Mars – Szaturnusz kapcsolatok

A Mars és a Szaturnusz finoman szólva sem országos cimborák. Harmonikus fényszögek (trigon, szextil) esetén sem mindig könnyű az általuk képviselt minőségeket összehangolni, erőpróbáló kapcsolataik (együttállás, félkvadrát, kvadrát, szembenállás, kvinkunx) során pedig még inkább megmutatkozhatnak árnyoldalaik. Pedig a két bolygó egymás jó tulajdonságait is felerősítheti. A Szaturnusz óvatossága pl. megakadályozza, hogy az impulzusait vakon követő Mars fejjel menjen a falnak. A marsi lendület, lelkesedés másfelől sokszor mozdít ki a szaturnuszi holtpontokról, olyan célirányos cselekvésre sarkallva, melyek tartós eredményeket hoznak, hosszabb távon is megalapozva sikereinket.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Mars a kezdetek jelölője. Energiát ad, ösztökél, amikor új projektekbe kezdünk, a tettek mezejére akarunk lépni, újítunk, kezdeményezünk, haladunk. Utal önvédelemre, önérvényesítésre való képességünkre magabiztosságunkra, nyers, közvetlen, spontán megnyilvánulásainkra.

A Szaturnusz a lezárások, az út vége, a határok jelölője – különösen az anyagi világban. Az akadályok, melyeket utunkba gördít, gyakran tűnnek megkerülhetetlennek. Frusztrál, visszatart és elfojtja a tüzet. Mindez lelohasztja lelkesedésünket és esetenként a kudarc, a vereség tényével is szembesülnünk kell.

A Mars és a Szaturnusz -energiák váltakozásának köszönhetően életünk folyamán valamennyien megtapasztaljuk a kezdetek és a lezárások, a haladás és a hátráltatás, a stressz különböző típusait. Akiknek születési képletében is fényszöget képeznek, e témák és változataik hangsúlyosabbak, de időszakos hatások esetén (pl tranzitok), mindenkinek kijut belőlük. Attól függően, hogy a Mars vagy a Szaturnusz az erősebb, milyen jegyekben állnak, milyen kapcsolataik vannak más bolygókkal, a horoszkóp milyen életterületeire (házaiba) esnek, milyen az illető tudatossági szintje, sokféle kombináció és kimenetel lehetséges. Ez a bejegyzés csak általános sajátosságokra szorítkozhat.

A Mars – Szaturnusz fényszögekkel rendelkezőkben sokszor tombolnak hatalmas indulatok. E feszültségek tranzithatások esetén is jelen lehetnek: ilyenkor úgy érezzük, „besűrűsödik a légkör”, valamely életterület, téma igen “terheltté” válik. Az indulatok hol elemi erővel törnek ki, hol teljesen elfojtódnak, hol pedig „jegelt”formában, gondosan megtervezett, célirányos, stratégikus lépések révén vezetnek el célunkhoz. A kiváltó impulzusokat ilyenkor sokkal később követi cselekvés (akár hetek, hónapok, sőt évek múlva), de a hatékonyság  egy páncélozott harckocsiéval vetekszik.

Jó esetben a Mars és a Szaturnusz együttműködésének eredménye a folyamatos erőkifejtés, az arra való képesség, hogy rendszeresen és következetesen dolgozzunk céljainkért, hosszú távon is képesek legyünk rájuk összpontosítani. (A két princípium összehangolására való készség megtanulható – sőt, erőpróbáló radix – fényszögek esetén megtanulása  kimondottan FELADATA a szülöttnek. Nem könnyű – melyik szaturnuszi lecke az – de busásan megtérül.) Ha a Mars és a Szaturnusz összefog, bámulatra méltó kitartást ad a képlet tulajdonosának, lehetővé téve számára, hogy akár a legnehezebb körülmények, legnagyobb visszahúzó erők dacára is lépésről- lépésre haladjon, míg célba ér. A totális vereséget követően is képes talpra állni és újrakezdeni.




A stressz

A Mars és a Szaturnusz egyaránt kapcsolatban áll a stresszel. A Mars hozza a konfliktust az életünkbe. Bár komfortzónájába belehülyült civilizációnkban ez a szó negatív asszociációkat kelt és mint ilyen, feltétlenül kerülendő, nem minden konfliktus és stressz rossz. Akkor is stresszhatás ér pl. bennünket, amikor érvényesíteni akarjuk elképzeléseinket a világban, de ellenállásba ütközünk. Mindenkinek vannak késztetései, vágyai, törekvései – irányultságukat a képlet Marsának jegy, házhelyzete, fényszögei mutatják – és ezek konfliktusba kerülhetnek a másokéval. Egyéni elképzeléseink csak ritkán illeszkednek tökéletesen a másokéhoz. Amikor dolgozni kezdünk ezzel a témával, akár azért, hogy egyeztessük és összehangoljuk szándékainkat a többiekével, akár azért, hogy ellenállásukat legyőzve érvényesítsük őket, konfliktusba keveredünk és kisebb-nagyobb irritáció ér bennünket. Ez a folyamat természetes velejárója.

Vezetés közben sem kapcsolhatunk pl. mindig arra a sebességre, amelyikre szeretnénk. Miközben célunk felé tartunk, felgyorsulunk, aztán lefékezünk, ide-oda kanyarodunk, megállunk. Türelmünket sok minden próbára teszi: hol a mögöttünk hajtó forrófejű, aki majdnem belénk szaladt, hol egy állatka ugrik a kocsi elé és le kell fékeznünk, nehogy elgázoljuk. A stressz, a konfliktus ilyenkor adott, nem címkézhető se ilyennek se olyannak. Marsunk ilyenkor abban segít, hogy stressz hatására gyors, ösztönös döntéseket hozzunk, olyanokat, amelyekkel magunkat és másokat is megvédhetjük és eljuthatunk oda, ahova akarunk.

A szaturnuszi stressz egészen más. Szaturnikus természetűek az elénk tornyosuló akadályok, mindaz, ami lelassítja, korlátozza haladásunkat. Amikor el akarjuk érni (Mars), amit szeretnénk, jön a Szaturnusz, határokat szab és azt mondja: „nem, ez nem lehet a tied”. Ha megpróbálunk szembe úszni az árral, vagy nap mint nap félregördíteni a szaturnuszi úttorlaszokat, akkor a stressz kimondottan e princípiumra jellemző formáit éljük át: a szorongást és a frusztrációt. Egy erőpróbáló Szaturnusz -tranzit időszakában meglehet, kitűnő hangulatban ébredünk, azok a nehézségek és bosszúságok azonban , amelyekkel napközben találkozunk, fokozatosan lehervasztják lelkesedésünket, a nap végére pedig teljesen kimerülünk és hatalmába kerít a depresszió.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Egy erős Mars – Szaturnusz tranzit idején – különösen ha a két bolygó még fényszöget is képez a képletünkben (elsősorban nehéz aspektusoknál: együttállás, kvadrát, szembenállás – de nem csak a főfényszögek, hanem a félvadrát és a kvinkunx is ide sorolható) egyszerre ér bennünket a két fajta stressz. Vágyakozunk valamire, nagyon el akarjuk érni, de szándékaink akadályokba ütköznek, megvalósításuk során konfliktusokba kerülünk. Saját merev hozzáállásunk és a különböző autoritásfigurák egyaránt kihívások forrásai lehetnek. Nem nehéz elképzelni hány meg hány olyan helyzet adódhat ilyenkor, amikor a külvilág impulzusaira adott válaszaink, a visszaérkező reakciók kölcsönhatása a kontrollálhatatlan düh, agresszió és gátlástalanság tornádóját szabadítja el.




Julie Dillon: A felszín alatt, 2014

Az elfojtás

De a Szaturnusz a kihívások és a blokkok mellett elfojtásra is utal. És ez a legérdekesebb, egyszersmind legnehezebben kezelhető aspektusa ennek a bolygó kombinációnak. Ha már elég idős vagy, megtapasztalhattad milyen, amikor hosszú ideje elnyelt dühöd egyszer csak -rendszerint a legalkalmatlanabb pillanatban kirobban. A Szaturnusz – Mars aspektusok azokra az életterületekre utalnak, amelyeken kifejezzük dühünket és félelmünket. (Ilyenkor nem csupán a két bolygó jegy-és házhelyzete, hanem az általuk uralt életterületek és az őket érő többi fényszög is vizsgálandó. Tehát az érdemleges válaszhoz megint csak nem lehet egyetlen aspektust kiragadni, hanem a horoszkóp egészét kell vizsgálni. Ilyesmire csak teljes körű konzultáció formájában, nem pedig a kommentszekcióban kerülhet sor.) És az elfojtott energiák nagyon kártékonyak lehetnek. Irányíthatjuk őket befele, amikor is saját pszichénknek ártanak és/vagy szervezetünket rombolják. És – tudatosan vagy tudattalanul – irányíthatjuk őket kifele is, másoknak ártva velük.

Szörny az ágy alatt, Simplearts

Szembesülés a félelmekkel

A Szaturnusz és a Mars olyan bolygók, amelyek felszínre hozzák félelmeinket. A Mars tranzitok olyan eseményeket jelezhetnek, amikor érvényesítenünk kell elképzeléseinket és meg kell védenünk magunkat valamilyen támadástól. A legjobb esetben a Mars segít összeszedni bátorságunkat, hogy szembenézzünk ellenfeleinkkel, kiálljunk magunkért, érvényesítsük akaratainkat. Mars típusú félelem a vereségtől, az impotenciától való félelem, a vizsgadrukk, stb.

A képzeletünkben lejátszott legrosszabb forgatókönyvektől való félelmek szaturnikus természetűek. A Szaturnusznak köszönhetően vagyunk tudatában a lehetséges nehézségeknek, kockázatoknak, a fizikai vagy fogalmi struktúrák jelentette korlátozásoknak – és ez nagyon jó. Azonban a Szaturnusz hatására képzeljük el azt is, hány -féle módon fogunk kudarcot vallani, vagy hogyan lehet a dolgoknak rossz végük. Ha túlságosan beleéljük magunkat e negatív lehetőségekbe, a szaturnikus félelmek akár le is béníthatnak.

Harc az autoritásfigurákkal

Szaturnusz – Mars konfliktus érhető tetten akkor is, amikor lázadozunk a különböző autoritásfigurák ellen. Hogy ez a lázadozás jogos vagy sem, helyzete válogatja. Számos olyan ország van a világon, ahol a társadalmi struktúrák és a törvények az egyén legelemibb jogait is korlátozzák, a szaturnuszi rettegés áthatja a mindennapokat. Az 1989-es kínai Tienanmen téri lázadás, a 2017 decemberi – 2018 januári iráni felkelések tökéletesen indokoltak voltak; a tiltakozó akciókat kegyetlenül vérbe fojtó államgépezet a Szaturnusz legsötétebb arcát mutatta.

A Tienanmen téri tüntetések 1989 április 15 és június 4 között zajlottak. 1989 április 30 – június 16 között a Mars a Rákban haladt, május folyamán oppozíciót képezve a Bak Szaturnusszal. Adott helyzetben a fallban levő Marsnak akkor sem voltak esélyei az otthonában tartózkodó Szaturnusszal szemben, ha trigont kapott a Skorpióban szintén otthon levő Plútótól. A szembenállás május 21-én pontosult be, és ezt követően felgyorsultak az események. „Május végére a keményvonalasok kerültek előtérbe a pártban, akik egyértelművé tették: véget kell vetni az ellenállásnak. Gorbacsov látogatása után, a nemzetközi média is elhagyta az országot, így minden akadály elhárult. Ekkorra már a tüntetők körében is nézeteltérések alakultak ki, gyorsan csökkent a tiltakozók létszáma.
Június 2-án éjjel, 3-án hajnalban a hadsereg megpróbálta megtisztítani a teret, de ez a kísérlet is diákok ellenállásába ütközött”– írja a Ritkán látható történelem című portál, amelyen felkavaró sajtófotók láthatók az eseményekről. A tankok által eltaposott halott fiatalokról, hullahegyekről, vérrel borított sebesültekről készült képeket csak erős idegzetűeknek ajánlom. A vérfürdőre a Mars – Szaturnusz oppozíció felbomlása után került sor.

Erőszak a Tienanmen téren, ABC News

Máskor viszont -mint az utóbbi években Nyugat-Európában is mindennapossá váló terrorcselekmények esetén – éppen az ellenkezőjéről van szó: erőszakos csoportok akarják rákényszeríteni középkori törvényeiket demokratikus társadalmi struktúrákra. Magától értetődő, hogy velük és támogatóikkal szemben a Szaturnusz teljes szigorával és eszköztárával kell fellépni.




Mi a teendő ?

Diszharmonikus Mars – Szaturnusz kapcsolat (akár átmeneti jellegű, tehát direkció és/vagy tranzit, akár születési képletünk sajátossága,tehát tartós hatás) esetén valószínű, hogy frusztráló események érnek bennünket (pl. elgondolásaink megvalósítását a külvilág, apafigurák, felettesek, életszerűtlen törvények, betegségek nehezítik vagy teszik lehetetlenné ).

Születési képletekben e fényszögek rendkívül frusztráló élményekre is utalhatnak, amelyek alaposan próbára teszik a szülött erejét. Bővebben: Erőpróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek a horoszkópban. Életüket gyakran végigkísérik azok az események, amelyek miatt akadályozottnak, gyengének, erőtlennek, védekezés képtelennek érzik magukat. Sokszor valóban nem állnak rendelkezésükre külső eszközök, amivel enyhíthetnének kiszolgáltatottságukon és/vagy jelentős lépéshátránnyal indulnak. Fiatalságukat gyakran keseríti meg egy durva, rideg, brutális apafigura. Az ilyen frusztrációkat követően a férfiak általában soha nem érzik magukat elég férfiasnak (gyakran ezt a kisebbrendűségi érzést kompenzálják túl férfiasságuk túlhangsúlyozásával). A nők erőszakos partnert vonzhatnak be, aki vagy fizikailag is bántalmazza őket vagy átvitt értelemben igyekszik izzé – porrá zúzni identitásukat. (Szerencsésebb esetben, azaz magasabb tudatossági szinten az illető „csak” ugyanolyan nehézsúlyú birkózó, mint ők, de a mérkőzések barátiak maradnak. Sokszor választhatnak veszélyes szakmában- pl fegyveres testületnél, különleges alakulatoknál – dolgozó társat is.)

Bár amikor történnek, rendszerint nem így éljük meg őket, ezek az élmények arra szolgálnak, hogy megtanuljuk, hogyan uralkodjunk agressziónkon és hogyan kezeljük haragunkat vagy türelmetlenségünket.

Mindez korántsem jelenti, hogy ha pofon vágnak, buzgón oda kell tartanunk másik orcánkat is, vagy – ahogy a new ages szellemi iskolák tanácsolják – felül kell emelkednünk dühünkön, „el kell engednünk” azt. A tudattalanba száműzött forrongó Mars energiák ugyanis agressziót és erőszakos eseményeket, visszautasítást vonzhatnak életünkbe, testi szinten pedig súlyos gyulladásos betegségeket. A vakbélgyulladás, hallószervek, fogak gyulladása is tipikusan ilyen.

Belegondolva, hogy a Mars egyik fontos funkciója a túléléssel kapcsolatos, talán saját dühünket is megértőbben kezeljük. Hiszen ahogy, Erin Sullivan írja a Szaturnusz tanításaiban, a“túlélésre késztető ösztön akkor ébred fel, amikor személyes integritásunkat komoly fenyegetés éri. Amikor megtámadják méltóságunkat vagy tisztességünket, természetes, ha valamelyest dühösek leszünk. Ennek a haragnak az eredete az elpusztításunk miatti félelem”.

Diszharmonikus Mars – Szaturnusz tranzitoknál azonban annyira sem jó ölet kritikátlanul szabad folyást engedni dühünknek, mint általában, hanem meg kell tanulni olyan mederbe terelni, hogy értünk dolgozzon és ne ellenünk. Ez tehát semmiképp sem elnyomását jelenti. Ki kell hát találnunk, hogyan terelhetnénk megfelelő mederbe, melyik a karakterének leginkább megfelelő terület ( Ez a személyi horoszkóp adottságaiból derül ki.)

Ha ugyanis a Marsnak megvan a saját tere, amelyen belül természetes agressziónkat le tudjuk vezetni, akkor az felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy valóban alkotó élet megteremtéséhez. Mindehhez most olyan szaturnikus erényeket is életünk részévé kell tennünk, mint a kivárás, a megfelelő időzítés, önfegyelem, módszeresség, tervszerűség. Ez a lehetőség harmonikus Mars – Szaturnusz kapcsolatoknál (szextil, trigon) sokkal könnyebb, mint erőpróbáló fényszögek esetén.

A Mars és a Szaturnusz nehéz aspektusait leghatékonyabban oly módon kezelhetjük, ha legfontosabb céljainkra koncentrálunk, és akkor is haladunk, lépésről-lépésre rakosgatva lábainkat, ha úgy érezzük, egy helyben toporgunk vagy nem vagyunk biztosak benne, hogy valaha is elérjük célunkat. A testi- lelki állóképesség növelése (ld. Növeljük állóképességünket, Hogy bírod a gyűrődést ?) úgyszólván kötelező házi feladat ilyenkor. Ez természetesen nem csak a tranzit időszakában kell a hétköznapok részévé tenni; akiknek azonban a születési képletében is van ilyen fényszög, még jobban kell figyelniük rá. Bár a Mars – Szaturnusz aspektusok balesetveszélyesek, az intenzív erőkifejtés (sport, fizikai munka) sokat segíthet egészséges mederbe terelésükben. Az energiák „finomhangolására” persze a különféle harcművészeti irányzatok, egyes jóga típusok (pl. hatha-, Iyengar -, Vinyasa ) sokkal alkalmasabbak.

Végül, de nem utolsó sorban a belső tartalmakkal (pl álomképek, fantáziák) való munka is hatékonyan oldhatja az energiablokkokat, irányíthatja rá a figyelmet haladási irányokra akkor is, amikor a külvilágban látszólag el van torlaszolva az út. (E módszer különösen vizes jegyben – tehát Rákban, Skorpióban, Halakban álló Mars esetén lehet eredményes.) Sokszor magára a torlasz okára is fény derülhet ily módon, és ez a helyzet teljes átértékeléséhez is vezethet. Kiderülhet pl hogy az adott korlát nem csak elválaszt, hanem meg is véd, egészséges kereteket ad – és inkább örülni kellene ottlétének, mint hadakozni ellene. Más esetekben azonban valóban túl kell jutni rajta, de nem biztos, hogy erre az a legjobb módszer, ha fejjel megyünk neki. (Mars-Szaturnusz erőpróbáló fényszögeknél ez szinte soha nem a legjobb módszer…) Az álmokkal, belső képekkel végzett munka során viszont ráérezhetünk: hogyan lehetne megkerülni ezt a falat, átrepülni felette vagy éppenséggel kiásni magunkat alatta. Fontos tudnivaló: a vizualizálást, rajzolgatást előbb-utóbb konkrét tetteknek kell követnie; a módszer csak ilyenkor hatékony !





Kapcsolódó

Az archetipálsi Mars (Linda Reid)

A Mars – általános tudnivalók

Mars – Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópban

Harmonikus Mars – Szaturnusz fényszögek

Mars – Szaturnusz kvadrát

Mars- Szatunusz együttállás: áttörés vagy összeomlás ?

Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok: a megvalósítás és érés ciklusai

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Így kezeld a dühödet !

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Növeljük állóképességünket !

Hogy bírod a gyűrődést?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!