A pozitív gondolkodás veszélyei | Charlie Obert

„A gond az, hogy az optimizmus és a pozitív gondolkodás filozófiája nem működik valami jól, amikor szembetalálja magát a gazdasági visszaesés, az instabil gazdaság, a stresszes ökoszisztéma egyre kiszámíthatatlanabb tünetekkel járó problémáival és hasonlókkal. Ilyenkor mutatkoznak meg a pozitív gondolkodás filozófiájának gyengéi és vakfoltjai, és ezt egyre többen veszik észre.” Charlie Obert

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A blogomon többször idézett Charlie Obert 2016-ban írt két részes cikkét Barbara Ehrenreich Magyarországon jószerivel ismeretlen könyve, a Bright Sided: How Positive Thinking is Undermining America (A napos oldal: Hogyan ássa alá a pozitív gondolkodás Amerikát) inspirálta. Magam is e bejegyzések hatására szereztem be anno, és hatalmas aha-élményt jelentett, hiszen a könyvben bemutatott folyamatok természetesen nem csak a tengeren túlon zajlanak, hanem világszerte, beleértve Magyarországot is. Más és más léptékben, helyi sajátosságokkal kombinálódva, de mégis egyértelműen és a lejtő természetéből adódóan egyre nagyobb sebességgel. Elolvasását angolul értőknek nagyon ajánlom.

Obert arra is kitér, hogyan kapcsolódik a pozitív gondolkodás egyenes vonalú fejlődési modellje a modern asztrológia azon mániájához, hogy MINDENT pozitív színben tüntessen fel. Nekem is van egy hasonló bejegyzésem, A Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ? Eredetileg 2009-ben, a Dívány számára írtam, van benne egy, a Pozitív gondolkodás árnyoldalai című rész. Más-más oldalról megközelítve, a probléma más-más aspektusait kidomborítva nagyjából hasonló következtetésre jutunk. Ez persze nem újdonság, mert világviszonylatban érvényesülő asztrológiai trendek egymástól függetlenül is hasonló következtetésekre inspirálják az asztrológusokat – persze nem azokat, akik New Age maszlaggal kábítják magukat 🙂 És teljesen evilági beállítottságú gondolkodókat is; Barbara Ehrenreichtől például fényévnyi távolságban áll mindenfajta ezotéria, de fentebb ajánlott könyve éppen 2009-ben jelent meg; én sokkal később olvastam.

A 2016 óta eltelt évek eseményeinek ismeretében e cikkek egyenesen prófetikusnak hatnak. Így azt hiszem nem kell különösebben bizonygatni, melyik valóságmodell a helytállóbb. A lejtmenet trendeinek tudatosítása, a velük való őszinte szembesülés pedig a jövőre is segíthet felkészülni.




Az optimizmus zsarnoksága

Le a kalappal ! Az alábbi cikk megírására Barbara Ehrenreich csodálatos könyve, a Bright Sided: How Positive Thinking is Undermining America” (Hogyan ássa alá a pozitív gondolkodás Amerikát) késztetett. Nagyon ajánlom.

Jelen írásom az előző, Gondolkodásunk formája című bejegyzésem gondolatmenetének folytatása, amelyben azt vizsgáltam, hogyan befolyásolja gondolkodásmódunk a világban való működésünket.

Az alábbi grafikon vizuálisan is szemlélteti okfejtésenet.

 

 

Röviden, az asztrológia a növekedés és a változás ismétlődő ciklusai mentén értelmezi a valóságot – olyan ellentétek váltakozása tükrében, mint a fény és a sötétség, a nyár és a tél és így tovább -, valamint az idő folyamatos ciklusai, a születés, a növekedés, a virágzás, a hanyatlás, a halál és a bomlás, amelyet kollektív értelemben újjászületés követ, amelyeket szinuszhullám szemléltet.

Az egyenes vonal a mi, Haladásnak megfelelő modern valóságszemléletünk, ahol csak megyünk -megyünk felfelé, egyre jobbak és jobbak leszünk, mindig előre törünk. Az egyenes vonal nagyjából szinkronban van a hullámmal a felívelő szakaszban, de a lefelé vezető úton egyre inkább eltérnek egymástól.

Ha megszoktuk, hogy a felfelé ívelő egyenes vonalban gondolkodunk, a lejtőn lefelé valószínűleg egyre többször kerülünk olyan helyzetekbe, ahol a dolgok nem úgy működnek, ahogyan kellene.

Ez az a pont, ahol a modern pozitív gondolkodás nagy bajba sodor bennünket.

Ennél a metaforánál maradva, a pozitív gondolkodás alapvetően azt mondja, hogy vizualizálj felfelé ívelő egyenes vonalakat – ne engedj be semmi mást a tudatodba – ne is gondolj arra, hogy a vonal esetleg ellaposodhat – és bármit csinálsz is, soha ne merüljön fel benned a gondolat, hogy lejteni is kezdhet!

Az amerikai közhiedelem szerint bármit elérhetsz, amit csak akarsz, ha képes vagy elképzelni, és csak erre a pozitív célra koncentrálsz. A pozitív hozzáállás csodákra képes. Ne engedd utadba állni a negatív gondolkodást. Ha kudarcot vallasz, arról csak te tehetsz.

Amerikai kultúránk túlnyomórészt az örökös egyenes vonalú fejlődés előfeltevésén alapul. Feltételezzük, hogy a dolgok normális állapota az, hogy folyamatosan javulnak, bármiféle eltérés csak azt jelentheti, hogy valami balul sült el.

Alapértelmezés szerint a világ egyenes vonalú modellje optimista. Az optimizmus és a pozitív gondolkodás jelenleg nagyon közel áll ahhoz, hogy amerikai népi vallássá váljon, és ez már jó ideje így van, legalábbis körülbelül az 1900-as évek eleje óta. A gond az, hogy az optimizmus és a pozitív gondolkodás filozófiája nem működik valami jól, amikor szembetalálja magát a gazdasági visszaesés, az instabil gazdaság, a stresszes ökoszisztéma egyre kiszámíthatatlanabb tünetekkel járó problémáival és hasonlókkal. Ilyenkor mutatkoznak meg a pozitív gondolkodás filozófiájának gyengéi és vakfoltjai, és ezt egyre többen veszik észre.

*




Néhány olyan esetet szeretnék feleleveníteni, ahol a pozitív gondolkodás vallásának működését vélem tetten érni a hírekben.

Első példa – emlékszem, hogy amikor 2012-ben Mitt Romneyt legyőzte Obama, a vereségre adott reakciója elég furcsa volt számomra. Úgy tűnt, mintha sokkot kapott volna, mintha fel sem merült volna benne annak a lehetősége, hogy akár vereséget is szenvedhet. Nos, ha a választást illetően a pozitív gondolkodás módszerét alkalmazta, akkor nem engedhette meg magának a vereség gondolatát – ez szó szerint elképzelhetetlen lett volna számára. Ha sikerült olyan érzelmi állapotba hoznia magát, hogy “egyszerűen tudta”, hogy megválasztják, az már elegendő bizonyíték volt. Csak a TV által szentesített, Obama győzelméről tájékoztató valóság sokkja tudta kiébreszteni buborékából.

Romney valószínűleg azért tartotta magát ebben a pozitív gondolkodási buborékban, mert meg volt győződve afelől, hogy ilyen gondolkodásra van szüksége ahhoz, hogy “manifesztálódjon” számára az elnöki tisztség elnyerése. Elég pozitívan gondolkodni, és bármi lehetséges.

Második példa – senki más nem találta még furcsának, hogy Ted Cruznak a versenyből való kiszállása alkalmából tartott beszédében arról kellett mesélnie, hogy “határtalanul optimista” Amerika jövőjét illetően?  Annak ellenére, hogy éppen egy kissé nehéz időszakon ment keresztül, kizárólag jó dolgokat látott maga előtt. Ez a pozitív gondolkodás vallása, és ez egy szándékosan és tudatosan választott mentális stratégia.

*




Szeretném ezt kissé körüljárni.

Vegyünk egy fiktív forgatókönyvet. Vegyünk egy sikeres és növekvő vállalkozást – vagy vegyünk mondjuk egy országot, amely több mint egy évszázada a hatalmas növekedés és terjeszkedés példátlan időszakát éli -, és ugyanebben az időszakban hódít teret a Pozitív Gondolkodás hitrendszere.

Miért prosperálunk? Mert pozitívan gondolkodunk! Nem engedjük a vereséget betüremkedni gondolatainkba! Csak a pozitívumokra figyelünk – és láss csodát, működik! Bebizonyítottuk! (A felkiáltójeleket szándékosan halmoztuk itt – nyomatékosan beszélünk, emberek!)

Ez remekül működik, feltéve, hogy a ciklus növekedési és expanziós fázisában vagyunk – emlékezzünk, hogy az egyenes vonal nagyjából megegyezik a hullámgrafikonunk felívelésével.

Oké – most a ciklus csúcsfázisába érünk, és elkezdjük a ciklus lefutó szakaszát a lejtő másik oldalán, a hanyatlás, a hatalomvesztés, a jólét elvesztése útján. A dolgok lelassulnak, néhány dolog kezd szétesni. Az üzleti életben visszaesnek az eladások – vagy egy ország súlyos recesszióba kerül, amely nem akar elmúlni.

Te várhatóan hogyan reagálnál? Egyszerű – megduplázod a pozitív gondolkodást. Ne feledd, hogy épp most bizonyítottad be magadnak, mennyire jól működik, nemde?

Hanyatlás? Meg se forduljon a fejedben ez a szó! Koncentrálj továbbra is a pozitív célra, a folyamatos növekedésre – ez már korábban is bevált, és ezután is működni fog. Ez csupán elszántságod egyik próbája.

Sok, ha nem a legtöbb mai amerikai még mindig teljesen elképzelhetetlennek tartja azt a gondolatot, hogy Amerika hanyatlóban van. Száműzzük a gondolatot!  Nézzétek a jó oldalát! Hangsúlyozzuk a pozitívumot, iktassuk ki a negatívumot! Hogy merészelsz arról beszélni, hogy az országunk hanyatlóban van – ez nem illik az amerikaiakhoz!




Most jön a veszélyes és kritikus rész.

Vannak módok arra, hogy reálisan és méltóságteljesen kezeljük a ciklus lejtmeneti szakaszát – de csakis abban az esetben, ha képesek vagyunk érzékelni azt, csakis akkor, ha van egyfajta elképzelésünk róla. A ciklus növekedési szakaszában működő tevékenységek – az új növekedést, a terjeszkedést célzó stratégiák – a lefelé tartó ciklusban meggondolatlanok és kontraproduktívak, és súlyosbítják a problémát. Egy kimondottan durva ébredésnek készítik elő a talajt, amikor a hanyatlás bizonyítékai annyira drasztikusakká és szélsőségessé válnak, hogy többé nem lehet figyelmen kívül hagyni őket.

A pozitív gondolkodás álláspontja, értelemszerűen, arra hangol, hogy csak a pozitív visszajelzéseket keressük, és minden negatív visszajelzést kizárunk tudatunkból – elvégre a negatív gondolatok csak megakadályozzák, pozitív gondolataink hatalmas eredményeinek learatását. Kirostálja a helyzet felismeréséhez és kezeléséhez szükséges hasznos lépések megtételéhez szükséges információkat.

Emberek, ez veszélyes!

És emberek – amikor azt mondjuk magunknak, hogy az asztrológiánknak mindig pozitívnak kell lennie, hogy nem említhetünk semmiféle negatívumot, hogy el kell utasítanunk a bajra utaló jeleket, és mindig a pozitív kimenetelre kell fókuszálnunk – pontosan ugyanazt az észlelési hibát követjük el.

*




Ezen a ponton szeretnék beszélni a pozitív gondolkodásról és az asztrológia gyakorlatáról.

A modern asztrológia bizonyos típusainál fellelhető, a horoszkóp megközelítésére vonatkozó előfeltevések nagy része valójában nem más, mint a pozitív gondolkodásból kölcsönzött közhely.

Gondoljátok csak meg, hallottatok-e, olvastatok-e vagy használtatok-e már valaha efféle frázisokat.

  • Nincs semmi negatív a horoszkópban.
  • Minden dolog felhasználható jó célokra.
  • Meg kell vizsgálnunk a horoszkópot, és csak azt kell megtalálnunk benne, ami jó.
  •  A horoszkóp nem más, mint egy potenciál, és te döntöd el, mit hozol ki belőle.
  • Rajtad áll, hogy pozitív életed lesz-e vagy sem.
  • Vannak, akik a Szaturnuszt (vagy a 12. házat, vagy a 8. házat…) negatívnak tekintik – de mi most egy új megközelítésmódot fogunk alkalmazni, és pozitívan szemléljük!

Ez a nyelvezet pozitív, folyamatos növekedésre orientált életszemléletet feltételez. A világ jelenlegi állapotában nem hinném, hogy hasznos és reális lenne így gondolkodni róla.

Találkoztam modern asztrológusok azt hangoztató írásaival, hogy félre kéne tennünk az olyan gonosz, negatív, hagyományos fogalmakat, mint a méltóság és a gyengeség, az uralom és a száműzetés, az egzaltáció és az esés – és ó, kiváltképpen az olyan borzalmas szakkifejezéseket, mint a rossztevők és a jótevők.  Soha semmit nem szabad negatívan értelmeznünk a horoszkópban, hanem mindig a pozitív kifejezésmódot kell figyelembe vennünk és bátorítanunk.

Ez pozitív gondolkodás, emberek. Bizonyos helyzetekben nagyon jól működik, másokban pedig önámító és katasztrofális.

A valóság sokkal összetettebb annál, semhogy egy egyszerű pozitív gondolkodású mentális modell megbirkózhatna vele. Továbbá, tapasztalásaink sokkal több elemére nincs befolyásunk, mint azt a kultúránkban élő emberek többsége gondolná.

A tradicionális asztrológia legfontosabb értékelési koncepciói közül sok annak felmérésére irányul, mennyire lesz kedvező vagy kedvezőtlen egy bolygó hatása. Az élettapasztalatok a szerencse magaslataitól a szerencsétlenség mélységeiig terjednek, és az asztrológiának elég átfogónak kell lennie ahhoz, hogy mindkettőt felölelje.

Az olyan fogalmak, mint a méltóság és a gyengeség, a jótékony és a rosszindulatú, az uralomban és a száműzetésben-, egzaltációban és a fallban levők, mind az emberi tapasztalat részeit írják le. Néha otthon vagyunk, irányítunk, megbecsülnek bennünket, a helyzet magaslatán állunk – néha pedig lefelé tartunk, vagy kidobnak a buszból, vagy ami még rosszabb, a busz alá löknek – és egyik helyzet sem szükségszerűen a saját érdemeinknek vagy hibánknak tudható be.

Segít, ha van egy olyan asztrológiai módszerünk – és oly módon gondolkodunk a világunkról -, ami értelmet ad az emberi tapasztalatok teljes skálájának, ami segíthet elfogadni és kezelni a legjobbat és a legrosszabbat is, amit az élet tartogat számunkra.

Az eredeti cikk: The Dangers of Positive Thinking





A szerzőről

Charlie Obert az Egyesült Államokban, Minneapolisban élő asztrológus. Modern asztrológiai alapokról indult, a XIX-XX századi klasszikus, és a pszichológiai, kortárs irányzatokat is ideértve. Jelenleg inkább a tradicionális (hellenisztikus és középkori) asztrológia művelője, így a modern, transz-szaturnikus bolygókat általában nem használja. (Van, amikor figyelembe veszi őket, illetve korlátozottabban veszi őket figyelembe. A 2020-2022-es Szaturnusz- Uránusz kvadrátot a kollektív hanyatlási folyamat fontos állomásának tartja, de pl az azt megelőző2019 – 2020-as Szaturnusz – Plútó együttállást nem tekintette mérföldkőnek, ahogy az Egyesült Államok Plútó – visszatérését sem.  Helyettük leginkább a tradicionális asztrológiában mindig is figyelembe vett Vízöntő Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció kontextusában gondolkozott.)

Bak Aszcendensű, X házas Szaturnuszú szülöttként a Szaturnusz rendkívül fontos szerepet játszik életében. Student of Astrology  című blogjának több posztját is ez a téma inspirálta,Saturn Through the Ages: Between Time and Eternity című könyve pedig egyaránt tanulságos lehet a hagyományos és a modernebb asztrológiai irányzatok iránt érdeklődőknek.

A leírtak más  írásaira is érvényesek. Szeretem a munkáit, bár van amiben nem értek egyet vele, de ez egyébként is elég sokszor előfordul velem…:-)

A fordítások szempontjából azonban az volt a döntő szempont, hogy sok, jelenleg égető fontosságú kérdést nagyon is hasonló módon látunk. Például azt, hogy a túlzott pozitív gondolkodás károsan hat a valóságérzékünkre és problémamegoldó képességünkre, hogy a felhígított new age ezotéria mérhetetlen károkat okoz az autentikus spirituális utaknak, és a progresszív baloldal és a woke mozgalmak hihetetlenül romboló hatásúak. (A nyugati PC-őrület és a kultúrharc nagyon is valós problémák. Még akkor is, ha Magyarország sajátos félfeudális politikai kapitalizmusa, a kormány olyan puszipajtásai és példaképei, mint Oroszország, Kína és más hasonlóan ocsmány diktatúrák képviselik jelenleg a nyilvánvalóbb veszélyt az országban élő magyar állampolgárok számára).

Tradicionális asztrológia tankönyvei olyan, modernebb irányzatokat képviselő asztrológusok számára is hasznosak, akik ebben a műfajban is el szeretnének mélyedni.

Könyvei pdf formátumban is elérhetők a szerző blogján, mellékelem a linkeket. Ez sokkal praktikusabb, mint a papírformátum, mert azonnal elérhető (további pozitívum: nem kallódik el szállítás közben), fele annyiba kerül (nekünk, kelet európai olvasók többségének ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont), a könyvek árát pedig közvetlenül a szerző kapja meg.




Könyvei:

Intro to Traditional Astrology

The Classical Seven Planets

Saturn Through the Ages: Between Time and Eternity

Using Dignities in Astrology

Cycle of the Year: Traditional Predictive Astrology

The Lots of Fortune and Spirit





Kapcsolódó

Gondolkodásunk formája (Charlie Obert)

Szaturnusz és Uránusz – összeütközés a valósággal (Charlie Obert)

Vízöntőkori újjászületés vagy kollektív elbutulás?

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

Egy posztmodern asztrológia felé (Robert Hand)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!