Nem mindig az ér célba, aki gyorsabban fut

Nehéz Merkúr – Szaturnusz  tranzitok

Nagyon leegyszerűsítve, a Szaturnusz más bolygókkal képezett kapcsolatai valamilyen fajta lelassulást, fékező hatást jeleznek. Ez a fényszög által összekötött bolygók és jegyek által jelzett területeket és témákat érinti. Merkúr – Szaturnusz aspektusok esetén ez a befolyás a kommunikációs -és más mentális jellegű folyamatokat, az információ áramlását, utazást, kereskedelmet érintheti. A késleltetés az érés, fejlődés folyamatát szolgálja, de komoly tehertételt is jelenthet. Ún. nehéz fényszögek: együttállás, kvadrát, szembenállás, kvinkunx esetén ez a hatás szembetűnőbben érvényesül. Az előző bejegyzésben arról volt szó, hogyan nyilvánulnak meg és hogyan kezelhetők a legoptimálisabban a Szaturnusz – Merkúr fényszögek a születési képlet állandó szereplőiként, a jelenlegi időszakos befolyásként tárgyalja őket.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem  🙂  Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

A Merkúr gyors mozgású bolygó, így ha napi hatásként értékelve mindössze hármat – négyet kell aludni, és az élet visszalendül a szokásos kerékvágásba. (Persze, hogy milyen is ez a kerékvágás, a többi bolygó összjátéka dönti el.) Ha a Merkúr tolat, az időszak akár nyolc hétig is eltarthat, mert miközben előre, hátra, aztán megint előre mozog, 2 – 3 alkalommal megismétlődik a fényszög. Személyi horoszkópban bekövetkezett tranzithatásként, ha pl. az áthaladó Szaturnusz képez fényszöget a születési képlet Merkúrjával akár majdnem egy éves időszakot is felölelhet. Ha szolárban bukkan fel, a következő születésnapig terjedő időszak folyamán érvényesülő hatásokra utal.





Mire számíthatsz ?

Ezekben az időszakokban a Szaturnusz – Merkúr fényszög által érintett életterületekre és témákra irányul ( ez a születési képlet adottságaitól függően egyénenként változik) figyelmed. Akár egy belső, átértékelési folyamat eredménye, akár külső történések formájában érint meg a sors, fokozott felelősségvállalásra kényszerülsz. (Ez egyébként más Szaturnusz – tranzitokról is elmondható). Ha megpróbálsz kibújni e követelmények alól, még több frusztrációval, zavaros helyzettel kell szembesülnöd. Elveszítheted rálátásodat a dolgokra.

Gondolkodásmódod érettebbé, kiforrottabbá, alaposabbá válik, de el is veszítheti rugalmasságát. Nehezedre eshet kezelni azt az adathalmazt, amellyel ilyenkor szembetalálod magad, és erőfeszítéseket kell tenned, hogy elfogadj bizonyos új felismeréseket. Jóllehet tudattalanod valamelyik zugában már ott voltak, úgy éled meg, mintha az eszmék, koncepciók, amelyekhez alkalmazkodnod kell, a külvilágból érkeznének.

Már meglévő ismereteidet eredményesen kamatoztatod; elmélyítve őket sikeresebb lehetsz ebben az időszakban, mintha valami teljesen újat kezdenél tanulni. Az ilyen időszakban sokat segíthet, ha külön tudod választani a fontos információkat a jelentéktelenektől és csak a lényegesekre összpontosítasz. Ez sokszor jelent olyasfajta szelekciót is, hogy elszigeteled magad mindentől és mindenkitől, ami és aki megosztja a figyelmedet. (Pl. kevesebb időt töltesz a közösségi médiában, vagy néhány napon – heten keresztül teljes szünetet is tartasz, stb). Ellenkező esetben ugyanis fennállhat a veszélye, hogy elvesztődsz a részletekben, szétforgácsolod az idődet és emiatt majd beszűkül mozgástered. Ez akkor is fennáll, ha pontosan tisztában vagy a feladattal és prioritásaiddal, így okosabb nem kísérletezni.




Ebben az időszakban rengeteget tanulhatsz. Mélyítheted meglévő tudásodat, gyakran éppen legnagyobb hiányosságaidból kovácsolva tőkét. (Persze a világért sem úgy, hogy továbbra sem pótolod ismereteidet, hanem épp ellenkezőleg: akár olyan szinten is elmélyülhetsz adott témában, hogy annak szakértőjévé válsz. Ebből később anyagi értelemben is profitálhatsz.)

Kommunikációs problémák is felmerülhetnek, ugyanis nem találod azonnal a megfelelő szavakat, beszélgetőpartnereiddel félreérthetitek egymást és/vagy mondanivalód nem talál befogadó közegre. A viták abból adódhatnak, hogy valamelyikőtök – vagy mindketten – mereven ragaszkodik álláspontjához, nem hajlandó teret engedni az új felismeréseknek – beleértve azt a lehetőséget is, hogy a másik félnek is lehet némi igaza.

Ügyeidet óvatosabban kezeled, mint általában, és nem véletlenül. Hacsak nem készítetted elő megfelelően a terepet, nem vagy tisztában a részletekkel, ne kötelezd el magad. Persze, vigyáznod kell, át ne ess a ló másik oldalára: fenntartásaid, habozásod ugyanis fontos lehetőségektől zárhat el. Ha kihívással találod szembe magad, vess számot őszintén: a kifogások keresése, a komfortzóna elhagyásától való félelem vagy jogos megfontolások tartanak vissza attól, hogy felvedd a kesztyűt. Az elővigyázatosság egyébként jogos: ez végképp nem a meggondolatlan kockázatvállalás időszaka. Ha azonban alaposan felkészültél, kidolgoztad a részleteket, nyugodtan beleugorhatsz a mély vízbe.

Különféle okokból kifolyólag súlyos kérdéseken töprenghetsz, döntéshelyzetekbe kerülhetsz. Megoldást találni általában nagy kihívást jelent. Ez főleg olyan esetekben igaz, ha bizonytalan vagy a kimenetelt illetően. Amennyiben lehetséges, a fontos elhatározásokkal, projektekkel jobb is kivárni míg elmúlik a tranzit – de ez nem mindig kivitelezhető. („Nincs jó döntés, csak döntés” – szokta jellemezni találóan az ilyen helyzeteket Takács Tibor).

Persze nagyon szeretnéd előre tudni, melyik a te utad, de ezekben az időszakokban épp bizonyosságot, „garanciákat” szerezni a legnehezebb. Ha ilyenkor asztrológushoz fordulsz, csalódottan kell tapasztalnod, hogy bármennyire lelkiismeretes szakember legyen is, nem képes tuti tippeket adni. Amennyiben nem vagy hajlandó elfogadni, hogy ahelyett, hogy instant recepteket kapnál tőle a sors kicselezésére, megkímélne a gondolkodás, felelősségvállalás terheitől, ő kivárásra, az eddigi hozzáállásod megváltoztatására, esetleg komolyabb, kézzelfoghatóbb erőfeszítésekre ösztönöz, inkább ne fárasszátok egymást. Személy szerint engem se fárassz 🙂  (Arról nem is beszélve, hogy egy horoszkópelemzésnek nem az előrejelzés a legfontosabb momentuma, a prognózisnak pedig, bár képes előrejelezni az adott életterületeken érvényesülő hatásokat, megvannak a korlátai is. Ezzel a témával a Mikor keress fel egy asztrológust és mikor ne ?, Prognózis című bejegyzések foglalkoznak részletesebben).




Erőpróbáló Merkúr – Szaturnusz kapcsolatok hosszabb távú tranzitként

(Pl. amikor a tranzit Szaturnusz együttállást, kvadrátot, szembenállást, kvinkunxot képez a születési képlet Merkúrjával. Ugyanezek a fényszögek direkcióként, szolárban. Természetesen ebben az esetben sincsenek kész receptek, a radix adottságai és az egyidejűleg érvényesülő többi hatás jelentős mértékben átszínezheti az itt írtakat.)

Sok kihívást tartogat számodra ez az év, a kimenetel azonban tudatállapotodon, hozzáállásodon is múlik. Intellektuális természetű projektjeid (tanulmányok, publikációk megírása, kiadása, utazások, stb) megvalósítása során akadályokba ütközöl és késedelmet szenvedsz. Valószínűleg – különösen a ciklus elején kishitűség kerít hatalmába, kételkedhetsz képességeidben. A felmerülő problémák arra kényszeríthetnek, hogy felülvizsgáld üzleti terveidet és ötleteidet, felkutasd és korrigáld azokat a hiányosságokat, amelyek eddig elkerülték figyelmedet. Talán az iskolapadba is vissza kell ülnöd vagy más módon kell bővítened ismereteidet. Ez az időszak segít tisztáznod, milyen információkra és készségekre van szükséged ahhoz, hogy eredményesebb légy hivatásodban. Valószínűleg el kell majd engedned néhány elavult gondolkodási sémát és elképzelést is. Ez a definíciós folyamat nagyon hasznos és termékeny, de általában nem túl kellemes.

Az egészséges önkritika önmarcangolássá fajulhat, depresszió, aggodalmaskodás keríthet hatalmába. Környezetedben is felbukkannak olyan személyek, akik szőrszálhasogatása, szurkálódása megnehezíti életedet. Ügyintézés, publikációk kezelése, utazások során a bürokrácia útvesztőibe keveredhetsz. Roskadozol felelősségeid súlya alatt és állandó időzavarban szenvedsz. Nehezebben fejezed magad ki, mint általában, mert nem találod a megfelelő szavakat, vagy pedig azért, mert gondolataid elefántcsonttornyába zárkóztál, és úgy érzed, csak energiádat fecsérled, ha megpróbálod megosztani őket. Utóbbi esetben talán jobban is teszed, ha egy ideig még érleled mondanivalódat – ez azonban nem jelenti, hogy egyszer és mindenkorra magadban kell tartanod. Nagyon fontos megértened miről szól ez az időszak és milyen jelentős szerepet játszik életedben, de nem szabad túlságosan komolyan venned borongós hangulataidat. A most tanultaknak a jövőben nagy hasznát veszed, ha pedig sikeresen szembenézel a kihívásokkal, jobban bízol majd szellemi képességeidben.




Kapcsolódó

 

Szájzár vagy mélyenszántó gondolatok ? A Merkúr és a Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatai személyi horoszkópban

Vigyázat, balesetveszély !

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A Szaturnusz  tanításai az akarattalan kihívásról

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!