A mérgező kapcsolatokról – más szemszögből

Ha egy mérgező partnerrel maradsz, meglehet, te magad is az vagy

„Amikor kapcsolatunk egészségtelennek tűnik, főleg ha már hosszú időt töltöttünk benne, kezd az az érzésünk lenni, hogy csapdájába estünk. De jó kérdés, valóban csapdában vagyunk-e, vagy azért vagyunk hajlandók ilyen készségesen benne maradni, mert mi magunk is toxikusak vagyunk ? Az effajta nézőpontváltás meglehetősen kellemetlen lehet, és ezt valószínűleg sokunk nem akarja beismerni. Mindannyian emberek vagyunk, és azt érezzük a legnagyobb kihívásnak, hogy személyes felelősséget vállaljunk életünkért. Ezért vagyunk hajlamosak másokat, a körülményeket, a balszerencsét vagy magát az életet okolni.” Az Elephant Journal című jóga – magazinból lefordított cikk nem asztrológia, hanem pszichológiai szempontból tárgyalja a mérgező kapcsolatok témáját. Röviden, velősen, közérthetően. 

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Rossz kapcsolatok beeshetnek.

Valamennyiünknek volt legalább egyszer része bennük élete folyamán. Valamennyien megszenvedtük következményeit és tisztában vagyunk azzal, mennyire kártékonyak ezek érzelmi és szellemi egészségünkre.

Rossz kapcsolatok alatt olyan társulásokat értek, amelyekben partnereink elnyomnak, lehurrognak bennünket, vádaskodnak, ítélkeznek fölöttünk, magától értetődőnek veszik jelenlétünket vagy nem tisztelnek. Talán túlságosan manipulatívak, vagy saját démonaikkal küzdenek, ami közvetett módon felébreszti a mieinket.

Mindeme sajátosságok miatt nem túl szerencsés ragaszkodnunk az ilyen partnerekhez. Ettől függetlenül velük maradunk, mert úgy tűnik, képtelenek vagyunk szakítani.



Számos oka lehet annak, miért maradunk egy „mérgező” partner mellett. Talán abban reménykedünk, hogy kapcsolatunk helyrejön, vagy talán tisztában vagyunk vele, hogy partnerünk nem hozzánk való, de várjuk az alkalmas pillanatot, amikor távozhatunk. És néha- de nem minden esetben – a kapcsolat tényleg megjavul, vagy végre összeszedjük magunkat és elmegyünk.

(A mérgező kapcsolatokhoz való ragaszkodás okainak felderítését horoszkópelemzés, a menjek vagy maradjak kérdését pedig a partnerek képletének összehasonlítása, ún. szinasztria segíthet eldönteni.- ford. megj)

Amikor kapcsolatunk egészségtelennek tűnik, főleg ha már hosszú időt töltöttünk benne, kezd az az érzésünk lenni, hogy csapdájába estünk. De jó kérdés, valóban csapdában vagyunk-e, vagy azért vagyunk hajlandók ilyen készségesen benne maradni, mert mi magunk is toxikusak vagyunk ?

Az effajta nézőpontváltás meglehetősen kellemetlen lehet, és ezt valószínűleg sokunk nem akarja beismerni. Mindannyian emberek vagyunk, és azt érezzük a legnagyobb kihívásnak, hogy személyes felelősséget vállaljunk életünkért. Ezért vagyunk hajlamosak másokat, a körülményeket, a balszerencsét vagy magát az életet okolni.

Pedig az egyenlet nagyon egyszerű jelen esetben: az egészséges emberek vonzódnak egymás társaságához. Ugyanennek igaznak kell lennie a beteg emberekre is. (A metafizika egyik alaptörvénye, mely szerint a hasonló a hasonlót vonzza ebben az esetben is érvényesül – ford megj)




Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A kapcsolatok nagy részében általában az egyik fél okoz fájdalmat és a másik elviseli, bár sokszor szerepet is cserélünk, és folyamatosan váltogatjuk e szerepeket. Ám  miközben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a fájdalmat okozó fél toxikus, ugyanennyire mérgező lehet az a fél is, aki elviseli ezt a fájdalmat anélkül, hogy ne lenne következménye párja viselkedésének.

A „mérgező” szó alatt azt értem, hogy maradt még munka bőven. Ritkán vagyunk tudatában saját destruktivitásunknak, de mindig vannak olyan személyiségrészeink, amelyeket meg kell gyógyítanunk és olyan megoldatlan témáink, amelyeket kezelnünk kell.

Voltak mérgező kapcsolataim, de egyikben sem azért maradtam, mert annyira szerelmes lettem volna, hanem megszokásból. Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy valamennyi korábbi partnerem ugyanazokat a fájdalmas érzéseket ébresztette fel bennem, és ugyanezek az érzelmek folyamatosan felbukkantak azt követően is, hogy partnereket váltottam.

Ez mindaddig így történt, amíg nem voltam képes szembesülni saját mérgező mivoltommal, nem világítottam rá saját részességemre a helyzet kialakulásában és saját megoldatlanságaimra. Ezt követően aztán meg tudtam szakítani a toxikus kapcsolatok láncolatát.

Jelenlegi kapcsolatom nem problémamentes, de egy dologban egészen biztos vagyok: partnerem is én is tudatosan kezeljük problémáinkat, ami egészségesebbé teszi kapcsolatunkat. Megtaláltuk a módját, hogy mentálisan és érzelmileg is közös nevezőre jussunk.

De egyikünk sem lenne képes elvégezni az ehhez szükséges belső munkát, ha korábban nem ment volna bele rossz kapcsolatokba.

Valamennyien hajlamosak vagyunk ragaszkodni ahhoz, akik most vagyunk, és jelenlegi önmagunkkal rezonáló dolgokat vonzunk életünkbe. És ez nem csak romantikus kapcsolatainkra igaz. Ha olyan munkahelyeken és helyzetekben rekedünk, amelyek boldogtalanná tesznek bennünket, olyan társas viszonyokban, ahol nem értékelnek, elnyomnak bennünket, ez azt tükrözi, hogyan érzünk valójában saját magunk iránt. Következésképpen: ha boldogtalan kapcsolatban maradunk, ez annak a jele, hogy valamely személyiségrészünket meg kell gyógyítanunk.

Nem szégyellem kimondani, hogy régebben mérgező partnerek mágnese voltam. Életem nagy részét toxikus kapcsolatokban töltöttem, de csak most jöttem rá, miért maradtam bennük. Csak most ismerem fel, miért maradtam olyan kapcsolatokban, amelyek érzelmi indítógombjaimat nyomogatták, borzalmasan éreztem magam bennük és aláásták önbecsülésemet. Abban reménykedtem, hogy megváltoznak, vagy segítenek majd boldogabb életet élnem, de az az igazság, hogy éppen abban a formában szolgálták fejlődésemet. Híven tükrözték valamennyi hiányosságomat. Nekem kellett megváltoznom, hogy kezembe vegyem életemet.

Mindaddig mérgező partnereket fogunk tehát bevonzani életünkbe, amíg meg nem tanuljuk rajtuk keresztül mindazt, amit meg kell tanulnunk önmagunkról. Rajtuk keresztül szabadulunk meg saját mérgező mintáinktól is és élhetünk teljesebb, egészségesebb életet.

 

Elephant Journal

 

Kiemelt kép :  „Toxikus” – Ben Heine belga fotóművész Johannes Vermeer Lány, gyöngyház fülbevalóval című festménye által inspirált montázsa. Forrás : Daily Mail




 

Kapcsolódó:

Illik hozzám a párom ?

Párkapcsolat – tematikus oldal

Veszedelmes viszonyok

Valóban szereted magad ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!