Szaturnusz – Uránusz ciklusok

A Szaturnusz – Uránusz kvadrát a régi struktúrák beomlasztásával folytatja a 2019 – 2020-as Szaturnusz – Plútó együttállással elkezdődött, elsöprő erejű gazdasági-társadalmi változások sorozatát.

Ennek a fényszögnek, mint a két bolygó erőpróbáló aspektusainak általában – van egy olyan, emberi mércével igen kellemetlen hozadéka is, hogy nem csak az elavult, meghaladott, hanem a hasznos és szükséges struktúrák is összeomolhatnak. A forradalom szele van amikor szabadságot hoz, máskor azonban káoszt, pusztulást, és még sötétebb, csak éppen más fajta rabságot.

Néhány általános sajátosságuk:

 • Váratlan pénzügyi és gazdasági összeomlás
 • forradalmak, tüntetések, polgári engedetlenség
 • Repülőgépekkel, repüléssel kapcsolatos ipari balesetek és incidensek
 • Technológiai áttörések vagy kudarcok
 • Politikai és társadalmi változások -új rendszerek kialakulása
 • Emberi jogok, szabadság elnyerése (vagy elvesztése)

A Szaturnusz – Uránusz kvadrát 2021 február 17-én pontosul be először, de a következő két év során folyamatosan számolnunk kell jelenlétével. A tematikus oldalon elérhető fordítások és saját cikkek a Szaturnusz – Uránusz dinamikák mindenkori sajátosságait tárgyalják. Bemutatják az ilyen időszakokhoz kapcsolódó gazdasági-társadalmi eseményeket, a 2008 óta eltelt évek Szaturnusz – Uránusz aspektusait, és a velük kapcsolatba hozható folyamatokat, valamint a személyi horoszkópokban és időszakos hatásként érvényesülő befolyásokat,  beleértve a harmonikus és a kevésbé szerencsés megélési módokat.
Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerinti) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Szaturnusz és Uránusz esküdt ellenségek a görög mitológiában .Az asztrológiában sem kedvelik egymást. A mondabeli Uranosz (Uránusz) a titánok- óriás termetű, félisteni lények- apja volt. Nem volt különösebben családcentrikus alkat: csemetéit sorra fölfalta, alaposan megríkatva ezzel feleségét, Gaiát. Az, látva, hogy könnyei, könyörgése mit sem használ, egyik fiukat, Kronoszt (Szaturnusz) rábeszélte, rakjon végre rendet házuk táján. Kronosz módszere brutális volt de meglepően produktív: egy sarlóval kasztrálta apját, megfosztva így hatalmától. A tengerbe csöppent vérből született Aphrodité/ Vénusz, a szerelem istennője, ill. az Erinnüszek, a viszályt megszemélyesítő mitológiai alakok. Ezt követően Kronosz átvette a hatalmat, uralkodása volt a mitikus aranykor, amikor mindenki betartotta a játékszabályokat, az élőlények békében és boldogságban éltek, ezért nem is volt szükség büntetésre. Sajnos  Kronosz nem tanult a családi tragédiából: apjához hasonlóan ő is felfalta gyerekeit, hogy amazok le ne taszítsák a trónról, mígnem aztán egyikük, bizonyos Zeusz (Jupiter) besokallt és megfosztotta férfiasságától. Jószívű gyerek révén azonban nem tört az életére, csupán száműzte, ő pedig, két, az atyai bendőből kiszabadított testvérével, Plutóval  (Hádész), és Neptunusszal  (Poszeidon) megosztozott a hatalmon. Az Olümposz tetejéről irányította az isteneket és haladnókat, Plútó az alvilágot, Neptunusz pedig a tengerek, óceánok birodalmát kormányozta.

Általános tudnivalók a Szaturnusz – Uránusz ciklusokról

A Szaturnusz – Uránusz ciklusok 45 évente ismétlődnek, valamennyi ciklus az előző eseményeire épül. Valamennyi, a cikluson belül létrejött aspektus hatása nagyjából két éven keresztül érvényesül, hol erősebben hol gyengébben, a bepontosulástól számított hatókörüktől függően.

A legnyilvánvalóbb történelmi szinkronicitások a ciklus elején, a konjunkciókor következnek be, illetve amikor akét bolygó erőpróbáló aspektusokat, kvadrátokat képez egymással, és oppozíciójukkor érik el a csúcspontot.

Más blogbejegyzésekben-ld Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldala- már sok szó esett arról,, hogy a Szaturnusz és az Uránusz nem jönnek ki egymással. Ellentétesnek tűnő energiákat képviselnek, de a modern asztrológiában (tehát nem a tradicionális asztrológiában) mindketten a Vízöntő urai. A két bolygó közötti aspektusok a régi és az új összecsapását vagy találkozását jelképezik – olyan időszakot, amikor a változás elkerülhetetlenné válik.

“E kapcsolatok leggyakoribb megnyilvánulási formái:

 • Váratlan pénzügyi és gazdasági összeomlás
 • forradalmak, tüntetések, polgári engedetlenség
 • Repülőgépekkel, repüléssel kapcsolatos ipari balesetek és incidensek
 • Technológiai áttörések vagy kudarcok
 • Politikai és társadalmi változások -új rendszerek kialakulása
 • Emberi jogok, szabadság elnyerése (vagy elvesztése)

Harmonikus aspektusok (trigon vagy szextil) esetén könnyebb megtalálni az egyensúlyt a régi és az új között és kevésbé valószínű, hogy a gyereket is kiöntöd a kád vízzel. A nehéz fényszögek több kihívást tartogathatnak, az Uránusz időnként túl messzire megy, olyan változásokat követelve, amelyek összeroppantják a rendszert.

De ugyanígy, ha a Szaturnusz megpróbálja elfojtani a változásokra való igényt, az Uránusz robbanásokat és erőszakos sokkokat idézhet elő a rendszerben. Ezek váratlanul következnek be, az eseményekre adott aránytalan reakciók formájában, a törvény és a rend szétzúzásában valamint olyan helyzetek formájában nyilvánulnak meg, amelyek rendkívül pusztító módon szaladnak ki a kontroll alól.

A Szaturnusz és az Uránusz energiái gyakran kiszámíthatatlan módon kombinálódnak. A társadalmi reformok jó szándékkal kezdődnek, de autoriterré vagy totalitáriussá torzuló ideológiákká torzulhatnak. Forradalmi felkelésekre kerülhet sor, amelyeket levernek, és megtorlás, elnyomás követi őket. De fordítva is történhet: az autoriter kontroll vált ki felkelést és ellenállást, vagy a kettő kombinációja”. (Jessica Davidson)


Külső bolygók történelemformáló ciklusai- 2 rész

Michael Baigent, Nicholas Campion, Charles Harvey : Mundane Astrology :
“Az 1625-től a jelekorig eltelt éveket tanulmányozva Barbault jobboldali és lényegében konzervatív/autoriter folyamatokkal azonosította ezt a 45 éves ciklust, amelynek időszakaiban a rend politikáján van a hangsúly. Meglátásai szerint szoros összefüggésben vannak az „imeprialista” tendenciákkal és a kapitalizmussal. Ez egybecseng azokkal gazdaságot vizsgáló asztrológiai elemzésekkel amelyek szerint e ciklus kulcsszerepet játszik a nehézipari beruházások és termelés hullámhegyeiben és hullámvölgyeiben – amelynek már hosszú ideje domináns szerepe van az Egyesült Államokban. Tágabb értelemben a zseniális eszmék, felismerések, találmányok, reformok, stb gyakorlatban való alkalmazásával is összefüggésben van”. kattints a cikkre
A Szaturnusz – Uránusz ciklus : archetípusok és történelem | Jessica Davidson

Gyerekjáték…A Vörös Khmer áldozatainak csontjait rendezgető gyerekek 2001 júliusában, egy kínzókamraként használt régi iskolaépület előtt, a kambodzsai Trapaeng Svaban. A Vörös Khmerek rémuralma az 1975-77-es Szaturnusz – Uránusz kvadrát egyik emblematikus eseménye volt. Forr: Seth Mydans/The New York Times

Jessica Davidson összefoglalója a jelentős Szaturnusz – Uránusz aspektusok által fémjelzett időszakok sajátosságairól. Az analógiákat a jelenkor történelméből vett példák illusztrálják… Kattints a cikkre

Szaturnusz – Uránusz szembenállás : 2008 – 2010

Szaturnusz megcsonkítja Uránuszt (Giorgio Vasari és Gherardi Christofano 16.szd, Palazzo Vecchio, Firenze )

“Az első  Szaturnusz – Uránusz oppozíció 2008 november 4-én,  az amerikai elnökválasztások napján pontosult be. Második pontos szembenállásukra 2009 szeptember 15-én került sor, konfliktusuk pedig 2010. július 26-án csúcsosodott ki. Ez a formáció – az akkor a Szűzben álló Uránusszal és Halak Szaturnusszal – már a 60-as években is megingatta a társadalmi struktúrákat – gondoljunk csak a diáklázadásokra –, és robbanásszerű fejlődést eredményezett bizonyos tudományágakban, mint például a számítástechnikában.”   A cikksorozatot a Díványba írtam 2009 őszén, a Szűz Szaturnusz – Halak Uránusz bepontosulása apropójából. Sokáig ez volt jelen tematikus oldal teljes szövege, de azóta sok más saját közlés/fordítás is napvilágot látott a bolygóciklus kapcsán, így külön bejegyzés formájában tettem közzé. Természetesen innen is elérhető, a többi közé belinkelve.

Szaturnusz – Uránusz trigon:  2016 – 2018

Míg a Szaturnusz a régit, a hagyományosat uralja, az Uránusz az új, a forradalmi dolgokat. Kettőjük harmonikus kapcsolata, trigonja tehát állandóságot teremthet a változásban és anélkül is hozhat megújulást, az elavult elemek korszerűbbre cserélését, hogy ezt az ilyenkor szokásos traumák és felfordulás kísérné. Ez remélhetőleg személyes és kollektív szinten is igaz lesz. Kattints a cikkre

Szaturnusz – Uránusz kvadrát : 2020 – 2023

Szaturnusz – Uránusz kvadrát : néhány fontos tudnivaló

Todd Schorr, Dazed

A Szaturnusz – Uránusz kvadrát a régi struktúrák beomlasztásával folytatja a 2019 – 2020-as Szaturnusz – Plútó együttállással elkezdődött, elsöprő erejű gazdasági-társadalmi változások sorozatát.

Ennek a fényszögnek mint a két bolygó erőpróbáló aspektusainak általában – van egy olyan, emberi mércével igen kellemetlen hozadéka is, hogy nem csak az elavult, meghaladott, hanem a hasznos és szükséges struktúrák is összeomolhatnak. A forradalom szele van amikor szabadságot hoz, máskor azonban káoszt, pusztulást, és még sötétebb, csak éppen más fajta rabságot.

Aki régebben és rendszeresen olvassa a blogot, persze képben van vele, hogy a Szaturnusz – Plútó konjunkció csak egy igen jelentős epizód volt, de az összeomlás már sokkal régebben elkezdődött. A régi világ struktúrái a 2008-2010-es Szaturnusz – Uránusz szembenállás idején inogtak meg, aztán a 2010-11 -es Jupiter -Szaturnusz szembenállás, Szaturnusz – Plútó kvadrát vette át a stafétabotot, a 2010-2017-es Uránusz- Plútó kvadráttal pedig szintén elemi erejű földrengéssorozat indult…

A jelenlegi Szaturnusz – Uránusz aspektus az 1988-ban kezdődött Szaturnusz – Uránusz ciklus zárókvadrátja. Hatása a 2020 – 2023-ig terjedő éveket öleli fel ; Vízöntő Szaturnusz és a Bika Uránusz közötti a fényszög háromszor pontosul be, 2021 februárjában, júniusában és decemberében. 2022 októberében is közel kerülnek egymáshoz, de akkor már nem lesz egzakt a fényszög. Kattints a cikkre

 

 

 

 

Szaturnusz – Uránusz fényszögek a horoszkópban

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Realista fantaszták, épelméjű őrültek | Donna Cunningham

Szaturnusz - Uránusz aspektusok

Azon töprengsz, képes egyáltalán két, egymástól annyira eltérő őselv, mint a Szaturnusz és az Uránusz együttműködni ? Ha igen, mi módon lehetséges ez ? Ha nem, hogyan mutatkozik meg az összhang hiánya ? Milyen követelményeket támaszt a két bolygóhatás összehangolása ? Donna Cunningham, a világszerte ismert asztrológus The Outer Planets and Inner Life (Külső bolygók – belső élet) című könyvének részlete sokakat érint, mert sokan születtek az alábbi Szaturnusz – Uránusz aspektusokkal:  kattints a cikkre

 

Szaturnusz – Uránusz aspektusok a horoszkópban | Bil Tierney

Bil Tierney, a Békességben az Uránusszal, Békességben a Plútóval című, magyarra is lefordított könyvei miatt idehaza is népszerű szerző Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn – Your Guardian Angel Planet ( A Szaturnusz tizenkét arca. Őrangyal-bolygód ) című művében a horoszkóp Szaturnusz – Uránusz aspektusait tárgyalja. Mivel lassú mozgású bolygókról van szó,  ezek ún. generációs aspektusok, azaz akik adott évjáratokban születtek (ld a fordításhoz mellékelt táblázat), mind rendelkeznek vele. Sajnálatos módon Tierneynek ez az 1997-ben megjelent és világszerte népszerű munkája sem érhető el magyarul. Kattints a cikkre

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú fordításokban (a minőségi  szakirodalom beszerzésébe fektetett jelentős összegekről már nem is beszélve), akárcsak az oldalamon elérhető összefoglalókban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást, ÉS tüntesd fel a cikkemre mutató linket is !!!! Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

Szaturnusz – Uránusz / Uránusz – Szaturnusz tranzitok

 

Szaturnusz – Uránusz tranzitok | Bil Tierney

Bil Tierney, a Békességben az Uránusszal, Békességben a Plútóval című, magyarra is lefordított könyvei miatt idehaza is népszerű szerző Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn – Your Guardian Angel Planet ( A Szaturnusz tizenkét arca. Őrangyal-bolygód ) című művében a személyi horoszkóp Uránuszával tranzit – fényszögeket képező Szaturnusz hatásait tárgyalja. Mivel két, nem túl könnyen összehangolható őselvről van szó, még az ún harmonikus fényszögek (trigon, szextil) is kihívást jelentenek. Azoknak, akiknek születési képletében is vannak Szaturnusz – Uránusz aspektusok, fokozott érzékenységgel reagálnak e tranzitokra. Sajnálatos módon Tierneynek ez az 1997-ben megjelent és világszerte népszerű munkája sem érhető el magyarul.

 

Uránusz – Szaturnusz tranzitok | Howard Sasportas

“A horoszkóp Szaturnuszát érintő Uránusz tranzitok azokon a területeken tartogatnak kihívásokat, amelyeken túlságosan védekezünk, túl merevek vagyunk, túl sok mindent fojtunk el”.   Részlet Howard Sasportas magyarul szintén nem elérhető The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto – A változás, a fájdalom és a krízis istenei: az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó tranzitjai című könyvéből. A szerző észrevételei elsősorban a személyi horoszkóp Szaturnuszát érő Uránusz – tranzitokra vonatkoznak, de más jellegűekre is alkalmazhatók.  Hogy kire mi módon, milyen életterületen hat, ezúttal is a horoszkóp egyéni adottságaitól függ. Kattints a cikkre

 

Szaturnusz – Uránusz/Uránusz – Szaturnusz kvadrát tranzitként (Robert Hand)

A személyi horoszkópok Uránuszát érintő Szaturnusz kvadrát, valamint a Szaturnuszt érintő Uránusz kvadrát értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik. Kattints a cikkre

 

 

Kapcsolódó

Miért lett ilyen a világ ? (mundánasztrológia, közélet)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!