Mars – Szaturnusz kvadrát

Tranzithatásként a Mars – Szaturnusz kvadrát arra utalhat, hogy felelősségeink és kötelezettségeink súlya alatt roskadozunk, hatalmas nyomás nehezedik ránk, hogy mielőbb tető alá hozzuk teendőinket, haladásunkat ugyanakkor késedelmek és akadályok nehezítik. Azonban, megértve a fényszög üzenetét, ennek az időszaknak nem kell szükségszerűen a frusztrációk jegyében telnie.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Általános tudnivalók

Általánosságban véve a két bolygó erőpróbáló kapcsolata ugyanis azt sejteti, hogy a marsikus energiák nem áramolhatnak egyenletesen, hanem valamilyen akadályba ütköznek. A Mars fejjel megy neki a Szaturnusz– állította falnak, míg a Szaturnusz ellenáll a Mars nyers erőinek Az impulzusok hol totálisan elfojtódnak, passzív- depresszív állapotokat (bővebben a Szaturnusz princípiuma és a depresszió, Az elnyelt életerő felszabadítása), fizikai vagy lelki értelemben vett kiszolgáltatottságot idézve elő, hol pedig kiszámíthatatlanul és nem is mindig a legalkalmasabb időben és helyszínen robbannak. (Asztrológiát tanulók figyelmébe: Kordován Vid Önismeret és párkapcsolat a horoszkóp tükrében című könyvében nagyon plasztikusan írja le ezt a mechanizmust.)




Diszharmonikus Mars – Szaturnusz kapcsolat (akár átmeneti jellegű, tehát direkció és/vagy tranzit, akár születési képletünk sajátossága,tehát tartós hatás) esetén valószínű, hogy frusztráló események érnek bennünket (pl. elgondolásaink megvalósítását a külvilág, apafigurák, felettesek, életszerűtlen törvények nehezítik vagy teszik lehetetlenné ). Bár amikor történnek, rendszerint nem így éljük meg őket, ezek az élmények arra szolgálnak, hogy megtanuljuk, hogyan uralkodjunk agressziónkon és hogyan kezeljük haragunkat vagy türelmetlenségünket.

Mindez korántsem jelenti, hogy ha pofon vágnak, buzgón oda kell tartanunk másik orcánkat is, vagy – ahogy a new ages szellemi iskolák tanácsolják – felül kell emelkednünk dühünkön, „el kell engednünk” azt. A tudattalanba száműzött forrongó Mars energiák ugyanis agressziót és erőszakos eseményeket, visszautasítást vonzhatnak életünkbe, testi szinten pedig súlyos gyulladásos betegségeket. A vakbélgyulladás, hallószervek, fogak gyulladása is tipikusan ilyen.

Belegondolva, hogy a Mars egyik fontos funkciója a túléléssel kapcsolatos, talán saját dühünket is megértőbben kezeljük. Hiszen ahogy, Erin Sullivan írja a Szaturnusz tanításaiban, a “túlélésre késztető ösztön akkor ébred fel, amikor személyes integritásunkat komoly fenyegetés éri. Amikor megtámadják méltóságunkat v. tisztességünket, természetes, ha valamelyest dühösek leszünk. Ennek a haragnak az eredete az elpusztításunk miatti félelem”.

Diszharmonikus Mars tranzitnál azonban annyira sem jó ölet kritikátlanul szabad folyást engedni dühünknek, mint általában, hanem meg kell tanulni olyan mederbe terelni, hogy értünk dolgozzon és ne ellenünk. Ki kell hát találnunk, hogyan terelhetnénk megfelelő mederbe, melyik a karakterének leginkább megfelelő terület ( Ez a személyi horoszkóp adottságaiból derül ki.)

Ha ugyanis a Marsnak megvan a saját tere, amelyen belül természetes agressziónkat le tudjuk vezetni, akkor az felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy valóban alkotó élet megteremtéséhez. Mindehhez most olyan szaturnikus erényeket is életünk részévé kell tennünk, mint a kivárás és a megfelelő időzítés.

A Mars és a Szaturnusz nehéz aspektusait leghatékonyabban oly módon kezelhetjük, ha legfontosabb céljainkra koncentrálunk, és akkor is haladunk, lépésről-lépésre rakosgatva lábainkat, ha úgy érezzük, egy helyben toporgunk vagy nem vagyunk biztosak benne, hogy valaha is elérjük célunkat.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Egészségi vonatkozások

Mint fentebb már szó volt róla, akár tranzitként/direkcióként, akár a személyi horoszkópban jelennek meg, a Mars – Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatainak, egészségi vonatkozásaik is vannak. A teljesség igénye nélkül néhány:

Túlterheltség és kiégés.„A tranzit hajlamosít a kiégésre, de csak akkor , ha egy hosszan elnyúló, nem kielégítő tevékenységgel eltöltött időszak után áll be. A kiégés akkor következik be, ha az ambíció kedvéért túl sokáig fojtottuk el a spontaneitást. Azt hihetjük, hogy borzasztó nagy a felelősségünk és a hatékonyságunk, éjjel – nappal dolgozunk célunk elérése érdekében, de közben soha nem engedünk teret természetünk játékos oldalának. A stressz és a kiégés általában valami végzetes helyzet eredménye szokott lenni, pl. ha egy megrázkódtató szituációt azért kell folyamatosan elviselnünk, mert egyszerűen muszáj teljesítenünk. Márpedig, ha hosszú időn keresztül elfojtjuk természetes, impulzív reakcióinkat, akkor belül kumuláljuk a haragot. A Mars – Szaturnusz kapcsolatban megélt harag kétféle módon nyilvánulhat meg: robbanásban vagy depresszióban– foglalja össze Erin Sullivan a Szaturnusz tanításai c. könyvében

Csökkent életerő. „A Szaturnusz Marsot érintő tranzitja általában csökkenti a libidot, az életerőt. Ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha energiáinkat meg akarjuk őrizni . Ha a reménytelenség, az apátia vagy a depresszió érzései lesznek úrrá rajtunk, az a legtermészetesebb felszólítás arra, hogy nézzünk önmagunkba, és keressük meg, hol, merre szivárognak el értékes energiáink”(Sullivan)

Külső – belső önszabotázs. Depresszió, különböző gyulladásos betegségek, csonttörések, balesetek, önromboló, autoagresszív viselkedés (szélsőséges esetben akár öngyilkosság, gyilkosság is).

Allergiás tünetek és társaik. Az allergiás tünetcsoport nagyon sok estben az agresszív energiák blokkoltságára utal. (Ha belegondolunk, hogy ahhoz is szükségünk van egy adag agresszióra, hogy beleharapjunk egy almába, ill. immunrendszerünk egészséges működése is az agresszivitás elvén alapszik, ez nem is akkora erény, mint amilyennek neveltetésünk előítéletei láttatják). Mint Rüdiger Dahlke : Az agresszió mint esély című könyvében részletesen kifejti, a marsikus energiák ilyenkor nem a karakterüknek megfelelő mederben áramlanak, így a valóságos ellenség helyett olyan szimbolikus ellenfelekre támadnak, mint a pollen vagy a macskaszőr.



Kollektív szint

Kollektív szinten a Mars – Szaturnusz diszharmonikus kapcsolata arra utalhat, hogy az autoritás- személyekkel való konfliktusok is gyakoribbá válnak, mint általában. Ebbe a fegyveres összetűzések is beletartoznak (pl. tömegoszlatás, zavargások, csoportosan vagy magányosan elkövetett terrorakciók, tömegpusztító fegyverekkel való erődemonstráció, aminek azonban rossz vége is lehet, stb).



Kapcsolódó

Így kezeld a dühödet !

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Robert Hand : Mars – Szaturnusz kvadrát tranzitként

Az archetipális Mars (Linda Reid)

Mars- Szaturnusz kapcsolatok

Erőpróbáló Mars- Szaturnusz fényszögek a horoszkópban

A Mars princípiuma az asztrológiában

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Mars – Szaturnusz együttállás: áttörés vagy összeomlás ?

Növeljük állóképességünket !

Hogy bírod a gyűrődést ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!