Öt módszer az állóképesség növelésére

Ha gondjainkat nem is tüntetik el varázsütésre az alábbi öt módszer még legviszontagságosabb időszakainkban is enyhítheti a ránk nehezedő nyomást.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Hogyan növeljük állóképességünket?

 Időről időre valamennyien kerülhetünk olyan helyzetbe, amelyben akadályoztatva vagyunk, valamilyen veszteség ér bennünket, sorsunk egy időben több életterületen is próbatétel elé állit. Nem vagyunk valami jó bőrben, de nem jelenthetünk beteget új munkahelyünkön, szakítottunk és most marcangol a fájdalom, viszont nem halaszthatjuk el vizsgáinkat. Esetleg valami hosszú ideje kilátástalan élethelyzet nyomaszt, amit képtelenek vagyunk megváltoztatni: pl. egy közeli hozzátartozó betegsége vagy tartós munkanélküliség, önhibánkon kívül.

Meglehet, asztrológiai alkatunknál fogva is problémát okoz egyenletes szinten tartanunk életerőnket, alkotó energiáinkat. Egyszer fent, egyszer lent vagyunk, mélypontjainkon felélve  csúcspontjainkon felhalmozott tartalékainkat, ez a libikóka pedig nemcsak rövid távon nem gazdaságos, de energiakészleteink idő előtti feléléséhez is vezethet. Ha gondjainkat nem is tüntetik el varázsütésre az alábbi módszerek még legviszontagságosabb időszakainkban is enyhíthetik a ránk nehezedő nyomást.




1. Töltődjünk fel elemeink szerint

Bármekkora terhelésnek vagyunk is kitéve, energiatartalékainkat legspontánabbul úgy pótolhatjuk, hogy kapcsolatba kerülünk azzal a természeti elemmel, amelyekbe Napunk és/ vagy Ascendensünk tartozik.

A csupa aktivitás, inspiráció tűz jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas) rakjanak tábortüzet és gyönyörködjenek a lángokban, kiránduljanak a napsütésben, sportoljanak vagy végezzenek más, kimerítő fizikai munkát – pl. ássák fel kertjüket.

A gyakorlatias, érzéki benyomásokra fogékony föld jegyek (Bika, Szűz, Bak), már attól is jobban fogják érezni magukat, ha leheverednek a zöldellő mezőn. Ugyanilyen pozitív hatása lehet a kertészkedésnek vagy valamilyen kézügyességet igénylő hobbinak.

A levegő jegyek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) gondolataik, eszméik valóságában élnek. Ezúttal azonban jobb lenne, ha elmozdulnának könyveik vagy számítógépük mellől, és inkább kocognának egyet vagy kipróbálnának valamilyen szabad téri  labdajátékot.

víz jegyek (Rák,Skorpió, Halak) érzelmeikben, intuícióikban, fantáziájukban élnek. Feszültségeiket legkönnyebben úszással tudják kioldani magukból, de már egy víz parti séta is sokat javíthat közérzetükön. A festés, zenélés, versírás ugyanilyen jó hatással lehet rájuk.




2. Figyeljünk étrendünkre

Bizonyos típusú élelmiszerek (pl. fehér liszt, fehér cukor, finomított alapanyagok, tartósítószerekkel, mesterséges adalékanyagokkal „dúsított” élelmiszerek, túl sok tejtermék, húsféle, stb) akkor is hangulatingadozást, alacsony energiaállapotokat idézhetnek elő, amikor életünk normális kerékvágásban folyik. Stresszes időszakokban azonban még jóformán el se kezdődik a nap és máris mélypontra kerülünk tőlük anélkül, hogy rájönnénk mi bajunk.

Iktassunk be tehát étrendünkbe minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárút, köretként olyan, az idegrendszerre is jó hatással levő gabonaféléket, mint a köles. Cukor helyett használjunk mézet, desszertnek fogyasszunk sózatlan, pörköletlen magvakból készült diákcsemegét. Csökkentsük só fogyasztásunkat, viszont igyunk minél több folyadékot : egy felnőtt embernek legalább napi 1.5 – 2 l vizet kellene fogyasztania naponta.




3. Hangolódjunk magunkra

Mélypontjaink igen gyakran annak köszönhetők, hogy elszakadtunk saját, velünk született ritmusainktól, ciklusainktól, tudatos életkoncepciónk tartós ellentétbe került mind azzal, amit a lelkünk harmóniája megkívánna. Legkönnyebben légzésünk tudatosításával hangolódhatunk újra magunkra. Szánjunk legalább napi húsz percet lélegzetvételünket figyelésére. Mindenfajta elvárás, kommentár, gondolat-játék nélkül kövessük a levegő ki és beáramlását, elsősorban a kilégzésre, az elengedésre összpontosítva. Ez az egyszerű gyakorlat hosszú távon sokkal jobb hatással van ránk, mint bármilyen személyiség fejlesztő tréning, hiszen saját, velünk született energiatartalékainkkal hoz újra kapcsolatba bennünket.

Ugyanilyen jó hatása van egy pár napos, egy-két hetes böjtkúrának, ha teljesen egészségesek vagyunk és elegendő időt tudunk szánni rá. Amellett, hogy méregtelenítjük testünket, rá tudunk hangolódni mélyebb személyiség rétegeinkre is, és gyakran nemcsak a fizikai, de a belső blokkoló hatásoktól is megszabadulunk. (Mielőtt belevágnánk, mindenképpen kérjük ki egy, a témában járatos orvos, természetgyógyász véleményét és/ vagy tájékozódjunk a szakirodalomból. Dr. Rüdiger Dahlke magyarul is hozzáférhető könyveiben pl minden lényeges tudnivaló megtalálható.) Eredményesek lehetnek a részleges tisztítókúrák is: pl. gyümölcs-, zöldség- vagy barnarizs napok.



4. Dolgoztassuk testünket

A stressz, terhelés kihat testi állapotunkra is: hatására nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is bemerevedhetünk, görcsössé válhatunk. Másfelől, ha legalább fizikai szinten szabadulunk feszültségeinktől, lelkileg is oldottabbak leszünk, ezzel párhuzamosan pedig a külső nyomás is enyhülhet. Melyikünkkel ne fordult volna már elő pl., hogy pont kocogás, kirándulás közben csörrent meg mobilja valami jó hírrel ?

Az aerob mozgásformák, mint a futás, intenzív séta, úszás, aerobic, bizonyos táncfajták különösen alkalmasak arra, hogy megszabaduljunk depressziós állapotainktól. Bizonyos, belső energiákkal dolgozó testgyakorlatok, pl. harcművészeti stílusok, dél indiai tánc viszont még náluk is hatékonyabban állítják helyre lelki egyensúlyunkat.

Bármelyik fajta mozgás formát választjuk is, tartsuk szem előtt, hogy a stressz,  a tartós megpróbáltatások, levertség állapotai élettani folyamatainkat is lelassíthatják, merevségeket okozhatnak. Ezért ha túlságosan hirtelen akarjuk felszámolni őket, csúnya húzódásokat, szakadásokat is beszerezhetünk. Ahelyett tehát, hogy fejest ugranánk a mély vízbe, kezdjük hatha jóga gyakorlatokkal lazító programunkat. Különösen akkor ajánlott velük indítani, ha egyébként keveset mozgunk vagy már évek óta nem sportolunk. Mivel ezek az ászanák önmagukban is méregtelenítő hatásúak és segítenek visszahangolódni velünk született ritmusainkra is, érdemes hosszú távon is kitartani mellettük.



5. Foglalkozzunk álmainkkal

Még ha nem is értjük azonnal álmaink képi világát, pusztán az által is enyhíthetünk a ránk nehezedő nyomáson, ha álom naplót vezetünk. Könnyen meglehet ugyanis, hogy éjszakai tudatunk szállítja azt a megoldást, amit a napvilágnál hiába keresünk. Ha meg is akarjuk érteni álmaink jelképes mondanivalóját, sokkal jobban tesszük, ha álmoskönyvek helyett C.G. Jung: Az ember és szimbólumai, Bodrog Miklós: Álmaink barlangvilága, Klausbernd Vollmar: Az álomfejtés könyve, Szimbólumtár című köteteket lapozgatjuk. Hangulataink, álmaink hatására támadó spontán ötleteink szintén rávezethetnek, mi módon kezelhetnénk jobban problémáinkat.

Esetenként álmaink arra is ráébreszthetnek, hogy többet érünk azzal, ha nem próbáljuk erőnek-erejével felrázni magunkat passzív időszakunkból. Ezekben az életszakaszokban nem ritkán igen színesen, dinamikusan álmodunk: mozdonyokról, építkezésekről, az erő és kreativitás olyan szimbólumairól, mint az oroszlán vagy a sárkány. Az ilyen képek arra utalhatnak, hogy a felszín alatt nagy készülődés folyik: csupán idő kérdése, és újra tele leszünk ötletekkel, energiával, sőt, talán egy merőben új korszak is elkezdődik életünkben.

 

Kapcsolódó:

Párbeszéd álmainkkal

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Hogy bírod a gyűrődést ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!