Nyolcas házas kapcsolatok

A párkapcsolatok velejárója, hogy teljesen meztelenre vetkőzünk, sebezhetők vagyunk, kivesszük részünket az egymáshoz való kapcsolódás ijesztő, árnyékos oldalaiból is és megtanuljuk szeretni egymást a tökéletlenségek ellenére is. Tudni kell azonban felismerni, mikor van szó kölcsönös elfogadásról és mikor egyoldalú ez. Hogy mikor kell hanyatt – homlok elmenekülni és mikor kell maradni, elviselni a hullámvölgyet, kivárni, míg magától elmúlik, vagy tudatosan dolgozni is elmulasztásán, minden társulásban fontos dilemma. 8.-as házas összefonódások esetén azonban a megkülönböztető készség a szó fizikai értelmében is élet – halál kérdés lehet. Az irodalom és a filmművészet nagyon jól ismeri ezeket az interakciókat – gondoljunk csak a Keserű méz, Kilenc és fél hét, A szürke ötven árnyalata című filmekre. E forgatókönyvek azonban a hétköznapokban is igen gyakoriak.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

„A horoszkóp VII. háza a társulásoknak felel meg és kétszemélyes kapcsolatainkat írja le, a magán-és üzleti jellegűeket is beleértve. E nyilvánossággal kapcsolatos életterületen szeretetre méltóbb, tökéletesebb arcunkat mutatva társulunk. E házban álló bolygóinkat általában – anélkül hogy tudatában lennénk – átengedjük másoknak, nekik tulajdonítva az általuk jelképezett karaktervonásokat. Ezért ezt az életterületet gyakran emlegetik a „tükrözés” és a projekciók házaként is. A VII. ház továbbá gyakran mutatja abbeli igényünket is, hogy szeressenek bennünket, udvariasak, megfontoltak legyünk és mindig egyensúlyra törekedjünk társulásainkban.

Az ezt követő ház sokkal mélyebb szintekre vezet. Ez a 8. ház, kapcsolataink árnyoldala, egy rejtett ház, az összes igazán durva érzelmi téma otthona, és amely lényegében a halállal, a szexualitással, újjászületéssel áll kapcsolatban. Uralma alá tartoznak a közös bankszámlák, a megosztott források és üzleti szempontból általában véve a mások pénzével kapcsolatos ügyek. A horoszkóp körének legsötétebb házához tartozik az örökség is – a lelki természetűt is beleértve. Ezt általában szülői örökségként írják le. Ez jelentős mértékben egy fajta érzelemátvitel formájában nyilvánul meg, és az árnyéknak itt valóban nagy az energiája. Amikor a transzformáció fogalmáról beszélünk, leginkább ez foglalkoztat bennünket.” The Astrology Place Membership




Emberi játszmák

Mint tudjuk, a kapcsolatok tele lehetnek érzelmi játszmákkal – pl. összeveszünk a pénzen, magunkkal hurcolt érzelmi poggyászunkat a partnerünkre borítjuk (persze gondosan adagolva), bűnbak – játszmák, csenddel verés  (silent treatment), a párkapcsolatok nagy részében fellelhető hatalmi játszmák mind- mind a 8 házhoz tartoznak.

A játszma-részlegen hajlamosak vagyunk túlságosan szabadjára engedni egónkat. Énünket védelmező büszkeségünk megakadályozza, hogy valódi önmagunkat adjuk. A 8 ház archetípusai tárják fel a tudattalan motivációinkat. Itt tükröződik a kapcsolódás valamennyi „kellemetlen” aspektusa. Szimbolikusan a psziché elfojtott emóciói, a megoldatlan érzelmi témák olyan, gyerekkorunkból (IV. ház) örökölt elakadt lemezekként viselkednek, amelyeket folyamatosan járatunk. Ahogy Howard Sasportas írja A tizenkét ház című könyvében : „Gyermekkorunk romjai és törmeléke a nyolcas házban van eltemetve”.

A vizes házaknak sok közük van a tudattalanhoz. Nincs bennük sem szűrő sem ráció, és általában elhisszük azokat a korai üzeneteket, amelyeket kaptunk. Ha azt láttuk, hogy az erőszak és a veszekedés  egy módja annak, hogy megoldjuk problémáinkat, magunkévá tesszük e hiedelmeket. Befogadjuk az érzelmi mintákat is, szivacs módjára magunkba szívjuk az érzelmi légkört és ez az egész pont ott, a tudattalanunkban halmozódik fel.

Általában ezt az anyagot visszük el pszichoterápiára, ezzel dolgozunk a tanácsadók irodáiban és a rehabilitációs osztályokon, és a segítségnyújtás e területei ugyanezen vizes házakban találhatók, pontosan ugyanazokon a területeken, ahonnan a problémák felmerülnek. Az ilyen foglalkozások rengeteget segíthetnek, valódi áttöréseket is hozhatnak, de nem mindig hatékonyak. Amennyiben pl a tanácsadó azért választotta a segítői hivatást, hogy elterelje a figyelmét saját megoldatlanságairól, hatalmat, befolyást gyakoroljon valakik felett – ha már a saját életét nem tudja kézben tartani, a találkozás eleve kudarcra van ítélve. Akkor is, ha különböző, a kölcsönös valóságelhárítást segítő dinamikák miatt évekig fennmarad.

A magával többé- kevésbé rendben levő, jól felkészült szakember sem garancia önmagában a sikerre. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy a segítség- kérő, bár szenved helyzetétől, úgy akar fejet mosni, hogy a haja ne vizeződjék be. Nem a helyrejövetelben, hanem a krízis fenntartásában érdekelt – akkor is, ha az ellenkezőjét állítja, és egy vagyont költ különféle terápiákra. Mentségére szolgál, hogy ezt általában nem tudatosan teszi. Ilyenkor, ahelyett hogy elvégezné az érdemi belső munkát, a segítőtől várja, „mentse meg”. És/ vagy hatalmi játszmákba próbál bonyolódni vele, kifogásokat keres -amivel, ha a tanácsadó nem veszi észre időben, „És miért nem?.. Hát igen de”…- típusú, Eric Berne által zseniálisan leírt áldatlan interakciók kezdődhetnek kettejük között. Azt pedig kifejezetten zokon veszi, ha a foglalkozások során szembesítik árnyékával.

Az együttműködés vége ilyenkor rendszerint vagy az, hogy kliens sértődötten elrohan, és keres magának másik, a játszmáira vevő segítőt – aki persze nem gyógyulásában hanem állapota konzerválásában fogja “segíteni.” Vagy pedig – ha megfelelő ítélőképességgel rendelkezik, és nem csak a tiszteletdíj fontos számára, maga a szakember tanácsolja el. Jóllehet az asztrológiai konzultáció nem pszichoterápia – e forgatókönyvek ott is igen gyakoriak. (Bővebben: Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





A sz@r, amit nem felejtünk…

A showt sokszor a tudattalan vezeti, és tudattalanunk nem gondol semmire, viszont ellenőrzést gyakorol. Családi kapcsolataink alapozzák meg másokkal való jövőbeli interakcióinkat. Ha viszonylag biztonságos gyerekkorunk volt, a legtöbb reakciónk általában nem lesz túl szélsőséges. Ha azonban az illető konfliktusoktól terhes otthonban nőtt fel, ahol az elhagyás, elhanyagoltság élményében is része volt, vagy valamilyen kora gyerekkori traumát élt át, a reakciók mélyebben gyökeredznek a tudattalanban. A rettegő emberek hajlamosak riadókészültségi állapotban élni kapcsolataikat, gyanakvásra hajlamosak, a legrosszabbat tételezik fel és nehéz közel kerülni hozzájuk.

Úgy tartják, hogy a kora gyerekkori bántalmazás legáltalánosabb tünete az intimitás átélésére való képtelenség. A partner számára igen frusztráló lehet amikor ilyen akadályokba ütközik, és e „no-go zóna” jelenléte magának a szülöttnek is igen fájdalmas. De hatására a másik fél is érzelmi frusztrációkat, szexuális kielégítetlenséget élhet át. A lélektani hadviselés csataterei a 8 ház uralma alá tartoznak, és amikor a pár között kitör a családi perpatvar, az összes tudattalan ellenséges érzület a felszínre tör. Minden megmutatja magát, amit a kapcsolatban a konfliktustól vagy az elhagyástól való félelem miatt igyekeztünk elkerülni. A szándékos titkolózás, a partner tudatlanságban tartása olyan, tartós feszültségeket generálhat, amelyek egyszer csak kiadós balhé formájában törnek a felszínre. A 8 ház kíméletlen őszinteséget kíván.” The Astrology Place Membership




A lélektani hadviselés eszköztára

Persze, mindenekelőtt magunkkal szemben, ugyanis ilyen diszpozícióval az is gyakran fordul elő, hogy nem a képlet tulajdonosa, hanem az általa bevonzott partnerek mutatják a fentebbi tulajdonságokat; specifikus belső sérüléseire rezonálva. És amíg az illető nem kezd el érdemben dolgozni magával, a jövőben is zsinórban fogja az olyan partnereket vonzani, akik ugyanannyira képtelenek az intimitásra, mint ő maga. Legalább annyira járatosak azonban – ha nem sokkal járatosabbak – az intimitás elkerülését szolgáló játszmákban. Gyakran a pszichoterror eszköztára sem idegen tőlük.  Mondani sem kell, az ilyen kapcsolatok menthetetlenek: nem „dolgozni” kell rajtuk, hanem kilépni belőlük, mielőtt még magunk is toxikus társsá  válunk. A későbbiekben – érdemi belső munkát követően, ami a 8 ház „megváltottabb” szinten való megéléséhez elengedhetetlen – az önmagunkkal szembeni őszinteség, visszanyert önbecsülés abban fog segíteni, hogy bele se menjünk ilyenekbe, ha intuíciónk vészjeleket közvetít.

Az ilyen kapcsolatmintákra utaló 8. házas kombinációk igen sokfélék lehetnek. Nincs egyetlen, mindenkire minden körülmény között alkalmazható recept.

Személyi horoszkópban pl. támadott bolygók vannak a 8. házban, a 8. ház ura az 5. vagy a VII. házban, vagy fordítva, 8. házban levő bolygó vagy 8 ház ura erőpróbáló fényszögben kapcsolati jelölőkkel – és még a végtelenségig lehetne sorolni. Ebben az esetben sem lehet azonban néhány elemét kiragadni a képletnek: az összefüggések kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén láthatók át.

Szinasztriában erre utaló jelek az egymás 8. házába eső bolygók – különösen, ha még együttállást is képeznek a másik fél ott lévő planétáival, egyik vagy mindkét fél bolygói (erőpróbáló) fényszögeket kapnak a másik 8. házában levőktől, nehéz kapcsolatok a 8, 5, VII urai között, stb. Ezek persze nagyon “lebutított” példák, a gyakorlatban sokkal több és változatosabb kombináció lehetséges.

A cikkben írtak a Plútó -, Skorpióban levő más bolygók erőpróbáló kapcsolatainál is igazak lehetnek, akkor is, ha más házban vannak és nem is urai sem a 8 háznak sem a benne levő planétáknak. 

“Egy tipikus, 8. házas felállás esetében valószínűleg az egyik fél féltékeny és kontrolláló természete is gondot okoz. Még parádésabb a helyzet, amikor kiderül, hogy ugyanez az ember még meg is csal, vagy rosszul érzi magát a kapcsolatban, és hogy ez már jó ideje így van. Ekkor egyedül kell feldolgoznunk az árulás mélyre ható fájdalmát. A régóta gennyedni hagyott érzelmi sérülések 8 ház tartományába tartoznak. És amikor a tudattalan felsikolt, szitokszavakkal illetjük egymást, veszekszünk, célba vesszük egymás Achilles pontjait. Amikor ilyen erőteljes érzelmek törnek felszínre egy kapcsolatban, ezekben a múltbeli, még mindig nem begyógyult sérülések tükröződnek, amelyek kitörési lehetőségeket keresnek maguknak.”  The Astrology Place Membership .

Ez természetesen nem zárja ki, hogy az indulatkitörések a partner viselkedésére adott jogos reakciók – de ilyenkor sem véletlen, hogy pontosan olyan társat választunk, aki a korábban elszenvedett sérülésekhez hasonlót okoz. A régóta ismert rossz ezekben az esetekben „biztonságosabb” az ismeretlen jónál, bekapcsolhatnak a régi, jól bejáratott forgatókönyvek – ismét fényévekkel távolítva el a valódi intimitástól.




Feltétlen elfogadás – feltételes módban

Egy valóságos kapcsolatban mindkét félnek képes kell lennie elviselnie a kemény érzelmi krízishelyzeteket, küzdelmet, nehézségeket. A színlelés itt nem fog működni. A belső konfliktusok háza próbára fogja tenni lelki erőnket és jó esetben hozzájárul majd ahhoz, hogy a felek közelebb kerüljenek egymáshoz. Ilyenkor a kapcsolat elmélyül.

Máskor azonban éppenséggel egy krízishelyzet – rosszabb esetben krónikussá vált krízishelyzetek révén – derül ki, hogy továbblépés és megújulás csak a teljes és végleges lezárást követően lehetséges. Ne feledjük: a halál, a befejezés, az élet egyes fejezeteinek lezárása szintén a Plútó analógialáncába tartozik. Gyakran lehetünk szemtanúi, hogyan hurcolják magukkal a szerelem rokkantjai az egykor tökéletes – vagy annak tűnő – kapcsolat oszlásnak indult maradványait. E tudatosan vagy tudattalanul magunknál hordott bomlástermékek messziről bűzlenek ahhoz, hogy az összes szóba jöhető, egészségesen kapcsolódni tudó partnerjelöltet elriasszák.

A párkapcsolatok velejárója, hogy teljesen meztelenre vetkőzünk, sebezhetők vagyunk, kivesszük részünket az egymáshoz való kapcsolódás ijesztő, árnyékos oldalaiból is és megtanuljuk szeretni egymást a tökéletlenségek ellenére is. Tudni kell azonban felismerni, mikor van szó kölcsönös elfogadásról és mikor egyoldalú az odaadás. Hogy mikor kell hanyatt – homlok menekülni és mikor kell maradni, elviselni a hullámvölgyet, kivárni, míg az magától elmúlik, vagy tudatosan dolgozni is elmulasztásán, minden társulásban fontos dilemma. 8.-as házas összefonódások esetén azonban a megkülönböztető készség a szó fizikai értelmében is élet – halál kérdés lehet. Az irodalom és a filmművészet nagyon jól ismeri ezeket az interakciókat – gondoljunk csak a Keserű méz, Kilenc és fél hét, A szürke ötven árnyalata című filmekre. E forgatókönyvek azonban a hétköznapokban is igen gyakoriak.

A fentebbi alkotásokban bemutatott dinamikák esetén persze egyértelmű, mi lenne az egészséges hozzáállás. Ha az áldozatnak ez nem tűnik fel, vagy képben van, de ennek ellenére is benne marad a pszichotrillerre emlékeztető kapcsolatban – az róla is elég sok mindent elárul. Sokszor azonban a lélektani hadviselés szubtilisebb szinten zajlik. (Ne feledkezzünk meg a 8. ház rejtett, “titkos” mivoltáról).  Ilyenkor nem mindig könnyű reálisan megítélni a helyzetet. (A két fél horoszkópjainak összevetése, az ún. szinasztria nagyon sokat segíthet).

Általában véve igaz ugyanis, hogy amikor a kapcsolatban felmerülnek az első nehézségek az egyik fél úgy érezheti, legjobb lenne olajra lépni, és egy új, problémamentesebb társat keresni. Rendszerint ő az, aki hadilábon áll a felelősségvállalással, kötődéssel, és teherbírása, konfliktuskezelő képessége is rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Arról persze nem akar tudomást venni, hogy érzelmi poggyászát akkor is magánál hordozza, amikor exét már réges-rég faképnél hagyta. És így lesz ez a következő, meg az az után következő társsal is. Ha ebben az esetben a maradást és a krízishelyzetek közös megoldását választja, akkor is javára válik, ha a kapcsolat nem is életre szóló.

Máskor viszont éppenséggel a maradás a mélységesen önpusztító: a 8. ház, karakterével összhangban, vámpír módjára szívja el az életenergiát. “Amikor valaki, akihez mélyen kötődünk, megvonja tőlünk szeretetét, a bizonytalanság sötét árnyékként surran vissza, és fülünkbe suttogja mindazt, amit gyűlölünk magunkban, és életre kelti a 8. ház mélyére temetett érzelmeket. Beleértve azokat a dolgainkat is, amelyekről azt hisszük, senki sem szerethet bennünk. A magány, az elhagyatottság, a szorongás nyomasztó érzéseit. Olyan erőteljes érzelmek hulláma önt el ilyenkor, mint a fájdalom, a gyász, a kisebbrendűségi érzés, a düh, agresszió, frusztráció, kétségbeesés. Minél több bizonytalanságban volt része az egyénnek gyerekkorában, annál hajlamosabb a normálisnál nagyobb mértékű féltékenységet, vitatkozó hajlamot tanúsítani, manipulációs játszmákba bonyolódni.”

Jóllehet mindezt pajzsként használja sebezhető belső világának védelmére, e félig-meddig tudatos vagy teljesen tudattalan mechanizmus még kilátástalanabb helyzetbe sodorhatja. Ugyanis, azok a partnerei, akik benne maradnak egy ilyen felállásban, az övéihez nagyon hasonló, vagy azokat remekül kiegészítő játszmákat játszanak, újra meg újra végigzongorázva azokon az indítógombjain, amelyek a fentebb leírt reakciókat váltják ki a képlet tulajdonosából. A szintén sérült – és hataloméhes – társ ilyenkor éppenséggel a magány, az elhagyatottság, a szorongás, tehetetlenség, fájdalom, gyász, kisebbrendűségi érzés, a lista tetszés szerint folytatható – gombokat nyomogatva ér el még nagyobb befolyást áldozata fölött.

Ilyen kimondatlan „igényekre” nem fogékony , egészségesebb partner azonban előbb-utóbb kiszáll a kapcsolatból, felismerve annak menthetetlen mivoltát.  Igen, aki ezt a fajta bánásmódot tolerálja, sőt újra meg újra ilyen “veszedelmes viszonyokba”  megy bele, annak – bármily kegyetlenül  hangozzék is, van rájuk egy tudattalan igénye. Akkor is, ha szenved tőlük, akkor is, ha nem csak életminősége károsodik, hanem akár konkrét életveszélybe kerül miattuk. Aki csak szélsőségesen rossz kapcsolatokra vevő, vagy semmilyen érdeklődést nem tanúsít a hétköznapibbak iránt, vagy, ha ilyenek felbukkannak a láthatáron, apait-anyait bedob annak érdekében, hogy gubancossá  tegye a kapcsolódást.

E mechanizmus mikéntjének rendszerint nincs tudatában, sőt, ő döbben meg a legjobban, amikor a “végre egy teljesen normális csaj/pasi” faképnél hagyja. Az illető menekülése azonban jogos, még akkor is, ha ez nem mindig elegáns módszerekkel, a legérettebb formában történik – hanem például egyik pillanatról a másikra köddé válva. (Félreértés ne essék, ezzel nem a ghostingot  mentegetem, mert nagyon sokszor komoly lelki zavarok jele.) Ilyenkor persze a múlt sebei ugyanúgy feltépődnek, mint a “veszedelmes viszony” esetében.

Az ördögi kör megtörése

Ahhoz, hogy a képlet tulajdonosa kitörjön az ilyen ördögi körökből, hosszú távú, érdemi belső munka kell. Ennek során mindenek előtt szemügyre kell venni a pince tartalmát és el kell viselni a látványt. Ebbe saját önpusztításának látványa is beletartozik. Az átalakulás csak ez után kezdődhet. Gyakran életre szóló tudatosság-és éberséggyakorlat elkerülni a visszaesést. Fel kell hagyni a kibúvókereséssel, pusztító és önpusztító játszmákkal. Ennek a “felhagyásnak” a gyakorlása is életre szól. E folyamatnak gyakran része a hosszabb-rövidebb időre szóló, tudatosan vállalt egyedüllét is. Persze ilyen radikális lépésekre nem mindig azért kerül sor, mert az illető is ezeket tartaná a legjobb megoldásnak. Azonban egy erős -és nem megfelelően kezelt – nyolcas ház, a Plútóhoz hasonlóan „tud” olyan válsághelyzeteket generálni, amikor az illetőnek, amennyiben még jelenlegi életében szeretne sort keríteni a transzformációra, ez marad az egyetlen lehetősége.

 

Kép forrása : A szürke ötven árnyalata (2015) című film egyik jelenete





Kapcsolódó

Veszedelmes viszonyok

A Plútó archetípusa

A 8. ház – hasznos idézetek

A mérgező kapcsolatokról – más szemszögből

“Karmikus kapcsolatok” – az önbecsapás eszköztárából

A pszichoterror természetrajza

 

Más blogokról

Az érzelmi zsarolás 10 kulcsmondata (Barok Eszter)

Az energiavámpír kedvenc játszmája : És miért nem ? Hát igen, de… (Az írás tükrében)

És miért nem? Hát igen, de… (Játszmatár)

 

Könyvajánló

Eric Berne : Emberi játszmák

Eric Berne : Sorskönyv

Liz Greene : The Astrology of Fate

Liz Greene – Howard Sasportas : The Twelve Houses

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!