Jupiter a Bakban : 2019 december 2 – 2020 december 18

2019 december 2-án a Jupiter elhagyta otthonát, a kedélyes Nyilas jegyét, és átlépett a Bakba , ahol 2020 december 18-ig időzik. Ez az extrovertált, terjeszkedő , optimista természetű bolygó cseppet sem érzi jól magát a komor Szaturnusz uralma alatt: asztrológiai szakkifejezéssel élve esésben, romlásban van ott. Az egyébként jótékony bolygó befolyása így sokkal gyengébben, akadályozottabban érvényesül. Ez természetesen nem jelent automatikusan balszerencsét, de az egyidejűleg érvényesülő többi hatás ismeretében nyugodtan elmondható : 2020 nehéz év lesz.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Ezt persze eddig is gyanítottuk. Hogy egyéneknek és közösségeknek milyen szinten és értelemben, mennyire lesz az, hamarosan kiderül. Az elmúlt évek folyamán sok mindent összeolvastam ennek az időszaknak az asztrológiai vonatkozásairól, és ezzel nem vagyok egyedül. Szakmai szemmel talán könnyebb volt megkülönböztetni az értelmes, releváns összefoglalókat a nettó hülyeségektől. Sajnos, utóbbiakból nagyságrendekkel több van. Sok olyan cikket, könyv-részletet is félretettem, amelyekkel részben egyetértek, részben nem – és ez az anyag mostanra alig kezelhető mennyiségű információvá duzzadt. Így aztán a témával kapcsolatos posztokkal is jelentős restanciában vagyok 🙂 Amennyire lehet, igyekszem pótolni. A jelenlegi amolyan bevezető, általános összefoglaló jellegű; lehet, bővülni fog még, és ha időm engedi, újabbak is lesznek.

A Jupiter általános jelentéstartalmát A Jupiter princípiuma az asztrológiában, illetve A Jupiter, a Nyilas és a kilences ház, A Jupiter és Mr Hyde című bejegyzések tárgyalják. A Bakkal foglalkozó bejegyések: A téli napforduló és a Bak princípiuma, A Bak (Liz Greene), a Bak Szaturnusz tematikus oldalán is számos adalék található a jegy analógiáiról, és még lesznek is ilyen jellegű posztok – így ezekbe a részletekbe most nem megyek bele. A 2018 novembere2019 december közötti időszakhoz hasonlóan, amikor a jupiteri és a szaturnuszi energiák igen erőteljesen érvényesültek, most is a két őselv kiegyensúlyozása a feladat. A helyzet annyiban változott, hogy a Jupiter most nem a saját otthonában van, hanem a Szaturnusznál vendégeskedik, így a zord házigazda szabályaihoz kell alkalmazkodnia. Ez pedig elég jelentős különbség…



Ami nagyon durva általánosítással, személyes szinten elmondható erről a pozícióról, hogy a Jupiter lendülete, derűlátása, kockázatvállalási kedve, spontaneitása jelentősen megcsappan ebben a visszafogott, biztonság-és kontroll -orientált jegyben. Amennyiben míg otthonában, a Nyilasban tartózkodott valóságalapot nélkülöző álmokat szőttünk, két kézzel szórtuk kiapadhatatlannak vélt javainkat (erre a jóformán egész 2019 folyamán ható Jupiter – Neptun kvadrát – l. I rész, II rész – igencsak hajlamossá tehetett), most fájdalmas kijózanodási folyamatban lehet részünk.

Ha azonban jól sáfárkodtunk az elmúlt egy év alatt felmerült lehetőségekkel, a megfelelő projektekbe fektettünk be, látomásaink közben is szoros kapcsolatban maradtunk a valósággal, most formát adhatunk ezeknek. Ily módon akár hosszabb távon is teherbíró struktúrákat hozhatunk létre. Persze, mivel a Jupiternek most egy Szaturnusz uralma alatt álló jegyben kell tevékenykednie, ajándékait sem osztogatja feltétel nélkül. A szerencse csak akkor mosolyog ránk, ha olyan szaturnuszi erényeket is magunkévá teszünk, mint a nehézségek elviselése, a szorgalom, a teherbírás, kézzelfogható eredmények produkálása, stb. Hogy kire mi módon, milyen életterületen érvényes mindez, a horoszkóp egyéni adottságaitól függ.



Bak – Jupiter tranzitok a nagyvilágban

A nagyvilágban a Bak Jupiter – tranzitok rendszerint nem jeleznek túlságosan bőséges időszakot, és akkor finoman fogalmaztam. Jó esetben, azaz ha egyidejűleg más, kedvezőbb hatások is érvényesülnek, a nem túl kedvező körülmények között is stabil, működőképes gazdaságot, hatékony állami struktúrákat, jó értelemben konzervatív, a kipróbált és bevált úton haladó politikai rendszereket jelezhet. A törvénykezés, ideológiák azonban még ilyenkor is híján lehetnek a rugalmasságnak. Kevésbé szerencsés kombinációknál gazdasági problémák merülhetnek fel, amelyek akár válsággá is fajulhatnak. A diktatórikus vezetési stílus, bürokrácia, korrupció több szinten is gondokat okozhat. A termés általában nem valami bőséges, az időjárás hűvösre fordul. (2019 folyamán pl még november folyamán is kellemes, az évszakhoz képest szokatlanul meleg őszünk volt, a Jupiter jegyváltásával kezdődő héten, december 2-ától azonban az időjárás téliesre váltott. ) A fagyos légkör, zord terepviszonyok persze átvitt értelemben is e tranzitok élményanyagához tartozhatnak.

A teljesség igénye nélkül néhány, az elmúlt évek Bak – Jupiter tranzitjaihoz köthető esemény, pár pontosítással Maurice Fernandez  blogjáról. Egy tranzit persze soha nem elszigetelten érvényesül, az itt felsoroltak is más, hosszabb távú hatásokkal összeadóddva „hozták” az eseményeket

1972

( A Jupiter 1972 február 7 – 1972 július 24, majd 1972 szeptember 26 – 1973 február 23 között tartózkodott a Bakban. 1972 folyamán Jupiter – Plútó kvadrát hatott, ’72 december ében – ’73 januárjában laza Jupiter – Szaturnusz kvinkunx)

  • A Richard Nixon amerikai elnök lemondásával végződő Watergate botrány (Nixonnak szintén Bak Jupitere és Bak Napja van)
  • Hutuk elleni népirtás Burundiban (a népirtás tulajdonképpen már évek óta zajlott , 1994 ben, a Skorpió Jupiter/Plútó együttállás közeledtével, aztán 1996-ban, amikor a Jupiter ismét a Bakban tranzitált kvadrátban a Kos Szaturnusszal, újra tetőzött)

1984

(A Jupiter 1984 január 20 – 1985 február 6 között tartózkodott a Bakban, ’84 tavaszán Jupiter – Szaturnusz szextil)

  • Az AIDS – vírus hivatalos felfedezése (Szaturnusz, Plútó a Skorpióban) – 1984 május 4, dr Robert Gallo  (tulajdonképpen nem csak az övé az érdem, a kutatások már évekkel azelőtt eredményeket hoztak )
  • A polgárháborút követő éhínség Etiópiában  1984 – 1985 között

1996

(A Jupiter 1996 január 4 – 1997 január 21 között tartózkodott a Bakban. 1996 folyamán hatott egy Jupiter – Szaturnusz kvadrát is, mely fényszögnek mundánasztrológiai szempontból is jelentősége van. A Kos Szaturnusz szintén esésben volt)

  • Kína föld – föld rakétákat tesztel és hadgyakorlatokba kezd a taiwani partoknál
  • Burundiban a hutuk újra mészárolni kezdik a tuszikat, a vérengzésnek néhány nap alatt 450 halálos áldozata lesz. (Hozzá kell tennem, hogy amikor ez a második hullám kezdődött, 1994 április 6-án, a Skorpió Jupiter és a Halak Szaturnusz laza trigonban volt egymással, ez májusban, a Jupiter tolatásakor bepontosult. A Jupiter a Plútóval való együttállása felé tartott. ( A közelebbi múlt Jupiter – Plútó együttállásaival külön bejegyzés foglalkozik). A mészárlás több hullámban, minden képzeletet felülmúló mértékben, éveken át folytatódott: az áldozatok “szabadon választhattak” – kínhalált halnak; a szó szoros értelemben elevenen feldarabolták őket – vagy minden ingóságukat átadva gyilkosaiknak, “csak” főbe lövik őket. Galéria csak erős idegzetűeknek)

2007 – 2008

( A Jupiter 2007 december 18 – 2009 január 5 között tartózkodott a Bakban. 2008 folyamán a Szaturnusz – Uránusz szembenállás és a Bakba lépő Plútó is fontos tényező)

  • A világ minden részén mélyrepülésbe kezdenek a tőzsdék, az Egyesült Államokban egyre nagyobb a recessziótól való félelem (ennek forrása a 2007 -es másodlagos jelzálogpiaci válság)
  • Globális pénzügyi válság
  • Satoshi Nakamoto , a bitcoin protokoll feltalálója 2008 novemberében tett közzé egy tanulmányt a Cryptography Mailing Listen.
  • Svédországban elindul a Spotify (2008 október  ) , egy digitális zene-, podcast- és videostreamelő szolgáltatás, amely több millió dalhoz és egyéb tartalomhoz nyújt hozzáférést előadóktól a világ minden tájáról
Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





2020 folyamán a Bakban tranzitáló Jupiter szintén igen jelentős aspektusokat képez a lassú mozgású bolygókkal :

Jupiter – Uránusz trigon

Bepontosulás: 2019 december 15, a Bak – Bika 2°57′

Ez a kedvező fényszög nyitottá tesz az új energiákra, újszerű megközelítésmódokra és magatartásformákra Jóllehet mindkét bolygó hajlamos a túlzott extravaganciára és kockázatvállalásra, a két gyakorlatias földjegy ben megfontoltabbá válnak. A látomások és az inspirációk a gyakorlatban is kamatoztathatók, az ésszerű kockázatok áttöréseket hozhatnak. A nagyvilágban ez a tranzit tudományos és technológiai eredményeket, akár találmányokat is jelezhet, az üzleti életben a szokatlan, de a realitásokat is szem előtt tartó pénzügyi stratégiák lehetnek eredményesek. Tanulmányoknak, főleg ezek online változatának is kedvező időszak. Sajnos a fényszög csak egyszer áll össze, december 15-én, a Bak – Bika 2°57′-en pontosul be, hatása kb egy hónapig tart. Bővebben: Jupiter – Uránusz trigon (Robert Hand), Jupiter – Uránusz trigon 2019

Jupiter – Plútó együttállás a Szaturnusz szomszédságában

Első bepontosulás : 2020 április 4, Bak 24°53′, második : 2020 június 30, Bak 24°07, harmadik 2020 november 12 , Bak 22°52

A legintenzívebb és a legfontosabb hatás, nemcsak azért, mert a konjunkció a legerősebb aspektus, hanem azért is, mert a Szaturnusz is majdnem egész évben ugyanebben a jegyben tartózkodik. Bár a szintén történelemformáló Jupiter és Szaturnusz konjunkció csak 2020 december 21-én jön létre a Vízöntőben, amíg mindhárman a Bak jegyében tartózkodnak, rendkívül erős hatást gyakorolnak majd a kollektív folyamatokra. Hogy milyet is, arról megoszlanak a vélemények. (Március elején a Jupiter a Bak 19°on van, 21-én, közvetlenül a Szaturnusz jegyváltása előtt már 23°-on, a Plútó a Bak 24°-on, a Mars a Bak 23°22′-en. A tavaszi napéjegyenlőség, azaz az asztrológiai újév kezdetének március 20-i képletében is meglesz ez a kombó, ami önmagában is sokmindent elárul 2020-ról….Júliustól, amikor a Szaturnusz visszatolat a Bakba, ismét egy jegyben lesznek, októbertől decemberig, a Jupiter – dec 19 – és a Szaturnusz – dec 17 – Vízöntőbe lépéséig 6°-on belüli közelségben egymástól)

Egyesek szerint a jóindulatú Jupiter enyhítheti a Szaturnusz – Plútó aspektusokhoz társítható válságot, megrekedést, destruktivitást. Szívből kívánom, hogy legyen igazuk ! Más nézőpontok szerint a túlzásokra hajlamos, mindent felnagyító bolygó éppenséggel felfokozza a szélsőségeket. Mindkét álláspontnak van realitása, bár én attól tartok, hogy márciusban, amikor a Bak Mars is csatlakozik hozzájuk, illetve 2020 júliusától decemberig, amíg a Kosban tartózkodó, az ősz folyamán ott tolató Mars kvadrátot képez velük, inkább elementáris pusztítóerővel kell számolnunk. Hozzáteszem: más, józanabb álláspontot képviselő asztrológusok is így látják világszerte. Remélem, egyéni szinten valamelyest szerepet kaphat a tudatosság és a szabad akarat is, így valamelyes befolyásunk lehet az eseményekre. (Bár utóbbi  a transzperszonális bolygók esetén – mint a Plútó – kb annyi eredménnyel kecsegtet, mint orkánnal szemben vizelve reménykedni: a nedű nem csapódik vissza a képünkbe.)

Azt csupán a poén kedvéért jegyzem meg, hogy a naiv-optimista, populáris ezotériát képviselő (én egyszerűen new-age kreténnek szoktam ezt a megközelítésmódot becézni) oldalakon az olvasható, hogy a Bak Jupiter- Szaturnusz – Plútó találkozó időszakában a soha nem látott gazdagság és bőség időszaka köszönt ránk. Ez így, ebben a formában biztos nem igaz ! Írják mindezt a történelem folyamán mindig is súlyos gazdasági – társadalmi válságokkal, háborúkkal, természeti katasztrófákkal társított nehéz Szaturnusz – Plútó aspektusokról….Ejjj, művészkéim, ha semmi mást, de legalább Richard Tarnas Cosmos and Psyche című munkáját el kellett volna olvasni mielőtt egyetlen mondatot le mernétek írni a Szaturnusz Plútó hatásokról…Jó, tudom, hogy 600 oldal végigböngészése meghaladja szellemi kapacitásotokat – de ebben az esetben meg jobb lenne távol maradnotok a klaviatúrától. Nem mindenben értek egyet a szerzővel, de ennek a témának igen terjedelmes, és nagyjából  jól összefoglalt fejezeteket szentel. Mindent egybevéve egyébként is viszonylag használható szakkönyvről van szó, asztrológiát tanulók, általános műveltséggel rendelkező laikusok számára is jól követhető..

E trióhoz a gazdasági – társadalmi földindulások mellett a szó szoros értelmében vettek is hozzárendelhetők: pl. a szokásosnál nagyobb pusztítóerőt képviselő földrengések, földcsuszamlások, a Plútó érintettsége miatt vulkánkitörések is. Nem szeretném, ha igazam lenne, de nukleáris fegyverekkel, rádioaktivitással kapcsolatos tragédiák is bekövetkezhetnek.

Kiegészítés, 2020 május: a bejegyzés 2019 november 30-i kelte óta eltelt hónapok történéseiből sajnos egyértelműen az derül ki, hogy az én előrejelzéseimnek volt igazuk. Ezzel együtt a bejegyzés megírásakor még fogalmam sem volt a közelgő világjárványról, csak a gazdasági mélyrepülés kollektív trendjét tudtam beazonosítani. De elképzelni sem tudtam, milyen külső esemény idézhet elő ilyen szintű leállást világviszonylatban. Bővebben: 2020: hogyan tovább – mi jöhet még ?, Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrébenKoronavírus járvány – az asztrológiai prognózis lehetőségei és korlátai

 

A Jupiter – Plútó konjunkciók önmagukban véve is jelentősek, van róluk külön poszt, A jelenlegiben maradjunk a triónál. A 2019 végi – 2020-as hármas találkozóhoz hasonló a Bak jegyében meglehetősen régen, időszámításunk előtt 1894 késő őszén jött létre legutóbb. Az sem tegnap volt…Az akkori Szaturnusz – Plútó együttállás nem sokkal az előtt pontosult be, a jegy végén, a Jupiter pedig közeledett a Plútóhoz. A Szaturnusz azonban még a Jupiter – Plútó konjunkció bepontosulása előtt átlépett a Vízöntőbe, és egyik bolygónak sem volt olyan retrográd időszaka, ami újra összehozta volna őket. Egy Szumuabum nevű amorita király ekkor alapította meg Babilon városállamát. Nem telt bele száz év, és az eleinte kicsi és jelentéktelen település Hammurabi király, az Óbabilóniai Birodalom alapítójának uralma alatt már számottevő tényezővé nőtte ki magát.

A Jupiter, a Szaturnusz és a Plútó akkoriban csak néhány hónapig tartózkodtak a Bak jegyében, 2020 folyamán azonban , mint fentebb már szó volt róla, ez az időszak sokkal tovább tart majd. A nagyon jelentős és hosszú távú folyamatok borítékolhatók. Bár számos trend csak később, évek, évtizedek múlva forrja ki magát, az bizonyos, hogy valamilyen értelemben új korszak kezdődik.




Jupiter – Neptun szextil

Első bepontosulás: 2020 február 20, Bak 17°45′, második bepontosulás : 2020 július 27, Bak 20°30′, harmadik bepontosulás 2020 október 12, Bak 18°45′

A Jupiter – Neptunusz fényszögekről már sok szó volt a blogon. Ez a tudatos igyekezetet, gyakorlati erőfeszítéseket feltételező aspektus több lehetőséget ad arra, hogy látomásainkat, álmainkat a gyakorlatban kamatoztassuk, mint a tavalyi, valóságelhárításra hajlamosító kvadrát- ld I. rész, II. rész. A hiteles belső tapasztalatok, a valóságban is helytállónak bizonyuló megérzések hozzásegíthetnek az időszak átvészeléséhez. (Bővebben: Jupiter – Neptun aspektusok |Liz Greene, Jupiter és Neptun | Stephen Arroyo, Jupiter – Neptun  szextil tranzitként | Robert Hand )




A Jupiter retrográd időszaka

A Jupiter 2020 február 18-án, a Bak 17° 24′-en lép retrográd árnyékba, tolatását május 14-én, a Bak 27°14′-en kezdi meg, szeptember 13 án, a Bak 17°24′-an vált direkt stacionáriusba, a retrográd árnyékból azonban csak 2020 december 6-án lép ki.

New ages hurráoptimisták által beharangozott prosperitásról még annyit, hogy a Vénusz, a másik pénzügyi jelölő egy nappal a Jupiter retrográdba váltása előtt, május 13-án vált retrográd stacionáriusba az Ikrek 21°-án; tolatását június 25-én, az Ikrek 5°-on fejezi be. A Vénusz 2020-as tolatása és a levegővé vált pénzek – gazdasági mélyrepülés közötti összefüggésekről már volt szó régebbi bejegyzésekben, és még lesz is. Az ugyanis, hogy a Neptunnal képezett kvadrátján kezd el tolatni, és ez az aspektus egész retrográd időszakát meghatározza, önmagában is sokatmondó. (A Vénusz – Neptun nehéz fényszögei az érzelmi csalódások mellett rossz helyzetértékelésből fakadó anyagi veszteségeket is jelezhetnek. Az önbecsapás mellett a kölönböző típusú csalások, szélhámosságok is veszteségeket okozhatnak. Kollektív szinten, az egyidejűleg érvényesülő többi hatást is figyelembe véve, az infláció, a gazdasági válság következtében elvesztett befektetések is jelentős kockázati tényezőt képviselnek.)

Május 11-én a Szaturnusz vág hátraarcot, szeptember 29-i direktbe váltásáig tehát jobban tesszük, ha új célkitűzések helyett azon gondolkozunk, hogyan lehetne valóra váltani a régieket, hogyan tökéletesíthetjük módszereinket, illetve megvizsgálnunk: helyes célokat követünk-e. A részletek kidolgozásának is nagy figyelmet kell szentelnünk. Mi több, ez a trend később is marad, hiszen szeptemberben tolatását megkezdő Mars – a cselekvés, kezdeményezés planétája– veszi át a stafétabotot, jókora frusztrációt okozva. (Bővebben : A Mars áthaladása a Kos jegyén)

Ezt követően, június 18 – július 12 között a Merkúr veszi át a stafétabotot- ami szintén kapcsolatban van a pénzmozgással. Aztán, pár nappal a Jupiter direktbe váltása előtt, szeptember 9-én a Mars vág hátraarcot, így esély sincs arra, hogy tempónk felgyorsuljon és pusztán fehér fényeket vizualizálva bevonzzuk a megoldást.

 Jóakarat, igyekezet, elszántság ide vagy oda, nem lehet tehát nagyobb sebességre kapcsolni.  2020 május közepén, a Vénusz, Jupiter, Szaturnusz nagyjából egyszerre kezdődő tolatása újabb jelentős energiaváltást képvisel. Innentől a nyár és az ősz folyamán egymást érik a jelentős retrográd hatások, ezért később sem lehet begyorsulni. Teljesen új kezdeményezésekhez sem kimondottan kedvező a terep. Az eddig elértek megtartása és/vagy a veszteségek minimalizálása a legjobb forgatókönyvek közé tartozik, de szem előtt tartva 2020 trendjeit, nagyobb csoda lesz, mint megtanulni vízen járni. 



Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú összefoglalókban, akárcsak az oldalamon elérhető fordításokban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást, tüntesd fel a cikkemre mutató linket. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

Néhány zárógondolat:

A bejegyzés közzétételét követő reflexiókra reagálva fontos hozzátennem, hogy egy közösségi szinten nem túl kedvező időszak egyéni szinten kezelhetőbb, amennyiben az ember tudatában van az időminőségnek, az ebből és horoszkópja egyéni adottságaiból fakadó lehetőségeknek és korlátoknak. Egy rangvesztett bolygó, mint amilyen 2020 folyamán a Jupiter, csakugyan nehezebben , „csökkentett hatásfokkal” bontakoztatja ki a karakterének megfelelő lehetőségeket. 2020-és az utána következő évek nehéz , az egész emberiségnek nagy próbatételt jelentő időszak, de nem ez a tranzit teszi azzá. És mindez  ez nem jelenti szükségszerűen, hogy mindenkinek egyformán rossz lesz.

A problémás helyzeteknek mindig megvannak az előzményeik. E tranzit kimenetele egyéni és kollektív szinten is nagymértékben függ attól, hogyan sáfárkodtunk az előző szakaszokban felmerült lehetőségekkel. 2019 folyamán pl nagyon sokszor felhívtam a figyelmet, hogy saját jegyében, a Nyilasban a Jupiter látszólag csupa jót hoz, valójában azonban nagyfokú realitásérzék kell ahhoz, hogy a lufik és a valós lehetőségek között különbséget tegyünk. És ha ez sikerül is, nagyon komoly erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megragadhassuk és hosszú távon is profitálhassunk a ténylegeges lehetőségekből. Akkoriban nagyon sokan lehurrogtak, de az idő, mint általában most is engem igazolt. Nem azért, mert annyira jó asztrológus lennék, még rengeteg a tanulnivalóm, de az asztrológia egy, a gyakorlatban működő tudomány, amennyiben valaki a valóság megismerésére, nem pedig annak elhárítására akarja használni 🙂 Számos olyan megkeresést és visszajelzést kaptam ugyanis, amiből az derült ki, hogy az illetőknek nagyot kellett csalódniuk, téves valóságérzéklelésüknek komoly anyagi károk illetve más jellegű, nagyarányú veszteségek lettek a következményei.

Most is erről van szó. A Nyilas Jupiter – Neptun kvadrát l. I. rész, II. rész időszakában, különös tekintettel a 2019 tavaszi/ koranyári és koraőszi változó T kvadrátok által jelzett időszakokra, nagyon könnyű volt megfeledkezni a Bak Szaturnusz/Plútó – -féle megállítótáblákról. Pedig akkor is ott voltak. Arra is többször figyelmeztettem , már a Jupiter Nyilasba lépését taglaló 2018 novemberi előrejelzésben, aztán meg év közben folyamatosan, hogy az euforikus tudatállapotok és torzult valóságérzékelés – generálta ködben könnyű nekimenni ezeknek a stoptábláknak. Az ilyen balesetek nem egy- két horzsolásról szólnak, hanem agyvelőkiloccsantó hatásúak. 2019 folyamán láttunk néhány szó szerint ilyen, nagy formátumú tragédiát – magyarországi vonatkozásban gondoljunk a Hableány elsüllyedésére, mely egyértelműen a tavaszi változó T- kvadrátokhoz és a Szaturnusz – Plútó együttálláshoz köthető. És sok hajó süllyedt el átvitt értelemben is.

A Bak föld jegy. A föld elem az anyagi valóság, a tárgyi világ, a megfogható, látható, tapintható, fizikai érzékszerveinkkel felfogható valóság tartománya. A Szaturnusz egyebek mellett a karma ura (sajnos, new ages „szakirodalom” ezt a fogalmat is lejáratta – ld Glenn Perry tanulmányát) : vagyis az ok és okozaté. Gyengébbek kedvéért: minden hatás visszahatást vált ki, minden cselekedetnek következménye van. Ebben az életben is. Ma. Holnap. 20 év múlva….De VAN. És most pontosan erről van szó. Az okozatok, a következmények szimplán csak megmutatják magukat. Jól érzékelhetőem, megfoghatóan …

Tehát, ha a dolgok nem kívánságaink szerint alakulnak, nem a Bak Jupiter a hibás. De még az a fránya Bak Szaturnusz – Plútó duó sem. Hanem egyéni szinten a saját hozzáállásunk, kollektív szinten a kisebb – nagyobb közösségeké. Az egyén bizonyos fokig kivonhatja magát a kollektív hatások alól, de nem teljes mértékben. Akár tetszik, akár nem, van kollektív sors, divatosabban fogalmazva kollektív karma is. (Amúgy a 2007/2008/2009 -es gazdasági válságnak is megvoltak az előzményei: a Nyilas Plútó időszakban eltapsolt pénzek, rossz gazdasági startégiák, a végtelenségig felpörgetett, élj a mának fogyasztói mentalitás. Ennek elég részletes irodalma van. A Bak Plútó “csak” benyújtotta a számlát. Most is kb ez a helyzet, csak kicsit másképp)

Egyéni tapasztalatok: Magából a Bak Jupiter tranzitból, amennyiben az ember a jegy szabályai szerint játszik, nagyon sok mindent ki lehet hozni.. Én 1984-’85 -ben, 1996-ban és 2008 -ban is nagyon sokat hoztam ki a Napom fölött áthaladó Bak Jupiter tranzitból. Nem volt könnyű, de mai napig abból építkezem. 1984-1985 -ben még csak 13-14  éves voltam, de az azóta eltelt évek fényében elmondhatom, hogy ez az időszak szellemi utam (pl az álmaimmal való tudatos munka,  bizonyos ezoterikus irányzatok iránti érdeklődés) kezdetét jelentette. Az 1996-os tanított meg tudatosan felülkerekedni neurotikus teljesítménygátlásomon. Ez akkoriban abban nyilvánult meg, hogy csak akkor írtam, amikor megfelelő hangulatban voltam – ám, mivel egy országos napilap szerkesztőségében dolgoztam, ahol napi két cikket kellett leadni, ez nem volt túl jó hatással sem szakmai teljesítményemre sem bevételeimre. Ösztönzően hatott, bár akkor kifejezetten sértőnek éreztem, amikor néhai Popper Péter egyik írásában rábukkantam a probléma rám érvényes, pontos definíciójára: lustaság 🙂 Ettől a perctől kezdve már tudtam, mi módon lehet önerőből legyőzni. A mai Asztropressz a 2008-as Bak Jupiter időszakában látott álmok, belső képek, felismerések , tanulási folyamat hatására állt össze apránként. (Ld. A Nap ereje című bejegyzés illusztrációi és a hozzá fűzött magyarázatok). Most, a Szaturnusz – Plútó együttállás tényleg bonyolítja a helyzetet, de egyéni szinten még mindig azt mondom, hogy kezelhetőbb, mint közösségi szinten.




Bakban áll a Jupiterjük az alábbi időszakokban születetteknek:

így ők idén év végén/ 2020 folyamán Jupiter – visszatérésüket ünnepelhetik. Már ha egyáltalán lesz bármi megünnepelnivaló 2020-ban…

1936 december 3 – 1937 december 20

1948 november 16 – 1949 november 9

1960 március 2 – 1960 június 10, majd 1961 augusztus 13 – 1961 november 4

1972 február 7 – 1972 július 24, majd 1972 szeptember 26 – 1973 február 23

1984 január 20 – 1985 február 6

1996 január 4 – 1997 január 21

2007 december 18 – 2009 január 5




Kapcsolódó

A Jupiter általános jelentéstartalma

A Jupiter, a kilences ház és a Nyilas

A Jupiter és Mr Hyde

A Bak (Liz Greene)

Szaturnusz a Bakban – tematikus oldal

Szaturnusz – Plútó együttállás: tematikus oldal

Szaturnusz – Plútó fényszögek és a történelem

A Plútó archetípusa

A Jupiter és a Szaturnusz kiegyensúlyozása (Stephen Arroyo)

Jupiter – Plútó fényszögek a horoszkópban

A Mars áthaladása a Bak jegyén – 2020

A Mars áthaladása a Kos jegyén – 2020

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!