Vigyázat, manipuláció !

Lelki manipulációról akkor beszélünk, ha egy kommunikációs helyzetben az egyik fél a másikat kihasználva próbál ellenőrzést gyakorolni, s ezáltal hatalomhoz, kisebb,- nagyobb előnyökhöz jutni. . Célját tények elferdítésével, érzelmi nyomást gyakorolva éri el. Már közvetlen környezetünkben is sok ilyen hatás érhet bennünket nap mint nap a partner, családtagok, ismerősök, kollégák részéről, az olyan nagyüzemi manipulátorokról, mint a reklámipar, a média, a politikai propaganda gépezete már nem is beszélve. Így nem árt, ha idejekorán beazonosítjuk az erre utaló jeleket.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az egészséges befolyás gyökeresen különbözik a lelki manipulációtól. Ez a magánszférában ugyanannyira igaz, mint a közéletben  Míg az előbbi méltányos adok- kapokon alapul és az emberi érintkezés legalapvetőbb formái közé tartozik, a pszichológiai értelemben vett manipulációban az egyik fél kihasználja a másikat. A manipulátor szándékosan borítja fel a hatalmi egyensúlyt, hogy aztán a céljainak legmegfelelőbb módon használhassa ki áldozatát.



A manipulatív személyek négy közös vonása:

1. Értenek ahhoz, hogyan derítsék fel gyengéinket.

2.Ha megtalálták, ellenünk fordítják őket

3. Addig- addig mesterkednek, míg elérik, hogy valami értékeset feladva magunkból önös céljaik szolgálatába szegődjünk.

4. Akár társadalmi környezetünkben, akár munkahelyen vagy családi körben keveredünk ilyen helyzetbe, ha a manipulátor magához ragadta érzelmi távirányítónkat, újra meg újra ki fog használni mindaddig, míg tudatosan véget nem vetünk a helyzetnek.

Az egészségtelen kapcsolatokban a manipuláció alábbi típusai ismerhetők fel:

A negatív manipuláció módszereivel élők oly módon igyekeznek fölényhez jutni, hogy kisebbrendűségi érzéseket keltenek áldozatukban, elérve, hogy alkalmatlannak, bizonytalannak érezze magát, kételkedjen a kompetenciájában. A folyamatos elmarasztaló kritika, nyilvános megszégyenítés, gúnyolódás, a kellemetlen meglepetések, a feljebbvalók nyomása, a kiközösítés, a szeretet és az intimitás megvonása, a biztonság érzet aláaknázása olyan módszerek, melyek révén még az erős egyéniségek is kibillenthetők egyensúlyukból.

A pozitív manipuláció eszköztára inkább jutalmazó jellegű: alanyait érzelmi borravalókkal, különféle juttatások, kiváltságok kilátásba helyezésével győzik meg. A hízelgés, bókolás az ego hiúságát veszi célba. Valamit valamiért alapon szakmai, anyagi támogatás, jutalmak felajánlása, csakhogy a segítség elfogadásának hatalmas ára van. Védelem, biztonság kilátásba helyezése, majd ezek megvonása. “Ha lefogysz, randevúzhatunk” , “Ha szín jeles a bizonyítványod , elmehetsz nyaralnia barátiddal”– típusú alkuk is ebbe a kategóriába tartoznak







Kapcsolódó:

A Plútó archetípusa

Nyolcas házas kapcsolatok

A pszichoterror természetrajza

Veszedelmes viszonyok

A hazugság testnyelve

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!