A rossztevők kezelése | Robert Hand

Azt hiszem, egy viszonylag stabilnak nevezhető társadalomban egy átlagos életben azért történnek rosszindulató bolygókkal összefüggésbe hozható tragédiák, mert az adott bolygót nem kezeljük természetének megfelelően. A „kártevők” energiái mint olyanok, kezelhetők. Egyszersmind azonban határozottan meg vagyok győződve afelől is, hogy valószínűleg legtöbbünknek nem sikerül kezelni őket. De legalább meg kell próbálnunk”. Robert Hand egyik régi, 1980-ban tartott előadása a Mars, Szaturnusz, Uránusz , Neptun, Plútó – a klasszikus asztrológiában rosszindulatúnak tartott bolygók – energiáinak egészséges mederbe tereléséről szól. Mint ő is hangsúlyozza, a leírtak viszonylag stabilnak mondható társadalmi viszonyok között értendők – ami a mai világról sajnos egyre kevésbé mondható el. Bár nem mindenben értek egyet a szerzővel, sőt, élete későbbi szakaszaiban ő is sok mindent átértékelt, ez a munkája is sok hasznos támpontot tartalmaz. Ezek még akkor is jól jöhetnek, ha rövidesen újra hullámvasútba ültet bennünket a történelem.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Ennek az előadásnak a címe A rossztevők kezelése. Amikor először tartottam meg, azt mondtam : ennek az előadásnak Sötétben fütyörészve kellene legyen az alcíme. Az emberek így éreznek vele kapcsolatban.

Hogy tökéletesen őszinte legyek, már a legelején meg kell mondanom, hogy a naiv optimista megközelítésmód nem a legjobb ötlet e bolygók energiáit illetően. Naiv optimistának azt az asztrológust nevezem, aki belenéz az ügyfél horoszkópjába, látja, hogy épp egy Szaturnusz – tranzitot él át, amikor is tranzit Szaturnusz meglehetősen nehéz aspektusokat képez a radixbolygókkal – és mosolyogva ezt mondja: „Csodálatos tanulási folyamatban lesz részed”. Azért mondom ezt, mert történetesen személyesen ismerek olyan asztrológusokat, akik annyira óvakodnak attól, hogy bármi negatívumot állítsanak, hogy inkább semmi valósat nem mondanak. Az alapprobléma az, hogy statisztikai szempontok szerint fogalmazva a rossztevők azok a bolygók, amelyeket a legtöbb ember legtöbbször hajlamos rosszul kezelni. Nem arról van szó, hogy eleve lehetetlen lenne helyesen viszonyulni hozzájuk. De neveltetésünkből, társadalmi hátterünkből, kultúránkból kifolyólag általában hajlamosak vagyunk nem túl jól kezelni őket.



A bolygók amelyekről beszélek : a Mars, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó. Először is e bolygók közül egyik sem eredendően rossztevő amikor anélkül tölthetik be azt a szerepet, amelyet be kell tölteniük, hogy a személy ellenállást tanúsítana, miközben dolgoznak rajta. A probléma legnagyobb része az energiának való ellenállásnak tudható be. Az ellenállás több forrásból táplálkozhat. Az ellenállás alapvetően azt jelenti, hogy az energiát nem engedik kifejeződni. Az ellenállás első forrása a konfliktus aközött, amit az energia jelképez, és aközött, amiről azt tanultad, hogy ez a helyes. Az ellenállásnak e modellje esetén még egy viszonylag könnyed aspektust is el lehet szúrni. Egy példát szeretnék mondani erre.

Ha elolvassátok Alan Leo elemzését a Hold – Vénusz kvadrátról, amely az én könyvemben nem egy különösebben nehéz fényszög, látni fogjátok, hogy feslett életű, kicsapongó, elvtelen, élvhajhász, stb személyekként írja le ezeket a szülötteket. Ez lényegében annak tudható be, hogy a viktoriánus korban nem volt társadalmilag elfogadott, ha egy személynek erős igénye volt rá, hogy kimutassa szerelmét és érzelmeit. Ez alakított át egy nem túl zabolátlan energiát valami olyanná, amelyet abban az időben tényleg nehéz volt kezelni. Azt hiszem, bizonyos mértékig hasonló modell alkalmazható a mai napig is bajkeverőnek tekintett bolygókra is. Azt hiszem, a legtöbben nem tartják különösebben nehezen kezelhetőnek a Marsot, de vannak néhányan, akik igen. Ők nem tudják kezelni dühüket. Nem hajlandók negatív energiákat, ellenséges érzületüket, neheztelésüket kifejezni. Bizonyos okokból, amelyeket később kifejtek, a Szaturnuszt tekintik e csoport legkártékonyabb bolygójának, de ez főként hozzáállás kérdése. Az Uránusz, a Neptun és a Plútó – de azt hiszem, főleg az Uránusz – inkább a társadalmi szabályok szempontjából rosszak. Ezek miatt tűnnek ellenségeseknek e bolygók energiái. A kártékony bolygó definíciójának egy másik módja: „olyan [bolygó], amely gyakran tűnik ellenségesnek”.

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú fordításokban (a minőségi  szakirodalom beszerzésébe fektetett jelentős összegekről már nem is beszélve), akárcsak az oldalamon elérhető összefoglalókban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást, ÉS tüntesd fel a cikkemre mutató linket is !!!! Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

Engedjétek meg, hogy mondjak egy példát az Uránusszal szembeni ellenállásra. Jópár olyan vendégem volt, többségük nő, akiket olyasféle elvárásokra programoztak [otthon] a nemi szerepeket illetően, amilyenekre a férfiakat nem. Egy VII házas Uránusszal rendelkező hölgy elmegy az asztrológushoz és ezt mondja: “Úgy tűnik, kizárólag olyan férfiakba sikerül belebotlanom, akik betoppannak az életembe, levesznek a lábamról, aztán faképnél hagynak. Közben én csak arra vágyom igazán, hogy találjak egy rendes, stabil pasit, akihez hozzámehetek, és akivel szép kertvárosi házunk lehetne, családot alapíthatnánk, stb.” Ez jó példa arra, hogyan lehet ellenállás révén rosszindulatúvá változtatni a bolygó energiáját. A helyzet valójában az, hogy a hölgynek erős szabadság- és térigénye van a kapcsolatokban, de azt mondták neki, hogy ez elfogadhatatlan. Itt tehát konfliktus van a nő szerepelvárásai – békés kertvárosi feleség és anya – és aközött, amit akar valójában. Így tudattalanul csupán azokat a férfiakat fogja kiválogatni, akik szeretik, majd elhagyják. Ily módon sikerül anélkül szabadnak lennie, hogy hibázna. A férfiak hasonló dolgokat tesznek. Így tehát az Uránusz energia- amely önmagában véve nem lenne probléma, kártékonnyá válik, mert személyes szükségletünk konfliktusban van társadalmi elvárásainkkal. Ez az egyik leggyakoribb módja annak, hogy a kártevők kártevőkké váljanak.

A másik probléma az, hogy a kártevők olyan energiákkal vannak kapcsolatban, melyeket legtöbben ügyetlenül kezelünk. Ez inkább az Uránuszra, a Neptunra és a Plútóra vonatkozik, mint a Marsra és a Szaturnuszra. Az Uránusz, Neptun, Plútó bolygók mind olyan témákkal állnak összefüggésben, amelyek kívül esnek hétköznapi tudatunkon és élménytartományainkon. Engedjétek meg, hogy pontosítsam ezt. Nem azt mondom, hogy az emberek többsége nem tapasztalja meg az Uránusz, a Neptun és a Plútó energiáit ! A legtöbb ember nagyon intenzíven tapasztalja meg őket, de ez a tapasztalásmód nem túl kecses. E három bolygót azért tartják kártékonynak, mert a tudat olyan témáit képviselik, amelyek kezelésére az emberek többsége még nem áll készen. A dolog lényege az, amit Jim Eshelman mondott: ”Ha valóban megértenénk horoszkópunkat és jelentését, nem csak születésünkkor, hanem bármely pillanatban képesek lennénk úgy dönteni, hogy pontosan azt tegyük, amit horoszkópunk jelez.” A gond az, hogy nem vagyunk igazán kapcsolatban ezekkel az energiákkal. Ellenállunk nekik, és ezzel nehezítjük őket.



Mars, mint az Apokalipszis lovasa (Raphael’s Almanac)

Engedjétek meg hogy bolygóról bolygóra lebontva tárgyaljam a kártevők kezelését. A Mars egyike a hagyományos kártevőknek. Tradicionálisan csak kettő van belőlük, a Mars és a Szaturnusz. Ők egyensúlyozzák ki a tradicionális jótevőket, a Vénuszt és a Jupitert. A Marsot a háborúval, erőszakkal, konfliktussal való kapcsolata miatt tartják rosszindulatúnak. Meg kell értenetek, hogy bármennyire rosszul érzitek is magatokat egyes városok belvárosi kerületeiben, a középkorban sokkal nagyobb volt annak a valószínűsége, hogy fizikai támadás ér benneteket. E témákat illetően azt hiszem ez a kultúra szinte unalmasnak mondható a középkorhoz képest. Azt hiszem, ezért találjuk annyira szórakoztatónak az erőszakot. Ellentétes állásponton vagyok szociológusok többségével. Azt hiszem azért találjuk szórakoztatónak az erőszakot, mert olyan kevés van belőle mindennapjainkban, nem pedig fordítva. Azt hiszem rendelkezünk egy bizonyos erőszak – kvótával, amivel muszáj kezdenünk valamit. A Mars az az energia, amely azáltal határozza meg az entitás természetét, hogy az entitás érvényesíti ezt. Esetemben a Mars azt jelenti, hogy én vagyok a Mars. Ez az az energia bennem, amely arra ösztönöz, hogy érvényesítsem identitásomat, ha kell, harcoljak érte, de először is érvényesítsem, tehát mondjuk, kijelentsem, hogy ilyen és ilyen vagyok, stb. Ennél azért valamivel bonyolultabb, így gyakran úgy döntünk, hogy más emberekkel vagy dolgokkal konfliktusba kerülve hangsúlyozzuk identitásunkat. A tenisz ennek ártalmatlan példája, ahol is fizikailag versenyhelyzetben találjuk magunkat egy másik személlyel. Mindennemű atlétikus versengés viszonylag ártalmatlan példa a Marsra.

Bárki bármit mond is, a Mars egyáltalán nem kártékony energia. Az izmok energiájával, a vitális testi energiával van kapcsolatban. De egyszerűen arról van szó, hogy ha nem kezeled, ő fog kezelni téged, mégpedig oly módon, hogy torkon ragad és ide-oda vonszol. Mit gondoltok, miért van annyi erőszak ebben az országban ? Szerintem azért, mert oly intenzíven törekszünk az erőszak kiküszöbölésére. A Mars egyszerűen a „próbálkozás” energiája. Attól válik erőszakossá, hogy megpróbáljuk nem használni. Nekem is van ilyen problémám, és biztos vagyok benne, hogy közületek is soknak. Nagyon nehezemre esik kifejezni dühömet. Akik különösen elnyomják Marsukat, addig tartják vissza dühüket, amíg a kazánon levő biztonsági szelep miatt, amelyet túl sokáig tartottak zárva végül felrobban a kazán. Néhányan azt fogják mondani:”Istenem, mennyire nehéz a Mars energiája!” Nos, a Vénusz majdnem ilyen rossz, ha hasonlóképpen elfojtod.

A Marsnak feladatra van szüksége. Akár a fizikai aktivitást választjuk, akár azt, hogy pszichológiai értelemben legyünk agresszívak, nem számít, de a személyiség fejlődése szempontjából létfontosságú annak az élménye, hogy harcoltunk egy akadállyal és túléltük. A Marsot az teszi rosszindulatóvá, hogy nem vagyunk hajlandók ezt beismerni. Véleményem szerint csak akkor vagy képes szeretni, ha a Marsod már működik ezen a szinten. Nem lehetsz képes szeretni, ha nem tudod ki és mi vagy, és ezt nem deríthetet ki mindaddig, amíg nem harcoltál valamilyen ellenállással szemben és nem mérted magad össze vele. Nem a győzelem a fontos, hanem a küzdelem! A Mars erről szól.

id. Jan van Kessel : Szaturnusz felfalja a gyermekeit (1660 körül)

A Szaturnusz esetén már sokkal nehezebb és kényesebb a helyzet. Tisztában vagyok vele, hogy jelen álláspontommal a valóságot megszépítő asztrológiai iskolák igen széles rétegével kerülök szembe. Ők nagy, bölcs, csodálatos, támogató tanítóként emlegetik a Szaturnuszt. Nem hiszem, hogy a Szaturnusz a szó hagyományos értelmében lenne rosszindulatú. Hagyományos jelentése „szerencsétlen”. Készségesen elismerem, hogy rendszerint „nem túl jó érzés”, amikor a Szaturnusz képleted fölött tranzitál. Én sem élvezem jobban, mint mások, de el kell ismernem, hogy a fejlődés és a tudás a Szaturnuszon keresztül jön. Egyesek szeretnek kemény leckék révén tanulni, mások nem, de nem ez a lényegi probléma a Szaturnusszal. A természetéből adódó probléma az, hogy elhiteti veled, hogy valóságos. Elveszíted kilátásaidat és tájékozódási képességedet.

A Szaturnusz kártékony sajátosságai alapvetően annak tudhatók be, hogy annak a játéknak a csapdájába esel miszerint a fizikai világegyetem az abszolút valóság. Ha annak a játéknak a szabályaiként értelmezed a Szaturnuszt, amelyet jelenleg játszanak veled, és ebből a nézőpontból kezeled, a legjobb tudásod szerint folytathatod a játékot, hiszen így cselekedve hallgatólagosan elfogadtad, hogy csatlakoztál a csapathoz. Ha ez a helyzet, nincs komoly baj, kivéve persze azt, hogy időnként beleszaladsz a falba és az azt mondja: „A szabályok szerint itt meg kell állnod és meg kell fordulnod.” Te pedig azt: „OK, a szabályok szerint itt meg kell állnom. Megfordulok.” Vagy azt mondod: „Aúúú, fájdalmas volt nekimenni a falnak.” Akkor vagy bajban, amikor kezdesz arra az álláspontra jutni, hogy a fal el akar kapni vagy arra, ami bizonyos asztrológus körökben rendkívül népszerű, miszerint: „Nyilván vétkeztem egyik előző életemben. Ezért fáj, ha nekimegyek a falnak.” Nem rajongok a karmikus asztrológia bizonyos primitív változataiért, amelyekben a világegyetem lényegében egy kozmikus könyvelő, aki nyilván tartja jó és rossztetteidet. Azt igenis hiszem, hogy a cselekedeteknek következményeik vannak, de ennél sokkal közvetlenebb módon. Ha megrekedtél egy ilyen helyzetben, valójában talán szem elől tévesztheted, mi okozza a problémát. Ez rendszerint valami nagyon konkrét és meghatározott dolog.




Ezzel van összefüggésben a másik Szaturnusszal kapcsolatos gond. A Szaturnusznak végső soron a konszenzuális valósághoz van köze. E valóságértelmezésnek az a kritériuma, hogy amit mások valóságnak neveznek, hajlamos lehet elidegeníteni saját tapasztalataidtól. Hányan hisznek közületek a tudattalan létezésében ? Hajlandók lennétek azon fáradozni, hogy bebizonyítsátok, létezik olyasmi, mint a tudattalan ? Miért hisztek benne?

Tapasztalaton alapuló magyarázat, ha a tudattalant akként a helyként határozod meg, ahol az emlékek tárolódnak, amikor nem emlékszel rájuk. Nem vitatom. De beszéljünk arról, hogy titokban gyűlölöd az apádat. Azt mondod: „Lehet benne valami. Már évek óta nem találkoztunk és nem töröm magam különösebben azért, hogy írjak neki.” És a pszichológus bölcsen így válaszol: „látod, mondtam én”. Vagy a második számú forgatókönyv: „Ez nem igaz. Rendszeresen találkozom az apámmal. Jó barátok vagyunk. Sokat beszélgetünk. Kijövünk egymással. Sok közös vonásunk van.” És a pszichológus ezt mondja: „látod, túlkompenzálsz, mert bűntudatod van.”

Nem a tudattalan valóságos mivoltát kérdőjelezem meg. Arra szeretnék rámutatni, hogy egy csomó olyan eszme van, amelyekben egyszerűen azért hiszünk, mert azt mondták nekünk, igazak. Egy csomó olyasmi kerül a konszenzuális valóságba, amelyeknek semmi közük nincs senki tapasztalataihoz. Ezek történetesen olyan emberek autoritatív kijelentései, akiknek véleménye meggyőződésünk szerint – mérvadó. Ez az egyik hatása, ha a Szaturnusz eltávolít bennünket saját tapasztalatainktól. Olyan képzeteket alkotunk a konszenzuális valóságról, amelyeknek vajmi kevés közük van tulajdon tapasztalatainkhoz. Én ezt nevezem a Szaturnusz legkártékonyabb sajátosságának, ami miatt azt gondolod, hogy hatásai valóságosak.

És most térjünk vissza a gyakorlati problémához. Hogy kezeljünk egy nehéz szaturnuszi energiát ? Először is, azért nehezedik rád, hogy kerülj kapcsolatba a középpontoddal. Ezt úgy értem, hogy juss el a belső egyensúly állapotába, hogy aztán kapcsolatba kerülhess azzal, ami valóságos a számodra. Mit akarsz és mire van szükséged valójában. Reálisan nézve, a játékszabályok ismeretében hogyan alakíthatod úgy a dolgokat, hogy igényeid kielégüljenek ahelyett, hogy azt mondod: „Ezért vagy azért nem tudom megtenni” vagy „Mit fognak szólni ahhoz, ha megteszem ? Tényleg ki akarok-e lógni a sorból azzal, hogy valami szokatlant művelek?” . Mindez szaturnuszi szempont.

Egy Mars – Szaturnusz kapcsolat talán mindössze azt jelzi, hogy nagyon lassan kell eljárnod, megkülönböztetett figyelmet szentelve a részleteknek, ez a fajta kombináció ugyanis nem engedélyezi a határtalan energia hatalmas adagokban való kilövellését. Bizonyos fokú tervezés és óvatosság szükséges.

Egy Szaturnusz – Vénusz kapcsolat hatására talán azzal a ténnyel szembesülsz, hogy olyan nézeteket vallasz, amelyek lehetetlenné teszik, hogy szerelmes légy valakibe. Hajlamos lehetsz például olyanokba beleesni, akik a kontinens másik oldalán laknak és nem áll szándékukban a közeledbe költözni. Vagy hajlamos lehetsz olyanokba belezúgni, akik 30 évvel idősebbek nálad, házasok és eszük ágában sincs elhagyni házastársukat. De juthatsz arra a következtetésre is, hogy szerelmesnek lenni annyi teherrel és felelősséggel jár, hogy akkor már könnyebb egyedül lenni, még ha nem is túl kellemes. Tehát létrehozzuk ezeket a gondosan kidolgozott pszichológiai struktúrákat, amelyek meghatározzák tevékenységeinket, de helyes perspektivából alaposan megvizsgálva őket kiderül, hogy egyáltalán nem valóságosak.

Kedvenc aforizmám, hogy a Szaturnusz az illúzió, hogy létezik valóság, a Neptunusz pedig az igazság, hogy nem létezik. Azt hiszem, az „egy” a legfontosabb szó… létezik egy valóság. Mint említettem én a több világegyetem elméletében hiszek. Ha világossá válik számodra, hogy a Szaturnusz képezi annak a játéknak a szabályait, amelyben szabad akaratodból úgy döntöttél, részt veszel, és – hogy ha a legapróbb részletekig menően megérted őket, saját céljaid és beteljesülésed érdekében is alakíthatod őket, a szaturnikus időszakok nem olyan nehezek. Rendszerint elveszítjük kilátásainkat. Teljesen beszippantódunk és iszonyatos élménynek találjuk a Szaturnuszt. Azonban kapcsolatban lenni a játékszabályokkal a Szaturnusz pozitív aspektusa. A negatív aspektus: nem ismerni fel, hogy csak játék.

Már hallom is, hogy azt kérdezitek:”Mi a helyzet azzal a személlyel, akit valamilyen kollektív tragédia sodor el, és feje tetejére áll vagy borzalmassá válik élete?” Azt hiszem, rá fogtok jönni, hogy ezek az emberek nem Szaturnusz – tranziton mennek keresztül. A három transz-szaturnikus bolygó tranzitját élik át. Ha a Szaturnusz is ott van, rendszerint nincs egyedül.

 

Az Uránusszal kapcsolatos problémára már utaltunk az erős Uránusszal rendelkező hölgy történetében, aki stabil kapcsolatot akart. Meg kell értenetek, hogy az Uránusz a normális konszenzuális valóság tartományain – amely a Szaturnusz valósága – kívül működik. Egyszerű, de fontos szerepet tölt be. Ahogy a Szaturnusz egyre jobban struktúrálja valakinek a valóságrendszerét, egyszersmind el is vágja az illetőt az életenergiáktól. Ez a hétköznapi életben is látható: az életkor előrehaladtával megkeményednek az artériák és a test általában véve is elveszti rugalmasságát. A konvencionális szabályokon áttörve az Uránusz lehetővé teszi, hogy a vitális energiák újra visszatérjenek az életbe. A legtöbb ember úgy érzi, megújult azt követően, hogy sikeresen elviselték azokat az eseményeket, amelyek kizökkentették őket életük szokásos kerékvágásából és furcsák voltak számukra.

Ismét játék – metaforánkhoz folyamodva, a Szaturnusz hajlamos újra meg újra, pontosan ugyanúgy lejátszani a játékot. Eközben a játék unalmassá válik a játékosok számára. Már nincs benne több kihívás. Az Uránusz azokban a pillanatokban kerül képbe, amikor valaki felfedezi a játék lejátszásának egy új módját, ami újraéleszti az eltűnt izgalmat és lelkesedést. Azonban két, egymástól gyökeresen különböző módon lehet reagálni az ilyen pillanatokra. Egyesek azonnal érezni fogják a megújult energiát. Mások úgy érzik, hogy magukat a szabályokat sértették meg, és veszélyben érzik a játékot. Ők belevájják sarkaikat a földbe és nem hajlandók elfogadni a megjelenő új energiaáramlatot. Számukra az Uránusz azonnal rossztevővé válik. Ha ezek a konzervatívok győznek, és ez rendszeresen így marad, feszültségek kezdenek kialakulni, ugyanis az új élet felhalmozódó erői nyomást kezdenek kifejteni. Ha a szaturnuszi erők elég gyakran győznek, az uránuszi energiák végül szörnyű destruktív erővel törnek a felszínre. Ezen a ponton az Uránuszt majdnem minden érintett rossztevőként érzékeli.




Az Uránuszt illetően az a központi probléma, hogy magunkban és másokban is bátorság szükséges a reakciós erőkkel szembeni ellenálláshoz és ahhoz, hogy engedjük az energiát felszínre törni. Ez rendszerint önmagunkban jelenti a legnagyobb problémát. Legtöbben félünk a változástól és nem teszünk semmit az uránuszi erők szabadon engedéséért mindaddig, amíg a kuktafazékban nem kezd felgyűlni a gőz. Testi szinten az elfojtott uránuszi energia vehemens érzelmi kitörés, vagy váratlan fizikai összeomlás ( például szívrohamok) vagy balesetek formájában nyilvánulhat meg. Az energiakitörés gyakran annyira súlyos, hogy torzulást idéz elő. Ha csupán a megnyilvánulási módra figyelünk, nem leszünk képesek kideríteni, hogy mi idézte elő a kezdeti feltorlódást. Meg kell vizsgálnunk az összeomlás szimbolizmusát is. Csak ekkor fedezhetjük fel a probléma eredeti gyökereit. Egy meghasadt szív például a szó szoros értelmében is egy meghasadt szív. Talán metaforikus értelemben is meghasadt szív. A szívet a Nap jelképezi az asztrológiában. A Nap az önkifejezés. Az illető talán oly hosszú ideje és oly keményen dolgozott azon, hogy megfeleljen mások elvárásainak, hogy már nem maradt ideje saját igényeit is kielégíteni. Ezért meghasad a szív (Nap).

Mindössze annyit kell tennünk azért, hogy az Uránusz jól működjön, hogy teret adunk neki. Kapcsolatban maradunk önmagunkkal és legmélyebb szükségleteinkkel, és akkor juttatjuk őket kifejezésre, amikor ki kell fejezőniük. A Szaturnusz és az Uránusz közötti egyensúly, amelyet megteremtünk magunkban segíthet különbséget tenni önmagunk túlságos kényeztetése és a szükséges önkifejezés között.

Módosult tudatállapot - megváltatlan szinten
Megváltatlan szintű neptuni probléma….

Most térjünk rá a Neptunra. Van egy jó barátom, aki hivatásos asztrológus és médium. Amikor egy hosszú szemináriumsorozatot követően hazafelé vezetett, látomása volt egy Cape Cod déli részén bekövetkező földrengésről, amely hatalmas szökőárt hozott létre, elárasztva Martha’s Vineyardot és Cape Cod déli részét. Látta a bekövetkezés dátumát is. Nagy örömömmel újságolom, hogy ez az időpont néhány hónappal ezelőttre esett, és semmi sem történt. Most akkor tévedett ? Ha úgy érted, hogy volt-e földrengés és szökőár, a válasz az, hogy nem, nem volt és tévedett. De ez a tipikus kérdés, amelyet fel szoktunk tenni a Neptunnak, holott ezt kellene kérdeznünk: „mit jelent ez a látomás?” Ebben az időszakban komoly nehézségei voltak szüleivel, akik Cape Cod-on élnek. Nem azt mondom, hogy vízbe fulladnak a szökőár miatt. Nem erről van szó. A látomás hatására rendkívül izgatottá és nyugtalanná vált. Egész nap médiumi foglalkozásokat tartott, míg el nem jutott addig a pontig, hogy normál ego-tudatosságát teljesen elárasztották azok az erők, amelyekkel dolgozott. Meglátásom szerint élménye annak a veszélynek a vizuális megjelentítése volt, hogy egója belefullad az általa felélesztett energiák áradatába.

Persze az is lehet, hogy tévesen értelmezem. Itt most mindössze annyit szeretnék mondani, hogy sokkal hasznosabb kideríteni, mit jelent a Neptun, mint azon agyalni, mi a „valóságos”. Hasznosabb dolog vele áramlani, engedni ezt az isteni energiát behatolni a hétköznapi valóságba – még akkor is, ha nem a legkellemesebb isteni energia. De a Neptun kezelésének legjobb stratégiája magában foglal egy olyan folyamatot is, amelynek során tudatosan alávetjük magunkat ennek az energiának, és engedjük, hogy majdnem médiumként használjon bennünket, bármilyen célt szolgáljon is. Az esetek többségében azt hiszem sokkal kreatívabban kezelnénk a Neptunt, ha megadnánk magunkat neki. Eközben persze nagyjából tudatában kell maradnunk annak, kik vagyunk és mit teszünk. (Ford megj: Ez azért nem ennyire egyszerű. A tudattalan impulzusoknak valóban fontos ellenőrzött keretek között teret adni, de van amikor ez szakember = pszichológus segítségével biztonságosabb. Igényes önismereti irodalom, pl C.G.Jung, Marie- Louise von Franz munkái megkönnyíthetik a tájékozódást, de önmagukban nem feltétlenül elegendők). Eközben arról se szabad megfeledkeznünk, hogy ez az a neptuni játék, amelynek hallgatólagosan elfogadtuk szabályait. Teljesen rendben van tehát, ha ezt mondjuk: „Most focizom, de elfogadom, hogy a kosárlabda szabályai is érvényesek.” A Neptun azt jelenti, hogy a kosárlabdázás szabályai beszivárognak a fociba. Eközben talán úgy találjuk, hogy a másik fél hátvédje hokit játszik valahol. És ez elvezet bennünket a Plútóhoz.

A Plútó egy másik olyan energiaforma, amely leválást és hihetetlen adag rugalmasságot követel. A szkizofrénia kezelési módja inkább a Plútóra vonatkozik, mint az Uránuszra, ugyanis az a helyzet, hogy a Plútó gyakrabban utal ilyen típusú összeomlásra. [Ford megj: önmagában egyetlen bolygókapcsolat sem „utal”; az asztrológia NEM diagnosztikai eszköz. Ahogy az asztrológiai konzultáció SEM terápia, főleg nem pszichoterápia, nem is akar az lenni, sem azt helyettesíteni. A Plútó, akárcsak a Neptun és az Uránusz egyes kombinációi valóban felbukkanhatnak szkizofréniások horoszkópjában, ahogy más lelki zavarok esetén is. De pusztán a születési képletből ezúttal sem állapítható meg, hogy konkrétan betegségről vagy csak fokozott érzékenységről, sajátos beállítottságról van-e szó – és az utóbbi konkrétan milyen formában fog megnyilvánulni. E tekintetben még az ún „könnyű” vagy „nehéz” aspektusok sem mindig mérvadók. Családi horoszkópokon végigfutó, ilyen vagy olyan formában ismétlődő kombinációkat tanulmányozva különösen tanulságos, hogy ami az egyik hozzátartozónál beteges magatartásformákban fejeződik ki, a másiknál valamilyen különleges tehetség vagy egyenesen zsenialitás formájában, egy harmadik rokon pedig teljesen „hétköznapi” életet él ugyanezzel a „készlettel”. Felelősségteljes asztrológusban remélhetőleg ezek a tények nem csupán hivatása lehetőségeit tudatosítják, hanem KORLÁTAIT is.] Kapcsolatba kerülve a Plútó szimbolikájával világossá válhat, hogy a szkizofrénia sok szempontból halál- és újjászületés -élmény ( Ford megj: bővebben : Joseph Campbell: Bennünk élő mítoszok/ Szkizofrénia: utazás befelé, C.G.Jung: Emlékek, álmok, gondolatok,  C. G Jung: Az átalakulás szimbólumai, Scolar kiadó ) Nem érdekes, hogy tényleg a kémiai egyensúly felborulásáról van -e szó. Ki mondta, hogy a szkizofréniát a kémiai egyensúly felborulása okozza. A fordítottja is ugyanennyire valószínű lehet. A Plútó- tranzitok idején bekövetkező összeomlásoknak – bármilyenek legyenek is – okosabb nem ellenállni. A lomtalanítás jobb ötlet, bármitől kelljen is megválni . Szabadulj meg tőle, dobd ki, és akárcsak az Uránusz esetén, járj a végére olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, miközben következetesen kitartasz a munka elvégzése mellett. Meg kell értened, hogy a Plútó rendkívül erős átalakító energia és az éppen összeomló entitás belső struktúrájának köszönhetően jelenik meg. A Plútó nem a külvilágból beavatkozó erők következménye. Az adott dolog megszületését eredményező folyamat szerves része. A földrengések jó példák erre. Az éppen zajló földrengés uránikus jellegű, de plútói erő munkál a háttérben.




Jelenlegi tudásunk szerint a halál a normális biológiai folyamatok elkerülhetetlen eredménye. Nem szükséges hozzá semmiféle külső beavatkozás. A dolgok hajlamosak elpusztulni. Ez része a Természet törvényének, ami azt sugallja, hogy a legjobb, amit tehetünk a halált illetően az, ha meghalunk. Nem úgy értem, hogy erőltetni kellene a dolgot, de ha rá kerül a sor, ess túl rajta, aztán légy készen a folytatásra, bármi következzék is utána. Azt hiszem, hogy nem csak a halál, hanem bárminemű plútói tapasztalás esetén az a legjobb, ha elfogadod és lezárod.

A Plútónak van egy másik, rendkívül fontos aspektusa is – főleg ha te magad is plútói típus vagy, éspedig, hogy mit tegyél ezzel az energiával. Nos, én azt mondom el, mit ne tegyél. Nem manipulálhatsz vele a saját céljaid szerint. Nem tudom, vannak-e olyanok a teremben, akik rituális mágiát gyakorolnak. Tisztázni szeretném álláspontomat e témát illetően. Nem tartom természetfölöttinek – legalábbis ha a természetfölötti azt jelenti, hogy a természet fölé emelkedünk. Ha megtörténhet, akkor természetes. A mágia lényegében a psziché energiáinak nagyon fegyelmezett és óvatos mederbe terelése, hogy aztán valamilyen célra lehessen irányítani. És itt jön a csavar. Plútói művészet, hiszen először is az akaratot, a hatalmat és az energiát kell megtanulni kezelni, és ez után megy végbe az átalakulás. Egyértelmű, hogy a mágia legmagasabb rendű formája egy fajta jóga. Általános értelemben a jóga az istenséggel való egyesülés egyik útja. Nem arról szól, hogy furcsa alakzatokba préseled izmaidat. Buktatója az ego elcsábulása. A mágikus képességek fejlődésének van egy szintje, ahol egy ponton azt mondod: „Jéé, micsoda különös dolgokra vagyok képes…és a java még csak ez után jön!” A gond az, hogy amikor már eljutottál erre a szintre, nem csupán a magad gyönyörűségére kellene őket használnod.

A Plútót egy yang Neptunnak is lehetne nevezni. Csendesen eltávolodsz a Neptuntól és úgy tűnik, a dolgok legalább egy kicsit javulnak. A Plútó esetén azonban tudatosan kell kimondanod: „A világmindenség és lelki fejlődésem szolgálatába állítom az erőt, amellyel rendelkezem.” A terapeuta- hivatás például meglehetősen általános plútói szakma. Mindenfajta terápia plútói jellegű: a testet érintő terápiák, pl a masszázs, a pszichoterápia, stb. Ha nem hiszed, szánj némi időt pszichoterapeuták képleteinek tanulmányozására, és csupa hangsúlyos 8. házba, Skorpióba vagy Plútóba botlasz. Amikor már jó néhány ilyen horoszkópot készítettem, különféle típusú Jupiter – Plútó együttállásokra bukkantam, melyek e területhez kapcsolódnak. Persze, ez különösen nagy gyógyítóerővel rendelkező energia.

Bárki, aki embereket segítő szakmában dolgozik, plútói foglalkozást űz. Ez a Plútó pozitív felhasználási módja. De tételezzük fel, hogy ahelyett, hogy a saját átalakulásukban segítenél az embereknek, valami módon a saját érdekeidnek megfelelően akarod átalakítani őket, akkor is, ha ez nem helyénvaló. A mágia törvényei szerint duplán fogod visszakapni ! És ez nem csupán az olyan vitatható dolgok esetén érvényes, mint a mágia.



Richard Nixon horoszkópja, forr : Astro.com

Vegyük például a politikai ambíciókat. Richard Nixon horoszkópjában a X házas Plútó oppozíciót képez a Mars, Merkúr, Jupiter hármas együttállással. Azt hiszem, ez elég hangsúlyos plútói jelleget ad képletének. Lehet azon vitatkozni – bár nekem nem áll szándékomban – hogy megérdemelte-e vagy sem, hogy eltávolítsák hivatalából. Azért távolították el, mert különös könyörtelenséggel, plútói stílusban igyekezett elérni céljait. Menet közben, Helen Gahagan Douglastól kezdve- módszeresen számos ellenséget szerzett, akik végül erősebbek lettek nála. De folyamatosan adta az eszközöket a kezükbe, míg azok – szintén plútói módon – eltávolították. Ha életednek egy plútói energiáját korlátolt módon, saját önző céljaidra használod fel, ez az energia el fog kapni. Rendszerint azoknak az embereknek az alakjában, akik a bőrödre pályáznak.

Természetesen vannak olyasmik, amiket nem tudok a fentebbi esetek közé sorolni. Azokra az értelmetlen, furcsa tragédiákra gondolok, amelyek minden látható ok nélkül sújtanak le az emberekre. Ezekre csak azt tudom mondani, hogy nincs rájuk nyilvánvaló magyarázat. De arra is felhívnám figyelmeteket, hogy az ember által írt színművek közül a legjobbak a tragédiák. Egyértelmű, hogy van valami a természetünkben, ami miatt szeretjük jól kibőgni magunkat. Ezért ugyanannyira valószínű, hogy valami brutális és borzalmas dolgot hozunk létre, mint hogy valami aranyosat, szeretreméltót, könnyedet teremtünk.

Azt hiszem, egy viszonylag stabilnak nevezhető társadalomban, egy átlagos életben azért történnek rosszindulató bolygókkal összefüggésbe hozható tragédiák, mert az adott bolygót nem kezeljük természetének megfelelően. A „kártevők” energiái mint olyanok, kezelhetők. Egyszersmind azonban határozottan meg vagyok győződve afelől is, hogy valószínűleg legtöbbünknek nem sikerül kezelni őket. De legalább meg kell próbálnunk.

 

Robert Hand : Essays on Astrology, Whitford Press 1982; Handling the Malefics (39 – 47 old)





Kapcsolódó

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Az archetipális Mars ( Linda Reid)

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról (Erin Sullivan)

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A Mester visszatekint és értékel

Az Uránusz ( Liz Greene)

A Neptunusz szövevényes ösvényein

A Plútó archetípusa

Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok : a megvalósítás és érés ciklusai

A tranzitáló Szaturnusz jelentősége (Robert Hand)

Uránusz -tranzitok (Bil Tierney)

A tranzitáló Neptun jelentősége (Robert Hand)

A tranzitáló Plútó jelentősége (Robert Hand)

Robert Hand : Egy posztmodern asztrológia felé

A prognózis lehetősége és korlátai

A tranzitok és progressziók pszichológiai megközelítése (Liz Greene)

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

Az asztrológia megfelelő felhasználásáról (C.E.O. Carter)

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Miért lett ilyen a világ ? Az elmúlt évek történelemformáló tranzitjai




Könyvajánló

Erin Sullivan : A Szaturnusz tanításai

Liz Greene: Szaturnusz – egy ősi démon új megvilágításban

Bil Tierney : Twelve Faces of Saturn

Bil Tierney: Békességben az Uránusszal

Liz Greene : Az Uránusz a horoszkópban. Prométheusz és az égi tűz

Liz Greene : The Astrological Neptune and the Quest for Redemption

Bil Tierney: Alive and Well with Neptune

Bil Tierney : Békességben a Plútóval

Liz Greene : The Astrology of Fate

Liz Greene : The Dark of the Soul

Rüdiger Dahlke : Az agresszió mint esély (Mars, Plútó)

Rüdiger Dahlke : Depresszió, a pozitív lehetőségek tárháza

C.G.Jung : Emlékek, álmok gondolatok

C.G.Jung : Az alkímiai konjunkció

C.G. Jung : Az ember és szimbólumai

C.G.Jung : Az átalakulás szimbólumai

Marie – Louise von Franz : Női mesealakok

Marie – Louise von Franz : Archetípusos minták a mesékben

Joseph Campbell : Velünk élő mítoszok

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!