Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Néhány szóban a New Age mozgalmakról

“Az ember nem azáltal világosodik meg, hogy elképzeli a világosságot, hanem hogy tudatosítja a sötétséget. Az utóbbi módszer azonban kellemetlen, ezért nem kedvelik.”  C. G. Jung

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai, közéleti posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Okkult robbanás ?”

A 60-as években bekövetkezett ezoterikus érdeklődés robbanásához újabb lendületet adott az 1995-től 2008 januárjáig a Nyilasban haladó Plútó. Az időnként megszállott idealizmus azonban spirituális szárnyalás mellett bőséges vadhajtást is eredményezett

Noha minden történelmi kornak megvoltak a maga misztikus mozgalmai, spirituális útkeresői, napjaink vallástörténészei okkult robbanást emlegetnek. A XIX század elején újraélénkült ezoterikus érdeklődés tömegjelenséggé a hatvanas évek popkultúrájában vált.

Az eredetileg az amerikai fiatalok körében kialakult, különböző hagyományok pl. indotibeti vallások- elsősorban a buddhizmus és hinduizmus, sámánizmus, boszorkányság, egyiptomi és más, ókori vallások, a középkori hermetikus hagyomány egyes elemei, pl. asztrológia, kabbalah, stb,  elemeit magába olvasztó és mára már Európában is ugyanennyire népszerű New Age mozgalmak a Vizöntő kor utáni nagy megújulást hirdetik. Az új „popvallás” elképzeléseivel nem csupán az a gond, hogy időnként naiv, sőt komikus, igénytelen módon fejeződnek ki – hiszen sokaknak még így is kiutat jelenthetnek a modern élet káoszából és értelmetlenségéből.

Ezek az eltérő szimbólumrendszerek, történelmi korok, kultúrkörök termékeinek keresztezéséből származó „hibridek” azonban önismeret helyett inkább a valóságelhárítás eszközeként szolgálnak. Fogyasztóik nem csupán azt utasítják el, hogy szembenézzenek problémáikkal, hanem kibújnak a saját magukkal és környezetükkel szembeni felelősség alól is. Ez már önmagában sem túl szerencsés, de a személyiség legarchaikusabb, egyszersmind leghatalmasabb és legveszélyesebb energiatartományaihoz is utat nyitó szimbólumok és technikák nukleáris katasztrófához hasonló tragédiákat okozhatnak, még ha nem is fejtik ki olyan látványosan a hatásukat.

A hagyományok ereje: mindenkiben isteni erők szunnyadnak

Tartozzanak bármelyik kultúrkörhöz is, az ezoterikus hagyományok múltbeli feladata a rejtett, titkos, azaz okkult tudás átadása volt. Azt a nézetet vallották, hogy mindannyiunkban isteni erők szunnyadnak, valódi mivoltunkat megismerve ismét rájuk találhatunk, ily módon meghaladva az anyagi világ feltételeit. A hosszú távú cél: visszatérni a lét ősforrásához, az anyagi formák, külsőségek, korlátok leküzdése után egyesülni az istenivel, de addig is, különböző pszichomentális technikák révén magasabb rendű tudatállapotokat elérni és így más módon hozzáférhetetlen tudásra, készségekre, erőkre szert tenni. A szabad természet mostoha feltételei között élő eleink ezek nélkül talán nem is maradhattak volna életben. Létfontosságú volt tehát, hogy az intuitív meglátások a gyakorlatban is megállják a helyüket, illetve a külső változások a belső tartományokban is előidézzék a kívánt hatásokat.

Grönlandi vadász a vihart lecsendesítő formulát tanulja. Mestere egy sirály. 19.szd. grönlandi festmény az Oslói Egyetem gyűjteményéből. Forr: Piers Vitebsky: A sámán, 6.old

A tudás megszerzése tehát nem csak jól meghatározott keretek között zajlott, hanem jelentős, az adott kornak, kultúrának megfelelő nehézségekbe ütközött és csak igen keveseknek sikerült. Akár szervezett formában (pl. titkos társaságok), akár még egy ennél is szűkebb körben (pl. mestertől tanítványig) történt is az átadás, a beavatást keresőnek elméleti felkészültségen túl többnyire kemény próbatételeket is ki kellett állnia, állhatatosságát, türelmét, alázatát, elszántságát, állóképességét, lelki erejét és hasonló erényeit bizonyítandó.

Probate spirit“– azaz vizsgáld meg a lelkeket, hogy a Sátántól vagy a Szentlélektől jönnek- e – javasolja János evangéliuma, ahogy a különféle, a kereszténységtől meglehetősen távol álló sámánista hagyományok vagy a még mai napig is élő, indo- tibeti tradíciók is gondosan, empirikus módszerekkel is ellenőrzik: egészséges élményekről van- e szó. E tesztek alapjául egy – egy adott kultúrának megfelelő, huzamos időn (tehát évszázadok ha nem évezredek) keresztül megbízhatóan működő, mestertől tanítványra hagyományozott technikák képezték. (A fentebb látható festmény szereplője pl. ha élményei beteges hallucinációkból fakadnak, egész biztos a tengerbe veszett volna. Az ilyen valóságtesztek mindennaposak voltak. Velük ellentétben a new ages panelsámánok esetében szó nincs valós vészhelyzetről. A modern sámánista workshopok -ld. alsó kép – nem többek vidám társasági eseménynél, legtöbbször borsós áron, több -kevesebb tudatmódosítószerrel élénkítve. Mint Mircea Eliade, a világhírű vallástörténész Sámánizmus című könyvében rámutatott, a sámánizmus fejlettebb formáit gyakorlók aszkézis, komoly szellemi gyakorlatok nem pedig kémiai tudatmódosító szerek révén lépnek át a másik valóság kapuján . )

Panelsámánok műhelye: felhőtlen szórakozás -borsós áron

A mostanság népszerű személyiségfejlesztő – és megvilágosodás tanfolyamok esetén azonban nem csupán felületességük , összetákoltságuk kifogásolható, hanem az, hogy a tudattalan mélyén lakozó, archetípusos, elemi ösztönenergiákat aktiváló szimbólumok jelentéstartalmát is felülírják, még rosszabb esetben már nem is ismerik. A jelenség az ókori mítoszok, legendák témáit „modern feldolgozásban” tálaló filmekben és rajzfilmekben is tetten érhető, melyek még inkább elidegenítettek lelki gyökereinktől, vészhelyzetekben riasztócsengőként működő és túlélőkészleteinket automatikusan aktiváló ösztön energiáinktól. (Hogy ennek milyen következményei vannak a gyakorlatban, mostanában kezd körvonalazódni, l. A Szaturnusz visszatér a Nyilasba-2015 , Jupiter – Neptun kvadrát – 2019, I. részJupiter – Neptun kvadrát – 2019, II rész című bejegyzéseket, és még sok más posztot a blogomról) Ezzel egy időben bizonyos, olykor még a foglalkozást vezető számára is beláthatatlan folyamatokat is elindíthatnak, amelyek hatása az átmeneti zavarodottság előidézésétől a személyiség teljes és visszafordíthatatlan széteséséig terjedhet.



A pozitív gondolkodás árnyoldalai

 

Félreértés ne essék, jelen írás sem a hit sokszor csakugyan hegyeket mozgató erejét, sem a lelki képek valóságformáló hatását nem akarja kétségbe vonni. Kellő optimizmussal látszólag vesztes forgatókönyveket is át lehet írni nyertessé. Ha nem így lenne, többek között az asztrológia sem működhetne a személyiségfejlesztés eszközeként.

A derűlátásnak azonban létezik egy kimondottan destruktív válfaja. A naiv személyiségfejlesztő módszerek, egyes modern asztrológiai irányzatok által népszerűsített pozitív gondolkodás nem csupán nem vesz tudomást az élet árnyoldalairól, hanem igyekszik azt aranyossá kozmetikázni, retteg minden tényleges erőfeszítéstől, problémák esetén pedig úgy viselkedik, mint Jung egyszeri neurotikusa. Az anekdotabeli páciens ugyanis, zajt hallva háza pincéjéből, felszaladt a padlásra, hogy büszkén megállapítsa: egy teremtett lelket sem talált…

Az átmenetileg egyébként tényleg hatékony gyorstalpaló technikáikon alapuló személyiség fejlesztő tanfolyamok, asszertivitás tréningek, menedzser -és coach képzők és megannyi más probléma megoldó készséget csiszoló foglalkozás azokhoz a gyógyszerekhez hasonlóan működik, amelyek a tünetek elnyomásával produkálnak látványos eredményeket. A kulisszák mögött azonban folyik az aknamunka, és egyszer csak ismeretlen új tünetek ütik fel fejüket, melyek akár a szervezet teljes összeomláshoz is vezethetnek. Árnyékos személyiségrészeink ilyenfajta száműzetése egyéni szinteken akár üldözési mániáig fajuló paranoid kórképeket, mániás-depressziós hullám vasutazást eredményezhet Tündérország tartományai és a pokol bugyrai között, kollektív szinten pedig autoimmun betegségek és más, konkrét és átvitt értelemben vett járványok elterjedését. (l. A Szaturnusz princípiuma és a depresszió )

Egyik kedvenc szerzőm, Dr. James E. Loehr így fogalmaz a téma kapcsán Lelki állóképesség című kötetében. (Ennek a pozitív lelki beállítottság valóban hatékony – tehát nem a new ages változatának – kifejlesztéséről szóló könyvnek rengeteget köszönhetek. Növeljük állóképességünket ! , Hogy bírod a gyűrődést ?  c. cikkeim e könyv szellemében íródtak, bár más módszereket is tartalmaznak.)

„Rengeteget írtak össze a pozitív lelki beállítottságról. Sok olyasmit is, aminek nem sok köze van a valósághoz. Nagyon lelkesítő az egész, csak egy idő után hinni kezdesz abban, hogy a pozitív beállítottság önmagában is megváltoztat dolgokat.

Nem változtat meg.

A pozitív lelki beállítottság nem azt jelenti, hogy bárgyún mosolyogsz, miközben körülötted minden recseg -ropog. Nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagysz súlyos bajokat, és meggyőzöd magad arról, hogy minden rendben van, amikor semmi sincs rendben. A pozitív beállítottság egyebek mellett azt jelenti, hogy világosan és tárgyilagosan ítéled meg a helyzetet és megfelelően reagálsz rá.

Szellemi tunyaság azt képzelni, hogy ha mindenki szert tesz pozitív lelki beállítottságra, a világ problémái egycsapásra megoldódnak. Nem hiszem, hogy az olyan súlyos gond, mint az éhínség, megoldható lelki gimnasztikával. Pedig vannak, akik így képzelik. A világ gondjai nagyon is valóságosak, és nem tűnnek el csak azért, mert az emberek megtanulnak egy bizonyos módon gondolkozni és érezni.

Problémákat csak cselekvés, teljesítmény oldhat meg.

A beállítottság képtelen erre.

A beállítottság önmagában semmit sem tud megváltoztatni ott kint az élet küzdőterén. Ott teljesítményt várnak el tőled. A pozitív lelki beállítottság kifejlesztése és fenntartása nem egy önmagáért való cél, ám fontos lépés, hogy eredményesen birkózz meg a feladattal és kiválóan teljesíts.”

A praktikum szellemében

Bár a Plútó a Bak jegyében sem zárkózik el a spiritualitástól, a Nyilasbeli vándorútjának nagy ígéretei mellé kézzelfogható, a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket akar. Szándékát a tőle szokásos, radikális módon nyilváníthatja ki.
A tranzitja során kapott, esetenként talán keservesen illúzió romboló leckéknek köszönhetően valószínűleg csak a jelenleg divatos személyiségfejlesztési módszerek, mentális technikák töredéke maradhat életképes.

Nevezetesen azok, amelyek lehetővé teszik, hogy akár a legmostohább feltételek között is megőrizzük állóképességünket, hatékonyabbá váljunk, drága külsőségek helyett belső tartalékaink kiaknázását támogatják, a tudatállapot változása fizikai szinten is lemérhető (pl. végre tudunk -e hajtani, és ha igen, mennyire hajlékonyan bizonyos jóga-ászanákat, harcművészeti formagyakorlatot), ill. amelyek révén az anyagon keresztül hatunk a szellemre (pl. alkatunkhoz illő táplálkozás, gyógynövények, masszázs, akupunktúra, akupresszúra, stb. ismerete), a kvantumugrások mellett pedig nagyobb hangsúlyt kapnak a hosszú távú érési, fejlődési folyamatok is.

A külső- belső valóság tárgyilagos érzékelése ily formán a magasabb szellemi síkokra való emelkedés kiindulópontjává válhat. Az olyan testérzetek, zsigeri reakciók tudatosítására építő rendszerek, mint a csi kung, harcművészetek, jóga – pl. nem próbál meggyőzni bennünket az ellenkezőjéről, ha mondjuk „csontjainkban érezzük” a veszélyt. A tőlünk telhető legmagasabb szintű éberséggel , a maguk valóságában tudomásul vesszük a tényeket. Belső erőközpontunkkal kapcsolatban maradva azonban abban is biztosak lehetünk, hogy a külső ingerre a lehető leghatékonyabban fogunk reagálni.

A plútói szelekció egyik brutális, de annál hatékonyabb módszere a spirituális élmények túladagolása lehet, hogy egyszer és mindenkorra elvegye kedvünket tartományai illetéktelen vagy kontár módon történő piszkálgatásától.

Nisan, a világirodalom leghíresebb (fekete) sámánnője

A burját – mongol kultúrkör fekete sámánjaiban (a kifejezés korántsem azonos a fekete mágiával, mindössze az alvilág tartományainak megnevezésére szolgál.) , pl fel sem merült, hogy puszta kíváncsiságból merészkedjenek az árnyak tartományaiba. Erlig kán birodalmába ugyanis még azoknak sem volt életbiztosítás lelátogatni, akik alkatukból kifolyólag a Plútó archetípusára voltak hangolódva. Ezek a túlnyomórészt női sámánok tisztában voltak azzal, hogy más típusok képviselőinek még náluk is kevesebb esélyük sem lenne épen, sértetlenül visszatérni a felső világba, ezért csak nagyon-nagyon indokolt esetben, többszöri unszolásra vállalkoztak az életveszélyes túrára.

Érdekes „véletlen”, hogy a mai szellemekkel suttogó, reinkarnációs utaztató– és a new age valóságelhárítás többi díszletével dolgozó varázs-tanfolyamok egyes résztvevőinek élete a későbbiekben úgy alakul, hogy még konszolidált, civilizációs feltételeink között is szélsőséges, kiélezett, ha nem egyenesen életveszélyes sorshelyzetekbe kerülnek. Ha valóban alkalmasak „hivatásukra”, épen keverednek ki az ilyen szituációkból. Mondani sem kell, hogy mindezt nem a tanfolyamokon elsajátított vagy felszabadítani vélt képességeiknek köszönhetik. Egyszersmind rendszerint az élménybeszámolótól meg a hasonló foglalkozásoktól is elmegy a kedvük. Ha pedig még a történtek után is ezt az ösvényt akarják járni, tudásszomjukat igényesebb és gyakorlatiasabb jártasságokat adó forrásokból elégítik majd ki…



Az asztrológia mint állatorvosi ló

 

Sajnálatos módon az asztrológia eme időszak valóságos állatorvosi lovának tekinthető, a fentebb leírt fejlődési (vagy inkább visszafejlődési?) folyamatok összes tünetét produkálva. Végül, de nem utolsó sorban érdemes erről is néhány szót ejteni…

A valamikor tudományok királynőjének tartott diszciplína önmagában is különleges pozícióban van. Abból a szempontból nem is tekinthető igazán ezoterikusnak, hogy az ókori, mezopotámiai agyagtábláktól a legmodernebb internetes szakkönyvtárakig gazdagon dokumentált, a nagyközönség számára is könnyen hozzáférhető irodalma van.

Bár többféle asztrológiai nézőpont létezik, a rendszer mindenki által elsajátítható módszerekkel operál. A születési képlet alapfokú matematika tudás birtokában is felállítható, a prognóziskészítéshez már komolyabb matematikai ismeretek szükségesek. Komplex szimbólum- és analógia rendszere egyszersmind jól át is tekinthető, akárcsak a képletek értelmezésénél, kozmikus folyamatok értelmezésénél alkalmazandó szabályok. Elvileg azt mondhatnánk tehát, hogy bármennyire időigényes feladat is elsajátítása ( minimum 4, de inkább 6 vagy még ennél is több év, a tanulási folyamat pedig életre szól), a szorgalom és kitartás meghozza gyümölcseit. Bővebben: Tanulj asztrológiát (majdnem) ingyen ! , Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek ?

Csakhogy a korábban jól működő rendszert mára tökéletesen sikerült összekutyulni. A különböző asztrológiai irányzatok között persze korábban is voltak heves nézeteltérések, de volt egy figyelemreméltó közös vonásuk is. Bár egyes módszerek – pl. házszámítás – eltértek, a műfaj alapszabályait, az analógiákat és szimbólumokat pontosan alkalmazták, így különféle eszközökkel is jó eredményeket lehetett elérni.

Asztropszichológia vagy asztrológia ÉS pszichológia ?

A teozófikus hagyományokon nevelkedett magyar szerzők által tradicionális asztrológia néven ismert irányzat viszonylag „új”, és nem is annyira tradicionális, mint inkább klasszikus. Jean Baptist Morin (1583. 02.23, Vilefranche, Rhone, 08: 33  – 1656.11.06. Párizs) asztrológus, terjedelmes, Astrologia Gallica című művében foglalta rendszerbe mindazt, amit az antikvitás és a középkor hagyományaiból működőképesnek talált, és ezzel az ismeretanyaggal dolgoznak az iskola mai képviselői is.Morin bizonyos értelemben le is egyszerűsítette az asztrológiai tanításokat és pár újítást is eszközölt.  Ezek mibenlétéről egy másik bejegyzésben lesz szó. Magyarországon, nagyjából a 2000-es évek elejéig ez a vonal futott tradicionális  asztrológia/klasszikus asztrológia néven. William Lilly (1602 május 1 Diseworth, UK – 1681 június 9, Hesrham, UK) , a hellenisztikus és a középkori asztrológia, pl  a hellenisztikus asztrológiát  a középkorba átmentő arab szerzők,  vagy az olasz Guido Bonatti hagyományokhoz hűbb vonalát folytatta. Fő műve a máig népszerű Keresztyén asztrológia (Christian Astrology I,II,III) ; az első két, horarival foglalkozó kötet magyarul is elérhető. Ez az irányzat Magyarországon a 2000-es évek közepétől terjedt el, főleg a horari művelése.  Bővebben : Robert Hand -Egy posztmodern asztrológia felé

Sajnálatos módon azonban ezeket a módszereket apránként háttérbe szorítják a modern, pszichologizáló, de valójában sem a pszichológia sem az asztrológia műfajába nem tartozó irányzatok . Így asztrológus generációk nőnek fel, akik nemhogy működőképes prognózisokat nem tudnak készíteni, hanem magával az asztrológiai gondolkodásmód alapfogalmaival, a szimbólumok és analógiák rendszerével, a képletértelmezés alapszabályaival sincsenek már tisztában.

Természetesen nem vitatom, hogy minden asztrológusnak kicsit pszichológusnak is kell lennie, szakmája gyakorlásához fontosak a lélektani alapismeretek, s mint C. G. Jung is hangsúlyozta, vannak találkozási pontok kettejük között. (Részletesebben l. Ami a csillagokban állAsztrológia: Babona vagy tudomány ?, illetve bővebben Stephen Arroyo: Asztrológia, pszichológia és a négy elem című könyvében. A két diszciplína azonban akkor sem mosható össze, ha kölcsönösen hatnak egymásra. Ahhoz, hogy megbízhatóan lehessen ötvözni a kettőt, először külön- külön kell megalapozni a (klasszikus) asztrológiai és pszichológiai ismereteket. Az eszköztár sikeres kombinálására csak ezt követően kerülhet sor. Így értelemszerű, hogy az esetenként értékes tudást adó (ez az oktató felkészültségétől függ) asztropszichológiai tanfolyamoknak csak akkor van értelmük, ha a résztvevők már megbízható klasszikus asztrológiai alapismeretekkel (minimum 4 év előtanulmány szükséges) rendelkeznek. A pszichológia különböző irányzatainak tanulmányozásával sem árt ugyanennyi időt eltölteni.

Számítógép és asztrológia

Felmerülhet az a kérdés is, mi hasznuk van a különböző számítási technikáknak most, a jó minőségű asztrológiai szoftverek korában ? Kétségbevonhatatlan, hogy ezek jelentősen megkönnyítik az asztrológus munkáját, magam is igénybe veszem segítségüket, hiszen nélkülük a puszta számítások is nagyon hosszú időt vennének igénybe, és akkor még sort se kerítettünk a képlet kielemzésére. Hatalmas oktalanság lenne tehát kidobni az ablakon a modern technika eszköztárát, de ha az asztrológia tanulója nem tudja, MIT számolnak ezek a programok, és milyen gondolatmenet alapján, szarvashibákat követhet el.

Persze érdemes szem előtt tartani, hogy a sok – és az ókorban, középkorban bizony nagyon hosszadalmas, nehézkes művelet – , a rengeteg szabály, az összetett szimbólumrendszer nagyobb elriasztó erővel bírt, mint a különféle beavatási misztériumok legijesztőbb ábrázatú kapuőrei: a felületes érdeklődőnek egykettőre elment a kedve a kontárkodásból. A lelkes, ám szerény képességű neofita pedig, ha sikeresen keresztülvágta is magát ezeken az akadályokon, végképp feladta, amikor a bemagolt tekintélyes mennyiségű adathalmazt az előtte levő képletre kellett alkalmazni. (Mindez még a közelmúltban, a kilencvenes évek elejéig is  sok szempontból így volt. Az asztrológiai szoftverek előtt ugyanis a különböző táblázatok, számológépek megkönnyítették ugyan a matematikai műveleteket, de bizonyos problémákra még így is leleményes megoldásokat kellett találni. A házilag összebütykölt ascendens „számoló” korongocskák pl. mai napig is kedves emlékeim közé tartoznak.) Most azonban, amikor egy programmal már egy látszólag tökéletes képletelemzés (valójában sablonok és általánosítások halmaza) is készíthető, az asztrológus- jelölt a gondolkodás mindenfajta terhétől megszabadul. A végeredmény katasztrofális…




 

Kapcsolódó olvasmányok:

 

Mircea Eliade: Sámánizmus

Stephen Arroyo: Asztrológia, pszichológia és a négy elem

Mund Katalin: Kelet istenei Nyugaton

Farkas Attila Márton-Mund Katalin : Technicizált spiritualitás

Tarr Dániel: Hermetika

 

Blogomról:

Bővebben : Robert Hand -Egy posztmodern asztrológia felé

A Plútó archetípusa

Plútó – Szaturnusz kvadrát  (2009 – 2011)

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Próbatételek életre – halálra (Plútó – Uránusz kvadrát)

Mikor értelmetlen és mikor segít az asztrológiai tanácsadás ?

Az asztrológiai előrejelzések (prognózisok) lehetőségei és korlátai

Mire jók, egyáltalán jók valamire az asztrológiai receptek ?

Tanulj asztrológiát (majdnem) ingyen !

Glenn Perry: A reinkarnációs asztrológia kritikus felülvizsgálata

Az önbecsapás eszköztárából : “karmikus kapcsolatok”

Előző életek – jelenlegi feladatok, hiteles tanítók és szélhámosok

Az asztrológia megfelelő felhasználásáról (Charles E.O.Carter)

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

A prognózis lehetőségei és korlátai

A cikk első változatának (2010 eleje) részletei a Díványban is olvashatók

Ma változtass! (I.)

A gondolkodó, az érző és az intuitív típus (II.)

Veszélyesek az új spirituális mozgalmak? (III.)

A pozitív gondolkodás árnyoldalai (IV.)

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!