Vénusz – Plútó aspektusok: végzetes vonzerő

A Vénusz – Plútó aspektusok erőteljesen hajlamosítanak a „végzetes” vonzalmakra. Aphrodité istennő (Vénusz) igen erős volt és kontrollálhatatlan szenvedéllyel sújthatta a nőket és férfiakat, őrületbe és romlásba taszítva azokat, akik megsértették. Amikor a szépséges Vénuszt a Plútó sötét, erőteljes esszenciája hatja át, csábító, intenzív érzelmeket felkorbácsoló, szenvedélyes viszony lehet a végeredmény. Az Astrology Place Membership cikkét saját észrevételeimmel egészítettem ki.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Vénusz a horoszkópban azt képviseli, amire vágyunk az életben és amilyen szerelmi kapcsolatot akarunk. Az emberi kapcsolatok igen komplexek és az elmúlt évek során rohamos változásokon mentek keresztül. Manapság a társulások sokféle, alternatív formáit láthatjuk: hosszú távú élettársi kapcsolatokat, biszexuális kapcsolatokat, meleg házasságokat, stb. Azonban nincs olyan kapcsolat, amely ne lenne leírható az asztrológia paramétereivel. Ha valami, az asztrológia fényesen bizonyítja, hogy a szerelemben bizonyos, a psziché mélyén gyökeredző archetípusos mintázatok érvényesülnek, kapcsolatainkat pedig ezek az asztrológiai szimbólumok színezik át és formálják.

A Vénusz – Plútó aspektusok pl különösen hajlamosítanak a „végzetes” vonzalmakra. Aphrodité istennő (Vénusz) igen erős volt és kontrollálhatatlan szenvedéllyel sújthatta a nőket és férfiakat, őrületbe és romlásba taszítva azokat, akik megsértették. Amikor a szépséges Vénuszt a Plútó sötét, erőteljes esszenciája hatja át, csábító, intenzív érzelmeket felkorbácsoló, szenvedélyes viszony lehet a végeredmény. A Végzetes vonzerő (1987) című film szemléletes példája a Vénusz – Plútó sötétebb oldalának. A film főszereplője megszállottan szerelmes egy nős férfibe. Az Alexet alakító Glenn Close asztrológiai szempontból is ideális választás erre a szerepre. Születési képletében a Vénusz a Deszcendensén áll, és szembenállást képez 12 házas, de Aszcendense közelében levő Plútóval.

Glenn Close horoszkópja. Forrás: Astrodienst

(Glenn Close képletéről nagyon sok mindent lehetne még mondani. Amit most dióhéjban hozzátennék: ha a Szaturnusz nem is áll együtt a Plútóval, egymás közelében vannak és a 12 házban. A Plútó, a 8 házas Halak Mars és Merkúr, valamint a 3 házas Neptun egy Yod formáció része. Ez meglehetősen nehezen kezelhető kombináció. A helyzeten sokat javít, hogy a Neptun egyszersmind trigont képez a Descendenssel és a Vénusszal, a Szaturnusz pedig a Nappal és a Jupiterrel képez nagy trigont. Így Glenn Close abban a szerencsés helyzetben van, hogy a filmvásznon meggyőzően jelenítheti meg a személyiségzavaros főhősnőt, de neki magának, talán épp az ilyen egészséges levezetési módoknak köszönhetően, nem kell mindennapi életében hasonló tüneteket produkálnia – ford megj.) Glenn 2008 – ban így nyilatkozott. „A férfiak még mindig megkeresnek és ilyesmiket mondanak: ‘halálra rémítettél.’ Néha pedig így hálálkodnak: ‘Megmentetted a házasságomat’” (Az alábbi linken megtekinthető  a film szinkronizált változata)

Az ilyenfajta szerelmi fixáció tragédiája abban rejlik, hogy az illetőnek elemi igénye van a másik birtoklására. A birtoklási vágy a bizonytalanságból fakad, és a szülött emiatt még apróságokat is a kapcsolat biztonsága ellen irányuló fenyegetésként érzékelhet. A Vénusz – Plútó típusoknak nehezükre eshet barátságot fenntartani a másik féllel a szakítást követően. Nem akarok olyasmit állítani, hogy ez sosem fordulhat elő, de nagyon sok függ attól, mi módon ért véget a kapcsolat. A szakítás olyan élmény, amelyben szinte mindenkinek része volt. A kapcsolat vége lehetőséget ad számunkra, hogy visszaszerezzük önmagunkat és levonjuk társulásunk tanulságait. A Vénusz szimbóluma a tükör, és többek között a másokra kivetített tartalmakat képviseli.

A Végzetes vonzerő című film egyik jelenete

(Harmonikus – együttállás bizonyos típusai, trigon, szextil – és a képlet többi elemével összhangban levő Vénusz – Plútó aspektusok könnyebben kezelhetők, ugyanis ilyenkor valószínűbb, hogy a képlet tulajdonosa olyan társat talál, akinek érzelmi igényei összhangban vannak az övével. Így aztán az időnként érzelmi viharoktól sem mentes kapcsolat alapvetően boldogító. Problémássá akkor válik a helyzet, ha a Vénusz és a Plútó nehéz fényszögben vannak egymással -pl bizonyos típusú együttállások, félkvadrát, kvadrát, szembenállás, kvinkunx- és a horoszkópban ráadásul még erőteljes és diszharmonikus Szaturnusz, Uránusz – hatások is érvényesülnek. Bár a Szaturnusz és az Uránusz egész másképp nyilvánul meg, közös vonásuk, hogy ilyenkor a távolságtartásra (Szaturnusz) hajlamosító, a kapcsolatot destabilizáló (Uránusz) tendenciák belülről fakadnak, de az illető úgy érzi, mintha a partnerből/ külvilágból érkeznének. Ugyanis, legalábbis az élet első felében nem mindig képes összeegyeztetni azt a belső ellentétet, (akkor sem, ha intellektusa révén megérti) hogy egyszerre vágyik intenzív, mély közelségre és igényli a távolságtartást, függetlenséget. Így aztán a „másik” lesz az, aki nem képes ugyanúgy kötődni, ugyanolyan szenvedéllyel égni, mint ő, a kapcsolatot egy „harmadik” fenyegeti, és az egésznek semmi de semmi köze a képlet tulajdonosának kötődési problémáihoz. Az is gyakori ilyenkor, hogy az illető rögeszmésen vonzódik az elérhetetlen partnerekhez; minél kevesebb esély van a beteljesülésre, annál megszállottabban tapad.- ford megj)
Emlékszem, olvastam egyszer egy történetet egy Vénusz – Plútó szembenállással rendelkező hölgyről, aki nagyon szenvedett partnere beteges féltékenységétől. A férfi végül egy mentálhigiénés központhoz fordult segítségért, és megtanulta jobban kezelni féltékenységét. Csakhogy a hölgy nem tudott mit kezdeni párja megváltozott viselkedésével, és oda hatott, hogy az függessze fel a foglalkozásokat. A nőnek ugyanis titokban annyira imponált partnere figyelme, odaadása és intenzitása, hogy még kontrolláló és időnként bántalmazó viselkedését is elnézte neki. A férfi rögeszmés ragaszkodásának köszönhetően nagyobb biztonságban érezte magát. Amikor a terápia hatására partnere viselkedése megváltozott, a hölgy Plútó -projekciója nem tudott megtapadni rajta, így egyre kényelmetlenebbül érezte magát.

A Vénusz – Plútó aspektusok célja maradéktalanul megtapasztalni egy párkapcsolat mélységeit és magasságait úgy emocionális mint szexuális szinten. A szülött gyakran ugrik fejest az érzelmek feneketlenül mély vizeibe, hiszen a Plútót sosem elégítik ki a könnyed vagy felszínes kapcsolatok.

„A Plútó megmutatja a Vénusznak mi rejtőzik a virágok és az romantikus udvarlás elegáns gesztusai mögött. Ez a feltárás gyakran nem túl „szép” és egész biztos, hogy nem „tisztességes” . Egy olyan Vénusz – Plútó aspektussal rendelkező egyén előtt, aki még nem érkezett el az élet deléhez, valószínűleg még nem tárult fel a sorsa. Később azonban megmutatja magát: ezért hozzák összefüggésbe ezeket az aspektusokat a tönkrement házasságokkal. A Vénusz – Plútó kapcsolatok szerelmi háromszögek kialakulására is hajlamosítanak. Ezek se nem fair se nem kívánatos dolgok, de az élet tényei. Általában rögeszmés, megszállott viselkedést váltanak ki az érintettekből és jelentős szenvedést okoznak nekik. A Vénusz – Plútó nem olyan lezser és „felszabadult”, mint a Vénusz – Uránusz (ld együttállás, kvadrát, szembenállás) és nem is önfeláldozó mártír, mint a Vénusz – Neptunusz. Olyan személyiségvonások társíthatók hozzá, mint a büszkeség, a szenvedély, az intenzitás és gyakran a fájdalmasságig fajuló lojalitás. De ez az intenzív szenvedély kéz a kézben jár a gyűlölettel, bosszúvággyal, árulással, veszteségekkel, manipulációval és annak az illetőben rejlő potenciálnak a felismerésével, hogy képes elpusztítani azt, amit/akit a legjobban szeret.” Liz Greene: The Astrology of Fate (A végzet asztrológiája)

 

Forrás: The Astrology Place Membership

A bejegyzés illusztrációi : jelenetek a Végzetes vonzerő (1987) című filmből, Michael Douglas (Dan Gallagher) és Glenn Close (Alex Forrest)
Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Kapcsolódó

A Plútó archetípusa

Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt

Vénusz – Plútó tranzitok

Veszedelmes viszonyok

Amikor nő a zaklatód

A mérgező kapcsolatokról – más szemszögből

Megszállott szerelem: Medeától Don Joséig

Vénusz a Skorpióban: a boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető

Plútó a Mérlegben : nem tudok élni nélküled

Plútó a VII házban

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!