Általános tudnivalók a Mars retrográd időszakairól

Amikor a Mars  retrográdba vált, egy fajta törés áll be a szokásos megnyilvánulási módjában. A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk, eltöprengjünk mennyire vagyunk képesek kiállni magunkért, sikeresen érvényesítjük-e érdekeinket, hol vittük esetleg túlzásba a terjeszkedést és újraértékeljük, hogyan használjuk energiánkat.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Mars retrográd mozgása csillagászati értelemben

Abban, hogy megértsük mit jelent a Mars tolatása számunkra a Földön, segíthet, ha megértjük mi történik ilyenkor csillagászati értelemben.

Amikor valamelyik bolygó retrográdba vált, a Földről nézve úgy tűnik, mintha megtorpanna, hogy aztán hátrálni kezdjen, újra bejárva az állatövnek azt a szakaszát, amelyen már egyszer végighaladt. A Mars esetén ez akkor történik, amikor a Föld, amely a Marsnál közelebb van a Naphoz, utoléri a Marsot és a Nap és a vörös bolygó közé kerül. Nagyjából 10 hétnyi hátráló mozgást követően a Mars látszólag újra lelassít, megáll, aztán elkezd előre haladni, újra bejárva az állatövnek azt a szakaszát, amelyen már egyszer végighaladt.

A Mars retrográd mozgása idején közelebb van a Földhöz, mint bármikor máskor és fényesebben ragyog az égen. Ebben az időszakban sokkal személyesebb és közvetlenebb tapasztalatokat szerzünk a Mars princípiumáról, mint általában. Ezek a tapasztalatok azonban egyszersmind el is térnek a megszokottól, hiszen a Mars nem azt teszi, amit általában – amikor látszólag előre halad. A Mars kétévente vág hátraarcot, retrográd mozgásának időszakai pedig a legkülönlegesebbek és vitathatatlanul a legjelentősebbek a [belső] bolygók retrográd mozgásai közül. A Mars rendszerint nagyjából két hónapot tölt a jegyekben, de tolatásakor ez az időszak 19 – 20 hetet is felölelhet.

A Mars analógiái

A Kos ura és a Skorpió tradicionális uraként a Mars a nyers szenvedély és erő princípiuma. A rómaiak által a háború istenének tartott Mars analógiái: konfliktus, düh, agresszió, elválás, motiváció, cselekvés, hősiesség, vezetőszellem, versenyszellem, libido, férfiasság és a férfiak általában. A Mars uralja a tüzet, a fémeket, fegyvereket, szerszámokat, és az olyan fémből készült éles, szúrásra, vágásra alkalmas eszközöket, mint a kések és a tőrök. A Marshoz társítják a tűzzel és fémekkel dolgozó embereket is, pl. a kovácsokat, sebészeket és a katonákat.A Mars a horoszkópban

 

Születési képletünkben a Mars jelképezi belső harcosunkat, mutatja meg, mi módon érjük el azt, amit szeretnénk, mitől jövünk tűzbe és mi bosszant fel bennünket, hogyan fejezzük ki dühünket és hogyan védjük meg magunkat.

Ha egészséges kapcsolatban vagyunk belső harcosunkkal, céltudatosak, motiváltak, asszertívek vagyunk, majd’ kicsattanunk az életerőtől. Bűntudat nélkül ismerjük fel igényeinket, szándékainkat magabiztos tettek követik. Nem félünk kinyúlni az után, ami jogosan megillet és megvédeni azt, sem pedig kiállni magunkért és azokért a dolgokért, amelyekben hiszünk. És tétovázás nélkül védelmükre kelünk azoknak, akik nem tudják magukat megvédeni.

Ha nem vagyunk egészséges kapcsolatban a Mars princípiumával, folyamatosan megkérdőjelezzük, mit akarunk elérni az életben, illetve hogy megtehetjük-e. Félelemből, szégyenkezés miatt, az önbizalom vagy az önértékelés hiányából kifolyólag folyamatosan visszafogjuk magunkat és háttérbe szorítjuk igényeinket. Kerüljük a konfliktust és nehezünkre esik, hogy megvédelmezzük magunkat, ami folyamatosan kitesz annak a veszélynek, hogy uralkodni akarnak rajtunk vagy erőszak áldozataivá válunk. De áteshetünk a ló másik oldalára is: azért, hogy megvédelmezzük magunkat a támadásoktól és megtarthassuk dominanciánkat, túlságosan agresszívekké is válhatunk vagy túlságosan is törekszünk a mások fölötti uralomra. Egy blokkolt vagy sérült Mars irritációk, neheztelés, türelmetlenség, impulzivitás, düh, erőszak, destruktivitás, kiégés, cselekvésre való képtelenség, depresszió forrása lehet.Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a retrográd Marsból?

Amikor a Mars (vagy bármely más bolygó) retrográdba vált, egy fajta törés áll be a szokásos megnyilvánulási módjában. A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk, eltöprengjünk azon, hol vittük túlzásba a terjeszkedést és újraértékeljük, hogyan használjuk energiánkat. Kevésbé vagyunk motiváltak, asszertívek, magabiztosak mint általában és valószínűleg a szokásosnál ritkábban cselekszünk ösztönösen. Talán energia szintünk is kiszámíthatatlanul váltakozik: az egyik pillanatban magas energiaállapotban lendülnénk akcióba, a következőben azonban már az is nehezünkre esik, hogy feltápászkodjunk az ágyból.

A Mars tolatásának időszakai alatt dühünk befelé irányulhat, ami nehezteléshez, frusztrációhoz, néha depresszióhoz vezet. Míg néhányan a szokásosnál gyakrabban válnak alattomossá és sunyivá ebben az időszakban, hogy elérhessék, amit akarnak, mások szabad folyást engednek dührohamaiknak, sőt akár az erőszaktól sem riadnak vissza. De függetlenül attól, hogy milyen tapasztalatok érnek bennünket, a tolatás hónapjainak feladata, hogy tüzetesen megvizsgáljuk: hogyan „valósítjuk meg” a Marsot életünkben. És ha önérvényesítésünk szokásos módjai nem működnek, sort kell kerítenünk a szükséges helyreigazításokra.

A Mars tolatásának időszakai nem alkalmasak új kezdeményezésekre, mert akadályokba vagy mások ellenállásába ütközhetünk, késedelmeket szenvedünk. Azonban nagyszerű lehetőségek arra, hogy átismételjünk valamit, újra nekirugaszkodjunk és befejezzük meglévő projektjeinket. Azt is tapasztalhatjuk, hogy elveszítjük érdeklődésünket valami iránt, ami egykor szenvedélyesen foglalkoztatott bennünket vagy az ígéretes lehetőségek szertefoszlanak. Ne kergesd azokat a személyeket és dolgokat, akik/ amelyek látszólag kicsúsznak a kezeid közül! Lépj néhányat hátra és gondold végig, mit szeretnél. Végül talán rájössz: valójában nem is szolgálna a javadat, vagy teljesen másként kellene megközelítened ahhoz, hogy megkapd. Amikor a Mars direktbe vált és újra megteszi ugyanezt az utat, néhány elszalasztottnak vélt lehetőség újra feltűnhet a láthatáron, te pedig a korábbinál kedvezőbb pozícióban leszel ahhoz, hogy megragadd őket.

Illusztráció

Kardok 4, Touchstone Tarot
Kapcsolódó

A Mars princípiuma az asztrológiában

Így kezeld a dühödet !

A tüzes jegyek és az agresszió: az éltető konfliktus

A levegős jegyek és az agresszió: a dermesztő szélcsendtől az orkánig

A vizes jegyek és az agresszió: az esőcsepp kivájja a sziklát

A föld jegyek és az agresszió : a nagy földindulás

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Hogy bírod a gyűrődést?

Növeljük állóképességünket !

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!