Mars – Plútó kvadrát tranzitként | Robert Hand

A személyi horoszkópok Jupiterét érintő Mars kvadrát, valamint a  Marsot érintő Jupiter kvadrát értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…




Mars – Plútó kvadrát

A Mars egy év és 322 nap alatt tesz egy kört az ekliptikán. A Mars az aktivitás, asszertivitás, harc princípiuma. Tranzitjai nagyjából 10-12 napig tartanak; a bepontosulás, ill az azt megelőző/követő 3 – 4 nap a legintenzívebb. Amennyiben retrográd, a befolyás hosszabb időn keresztül érvényesül; a tranzit fényszög többször is ismétlődhet (amikor előre halad, amikor hátraarcot vág, aztán amikor újra direktbe vált). A Mars energizálja, aktiválja a horoszkóp azon területeit, amelyekkel kapcsolatba kerül. Ebből kifolyólag eseményeket, történéseket kiváltó szerepe is van. Erőt ad, lendületbe hoz, cselekvésre ösztönöz, fokozza a harci szellemet, vállalkozókedvűvé, kockázatvállalóvá tesz. Hogy ez jó vagy sem, más, egyidejűleg érvényesülő hatásoktól függ. Adott esetekben konfliktusokra, sérülésekre (főleg égés, szúrás, vágás hajlamosít), balesetekre hajlamosít. Megfelelő egyidejűleg érvényesülő hatások esetén egészségi problémák, pl lázas betegségek, gyulladások is társíthatók hozzá. – ford megj

Ez lehet olyan időszak, amikor kreatívan átalakítod magad körül a világot, de az elkeseredett hatalmi harcoké és vitáké is. E tranzit folyamán ez a két véglet váltakozik. Az összes tranzit Mars – Plútó aspektushoz hasonlóan ez is feltüzeli ambícióidat és haladásra ösztönöz. Energiaszinted magas, és ennek köszönhetően sok mindent képes vagy tető alá hozni. De sajnos hajlamos lehetsz oly módon munkához látni, hogy ezzel nagy ellenállást váltasz ki azokból az emberekkel, akikkel találkozol. Vagy pedig másvalaki energiáival kell konfrontálódnod. Bármelyik esetről legyen is szó, egód energiáit komoly kihívások érik, ennek eredményeként pedig ügyeid más fordulatot vesznek, mint eredetileg tervezted.

Győződj meg róla, hogy nem hagytál magad mögött elvarratlan szálakat. Ha mégis vannak, beléjük fogsz gabalyodni és vereséget szenvedhetsz. Bármennyire dühös is vagy, és érzed úgy, hogy a többiek rászolgáltak arra, hogy eltángáld őket, állj ellen annak a kísértésnek, hogy gátlástalanul és alattomosan viselkedj másokkal. A Plútót érintő tranzit-ciklusoknak megvan az a különös sajátosságuk, hogy teljes romlásba taszítanak, ha tisztességtelen módon próbálod meg levágni a kanyarokat. Simlis cselekedeteid következményei azonban csak akkor mutatkoznak majd meg, amikor a tranzit Mars együttállást vagy oppozíciót képez radix Plútóddal.

Ez a tranzit komoly konfliktust jelezhet az egyén energiái és egy csoport energiái között. Ebben az esetben lehetsz a csoport egyik tagja, de az egyén is. Bármelyik esetről legyen is szó, a konfrontáció jelentős próbatétel lesz szándékaid komolyságát illetően. Attól függően mennyire akarsz megtenni valamit, vagy keményebben fogsz érte harcolni vagy teljesen feladod. Miközben küzdesz azért, hogy előre juss, vigyázz, nehogy szembekerülj a hatalmon lévőkkel. Most ők az erősebbek és a konfrontáció során valószínűleg te fogsz veszíteni.

A többi Mars – Plútó kombinációhoz hasonlóan e tranzit energiái is jelezhetik azt, hogy valaki más könyörtelenségének áldozatává válsz. Ez ritkábban erőszakos fizikai támadásokat is jelenthet. Ezért el kell kerülnöd a veszélyes helyeket és az erőszakos embereket. Nem valószínű, de kockáztatni sem éri meg.

Robert Hand : Planets in Transit



Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részesítik is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott receptek segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Plútó – Mars kvadrát

A Plútó természete hasonlít a teremtő és a romboló Siva istenéhez. A Plútó rendszerint egy struktúra lerombolásával kezdi, aztán újat hoz létre a helyében. A halál, rombolás, megújulás teljes ciklusa folyamán hatalmas erők hatnak, ugyanis a Plútó nem valami szelíd, de még csak nem is kimondottan finom bolygóhatás. Hatásait mindig igen világosan láthatod: a lerobbanó- és generáljavítást igénylő gépektől kezdve a minden szinten végbemenő rombolásig és a pusztulásig. Az egyik vagy másik szinten tapasztalható hanyatlás, amelyet követően a régi formákból új élet sarjad, tipikusan plútói folyamat. Bővebben: A tranzitáló Plútó jelentősége, Robert Hand

Ford megj: E tranzitok hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) A Plútó lassú mozgású bolygó, kb egy éven és 8 hónapon belül háromszor pontosul be tranzitfényszöge : egyszer, amikor direktben halad, aztán amikor tolat, aztán amikor újra direktbe vált. Azonban az ezt megelőző és követő 2 -3 év folyamán is orbison belül marad. Így, mindent egybevéve 4 – 5 éven keresztül, vagy akár tovább is érvényesül a hatása. Általánosítani most sem lehet: a legtalálóbb következtetések a személyes tapasztalatokból vonhatók le. Asztrológiában járatosabbak megfigyelhetik, esetükben mi módon és milyen időintervallumon belül érvényesül a tranzit hatása. (Ld. A rossztevők kezelése – Robert Hand; A prognózis lehetőségei és korlátai – Liz Greene)

E tranzit jelentős veszélyeket tartogathat, ha nem kezeled megfelelően. Hatalmas energiái azonban konstruktív erőfeszítésekre is felhasználhatók, melyek révén sok mindent elérhetsz. A gond az, hogy ez a tranzit megnöveli az ego energiáit. Ez bekövetkezhet közvetlenül benned, de egy másik személyben is, aki árthat neked. Frusztrált energiák esetén komoly károkat is okozhat.

Az első esetben, amikor közvetlenül téged érint, ez a tranzit felkorbácsolja ambícióidat és arra ösztönözz, hogy bármi áron igyekezz előre jutni. Szerencsés esetben hatására képes lehetsz hosszú órákon keresztül hihetetlenül keményen dolgozni céljaid megvalósításáért. Tulajdonképpen, ha nem vigyázol, olyan keményen is dolgozhatsz, hogy fizikailag teljesen kimeríted magad, így pedig könnyen megbetegedhetsz vagy fizikailag összeomolhatsz. Akkor is alig érzel fáradtságot vagy kimerültséget, amikor már túl késő. Használd ki hatalmas energiáidat, de vigyázz, nehogy túlzásokba ess.

Sokkal veszélyesebb lehetőség azonban, hogy úgy dolgozol személyes céljaid – siker, hatalom, hírnév, stb – elérésén, hogy közben egyáltalán nem vagy tekintettel másokra. A Plútó – Mars energiák végtelenül önzők lehetnek. Talán levegőnek nézed azokat, akik nem értenek veled egyet, akár ok nélkül szegülnek szembe veled, akár pedig azért, mert azt gondolják, nincs igazad és megpróbálnak helyre tenni. Így elszalasztod annak a lehetőségét, hogy jó tanácsokat kapj azoktól, akik segíthetnének, és kivívod ellenlábasaid maradéktalan gyűlöletét. A most szerzett ellenségek végül akkor is elég erősek lesznek ahhoz, hogy megsemmisítsenek, ha most túl gyengék hozzá.

Olyan helyzetben találhatod magad, amikor harcolnod kell, e tranzit energiái ugyanis épp megfelelők a hadakozásra, te pedig jó pozícióban vagy ahhoz, hogy győzz, főleg, ha képes vagy meggyőzni másokat, hogy csatlakozzanak hozzád. Ne próbálj meg egyedül harcolni.

E tranzitnál időnként előfordul, hogy a környezetedben élők bocsátkoznak olyan hatalmi harcokba, amelyek rád is hatással lehetnek. Ebben az esetben szintén harcolnod kell pozíciód megtartásáért, és ne is tétovázz, de legyenek szövetségeseid is. Itt az a probléma, hogy folyamatosan résen kell lenned, mert ellenfeleid hátból támadhatnak, övön aluli taktikákat bevetve.

E tranzit balesetveszélyes is lehet; ezek majdnem mindig a benned levő frusztrált energiának tudhatók be. Például dühbe gurulsz egyik nap, de magadba fojtod dühödet. Aztán, vezetés közben ez a frusztráció baleset formájában fejeződhet ki. A megoldás természetesen az, hogy mindenfajta dühöt és ellenérzést kifejezésre kell juttatnod, amit érzel, és beszélned kell érzelmeidről a számodra fontos emberekkel. Kerülj minden felesleges kockázatokkal járó helyzetet is, ilyenkor ugyanis az energia szintén nem kívánatos módon törhet felszínre.

Robert Hand : Planets in Transit




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.





Kapcsolódó

Ajánlott szerzők: Robert Hand

A Plútó archetípusa

Az archetipális Mars (Linda Reid)

Mars – Plútó aspektusok a horoszkópban

Mars – Plútó fényszögek: a benned lakozó fenevad (Astroarena12)

Mars – Plútó : az átalakító tűz

Mars – Plútó kvadrát radix és tranzit : válogasd meg a csatateret !

Mars – Plútó tranzitok

A tranzitáló Plútó jelentősége

Mars – Plútó együttállás tranzitként – Robert Hand

Mars – Plútó trigon : az Erő velünk van !

Más cikkek

Így kezeld a dühödet !

A rossztevők kezelése – Robert Hand

A prognózis lehetőségei és korlátai – Liz Greene

A pszichoterror természetrajza

Hogy bírod a gyűrődést  ?

Növeljük állóképességünket !

Az elnyelt vitalitás visszaszerzése

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!