Az asztrológia megfelelő felhasználásáról | Charles E.O. Carter

Nem én mondtam, hanem a nálam sokkal okosabb Charles E.O.Carter, (1887-1968) aki egyike volt a leghíresebb modern asztrológusoknak. Nem is most, hanem 1927-ben – Az asztrológia hét nagy problémája (The Seven Great Problems of Astrology) című, élete delén írt esszékötetében. De maximálisan egyetértek vele 🙂 Gondolatai aktuálisabbak, mint valaha…

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Mivel az asztrológia tanulmányozása, helytelenül értelmezve fatalista hozzáállásra hajlamosíthat és így szörnyű következményei is lehetnek, nem egészen haszontalan eltöprengenünk azon, hogy vajon kell-e mindenkinek tanulmányoznia, vagy az orvostudományhoz és joghoz hasonlóan csak egy kiválasztott, a bizalomra érdemes csoport tagjai számára legyen hozzáférhető, akiket erre felhatalmazott, képzett, az állam vagy államilag jóvá hagyott, elismert szervezetek által kibocsátott, hivatalos engedéllyel rendelkező tanerők oktatnak.




Ford. meg: a szerző koncepciójával egyetértek, kivitelezése azonban jelenleg meglehetősen problémás. Leginkább azért, mert az egykor valóban rangos oktatási intézmények is felhígultak, a borsós tandíj, tisztelet a kivételnek, köszönőviszonyban sincs a cserébe nyújtott tudással. Mindez egy olyan időszakban, amikor hála az internet-nyújtotta lehetőségeknek és az élő és holt nyelvekből fordítók áldozatos munkájának gyakorlatilag BÁRKI számára elérhetők a legnagyobb tudású szerzők munkái. Az asztrológia valamennyi műfajában, a hellenisztikus időktől napjainkig…

Természetesen vagyunk páran -Magyarországon is -, akik élünk is ezzel a lehetőséggel, igyekszünk beszerezni a releváns szakirodalmat és folyamatosan képezzük magunkat. Magam is több száz, főleg angol nyelvű szakkönyvet halmoztam fel az elmúlt évek alatt, különféle műfajokban, ezek egy része már nyugaton is nagyon nehezen, vagy csak irreálisan magas árban szerezhető be. Hálás vagyok a sorsnak, hogy nekem még sikerült a megfelelő időben elérhető összegekért hozzájuk jutnom. A tőlem telhető módon igyekszem pótolni hiányosságaimat – hiszen kezdettől fogva tisztában voltam  vele, hogy a négy éves Baktay Ervin Asztrológiai Intézet, ahol 1997-ben végeztem ad ugyan jó alapokat, de a továbbépítkezés folyamatos, egész életre szóló folyamat. 

Az oldalam parazitáinak – akiknek nem ingük, ne vegyék magukra -akik nem azért vannaki itt, hogy bármit is hozzátegyenek, hanem hogy tartalomlopások, összemazsolázások formájában elvegyenek, is ajánlanám ezt az időigényesebb -és persze nem kimondottan költségmentes utat. Megsúgom, hogy a sok-sok év munkájával és kemény anyagi áldozatok árán felépített, viszonylag jól felszerelt szakkönyvtáramhoz magam is úgy jutottam hozzá, hogy tájékozódtam az internetről, mérvadó angol nyelvű blogokról. Aztán MEGVETTEM az ott javasolt könyveket 🙂 Nem pedig a praxisukba érdemi munkát fektető, azért nagyon komoly áldozatokat hozó kollégák gondolatmorzsáit lopkodtam-ha például idéztem, fordítottam, a forrást és az elérhetőséget megjelöltem = JÓL LÁTHATÓAN BELINKELTEM, AKÁR TÖBB HELYRE IS….Mindmáig ez a gyakorlatom. Ha pedig olyan könyvet olvasok, amit hasznosnak találok, beszerezem a szerzője által javasolt irodalom számomra releváns részét  is. 

Az érdemi szakirodalom természetesen nyugati nyelveken beszélő autodidakta kollégák számára is elérhető. Magyarországon is. Így közöttük is vannak olyanok, akik sokkal megbízhatóbb tudással rendelkeznek, mint a méregdrága gyorstalpalókon vagy akár többéves iskolákban szerzett okmányokat lobogtatók. Magyarországon is. (Őket, ha mereven ragaszkodnánk a papírformához, és nem vizsgálnák a mögötte levő valós tudást, vagy lepapírozott, de döntéshozó pozíciókba helyezkedni annál jobban tudó inkompetensek vizsgálnák, éppen a csilivili, tudok fingra gombot varrni -képesítések birtokosai – hozhatnák lehetetlen helyzetbe. Ahogy sajnos látunk is ilyen példákat.)

Van azonban egy másik anomália is, ami nagyon megnehezíti az érdemi ismeretek megszerzését. Az utóbbi időkben nem csupán felhígult az asztrológia (ez viszonylag régi és súlyos probléma), hanem a polkorrekt cenzúra szalonképtelennek nyilvánítja a gyerekeket valamennyire is nevükön nevezni tudó, akaró szerzőket. Woke-szemmel például maga C.E.O Carter sem szalonképes. Ha ma élne, szegény jó öreget füttykoncerttel, fújolással utálnák ki az előadótermekből, nemhogy intézményt nem neveznének el róla, hanem szóhoz sem juthatna a ködevőktől megszállt, egykor rangos platformokon . Még akár ebben a könyvében is bőven akadnak olyan passzusok, amelyeket kulturmarxistáink gyűlöletbeszédnek titulálnának . Pedig mi sem állt tőle távolabb: meglátásai egyszerűen tárgyi ismeretekkel alátámasztott valós tapasztalatokat tükröztek. És ha már itt tartunk, akár Liz Greennek is lennének – vannak – olyan gondolatai, amelyek miatt korunk gondolatrendőrei máglyára küldenék. A vallásos, konzervatív fundametalistáktól ez nem is meglepő, a “progresszívek” között azonban talán még több ilyen inkvizitor akad 🙂  )




Hiszen nem kétséges, hogy van néhány, mit néhány – sok – olyan ember is, akiket bűn lenne az asztrológia közelébe engedni. Saját születési képletüket csak a megfelelő erkölcsi tartással rendelkezőknek lenne szabad tanulmányozniuk, és csak az átlagosnál józanabb ítélő képességgel és felelősség érzettel rendelkezők tanulmányozhatnák a másokét. A hivatásos asztrológusnak még a legcsekélyebb szenzációhajhászást is szigorúan el kellene kerülnie, de attól tartok, ennek az eszmények az elérése még sok kívánni valót hagy maga után mostanság.

A gyenge idegzetűeknek és a gyáváknak szigorúan tilos lenne mindaddig asztrológiával foglalkozniuk, amíg felül nem kerekedtek gyengeségeiken.

Másrészt ismerem a filozófia néhány olyan megszállottját is, akik értéktelenként söpörték félre az asztrológiát.

Véleményem szerint ez a magatartás sem vall túl sok bölcsességre, hacsak valaki nem mondott le ténylegesen mindenfajta ambíciójáról a fizikai világban. Ha a megfelelő pillanatban figyelembe vesszük az asztrológia törvényszerűségeit, időt és energiát takaríthatunk meg. Vesztünkbe rohanni amikor kezünk ügyében vannak a megelőzés eszközei is, inkább ostobaságra vall semmint bátorságra, amelynek és másokra és saját magunkra nézve is komoly következményei lehetnek.



Be kell vallanom, hogy az asztrológia gyakorlati része valójában rendkívül fontosnak tűnik számomra. Bár a misztikusok asztrológia nélkül is egyesülhetnek Istennel, mi is felfoghatjuk és megvalósíthatjuk a Jót, az Igazat és a Szépet, a filozófia és a vallás valamennyi kincsét is elnyerhetjük és a legteljesebb mértékben kiélvezhetjük, kétségtelen, hogy rendkívül felemelő hatású elmélkedni tudományunk finom árnyalatain. Mégis, gyakorlati kérdések felmerülésekor úgy találjuk, hogy az asztrológia olyan egyedül álló segítséget nyújthat, amit (tudomásom szerint) semmi más rajta kívül. Messze túlmutat az elővigyázatosság – adta lehetőségeken, és nagy fokú védelmet képes nyújtani az általában véletlennek tulajdonított eseményekkel szemben. Semmi okunk feltételezni, hogy ismereteink gyarapodásával ne tudnánk a mostaninál még hatékonyabban felhasználni ilyen célokra.

Gyakorlati szempontból az asztrológiát már az élet legelejétől kezdve fel kéne használni, sőt, akár a fogamzás előtt is, hiszen kétségtelen, hogy felbecsülhetetlen segítséget nyújt a születésszabályozásban, magvaink nemesítésében. Bármennyit fáradozunk is azon, hogy gyerekeink egészségesen, jó környezetben szülessenek, még a legfelvilágosultabbak sem tulajdonítanak jelentőséget a fogamzáskor vagy születéskor ható asztrológiai befolyásoknak. Már egy kis odafigyelés az asztrológiának erre a területére is messze menő következményekkel járna és ugrásszerűen javítaná a népesség morális, fizikai és szellemi állapotát. Bizonyos értelemben bármit teszünk is ezt a szakaszt követően, csupán másodlagos fontosságú és fele annyira hatékony lehet.

Ha egyesek annyira babonásak lennének, hogy azzal vádolnának bennünket, hogy ez az eljárás a karma kicselezését jelentené, csupán azt válaszolhatjuk, hogy a karma mindig megtalálja a maga útját. Az ilyesminek nagyjából annyi értelme lenne, mint önként elhagynunk porhüvelyünket, így biztosítva környezetet a rossz házigazdák inkarnálódásához, vagy valóban elhanyagolni valamennyi arra irányuló erőfeszítésünket, hogy segítsük az újdonsült anyákat csecsemőik táplálásában és gondozásában, hátha így el tudjuk kerülni a karmikus hatásokat.

Ezt követi az asztrológia magától értetődő felhasználása az oktatásban és a pályaválasztásban, meg általában segítséget nyújtva a gyerek neveléséért felelős személyeknek annak vérmérsékleti sajátosságai, problémái megértésében .

Az élet valamennyi, gyakorlati kérdésében, pld. házasságban, üzletben, ház vagy lakás vásárlásakor, egészséggel kapcsolatos témákban, megfelelő étrend kiválasztásában az asztrológia nélkülözhetetlen segítséget nyújthat.

Időnként azt mondják, nem kéne felhasználni az üzleti életben, hiszen „okkult” mivoltából kifolyólag különleges erkölcsi törvények érvényesek rá. Ez képtelenség. Az asztrológia használata nem igazol egy rossz tettet és nem árnyékol be egy jót, és e tekintetben is bízhatunk benne, lelkiismeretünk ugyanúgy megsúgja majd, mint minden más kérdés esetén, hogy magatartásunk helyes-e vagy sem.




Hasonló botorság lenne elvárni, hogy az asztrológus ingyen végezze munkáját. Egy effajta törvény azzal a következménnyel járna, hogy nélkülöznünk kellene az asztrológia segítségét, hacsak nem akarunk amatőrökhöz fordulni. Képzeljék csak el, milyen következményekkel járna egy ilyen szabályzat a gyógyászat területein. Csaknem teljesen orvosok nélkül maradnánk. Ellenkezőleg, az asztrológus tevékenysége, feltéve, hogy jól végzi munkáját, a mostaninál sokkal nagyvonalúbb anyagi elismerést érdemelne. .

Az (isteni) egység dualitássá alakulása világosan nyomon követhető az asztrológiában, hiszen a jegyek pozitívakra és negatívakra oszlanak, és a polaritásnak ez a ténye, melynek valósága egyetlen tanítvány számára sem kérdéses, tényleg nagyon fontos szerepet játszik az asztrológiában. A Hármasság a Három Négyesség formájában képviselteti magát, természete pedig világosan levezethető, ha elgondolkozunk ezeknek a triplicitásoknak a természetén és jelentéstartalmán. A négyes számot a Négyességek vagy az elemek, a Hétféle manifesztáció valóságát pedig a Nap, a Hold és az Öt Planéta fejezi ki, így az asztrológia félreérthetetlenül bizonyítja, hogy az Uránusz és a Neptunusz jelentéstartalma is pontosan levezethető társaikéból. És ott van aztán a tizenkét jegy, és utalhatnánk a bolygók méltóságaiban kifejeződő misztériumokra.

Az asztrológia szerepe az orvos vagy a gyakorló pszichológus szempontjából sem lebecsülendő, mint ahogy a mitológia tanulmányozói számára sem érdektelen, ill. az inspirációk forrásaként az olyan expresszív művészetek, mint a zene, tánc, költészet – művelői számára is jelentős.

De mindez másodrangúnak tűnik számomra ahhoz képest, hogy az asztrológia révén a tudomány eszközeivel kutatható és statisztikailag bizonyítható jelenségek megértésétől eljuthatunk az imént említett hatalmas szellemi princípiumok felfogásáig, egy szóval isten munkálkodásának megértéséhez, majd, ezen keresztül az egységen való meditációig, melynek legméltóbb jelképe a delelőjén ragyogó Nap korongja.



A szerzőről

Charles E. O. Carter (1887-1968)  egyike volt a leghíresebb modern asztrológusoknak. A klasszikus asztrológia tanait eredményesen ötvözte a pszichológiával, a New Age elhajlásai ( a tárgyi tudás rovására menő túlpszichologizálás, eufemizálás, karmikus vonatkozások túlhangsúlyozása) nélkül. 1922-től, amikor a Londoni Asztrológusok Páholya elnöke lett 1968-ban bekövetkezett haláláig nem csak saját hazájában játszott prominens szerepet, hanem nemzetközi szinten is egyre elismertebbé vált. Haláláig ő volt az első igazgatója az Asztrológiai Tudományok Egyetemének (Faculty of Astrological Studies) és az általa alapított Asztrológiai Egyesület védnöke. Bár sajnálatos módom Magyarországon kevéssé ismert, megkerülhetetlen szaktekintély, munkásságának beható ismerete alapvető az asztrológia tanulmányozásához.

C.E.O. Carter : The Seven Great problems of Astrology (A Scribdről pdf-formátumban letölthető)



További művei

THE PRINCIPLES OF ASTROLOGY: Intermediate astrology book 1 (Az asztrológia alapelvei – asztrológia tankönyv középhaladóknak 1)

SOME PRINCIPLES OF HOROSCOPIC DELINEATION: Intermediate astrology book 2 (A horoszkóp értelmezésének néhány alapelve – asztrológia tankönyv középhaladóknak 2 )

AN ENCYCLOPAEDIA OF PSYCHOLOGICAL ASTROLOGY (Asztropszichológiai enciklopédia)

THE ASTROLOGICAL ASPECTS (Fényszögek az asztrológiában)

SYMBOLIC DIRECTIONS IN MODERN ASTROLOGY (Szimbolikus direkciók az asztrológiában)

THE ASTROLOGY OF ACCIDENTS (Balesetek asztrológiája)

ESSAYS ON THE FOUNDATIONS OF ASTROLOGY (Az asztrológia alapjai – tanulmányok)

AN INTRODUCTION TO POLITICAL ASTROLOGY (Bevezetés a politikai asztrológiába)

THE ZODIAC AND THE SOUL (A zodiákus és a lélek)




Kapcsolódó

Mi derül ki a horoszkópból ?

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

A prognózis lehetőségei és korlátai

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!