Krízishelyzetben

 

Az Akasztott (saját Tarot -verzió)

Megrekedve

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor jól mennek dolgaink. Ilyenkor nem tűnődünk túl sokat, hanem úgy vesszük az életet, ahogy jön. Sőt, hajlamosak vagyunk tátott szájjal lesni a sült galambokra, holott, kiaknázva az időszak adta lehetőségeket, akár galambot tenyészteni is megtanulhatnánk. Hiszen időről-időre ugyanígy ránk köszöntenek majd olyan periódusok is, amikor csak bukdácsolunk életutunkon, végül akár teljesen el is akadhatunk. Megszűnik munkahelyünk, elhagy a párunk, megbetegszünk vagy más módon jelentkezik a krízis. A korábban jól bevált túlélési technikák nem működnek, bármennyire igyekszünk is. Miközben már úgy érezzük, minden lehetőséget kimerítettünk, nemhogy enyhülnének, inkább súlyosbodnak gondjaink.

A krízis “titkos célja”

Úgy tűnik, mintha ezeknek az asztrológiai módszerekkel jelezhető leállásoknak egyenesen az lenne a céljuk, hogy töprengőbe ejtsenek. Vagy épp ellenkezőleg, olyan helyzetbe kerülünk, amelyet azonnal orvosolni kéne, márpedig úgy tudjuk, nem rendelkezünk az ehhez szükséges képességekkel. A születési képlet értelmezése sokat segíthet ilyenkor. Mindenek előtt megtudható belőle, hogy “csak” egy nagyjából hasonló életkorokban jelentkező hullámvölgyről van- e szó, amelyen, mióta világ a világ, mindenki keresztülmegy, és ami, ahogy jött úgy el is fog múlni. Persze, nem azért, hogy életünk minden vonatkozásában az addigi kerékvágásban folyatódjék tovább: bizonyos tanulságokat akarva- akaratlanul le kell vonnunk.

“Akarva”, azaz tudatosan, azzal a szándékkal, hogy ne csak biológiailag, de lelkileg is érettebbé váljunk, sokkal szerencsésebb. Megérthetjük például bizonyos, mára automatikussá vált cselekvési, viselkedési beidegzéseink hátterét, és azokat analóg, de sokkal sikeresebbekkel helyettesíthetjük. Rájöhetünk, miként járultunk, járulunk hozzá mi magunk is, hogy ne működjenek a dolgaink és mit tehetünk, milyen személyiségtartalékokból meríthetünk ahhoz, hogy ezt az ördögi kört megtörjük.

Széllel szemben…

Kiderülhet pl. hogy nem azért nem voltunk eddig sikeresek, mert szerencsétlen flótások vagyunk, hanem mert mondjuk nem saját testi-lelki alkatunknak, ha úgy tetszik energia vagy ösztönmintázatunknak megfelelő úton haladtunk . Ez pedig további, a korábbiaknál konstruktívabb megoldásokra sarkalló kérdéseket vethet fel.

Biztos, hogy itt és most a saját ösvényünket rójuk, vagy egy másikat, családunk, párunk, barátaink, főnökünk, szomszédunk elvárásainak megfelelőbbet? Biztos, hogy arra vágyunk, amire VALÓBAN szűkségünk van, vagy saját igényeinket összetévesztjük azzal, amire mások szerint kéne vágynunk? Egyáltalán, meg tudjuk különböztetni a lelke legmélyéről fakadó igényeket a felénk támasztott elvárásoktól?

Kritikus életszakaszok:

 

Életünk állomásai (Adrian Duncan) Életünk fontosabb sorsfordulói, és az ezeket kísérő bolygóhatások 21 éves kortól 58 éves korig. Uránusz – Uránusz kvadrát ( 21 év ) , második Jupiter visszatérés (24  év), első Szaturnusz – visszatérés (29 év), harmadik Jupiter – visszatérés (35 év), az élet dele tranzitjai: Szaturnusz – Szaturnusz kvadrát, Plútó- Plútó kvadrát, Uránusz- Uránusz szembenállás. Neptun- Neptun kvadrát, Szaturnusz – Szaturnusz szembenállás), negyedik Jupiter – visszatérés (kb. 47 -48 év), stb.

A Szaturnusz hét éves negyedciklusai Mint a blogon már sokszor szó volt róla, a Szaturnusz – tranzitok, ha nem is mindig a legkellemesebbek, a tanulás, fejlődés, érés rendkívül jelentős időszakai. A személyi horoszkóp fölött áthaladó Szaturnusz hétévente erőpróbáló fényszögeket – kvadrátokat, szembenállásokat és együttállásokat – képez önmagával. A Szaturnusz az anyagi világ, a konszenzuális valóság princípiuma, a felsorolt aspektusok pedig igencsak hajlamosak a fizikai világban, materiális szinten is megnyilvánulni. Így e tranzitok jelentős hatást gyakorolnak az emberek életére: az ókorban és a középkorban is a fejlődés fontos állomásainak tekintették őket, a témának terjedelmes irodalma van. Az általuk fémjelzett életévek -pl 21, 28/29, 36, 43, 51, 59/60, 66,stb – tipikusan olyan életszakaszok, amikor az emberek asztrológushoz fordulnak. Ezt magam is rendszeresen tapasztalom.

Szaturnusz  – ciklusok: a hét évente visszatérő viszketés  A Szaturnusz hét éves negyedciklusai című bejegyzésben a hét évenként esedékes, sorsformáló Szaturnusz – tranzitokról volt szó. Nekik köszönhetően egyes életévek, pl a 7, 14, 21, 28/29, 36, 43, 51, 58/59 stb különleges jelentőséget kapnak. A hét éves negyedciklusok azonban eseményekre is hatással vannak : pl párkapcsolat kezdetére, házasságkötésre ( a kapcsolatok hét évenkénti fordulópontjairól majdnem mindenki hallott), cégalapításra, munkába állásra, stb. Kelly Surtees cikkének részletei ezeket a tranzitokat, és a hozzájuk társítható feszítő, „viszkető” életérzést tárgyalja.

Az élet delén ( Candy Hillenbrand) “Az életközép- válság vagy átmenet a döntéshozatal- ideje. Életünk felezőpontjához érkeztünk, eljött hát az ideje, hogy megálljunk, leltárt készítsünk, visszatekintünk a múltba, felbecsüljük, hol tartunk most és döntést hozzunk a még előttünk levő útszakasszal kapcsolatban . Lényegében életünk egyik fordulópontjához érkeztünk és változások szükségesek. Az élet delének átmeneti szakasza a 35 – 50. életév között akármeddig eltarthat, de a legkritikusabb fázisát, a csúcspontot 38 – 42 év között éri el. Ez az időszak asztrológiai szempontból az Uránusz, Neptunusz, Plútó radixbeli helyzetüket érő tranzitjaival esik egybe. ”

Az élet dele – hasznos idézetek az életközéptől esedékes feladatokról.

Szaturnusz – visszatérések tematikus oldala A Szaturnusz – visszatérés az az időszak, amikor a Szaturnusz bolygó visszatér, hogy találkozzon radix Szaturnuszoddal. 29,5 évbe telik, hogy ez a lassú bolygó visszatérjen abba a pozícióba, ahol születésedkor tartózkodott. Az első Szaturnusz – visszatérésre a ’20-as évek végén kerül sor, és hatása a harmincas évek elején is érzékelhető. Van egy második (és a hosszú életűek számára egy harmadik) Szaturnusz – visszatérés is, amely 57 – 60 vagy 58 – 61 korunkban köszönt ránk.

A Szaturnusz visszatérés hatására úgy érzel, présel az idő, és gyakran ilyenkor ébredsz rá első ízben halandóságod tudatára. Felméred, mennyi időbe telik megvalósítani azokat a nagy álmokat és gyakran annak puszta gondolatától is kiráz a hideg, hogy valaha is célba érj. De szerencsére ez az az időszak, amikor olyan tulajdonságok, mint a fegyelem, összeszedettség, tisztánlátás is segítségedre sietnek, így egy fajta pragmatikus reménykedés tölt el. Nagyjából képes vagy rájönni, mi lehetséges még, és sort kerítesz a változtatásokra, melyek szükségesek ahhoz, hogy tartani tudd az irányt.

A Szaturnusz – visszatérés gyakran generál olyan válságot, amely arra kényszerít, hogy farkasszemet nézz félelmeiddel. Ezek közül sok a saját pszichédben gyökeredzik, de vannak olyanok is, amelyeket a társadalmi elvárások támasztanak. A Szaturnusz egy kisebb fajta földrengést kelt, amely megrengeti alapjaidat és amely lehetővé teszi, hogy mindent lerázz magadról, aminek nincs köze ahhoz, aki valójában vagy.

Az örök ifjúság ára A betegességig fajuló felelőtlenség, felnőni nem akarás mai napig Peter Pan szindrómaként él a köztudatban. E témát az Örökifjú archetípusa című blogbejegyzés tárgyalja részletesebben. Az archetípusnak elsősorban levegős és tüzes karakterek felelnek meg, de természetesen a vizes és földes típusok képviselői között is akadnak örök ifjak (puer auternus), és van női változatuk is. Ők az örök lányok (puella aeterna).  Az örök ifjak/örök lányok alaposan próbára teszik környezetüket: elsősorban partnereiket, szüleiket, gyerekeiket, munkatársaikat. Egyszersmind önmagukra is veszélyesek lehetnek. A legrosszabb forgatókönyvek esetén ugyanis életük virágában inkább meghalnak, súlyosan megbetegszenek,  balesetet szenvednek, semhogy szembe kelljen nézniük a felnőtt – lét követelményeivel, Ilyen útelágazások általában az élet kritikus sorsfordulóin szoktak felmerülni.

Kapcsolódó

Az asztrológia megfelelő felhasználásáról (Charles E.O.Carter)

Mikor felesleges megkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

A prognózis lehetősége és korlátai

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!