Mire jók, egyáltalán jók-e valamire az asztrológiai receptek ?

Asztrológiai „recepteken” egy bolygó (jegyben, házban), egy fényszög, egy bolygótömörülés (stellium), egy időszakos hatás (tranzit, direkció) többé-kevésbé sablonszerű bemutatását értem. Az ilyen témájú cikkek, vagy akár az erre szakosodott „asztrológiai szakácskönyvekben” fellelhető teljes gyűjtemények nagyon népszerűek. Az Asztropresszen is van belőlük, meg lesz is jó néhány, és viszonylag sokan olvassátok is őket. Ennek nagyon örülök – de azért jó, ha tisztában vagytok korlátaikkal is.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Az ilyen leírásokat ugyanis sok – és jogos – kritika is illeti. Rengeteget lehet ugyan tanulni belőlük (ha nem így lenne, nem lennének az asztrológia tanfolyamok szerves tartozékai), mechanikusan alkalmazva azonban több kárt okoznak, mint amennyit használnak.

Az alapfokú asztrológia – foglakozások általában úgy kezdődnek, hogy az asztrológiában használt szimbólumok témájával foglalkozó leckék után a hallgatóknak megtanítják a jegyek, bolygók, házak, fényszögek alapjelentéseit. Iskoláktól függően, ez után/ez előtt/ közben valamikor csillagászati alapismeretek és a horoszkóp kiszámításával kapcsolatos tudnivalók jönnek. És aztán következik néhány szabály annak tisztására, melyik bolygó melyik jegyben milyen erővel fog hatni (bolygók kozmikus helyzete). Aztán jön még több szabály, melyeknek segítségével azt kell majd kideríteni, hogyan nyilvánul meg a bolygók, jegyek, házak, fényszögek összessége egy horoszkóp összefüggésében.

A „modern” tradicionális asztrológia máig használt rendszerét – beleértve a születési képlet értékelésére, prognózisokra vonatkozó szabályokat is – egy Jean Baptiste Morin (1583–1656) nevű polihisztor (orvos, asztrológus, matematikus, geográfus, filozófus) foglalta össze 26 kötetes, Astrologia Gallica című művében. (Morinről és erdélyi, magyarországi utazásáról itt  olvasható részletes cikk. Sajnos a belinkelt összefoglaló szélhámosságnak tartja az asztrológiát, de ettől függetlenül érdekes).

Nagyon durván leegyszerűsítve Morin egy 10 pontos szabályrendszert dolgozott ki, amelyet lokális determináció tanaként ismernek. (Sok mást is csinált, de jelen bejegyzés szempontjából most ez a lényeges.) Ezt a tradicionális asztrológia oktatásával foglalkozó iskolákban a lehető legalaposabban megtanítják ( new ages gyorstalpalókon NEM tanítják)- ismerete nélkül ugyanis elképzelhetetlen egy horoszkóp helyes kiértékelése. És ez után, a gyakorlatban való alkalmazását elősegítendő, jönnek a receptek. (New Age gyorstalpalókon csak receptek jönnek – ha a kókler egyáltalán töri magát, hogy ilyeneket valahonnan összeszedjen. Az, amikor veszi ehhez a fáradságot, már egy szintet képvisel. Akár hiszitek, akár nem, vannak igen drága tanfolyamok, amelyekben még ilyen részek sincsenek.) Fontos tudnivaló: asztropszichológiát csak az után tanulj, ha már a klasszikus asztrológiával képben vagy, nem pedig helyette. Bővebben: Egy posztmodern asztrológia felé,  Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás?

Sokféle ilyen “recept” létezik, különböző terjedelemben és minőségben. Legtipikusabbak „a hogyan hatnak bolygók jegyekben, házakban, egymással különböző fényszögekben, szinasztriában” – jellegűek. Tradicionális asztrológia tankönyvekben ezek az összefoglalók egy- két bekezdésre, maximum fél oldalra rúgnak. (A magyarul írtak közül pl a klasszikusak Baktay Ervin: Csillagfejtés , Dubravszky László : A tradicionális asztrológia tankönyve, vagy a modernebb Takács Tibor: A fejlődés iskolája, dr. Balogh Endre: Az ég nyílt titkai). Ez teljesen jól van így, mert aki idegen nyelvet tanul – és az asztrológia is az valamilyen szempontból-, annak az alapszókincs, alapvető nyelvtani szabályok elsajátítása után, ill. azzal párhuzamosan – egyszerű mondatok összeállítására kell törekedni. Így képes lesz majd alapszinten megértetni magát – később pedig lesz mire építeni.

Ezek a könyvek és a belőlük kiinduló oktatók is – hangsúlyozzák azonban, hogy a „receptek” nem alkalmazhatók automatikusan. Friedrich Schwikert: Asztrológiai szintézis (Szindbad kiadó, 1998, ford. dr. Szepesi János) pl. ahhoz ad nagyon fontos támpontokat tanuló asztrológusoknak, hogyan NE kelljen őket egyáltalán alkalmazni. A bolygó-, jegy- és ház-analógiák, a fényszögek jellegének és a morini szabályoknak ismeretében, valamint némi kombinációs készség birtokában ez elvileg lehetséges.

A gyakorlatban is az, de léteznek kimondottan jó minőségű összefoglalók is. Az Asztropresszen ilyeneket igyekszem közzétenni, és olyanokat fordítok le, amelyek reményeim szerint kiegészíthetik a meglévő elméleti ismereteket. Még ha ismerjük és alkalmazzuk is a horoszkóp értelmezésére vonatkozó szabályokat, az adott jegyhelyzetek, bolygókombinációk sokféle módon nyilvánulhatnak meg – a speciális kereteken belül. Így az itt vagy máshol fellelhető „receptek” segédletként akár nagyon hasznosak is lehetnek.



Hogy kiknek lehetnek hasznosak ?

  • Akik már tanultak/ tanulnak asztrológiát – és ily módon szeretnék kiegészíteni meglévő ismereteiket.
  • Akik voltak asztrológiai tanácsadáson, és az ott részletesen megtárgyaltakat követően kaphatnak néhány ilyen támpontot is. Hangsúlyozom: nem az elemzés HELYETT , hanem AMELLETT, azt KIEGÉSZÍTENDŐ. Ugyanis, bármilyen alapos legyen is egy ilyen leírás, csak bizonyos korlátok között, a születési képlet egyéni sajátosságainak figyelembevételével lehet profitálni belőle.
  • Érted is meg nem is ezeket a cikkeket, de felcsigázzák érdeklődésedet és arra ösztönöznek, hogy többet megtudj születési képletedről – vagy, ami még ennél is sokkal jobb – magad is tanulni kezdd az asztrológiát.




Mikor nincs szinte semmi értelmük ?

Legrosszabb hatásfokkal akkor használhatod (őszinte leszek:  majdnem semennyire sem), ha úgy gondolod, születési képleted alkotóelemeinek ismeretében majd csak összelegózgatod magadnak az értelmezést az innen – onnan összemazsolázott leírásokból. Közöttünk szólva, ez a tévképzet nem teljesen magától pattant ki a fejedből, hanem azért, mert lépten- nyomon sulykolják beléd.

Az idegen nyelv tanulása – hasonlatnál maradva, ez olyan, mintha a nyelvtan, a bonyolultabb szó – összetételek ismerete nélkül egyből kedvenc regényed próbálnád szótár segítségével, eredetiben olvasni. A kudarc elkerülhetetlen lesz. Ezt azért állíthatom ilyen biztosan, mert 14 éves koromban, amikor először rugaszkodtam neki komolyabban az angolnak, magam is így tettem. Aztán csalódottan vontam le a következtetést: nekem ez nem megy . Nem volt teljesen igazam, mert az angol kb 1992 óta alappillére különböző típusú munkáimnak. De ahhoz, hogy ez így alakulhatott, az alapoknál kellett újrakezdenem, a könyvolvasást pedig arra az időre halasztanom, amikor már nem kellett minden szót külön kiszótáraznom, csak mondjuk oldalanként hármat – négyet 🙂

Ez a tanulság más készségek elsajátításánál is jól jött. Ilyen volt az asztrológia is. Igaz, akkoriban, amikor a kilencvenes évek elején nekikezdtem, még nem is állt annyi információ rendelkezésre, hogy könnyűnek tűnjön a ház tetejénél kezdeni az építkezést. Ha te még csak most ismerkedsz vele, bizonyos szempontból sokkal nehezebb helyzetben vagy, mint én anno, mert a hiteles, minőségi források mellett rengeteg olyan platform is van, ahol elhitetik veled, hogy lehetséges, sőt kívánatos levágni a kanyarokat. Beleértve a borsós árú gyorstalpalókat is.

Vannak aztán jó célt szolgáló, de helytelenül használt eszközök is. Sok oldalon vannak például olyan ingyenesen vagy szerényebb összegért elérhető szolgáltatások amelyek révén hozzájutsz horoszkópábrádhoz. Ebben önmagában véve még semmi rossz nincs, sőt, azt mondanám, hozzátartozik az általános műveltséghez. Az Asztropresszen is volt ilyen, bárki számára ingyenesen elérhető bővítmény, míg a szolgáltató (www.astrotheme.com) meg nem szüntette. Máig sajnálom, ha találok valami hasonló, ingyenesen elérhetőt, felteszem.

Gond akkor lesz, amikor horoszkópábráddal felszerelkezve, komolyabb asztrológiai ismeretek nélkül úgy gondolod, hogy elég kikeresgélned magadnak a feltüntetett összetevők jelentéstartalmát, és már kész is az elemzésed. Rengeteg lehetőséged adódik erre.

Elég sok olyan program van ugyanis, (ezek már általában nem ingyenesek), amelyek felállítják a születési képletedet és csatolnak hozzá egy „elemzést” is. Azaz : hosszabb-rövidebb formában felsorolják, hogy adott bolygók adott jegyben, házban mit jelentenek, és nagy általánosságban bemutatják az adott fényszögeket is. Kapsz egy halom ömlesztett információt – sok egymásnak ellentmondót is – aztán csodálkozol, miért nem értesz belőle egy kukkot sem. Vagy, ha érted is valamennyire, miért nem alkalmazhatod magadra olyan könnyedséggel, mintha bemennél mondjuk egy konfekció -üzletbe és megvennéd a méretedre való ruhadarabot? (Ez se mindig jön össze, de aránytalanul nagyobb esélyed van ily módon szert tenni egy jó cuccra, mint „konfekció-horoszkópba” ruházva egy találó elemzésre 🙂 )

Hozzá kell tennem, hogy az ilyen összefoglalók nem önmagukban kártékonyak. Amennyiben -pl tanulóként – csupán segédletként használod őket, vagy egy részletes horoszkópelemzést követően (és nem ahelyett, vagy annak a címén) kapsz egy ilyen vázlatot – akár jól is jöhetnek. (Szomorú akkor lesz a történet, amikor „teljes körű, kidolgozott elemzés” szlogennel árulnak egyes “tanácsadók” ilyeneket, de ez már más lapra tartozik). Legyenek azonban akár 4 – akár 30 oldalasak, „elemzésként” kb annyira hatékonyak, mint amikor oly módon építesz házat, hogy a téglák között nem használsz kötőanyagot.

Ahhoz ugyanis, hogy egy adott bolygóállást, fényszög – kapcsolatot (és az egész horoszkópot) tényleg személyedre szabottan lehessen értelmezni, nagyon sok mindent figyelembe kell venni. Nyugi, nem foglom zsibbasztani az agyad  a teljes listával. 🙂

De amellett például, hogy melyik jegyben, melyik házban áll mondjuk a fényszöget képező két bolygó, még azt is végig kell nézni, melyek ezeknek a házaknak és bolygóknak az urai, vannak-e kapcsolódási pontjaik a vizsgált bolygókkal, milyen más bolygókkal vannak még, stb. Ebből következően már az ugyanazon jelekben álló, ugyanazon bolygók között létrejött ugyanolyan fényszögek is teljesen különböző jelentést hordozhatnak két különböző személy esetében. Pl ahhoz, hogy felelősségteljes választ lehessen adni mondjuk egy olyan , látszólag egyszerű kérdésre is, hogy miről szól mondjuk egy Rák Mars – Bak Uránusz szembenállás valaki számára, a teljes születési képletet meg kell vizsgálni. (Ez pedig komplex és időigényes munkafolyamat – ezért az ilyen kommentben feltett kérdésekre vagy egyáltalán nem áll módomban válaszolni, vagy ha túlságosan követelőzők, törlöm őket, szerzőiket pedig letiltom. ) Szinte bizonyos, hogy az egyik személynél másképp fog működni, mint ugyanaznap – jelen esetben pl 1989 május 8-án – született társánál.

Innen már kézenfekvők a következtetések is:

I. A kombinációk mennyisége gyakorlatilag végtelen. Ezért szoktam folyamatosan arra figyelmeztetni, hogy a radix, a személyi horoszkóp ugyanannyira jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat. Nevezhetjük is nyugodtan égi ujjlenyomatnak. Bármennyire fejlettek is tehát a jelenlegi szoftverek, ilyen precizitású elemzéseket nem képesek készíteni. Arról már nem is beszélve, hogy a születési képlet olyan dimenzióinak vizsgálatára, mint a neveltetéstől, társadalmi környezettől, történelmi kortól, tudatossági szinttől, „szabad akarattól” függő megélési lehetőségek boncolgatására teljességgel alkalmatlanok.

II. Ha úgy okoskodsz, hogy levágod a kanyarokat, bebiflázol néhány receptet, és már tudni is fogsz születési képleteket elemezni (beleértve a sajátodét is), nagyon rossz nyomon jársz. Magolj be akár néhány százat vagy több ezret is belőlük, tudás helyett csak a zűrzavar növekszik majd a fejedben. Neked először a fentebb ismertetett alapokat kell megtanulnod, hogy ezt követően annál nagyobb hasznát vedd majd a „recepteknek”. Profitálni ugyanis csak akkor tudsz belőlük, ha kellő ítélőképességgel alkalmazod őket. Közöttünk szólva, ez az élet más területein sem árt….




Kapcsolódó

Vízöntőkori újjászületés – vagy tömeges elbutulás?  ( Dióhéjban a New Age mozgalmakról)

Mi derül ki a horoszkópból ?

Mikor hasznos és mikor értelmetlen az asztrológiai tanácsadás ?

Tanulj asztrológiát (majdnem) ingyen !

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!