Asztrológiai prognózis

„A születési képletben benne vannak azok a kilátások – jók, rosszak egyaránt – amelyeket adottságaink felidézhetnek. Olyan jó vagy olyan rossz, ami a születési képletnek ellentmond, nem is érhet senkit . Ha így fogjuk fel, akkor a horoszkóp a szó szoros értelmében jóslatokat is tartalmaz, még pedig egészen megbízható jóslatokat.

De egészen más a helyzet, amikor a kíváncsiság vagy a jogtalan előnyök biztosításának vágya arra késztet bennünket, hogy részletesen, szinte napra kiszámítva igyekezzünk jóslatokat találni a horoszkópban a jövendőre nézve. Amennyiben megbízható, sőt egészen csodálatosan találó a horoszkóp, amíg az ember külső-belső mivoltáról, összetételéről és lehetőségeiről van szó, olyan bizonytalan és megtévesztő, mihelyt minden áron a jövőbe akarunk látni és le akarjuk tépni a bekövetkezendőket takaró fátylat. Éppen ebben a tekintetben élnek vissza a horoszkóppal és az asztrológiával a legtöbben. Maga a közkeletű „csillagjóslás” elnevezés is erre utal. Beteges kíváncsiság, nyughatatlan viszketegség készteti a legtöbb embert arra, hogy megismerje a jövőt.” Baktay Ervin : A csillagfejtés könyve
Az időszak minősége

Míg ha olyan konkrét eseményekkel kapcsolatos kérdésekre keresünk választ, mint pl. átmegyek a vizsgán? megkapom az állást? teherbe esem?, meglehetősen magas hibaszázalékkal  vagyunk kénytelenek dolgozni,   annál találóbb információk nyerhetők adott időszakok minőségét illetően. (A közhiedelemmel ellentétben az ilyen kérdések megválaszolására szakosodott horary sem mindenható; a gyorstalpalókon “képzett” asztrológusok mára teljesen lejáratták az asztrológiának ezt az egyébként nagyon hatékony irányzatát is.)

Mindannyiunk életében vannak olyan, ciklikusan ismétlődő életszakaszok, amelyek valami kiterjesztésének, gyarapításának, fejlesztésének, valamilyen befektetésnek, kezdetnek, kifelé fordulásnak kedveznek, mások viszont a lebomlásról, elengedésről, veszteségről, lezárásról, befelé fordulásról esetleg stagnálásról szólnak. (Bővebben: Életünk állomásai, Szaturnusz – visszatérések, Lélekkeresés az élet delén) Ezek nagy “találati pontossággal” jelezhetők előre, mint ahogy az is behatárolható, milyen életterületeken fognak hatni a fentebbi tendenciák, illetve, hogy a képlet tulajdonosa, lelki alkatától, irányultságától függően mi módon éli meg őket,  hogyan reagál rájuk.

Külső esemény vagy belső folyamat?

Nehezebb dolga van azonban (és ez már nem csak az asztrológus tárgyi tudásától, hanem intuíciójától is függ, valamint attól, hogy mennyire vannak egy hullámhosszon vendégével) amikor olyan kérdéseket kell árnyalnia, akár a fentebb említett sorsfordulókkal kapcsolatban is, mint pl. hogy ami egy adott időpontban megfogan majd, egy hús – vér gyerek lesz, vagy inkább szellemi / művészeti alkotás esetleg vállalkozás? Valamilyen elválási, elidegenedési folyamat a jelenlegi házasság, kapcsolat felbomlásáról szól-e, vagy a szülött valamilyen más értelemben engedi el társát, miközben továbbra is együtt maradnak?

Az előrejelzés korlátai

Miközben az előrejelzésnek a konkrét történésekhez is kötődnie kell, különösen olyankor felelőtlenség “lebetonozott igazságokat” kinyilatkoztatni, amikor a vendég súlyos krízis elé néz (betegség, hozzátartozó halála, egzisztenciális válság, stb.). Jóllehet ilyen esetekben nagyon káros dolog ún. “kegyes hazugságokkal” megtéveszteni a kérdezőt, nehéz megtalálni az egyensúlyt a pont elég, a közvetlenül hasznosítható és a már túl sok információ között, ami esetleg már önmagában leblokkolja a képlet tulajdonosát, önbeteljesítő jóslattá téve mindazt, amit esetleg más formában is meg lehetett volna élni.

Ugyanígy, az ún. szerencsés időszakokban sem érdemes csodálatosabbnál csodálatosabb fordulatokat jósolgatni. Mivel ilyenkor mindannyian hajlamosak vagyunk könnyebben venni a dolgokat, egy idő után csalódottan tapasztaljuk, hogy áttörő sikerek helyett langyos vízben dagonyázunk. Ezért inkább arra szoktam bátorítani a tanácskérőt, járuljon hozzá aktívan maga is a kedvező események bekövetkeztéhez.

Sorsunkra hangolva 

Valamelyest megnyugtató, hogy a horoszkópelemzés iránt érdeklődők többsége ösztönösen, tudattalanul már jóval az előtt ráhangolódott képletére, az éppen ható sorstendenciákra, hogy tanácsadásra jött volna. Többször fordul elő semhogy véletlennek lehessen nevezni, hogy már egy-, fél évvel az esedékes változások előtt felkeresnek egy asztrológust.

Hasonlóképpen az is gyakori, hogy javaslataim, mi módon lehetne megélni karakterére szabottan, legoptimálisabban az adott időszakot, már nekik maguknak is eszükbe jutottak. “Igen, magam is gondoltam rá, hogy megpályázzam azt az állást / át kéne képeznem magam / tisztítókúrába kéne kezdenem / táncolni kéne tanulnom /többet kéne edzenem/ többet flörtölhetnék, stb.” – bólogat. Vagy egy még inkább személyére szabott alternatívát vázol fel, amit jóllehet régóta a fejében motoszkál, még mindig nem valósított meg, mert annyira különbözik eddigi rutinjától, beidegződéseitől, hogy nem meri komolyan venni. Pedig ez lehetne a megoldás, vagy legalábbis az afelé vezető első lépés.

Megerősítések

Az ilyen, kimondottan szerencsés esetekben az asztrológiai tanácsadás inkább megerősítésként mint recepttárként működik. Arról van szó ugyanis, hogy a radix tulajdonos ösztönei ugyanolyan pontosan jelzik a váltás időpontját, irányát, mint a vándormadarak belső iránytűje. Ilyenkor  leghelyesebb abban támogatni, hogy minél inkább rá merjen hagyatkozni azokra a spontán lelki folyamatokra, amelyek anélkül is képesek a megfelelő irányba terelni, hogy tudatosan képes lenne átlátni minden mozzanatukat.
Kapcsolódó:

A tranzitok és progressziók pszichológiai megközelítése | Liz Greene; Liz Greene The Horoscope in Manifestation ( A megnyilvánuló horoszkóp) című, magyarul szintén nem elérhető könyvében az események előrejelzésének lehetőségeit és korlátait járja körül. Az asztrológiának kétségtelenül a prognosztika az egyik legnépszerűbb, és leginkább félreértett területe; ehhez kapcsolódik a legtöbb irreális elvárás és visszaélés is. A lefordított részben a szerző a tranzitok, direkciók, progressziók három megnyilvánulási szintjét (teleológikus, emocionális, materiális) szintjét tárgyalja. A téma iránt érdeklődő laikusok is képet kaphatnak, miért olyan összetett – időnként teljességgel lehetetlen feladat előrejelezni, melyik szinten fog bekövetkezni egy-egy esemény. Egyszersmind azt is tudatosulhat bennük, hogy a hatás külső megnyilvánulásának mikéntjében sokkal aktívabb szerepet játszanak, mint azt hajlandók lennének beismerni. Ez önismereti szempontból és az egyéni felelősségvállalás tekintetében egyaránt gyümölcsöző lehet.

Mi derül ki a horoszkópból ?

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

Az asztrológia megfelelő felhasználásáról (Charles E.O.Carter)

Akik folyton ugyanazt a kérdést teszik fel a kártyának 

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!