Április – 2024

A Kos időszakok általában a téli álom végét jelzik. Tele tervekkel, nagy lendülettel, a kanyarokat lehetőleg levágva szeretnénk előre haladni. Azonban, kellemetlen áprilisi tréfaként a Merkúr 1-én hátraarcot vág, urára, a Marsra pedig a Szaturnusz teszi rá a kerékbilincset. A kényszerpihenő közepette a Jupiter és az Uránusz maximális sebességre kapcsolna, ami önmagában is veszélyes kombó. De a 8-i Kos újhold ráadásul teljes napfogyatkozás is, bár Magyarországról nem látható; az Ördög Üstököse pedig sajátos hangulatot ad a hónapnak .

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Kos időszakok általában a téli álom végét jelzik. Tele tervekkel, nagy lendülettel, a kanyarokat lehetőleg levágva szeretnénk előre haladni. Április azonban rossz viccel kezdődik: Merkúr, az örök tréfamester hátraarcot vág a Kos 27°13’-en, így, akár tetszik, akár nem a hónap nagy része (április 25-én hagyja abba tolatását), az ilyenkor szokásos szinkronicitások jegyében telik. Mivel a Merkúr retrográd időszakaival több bejegyzés is részletesen foglalkozik a blogon, csak néhány kulccsszót sorolnék fel. (Általános tudnivalók, Erin Sullivan: Retrográd Merkúr az elemekben, Retrográd Merkúr tüzes jegyekben)

Lelassulás, lerobbanó műszaki cikkek, késések, félreértések, nem ajánlott új dolgokba kezdeni, szerződéseket, megállapodásokat kötni, ajánlott: kidolgozni a részleteket, ismereteket felfrissíteni, terveket megérlelni.

Persze, ezt könnyebb tanácsolni, mint a gyakorlatba ültetni; a Mars uralma alatt álló Merkúr ráadásul türelmetlen, impulzív is ebben a jegyben, a hangulatot pedig az is hevíti, hogy nem sokkal azelőtt vágott hátraarcot, hogy kvadrátba került volna a Plútóval. (Ez a 90°-os fényszög majd csak május 18 körül, a Bika-Vízöntő 2°-án pontosul be; addig tehát nem biztos, hogy lesz érdemi megoldás a vitás kérdésekben.)


A Marson, a Merkúr urán, szintén feszül a kerékbilincs: Szaturnusszal való együttállása ugyanis április 10-én, a 8-i Kos újholdat és teljes napfogyatkozást követően lesz egzakt. A korábbi blogbejegyzésekben szintén szó volt már arról, hogy a Kis – és Nagy Rossztevő találkozói se egyéni se kollektív szinten nem szoktak túl kedélyesre sikerülni; és ez alól az idei sem lesz kivétel. Mivel két lassú bolygóról van szó (a Mars is viszonylag az), a lelassulás, és az ezzel egyenes arányban fokozódó feszültség a bepontosulás előtt és után is kb 5-7 napon keresztül érvényesül.

Eközben az egymás tőszomszédságában tartózkodó Jupiter és az Uránusz teljes gőzzel folytatná a terjeszkedést; a gyakorlatban is szeretné kipróbálni a zseniális, vagy csak annak vélt ötleteket. A régebbi bejegyzésekben szintén többször is felhívtam már rá a figyelmet, hogy konjunkciójuk, amellyel egy új, 14 éves Jupiter-Uránusz ciklus kezdődik, április 21-én pontosul be a Bika 21°49’-en. (Jupiter-Uránusz konjunkciók és történelmi vetületeik | Jessica Davidson, Jupiter-Uránusz együttállás, 2024 április | Jessica Davidson ) Arról, hogy fejenként minimum napi egy lottó ötöst hoz ez a találkozó, vagy inkább jelentős gazdasági problémákat, legutóbb a tavaszi napéjegyenlőség kapcsán írtam. Ott részletesen kifejtettem, miért tartom a második lehetőséget valószínűbbnek az elsőnél. (Egyéni szinten persze jöhetnek szerencsés fordulatok is, a horoszkóp adottságaitól is függően, vagy részben ilyenek, és kollektíve se biztos, hogy csak problémás oldalai mutatkoznak meg. Akkor sem, ha a kozmikus környezet hosszabb távon inkább ilyeneket sejtet.)


Neptunnal való 3-i találkozója ( kiadós húsvéti másnaposság?) után a Vénusz 5-én átlép a Kosba, ahol száműzetésben van. A tranzit általános sajátosságaival részletes bejegyzés foglalkozik, itt csak egy releváns bekezdését emelném ki: „Míg a Vénusz, a társulások jelölője a Halak jegyében romantikus, sejtelmes, álmodozó, kétértelmű volt, a rámenős, spontán Kosban lényegre törőbbé, nyersebbé vagy sokkal közvetlenebbé válik. Rokon- vagy ellenszenvét pillanatok alatt hozza a világ tudomására (és tesszük mi is a hatására, vagy éljük át másoktól ugyanezt). A kihívások szeretete, az újdonság utáni vágy azonban felelőtlen kalandozásba is torkollhat. Mivel az asztrológiai hagyományok szerint a Vénusz száműzetésben van a Kos jegyében, a túlzások sok kárt okozhatnak (pl. felelőtlen költekezés, meggondolatlanul, „első felindulásból” kötött üzletek, beruházások, szerelmi kalandok vagy éppenséggel szakítások –esetleg a kettő együtt.)” A Jupiter-Uránusz találkozó idején a Vénusz még mindig a Kosban lesz, ráadásul egy napfogyatkozást követően éppen az eklipsz fokán, így pénzügyi áttöréseket nem tartok túl valószínűnek. Az ellenkezőjüket annál inkább; az esetleges nyereségek pedig szerényebbek lehetnek az elvártnál.

Jó esetben a 6-án bepontosuló Vénusz-Plútó szextil egészséges szimatot adhat, amelynek révén a megtérülő anyagi/érzelmi kockázat megkülönböztethető az értelmetlenektől, illetve önként és szabad akaratból nem feszítjük tovább a húrt. Kevésbé jó, ha befolyására öntünk még egy kis olajat a tűzre.


Április 8 : Újhold és teljes napfogyatkozás a Kosban


Fentebbiekből is következhet, hogy az április 8-i Kos újhold, amely egyszersmind teljes napfogyatkozás is, meglehetősen problémás kezdeteket jelezhet. Magyarországról nem látható, így befolyása kevésbé érvényesül, mint azokon a helyeken ahonnan igen.

(A teljes napfogyatkozás Észak-Amerikában lesz látható, a Csendes-óceán partjainál kezdődik, majd Mexikón, az Egyesült Államokon és Kanadán keresztül vonul végig. Részleges napfogyatkozás figyelhető meg Norvégiában, Izlandon, Írországban, Nagy-Britannia nyugati részén, Spanyolország és Portugália északnyugati részén, az Azori-szigeteken és a Kanári-szigeteken, valamint Közép-Amerika valamennyi országában és Kolumbia északi részén. 5 órán és 10 percen keresztül tart, melyből a teljesség fázisa 4 perc 28 másodperc). Befolyása erőteljesen érződik majd a Kos államokban, városokban is. (pl Anglia, Németország, Dánia, egyesek szerint Franciaország, bár én inkább azokkal értek egyet, akik az Oroszlánhoz sorolják), Felső-Szilézia, Nyugat-Lengyelország, Szíria, a régi Júdea-és a Palesztin Hatóság által bitorolt területek. Izrael számára a 2023 október 14-i Mérleg eklipsznek tragikus hozadékai voltak, és félő, hogy a jelenlegivel folytatódik a sorozat.)

Újhold és teljes napfogyatkozás a Kosban, 2024 április 8 Bp 20h20

Remélhetőleg lesz időm részletesen is írni erről az Egyesült Államokat súlyosan érintő eklipszről. Egyelőre a legáltalánosabb tudnivalókra szorítkozom. A hagyományok szerint a tüzes jegyekben létrejött fogyatkozásokról „azt mondják, hogy felkavarják az emberek elméjét, és szenzációs nyilvános eseményeket, zavargásokat, vitákat, gyilkosságokat, néha háborús veszélyt és hadseregek mozgását; királyok, nemesek vagy nagy emberek halálát; túlzott hőséget, esőhiányt; pénzköltést, adóemeléseket idéznek elő”.(…) „a szarvasmarhák és juhok elpusztításával, király vagy tekintélyes személy, illetve nagy uralkodó száműzésével, bebörtönzésével vagy meggyilkolásával fenyegetnek. Nagyfokú elégedetlenség és széthúzás a nép körében. Seregek mozgása, harcok, tűzesetek, láz, dögvész és a föld gyümölcseinek szűkössége, különösen a napfogyatkozás által érintett vidékeken.” Greene, Raphael Mundane Astrology.


A Budapestre kiszámított képletben az újhold a 6-os házba esik: „Az ország egészsége a jegyek szerint romolhat. A gazdaság és a foglalkoztatás valamilyen módon kedvezőtlen; munkanélküliség, ellentétek felettesek alkalmazottak között, sztrájkok és engedetlenség veszélye; a nemzeti szolgáltató szektor megsínyli a helyzetet.” (Raphael.Green-Carter)

A Kos ura, a Mars (és a Budapestre számított képletben az aszcendensé is); a Szaturnusszal együtt áll az 5-ös ház csúcsán; remélhetőleg nem a moszkvaihoz hasonló terrorcselekményt jelez szórakozóhelyen. Annak megállapításához, hogy maximum kínunkban röhöghetünk, semmi szükség eklipszre, a gazdasági problémákat a vállalkozások is megsínylik, a gyerekbántalmazás, pedofil botrányoktól kezdve a nevelőszülők és az egészségügyi intézmények „jóvoltából” bekövetkezett gyerekhalálokkal bezárólag szintén nem hírértékű. Pillanatnyilag nem hinném, hogy egy újabb, embereket fenyegető járvány lenne benne a pakliban; állatokra veszélyes betegségek valószínűbbek.

A Washingtonra kiszámított képletben a 9-es házba esik az eklipsz, a Mars-Szaturnusz együttállás a 8-asba esik, ráadásul látható is. Nem lepne meg, ha ideológiai alapon újabb zavargások törnének ki, sok halálos áldozattal. Balhé a 2017 augusztusi nagy amerikai eklipsz idején is volt, a hasonló történések egy, a Kos Neptun tranzithoz köthető polgárháború felvezetői is lehetnek. (Az a bizonyos 2025/26-os Kos Szaturnusz-Neptun együttállás, 2026 áprilisában még egy Kos Marssal is felturbózva. Persze, hamarabb is elgurulhat a gyógyszer.)


Az Ördög Üstököse


A 12P/Pons-Brooks üstökös, bulvárosabban az Ördög Üstököse felbukkanása szintén nem a legjobb ómen. Láthatóságával kapcsolatban elég ellentmondásosak a hírek. Egyes források szerint már március közepétől – végétől megfigyelhető volt, mások szerint április 8-án fog előkukucskálni, szabad szemmel is érzékelhető módon a napkorong mögül (ez a megállapítás az Egyesült Államokra érvényes, ahol látható), mások szerint meg csak április 21-24 között lesz megfigyelhető. Annyiféle infoval találkoztam az elmúlt hetekben, hogy mostanra feladtam.

Az alábbi, csillagászati efemeridában nyomon követhető a mozgása. Eszerint március 14-ig az Androméda csillagképben, március 15-26 között a Halakban, március 27-én a Triangulumban haladt, március 28 – április 20 között a Kos csillagképben, április 20 -tól pedig a Bikában lesz. Precesszió jelensége miatt a sziderikus és a tropikus Állatöv nem esik egybe, a nyugati asztrológia pedig az utóbbival dolgozik.


Ilyen vagy olyan formában azonban nemcsak a csillagképeket, hanem a Kos és a Bika jegyeket is érinti, hatással volt március végére, és jó eséllyel áprilisra is. A blogomon magyarul is elérhető Kim Farnell összeállításban többek között ez található a két jegyhez társítható üstökösökről:

Kos: Jövőbeli fegyveres összecsapások; háborús előkészületek; vérontás és hatalmas emberek halála; nagy szárazság; a szem és a fej gyakori betegségei és fertőzései; a jószágok, különösen a juhok járványos betegségei; fontos emberek eltávolítása; egy jeles személy halála; egy rossz ember felemelkedése vagy előléptetése; a szegények felemelése; eső és árvíz.

Az Ördög Üstököse útvonala 2024 március 1 – március 31 között, forr BBC SkyAtNight. Március 31-én a Hamal állócsillaggal képezett konjunkciót. (Kos csillagképben; Bika  07°40′)

Bika: Fontos személy halála; fogságok; sérülések; gonoszságok eltűrése; nagyobb jószágok károsodása; szelek; gyümölcsök romlása; kukorica pusztulása; télen nagy hideg; földrengések; heves betegségek; száraz, hámlásos betegségek, mint a rüh és az ótvar; malária; pénzügyi veszteségek; hideg tél; élelmiszerhiány; (malária); ha nyugaton áll, nagy esőzéseket jelent.”

Az Ördög Üstököse áprilisi útvonala, forr: BBC SkyatNight. Az eklipszet Észak-Amerikából figyelők 8-án a Jupiter alatt láthatják felbukkanni az üstököst. A Budapestre kiszámított újholdképletben a VII. házba esik, Washingtonban a X.házba. Április 9-én este a Pons-Brooks 5°-ra lesz a Jupitertől, április 13-án mindössze 3°-ra. Ha közben újabb robbanások lesznek a felszínén, fényesebb lesz, így szabad szemmel is könnyebben látható.Tudtommal Magyarországról (fényszennyeződés-mentes) területeken nyugaton, este volt/lesz látható. Így a hozzá társítható analógiák később lesznek tapasztalhatók. Ez egybevág azzal, hogy az eklipsznek sem fogunk azonnal minden vonatkozásával szembesülni.

Néhány dátumot érdemes lehet megjegyezni a napfogyatkozás kapcsán, amikor az üstökös által jelzett témák is erőteljesebben képbe kerülhetnek. (Elsősorban a világnak azokon a tájain, ahonnan látható volt az eklipsz, de tapasztalataim szerint máshol is érvényesül valamennyire befolyása.)

  • A Vénusz április 21-én, éppen a Jupiter-Uránusz együttállás idején éri el a Kos 19°24 -ot, ahol az eklipsz végbement
  • Az immár direktben haladó Merkúr május 5-én ér ugyanide
  • A Mars május 24 -25-én jut el a Kos 19°24-re

Az interneten minimális érdemi információt találni erről a két égi jelenségről. Vagy a szokásos new ages ködevés, vagy pedig világvége – jóslatok tömkelege. Utóbbiakat illetően már túl vagyunk néhány Apokalipszisen, így feltételezem, hogy a világ még egy darabig köszöni szépen, ellesz, ha nem is csúcsformában. Azonban kétségtelen, hogy cudar időszak jön, amelyhez jóvátehetetlen károk is hozzátartoznak. Nem először figyelmeztetek rá, nem is utoljára; legutóbb a tavaszi napéjegyenlőség kapcsán tettem. Az üstökös csak nagyobb nyomatékot ad az ott írtaknak.


Április 10 : Mars-Szaturnusz együttállás, Halak 14°

A 10-én bepontosuló Mars-Szaturnusz együttállás befolyása már az eklipsz idején is erőteljesen érvényesült. Általánosságban véve elmondható, hogy ezeknél a konjunkcióknál a vágy, a lendület, a cselekvési szándék egyidejűleg érvényesül valamilyen gátlással, frusztrációval. A meghiúsult vágyak apátiát, mély depressziót okozhatnak, a tehetetlenség érzésével töltve el bennünket, ami romboló, vak dühbe csaphat át, illetve mások agressziójának tehet ki bennünket. (Bővebben: Mars-Szaturnusz együttállás – áttörés vagy összeomlás; Mars-Szaturnusz együttállás tranzitként).

Közvetlen környezetünkben és a nagyvilágban is elharapozódik ilyenkor az erőszak (zavargások, terrorcselekmények, háborús helyszíneken fokozódó brutalitás), valamint súlyos természeti katasztrófák, balesetek is valószínűek.

A kb kétéves Mars-Szaturnusz ciklusokat a mundán asztrológia is számon tartja; szinódusaik „mindig a fennálló rend megzavarását, az erőszak kitörését, rendszerint vérontást jeleznek. Sok függ attól, milyen jegyben jönnek létre; Tűz jegyekben sok általában sok tűzvészt, Víz trigonban áradásokat, Föld jegyekben heves földrengéseket és robbanásokat, Levegősekben viharokat, néha járványokat hoznak.Frederic van Norstrand: Precepts in Mundane Astrology/ 84 old. (A 2020 tavaszi Covid idején a Vízöntőben pontosult be a Mars-Szaturnusz együttállás. Sajnos ennek nem sok asztrológus tulajdonított neki ilyen kontextusban jelentőséget . Én sem. Persze, egy ilyen nagyszabású esemény nem vezethető vissza egyetlen tényezőre, több más is ebbe az irányba mutatott; a Vízöntőbeli konjunkció bepontosulásakor már tombolt a pándémia, de így is jobb lett volna képben lennünk.)

A kollektív történésekkel szemben nem sokat tehetünk azon kívül, hogy kerüljük a tömegrendezvényeket, különös tekintettel a demonstrációkra, autoritásokkal szembeni rosszallásunknak nem most adunk hangot, igyekszünk betartani a törvényeket és a határidőket. Egyéni életünkben szabadabban dönthetjük el, hogy valamilyen értelmes dologgal, kreatívan töltjük a kényszerparkolás időszakát, addig is növelve állóképességünket, míg ki nem gyullad a zöld lámpa, vagy újra meg újra nekimegyünk a falnak, míg összezúzzuk magunkat.


Az április 12-i Merkúr – Nap együttállás Kos 22°32 -án jön létre, 19-én pedig az isteni hírnök a Vénusszal találkozik a Kos 17°32-en. Elvileg a kényszerparkolás eme időszaka alatt mélyebb felismerések birtokába juthatunk a jelenlegi retrográd személyünkre szabott feladatait és tanulságait illetően. Gyakorlatilag egy meglehetősen nehezen kezelhető napokról van szó, amikor az ügyek nem haladnak – a Mars -Szaturnusz konjunkció befolyása csak 17-19 körül oldódik fel – , Murphy törvényei pedig maradéktalanul érvényesülnek. A nyugton maradás üdvös mivoltáról lehet osztani az észt, de ha valami sürgősen kezelendő – vagy akár a szó szoros értelmében életbevágó- helyzettel szembesülsz, amelyen most, ha fene fenét eszik se tudsz fogást találni, megnézem mi marad sztoikus nyugalmadból. A retrográd, elégetett Merkúr szívás; a Kosban száműzetésben levő Vénusz e csomag részeként úgyszintén, még ha nem is combust. (A 13-án a Jupitertől mindössze 3°-ra levő Ördög Üstököséről pedig valahogy nem a bőség-és szerencsedömping jut eszembe. )


Április 19-én a Nap bemegy a Bikába, innentől, a sztereotípiáknak megfelelően, a természet szépségei feledtetik az időszak megpróbáltatásait. Annál is inkább, hogy a Mars 19-én a Jupiterrel, 20-án az Uránusszal képez szextilt, így hétköznapi halandók is kezelhető módon élhetik meg a Jupiter- Uránusz konjunkció energiáját.

És lehet, hogy tényleg. A leges-legjobb forgatókönyekben április első felében sikerül megfékezni az impulzusokat, előkészíteni a talajt, hogy aztán a hónap második felében annál sikeresebben lehessen dobbantani. Vagyis azt talán csak májusban lehet, de mondjuk, kedvezőbb hátszéllel már meg lehet tenni az első lépéseket. Persze, a hatókörök miatt az enyhülés akár 14-15-én elkezdődhet, aztán folyamatosan oldódik a blokk, körvonalazódnak lehetőségek, vagy mi magunk alakítjuk ki őket. Hogy mennyire lesz könnyen kezelhető a gyakorlatban ez az időszak, jó kérdés. 2022 februárja jut eszembe; a Halak Jupiter-Bika Uránusz szextilje 18-án pontosult be, előtte a Bak Mars harmonikusan kapcsolódott hozzájuk; látszatra produktív, kiegyensúlyozott időszak; személyes szinten sokaknak a gyakorlatban is. Aztán 24-én kitört az orosz – ukrán háború… Nem tartottam lehetetlennek – ld itt  és itt  , de meg is lepődtem.


Április 21: Jupiter – Uránusz együttállás, Bika 21°49


Általában véve, a 14-éves ciklust kezdő Jupiter-Uránusz konjunkció: „Az aspirációt és az erőfeszítéseket ötvözve az ember fejlődési lehetőségeivel áll összefüggésben, és ezeket segíti elő. Bátorítja a mélyebben rejtőző lehetőségek felismerését, kérdéseket vet fel, új utakat nyit meg. Ösztönzően hat a prométheuszi forradalmi szellemre, önfejűvé tesz, egyéni-és kollektív szinten is vállalkozókedvet, optimizmust ad. Úgy tűnik, hogy ez a szabad piacgazdaság egyik kulcsfontosságú ciklusa és a gazdaság felvirágzásával áll kapcsolatban. Barbault emiatt olyan ciklusnak tekinti, amely elsősorban a kapitalizmusnak kedvez. Egyszersmind azonban azt tartja, hogy a status quo elleni lázadásban is fontos szerepet játszik, bármi legyen is ez adott idősztakban. A konjunkció fázisáról ezt írja: „ Hatalomra juttat, ambiciózussá, vakmerővé, kockázatvállalóvá tesz, túlzottan szélsőséges viselkedésre hajlamosít. Konstruktív megnyilvánulási formájában a változás és a fejlődés legfontosabb katalizátora. Krízishelyzetben levő társadalomban azonban rendkívül ingatag helyzeteket idézhet elő egyik pillanatról a másikra, minden előzetes figyelmeztetés nélkül, amikor is a légkört óriási feszültség hatja át. Ilyen helyzetekben különösen veszélyes háborús potenciált hordoz”. Külső bolygók történelemformáló ciklusai – 2

Jupiter Uránusz együttállás 2024 április 20 Bp 04h27

A Bikában létrejövő konjunkcióval Jessica Davidson Jupiter-Uránusz együttállás, 2024 április című cikke foglalkozik. A hozzá kapcsolódó szinkronicitásokat; pozitívakat és kevésbé szerencséseket az előző hónapokban is tapasztalhattunk.

Jómagam azok közé az asztrológusok közé tartozom, akik nagyon veszélyesnek tartják a Mars-Szaturnusz blokkoló, lassító, elfojtó, és a hiperaktív, lázadó, terjeszkedő Jupiter-Uránusz duóját. A hétköznapokból is tudjuk, hogy már az olyan „egyszerű” háztartási balesetek is komoly, ha nem egyenesen halálos sérüléseket okozhatnak, amikor a nagy nyomás felrobbantja a kávéfőzőt vagy a kazánt. Ennél a kombónál sokkal nagyobb horderejű detonációk is előfordulhatnak. A Vénusz továbbra is a Kosban, száműzetése jegyében van, ráadásul az eklipsz fokán; a pusztító Bika Nap – Vízöntő Plútó kvadrát pedig szintén ugyanezen a napon pontosul be.


Ha az Ördög Üstököse ezekben a napokban lesz látható, még vésztjóslóbbak az analógiák. Remélem, nukleáris fegyverek bevetése, atomerőmű felrobbantása továbbra sem fog szerepelni közöttük, de sajnos illene rá a váratlanul nagyon jelentős, globális horderejű, és meglehetősen hosszú távú károkat okozó esemény leírása. Persze, sok más lehetőség is van: újabb forradalmak/ háborúk kitörése, meglévő konfliktusok eszkalálódása, vegyi/ biológiai fegyverek, széles tömegeket érintő kiberbűncselekmények/ műholdak elleni, a globális elektronikus kommunikációban nagy károkat okozó  támadások, nagyarányú természeti katasztrófák, tömegszerencsétlenségek. Azt, hogy Irán éppen ezekben a napokban rukkol elő nukleáris fegyverrel továbbra is lehetséges forgatókönyvnek tartom, ahogy régebbi bejegyzésekben is felvetettem. Ez akkor is nagy baj, ha egyelőre nem használja. A 12P/Pons-Brooks „szarvacskái” ( a felületén végbemenő robbanások által keltett vizuális hatás) a Mars-Szaturnusz, Jupiter-Uránusz négyeséhez hasonlóan jelképezhetik a kirobbanó erőszak-okozta pusztítást. Egész hónapban, nemcsak az elején vagy közepén, egyéni, és kollektív szinten is.


Április 24: Telihold a Skorpióban


Ugyanezt a tendenciát erősíti az április 24-i Skorpió telihold is (Bp 01:48), amelynek képletében a fővilágítók fix T kvadrátot képeznek a Plútóval, és az egyszersmind tengelybolygó is, az I házban. A hangulat tehát minimum robbanékony, a 3-9 ház érintettsége közéleti-ideológiai csatákat jelezhet, nem először és nem utoljára. Nemzetközi megítélésünk javulása helyett újabb patthelyzetek valószínűsíthetők. A Jupiter-Uránusz konjunkció az IC-re kerül; a belpolitikai életet megrázó földrengéseket továbbra is valószínűbbnek tartok, mint a szó szoros értelemben vetteket, akárcsak a február 9-i Vízöntő újhold idején. (Ettől függetlenül okozhat károkat szélsőséges időjárás is). A gazdasági helyzet szintén nem rózsás.

Telihold a Skorpióban 2024 április 24 Bp 01h 48

Jó hír, hogy a Merkúr 25-én, a Kos 15°58-án direkt stacionáriusba vált, így néhány nap múlva az ügyek elkezdenek kimozdulni a holtpontról.


A 29-én bepontosuló Mars- Neptun együttállás (Halak 29°) befolyása már az előző 5-6 nap folyamán, így a teliholdképletben is érvényesült, és még május első napjaiban is végigkísér. Mint egy korábbi posztban is szó volt róla, a Mars – Neptun együttállások  “trükkös kombinációk. Akár születési képlet állandó elemeként fordulnak elő, akár ideiglenes tranzithatásként érvényesülnek, általában irracionális cselekedetek jellemzik őket. Ezeket a tudattalanból érkező impulzusok motiválják, a józan ész, ítélőképesség nem mindig tud rájuk befolyást gyakorolni. Az érzelmeknek, hangulatoknak, sejtelmeknek (valós megérzéseknek és képzelgéseknek egyaránt) jóval nagyobb szerepük van. Az elragadtatottságnak jó esetben lenyűgöző művészeti alkotások (pl. festmények) vagy mély vallási/ spirituális élmények lehetnek a gyümölcsei, de sajnos konkrét vagy átvitt értelemben vett ámokfutásra, önsorsrontó magatartásra, kicsapongásra is ösztönözhetnek”.

A mundán asztrológia nincs jó véleménnyel a kétéves Mars-Neptun ciklusok kezdetét jelző együttállásokról : „A Mars-Neptunusz konjunkciók és oppozíciók gyakran vetítenek előre zavargásokat, mészárlásokat, féktelen törvénytelenségeket.” Frederic van Norstrand: Percepts in Mundane Astrology, 72. old . Ami azt illeti, nemegészen alaptalanul: a George Floyd halálát követő zavargások is egy eklipsszel nyakon öntött Halak Mars – Neptun találkozó szinkronicitásaként robbantak ki. A két bolygó most ráadásul az igen kártékony, Szaturnusz -jellegű Scheat állócsillaggal is konjunkciót képez, így a kollektív téboly újra pusztító mértéket ölthet. A Mars-Neptun konjunkciók, megfelelő kozmikus kontextusban járványindikátorok is lehetnek. ( A Mars-Szaturnusz illetve a Mars-Neptun találkozók „szendvicsében” levő Jupiter-Uránusz együttállásból pedig még kevesebb jó nézhető ki).


Ugyanezen a napon a Vénusz is átlép saját jegyébe, a Bikába, ahol természetével összhangban fejti ki befolyását. Hogy ez idén mennyire jelent harmóniát, jó kérdés, hiszen a Plútóval való május elei összekoccanása biztosan nem az; a Szaturnusz -szextilnek később lesz stabilizáló befolyása, az Uránusszal való találkozó pedig, mivel az Uránusz akkorra már az Algolon lesz, nem biztos, hogy annyira kedvező.

Április 30-án a Mars is megérkezik otthonába a Kosba, ahol maximális erővel fejti ki hatását. A tettvágy, szenvedély, kezdeményezőkészség túlcsordul, az indulatok felizzanak, nagy lendülettel követjük impulzusainkat. Hogy ez kinek mennyire válik javára, szintén a jövő titka.
Update

Eklipsz- képek és események

Április 13-ról 14-re virradóan Irán nagyszabású dróntámadást intézett Izrael ellen, amelyet nemzetközi segédlettel a zsidó állam hatékonyan visszavert. Az Egyesült Államok, bár kivette részét a támadás elhárításában, megakadályozta, hogy Izrael visszavágjon, ld beágyazott bejegyzés linkjei.
Kapcsolódó

Tavaszi napéjegyenlőség – 2024

Teljes napfogyatkozás a Kosban 2024 : Amerikai Egyesült Államok

Teljes napfogyatkozás a Kosban és az Ördög Üstököse – 2024

Az üstökösök asztrológiai jelentősége (Kim Farnell)

Eklipszek tematikus oldalaFontosabb bolygóhatások

Ápr 1 : Merkúr retrográd Kos 27°13
Ápr 3 : Vénusz-Neptun együttállás, Halak 28°
Ápr 4 : Nap együtt áll a valódi Északi Holdcsomóponttal 15°37
Ápr 5 – ápr 29 – : Vénusz a Kosban
Ápr 6 : Vénusz-Plútó szextil
Ápr 8 : újhold és teljes napfogyatkozás a Kosban 19°24
Ápr 8 : Nap-Chiron együttállás 19°24
Ápr 10 : Mars-Szaturnusz együttállás Halak 14°40
Ápr 12 : Nap-Merkúr inferior konjunkció 22°32 Kos
Ápr 15 : Merkúr R- Chiron együttállás Kos 19°48
Ápr 17 : Vénusz együtt áll a valódi Északi Holdcsomóponttal Kos 15°34
Ápr 19 : Merkúr R – Vénusz együttállás Kos 17°32
Ápr 19 : Nap a Bikába
Ápr 19 : Mars – Jupiter szextil
Ápr 20 : Mars-Uránusz szextil
Ápr 21 : Jupiter-Uránusz együttállás Bika 21°49
Ápr 21 : Vénusz – Chiron együttállás : Kos 20°09
Ápr 21 : Nap – Plútó kvadrát
Április 24 : telihold a Skorpióban
Április 25 : Merkúr SD Kos 15°58
Április 29 : Mars-Neptun együttállás 28°52’ Halak
Április 29 : Vénusz a Bikába
Április 30 : Mars a Kosban

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!