A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

… Kirúgnak minket, a házastársunk elválik tőlünk, egy közeli hozzátartozónk hirtelen meghal, el kell költöznünk, vagy gyerekünk felnő és egyik napról a másikra elhagyja a szülői házat. Rengeteg olyan körülmény állhat elő, amely felkészületlenül és látszólag szándékunkkal ellentétesen, szerencsétlenségként ér minket. Ezt nevezzük úgy, hogy ‘akarattalan kihívás.’ Az átlagos, modern hős számtalan efféle kritikus élményt él át hősies útja során. A hősiesség aktusa abban áll, hogy a helyzetet elfogadjuk olyannak, mintha mi magunk választottuk volna, és mindent megteszünk azért, hogy úgy viselkedjünk, mintha szándékosan állítottuk volna magunkat próba elé.” Erin Sullivan: A Szaturnusz tanításai

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Erin Sullivan A Szaturnusz tanításai című könyve egyike azoknak az olvasmányoknak, amelyeket nem csupán gyakorló asztrológusok számára „kötelező” sokszor elolvasni. Íme egy nagyon gyakran felmerülő témát taglaló részlet:

„Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a görög hősök és hősnők ugyanolyan emberek voltak, mint amilyenek mi vagyunk. Saját hősies drámánk bizonyos jellegzetességeiben különbözik másokétól, hiszen kalandjainkat saját térképünk jelöli ki számunkra. Mindazonáltal – mint már korábban szó volt róla – a térkép nem az ország. Az újkori hősök mítoszai és kalandjai nem állnak olyan távol tőlünk: modern látásmódunkat és pszichológiánkat könnyedén alkalmazhatjuk rájuk, következésképpen felfoghatjuk őket mindennapi életünk prototípusaiként, amennyiben azokata változásokat szimbolizálják, amelyeket nekünk magunknak kell foganatosítanunk , s ezek közül némelyik meglehetősen banális, míg másoktól a hajunk szála is égnek áll.


Előfordul, hogy ezekbe a helyzetekbe teljesen akaratunkon kívül keveredünk bele. Ezt nevezzük úgy, hogy „akarattalan kihívás”. Kirúgnak minket, a házastársunk elválik tőlünk, egy közeli hozzátartozónk hirtelen meghal, el kell költöznünk, vagy gyerekünk felnő és egyik napról a msáikra elhagyja a szülői házat. Rengeteg olyan körülmény állhat elő, amely felkészületlenül és látszólag szándékunkkal ellentétesen, szerencsétlenségként ér minket. Az átlagos, modern hős számtalan efféle kritikus élményt él át hősies útja során A hősiesség aktusa abban áll, hogy a helyzetet elfogadjuk olyannak, mintha mi magunk választottuk volna, és mindent megteszünk azért, hogy úgy viselkedjünk, mintha szándékosan állítottuk volna magunkat próba elé. Jungot idézve: ‘tegyük örömmel, amit tennünk rendeltetett !’ Ez nem a nyomorúságos sors passzív elfogadása, hanem aktív részvétel egy élethelyzetben. Ezáltal képesek vagyunk kapcsolatot teremteni saját sorsunkkal.

Az ókori világban az istenek csak akkor segítették útjukon a hősöket, ha vállalták a felelősséget a tetteikért, s az így tényleg deo concedente, vagyis személyes küldetésünk teljesítése valóban az isteni akarat szerint való. A támogatókról vagy az istenszerű lényekről alkotott képzeteink felettes énünkként működnek közre és így segíthetnek bennünket legnagyobb próbatételeinken. Ha elfogadjuk a személyünkre szabott kihívást, és ellenállunk a kísértésnek, hogy visszaszaladjunk a biztonságos anyaméhbe, akkor az istenek is megsegítenek. Persze akadnak olyan küldetéseink is, amelyek különösen ijesztőnek és veszélyesnek tűnnek, és balszerencsét hozó istenségek ármánykodásaitól hemzsegnek. Bizony mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük, hogy kötéltáncot kell járnunk. Az asztrológus ilyenkor nem azt tudja megmondani, mi történik és főleg mi fog történni, de a történések miértjére rá tud világítani, mint ahogyan arra is, hogy a várható események és élmények milyen pszichológiai cél érdekében „gyötrik” a boldogtalan hőst. Az asztrológus fel tudja hívni a páciens figyelmét az adott idő minőségére, és a ciklikus fejlődés éppen folyamatban levő szakaszának értelmére.”

Erin Sullivan: A Szaturnusz tanításai, 106. old., Édesvíz kiadó 2002, ford. Résch Éva 

Kapcsolódó:

Mi derül ki a horoszkópból ? 

Mikor van értelme asztrológust felkeresni és mikor nem ?

A prognózis lehetőségei és korlátai

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Szaturnusz – tranzitok (tematikus oldal)

Szaturnusz a Bakban: nőjj fel !

Szaturnusz a Bakban: gyakorlat teszi a mestert

 

 
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!