Kommentelési etikett

A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek olvasd el az alábbi bejegyzést az Asztropressz kommentelési etikettjéről.

A bejegyzésekben tárgyalt bolygóhatások hasznos kiindulópontokat adhatnak, segíthetik az általános tájékozódást a hosszabb- rövidebb időszakokra érvényes tendenciákról. Ezek ilyen vagy olyan formában mindannyiunkat érintenek. Személyes szinten azonban mindenkinél más és más módon nyilvánulnak meg, a születési képlet egyéni adottságaitól, tudatossági szinttől függően. (Bővebben: Mi derül ki a horoszkópból ?   A prognózis lehetőségei és korlátai ) Ezzel kapcsolatos facebook -kommenteket nem áll módomban kezelni. (A blogon egyelőre nincs kommentelési lehetőség.)

A kérdések felelősségteljes megválaszolása ugyanis alapos háttérmunkát igényel, és kizárólag egy részletekre kiterjedő horoszkópelemzés révén valósítható meg.  A konzultáció iránt érdeklődőket sok szeretettel várom. A napi több órát, vagy hosszabb fordítások, saját publikációk esetén akár egy- két -több teljes napot is igénybe vevő, egyelőre még ingyenesen hozzáférhető posztok megírása után azonban, kommentváltás formájában értelemszerűen nincs kapacitásom ilyen elvárásoknak eleget tenni. (Akkor sem fogok “csak épp belekukkantani” a horoszkópodba, ha privátban írsz rám.) És a jövőben sem lesz, így a hozzászólásnak álcázott követelőzéseket törlöm, szerzőiket letiltom.

Mennyire  érinthet ez Téged ?

Ha  abba a kommentelő-típusba tartozol, aki innen-onnan összemazsolázott asztrológiai ismeretek birtokában boncolgatni kezdi, hogy ez rá hogyan, mi módon érvényes. Vagyis ezzel  így önmagában még semmi baj. Ha ettől érzed jobban magad, tedd, de az én weboldalamon azért kérlek ne vidd túlzásba a nyilvános önelemzést, mert végtelenül idegesítő 🙂 És nem csak számomra, hanem az oldal tényleges célközönsége számára is. (Jobb, ha mindjárt az elején tisztázzuk: akik miatt értékes időmből sok órát kellett kommentelési etikett megírására pazarolnom, NEM tartoznak ebbe a kategóriába).

Viselkedésed  azon a ponton válik igazán problémássá, amikor közben magad is tudod, a kérdést hozzám intézted, tőlem várod, hogy ott helyben kielemezzem, (vagy ha nem én, akkor valaki más jótét lélek), esetedben vajon tényleg így érvényes-e, ha pedig nem, akkor miként, meg egyáltalán, a nem miért igen, az igen miért nem 🙂 És ha én meg úgy teszek, mintha nem venném észre, folytatod a következő, meg a következő poszt alatt is, sőt a biztonság kedvéért még privátban is rám írsz… Na, ilyenkor jó eséllyel számíthatsz arra, hogy eltávolítom hozzászólásaidat. (Mellesleg, ha valóban otthonosabban mozognál e területen, nem éreznél leküzdhetetlen belső kényszert arra, hogy számos – a témára szakosodott felületen oszd az észt. )

Tipp: közlésvágyadat konstruktív módon  abban a formában élhetnéd ki, hogy  létrehozol egy saját platformot, ahol szereplési igényedet és kreativitásodat egyaránt kibontakoztathatod 🙂

És egy megszívlelendő igazság: asztrológiát tanulni nem lehet  innen -onnan  összeollózgatott posztokból, “receptekből”. Ezek nagyon sokat segíthetnek- az Asztropresszen fellelhetők közül sok szolgál ilyen célokat – ha közben módszeresen, tradicionális asztrológiával kezdve alapozol. Akár autodidakta módon, akár valamilyen, erre szakosodott, a klasszikus asztrológia modernebb, XIX századi változatai, vagy a régebbi, hellenisztikus, középkori (reneszánsz), klasszikus irányzatok (XVII szd ) oktatását is ügyének tekintő intézményben , akár alkalmi ötletbörzék révén. Előre szólok: sok év, de megéri. A kanyarokat levágni nem lehet.

DE HA A PIACI LÉGY STÍLUSÁBAN, A POSZTOK ALÁ ÍRT KOMMENTEK RÉVÉN PRÓBÁLSZ KÉPLETED REALITÁSAIRA VONATKOZÓ „TUDÁST” KICSIKARNI, EZEN A FELÜLETEN MAXIMUM HOZZÁSZÓLÁSOD TÖRLÉSE LEHET A JUTALMAD, EBBEN BIZTOS LEHETSZ. AHOGY AKKOR IS, HA PRIVÁT CHATBEN BOMBÁZOL ILYEN JELLEGŰ “MEGKERESÉSEKKEL”. A KÖVETKEZŐ LÉPÉS A LETILTÁS.

Ha a fentebbi csoportokba tartozó, kényszeres kommentelő vagy, egy idő után nem csupán törölni fogom hozzászólásodat, hanem le is tiltalak az oldalról.

Ha még ráadásul annyira “jó fej” is vagy, hogy szakácskönyvekből ollózott tudásodat közkinccsé téve másokat is nekilátsz elemezgetni a komment – szekcióban, egészen biztos lehetsz benne, hogy a búcsú folyamata jelentősen felgyorsul . (Annak is megvan a sajátos bája és üzenete, amikor jóllehet tényleg járatos vagy az adott témában,  kéretlenül szakértesz más felületén. Erről majd lejjebb. A végeredmény azonban a Te esetedben is ugyanaz.) Leszámítva azt az időt, míg hozzászólásod észreveszem, nagyjából két kattintásnyi időintervallumban gondolkozz 🙂

(Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Ezért is éreztem egyre aktuálisabb feladatnak e bejegyzés megírását 🙂 )




Nálad miért nem tehetem meg azt, amit más oldalakon igen ?

Tudom, van sok más oldal, köztük szakmai szemmel nézve nagyon jók is, ahol bátorítják a kommentelés formájában zajló kérdezz- felelgetősdit.  Értelmes hozzászólások, kérdések esetében ezzel nálam sincs semmi gond, sőt.  Jót tesznek az oldalnak és a többi látogató számára is hasznosak. Értékesek abból a szempontból is, hogy pontosabban képben leszek, mi minden foglalkoztat benneteket ( nyolc év blogolás után többé – kevésbé tisztában vagyok a “forró témákkal”, de kiegészíteni való mindig marad), egyszersmind új ötleteket, megközelítésmódokat is inspirálnak.

Rosszul értelmezett marketing- megfontolásokból azonban egyes oldalakon sajnos teret kaphatnak olyan hozzászólások  is, amelyeknek nincs releváns információértékük. A poszt alatti kommentek ugyanis ingyenes módjai annak, hogy az automatikusan előbbre kerüljön a Fb- algoritmus-rendszerében, és így növelni lehessen a látogatottságot. Elvileg  a több hozzászólás valamicskével több elérést hoz. A módszert köztiszteletben álló online- marketing szakértők is ajánlják, és számos területen működik is. Így azok körében, akik tudatosan törekszenek felületük népszerűsítésére – és miért is ne törekedhetnének, ha már annyi munkát, energiát, időt – és nem kevés pénzt is fektettek megalkotásába –  elterjedt gyakorlatnak számít. A tényleges eredmény azonban finoman szólva is kétesélyes, amennyiben nem a mennyiség, hanem a minőség összefüggéseiben gondolkodunk. Íme az élő példa arra, hogy egy bizonyos rendszerben jól bevált módszer nem tehető át automatikusan egy másikba !

Hiszen  meglehet, látogatottság-növelő hirdetésekre valamivel kevesebbet kell költeni (na nem olyan SOKKAL kevesebbet, hogy meg is érje….), de ez a gyakorlat hosszú távon sem az oldalak tulajdonosainak sem maguknak a látogatóknak nem szolgálja érdekét. Sokszor kifejezetten káros a posztra vagy akár a teljes oldalra is. Ugyanis egy igénytelen kommentekkel elárasztott felület, bármennyire igényes legyen is, jó eséllyel inkább elriasztja semmint vonzza azon réteg a képviselőinek többségét, akik érdemi válaszokat keresnek problémáik megoldásához, minőségi tájékoztatást szeretnének kapni, őszintén méltányolják a szerző bejegyzések megírására fordított idejét, energiáját. Bővebben: Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?)

Ehelyett azok mágnesévé válhat, akik egyszerűen csak szeretnek kommentelgetés formájában szerepelni, rosszabb esetben bomlasztani. Ők azok, akik magától értetődőnek tekintik, hogy alanyi jogon mindent megkapjanak, anélkül, hogy bármit is adniuk kelljen cserébe. (Ha Te nem ebbe a kategóriába tartozol, hanem olyan olvasóm vagy, aki méltányolja az oldalon közzétett minőségi tartalmakat, ezen a Paypal -elérhetőségen támogathatod munkámat. Így aktívan hozzájárulhatsz ahhoz, hogy még több és még jobb minőségű bejegyzés kerülhessen az Asztropresszre.)

Még rosszabb esetben, ahelyett hogy vennék a fáradságot, a nem kevés időt, energiát egy saját, minőségi szakmai blog, fórum, stb. létrehozására,  mások ilyen jellegű felületét gazdatestként használva igyekeznek saját érdeklődőket szerezni. És ezzel el is érkeztünk a következő lényeges ponthoz….



Szakmabeliek kívánatos és nem kívánatos hozzászólásai

Szakmabelieket illetően fontos egyértelműsítenem, hogy amikor nem kívánatos hozzászólókról és látogatókról  beszélek, nem azokra a kompetens, tényleges értékeket létrehozó kollégákra gondolok, akik egészséges szakmai érdeklődéstől vezérelve más, az övékéhez hasonló profilú oldalakra is ellátogatnak. Ez teljesen normális és kívánatos hozzáállás (magam is megteszem) és továbbra is nagy szeretettel várom őket. Ők közös hullámhossz esetén még meg is osztják a nekik tetsző tartalmakat, az Asztropressz bejegyzéseit is beleértve – amit ez úton is köszönök mindnyájuknak.

Ezek az emberek azonban vagy egyáltalán nem kommentelnek , vagy ha mégis, akkor csak nagyon röviden teszik, és a hozzászólásaik azt tükrözik,  tisztában vannak a fentebb írtakkal és  elismerik a másik munkáját.  Akkor is, ha az esetleg nem egyezik az ő – szakmailag szintén megalapozott – véleményükkel. Jellemzőbb azonban (és megsúgom, én ezt tartom a korrekt hozzáállásnak), hogy egyet nem értés esetén sem kezdenek polemizálni a posztom alatt, ahogy én se tennék soha ilyesmit az ő oldalaikon. Én pl azért nem, még akkor sem, ha nagyon-nagyon másképp gondolok valamit, mert tiszteletben tartom a másik kolléga egyéni koncepcióját,  oldala működtetésére tett erőfeszítéseit.

Egész más kategóriába tartoznak azok, akik ahelyett, hogy tárgyi tudásuk nagyon komoly  hiányosságai pótlásával töltenék az időt, inkább arra fecsérlik, hogy inkompetenciájukat fontoskodó hozzászólások, formájában úton-útfélen fitogtassák.

A teljesség igénye nélkül néhány elrettentő példa 🙂 Sajnos találkoztam már oldalamon nem kevés olyan, magát praktizáló asztrológusként meghatározó kommentelővel pl. aki az alapképzés első időszakához tartozó tananyagnak olyan alapelemeivel sem volt tisztában, mint a nap-és holdfogyatkozások felismerése, jelentősége, stelliumok jelentéstartalmának kiértékelése. Vagy, ami még rosszabb, mert ha ez nincs meg, SEMMI nincs meg – a születési képlet értelmezéséhez nélkülözhetetlen lokális determináció tanával . (Ez a hiányosság amúgy annyira elterjedt a méregdrága gyorstalpalók futószalagon ömlesztett “asztrológusai” körében, hogy lassan már az számít üdítő kivételnek, ha valamelyikük képben van. A holdcsomópontok karmikus jelentőségével bezzeg annál inkább tisztában vannak, a modern asztrológia Disneylandjába tartozó aszteroidákról és kisbolygókról már nem is beszélve  🙂 )

Volt aki Erin Sullivan: A Szaturnusz tanításai című alaptankönyv ajánlójához olyasmit fűzött hozzá, csak úgy zsigeri indíttatásból, hogy ő ezt elvből nem olvassa, mert “rosszat ír” (Tette ezt anélkül hogy egyáltalán valaha is belelapozott volna a könyvbe, vagy ismerné Sullivan munkásságát. Nyilván hatodik érzékére támaszkodva sikerült ekkora tisztánlátásra szert tennie, netán őrangyala homályosította fel.)

Volt Isten tudja milyen gyorstalpalót végzett “kollegina” is, akinek fejében üdítően mókás katyvasszá mosódott össze a nyugati, az indiai és a kínai asztrológia, de mégis arról okosított, milyen  hangvételű posztokat kellene közzétennem a tulajdonomat képező felületen. Sőt, annak a teljes  2-3 évnyi “tapasztalatnak” a birtokában, amelyet az asztrológia tanulmányozásával töltött, még szakmai útmutatásokat is adott volna a kivitelezéshez. És még  hosszan sorolhatnám. Szerencsére van humorérzékem, így jókat derültem miközben letiltottam őket. Egyszersmind azonban ez a helyzet nagyon szomorú … .

Az Asztropressz személyes márkája: a minőségi tartalmak 

Az ilyen és hasonló egotripek általában fontosabbak az oldalamon nem kívánatos kommentelő-típusok számára, mint annak a posztnak a tartalma, amely alatt kibontakozhatnak. Ez óhatatlanul visszaüt majd a posztok minőségére is – végül pedig az egész oldal felhígul. Mivel  az Asztropressz – Hírek  brandjét az olyan minőségi tartalmak képezik, amelyek előremozdítják az  asztrológia tanulását, önismeretet, a külvilágban és a belső tartományokban való tájékozódást,  az igénytelenné válás veszélyét a jövőben is szeretném elkerülni.

Amennyiben nem értesz egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatod oldalam követését. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórolsz meg. Nekem legalábbis rengeteget – amit további hasznos tartalmak írására fordíthatok –  így tulajdonképpen hálás is lehetek döntésedért 🙂 Remélem azonban, hogy a jóérzésű többség belátja a posztban írtak jogosultságát, és így továbbra is együtt maradunk 🙂

Köszönöm a belátást.




Kapcsolódó

Mi derül ki a horoszkópból ?

A prognózis lehetőségei és korlátai

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!