Teljes napfogyatkozás a Kosban 2024 : Amerikai Egyesült Államok

Az előző bejegyzés a 2024 április 8-i Kos újhold és teljes napfogyatkozás néhány általános sajátosságára hívta fel a figyelmet. Ezek, helytől függetlenül mindenütt érvényesek, a világ különböző fővárosaira kiszámított képletekben persze más és más területek lesznek érintettek. Ennek alapján következzék pár rábökésszerű meglátás, a teljesség igénye nélkül az Egyesült Államokról, ahonnan látható az eklipsz.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon.

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet), erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Sok újat nem tudok írni a témában közzé tett régebbi bejegyzésekhez képest.  Inkább úgy látom, hogy a jelenlegi eklipsz annak a leépülés-sorozatnak az egyik mérföldköve, amelyről a 2017 augusztus 21-i teljes napfogyatkozás (Washington 14h 30) apropójából írt és az azt követő bejegyzésekben osztottam meg gondolataimat. Az utóbbi évek eseményeit akkor is civilizációs tragédiának tartom, ha nem voltam, és most már még kevésbé vagyok minden szempontból elragadtatva Amerikától. Az Oroszországhoz, Kínához hasonló latorállamok – kínálta alternatívákhoz képest azonban még mindig a létező világok legjobbika volt. A nem is olyan távoli jövőben azonban, mint annyi más bejegyzéseben kifejtettem, csak a pokol különböző bugyrai között lavírozhatunk egyéni, ideig-óráig működő túlélési technikákkal. Hogy fokozatosan jutunk-e idáig, vagy a következő években egyre meredekebbé válik majd a lejtő, netán a mérsékelt tempót és a jól azonosítható előjeleket követően egyik pillanatról a másikra nyílik meg a szakadék, részletkérdés.

A 2024 április 8-i eklipsz láthatósága – forr Great American Eclipse

A 2017-es posztot főleg más asztroblogokra hagyatkozva állítottam össze. Akkor még kevésbé érdekelt a mundánasztrológia, így szakirodalmam se nagyon volt. Az idézett szerzők előrejelzései közül volt ami bejött, volt ami nem; különösen olyan esetekben, amikor az egyik vagy másik politikai oldal felé való elfogultság felülírta az asztrológiai szempontokat. Ez az Amerika teljes elsötétülésében idézett, 2019-ben elhunyt ausztráliai Ed Tamplinre is vonatkozik, aki nagyon precíz asztronaplót vezetett a nagyvilág eseményeiről hosszú éveken át. Blogja rendkívül informatív volt a nem mindig pontos előrejelzések, és világnézeti különbségek dacára is, de sajnos már nem elérhető. Vagy legalábbis nincs tudomásom arról, hogy az ausztráliai asztrológusok szövetsége, amelynek tagja volt, vagy valamely más platform archiválta volna ezeket a bejegyzéseket. És, mint oly sokszor, az analógiák nem mindig konkrét formában és időpontokban jelentek meg, hanem sokkal szubtilisebb módon. A nagy trendek azonban azonosíthatók voltak: az eklipsz előtti napokban elfajult charlottesvillei tüntetések szomorú szinkronicitásai voltak a későbbiekben még szembetűnőbb megosztottságnak.

A 2023 október 14-i és a 2024 április 8-i napfogyatkozás útvonala X alakban metszi egymást – forr Great American EclipseA 2023 október 14-i napfogyatkozás szintén látható volt az Egyesült Államokból. Visszaolvasásakor úgy éreztem, semmi értelme újabbat írni a témáról, annyira beigazolódtak az akkori meglátások. Szerettem volna tévedni, de sajnos csak abból a szempontból fogtam mellé, hogy egy kicsit bíztam benne, nem fognak odáig fajulni a dolgok, ahova fajultak. Sajátos szinkronicitásként éppen a fogyatkozást követő napokban jelent meg Greg Lukianoff és Rikki Schlott társadalompszichológusok Cancelling of the American Mind című könyve, amely teljesen evilági szempontokból tárgyalja a döbbenetes szellemi leépülési folyamatokat. (Johnathan Haidt – Greg Lukianoff The Coddling of the American Mind című munkájára a Könyvajánló- nemcsak Amerika Plútó-visszatérésének megértéséhez bejegyzésemben hívtam fel a figyelmet. Ez annak a folytatása.) A mélyrepülés a jövőben is folytatódik, beláthatatlan következményekkel.

Az eklipsz fázisainak időtartama – forr Great American Eclipse


Bár minden képlet más és más, a 2017 augusztusi, a 2023 októberi és az idén áprilisi, Washingtonra kiszámított horoszkópban is a 9-es házba esik a fogyatkozás. Elég sokatmondó. Jelen esetben is többféle olvasat és megnyilvánulási szint lehetséges; nekem az alábbiak jutnak eszembe.

Újhold és teljes napfogyatkozás a Kosban, 2024 április 8 Washington, 14 h20

9-es házban zajló fogyatkozás egyházi, ideológiai, politikai megosztottságot is jelezhet. Eklipsz nélkül is tudjuk, hogy ebben nem volt hiány az elmúlt években; a szakadék tovább mélyül. A Nap ráadásul az aszcendens ura. Fokozódhatnak és /vagy újakkal bővülhetnek az egyetemekkel, főiskolákkal, kutatási intézményekkel, bíróságokkal, igazságszolgáltatással kapcsolatos problémák, a külügyek finoman szólva sem zökkenőmentesek, tengerentúli érdekszférába tartozó országokkal is vannak nehézségek.
A fővilágítók ura, a Szaturnusszal együtt álló Mars a 8-as házba kerül. Ez nagyon súlyos helyzeteket jelez. Nem először és nem is utoljára fordulna elő, hogy az ideológiai-világnézeti ellentétek halálos áldozatokat követelnek az Egyesült Államokban. Ha csak a 2017 óta eltelt éveket nézzük is jónéhány példát találunk, az ország legjobb úton van ahhoz, hogy polgárháborúba sodródjon, amelyet vagy sikerül megelőzni a Lukianoffék – ajánlotta módszerekkel, vagy nem. A 2025-26-os Szaturnusz-Neptun-találkozó elég vészterhes, maga a Kos Neptun tranzit úgyszintén; az Uránusz-visszatérés pedig már hozott egyszer polgárháborút arrafelé.


A Szaturnusz a 6-os ház ura (Bak), és a VII. ház régi ura (Vízöntő). Betegségek (járvány?) és külső hatások is megtizedelhetik a lakosságot. Óvatosan írom le, és remélem, soha- nem -konkretizálódó lehetőség marad, hogy a descendens modern ura, az Uránusz a X-es házban valami váratlan, sok halálos áldozatot követelő légicsapást is jelezhet. Az eklipsz időpontjában a X.házban, a Bika közepén tartózkodó 12P/Pons-Brooks, népszerűbb nevén az Ördög üstököse tetézi a baljós analógiákat,

(Külföldön közvetlen háborúba bonyolódni szintén nem hoz hosszú távú sikert Amerikának a közeljövőben. Halálos áldozatokat annál inkább. A technikai felszereltség még csak-csak meglenne hozzá, de sajnos öngyilkos stupiditással kombinálódva. Mi másnak lehet ugyanis nevezni például, hogy szövetségesét, Izraelt, a közel-keleti stabilitás egyik garanciáját ott gyengíti ahol tudja, korlátozza önvédelmi képességeit, a terroristákat pedig bátorítja. Pátyolgatja a Hamász-„civileket” , Iránra pedig, ahelyett hogy már sok évvel ezelőtt lesújtott volna, engedi az egész világra veszélyes nukleáris hatalommá válni. Persze ebben is csak a 2023 október 14-i eklipsz által jelzett trendeket követi, az ellenségek pedig röhögve dörzsölik a markukat.)


A Washingtonra kiszámított tavaszi napéjegyenlőségképletben a Mars és a Szaturnusz is a IV-es házba esik, az akkor még Vízöntőben levő Mars az IC-n súlyos természeti katasztrófák, balesetek lehetőségével. Eddig két ilyen figyelemreméltó szinkronicitás volt: a március 25-i holdfogyatkozás után, keddre virradóra összeomlott a Francis Scott Key Bridge Baltimore-ban híd, miután egy teherhajó rakománya nekiütközött . További képek  itt, Marjorie Orr asztro-blogján egy rövid bejegyzés   is található a témáról. A szerző az április 5-i New York-i 4,8 -as földrengésről is ír. Utóbbi egyike volt az április 8-i eklipszet megelőző sorozatnak  ; a Mars akkor már majdnem elérte a tavaszi napéjegyenlőségképlet Vénusz-Szaturnusz együttállását, ami a Washingtonra kiszámított kvartálban a IV-es házba esett.)

Tav napéjegy 2024 márc 19 Washington 23h07

A következő hónapok folyamán jöhetnek még ilyen katasztrófák, és a Charlottesville-i eseményekhez, illetve a George Floyd halálát követő zavargásokhoz ( 2020 május 25-i újhold- június 5-i penumbrális holdfogyatkozás; Merre tart Amerika?) hasonló belső forrongások. Az anyagi károk mellett számos életet is követelhetnek. A tavaszi napéjegyenlőségképletben a gyerekeket, fiatalokat, szórakozóhelyeket is jelző 5-ös házba kerül az eklipsz, ezért az iskolákban, diszkókban, kulturális intézményekben, fiatalok ellen vagy fiatalok által elkövetett fegyveres bűncselekmények is valószínűsíthetők.


A X-es házas retrográd, elégetett Kos Merkúr, a Bika Jupiter-Uránusz kombó impraktikus, hogy azt ne mondjam, agyament, utópisztikus kormányzást is jelezhet. A R Merkúr ráadásul az MC közelében; a Kanadára kiszámított eklipsz-képletben pont az MC-n jelezve az elvakult, alkalmatlan vezetést, amely alatt a dolgok rossz irányba mennek. Ilyen megállapításokhoz megint csak nincs nagy szükség asztrológiára, elég a híreket nézni. Sohasem rejtettem véka alá, hogy a woke/iszlám előtt behódoló jelenlegi demokrata kormányt elmehárborodottak gyülekezetének tartom. De hasonlóan vélekedem Trump altright, keresztény fundamentalista, Quanon-konteós szavazótáborától is. Bármelyik fél nyer is tehát, józan középút helyett a szélsőségeknek és a tébolynak jut majd a főszerep. Jöhetnek váratlan változások is – Joe Biden öreg; az év végi elnökválasztás légköre ugyanolyan puskaporosnak ígérkezik, mint a 2020-as, csak más szempontból, az eredmény pedig nem biztos, hogy osztatlan tetszést fog aratni. Asztrológiailag érzékeny időszakokban a felvázolt lehetőségekből egy is elég a boruláshoz.

Az ország anyagi helyzete – a Merkúr a 2. ház ura is, szintén sok kívánnivalót hagy maga után. Persze egy jóléti állam gazdasági problémái másképp festenek mint az olyan országoké, amelyek soha nem voltak igazán jómódúak, de azért a jelenlegi / következő évekbeli helyzet egyre kevésbé hasonlít a nagy amerikai álomra. A 8-as házas Mars, Szaturnusz hitelekkel, más országokkal való pénzügyi kapcsolatokban is zavart jelez, ami asztrológiai nélkül sem újdonság.
Update

A Charlottesville-i véres tüntetésekhez hasonló nyilvánosságot nem kapott, de mégis jelzésértékű szinkronicitás : „fiatalok békés demonstrációja” az eklipsz előtti Al-Quds napon . Nem Ramallahban, hanem Michiganban, amely tudomásom szerint egyelőre még nem a Palesztin Hatósághoz, hanem az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik. Az angolt erős akcentussal beszélő fiatalember egy ún Gázával szolidarizáló rallyn halált kíván Amerikára, Amerikában. Nem látom az ellene fellépő rendőröket, persze, ahol már Osama bin Laden is hőssé avanzsált, nem is várható. EZ az igazi Canceling of the American Mind (Az amerikai elme eltörlése). Persze, Oriana Fallaci, a rangos olasz publicista már a 2001 – 2005 között írt Harag-trilógiájában (Harag és büszkeség, Az értelem ereje, Az utolsó interjú-Az apokalipszis) figyelmeztetett minderre.

Április 13-ról 14-re virradóan Irán nagyszabású dróntámadást intézett Izrael ellen, amelyet nemzetközi segédlettel a zsidó állam hatékonyan visszavert. Az Egyesült Államok,  bár kivette részét a támadás elhárításában, megakadályozta, hogy Izrael visszavágjon, ld beágyazott bejegyzés linkjei.Kapcsolódó

Április – 2024

Tavaszi napéjegyenlőség 2024

Eklipszek tematikus oldala

Teljes napfogyatkozás a Kosban és az Ördög Üstököse

Újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Mérlegben 2023 : új világrend születik?

Veszélyes bolondgombák


Egyesült Államok

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!