A hazugság testnyelve

Van, aki már egy ártalmatlan füllentéstől zavarba jön, irul- pirul, mások pedig úgy hazudnak, mint  a vízfolyás. Arcmimikájuk, testnyelvük azonban még őket is képes lebuktatni. 

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Testnyelv és füllentés

– A test szokatlanul merev, a kéz-és láb mozdulatok befelé irányulnak

– Köztudott, hogy a hazudozó kerüli a szemkontaktust

– A kéz gyakran eltakarja a szájat,  vagy a torkot – mintha egy gombócot nyelt volna. A hazudozó gyakran érinti meg az orrát, fülét is, de nem valószínű, hogy mellkasára tenné a kezét. Hiszen, ahogy a mondás is tartja, az őszinte ember szívére tett kézzel beszél.




Ellentmondásos érzelmi reakciók

– Az emóciókat kifejező gesztusok és más érzelmi megnyilvánulások ritmusa is eltér a szokásostól  Gyakoriak a megkésett vagy túlzásba vitt érzelmi reakciók, melyeket minden átmenet nélküli lefagyás követ.

A szavak és a nekik megfelelő gesztusok között némi idő telik el. “Imádom”- rebegjük a hányásszínű pulóver láttán, mert eszünk ágában sincs megbántani anyósunkat. De csak jóval később sikerül mosolyt kényszeríteni az arcunkra.

A gesztusok és a szavak sem illenek össze: “hát persze hogy szeretlek,drágám”- mondja szórakozottan a kedves, és lázasan érdeklődéssel szörföl tovább a felnőtt oldalakon

Az arcmimikát köztudottan nehéz kontrollálni. Egy nem szívből jövő mosoly esetén pl. a száj vigyorba szalad, de a szem nem nevet. És fordítva: letolhatjuk csemeténket az intőért, de ő rá sem hederít, mert tekintetünkből kiolvasta: osztályfőnökét futóbolondnak tartjuk (ld képek)

A lesütött – vagy épp ellenkezőleg, mereven ránk bámuló szem, a merev, összeszorított állkapcsok további áruló jelek lehetnek.

– A hazudozó kapásból, agresszíven visszatámad. Kisebb- nagyobb mértékben elfordítja fejét- törzsét beszélgetőpartnerétől . Ha egy asztalnál ülnek, könyvekből, kávés – csészéből és más, keze ügyében levő tárgyakból “falat emel kettőjük közé.




Árulkodó szavak

Ha kérdőre vonjuk, saját szavainkat szövi bele a válaszba. Valahogy így: “Te etted meg az utolsó sütit?” “Nem, nem én ettem meg az utolsó sütit” Szavahihetőségét akkor is hangoztatja, ha erre semmi szükség: “őszintén szólva”, “megmondom őszintén”, “az igazat megvallva”

A nagyotmondók nem állítanak feltétlenül valótlanságot. Csak nem mondanak igazat: megkerülik pl, hogy egyenes választ adjanak a  kérdéseinkre. Így talán még magukat is meggyőzik arról, hogy nem hazudtak.

Persze az ellenkezője is igaz: sokszor rukkolnak elő: színes történetekkel. A nagyobb hitelesség kedvéért a részleteket is precízen kidolgozzák, de a beszélgetés közben adódó természetes szüneteket nem bírják elviselni. ilyenkor lázas halandzsába kezdenek.

A hazudozók monoton hanglejtéssel beszélnek, gyakran kihagyva a névmásokat. Amikor azonban  mondókájuk olyan részletéhez érkeznek, amely történetesen igaz, a beszélgetés természetes ritmusa is visszatér.

A szavakat gyakran elharapják, a mondatokat nem fejezik be vagy éppenséggel kínos tagoltságra törekednek. Távolságtartó stílusban fogalmaznak, megpróbálják tréfával elterelni a figyelmet a tárgyról. A kedves szellemességtől a cinizmusig széles a paletta.




Gyors hazugságteszt

Ha az a gyanúnk támad, hogy épp a képünkbe hazudnak, váltsunk gyorsan témát. Amennyiben vaj van beszélgetőpartnerünk fején, látványosan megkönnyebbül majd, hogy abbahagytuk a kínos kérdések feszegetését. Ha ártatlan, értetlenül fog ránk bámulni, és igyekszik visszakanyarodni az eredeti tárgyhoz.

Természetesen  ha egy beszélgetés folyamán egy-két ilyen jelet beazonosítunk még nem biztos, hogy meg akarnak vezetni bennünket. De ha egyre-másra beléjük ütközünk, ráadásul még rossz érzésünk is támad, már gyanakodni kezdhetünk, hogy az illető nem teljesen őszinte.

 

Forrás :  Blifaloo



Kapcsolódó:

 

Merkúr – Neptunusz aspektusok

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Tévedni emberi dolog, de nem muszáj

 

A cikket a Hírhatárban közöltem 2014-ben  ( A hazugság testnyelve I,  A hazugság testnyelve II.)

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!