A Mars áthaladása a Kos jegyén – 2. rész

2020 második fele, amikor a Mars a Kos jegyén halad át, és szeptember 9 -november 13 között tolat is,  2020 első hat hónapjánál is  nehezebbnek ígérkezik. Jogos kérdés, lehet-e még fokozni a már előző hónapokban sem könnyen kezelhető nyomást ? Azt kell mondanom, lehet. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül. A nagyvilág asztrológusai már jó ideje felfigyeltek a 2020-as Kos Mars tranzitra (akárcsak az ezt megelőző, 2020 tavaszi Bakon való áthaladásra), és a hiteles iskolák képviselői nagyon- nagyon veszélyesnek tartják. Az elmúlt egy év folyamán én is sokat foglalkoztam vele a blogon.  Az 1. rész a tranzit általános sajátosságait tartalmazza,  a 2. rész a jelentősebb hatásokat, és az előttünk álló hónapok (augusztus, szeptember, október, november, december) főbb tendenciáit igyekszik bemutatni.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kiveséznikomment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az év második felének nehezebben kezelhető helyzetek az alábbi okokra vezethetők vissza:

  • a Mars tolatása miatt hosszabb időintervallumról van szó, a legproblémásabb fényszögek így többször is bepontosulnak
  • otthonában, a Kosban a Mars sokkal impulzívabb, fegyelmezetlenebb és kiszámíthatatlanabb, mint a Bakban. A Marséval teljesen ellentétes hatást képviselő Szaturnusz szintén otthon van a Bakban. A Bakban a Jupiter esésben van, ami sokat ront a hatásán
  • A legnehezebb- és legtartósabb kapcsolódások ún rossztevők között (Mars, Szaturnusz, Plútó) jönnek létre. A Jupitert ugyan a nagy jótevőként tartja számon az asztrológia, de jelen helyzetben inkább problémás oldalai fognak érvényesülni. Bővebben: A rossztevők kezelése – Robert Hand
  • A retrográd bolygók hatása nehezebben kezelhető, mint amikor direktben mozognak.. A jelenlegi tranzitnál szinte folyamatosan adott a retrográd energia: míg a Mars direktben halad, a Jupiter, a Szaturnusz és a Plútó tolat, mire direktbe váltanak, a Mars vág hátraarcot, és csak a tranzit legvégén jönnek létre olyan fényszögek, amelyeknél az összes résztvevő direktben halad.
  • A kvadrát önmagában véve is rengeteg feszültséget hordozó, igen konkrét megnyilvánulási formákra hajlamos energia. Bővebben: Erőpróbáló fényszögek: a kvadrát és az oppozíció.
  • A Mars Jupiterrel, Szaturnusszal, Plútóval képezett, egyenként sem könnyen kezelhető kvadrátjai más, szintén problémás kombinációk részeként érvényesülnek. A Jupiter, a Szaturnusz és a Plútó még mindig elég közel tartózkodik egymáshoz a Bakban ahhoz, hogy technikailag együttállásként kelljen kezelni őket. (Ld. Szaturnusz – Plútó együttállás, Jupiter – Plútó- együttállás, Jupiter – Szaturnusz együttállás – témákat, ill a mundánasztrológiai bejegyzések gyűjtőoldalát) Ráadásul, a szintén kardinális jegyekben haladó gyorsabb mozgású bolygók részvételével időről-időre kardinális T- kvadrátok is összeállnak, amelyek, mint más bejegyzésekben szó volt róluk szintén nagy feszültségektől terhes, borulékony formációk.




A „világháborús aspektusoknak” nevezett Szaturnusz – Plútó  kapcsolatok és a történelem összefüggéseit egy régebbi poszt taglalja a Szaturnusz -Plútó együttállás tematikus oldalán. A Jupiter – Plútó ciklusok szintén mélyreható gazdasági, társadalmi átalakulások időszakai. Nem is feltétlenül békések. A Jupiter és a Szaturnusz együttállásait, az ún Nagy Konjunkciókat a legrégebbi időktől kezdve új korszakok mérföldköveinek tekintette az asztrológia, főleg, ha találkozójukra egy más elemi minőségben került sor, mint addig. Ezeket az együttállásokat is kísérhetik jelentős forrongások, természeti katasztrófák, beleértve a járványokat is. Ha az átmenetek meghatározó szakaszaiban a viszonylag gyors mozgású Mars is nehéz fényszögeket képez ezekkel a bolygókkal, kollektív és egyéni szinten is több lehetőség van a problémás megélési módokra mint a harmonikusakra.

Ezért a nagyvilágban minden józan ítélőképességű asztrológus különösen veszélyes időszakként írja le 2020 második felét. Sokan társítanak hozzá világháborús helyzeteket, vagy más okból bekövetkezett, szélesebb köröket érintő tömegmészárlást, népirtást, sokakat érintő természeti katasztrófákat. Mivel a Mars tüzes jegyben tartózkodik, fennáll az eddigieknél is nagyobb tűzvészek veszélye. (Ez utóbbi, a Szaturnusz – Plútó együttállás egyik hozadékának tekinthető katasztrófák már 2019 folyamán, 2020 elején is hatalmas pusztításokat végeztek, ld a témának szentelt blogbejegyzéseket a tematikus mundán-asztrológia oldalon). Az idén tavaszi napéjegyenlőség környékén írt éves előrejelzésekben ( 2020 – Hogyan tovább? Mi jöhet még?, Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében) volt szó a koronavírus-járvány olyan hozadékairól, mint súlyos gazdasági problémák, háborúk, polgárháborúk. Felmerülhetnek más, nem a járvánnyal összefüggő krízishelyzetek is. Esemény-szinten nyilván nagyon nehéz előrejelezni milyen területeken formában következnek be ezek a történések, de az biztos, hogy sok mindenben lesz részünk, csak békés, nyugodt hétköznapokban nem. Ebben az esetben a szintén Bakban tranzitáló Jupiter jelenléte nem biztos, hogy enyhítően hat, inkább felfokozhatja a szélsőségeket.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.




Néhány szóban a legfontosabb aspektusokról

Mars – Szaturnusz kvadrát

Három bepontosulás van, augusztus 24 -én a direkt mozgású Mars és a retrográd Szaturnusz között, Kos- Bak 26°19; szeptember 29: -én, amikor a Mars már tolat, a Szaturnusz pedig éppen direkt stacionáriusba vált, Kos – Bak 25°20 , harmadszor, utoljára pedig 2021 január 13-án, ímmár a Bika – Vízöntő 3°01 -án. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 7 – 10 nap folyamán is érvényesül. Szokás szerint más egyidejűleg jelen lévő hatásokkal kombinálva értékelendő.

A Mars és a Szaturnusz erőpróbáló fényszögei általában véve is problémásak. Több bejegyzés is foglalkozik velük a blogon. (Erőpróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek a horoszkópbanMars – Szaturnusz kvadrát, Diszharmonikus Mars- Szaturnusz kapcsolatok a horoszkópban és tranzitként, Mars – Szaturnusz kvadrát tranzitként – Robert Hand, A rossztevők kezelése – Robert Hand ) A jelenlegiek, a két bolygó retrográd szakaszai miatt még nagyobb körültekintéssel kezelendő. A Mars otthon van a Kosban és a Szaturnusz is a Bakban, így mindketten nagyon erősen fejtik ki hatásukat. A két bolygó erőpróbáló kapcsolata általában véve is azt sejteti, hogy a marsikus energiák nem áramolhatnak egyenletesen, hanem valamilyen akadályba ütköznek. A Mars fejjel megy neki a Szaturnusz– állította falnak, míg a Szaturnusz ellenáll a Mars nyers erőinek. (Kos Marsra a fejjel falnak menés, az akadályok láttán még dühödtebb nekifutás még jellemzőbb, mint általában.) Az impulzusok időről-időre totálisan el is fojtódhatnak, passzív- depresszív állapotokat idézve elő. Uralmi helyzetben levő retrográd Marsnál ennek a koczázata megsojszorozódhat. Ld: Erin Sullivan: Retrográd Mars tranzitként

Ilyen időszakokban úgy tűnik, még a legapróbb lépés is akadályokba ütközik, az energia elszivárog, a hatékonyságot pedig a düh, a frusztráció, tehetetlenség érzései is fékezik. A balesetek, gyulladásos betegségek (fogak, arc-és homloküregyulladás a legtipikusabbak, de az epe is érzékeny lehet), különböző típusú fejfájások, pl migrén, erőszakos cselekmények gyakorisága is megnő. Retrográd Mars esetén ez még erősebb tendencia, mint általában. Arra irányuló igényünket, hogy újra szabadon, önállóan dönthessünk életünkről, most a Kos elv is erősíti  Remélhetőleg nem az impulzív döntések, hanem a később gyakorlatba ültethető látomások formájában.

Erre főleg azért érdemes odafigyelni, mert kollektív szinten a Mars – Szaturnusz diszharmonikus kapcsolata arra utalhat, hogy az autoritás- személyekkel való konfliktusok is gyakoribbá válnak, mint általában. Ebbe a fegyveres összetűzések is beletartoznak (pl. tömegoszlatás, zavargások, csoportosan vagy magányosan elkövetett terrorakciók, tömegpusztító fegyverekkel való erődemonstráció, aminek azonban rossz vége is lehet, stb). A mundánasztrológiában a retrográd Mars időszakait egyébként is háborúkkal, természeti katasztrófákkal hozzák összefüggésbe, különösen ha a Mars súlyosan támadott is. A jelenlegi tranzitnál ez a helyzet maximálisan fennáll.




Mars – Plútó kvadrát

Itt is három bepontosulás van. Az első augusztus 13 -án, amikor a Mars még direktben mozog, a Plútó pedig még tolat, Kos – Bak 23°05; a második október 9 -én, amikor a Mars már retrográd, a Plútó direktbe váltott, Kos – Bak 22°29′; a harmadik, az utolsó pedig december 23-án, a Kos – Bak 23°55 -án pontosul be, amikor már mindkét bolygó direktben halad. Ez az aspektus a december 21-i Jupiter – Szaturnusz együttállás (Bp. 19h 20′) képletének is fontos alkotóeleme. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 7 – 10 nap folyamán is érvényesül. Szokás szerint más egyidejűleg jelen lévő hatásokkal kombinálva értékelendő.

Ez a destabilizáló energiakombináció óriási stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generál, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. A Mars – Plútó nehéz aspektusaival szintén több bejegyzés foglalkozik a blogon : Mars – Plútó: az átalakító tűz, Mars – Plútó kvadrát- válogasd meg a csatateret ! , Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert Hand, Plútó – Mars tranzitok – Howard Sasportas , A rossztevők kezelése – Robert Hand ,  ),  A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja. Uralmi helyzetben levő retrográd Marsnál ennek a koczázata megsokszorozódhat. Ld: Erin Sullivan: Retrográd Mars tranzitként

Ennek ellenére, ha képesek vagyunk megzabolázni, akár szolgálatunkba is állíthatjuk, hiszen ambíciózussá tesz és arra ösztönöz, hogy áttörjük korlátainkat (beleértve azokat is, amelyeket mi magunk állítottunk sikereink útjába letargia, önbizalomhiány, lustaság formájában). Javunkra válik ha érzékeljük a különbséget a felmerülő helyzetek között. Bizonyos esetekben ugyanis valóban arra van szükség, hogy összekapjuk magunkat, apait anyait beleadva, utolsó tartalékainkból merítve leküzdjük az akadályokat.

Máskor azonban, ha tovább erőltetjük az ügyet, több kárt okozunk, mint amennyit használunk. Ha ugyanis ezekben a napokban próbáljuk rendezni vitás kérdéseinket, kevés esélyünk van a harc elkerülésére. Tízig, húszig… kétszázig számolni, erőt gyűjteni, kivárni, míg kedvezőbbre fordulnak az erőviszonyok, megbizonyosodni afelől, hogy csakugyan igazunk van, nem feltétlenül a gyengeség jele.

Ez a tranzit a szexuális késztetéseket is felturbózza, azok kiélése azonban valamilyen okból ellenállásba ütközik. Szélsőséges esetekben nemi erőszakot vagy más jellegű visszaélést, bántalmazást is jelezhet. Hétköznapibb szituációkban is nagyfokú körültekintésre, belátásra, helyes ítélőképességre van szükség ahhoz, hogy eldöntsük, mi a helyénvaló reakció.

Szűkebb és tágabb környezetünkben is ádáz hatalmi harcok tanúi lehetünk. A pszichoterror, bullying, mobbing a mindennapok részévé válik, munkahelyen, párkapcsolatokban, baráti, ismeretségi körben, de még óvodákban, iskolákban is.  Mielőtt tehát vélt vagy valós ellenfelünk torkának ugranánk, jól tesszük, ha eltöprengünk valódi motivációinkon. Tényleg meg akarjuk oldani a helyzetet vagy csak kedvünk támadt egy kis bunyóra? Tudjuk-e másképp is érvényesíteni érdekeinket, vagy muszáj mindenáron nukleáris katasztrófát okoznunk? Kollektív szinten ez a fényszög is kapcsolatba hozható véres konfliktusokkal, súlyos természeti katasztrófákkal, tömegbalesetekkel. A Mars tolatása, a diszharmonikus Szaturnusz, Jupiter befolyás még nehezebbé teheti az önmagukban sem könnyű helyzetek kezelését.




Mars – Jupiter kvadrát

A Mars – Jupiter kvadrát is háromszor pontosul be: először augusztus 4-én, amikor a Mars még direktben halad, a Jupiter pedig még tolat, Kos – Bak 16°57′; másodszor október 19 -én, a retrográd Mars és a dirketben haladó Jupiter között, Kos – Bak 19°35; harmadszor pedig 2021 január 23-án, amikor már mindkét bolygó direktben mozog és jegyet váltott, Bika – Vízöntő 7°55. A Mars ekkor a Bika Uránusszal is együttállást képez, amely szintén egzakt kvadrátban van a Jupiterrel. A Jupiter – Szaturnusz együttállás, Mars/Uránusz – Szaturnusz kvadrát befolyása is jelentős. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 5 – 8 nap folyamán is érvényesül.

Egy Mars – Jupiter erőpróbáló fényszög hatására igencsak túl lehet lőni a célon. Ez az aspektus nagy lelkesedéssel tölt el és hatalmas lendületet adhat … a kelleténél sokkal nagyobbat. A bepontosulást megelőző és követő hetet szélsőségek dominálhatják (különösen, hogy más bolygóhatások is ebbe az irányba mutatnak). Túlreagálunk, túlbecsüljük lehetőségeinket és elbagatellizáljuk a kockázatokat, túl nagy ígéreteket teszünk, előre iszunk a medve bőrére, ahelyett hogy tetteink beszélnének, nagy hangon bizonygatjuk igazunkat. Költekezőbbekké válhatunk, két végén égetjük a gyertyát, a valóságalapot nélkülöző látványos gesztusok, nagy ígéretek pedig nem csak a közéletet hatják át. Bővebben:Mars – Jupiter kvadrát tranzitként– Robert Hand, Mars – Jupiter fényszögek: a szerencsejátékos, Mars – Jupiter aspektusok a horoszkópban – C.E.O.Carter

Kollektív szinten demagógia, politikai, vallási csatározások teszik, nem is biztos hogy csak átvitt értelemben puskaporossá a légkört. A hiedelmeket, ideológiákat ilyenkor még annyira se szokás tényekkel alátámasztani, mint általában. Népszerűsítésük az inkvizítorok eszköztárát idézi, a szemben álló felek alapállása, hogy akik nincsenek velük, ellenük vannak, „igazságaik” érvényesítése érdekében pedig a legdurvább erőszaktól sem riadnak vissza. (Ne felejtsük, hogy a Jupiter egyszersmind a Szaturnusszal és a Plútóval is együtt áll, a Mars pedig velük is kvadrátot képez).

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, legalább ebben az esetben tegyél kivételt. Rengeteg munkám van ebben az összefoglalóban, így ha idézel belőle, kérlek jelöld meg a forrást, tüntesd fel a cikkemre mutató linket !!!! Ez természetesen az oldalamon elérhető többi saját közlésre és fordítsára is érvényes.Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól.  Nagyon jó lenne, ha ez máskor is szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló után).

Kardinális T- kvadrátok:

A Mars Kos-tranzitja során többször is kardinális T- kvadrátok komponensévé válik.

T kvadrátokról már többször is szó volt a blogon. Dióhéjban, ezek nagyon erős, két kvadrátból és egy oppozícióból álló formációk, amelyek minimum három bolygó energiáit ötvözik magukban. Ezek olyan jegyekben állnak, amelyek között nehéz összhangot teremteni; T- kvadrát esetén pedig a nagy nehezen létrejött egyensúly folyamatosan megbillen. Akárcsak egy széken, amelynek kitörött az egyik lába, folyamatosan mozognunk, egyensúlyoznunk kell, hogy le ne huppanjunk.

A bolygók egy derékszögű háromszöget képeznek egymással (nem tévesztendő össze a kvadráttal épp ellentétes hatású trigonnal, amelynek résztvevői egymásól 120°-os távolságra vannak). A szemben álló bolygók energiája a háromszög csúcsában összpontosul, az ott levő bolygó (ún. tengelybolygó) témái kerülnek a figyelem középpontjába.

Jó esetben a T kvadrát oly módon zökkent ki a komfortzónából, hogy idővel új, kedvező megoldásokra találjunk, komoly fejlődésen menjünk keresztül, eredményesen hajtsuk végre azt a bizonyos régóta esedékes nagy ugrást. Kedvezőtlenebb helyzetben az ellentétes irányú késztetések hatására hol ezt akarjuk elemi erővel hol azt, így végül semmit sem csinálunk végig, a dolgok kicsúsznak a kezeink közül és annyira elfajulnak, hogy csak kapkodjuk a fejünket: hogy is jutottunk el idáig.

Az idei T – kvadrátok nem mindig lesznek egzaktak, de alkotóelemeik elég szoros kapcsolatban vannak ahhoz, hogy borulásokat okozzanak.

Az első kardinális T kvadrát a Rákban haladó Merkúr, a Kos Mars és a Bak Jupiter között áll össze. Nagyjából július 28 – 30 között érvényesül a hatása. A Mars tengelybolygóként még nagyobb fokú ingerlékenységre, impulzivitásra hajlamosítja ezt az amúgy sem kimondottan konszenzusra törekvő formációt. Az ideológiai eszmecserék tehát igencsak elmérgesedhetnek, a légkör hisztérikussá válik, kulturált érvelés helyett könnyen előfordulhat, hogy annak lesz igaza, aki nagyobbat üt. Ez a formáció meglehetősen balesetveszélyes is. Az újabb járványhullám miatt valószínűsíthetők az utazások körüli nehézségek, bonyodalmak, bizonytalanságok is. Nem kell különösebben ecsetelni, miért vezethet ez feszültségekhez.

Az összes többi hatáshoz hasonlóan ezt sem ajánlott kontextusából kiragadva tárgyalni: előzményeit a júliusi Mars – Merkúr kvadrátokkal illetve a Merkúr Jupiterrel, Szaturnusszal, Plútóval képezett szembenállásaival összefüggésben kell keresni, folytatása pedig az amúgy se csendes augusztus lesz. 

A Rák Vénusz részvételével kialakuló második kardinális T kvadrát augusztus legvégét és szeptember elejét borítja. Egzakt fényszögek itt sem lesznek egy időben a komponensek között, de az összhatás T kvadrátként értékelendő.

A Vénusz augusztus 26 – szeptember 6 között rendre szembenállásokat képez a Bak Jupiterrel, Plútóval és Szaturnusszal. Marssal képezett kvadrátja szeptember 3, Szaturnusszal való szembenállása szeptember 2-án pontosul be. (A Plútóval előző hónapban, augusztus 30-án néz farkasszemet.)

Ez a T-kvadrát sokkal nehezebben kezelhető az előzőnél: az erőpróbáló Vénusz – Szaturnusz , Vénusz – Plútó tranzitokkal több blogbejegyzés is foglalkozik. Egyéni szinten nagyon fájdalmas érzelmi szakítópróbákat jelezhetnek, amelyeknek gyakran jelentős anyagi hozadékaik is vannak. A Mars tengelybolygóként még elkeseredettebbé teheti a küzdelmet: a kegyetlen hatalmi harcok, a pszichoterror eszköztára, beleértve a fizikai bántalmazást is, a konfliktusok rögeszmés, megszállott jellege még nehezebbé teheti az érett konfliktuskezelést.

Komoly kapcsolati problémák természetesen a teljes tranzit időszakában megjelenhetnek. Ez elsősorban olyan esetekre igaz, amikor a kapcsolat már eleve mérgező volt. Az ún. veszedelmes viszonyok, már fennálló szerelmi háromszögek különösen sok problémát tartogathatnak ezekben a hónapokban. Egy harmadik/ negyedik/sokadik bevonása egy nehéz társulásba csak eleinte tűnik jó ötletnek: az ilyenfajta “feszültség kezelések” később több problémát teremtenek, mint amennyit megoldanak. Ez, megsúgom, egyébként is így szokott lenni, most viszont meghatványozódnak az érzelmi húzd meg ereszdmegek által gerjesztett feszültségek. Amennyiben az idealizálás, irreális elvárások megnehezítették az összeillőség tényszerű megítélését, a feleknek most bőven lesz alkalmuk szembesülni a társulás (és ennek tükrében természetesen saját maguk) árnyoldalaival is. Természetesen lesznek akik egy magasabb, valóságosabb szinten találnak egymásra e tűzpróbák után, máskor viszont a szakítás a legjobb megoldás. A tisztázási folyamat azonban mindkét esetben sok időt vesz igénybe, és meglehetősen fájdalmas lehet.

Kollektív szinten is megjelenhet az erőszak, a bántalmazás témája. A Vénusz, akárcsak a Jupiter egyszersmind pénzügyi jelölő is , ezért a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatások is valószínűsíthetők. Az értékpusztulás, egyéni – és közvagyonban esett nagy károk szintén lehetségesek (pl. természeti katasztrófák, rongálás, polgárháborús mértéket öltő zavargások, háborúk miatt).

A következő T kvadrát szeptember végén áll össze, amikor a Mérlegben haladó Merkúr farkasszemet néz a már tolató Kos Marssal, és mindketten kvadrátot képeznek a Bak Szaturnusszal . A három bolygó szeptember 24-25 között kerül a legközelebb egymáshoz, de a formáció az őszi napéjegyenlőség- képletben is benne lesz. Számolni kell a Bak Jupiter és Plútó befolyásával is: a gyors mozgású (bár maga is tolatás előtt álló) Merkúr a velük képezett kvadrátból tart a Marssal és a Szaturnusszal képezett nehéz fényszögek felé. És persze, kozmikus hírvívőként az impulzusokat is továbbítja.

Ennek a T – kvadrátnak a Szaturnusz a tengelybolygója. Ez egyszerre utalhat merev ellenállásra, hajlíthatatlanságra, másfelől arra is, hogy a helyzet kezeléséhez fegyelmezett struktúrák, önmérséklet, szilárd határok szükségesek. Ez a formáció újabb lezárások, karanténszabályok jelölője is lehet – bár ezeket sokkal hamarabb, akár még július folyamán/ augusztusban is bevezethetik. Az újabb T kvadrát azonban azt sejteti, enyhülés nem valószínű, illetve a korlátozások nagy feszültségeket gerjeszthetnek. (Természetesen más fajta határmegvonások is lehetségesek, pl szigorúbb hatósági intézkedések.)




A Mérleg Nap – Kos Mars – Bak Szaturnusz/Jupiter/Plútó között összeálló október közepi T kvadrát a legjelentősebb. Magában foglalja ugyanis az október 13-án bepontosuló Nap – Mars szembenállást (Mérleg – Kos 21°06), amivel a Mars idei retrográd szakaszának a feléhez, egyszersmind legkritikusabb időszakához érkeztünk. A Nap – Szaturnusz kvadrátok szintén az év jelentős mérföldköveit képviselik. A T-kvadrát komponensei között itt sincsenek pontos fényszögek, de az október 11 – 19 közötti időszakra jelentős hatással lesz ez a formáció. (A Nap – Jupiter, Nap – Szaturnusz, Nap – Plútó kvadrátokról vannak és még lesznek is bejegyzések a blogon, akárcsak a Nap és Mars erőpróbáló fényszögeiről.)

Az eddigi aspektusok sem utaltak túl békés időszakra, itt viszont már nagyon valószínű a háborús, polgárháborús forgatókönyvek veszélye. Különösen azokon a helyeken, ahol ezeknek meg is voltak a feltételei. Egyéni szinten, főleg ahol a T- kvadrát komponensei személyi bolygókkal, horoszkótengelyekkel kerülnek kapcsolatba, szintén komoly feszültségek várhatók. (Ez a megállapítás persze az előző T- kvadrátokra is érvényes. )

A megoldás azonban még mindig nem kristályosodik ki, míg az ellentétek egymásnak feszülését talán most a legnehezebb elviselni. (A Merkúr október 14-től november 3-ig tartó tolatása tovább fokozza a paralízist.) Jó esteben, annak, aki olyan nyugodt környezetben van, hogy legalább olvashat, elmélkedhet, érdemes C.G.Jung Az alkímiai konjunkció című munkáját (a Scribden elérhető a magyarra fordított részlet) tanulmányozni az ilyen helyzetek lélektani hátteréről. Van sokkal terjedelmesebb szakirodalom is, a teljes Mysterium Coniunctionis, Jung összegyűjtött munkáinak 14. kötete szintén elérhető angolul a Scribden. Én most egy, magyarul legkönnyebben hozzáférhető könyvet ajánlottam, e terjedelmes munka egy részletét. Tevékenyen „csinálni” valamit ilyen patthelyzetekben ugyanis nem nagyon tudunk, de a konfliktus korábban rejtett aspektusainak tudatosítása, az álmokkal, belső képekkel való munka közelebb vihet a megoldáshoz.

Annak azonban, aki mondjuk egy háborús/ polgárháborús zóna kellős közepén rekedt, vagy családi környezete ér fel egy ilyennel, netán minden idejét, energiáját felemésztő egzisztenciális élethalálharcot vív, sokkal nehezebb ilyen, megváltottabb síkokon megélni az időszak konfliktusait.

Az utolsó T- kvadrát november közepén áll össze az akkor épp direkt stacionáriusba váltó Kos Mars , Mérleg Vénusz, Bak Jupiter – Plútó között. A hatókörök itt is igen tágak: a Vénusz – Mars szembenállás november 9-én pontosul be, amikor a Mars még tolat (Mérleg – Kos 15°21), a Vénusz Jupiterrel és Plútóval képezett kvadrátja pedig csak november 15 – 16 között válik egzakttá. A hatás azonban már november 11 – 12 körül is érezhető, így gyakorlatilag ismét egy olyan kombinációval van dolgunk, ahol az összes komponenst figyelembe kell vennünk. Itt már van valamiféle kimozdulás a holtpontról ( főleg, hogy az október 14 – november 3 között a Mérlegben és a Skorpióban tolató Merkúr is direktbe váltott), de azért komoly feszültségekkel is számolni kell.




A tranzit fontosabb állomásai

A fentebb felsoroltakon kívül most csak pár fontosabb mozzanatot ragadnék ki az idei Kos Mars tranzitból. Az aktuális hatásokat ez után is a havi előrejelzések mutatják be. Asztrológiában jártasak kedvéért néhány releváns képletet is csatoltam.

Augusztus

Auguasztus – 2020

A retrográd ciklus első Nap – Mars trigonja kb 2-3 héttel a Mars hátraarca előtt pontosul be, a második nem sokkal direktbe váltása után. Ezt az aspektust akadálytalan energiaáramlás jellemzi, így megvan az az illúzió, hogy a dolgok olajozottan működnek.Az, hogy a fényszög az Oroszlánban otthon levő Nap és a Kosban szintén otthon levő Mars között jön létre, még teljesebbé teszi ezt az illúziót, és a trigon hatását is felfokozza. (A Mars rövidesen bekövetkező retrográd stacionáriusba váltása ezért szokott hidegzuhanyként érkezni)

Újhold az Oroszlánban, 2020 augusztus 19, Bp 04:42′

Az első Nap – Mars trigon augusztus16-án pontosul be az Oroszlán – Kos 24°09′-en, három nappal az augusztus 19-i Oroszlán újhold előtt. Így hatása az újhold- képletben is jelentős. Ez a pozitív fényszög megnöveli az energiaszintet, kezdeményezőkészséget, önbizalmat, kreativitást, spontaneitást kölcsönöz. Az életerőre is jó hatással van, ezért jó esetben, egyéni szinten edzéssel, kiadós sétákkal vagy a vitalitás visszaszerzésének más eszközeivel ellensúlyozható az egyidejűleg érvényesülő Mars – Szaturnusz/Plútó kvadrát hatása.

augusztus 4 : Mars – Jupiter R kvadrát ; Kos – Bak 16°57′

augusztus 13 : Mars – Plútó R kvadrát; Kos – Bak 23°05

augusztus 16 : Nap – Mars trigon ; Oroszlán Kos 24°09

augusztus 17 : Merkúr – Mars trigon; Oroszlán – Kos 24°21

augusztus 24 : Mars – Szaturnusz R kvadrát ; Kos- Bak 26°19

A problémák abból fakadhatnak, hogy nem csupán cselekvésre sarkall, hanem az akadályok és kockázatok elbagatellizálására is. A Szaturnusz és a Plútó által képviselt megállítótáblákat könnyű tehát egyéni és kollektív szinten is a ledöntésükre való való felkérésként értelmezni. Ennek az időszaknak az olvasatában a szabályok csak arra valók, hogy áthágják őket. Vagy pedig arra, hogy az erősebbek, az erőszakosabbak, a hangosabbak rákényszerítsék őket a gyengébbekre. Az öntörvényűség önkénybe, az önrévényesítés gátlástalan törtetésbe csaphat át. Mivel a Nap és a Mars is tüzes jegyekben áll, az inspiráció, a látomások háttérbe szoríthatják a gyakorlati szempontokat. Ezeket könnyű akár teljesen figyelmen kívül is hagyni.

A minimum tehát, ami elmondható a mostani egyéni és kollektív kezdeményezésekről, hogy egész biztos nem vihetők végig abban a formában, oly látványosan, nagystílűen, grandiózus díszletekkel, ahogy eltervezték őket. A nagyszabású projektek megvalósítását a járványhelyzet is meghíúsíthatja. A helyzetek kiszámíthatatlansága továbbra is fontos tényező: ami most szuper vállalkozás-ötletnek, befektetési lehetőségnek tűnik, korántsem biztos, hogy év végére is az marad. A tuti befutókról még csak megközelítőleg sincsenek tippjeim, ilyen jellegű megkereséseket nem tudok fogadni.

Arról is volt már szó, hogy a trigon akkor sem jelent feltétlenül jót, ha hagyományosan harmonikus aspektusnak tekinthető. (Mint azóta kiderült, az augusztusi események bőségesen alátámasztották ebben a júliusban kelt bejegyzésben írtakat. Bővebben: Augusztusi előrejelzés – 2020, Augusztusi események – 2020) A tüzes energia parttalan áradásának ugyanis tűzvészek is lehetnek a következményei. A háborús konfliktusok is lehetséges hozadékok közé tartoznak – jelen helyzetben a kezdeményezőket illetően olyanok, amelyek végigviteléhez hiányoznak az anyagi források. Az is elképzelhető, hogy a keletkezett veszteségek jóval meghaladják majd a remélt nyereséget. Így aztán aki most hadiösvényre lép, megnyerhet ugyan egy- két csatát, de elveszítheti magát a hadjáratot.




Szeptember

Mt. Moran, Oxbow Bend, Frank Delargy Photography

Szeptemberre már számottevő a leállás. Ebben az augusztusi történések is jelentős szerepet játszanak, hogy miként, 2020 július elején, amikor ezt a bejegyzést írom, nem tudom megmondani. Néhány augusztussal kapcsolatos feltételezésemet fentebb vázoltam. Az összképen valamelyest javít, hogy szeptember első felében – harmadában a Szűzben tartózkodó Merkúr és Nap trigonokat képez a Jupiterrel, Szaturnusszal és a Plútóval. E jótékony fényszögek adnak valamelyes stabilitást: vannak még tartalékok, illetve valamicskével pótolni kehet őket.

Szeptemberről a T- kvadrátok bemutatásánál már írtam néhány szót; bővebben a szeptemberi előrejelzésben. Kettő is lesz belőlük: a hónap elején a Rák Vénusz, Kos Mars, Bak Plútó/Jupiter között, a hónap végén pedig a Mérleg Merkúr, Kosban tolató Mars, direkt stacionárius Szaturnusz között áll össze egy.

Feltüntettem a Mars e hónapban alkotott fényszögeit is. A nyári lendületnek nyoma sincs, a kvinkunxok még nehézkesebbé teszik a T- kvadrátok által teremtett helyzetekhez való alkalmazkodást. Mint a blogon szó volt róla, ezek a 150°-os fényszögek betegségekkel is összefüggésbe hozhatók. Hogy ezek újabb járványhullámra vonatkoznak, vagy stresszes helyzetek miatt alakulhatnak ki, nem tudom.

szeptember 4 : Merkúr – Mars kvinkunx; Szűz – Kos 27°55

szeptember 4 : Vénusz – Mars kvadrát; Rák – Kos 27°55

szeptember 9 : Mars retrográd stacionárius ; Kos 28°08′

szeptember 19 : Nap – Mars R kvinkunx; Szűz – Kos 27°24′

szeptember 24: Merkúr – Mars R szembenállás ; Mérleg – Kos 26°36′

szeptember 28: Vénusz – Mars R trigon; Oroszlán – Kos 25°20

szeptember 29: MarsR – Szaturnusz SD kvadrát , Kos – Bak 25°20

Ami bizonyosnak tűnik, hogy az időszak nem kedvez a lendületes haladásnak. Az apró részletek kimunkálása, a gyakorlatias mérleglés, fegyelem nincs kimondottan összhangban a Kos Mars karakterével. Ez már önmagában is feszültségekhez vezet. A szeptemberi előrejelzésben hangot adtam abbeli reményemnek, hogy kicsiket lépve, a tartalékokat gondosan beosztva talán fenn lehet tartani egy viszonylagos stabilitást. Talán. Reméljük a legjobbakat…

Szeptember 7-én a Vénusz belép az Oroszlánba, és jóllehet a Marssal képezett trigonja csak 28-án (Oroszlán – Kos 25°20) pontosul be, hozhat egy kis vidámságot a feszültségek közepette is. Már amennyiben nem inspirál újabb, az augusztus 18-i újhold fényénél fogantakhoz hasonló költséges és extravagáns projekteket, amelyek a maradék forrásokat is elemésztik. A felelőtlen szerelmi ügyek (ide az időszerű szakítás helyetti békülések, szerelmi háromszögek is beletartoznak) rövidesen szintén problémák forrásává válnak.

A Mars szeptember 9-én a Kos 28°08′-án vág hátraarcot. A Szaturnusz a hónap végén, szeptember 29-én vált direkt stacionáriusba a Bak 25°20′-en. Egyszersmind másodszorra is kvadrátot képez a Szaturnusszal. (Az első augusztus 24 -én jött létre, amikor még tolatott, a Mars pedig direktben haladt, a Kos- Bak 26°19 -án. A lendület, kezedeményező szellem valamilyen régebb óta meglévő korlátba, felelősségbe, gyakorlati részletbe ütközhetett. Valami olyan realitásba, amelyről az inspiráció és a látomás nem akart tudomást venni. Hogy konkrétan miről van szó, egyelőre bajos megmondani.)

Őszi napéjegyenlőség, 2020 szeptember 22, Bp 15 31

Az őszi napéjegyenlőség képlete (2020 szeptember 22, Bp 15 31) sem kimondottan a dolgok rendeződésére utal.A Mars – Merkúr – Szaturnusz/Plútó közötti T-kvadrát hatása erőteljesen érvényesül. Az utazások valószínűleg akadályokba fognak ütközni, a kommunikációt nagy feszültségek hatják át. Ebbe sok minden belefér: pl szólásszabadsággal, sajtószabadsággal kapcsolatos témák, az álhírek, konteók elleni védekezés és a gondolatrendőrködés, cenzúra, vegzálás közötti érzékeny határ. Az erőpróbáló fényszögek arra is alkalmasak, hogy az akadályokkal szembeni impulzív ellenállást, túlreagálást, erőből megoldani akarást gerjesszenek. A konfliktusok egyéni és kollektív szinteken is ostromállapotokká, állóháborúkká fajulhatnak- a megoldás elmarad. A Nap Plútóval és Szaturnusszal képezett, távolodó trigonja arra utal, hogy egyéni szinten a kivárás, hosszú távban gondolkozás jobb stratégia. Persze, közösségi szinten is, de kollektíve sokkal nehezebb megvalósítani.

Őszi napéjegyenlőség, 2020 szeptember 22, Washington DC, 09h31

Mivel az Egyesült Államokban elnökválasztási kampány zajlik, méghozzá a legdurvább fajtából, mellékeltem a Washington DC-re felállított őszi napéjegyenlőség-képletet is. Ahogy már a június 5-i Nyilas penumbrális holdfogyatkozás apropójából írt, Merre tart Amerika ? című bejegyzésben szó volt róla, a feszültségek elsimulására esély sincs. A durva patthelyzetek jó eséllyel folytatódnak, közben valószínűleg a járvány is szedni fogja áldozatait.




Október

Bizonytalanság, Romain Laurent, Photographize

A legfullasztóbb leállás valószínűleg októberben várható. A Nap – Mars – Szaturnusz – Plútó kardinális T- kvadrátjánál erről részletesen írtam.

október 9 : Mars – Plútó D kvadrát; Kos – Bak 22°29′

október 13 : Nap – Mars szembenállás; Mérleg – Kos 21°06

október 19 : Vénusz – Mars R kvinkunx; Szűz – Kos 19°25

október 19 : MarsR – Jupiter D kvadrát ; Kos – Bak 19°35

A bénultságot fokozza, hogy a Mars retrográd ciklusának felét, egyszersmind legrobbanékonyabb szakaszát jelző Nap – Mars szembenállás október 13 -i bepontosulását követő napon, 14-én a Merkúr is hátraarcot vág (Skorpió 11°40′), megkezdve november 3-ig, éppen az amerikai elnökválasztások napjáig tartó tolatását. Két retrográd személyi bolygó eleve sok irritációt jelezhet. Amikor azonban még ráadásul nehéz fényszögek is kialakulnak közöttük, a feszültségek szinte elviselhetetlenné fokozódnak.Ezek egyik jellegzetes megnyilvánulási formája a kiszámíthatatlanság, levegőben lógatottság érzése. Mondhatni, hogy a bizonytalanság az egyetlen biztos fogódzó. (Az, hogy a Merkúr nem sokkal Uránusszal való szembenállását követően vág hátraarcot, megerősíti ezt a tendenciát.)

Sajnálatos módon azonban erőből mozgásba hozni a helyzeteket nem lehet. Ezzel csak még nagyobb lemerülést kockáztatunk, mélyítve a meglévő válságot. Az életerő szinten tartása, testi – lelki állóképesség növelése sokkal reálisabb opció. (A Szűz Vénusz a  Jupiterrel, Plútóval, majd Szaturnusszal képezett trigonja felé tart, tehát megintcsak lehetséges a szerény tartalékok, külső- belső források okos beosztása is. Lehetőségek a nyomás ellenére is mutatkoznak. )

Az is vigasztaló, hogy a Nap – Mars szembenállás azt jelzi: túl vagyunk a nyögvenyelős retrográd szakasz felén.

Sajnálatos módon azonban az október 19-én újra bepontosuló Mars – Jupiter kvadrát arra utal, legalábbis kollektív szinten, hogy a bizonytalanság fokozza az agressziót. Ez akár háborús helyzetekre, illetve a meglévő konfliktusok elmérgesedésére is utalhat. Ezek veszélye azonban folyamatosan fennáll e veszélyes Mars- tranzit időszakában.

Az ugyanaznap bepontosuló Vénusz- Mars kvinkunx a szegényes, korlátozó körülményekhez való nehézkes alkalmazkodást sugallja. Ha nem is örökre, de most jobb kerülni a felesleges kockázatokat. Ez szív-és pénzügyekre egyaránt vonatkozik.



November

Luboš Prchal fotója

November valamivel könnyebb hónapnak ígérkezik abből a szempontból, hogy a Merkúr is, a Mars is abbahagyja tolatását. Ez a könnyebbség azonban igencsak viszonylagos.

Az egyik érdekes szinkronicitás, hogy a Merkúr éppen november 3-án, az amerikai elnökválasztások napján hagyja abba tolatását és vált direkt stacionáriusba a Mérleg 25°53′-en. Én a direktbe váltás időpontjára (Washington DC, 12:50′) kiszámított képletet csatoltam. Az Egyesült Államok horoszkópja egy régebbi bejegyzésben található

Amerikai elnökválasztás napja, a Merkúr direkt stacionáriusba vált , 2020 november 3, Washington DC 13h49

Részletekbe nem megyek bele, de az összbenyomás cseppet sem bizalomgerjesztő. A feszültség talán polgárháborús hangulatot sejtet. Zavargások jó eséllyel folyamatosan lesznek a választások előtt, és ezt követően is. Erről részletesen írtam a Merre tart Amerika ? című bejegyzésben. (Abban sem vagyok egyébként biztos, hogy ilyen körülmények között lehet-e majd választásokat tartani, illetve menniyre lesznek majd érvényesnek tekinthető eredmények.)

A káosz nagy, a háttérben kemény hatalmi harcok dúlnak – amivel nem mondtam semmi újat. A szemben álló felek a legpiszkosabb módszerektől sem riadnak vissza- szintén nem újdonság. Ez remélhetőleg nem fajul az elnőkjelöltek elleni gyilkossági kísérletig, az viszont elég valószínű, hogy bárki győzzön is, a másik tábor nem fogja elfogadni. A választások tisztaságáról ezúttal is naivitás beszélni.

november 7 : Nap – MarsR kvinkunx; Skorpió – Kos 15°31

november 9 : Vénusz – Mars R szembenállás; Mérleg – Kos 15°21

november 13 : Mars direkt stacionárius; Kos 15°13

november 22 : Merkúr – Mars kvinkunx 15°42

A hónap folyamán kialakul egy tág kardinális T kvadrát is a Kos Mars, akkor már Mérlegben tartózkodó Vénusz és a Bak Jupiter, Plútó között. Erről a T- kvadrátoknál írtam röviden.

November 13-án a Mars abbahagyja tolatását és a Kos 15°13-én direkt stacionáriusba vált. (A teljes sebességre kapcsolás még eltart egy darabig: a retrográd árnyékból csak 2021 január 2-án lép ki)

A hónap, sőt az egész 2020-as év egyik nagyon érdekes szinkronicitása, hogy ugyanezen a napon pontosul be harmadszorra, utoljára a Jupiter – Plútó együttállás.

A blogon többször volt már szó arról, hogy a Jupiter – Plútó konjunkciók új, 12-13  éves Jupiter – Plútó ciklusok kezdetét jelzik. Az első, április 5-i bepontosulás időszakában még javában tombolt a koronavírus- járvány; ennek gazdaságra gyakorolt hatásait a pénzügyekben járatlanabbaknak sem kell különösebben ecsetelni. A történelemből azt is tudjuk, hogy a pándémiákat rendszerint nagyobb szabású fegyveres konfliktusok követik; eddig sem túl békés világunk az elmúlt hónapokban robbanásra kész lőporoshordóvá változott. A második, június 30-i bepontosuláskor azt írtam, hogy még mindig nincs kiterítve az asztalra az összes kártya, és hogy november 13-i, harmadik, egyszersmind utolsó bepontosulásukig még bőven számíthatunk meglepetésekre. A júliusi előrejelzésben arra is felhívtam a figyelmet, hogy ennek a meglepetéscsomagnak a Kosban tranzitáló Mars is része lesz. Mivel nagyjából folyamatosan feszült kapcsolatban lesz a Jupiter – Plútó duóval is meg a Szaturnusszal is, nagy rá az esély, hogy ezek sok mindennek nevezhetők majd, csak kellemeseknek nem. A jelenlegi bejegyzés írásakor sem tudok még többet hozzá tenni. Az azonban bizonyos, hogy november közepére pontosabb képet kapunk a legaktuálisabb témákról.




December

Decemberben már direktben halad a Mars, ami önmagában is holtpontról való kimozdulásra utal. Ez azonban nem feltétlenül a békés megoldások jele, hanem inkább a konfliktus valamilyen irányba való átbillenését sejteti.

december 6 : Vénusz – Mars kvinkunx; Skorpió – Kos 18°16′

december 11 : Nap – Mars trigon; Kos – Nyilas 19°39

december 14 Merkúr – Mars trigon; Nyilas – Kos 20°53

december 23 : Mars D – Plútó D kvadrát; Kos – Bak 23°55

.A december 14-i teljes napfogyatkozás képletét pl zűrzavar és káosz, korlátozott ítélőképesség uralja (Nyilas Nap, Hold, Merkúr kvadrátban a Neptunnal). Az ideológiáktól, (tév)eszméktől, összeesküvéselméletektől, vallási fanatizmustól vezérelt cselekvés azonban nagy lendületet kap (a három bolygó trigonban az egy hónapja direktbe váltott Kos Marssal; a Nap – Mars trigon december 11-én pontosult be). A szándékok megvalósítása nagyfokú gátlástalansággal, szélsőséges magatartásformákkal, kegyetlenkedéssel kombinálódhat (Mars kvadrátban a JupiterrelSzaturnusszalPlútóval). Hogy ez hol milyen formában valósul ez meg, jó kérdés. Országok, fővárosok képleteit elnézegetve vannak tippjeim, de inkább eltekintek közzétételüktől. Ilyen típusú mundánasztrológiai fejtegetésekbe ugyanis az eddigi tapasztalataim szerint nem túl szerencsés belemenni.

Teljes napfogyatkozás, 2020 december 14, Bp 17h17

Egyébként többféle forgatókönyv is elképzelhető: természeti katasztrófák – akár tűzesetek, amelyekből 2019 -2020 folyamán már láttunk egy párat, terrorcselekmények, háborúk, ezeken belül akár pogromok is, polgárháborúk , sajátosan értelmezett „igazságszolgáltatás”, betegségek, stb. A kisebb közösségekben is elszabadulhat az erőszak -persze, mint korábban is rámutattam, az előző hónapok sem voltak kifejezetten békésnek nevezhetők.

Téli napforduló, 2020 december 21, Bp 11:03

téli napforduló képletét (december 21, Bp 11:03) további, a szó szoros értelmében vett kirobbanást jelezhet a holtpontról. Az ilyen vagy olyan értelemben vett korszakváltást jelző Jupiter- Szaturnusz konjunkció ugyanaznap pontosul be, helyi idő szerint 19h20′-kor. A Mars – Plútó kvadrát, amely mindkét képletben fontos szerepet játszik, december 23-án válik újra egzakttá.

 

Jupiter Szaturnusz Nagy Konjunkció, 2020 december 21 Bp 19h20

Innentől még jobban felpörögnek a dolgok. A már a tavaszi napéjegyenlőség– képletben, illetve a március 31-i Vízöntő Mars-Szaturnusz együttállás, április 8-i Mars- Uránusz kvadrát – jelezte trendek elkezdenek konkrétabb alakot ölteni. A Mars már csak jövőre, a Bikában találkozik az Uránusszal, de az egyszersmind az akkor már Vízöntőben levő Jupiterrel és Szaturnusszal képezett utolsó kvadrátjának az időszaka is.

A nagy leállásokat nagy robbanások szokták követni: a 2001 szeptember 11-i, New York-i ikertornyok elleni terrortámadások is a Mars Nyilasban való tolatását követően történt. Persze, egy ekkora formátumú eseményhez a 2001 – 2002 közötti Szaturnusz – Plútó szembenállásra is szükség volt. A kollektív tragédia idején a Mars már a Bakban tartózkodott: föld jegyben könnyebben materializálódnak az addig “csak” levegőben lógó potenciálok…. Ezért nagy esély van rá, hogy az előző, Kosban tett látogatás konklúziói egyéni és kollektív szinten is ütősre sikerülnek. Ez azt jelenti, hogy a Jupiter és a Szaturnusz korszakváltó nagy konjunkcióját kísérő egybeesések rendkívül drámaiak lehetnek.





Kapcsolódó:

A Mars áthaladása a Kos jegyén – 1. rész

Az archetipális Mars (Linda Reid)

Retrográd Mars – tranzitként (Erin Sullivan)

Általános tudnivalók a retrográd Mars időszakáról

A rossztevők kezelése (Robert Hand)





A Kos Mars tranzit fontosabb állomásai

június 28: a Mars a Kosba lép

június 28: Mars – Szatrnusz R szextil, Kos – Vízöntő 0°13′

július 8 : Merkúr R – Mars kvadrát; Rák – Kos 6°06

július 14 : Mars – Chiron együttállás; Kos 9°20′

július 16 : Merkúr D – Mars kvadrát ; Rák – Kos 16°20

július 25: a Mars retrográd árnyékba lép (Kos 15°13)

augusztus 4 : Mars – Jupiter R kvadrát ; Kos – Bak 16°57′

augusztus 13 : Mars – Plútó R kvadrát; Kos – Bak 23°05

augusztus 16 : Nap – Mars trigon ; Oroszlán Kos 24°09

augusztus 17 : Merkúr – Mars trigon; Oroszlán – Kos 24°21

augusztus 24 : Mars – Szaturnusz R kvadrát ; Kos- Bak 26°19

szeptember 4 : Merkúr – Mars kvinkunx; Szűz – Kos 27°55

szeptember 4 : Vénusz – Mars kvadrát; Rák – Kos 27°55

szeptember 9 : Mars retrográd stacionárius ; Kos 28°08′

szeptember 19 : Nap – Mars R kvinkunx; Szűz – Kos 27°24′

szeptember 24: Merkúr – Mars R szembenállás ; Mérleg – Kos 26°36′

szeptember 28: Vénusz – Mars R trigon; Oroszlán – Kos 25°20

szeptember 29: MarsR – Szaturnusz SD kvadrát , Kos – Bak 25°20

október 9 : Mars – Plútó D kvadrát; Kos – Bak 22°29′

október 13 : Nap – Mars szembenállás; Mérleg – Kos 21°06

október 19 : Vénusz – Mars R kvinkunx; Skorpió – Kos 19°25

október 19 : MarsR – Jupiter D kvadrát ; Kos – Bak 19°35

november 7 : Nap – MarsR kvinkunx; Skorpió – Kos 15°31

november 9 : Vénusz – Mars R szembenállás; Mérleg – Kos 15°21

november 13 : Mars direkt stacionárius; Kos 25°13

november 22 : Merkúr – Mars kvinkunx 15°42

december 6 : Vénusz – Mars kvinkunx; Skorpió – Kos 18°16′

december 11 : Nap – Mars trigon; Kos – Nyilas 19°39

december 14 Merkúr – Mars trigon; Nyilas – Kos 20°53

december 23 : Mars D – Plútó D kvadrát; Kos – Bak 23°55

2021 január 2 : a Mars kilép a retrográd árnyékból (Kos 28°08)

2021 január 6 : a Mars a Bikába lép

Itt már nyilván jegyváltás van, de a Mars Kosban haladásának időszakában kialakult fényszögek újra bepontosulnak, így a végeredmények is megjelennek

január 9: Merkúr – Mars kvadrát; Vízöntő – Bika 0°57′

január 13: Mars – Szaturnusz kvadrát, Bika – Vízöntő 3°01

január 20: Mars – Uránusz együttállás; Bika 6°44

január 23 . Mars – Jupiter kvadrát; Bika – Vízöntő 7°55

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!