Mars – Plútó kvadrát: válogasd meg a csatateret !

Személyi horoszkópban és tranzithatásként a Mars – Plútó kvadrátok egyaránt destabilizáló energiakombinációk. Nagyfokú stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generálnak, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöznek. A fényszög legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Általános tudnivalók

A Mars (tudatos cselekvés, düh) és a Plútó (erő, hatalom, tudattalan motivációk) közötti erőpróbáló fényszögek általában valamilyen fajta krízist jeleznek. Olyan, elsöprő erejű indulat -kitörésekre utalhatnak, melyek indítékai csak részben vagy egyáltalán nem tudatosak. A krízis a tudattalan és tudatos tartományok közötti feszültségből fakad: a cselekedetek nincsenek összhangban a tudattalan késztetésekkel, dinamikákkal, tendenciákkal. (Ezekkel kimondottan ellentétesek is lehetnek ). A végeredmény általában heves frusztráció, ellenségeskedés, erőszak, brutalitás.



Személyi horoszkópban

A fényszögben részt vevő bolygók jegy-és házhelyzete szerint az erőszakos, kegyetlen viselkedés nem mindig a szülöttre jellemző; van amikor a külvilág részéről szenvedi el. Ennek nagyon brutális formái is lehetségesek: pl súlyos bántalmazás – akár szexuális jellegű is – gyerekkorban; a Skorpió Mars – Oroszlán Plútó közötti kvadrát pl igen szembetűnő a kilenc éves korában megerőszakolt népszerű talkshow- vezető, Oprah Winfrey képletében is. A fényszög más nagyon fájdalmas tapasztalatokkal, nemi erőszakkal, szexuális indíttatású bűncselekményekkel, kínzással, önrombolással, súlyos balesetekkel is összefüggésben állhat. Nagyon sok más példát is lehetne felhozni. Az olyan élethelyzetek, amikor élet-halál harcot kell vívni- (pl. egy komoly betegség, baleset, műtét, háborúk, gazdasági válságok esetén) szintén hozadékai lehetnek e formációnak. A bullying – mobbing, típusú helyzetek szintén jellemzők lehetnek.

(Liz Greene The Astrology of Fate, A végzet asztrológiája című alapművében igen részletesen ír az erőpróbáló Mars- Plútó fényszögekről. Rüdiger Dahlke : Az agresszió mint esély című, magyarul is elérhető műve egy holisztikus szemléletű orvos szemszögéből, az asztrológiai zsargon mellőzésével tárgyalja a Mars és Plútó princípiumát, az egészséges és a problémás megélési lehetőségeket. Bil Tierney : Békességben a Plútóval című klasszikusa szintén “kötelező házi olvasmány”. )

A megfelelő konfliktuskezelési stratégiák elsajátítása, a marsi-plútói energiák egészséges mederbe terelése – ld Mars – Plútó fényszögek, Így kezeld a dühödet ! – a szó szoros értelmében létfontosságú lehet a nehéz Mars – Plútó aspektusokkal rendelkezők számára.





A két bolygó jegyhelyzete a megnyilvánulások intenzitását és dinamikáját is meghatározza. Egy Mérleg Mars – Bak Plútó konfliktusra nem feltétlenül a nyílt harc jellemző (persze, ez is a horoszkóp egyéni sajátosságaitól függően változhat), hanem inkább a pszichoterror kifinomultabb technikái. Egy Rák MarsMérleg Plútó csatájára is inkább az alattomosság, övön aluli ütések, a gyengék, kiszolgáltatottak megtámadása a jellemzőbb. A családon belüli/ párkapcsolaton belüli erőszak különböző variációi szembetűnők egyéni horoszkópokban. Egy Skorpió PlútóVízöntő Mars esetén az archaikus ösztönök kerülnek konfliktusba az ösztönszféra átintellektualizálására, az arról való leválásra törekvő egyéni szándékokkal. Ezt a civilizációs neurózisok (a Plútóról azért nekem inkább pszichózisok jutnak eszembe) egyik klasszikus formációjaként is lehetne emlegetni; de, mint a Plútó archetípusában már részletesen szó volt róla, amikor Hádész ősi tartományaiból kell tartalmakat integrálni, mit sem érnek az ilyen okoskodó címkék. Az ilyen szituk klasszikus forgatókönyveit, az erőviszonyokat a bejegyzés borítóképe illusztrálja; a Plútó – játékos szerepében az őshüllő 🙂 . Egy uralomban levő Kos Mars – Bak Plútó esetén látványos a csetepaté, az erőviszonyokat nem mindig jól felbecsülő Mars lendületből egy nála sokkal szervezettebb, hatékonyabb gépezőnek is nekimegy.

Az utóbbihoz hasonló forgatókönyveket remekül szemlélteti a Csillagok háborúja IV. részének az a jelenete, amikor Han Solo a Halálcsillagon a csata lendületében egy szál lézerkarabéllyal üldözőbe veszi és átmenetileg megfutamítja az állig felfegyverzett rohamosztagosokat. Aztán, amikor rádöbben mekkora túlerővel szállt szemben, hanyatt- homlok menekülni kezd. Az ő esetében a konfrontáció happy enddel végződött. Ebben az időben és galaxisban azonban – valljuk be – ilyen esetekben általában a Plútó- játékos szokott győzni: aki se konkrétan sem átvitt értelemben nem akarja magát szitává lövetni, inkább ne utánozza Solo kapitányt.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Tranzitként – személyes szinten

A Mars – Plútó kvadrátok tranzithatásként  is destabilizáló energiakombinációk. Nagyfokú stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generálnak, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolhatunk, lazítás – vagy éppenséggel teljes elengedés – helyett még görcsösebben, még dühödtebben futunk neki, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja.

Ennek ellenére, ha képesek vagyunk megzabolázni, akár szolgálatunkba is állíthatjuk ezt az energiát, hiszen ambiciózussá tesz és arra ösztönöz, hogy áttörjük korlátainkat (beleértve azokat is, amelyeket mi magunk állítottunk sikereink útjába letargia, önbizalomhiány, lustaság formájában). Azonban még ilyen esetekben is javunkra válik ha érzékeljük a különbséget a felmerülő helyzetek között. Bizonyos esetekben ugyanis valóban arra van szükség, hogy összekapjuk magunkat, apait anyait beleadva, utolsó tartalékainkból merítve leküzdjük az akadályokat.

Máskor azonban, ha tovább erőltetjük az ügyet, több kárt okozunk, mint amennyit használunk. Ha ugyanis ezekben a napokban próbáljuk rendezni vitás kérdéseinket, kevés esélyünk van a harc elkerülésére. Tízig, húszig… kétszázig számolni, erőt gyűjteni, kivárni, míg kedvezőbbre fordulnak az erőviszonyok, megbizonyosodni afelől, hogy csakugyan igazunk van, nem feltétlenül a gyengeség jele. Saját és mások motivációival sem árt tisztában lenni.

Ez a tranzit a szexuális késztetéseket is felturbózza, azok kiélése azonban valamilyen okból ellenállásba ütközik. (Ez a megállapítás radix Mars – Plútó kvadrátra is érvényes, csak ott a  horoszkóp állandó szereplője, így állandó hatásként kell számolni vele. Női horoszkópban ilyenkor brutális, testileg – lelkileg bántalmazó társat is jelezhet, férfi horoszkópban pedig ilyen magatartású személyre is utalhat. Persze, ilyen esetekben a képlet más indikációinak is ebbe az irányba kell mutatniuk. Hasraütésszerű következtetéseket, a fentebb írtakat “receptszerűen” alkalmazva ilyenkor sem szabad levonni).

Az ebből fakadó erős frusztráció olyan kapcsolatok megszállottjává is tehet, amelyekre másodpercet se kellene pazarolni. Ezt egyébként, mihelyt elmúlik a tranzit „igézete” általában maga a szülött is belátja, hacsak képlete más tényezői nem utalnak kényszeresen önpusztító kapcsolatmintákra. Rögeszmés, önsorsrontó viselkedés is lehet a hozadéka; szélsőséges esetekben nemi erőszakot vagy más jellegű visszaélést, bántalmazást, súlyos baleseteket, veszélyes műtéteket is jelezhet. ( A szakirodalom szerint erőpróbáló Mars – Plútó tranzitok a személyi horoszkóp megfelelő indikációival kombinálódva egyaránt utalhatnak a szülött sérelmére elkövetett ilyen jellegű bűncselekményekre, illetve arra is, hogy egy szerelmi háromszög, elhagyás, más fajta konfliktus az ő ítélőképességét homályosítja el annyira, hogy akár nem csak gondolatban, hanem nagyon konkrétan tör riválisa/ partnere életére, esetleg saját maga ellen fordul.)



Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni. Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak. Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Tranzitként a nagyvilágban

Nagyon gyakori, hogy az erőpróbáló Mars – Plútó tranzitok időszakában megszaporodnak a különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmények, terrorakciók. Ahhoz, hogy ezek szélesebb tömegeket érintsenek, persze más, hosszabb távú befolyásoknak is kell érvényesülniök. (2011 – 2017 között, amíg az Uránusz – Plútó kvadrát hatott, a Mars kardinális jeleken való áthaladása ezt a fényszöget is aktiválta. A régebbi blogbejegyzések nyomon követik ezeket az időszakokat, így most nem térek ki rájuk külön- külön. Az elmúlt évek bejegyzései is felhívták rá a figyelmet, hogy a brutális bűncselekmények – beleértve pl az Iszlám Állam által elkövetett háborús bűnöket, balesetek, gyilkosságok, bántalmazások, különösen destruktív, a későbbiekre nagy hatással levő politikai játszmák gyakorisága is megnövekedett.)

Amennyiben a Mars nem tolat, egy-egy, Plútóval képezett erőpróbáló fényszög hatása kb 10 – 12 nap – két hét. Ha retrográd, akkor huzamosabb ideig tartó állóháborúval számolhatunk.

Az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet pl már 2006 óta létezett, a szíriai polgárháborúban is nagyon fontos szerepet játszott, de az Iraki és Levantei Iszlám Államot 2014 június 29-én kiáltották ki. Ebben az időszakban a Mars kvadrátot képezett a Plútóval. (Egyidejűleg hatott a Plútó- Uránusz kvadrát, a Mars pedig 2013 december 7-től 2014 július 26-ig a Mérlegben tartózkodott. Tolatása 2014 március 18-tól 2014 május 20-ig tartott. A Mars száműzetésben van a Mérlegben, így önmagában sem túl kedvező helyzet. Ebben az időszakban azonban más, hosszabb időn keresztül tartó bolygóhatásokkal is kombinálódott hatása, így még destruktívabban működött. Bővebben: Uránusz – Plútó kvadrát, Ami jön fogadjátok, ami megy engedjétek: kardinális nagy kereszt 2014 tavasz, Vérholdak tetrádja: 2014 április 15 – 2015. szeptember 28 , Próbatételek életre halálra, benne az Iszlám Állam horoszkópja   )

Egy emlékezetes Mars – Plútó kvadrát: 2014 június 29 Abu Bakr al – Bhagdadi kikiáltja az Iszlám Államot…és ami utána jött

Különösen aggasztó e tekintetben 2020 második fele is, amikor is a Mars a Kos jegyében tolat és eközben képez kvadrátot az akkor már Bakban együtt álló Szaturnusszal és Plútóval és persze a Jupiterrel is. (A „világháborús aspektusoknak” nevezett Plútó – Szaturnusz kapcsolatok és a történelem összefüggéseit egy régebbi poszt taglalja.) Ezt a nagyvilágban minden józan ítélőképességű asztrológus különösen problémás időszakként írja le. Sokan társítanak hozzá világháborús helyzeteket, vagy más okból bekövetkezett, szélesebb köröket érintő tömegmészárlást, népirtást, sokakat érintő természeti katasztrófákat. Esemény-szinten nyilván nagyon nehéz előrejelezni milyen területeken formában következnek be ezek a történések, de az biztos, hogy sok mindenben lesz részünk, csak békés, nyugodt hétköznapokban nem. Ebben az esetben a szintén Bakban tranzitáló Jupiter jelenléte nem biztos, hogy enyhítően hat, inkább felfokozhatja a szélsőségeket.

Hiszem és vallom azonban azt is, hogy ilyenkor nem a szőnyeg alá söprés a feladat, hanem a minél tudatosabb felkészülés. Minél többet tudunk tehát a szóba jöhető analógiákról, megélési lehetőségekről, annál nagyobb az esély a legrosszabb forgatókönyvek elkerülésére, vagy ha ez nem lehetséges, finomításukra. Ez még olyan esetekre is igaz valamelyest, mint egy háború ( pl a tendenciák láttán még a fegyveres konfliktus kitörése előtt, időben elmenekülni) vagy más kollektív katasztrófa. Ennek tudatában a közeljövőben még számos, a Mars- Plútó, Szaturnusz – Plútó dinamikákkal kapcsolatos posztot, saját munkát és fordítást fogok kitenni. Ezekben részletesen szó lesz a radixbeli megélési lehetőségekről és tranzitként való lehetséges megnyilvánulási módjaikról.

A Mars 2020 június 29-én lép újra a Kosba, ahol 2021 január 6-ig tartózkodik. 2020 szeptember 9-én vág hátraarcot. Először 2020 augusztusában képez kvadrátot az akkor már Bakban tartózkodó Jupiterrel, szeptember folyamán pedig a Szaturnusszal és a Plútóval. Tolatása folyamán ezek a fényszögek fellazulnak, de alapvetően meghatározzák az időszakot. A kvadrát utoljára 2021 januárjában pontosul be, amikor a Mars már a Bikában, a Jupiter és a Szaturnusz pedig a Vízöntőben jár. 

Kiegészítés 2020 augusztus: a posztot 2019 február elején írtam, azóta láthattunk egyet s mást 2020 trendjeinek konkrét megnyilvánulási formáiból. Ld. Miért lett ilyen a világ? – mundánasztrológiai bejegyzések tematikus oldala. Elkészült a 2020-as Kos tranzitot taglaló bejegyzés is. Az olvasók valóságérzékére és ítélőképességére bízom annak eldöntését, hogy new ages széplelkek vagy a blogon elérhető prognózisok jártak-e közelebb a tényekhez.

A 2019 es Kos Mars tranzit (január 1-től február 14-ig) fontos jelzéseket tartalmazhat a bontakozó tendenciákat illetően, akárcsak a január 6-i Szaturnusz – Plútó „szendvicsben” létrejött napfogyatkozáshoz köthető események. (Bővebben: január 2019, Mit hoz 2019?, részleges napfogyatkozás a Bakban, teljes holdfogyatkozás az Oroszlánban) A személyes implikációk is nagyobb horderejűek lehetnek.

Aki most „vészmadárkodással” vádol, gondolja végig, mi minden történt a közvetlen környezetében és a nagyvilágban. Én asztrológusként és magánemberként ez alatt a néhány hét alatt annyi tragédiával találkoztam, amennyivel más időszakokban néhány év alatt sem ( végzetes balesetek, élete virágában levő fiatal halála, küzdelem a rákkal – egyeseknél szerencsére oly módon, hogy a betegség maradt alul, másoknál sajnos épp fordítva, súlyos döntéshelyzetek, súlyos bántalmazások, a pszichoterror minősített esetei, pszichésen súlyosan zavart személyek mint tettesek vagy áldozatok stb. És 2019 – különös tekintettel a januárra és a nyárra – “csak” előszele a 2020-as hatásokhoz köthető tendenciáknak…).

Ez megerősít abbeli meggyőződésemben, hogy egy dolog, mi mindent írnak egyes hatásokról az eufemizáló, mindent rózsaszín mázzal lelocsoló populáris ezo-oldalak, és egészen más, ahogy a VALÓSÁGBAN, a hétköznapi életben működnek ezek .

Ismétlem, természetesen, megint csak nem kőbe vésett, mindenkire mechanikusan vonatkoztatható megállapításokról van szó. A megélési szintekben a tudatosság, a szabad akarattal hozott döntések igen sokat számítanak; az esetleges tőrdöfések így akár tűszúrásokká is szelídíthetők. Ebben tud felbecsülhetetlen segítséget nyújtani az asztrológia tanulása.

Az aktuális és várható bolygóhatásokkal kapcsolatos reális tájékoztatást éppen ezért fontosabbnak érzem, mint valaha, akkor is, ha nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bízom azonban benne, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség továbbra is marad.

Erőpróbáló Mars – Plútó tranzitok idején egyébként a fentebbieknél hétköznapibb szituációkban is nagyfokú körültekintésre, belátásra, helyes ítélőképességre van szükség ahhoz, hogy eldöntsük, mi a helyénvaló reakció. Szűkebb és tágabb környezetünkben is ádáz hatalmi harcok tanúi lehetünk. Mielőtt tehát vélt vagy valós ellenfelünk torkának ugranánk, jól tesszük, ha eltöprengünk valódi motivációinkon. Tényleg meg akarjuk oldani a helyzetet vagy csak kedvünk támadt egy kis bunyóra? Tudjuk-e másképp is érvényesíteni érdekeinket, vagy muszáj mindenáron nukleáris katasztrófát okoznunk?



Kapcsolódó

A Plútó archetípusa

Az archetipális Mars

A Mars princípiuma az asztrológiában

Mars – Plútó fényszögek a horoszkópban: a benned lakozó fenevad

Erőpróbáló Mars – Plútó fényszögek

Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert Hand

A pszichoterror természetrajza

Mars a Kosban tranzithatásként

Mars a Kosban – 2020

Szaturnusz – Plútó együttállás 2019 – 2020, tematikus oldal

Szaturnusz- Plútó kapcsolatok és a történelem

Miért lett ilyen a világ ? (Mundánasztrológia)

Így kezeld a dühödet !

A rossztevők kezelése – Robert Hand

Könyvajánló

Liz Greene : The Astrology of Fate

Bill Tierney . Békességben a Plútóval

Rüdiger Dahlke : Az agresszió, mint esély

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!