk még készen arra, hogy becsapjuk magunk mögött az ajtót. A döntést azonban rendszerint már nem lehet visszacsinálni.

E bolygók közötti feszültség szeszélyessé, kiszámíthatatlanná, ingerlékennyé tehet bennünket is, környezetünket is. A vészhelyzetet, nyomást rosszabbul tűrjük, a kritikát nehezen viseljük. Az újdonság igénye excentrikus magatartássá fajulhat: befejezetlen ügyek sokaságát hagyva maga után. A magnetikus vonzerő uralkodási vággyá torzulhat, sokan belső bizonytalanságukból fakadóan élvezik a mások felett gyakorolt hatalmat, vagy kényszeresen lázadoznak minden fajta autoritás ellen.

Augusztus 3 : telihold a Vízöntőben

Leslie Ditto festménye

A telihold augusztus 3-án teljesedik ki, a Vízöntő 11°45′-án, helyi idő (Budapest) szerint 17h 58′-kor.

Az Oroszlán és a Vízöntő két egymást kiegészítő, egyszersmind egymással ellentétes archetípus. Az Oroszlán az individuum, az ego szükségletei, az önkifejezés, a kreativitás, a szenvedély, a szerelem, a szív, a szórakozás, hobbik, örömök. Vállalkozással, gyerekekkel, gyerekkorral, tanulással, tanítással, sporttal is kapcsolatban van. A Vízöntő a kollektívum, az eszmények, a barátok, a támogatók, a közösségi tevékenységek, társadalmi célok. Az egyik tűzforró, a másik jéghideg.
A telihold oppozíciós fényszöge önmagában is feszültséget jelez, amely felszínre hozza az addig lappangó ellentéteket, felkorbácsolja az érzelmeket, megmutatva társulásaink rejtett aspektusait éppen úgy, mint a különböző, eltérő irányultságú személyiségrészek közötti konfliktust.

Telihold a Vízöntőben, 2020 augusztus 3, Bp 17h 58

Mivel a teliholdképletben más erőpróbáló hatások is érvényesülnek, a levegő a szokásosnál is jobban felforrósodik. A kardinális T kvadrát feloldódott, de nem vagyunk kinn a vízből, mert a két fővilágító és az Uránusz között egy fix T állt össze. Az Uránusz ráadásul tengelybolygó is, így a légkör még robbanékonyabbá válik, az események – saját és mások reakcióit is beleértve – pedig nagyon kiszámíthatatlanná. A különböző autoritásfigurák, szabályok, korlátozások elleni lázadások e telihold központi témájává válnak. Helyzete és embere válogatja, jogos tiltakozásról van-e szó, vagy csupán fegyelmezetlen, a legapróbb diszkomfortot is rosszul tűrők hőzöngéseiről. Egy azonban bizonyos: a célon túllőni még jó ügyek esetén is könnyű, az események pillanatok alatt kifuthatnak az ellenőrzés alól.

Általában némi türelem, megfontoltság, részletekre való odafigyelés (Merkúr – Szaturnusz szembenállás) önmagában is megoldást hozhatna. Erőteljesen érvényesül azonban a Mars – Jupiter/Plútó kvadrát hatása is, így a megállítótáblákat hajlamosak lehetünk arra való felhívásként értelmezni, hogy még nagyobb sebességre kapcsoljunk, semmiségekért is keresztesháborút indítsunk. Ez a tendencia egyébként 2020 második felében folyamatosan érvényesül. Így, nem csak augusztusra, hanem a következő hónapokra nézve is érvényes: az effajta hozzáállás még ott is képes problémákat generálni, ahol nyomuk sem volt; a meglévőkből pedig olyan lavinát szabadíthat el, amelynek destrukcióival akár az év hátralévő részében is számolni kell. Mondani sem kell, hogy a hatalmi harcok sajátos színezetet adnak e teliholdnak. Ezek a napok fokozottan balesteveszélyesek is .




Augusztus 3 : Merkúr – Szaturnusz szembenállás; 27°37 Bak – Rák
A szintén aznap bepontosuló Merkúr – Szaturnusz szembenállás tovább fokozza a feszültséget. Az erőpróbáló fényszög hatására megsokasodhatnak az értelmetlen, sokszor tekintélyelvű viták. A józan ész, a meggyőző érvek harcot vívnak a demagógiával, érzelmi manipulációkkal, játszmákkal, az emocionális szempontok felülírják a gyakorlat kritériumait.

Augusztus 4 : Mars – Jupiter kvadrát; Kos – Bak 19°44

Mars – Jupiter fényszögek : A szerencsejátékos

A Mars – Jupiter kvadrát háromszor pontosul be: először augusztus 4-én, amikor a Mars még direktben halad, a Jupiter pedig még tolat, Kos – Bak 16°57′; másodszor október 19 -én, a retrográd Mars és a dirketben haladó Jupiter között, Kos – Bak 19°35; harmadszor pedig 2021 január 23-án, amikor már mindkét bolygó direktben mozog és jegyet váltott, Bika – Vízöntő 7°55.  Ez azt jelenti, hogy a jelenleg aktuálissá váló témák ilyen vagy olyan módon feladatokat adnak majd az év hátralevő részében is. Bővebben: A Mars áthaladása és tolatása a Kos jegyén: I rész, II rész.

Egy Mars – Jupiter erőpróbáló fényszög hatására igen csak túl lehet lőni a célon. A bepontosulást megelőző és követő hetet szélsőségek dominálhatják (különösen, hogy más bolygóhatások is ebbe az irányba mutatnak): költekezőbbekké válhatunk, két végén égetjük a gyertyát, a valóságalapot nélkülöző látványos gesztusok, nagy ígéretek pedig nem csak a közéletet hatják át. Túlreagálunk, túlbecsüljük lehetőségeinket és elbagatellizáljuk a kockázatokat, túl nagy ígéreteket teszünk, előre iszunk a medve bőrére, ahelyett hogy tetteink beszélnének, nagy hangon bizonygatjuk igazunkat.

Kollektív szinten demagógia, politikai, vallási csatározások teszik, nem is biztos hogy csak átvitt értelemben puskaporossá a légkört. A hiedelmeket, ideológiákat ilyenkor még annyira se szokás tényekkel alátámasztani, mint általában. Népszerűsítésük az inkvizítorok eszköztárát idézi, a szemben álló felek alapállása, hogy akik nincsenek velük, ellenük vannak, „igazságaik” érvényesítése érdekében pedig a legdurvább erőszaktól sem riadnak vissza. (Ne felejtsük, hogy a Jupiter egyszersmind a Szaturnusszal és a Plútóval is együtt áll, a Mars pedig velük is kvadrátot képez).

Augusztus 5 – 20 : Merkúr az Oroszlánban
Augusztus 5-én kora reggel a Merkúr belép az Oroszlánba. Míg ebben a jegyben halad, kreatívan, inspiráltan, fantáziadúsan, szenvedélyesen fejezzük ki gondolatainkat. A kommunikációs stílus merészebbé, lendületesebbé és közvetlenebbé válik. Az információcsere nem nevezhető kimondottan tárgyilagosnak ; a mondanivalót pátosz, drámaiság hatja át. A teatrális elemek célja, hogy hatást keltsenek, felhívják a figyelmet a beszélő kiválóságára és/vagy a helyzet/ téma különleges mivoltára . Rosszabb esetben a tényszerűséget teljes mértékben háttérbe szoríthatja a hatáskeltés, a hangerő, a megalapozott ellenérveket pedig tekintélyelvű visszavágás, a vitapartner durva ledorongolása váltja fel.

Augusztus 7 – szeptember 6: Vénusz a Rákban
Augusztus 7-én késő délután a Vénusz a Rákba lép. Ez jelentős energiaváltás, hiszen, tolatása miatt idén a Vénusz a szokásosnál hosszabb időt, bő négy hónapot töltött a cserfes, intellektuális, de valljuk be, felületességre hajlamos Ikrek jegyében. A társas kapcsolatok jelölője sokkal jobban érzi magát Rák érzelmes, romantikus, család centrikus jegyében. Szeptember 6–ig, amíg itt tartózkodik, megnövekedhet intimitásra való igényünk, a nagy társas összejövetelek helyett inkább szűk körben, hozzátartozóink között érezzük jól magunkat. Megelevenedik a múlt, álmaink intenzívebbekké válnak a szokásosnál nagyobb igényünk támad arra, hogy teret adjunk kreativitásunknak és fantáziánknak. Ez a pozíció azonban túlérzékennyé, önállótlanná is tehet. Arra hajlamosíthat, hogy az egészségesnél jobban függjünk szeretteinktől, több kompromisszumot hozzunk a vélt biztonságért és az intimitásért cserében. Mivel a jegyen való áthaladása során a Jupiterrel (bepontosulás augusztus 25) , a Plútóval (bepontosulás augusztus 30) végül pedig a Szaturnusszal (bepontosulás szeptember 2) is szembenállást képez, gyanítható, hogy ezek a beidegződések és magatartásformák jelentős korrekcióra szorulnak.




Augusztus 10 : Merkúr – Uránusz kvadrát; Oroszlán – Bika 10°40′
Augusztus már eddig sem volt unalmasnak mondható; a Merkúr és az Uránusz 10-én bepontosuló kvadrátja azonban újabb lendületet ad a hullámvasutazásnak. Mint erős Uránusz – hatásoknál általában, csak a bizonytalan a biztos; az eredeti terveket váratlan hírek, események írhatják felül. A bizarr gondolati bukfencek, kapkodás, koncentrációhiány félreértések, rossz döntések, viták, kisebb- nagyobb balesetek forrása lehet. Az üzemzavarok, műszaki cikkek meghibásodásai is gyakoribbak ilyenkor.

Augusztus 10 – 15: a Perseidák csillagzápora 

Perszeidák 2020, Dark Sky Wales oldalról

Az „augusztusi hulló csillagok” látványa talán kicsit vidámabbá teszi ezeket a sűrű napokat– már ha az időjárás lehetővé teszi, hogy gyönyörködjünk bennük. A Szent Lőrinc könnyeiként ismert meteorraj már július végén megérkezett és augusztus végéig velünk lesz, a „csillagzápor” augusztus 10- 15 között válik a legintenzívebbé. A legtöbb hulló csillag (semmi közük a tényleges csillagokhoz, a meteorokat azért látjuk csillagszerűen fényesnek, mert a légkörbe érve súrlódnak, felhevülnek és elégnek) Idén augusztus 12- ről 13-re virradóan látható belőlük az égbolton, de már 10-étől is érdemes nézni őket. Bár a néphit ambivalens hiedelmeket táplál a hullócsillagokkal kapcsolatban (pl. egyaránt lehetnek haláljelek és kívánságok teljesítői is) nincs asztrológiai értelemben vett jelentőségük.




Újabb Yodok: mire mutat rá „Isten ujja” ?

Augusztus közepétől, akárcsak tavaly nyáron, az Oroszlán, Bak, Halak jegyek között kvinkunxok, illetve Yod, Isten ujja formációk jönnek létre, tovább bonyolítva az egyébként sem egyszerű képet. Az első Yod augusztus 11 -12 én az Oroszlán Nap – Bak Jupiter, Halak Neptun között alakul ki, a hatás az azt megelőző/ követő 2-3 napot is átszínezi. Augusztus 14 -15 -én az Oroszlán Merkúr, Bak Jupiter, Halak Neptun között jönnek létre kvinkunxok és áll össze egy újabb Yod. Mint már többször szó volt róla, a Yod nagyfokú instabilitást és diszkomfortérzetet keltő formáció, az pedig, hogy a Nap és a Merkúr röviddel ez után a Plútóval és a Szaturnusszal is 150°-os fényszögeket képez, szintén igen komor árnyalatokat adhat a képhez. (Oroszlán -Bak dinamikákáról külön  bejegyzés érhető el a blogon) Különösen az anyagiak területén fontos a körültekintés, de a felelőtlen szerelmi ügyek, az arrogancia, túlzásba vitt élj a mának mentalitás, problémák szőnyeg alá söprése később szintén nagy gondokat okozhat . Emlékezzünk vissza, hogy a tavaly nyári Yodok időszakában elemi erejű erdőtüzek tomboltak – ld. Égetően fontos problémák , Merre mutat Isten ujja  ? ( mértékük, intenzitásuk szintén a Szaturnusz- Plútó együttállással hozható összefüggésbe, akárcsak a 2019 őszi- 2020 elei ausztráliai tűzvészek ); a Kosban tartózkodó Mars pedig további, fontos indikációja az ilyen típusú katasztrófáknak. (Természetesen más jellegű tűzesetek, robbanások veszélye is fennáll, akárcsak a fegyveres konfliktusoké). A jelenlegi járványhelyzet árnyékában természetesen arról sem szabad megfeledjezni, hogy a kvinkunxok és a Yodok betegségekkel, halállal is kapcsolatban lehetnek. Ennek tudata talán mérsékli a járványmegelőzési intézkedésekkel szembeni lázongás vehemenciáját.




Augusztus 11 : Nap – Jupiter kvinkunx ; Oroszlán – Bak 19
Ennek a kvinkunxnak többféle hozadéka lehet, én egyikre szeretném felhívni a figyelmet. Az Oroszlán a szűkölködést a többi jegynél is nehezebben viseli, az önfegyelem, visszafogottság pedig végképp nem erőssége. Mivel úgy érzi, sikerre született, ínséges időkben kölcsön kér, és/ vagy kockázatos ügyletekbe bonyolódik, hiszen meggyőződése, hogy hamarosan túllendül a mélyponton.Van, amikor egy zseniális ötlet csakugyan megmenti a helyzetet, más esetekben azonban alaposan melléfog. Ilyenkor hatalmas adósságokba keveredik, elragadja a játékszenvedély (persze, ezen a ponton aligha várható, hogy a bukás- sorozat nyerőszériává alakul), látványos…és költséges projekteket indít el, amelyek majd behozzák az árukat. Bár alapvetően becsületes, a status quo fenntartása sokkal fontosabb számára ilyenkor, mint hogy megadja tartozásait, így akár még a legjobb barátait is gátlástalanul lenullázhatja. “Úgyis kamatostól megadom, ha egyenesbe jövök” – nyugtatja ilyenkor.a lelkiismeretét.
A pillanatnyilag Bakban haladó Jupiter, Szaturnusz és Plútó különösen kedvez az effajta forgatókönyveknek. És nem csak Oroszlán karaktereknél- bár a tüzes jegyek képviselői hajlamosabbak ilyen „megoldásokra”. Hogy ki milyen életterületen milyen lehetőségekkel találkozik, milyen fajta esztelen kockázatvállalásra hajlamos és mikor egészséges, sőt kimondottan szükséges is hazardírozni, a születési képlet egyéni sajátosságaitól függ. Mint már többször volt szó róla: ebben az időszakban nehéz hozzáférni a tartalékokhoz, azok nem állnak korlátlanul rendelkezésre, a zseniális ötleteknek a valóság próbáját is ki kell állni.

Augusztus 12 : Nap – Neptun kvinkunx; Oroszlán – Halak 20°21
Mivel a Nap és a Neptunusz is a saját jegyében áll, így a hatás erőteljesen érvényesül. Akárcsak a többi Nap – Neptunusz erőpróbáló fényszögnél itt is az okoz problémát, hogy energiáinkat hajlamosak lehetünk irreális célokra fecsérelni. Az Oroszlán „önzése” és individualizmusa nehezen kombinálódó elegyet képez a Halak „éntelenségével” és önfeladásával. A személyiség, az egyéni érdekek egészséges érvényesítését önszabotázs – akciók akadályozhatják. Más és más módon és eltérő motivációk miatt mindkét jegy hajlamos lehet összetéveszteni a fantáziákat a reális teljesítménnyel; a túlzásba vitt élvezetek pedig a legrosszabbkor szipkázhatják el az energiát.




Augusztus 13 : Mars – Plútó kvadrát; Kos – Bak 23°05′

Mars – Plútó kvadrát

A kvinkunxok jelezte feszültséget a Mars – Plútó kvadrát fokozza. Ebben az esetben is három bepontosulás van. Az első augusztus 13 -án, amikor a Mars még direktben mozog, a Plútó pedig még tolat, Kos – Bak 23°05; a második október 9 -én, amikor a Mars már retrográd, a Plútó direktbe váltott, Kos – Bak 22°29′; a harmadik, az utolsó pedig december 23-án, a Kos – Bak 23°55 -án pontosul be, amikor már mindkét bolygó direktben halad. Ez az aspektus a december 21-i Jupiter – Szaturnusz együttállás (Bp. 19h 20′) képletének is fontos alkotóeleme. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 7 – 10 nap folyamán is érvényesül. Szokás szerint más egyidejűleg jelen lévő hatásokkal kombinálva értékelendő.
Ez a destabilizáló energiakombináció óriási stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generál, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. Az erőpróbáló Mars – Plútó fényszögek szélsőségekkel, erőszakkal, veszélyekkel állnak kapcsolatban. Személyes – és kollektív szinten is pattanásig feszül a húr, de személyes szinten, a közvetlen környezetünkben több hatásunk lehet az eseményekre. A Mars – Plútó nehéz aspektusaival szintén több bejegyzés foglalkozik a blogon : Mars – Plútó: az átalakító tűzMars – Plútó kvadrát- válogasd meg a csatateret ! , Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert HandA rossztevők kezelése – Robert Hand ,  ),  A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja.
Ennek ellenére, ha képesek vagyunk megzabolázni, akár szolgálatunkba is állíthatjuk, hiszen ambíciózussá tesz és arra ösztönöz, hogy áttörjük korlátainkat (beleértve azokat is, amelyeket mi magunk állítottunk sikereink útjába letargia, önbizalomhiány, lustaság formájában).




Az augusztusi Yodok a Merkúr részvételével folytatódnak.

14-én a Merkúr– Jupiter kvinkunx pontosul be, (Oroszlán – Bak 18°48), 15-én a Merkúr – Neptun kvinkunx; (Oroszlán – Halak 20°) Az így összeállt Yod kb 2 – 3 napig él. Bár a kvinkunxok látszólag gyenge, valójában igen hatékony fényszögek. Jelenlétünk arra utalhat, hogy az önbizalmat és tisztánlátást kételyek, illúziók zavarják meg. A keresetlen szavakat, hangzatos, nyilvánosság előtt tett kijelentéseket gyakran motiválja megtévesztés, hátsó szándék, esetleg a tények nem ismeretéből, valóságelhárításból fakadnak. A valós lehetőségeket és eredményeket szintén nehéz megkülönböztetni a vágyfantáziáktól. Azt, hogy a tartalékok végesek, a források szegényesek, a grandiózus látomás megvalósításának az anyagi világ korlátokat szabhat, az Oroszlán Merkúr is hajlamos figyelmen kívül hagyni. Ezért most minden ígéretet ajánlott nem kettővel, hanem minimum 22-vel elosztani, sajátjainkat is beleértve.

Augusztus 15 : Nap – Plútó kvinkunx; Oroszlán – Bak 23
A szintén aznap bepontosuló Nap – Plútó kvinkunx további nüanszokat ad a képhez. Általában véve egy ilyen, (Oroszlán) Nap – (Bak) Plútó fényszög a hatalom és a dominancia kérdéseit feszegeti. Jóllehet hatalmas az elismerés utáni vágy, az ehhez szükséges minőségi teljesítményt nem mindenki hajlandó nyújtani. A kemény munkát könyöklés, tekintélyelvű „érvelés”, akár fizikai erőszakig fajuló rámenősség (ez az egyidejűleg érvényesülő Mars – hatás, ld lentebb), a pszichoterror különböző formái, manipulációs technikák helyettesíthetik. Utóbbiaknak része az erődemonstráció is. A presztízs sokkal fontosabb, mint az igazság győzelme és az erőviszonyok tényleges felbecsülése. (Bővebben : Oroszlán – Bak dinamikák)

Augusztus 15 – 2021 január 1: Uránusz retrográd ; RS Bika 10°41
Ugyanezen a napon a Bika 10°41′-en Uránusz megkezdi 2020 január 11-ig tartó tolatását. A kiszámíthatatlanság , váratlan fordulatok princípiumának irányváltása kisebb-nagyobb nézőpontváltásokat eredményez. Ez személyes és kollektív szinten is arra sarkall, hogy más oldalról is megvizsgáljunk valamit, megkérdőjelezzük, valóban úgy kell lenniük a dolgoknak, ahogy vannak ? (A retrográd mozgás miatt a konkrét események bizonyos késéssel következhetnek be). Az elmélkedésnek változatos hozadékai lehetnek: rég esedékes, hasznos irányváltások és öncélú kitörések is.




Augusztus 16 : Nap – Mars trigon; Oroszlán – Kos 24°09
A retrográd ciklus első Nap – Mars trigonja kb 2-3 héttel a Mars hátraarca előtt pontosul be, a második nem sokkal direktbe váltása után. Ezt az aspektust akadálytalan energiaáramlás jellemzi, így megvan az az illúzió, hogy a dolgok olajozottan működnek. (A Mars rövidesen bekövetkező retrográd stacionáriusba váltása ezért szokott hidegzuhanyként érkezni)

Az első Nap – Mars trigon augusztus 16-án pontosul be az Oroszlán – Kos 24°09′-en, három nappal az augusztus 19-i Oroszlán újhold előtt. Így hatása az újhold- képletben is jelentős. Ez a pozitív fényszög megnöveli az energiaszintet, kezdeményezőkészséget, önbizalmat, kreativitást, spontaneitást kölcsönöz. Az életerőre is jó hatással van, ezért jó esetben, egyéni szinten edzéssel, kiadós sétákkal vagy a vitalitás visszaszerzésének más eszközeivel ellensúlyozható az egyidejűleg érvényesülő Mars – Szaturnusz/Plútó kvadrát hatása.
A problémák abból fakadhatnak, hogy nem csupán cselekvésre sarkall, hanem az akadályok és kockázatok elbagatellizálására is. A Szaturnusz és a Plútó által képviselt megállítótáblákat könnyű tehát egyéni és kollektív szinten is a ledöntésükre való való felkérésként értelmezni. Ennek az időszaknak az olvasatában a szabályok csak arra valók, hogy áthágják őket. Vagy pedig arra, hogy az erősebbek, az erőszakosabbak, a hangosabbak rákényszerítsék őket a gyengébbekre. Az öntörvényűség önkénybe, az önrévényesítés gátlástalan törtetésbe csaphat át. Mivel a Nap és a Mars is tüzes jegyekben áll, az inspiráció, a látomások háttérbe szoríthatják a gyakorlati szempontokat. Ezeket könnyű akár teljesen figyelmen kívül is hagyni.

Augusztus 19 : újhold az Oroszlánban

Sekhmet, a háború istennője , forr: Jaden with Wings. Félő, hogy az Oroszlán újholdnál a jegy destruktív aspektusa kerül előtérbe

Az Oroszlán újhold helyi idő szerint 04h 42′- kor születik meg, a jegy 25°35′-án. Egy Oroszlánban létrejött újhold esetén a figyelem a szórakozás, társasági élet, kreatív önkifejezés, szerelem, hobbik, alkotómunka, vállalkozás területeire irányul. (Természetesen mindenkinél az újhold által érintett életterületek válnak hangsúlyossá, ami egyénenként változó). 2020 akadályoktól és frusztrációkkal terhes első fele után természetes is az igény, hogy túllendüljünk a holtponton, új irányokba induljunk vagy egyszerűen csak kikapcsolódjunk. A fővilágítókkal trigont képező Kos Mars nagy erőt, motivációt, lendületet is ad a  kivitelezéshez.

Újhold az Oroszlánban, 2020 augusztus 19, Bp 04:42′

Az újholdképletben azonban a fentebb felsorolt, és a következő néhány napban bepontosuló fékező hatások is erőteljesen érvényesülnek. Ez minimum óvatosságra inthetne, de az inspirációi kivitelezésében megakadályozott tüzes jegyekre ez a legkevésbé sem jellemző. A dacos, dühös, majd egyre dühödtebbé váló „majd én megmutatom” – reakció sokkal inkább a sajátosságuk. Vannak helyzetek, amikor az akaraterő és a lendület túl is juttathat az akadályokon, jelen helyzetben azonban félő, hogy a cél és a megvalósításához szükséges eszközök kiválasztásakor csődöt mond a józan ítélőképesség. Ilyenkor persze a figyelmeztetés is csak olaj a tűzre.

A Nap – Merkúr együttállás előző nap pontosult be, újholdkor tehát már egy elégetett Merkúrral van dolgunk. Ez önmagában is merev, dogmatikus, szubjektív szempontoktól túlságosan átszínezett gondolkodásmódra hajlamosít, arról nem is beszélve, hogy a Merkúr a Plútó kvinkunxtól érkezett a 17-én bepontosult Szaturnusz – kvinkunxhoz. Utóbbi befolyása még mindig erőteljes. Egyszersmind együtt áll a Holddal is, ami arra utal, hogy az érzelmek, tudattalan motivációk, vágyak alaposan átszínezik a gondolkodásmódot. Mindhárom bolygó trigonban van a Marssal: bőségesen adott tehát a sziporkák megvalósításához szükséges muníció is. Az egyidejűleg érvényesülő befolyások miatt azonban ezek a sziporkák nem szükségszerűen a zsenialitás isteni szikrái, hanem pusztító (és önpusztító) tűzvészeké is lehetnek.

Arról is volt már szó, hogy a trigon akkor sem jelent feltétlenül jót, ha hagyományosan harmonikus aspektusnak tekinthető. A tüzes energia parttalan áradásának ugyanis tűzvészek is lehetnek a következményei. A háborús konfliktusok is lehetséges hozadékok közé tartoznak – jelen helyzetben a kezdeményezőket illetően olyanok, amelyek végigviteléhez hiányoznak az anyagi források/ nem becsülték fel kellőképpen az erőviszonyokat. Az is elképzelhető, hogy a keletkezett veszteségek jóval meghaladják majd a remélt nyereséget. Így aztán aki most hadiösvényre lép, megnyerhet ugyan egy- két csatát, de elveszítheti magát a hadjáratot.

A minimum tehát, ami elmondható a mostani egyéni és kollektív kezdeményezésekről – a nagyon jókat is beleértve, hogy egész biztos nem vihetők végig abban a formában, oly látványosan, nagystílűen, grandiózus díszletekkel, ahogy eltervezték őket. A nagyszabású projektek megvalósítását a járványhelyzet is meghíúsíthatja. A helyzetek kiszámíthatatlansága továbbra is fontos tényező: ami most szuper vállalkozás-ötletnek, befektetési lehetőségnek tűnik, korántsem biztos, hogy év végére is az marad. A tuti befutókról továbbra sincsenek, még csak megközelítőleg sem tippjeim, ilyen jellegű megkereséseket nem tudok fogadni.

Augusztus 18 : Vénusz – Uránusz szextil; Rák – Bika 10°41
Az újhold előtt bepontosult Uránusz – Vénusz szextil némiképp oldja a feszültséget. Noha a Vénusz – Uránusz fényszögek az anyagiak, érzelmiek területén megnyilvánuló könnyelműségre, kereteink túllépésére is hajlamosíthatnak, újfajta szabadságunk örömeiből is ízelítőt kaphatunk. Jóllehet nagy a nyomás, meglehet, fájdalmas elszakadási folyamatot élünk át, ráérezhetünk, mennyivel kreatívabb, spontánabb, teljesebb élet vár ránk ha kitörünk testi – lelki függőségeink börtönéből. (Persze, jó tudni, hogy a most létrejött ismeretségek inkább izgalmasak, felvillanyozók semmint tartósak)

Augusztus 19 : Nap – Szaturnusz kvinkunx; Oroszlán – Bak 26°38′
Az újhold napján bepontosuló Nap – Szaturnusz kvinkunx hatása, mint szó volt róla, az újholdképletben is erőteljesen érződik. Mivel a Nap is és a Szaturnusz is a saját jegyében áll, erőteljesen hat és megkülönböztetett figyelmet érdemel. Azonban, hogy pontosan mire is figyelmeztet, már nehezebben kihámozható, hiszen kvinkunxok esetén sokkal „megfoghatatlanabb” a probléma, mint mondjuk egy kvadrát vagy egy félkvadrát esetében. A feladatok, határidők, kötelességek, korlátok beárnyékolhatják a nyár örömeit. A túlterheltség- kiégés jellegzetes szaturnikus forgatókönyvei most is bekapcsolhatnak. Egyeseknél pl úgy nyilvánulhat meg ez a hatás, hogy olyan feladatokat és felelősségeket is cipelnek, amelyekkel másoknak kellene foglalkozni, másoknál pedig éppen az okoz frusztrációt, hogy megpróbálnak ugyan elmenekülni a felelősség és az elvégzendő munka elől, de nem sok sikerrel. (A túl-és alulvállalásnak egyaránt lehetnek pszichoszomatikus tünetek a következményei.) Bővebben : Oroszlán – Bak dinamikák




Augusztus 20 – szeptember 5 : Merkúr a Szűzben
Augusztus 20-át követően remélhetőleg a józan észnek és a gyakorlati szempontoknak is jut némi szerep, ugyanis a föld elem egyre nagyob szerepet kap. Elsőként a Merkúr lép be második otthonába, a Szűzbe. A Szűz föld jegy, a Merkúr által közvetített információknak tehát praktikusaknak és a gyakorlatban azonnal alkalmazhatóknak kell lenniük. Míg levegős otthonában, az Ikrekben a Merkúr hajlamos lehet összecsapni a dolgokat és elsiklani a részletek felett, itt nagy figyelmet fordít az árnyalatok megkülönböztetésére. Elnagyolt megoldások helyett aprólékosan (olykor idegesítő aprólékossággal) dolgozza ki az adott témákat. Gondos elemzéseket végez, felderíti a terepet, rámutat a hiányosságokra. Kritikája építő általában célú – de ha túlzásba viszi, szőrszálhasogatássá is fajulhat. Szerencsére azonban nem csak a hibákat képes beazonosítani -és felhívni rájuk a figyelmet, hanem megoldásokat is kínál. Ezekből mindig a legjobbakra, leghatékonyabbakra, leggazdaságosabbakra törekszik.

Augusztus 22 – szeptember 22 : Nap a Szűzben
Augusztus 22-án a Nap is jegyet vált. Ez újabb, jelentős stabilizáló erő, hiszen az érzelmi, ideológiai szempontok mellett most a praktikum, kivitelezhetőség, hatás-visszahatás, felelősségérzet kritériumait is szem előtt tartjuk. Az Oroszlán időszak fantáziadús inspirációi így könnyebben hozhatók a valóság talajára.
Legjobban akkor használhatjuk ki ezt az időszakot, ha szervezettebbekké válunk, sort kerítünk azokra a feladatokra, amelyek összeszedettséget és a részletek alapos kidolgozását igénylik, jobban megszervezzük életünket, hatékonyabbá tesszük munkánkat, egészségesebb életstílusra váltunk (testedzés beiktatása, étrend átalakítása, tisztítókúrák, megszabadulunk a káros szenvedélyektől), jobban odafigyelünk állatainkra, stb.
Kevésbé szerencsés, ha az elmúlt hetekben az Oroszlán -elv sötétebbik oldala kerített hatalmába lustaság, hanyagság, arrogancia, pazarlási hajlam formájában. Ebben az esetben a Szűz időszakában kemény leckék hozhatnak vissza a földre és emlékeztetnek rá: nem feledkezhetünk meg az élet gyakorlati követelményeiről, kötelességeinkről pusztán azért, mert tovább szeretnénk szórakozni.



Augusztus 24 : Mars – Szaturnusz kvadrát ; Kos – Bak 26°19

Mars – Szaturnusz kvadrát

E kemény leckékből már akkor is ízelítőt kaphatunk, amikor a Mars először fut bele a Szaturnusszal képezett kvadrátjába. Ez a befolyás már az előző héten is érződött és a következő hétre is hatással lesz. A szeptember 9-én hátraarcot vágó Mars egyre lassabban halad, így nem tud olyan gyorsan kiszabadulni a Szaturnusz szorításából, mint szeretné. A fényszög egyébként szeptember 29 -én újra bepontosul. Ekkor a Mars már tolat, a Szaturnusz pedig éppen direkt stacionáriusba vált, Kos – Bak 25°20 , harmadszor, utoljára pedig 2021 január 13-án, ímmár a Bika – Vízöntő 3°01 -án áll össze. Ez a helyzet arra figyelmeztet, hogy a hónap vége felé valami tartósan megtöri a száguldás lendületét, a következménykkel pedig az év hátralevő részében is számolni kell. A kollektív történésekkel szemben tehetetlenek vagyunk, egyéni szinten azonban jó tudni: a forrófejűség, vakmerőség, a gyakorlati szempontok és a részletek figyelmen kívül hagyása, a túlzott sietség, túl nagy és túl felelőtlen kockázatok vállalása hosszú, és kellemetlen kényszerparkolásra kényszeríthet.

A két bolygó erőpróbáló fényszögei általában véve is problémásak. Több bejegyzés is foglalkozik velük a blogon. ( Erőpróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek a horoszkópbanMars – Szaturnusz kvadrátDiszharmonikus Mars- Szaturnusz kapcsolatok a horoszkópban és tranzitkéntMars – Szaturnusz kvadrát tranzitként – Robert HandA rossztevők kezelése – Robert Hand )

Ilyen időszakokban úgy tűnik, még a legapróbb lépés is akadályokba ütközik, az energia elszivárog, a hatékonyságot pedig a düh, a frusztráció, tehetetlenség érzései is fékezik. A balesetek, gyulladásos betegségek (fogak, arc-és homloküregyulladás a legtipikusabbak, de az epe is érzékeny lehet), különböző típusú fejfájások, pl migrén, erőszakos cselekmények gyakorisága is megnő. Kollektív szinten a Mars – Szaturnusz diszharmonikus kapcsolata arra utalhat, hogy az autoritás- személyekkel való konfliktusok is gyakoribbá válnak, mint általában. Ebbe a fegyveres összetűzések is beletartoznak (pl. tömegoszlatás, zavargások, csoportosan vagy magányosan elkövetett terrorakciók, tömegpusztító fegyverekkel való erődemonstráció, aminek azonban rossz vége is lehet, stb). A mundánasztrológiában a retrográd Mars időszakait (most még nem tolat, de az augusztusi események a retrográd szakasznak is meghatározó témái lesznek) egyébként is háborúkkal, természeti katasztrófákkal hozzák összefüggésbe, különösen ha a Mars súlyosan támadott is. A jelenlegi tranzitnál ez a helyzet maximálisan fennáll.




A következő napokban egyszerre érvényesülnek a feszítő… túlfeszítő hatások és azok, amelyek segíthetnek higgadtabb, gyakorlatiasabb alapállásból kezelni a helyzeteket. Ha valamikor, most ajánlott eltávolódni a tűzvonalaktól, kiváró álláspontra helyezkedni. Számos zűrzavaros helyzetnek ugyanis az a megoldása, hogy a közvetlen konfrontációt kerülve egyszerűen ki kell bekkelni, míg elfogy a petárdázáshoz való muníció. A szélsőségek, nagy nyomásból fakadó pótcselekvések szintén kerülendők.

Augusztus 25 : Merkúr- Uránusz trigon; Szűz – Bak 10°38
A másnap bepontosuló Merkúr – Uránusz trigon remélhetőleg hoz némi hűsítő józanságot ezekbe a napokba. A villámcsapásszerű felismerések, új ötletek, inspiráló beszélgetések, váratlan találkozások például anélkül is segíthetnek túllendülni az akadályokon, hogy fejjel mennénk a falnak. A két bolygó közötti fényszögek általában inkább elméleti jellegű felismerésekkel szolgálnak, de most, mivel két igen gyakorlatias föld jegyben vannak, ezek talán könnyebben konkretizálhatók.

Augusztus 25 : Vénusz – Jupiter szembenállás; Rák – Bak 17°55
Elvileg a kis és nagy jótevő közötti erőpróbáló fényszögek sem számítanak igazán problémásnak. Kivéve, amikor igen. Jelen helyzetben például nem szembenállásuk probléma önmagában, hanem az, hogy a Vénusz ez után a Plútóval, majd szeptember elején a Szaturnusszal is farkasszemet néz. Az előzményeket, a későbbi hatásokat és persze a jelenlegi asztrológiai környezetet is figyelembe kell venni.
A Vénusz többek között a szerelem, a pénz, az értékek, értékrend planétája. A Jupiter hatása alá tartozik az expanzió, a pénz, felnagyít mindent, amivel érintkezésbe kerül. Ezekben a napokban nehéz önfegyelmet gyakorolni, de nem árt szem előtt tartani, hogy a meggondolatlan költekezésnek, mértéktelen dínomdánomnak súlyos következményei lehetnek. Jupiter „férfi” bolygó, a Vénusz női, így párkapcsolati konfliktusokat is jelezhet. Persze, belső feszültségekről is lehet szó. A Rákban érzelmes és kissé gyermeteg  Vénusz esetleg túlságosan követelőzővé is válhat, de akár jogos, akár irreális igényekkel lép fel, mindenképpen többet szeretne, mint amit a Bakban tolató Jupiter nyújtani képes. Egy Vénusz – Jupiter szembenállás valódi és hamis értékrendek közötti konfliktust is jelezhet, beleértve annak megkérdőjelezését is, mennyire valódiak a saját értékeink. (Az oppozíció különösen kellemetlen formában nyilvánulhat meg akkor, ha az Oroszlán időszakban eltapsolt források, rossz befektetések következményeivel szembesít)

Augusztus 27 : Vénusz – Neptun trigon; Rák – Halak 19°57
A feszültségek enyhítésére szerencsére ezúttal is van lehetőség. A Vénusz – Neptun trigon jóvoltából a kreatív tevékenységek, művészeti élmények (pl zene, kiállítások), meditáció, a természet -ideális esetben a víz közelsége – segíthet konstruktív megélési formákat találni a legnagyobb nyomás közepette is. A látszólagos apróságok is sokat jelenthetnek. Mivel itt ismét egy oppozíció tehermentesítési lehetőségeiről van szó, nagyon fontos, hogy a közvetlen konfrontáció, befeszülés, a dolgok erőltetése helyett a trigon- kínálta irányokba térjünk ki. A Neptun egészséges és problémás megélési lehetőségeivel a Neptuni problémák kezelése című bejegyzés foglalkozik a Neptunusz szövevényes ösvényein című tematikus oldalon.

Augusztus 29 : Merkúr – Jupiter trigon ; Szűz – Bak 17°44
További jó hír, hogy a Merkúr is trigont képez a Jupiterrel. Így jó esély van arra, hogy bölcs belátással, humorérzékkel, rugalmassággal, megfelelően csoportosított és megfelelő célra irányuló energiával végül a visszás helyzeteket is javunkra fordíthassuk. A föld elem ezzel egyidejű túlsúlyba kerülése garancia arra, hogy a pátosz és inspiráció mellett a gyakorlati érzék is szerepet kap. Fantáziával, kreativitással (egyidejűleg érvényesülő Rák Vénusz, Halak Neptun – befolyás) még szerény forrásokból is figyelemreméltó eredmények hozhatók ki; esetleg megtaláljuk a módját, hogyan ültessük át a gyakorlatba látomásainkat. A türelem, önfegyelem, céltudatosság tovább növeli a kedvező megélési lehetőségeket. Bővebben: Merkúr – Jupiter fényszögek

Az otthonában haladó Merkúr szeptember elején a Plútóval és a Szatunusszal is harmonikus fényszögeket képez, így van esély a szembenállások – jelezte hullámvasutazás intenzitását csökkenteni; kreatív, produktív mederbe terelni a feszültségeket.




Augusztus 30 : Vénusz – Plútó szembenállás; Rák – Bak 22°46
A Vénusz – Plútó szembenállás (20°50 Rák – Bak), mint már többször szó volt róla (Érzelmi szakítópróbák – életmentő műtétekVénusz – Plútó tranzitokAmi az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt, Erőpróbáló Vénusz – Plútó aspektusok), nagyon fájdalmas tapasztalásokat tartogathat. A legnagyobb nyomást a társas viszonyok, azokon belül is a párkapcsolat, a pénzügyek, értékek, befektetések területein tapasztalhatjuk meg. ( Illetve azokon a speciális életterületeken, amelyekre a születési képletben hat. Ez személyenként változó). Általánosságban véve elmondható, hogy ez a tranzit kíméletlenül felszínre hozza a szőnyeg alá söpört témákat, és ez valamilyen értelemben vett átalakulásokhoz vezet. Természetesen ahány ember annyiféle megélési szint és megnyilvánulási mód lehetséges, de többé- kevésbé mindenkire jellemző, hogy a belső egyensúly megtartásához komoly erőfeszítések szükségesek.

Augusztus 30 : Merkúr – Neptun szembenállás; Szűz – Halak 19°52
A  szélsőségeket fokozza az ugyanaznap bepontosuló Merkúr – Neptun szembenállás is. A két bolygó közötti diszharmonikus kapcsolatokat hagyományosan a megtévesztés, ködösítés, hazugságok, csalások, csalódások klasszikus formációinak tartja az asztrológia. Az okmányokkal elkövetett szélhámosságok, trükkös lopások kétes szerződések, eltűnt iratok, pletykák, rágalmak, félreértések, csúsztatások is bonyodalmakat okozhatnak. Szétszórtság, figyelmetlenség, hangulati hullámzás miatt is érhetnek kisebb – nagyobb károk. A szervezet a szokásosnál érzékenyebben reagál alkoholra és más tudatmódosító szerekre, és ezek a balesetekben, különféle bűncselekmények (főleg lopások, csalások) esetén is komoly szerepet játszanak.

A minimum, ami elmondható ezekről a napokról, hogy az álom és valóság összehangolása komoly kihívást jelent. A fontos döntéseket jobb elhalasztani. Ahelyett, hogy most akarnánk vitás kérdéseket tisztázni, inkább tereljük kreatív mederbe a felgyülemlett feszültséget. Az álmokkal, belső képekkel végzett munka, az alkotótevékenység, jóga, meditációs gyakorlatok révén letisztulhatnak gondolataink; esetleg új, eddig ismeretlen szempontok is figyelmet kaphatnak. Amikor, néhány nap múlva a Merkúr Plútóval, majd Szaturnusszal képezett trigonjai is bepontosulnak, a valósággal való kapcsolatunk meghittebbé válik. Ez ítélőképességünkre is kedvező hatással lehet.




Fontosabb bolygóállások

augusztus 1 : Merkúr – Plútó szembenállás, Rák – Bak 23°20

augusztus 2 : Nap – Uránusz kvadrát; Oroszlán – Bika 10°37

augusztus 3 : telihold a Vízöntőben, Bp 17h 58′; 11°45 Vízöntő

augusztus 3 : Merkúr – Szaturnusz szembenállás; 27°37 Bak – Rák

augusztus 4 : Mars – Jupiter kvadrát; Kos – Bak 19°44

augusztus 5 – 20 : Merkúr az Oroszlánban

augusztus 7 – szeptember 6: Vénusz a Rákban

augusztus 10 : Merkúr – Uránusz kvadrát; Oroszlán – Bika 10°40′

augusztus 11 : utolsó holdnegyed, Hold Bika 19 °27

augusztus 11 : Nap – Jupiter kvinkunx ; Oroszlán – Bak 19

augusztus 12 : Nap – Neptun kvinkunx; Oroszlán – Halak 20°21′

augusztus 13 : Mars – Plútó kvadrát; Kos – Bak 23°05′

augusztus 14 : Merkúr – Jupiter kvinkunx, Oroszlán – Bak 18°48

augusztus 15 – 2021 január 1: Uránusz retrográd ; RS Bika 10°41

augusztus 15 : Nap – Plútó kvinkunx; Oroszlán – Bak 23

augusztus 15 : Merkúr – Neptun kvinkunx; Oroszlán – Halak 20°

augusztus 16 : Nap – Mars trigon; Oroszlán – Kos 24°09

augusztus 16 : Merkúr – Plútó kvinkunx; Oroszlán – Bak 23°

augusztus 17 : Merkúr – Mars trigon; Oroszlán – Kos 24°21

augusztus 17 : Nap – Merkúr együttállás; Oroszlán 25°09

augusztus 18 : újhold az Oroszlánban, bp 04h 41; Oroszlán 25°35

augusztus 18 : Merkúr – Szaturnusz kvinkunx ; Oroszlán – Bak 26°41

augusztus 19 : Nap – Szaturnusz kvinkunx; Oroszlán – Bak 26°38′

augusztus 20 – szeptember 5 : Merkúr a Szűzben

augusztus 22 – szeptember 22 : Nap a Szűzben

augusztus 24 : Mars – Szaturnusz kvadrát ; Kos – Bak 26°19

augusztus 25 : Merkúr- Uránusz trigon; Szűz – Bak 10°38

augusztus 25 : első holdnegyed; Bp 19:57; Hold Nyilas 2°56

augusztus 25 : Vénusz – Jupiter szembenállás; Rák – Bak 17°55

augusztus 27 : Vénusz – Neptun trigon; Rák – Halak 19°57

augusztus 29 : Merkúr – Jupiter trigon ; Szűz – Bak 17°44

augusztus 30 : Vénusz – Plútó szembenállás; Rák – Bak 22°46

augusztus 30 : Merkúr – Neptun szembenállás; Szűz – Halak 19°52





Kapcsolódó

Az Oroszlán (Liz Greene)

A Bak (Liz greene)

A Szűz (Liz Greene)

Bonyolult kombinációk: Oroszlán – Bak

Mars a Kosban – 2020

A kvinkunx és a Yod

A kvinkunx nem jelentéktelen fényszög !

A Yod

Jupiter a Bakban

Szaturnusz – Plútó együttállás tematikus oldala

Szaturnusz a Bakban

A T kvadrát

A rossztevők kezelése – Robert Hand

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!