Néhány tudnivaló a Yod-alakzatokról

„Egyik tanítványom egyszer azt kérdezte, hajtóerőt képvisel-e a yod. Azt válaszoltam, nem annyira hajtóerőként érzékelem, hanem inkább úgy tűnik számomra, hogy a világegyetem rád mutat és így szól hozzád: Fordulóponthoz érkeztél. Életed meg fog változni”. Carol Rushman ( Forrás: The Astrology Place Membership)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az Isten ujjaként is ismert Yod – alakzat (egyenlő szárú háromszög) akkor áll össze, amikor két, egymással szextilben, 60°-os fényszögben – levő bolygó egy- egy kvinkunxot, 150 °-os fényszöget képez egy harmadikkal. Ez a harmadik, a háromszög csúcsán levő bolygó, amelynek irányába „Isten ujja” mutat, megkülönböztetett figyelmet érdemel. Utalhat arra, hogy a képlet tulajdonosa különleges dolgokra hivatott, nem mindennapi életutat jár be, és gyakran hozható kapcsolatba sorsfordító eseményekkel is. Úgy tűnik, számos asztrológus van azon az állásponton, hogy a yod valamilyen értelemben vett végzetszerű dolgokkal áll kapcsolatban, és az általa összekötött területeken nagyon nagyfokú alkalmazkodásra van szükség. Karen Hamaker Zondag szerint azok, akiknek yod formációk vannak képletükben, gyakran küzdenek bizonytalansággal és bizonyos, szokatlan körülmények nagy szerepet játszanak életükben.

„A kvinkunx (ami egymástól 150°-ra levő bolygókat köt össze) pontosan ugyanígy viselkedik. Minél pontosabb a születési képletben, annál feszültebb helyzeteket jelez: bizonyos körülmények akadályozzák a többiekben rejlőket. Egyetlen módon tudom magyarázni: folyamatosan olyan lehetőségek merülhetnek fel, amelyek egyszersmind akadályok is”. Astrologically Speaking

A kvinkunxot olyan tényezőnek tekintik, amely igen irritálóvá teszi a személyiséget, hiszen egymástól nagyon különböző jegyek tulajdonságait ötvözi magában: gondoljatok a Kos Szűz, Bika- Nyilas, IkrekSkorpió, RákVízöntő párokra. Míg ezek a jegyek sajátos módon el vannak bűvölve egymástól, ez a vonzalom egyik pillanatról a másikra taszításba csaphat át. Az asztrológusok nagyjából egyetértenek abban, hogy a Yod – alakzatok lehetőséget nyújtanak egymástól idegen energiaformák egyesítésére. Liz Greene olyan barátságokhoz hasonlítja a kvinkunxot, ahol megpróbáltok kijönni egymással, és mégis, mindig elhangzanak azok a bizonyos szúrós kis megjegyzések, az este pedig fagyos hangulatban ér véget. Yod fényszög esetén még nagyobb a feszültség, hiszen ez gyakorlatilag egy dupla kvinkunx.






Liz Greene & Howard Sasportas -The Inner Planets: Building Blocks of Personal Reality (A belső bolygók: a személyes valóság építőkövei) :

„Láttatok valaha olyan régi cowboy -filmeket, amelyekben a két lasszós farmer bizonyos távolságból néz egymással farkasszemet, és egy kisborjú áll köztük? A yod csúcsán levő bolygó olyan, mint ez a boci: a két bolygó közé szorult, amelyek kvinkunxot vetnek rá, és semmit sem tehet anélkül, hogy ne venné figyelembe az általuk jelképezett dolgokat. Általában véve a yod jó adag súrlódást és feszültséget gerjeszthet életedben, ezért úgy érezheted, mintha valami végzetszerűséget képviselne számodra. Úgy tűnik, mintha a yod fényszög tengelybolygója vinné el a balhét. Azonban, a kvinkunxhoz hasonlóan az Isten Ujja [Yod] által összekötött három energia zseniális kombinációt is alkothat. Az illetőnek azonban egyszersmind el kell viselnie a három energiaforma keveredéséből származó jelentős problémákat és feszültségeket is.

A kvinkunx természetéről is szeretnék ejteni néhány szót, ugyanis ez a sajátos fényszög képezi a yod működésének alapját. A kvinkunx igen ambivalenssé teszi a két bolygó kapcsolatát. Elegendő vonzerőt képvisel ahhoz, hogy időnként a mélységes harmónia érzését keltse és ilyenkor minden bolygó a legjobbat hozza ki a másikból. De aztán – egy olyan kapcsolathoz hasonlóan, amely időnként teljesen rendben levőnek és csodálatosnak tűnik, aztán váratlanul, látszólag minden ok nélkül ádáz veszekedések és konfliktusok törnek ki a felek között, – egyik pillanatról a másikra odalesz az összhang. Ilyenkor aggodalommal és feszültséggel teli időszak következik, amikor úgy tűnik, a felek semmit nem tehetnek anélkül, hogy ne mennének egymás idegeire, aztán, amikor már azt hinnéd, hogy az egész túlságosan nehézzé válik, bekövetkezik a fordulat és ismét minden a legnagyobb rendben.

Az egymással kvinkunxot képező állatövi jegyek, pl az Oroszlán – Halak, Kos – Szűz, Rák – Vízöntő, sajátos vonzalmat érezhetnek egymás iránt, hiszen mindannyian rendelkeznek olyan adottságokkal, amelyek a másikból teljesen hiányoznak. Egyszersmind azonban mindig teljesen más minőségeket képviselnek (ellentétben az egymással kvadrátot vagy szembenállást képező jegyekkel, amelyek közül mindig mindkettő kardinális, fix vagy változó). E legbenső lényegüket képező különbségek nagyon irritálók lehetnek…Úgy tűnik, a kvinkunx fényszög kifejeződési módjai folyamatosan ingadoznak: hol pozitív módon nyilvánul meg, hol pedig rengeteg fejfájást okoz. A kvinkunx másik sajátossága, hogy e fényszög nem elég erős ahhoz, hogy olyasféle határozott cselekvésre sarkalljon, mint egy kvadrát (ahol egy perccel sem bírod tovább elviselni), de ahhoz túlságosan sok súrlódást gerjeszt semhogy egy oppozícióhoz hasonló, reflexiókra ösztönző keveredést eredményezzen ( ahol a döntésképtelenség végül kompromisszumra kényszerít). Egyszerre túl sok és túl kevés a konfliktus. Azt hiszem, ezért hozzák a kvinkunxot összefüggésbe oly gyakran az egészségi problémákkal. Olyan feszültséget jelképez, amely nem elég erős ahhoz, hogy közvetlen cselekvésre sarkaljon, de ahhoz igen, hogy felborítsa az egyensúlyt.”



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Lise – Lotte Mann úgy látja, hogy a Yod konfigurációk szoros kapcsolatban vannak az egészséggel, a halállal és a végzettel. Sok asztrológus van tisztában azzal, hogy a Yod tengelybolygójával együttállást vagy szembenállást képező progressziós vagy tranzit- bolygók egészségi problémákat, előnyös vagy hátrányos sorsfordulatokat jelezhetnek. [ Ez abban az esetben is igaz, ha magában a radixban nincsenek Yodok, csak progresszióban vagy lassú bolygók tranzitja révén állnak össze. Karen Hamaker Zondag, a világhírű asztropszichológus e cikknél nagyságrendekkel jobb könyvében, a The Yod Book  -ban erre is részletesen kitér. – ford megj] A fókusz-pontot képviselő bolygó hatalmas feszültségeknek van kitéve, egyszersmind ezek feloldásának forrása is. Miként Tracy Marks rámutat: „ e bolygónak fontos feladata van az életben; ő képviseli az ‘Isten ujját’…Mivel a két másik bolygó felezőpontjában áll, az a közvetítő, amely képes kapcsolatba kerülni a szextil-adta kreatív energiával és kedvező alkalmakkal, hogy egy új létformát hívjon életre”.

Carol Rushman, akinek két yod is van születési képletében, igen találóan fogalmazta meg, milyen mintázat szerint is működik nála ez az alakzat:

„Egyik tanítványom egyszer azt kérdezte, hajtóerőt képvisel-e a yod. Azt válaszoltam, nem annyira hajtóerőként érzékelem, inkább úgy tűnik számomra, hogy a világegyetem rád mutat és így szól hozzád: ‘ Fordulóponthoz érkeztél. Életed meg fog változni.’ Pozitívan értékelve a yodokat egy híres színész vagy színésznő mellett dolgozó beugró szereplőhöz hasonlítanám őket. Egyszer csak helyettesítenie kell a sztárt és akkor egy estés szenzáció lesz belőle. Így működik a yod. Az én képletemben is van, és így hat az életemben.

Yod fényszögem kezdő asztrológus koromban aktiválódott és megváltoztatta életemet. Az Amerikai Asztrológusok Szövetségének (American Federation of Astrologers ; AFA) egyik összejövetelén kifejtettem véleményemet az eklipszekről. Addig csak kevés asztrológus tartott előadást róluk. Nagyon sokat dolgoztam ezeken az előadásokon. Az elsőre ötvenen jöttek el. A következő már 150 látogatót vonzott. A harmadikon ötszázan ültek a nézőtéren. Egyes publikációk élvonalbeli asztrológusnak neveztek és beválasztottak az AFA igazgatói tanácsába. Azóta is virágzik a karrierem.

De a yod negatívan is megnyilvánulhat. Úgy tűnik, mintha a yoddal rendelkezőknek több jutott volna az egészségi problémákból, mint másoknak, de úgy tűnik, rendelkeznek a regenerálódás képességével is. Mindig vannak kisebb – nagyobb panaszaim, de mire elmegyek az orvoshoz, általában megszűnnek. Amikor azonban a yodom aktiválódik, mindig történik valami, ami megváltoztatja életemet. Akkor is aktiválódott a yodom, amikor rákot diagnosztizáltak rajtam. És akkor is, amikor váltam. És aztán ismét, amikor megismertem valakit, aki gyökeresen megváltoztatta életemet, és aztán megint csak, amikor újra férjhez mentem. A yodok olyan konfigurációk, amelyek megváltoztatják életedet, de nem vezérelnek. Az én életem gyakran vesz szélsőséges fordulatokat, de két yoddal rendelkező emberként inkább úgy látom, hogy a jókor vagyok jó helyen ahhoz, hogy nagyon izgalmas dolgok történjenek velem. Az ilyen helyzeteket a sors- vagy végzetszerűség különös légköre hatja át. Így tehát, jóllehet a yodot önmagában véve nem találom hajtóerőnek, nagyon fontos”. The Art of Predictive Astrology: Forecasting Your Life Events

( Forrás: The Astrology Place Membership)





Kapcsolódó

A kvinkunx és a Yod

A kvinkunx nem jelentéktelen fényszög !

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!