Augusztus – 2019

Június és július hullámvasutazásához képest augusztus kimondottan kellemes hónapnak ígérkezik. Feszültségek, válaszutak, megoldást követelő helyzetek persze vannak, de így is marad lehetőség kikapcsolódásra, töltődésre. A hónap első három hetében a szórakozás, a végén a feladatok kerülnek előtérbe. Kezdődhet a termés betakarítása is.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Stellium az Oroszlánban: nagy, nyári buli

A hónap első három hetének hangulatát az Oroszlánban haladó bolygók és Jupiterrel képezett trigonjaik határozzák meg. Mivel az Oroszlán analógialáncába tartozik a kreatív önkifejezés, szereplés, szórakozás, a szerelem, szívünk igazságainak a követése, egyéniségünk kibontakoztatása, a gyerekek -és gyermek -énünk, kellemes, könnyed időszakról van szó. A 2019-es Oroszlán stelliummal a Hurrá, itt a nyár ! című bejegyzés foglalkozik részletesebben.

Augusztus első napjaiban még viszonylag puskaporos a levegő: az 1-i Oroszlán újholdkor az Uránusz kvadrátot képezett a két fővilágítóval és a Vénusszal, így az új kezdeteket szappanoperába illő lezárások előzhették meg. Bővebben: Újhold az Oroszlánban. Váratlan fordulatokra a következő 28 nap folyamán is számíthatunk. A hamarosan bepontosuló Jupiter – trigonoknak köszönhetően azonban ezek között sok lesz a kellemes meglepetés is.

Újhold az Oroszlánban, 2019 augusztus 1 Bp, 05:11

Újhold napján a Merkúr is abbahagyta tolatását és a Rák 23°56′-en direkt stacionáriusba váltott. Augusztus 3-án indul előre, a retrográd árnyékból azonban csak 15-én lép ki. Normál sebességre csak ezt követően kapcsolhatunk, viszont már a következő napokban is jobb tempóban lehet haladni. Bővebben: Retrográd Merkúr – 2019 nyár, A Merkúr direktbe váltott – 2019 nyár.

Az újholdképletben is markánsan jelen levő Vénusz – Uránusz kvadrát augusztus 2-án pontosult be az Oroszlán – Bika 6°34′ -án. Mint e tranzitról írt bejegyzésben szó volt róla, az ilyen időszakok szív -és pénzügyekben egyaránt könnyelműségre hajlamosítanak, így a komoly döntésekkel tanácsosabb várni. Különösen, hogy a 4-én bepontosult Mars- Plútó kvinkunx szintén feszültséget gerjeszt, ami ingerültség, viták, rögeszmés magatartás, kontroll-igény formájában nyilvánulhat meg. Persze vannak olyan helyzetek is, amikor ki kell törni a komfortzónából, új irányokba kell indulni, és ehhez meglehet, bizonyos ajtókat be is kell zárni. Bővebben: újhold az Oroszlánban.

A borúra hamarosan derű jön: az augusztus 5 – 14 közötti napok az év egyik legkellemesebb időszakának ígérkeznek. Legjobban azok fogják érezni magukat, akiknek horoszkópjaiban tüzes és levegős jegyekben, tehát a Kosban, Oroszlánban, Nyilasban, Ikrekben, Mérlegben Vízöntőben állnak bolygók. Természetesen mások is profitálhatnak belőlük attól függően, hogy képleteik milyen életterületeit érintik a kedvező hatások. Ez egyénenként változó. Augusztus 7-én és 8-án bepontosul a Nap és a Vénusz Jupiterrel képezett trigonja, a Jupiter 11-én abbahagyja tolatását, a Nap és a Vénusz együttállása pedig 14-én válik egzakttá. Eddig csupa jó hír.




Csodákra azonban mégsem szabad várni, mert :

  • A Vénusz  egész idő alatt túl közel van a Naphoz, így az „elégeti” (combusta), ami meglehetősen frusztrált helyzet, a bolygó tulajdonságai nem tudnak maradéktalanul kibontakozni.
  • A Szaturnusz és a Plútó egész 2019-et és 2020-at meghatározó együttállása ugyan valamelyest lazult, az Oroszlánban haladó bolygók azonban rendre kvinkunxokat – sok irritációt és instabilitást jelképező, 150˙-os fényszögeket képeznek a két kozmikus terminátorral. A feladatokról, ketyegő határidőkről tehát egy pillanatra sem lehet elfeledkezni. Miközben az előző hónapok során alaposan megtépázott idegeinket pihentetjük, a hogyan továbbal is foglalkozni kell. A lehetőségek jók, de nem annyira, mint amilyeneknek elsőnek tűnnek, az eszközök és a tartalékok korlátozottak, az idő pedig rövid. Bővebben: Szaturnusz – Plútó együttállás a Bakban, Retrográd Szaturnusz 2019, Szaturnusz – Plútó fényszögek és a történelem, Szaturnusz – Plútó tranzitok: túlélési útmutató
  • A jótékony hatásokkal egyidejűleg érvényesül a Jupiter és a Neptunusz valóságelhárításra, légvárépítésre hajlamosító kvadrátja is, ahogy az év nagy részében. Emiatt fennáll a veszélye, hogy sült galambra várva a legjobb alkalmakat szalasztjuk el. Bővebben: Jupiter – Neptun kvadrát 2019I.rész, II.rész
  • A Halak Neptun ráadásul szintén kvinkunxokat képez az Oroszlánban haladó bolygókkal, növelve a lustálkodásra, irreális álmodozásra való hajlamot. Az Oroszlán stellium, a Bak Szaturnusz és Plútó ill a Halak Neptun között nehezen összehangolható ellentéteket jelző Yod – formációk jönnek létre. Bővebben: A kvinkunx és a Yod (Isten ujja), Néhány általános tudnivaló a Yod- alakzatokról
 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Augusztus 7 – Nap – Jupiter trigon, 07:31(helyi idő, Bp), Oroszlán – Nyilas 14°31

A Nap is, a Jupiter is saját jegyében van most, így karakterüknek megfelelően, harmonikusan és erőteljesen fejtik ki hatásukat. A fényszög hatása bepontosulás előtt és után kb 5-6 napig érvényesül, hatalmas injekciót adva önbecsülésünknek. A kedvező alkalmakat és lehetőségeket világosabban látjuk, mint általában és könnyebben is ragadjuk meg őket. A kreativitás, vállalkozószellem, hosszú távban gondolkodás, optimizmus, inspiráció, szabadságvágy további növelik a siker esélyét.

Gond csak akkor lehet, ha túlzásokba esünk (a Jupiter köztudottan mindent felnagyít), annyira beleéljük magunkat vízióinkba, hogy megvalósításukról már meg is feledkezünk, ill. sokkal szívesebben beszélünk róluk semmint érdemi erőfeszítéseket tennénk gyakorlatba ültetésükért. Persze, töltődni, lazítani sem rossz ötlet, főleg az év első felének viszontagságai után nem. Aktív pihenésre – pl hosszabb utazásokra is alkalmas ez az időszak.

Augusztus 8 – Vénusz – Jupiter trigon 22:27 (helyi idő), Oroszlán – Nyilas 14°30

A Kis-és a Nagy Jótevő harmonikus találkozásai mindig nagy várakozásokat keltő asztrológiai esemény, és nem is alaptalanul. Ez a tranzit elsősorban az anyagi helyzetre és a szívügyekre van kedvező hatással. A megfelelő időben a megfelelő helyen találhatjuk magunkat, a céljaink megvalósításához legalkalmasabb emberekkel találkozhatunk, nagyszabású terveket szövünk. Fortuna áldásai váratlan bevételek, (kereskedelemben forgalmas napok), ajándékok, nyeremények, alkalmi munkák, üzleti ötletek formájában érkezhetnek, a nagy szerelem pedig egyik pillanatról a másikra is felbukkanhat a láthatáron. Hogy egy nyári kaland- e vagy hosszú távú egymásra találás, a képlet más tényezőitől is függ, akárcsak az, hogy a pénzügyi sikerek tartósak vagy átmeneti jellegűek. Ebben az időszakban annyira elkényeztethet a sors, hogy kicsit talán még sok is lehet a jóból. A Vénusz és a Jupiter olyan árnyoldalai, mint a lustaság, kényelmesség, felelőtlenség, túlköltekezés, könnyelműen tett ígéretek, túlzásba vitt szórakozás, evés, ivás komoly problémák forrásaivá válhatnak. Mint fentebb szó volt róla, a Vénuszt ráadásul a Nap elégeti, így árnyoldalai, a pazarló hajlam, nemtörődömség, felelőtlen szerelmi kalandokra való fogékonyság – fokozottan érvényesülnek. Az a tény, hogy  Oroszlán Vénuszról van szó, tovább növeli a kicsapongás, tékozlás veszélyét.

Augusztus 8 – Nap – Szaturnusz kvinkunx, Oroszlán – Bak 15°08′

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy komoly feszültségek is hatnak a háttérben. A Nap – Szaturnusz kvinkunx szintén 8-án pontosul be az Oroszlán – Bak 15°08. Mivel a Nap is és a Szaturnusz is a saját jegyében áll, erőteljesen hat és megkülönböztetett figyelmet érdemel. Azonban, hogy pontosan mire is figyelmeztet, már nehezebben kihámozható, hiszen kvinkunxok esetén sokkal „megfoghatatlanabb” a probléma, mint mondjuk egy kvadrát vagy egy félkvadrát esetében. A feladatok, határidők, kötelességek, korlátok beárnyékolhatják a nyár örömeit. A túlterheltség- kiégés jellegzetes szaturnikus forgatókönyvei most is bekapcsolhatnak. Egyeseknél pl úgy nyilvánulhat meg ez a hatás, hogy olyan feladatokat és felelősségeket is cipelnek, amelyekkel másoknak kellene foglalkozni, másoknál pedig éppen az okoz frusztrációt, hogy megpróbálnak ugyan elmenekülni a felelősség és az elvégzendő munka elől, de nem sok sikerrel. (A túl-és alulvállalásnak egyaránt lehetnek pszichoszomatikus tünetek a következményei.)

Augusztus 9 – Vénusz – Szaturnusz kvinkunx, Oroszlán – Bak 15°08

A Vénusz- Szaturnusz hasonló jellegű fényszöge a téma egy másik aspektusát helyezi fókuszba. Ilyen Vénusz – Szaturnusz aspektusoknál pl. nem könnyű felismerni, mi mindenért vagyunk mi felelősek egy kapcsolatban és mi a másik dolga. Ha pl félremegy valami, hajlamosak lehetünk egymagunk dolgozni az egyensúly helyreállításán vagy épp ellenkezőleg: mindenért a másikat felelőssé tenni. Érzelmi és üzleti kérdésekben egyaránt fontos a befektetés/ elvégzett munka – megtérülés egyensúlya. E témák természetesen más erőpróbáló Vénusz – Szaturnusz fényszögeknél is felmerülnek, de jelen helyzetben nehezebben megragadható a probléma.

Természetesen, ahogy sok korábbi bejegyzésben is szó volt róla, e befolyások nem elszigetelten, hanem összeadódva érvényesülnek. A horoszkóp egyéni tulajdonságai, a tudatossági szint, szabad akarattal hozott döntések szintén jelentősen átszínezik hatásukat.

Jó esetben ismét cukor és ostor szituációkról van szó. A kedvező jupiteri hatások nagy erejű látomásokkal ajándékozhatnak meg és igen kreatívvá tesznek, így lehetetlennek tűnő álmaink is valóra válhatnak, megoldást találhatunk rég nyomasztó problémákra. Ehhez azonban a víziókhoz gyakorlati érzéknek, felelősségérzetnek és cselekvőképességnek is társulnia kell. E befolyások sokat javíthatnak társas kapcsolataink minőségén. A kommunikációt békülékenység, együttműködési készség hatja át, tekintettel vagyunk arra, hogy a másik is ember, nagyvonalúan fátylat borítunk a korábbi sérelmekre, észrevesszük a dolgok humoros oldalát is, elegánsan, diplomatikusan érvényesítjük elképzeléseinket.

Augusztus 11 – Jupiter stacionárius direkt, 15: 37′ (helyi idő Bp), Nyilas 14°30

Augusztus 11-én a Jupiter abbahagyja április 10 óta tartó tolatását és a Nyilas 14°30′-en direkt stacionáriusba vált. Irányváltása szintén hozzájárul ahhoz, hogy a depressziót, alacsony energiaállapotokat idealizmus, inspiráció és önbizalom váltsa fel. A Nagy Jótevő április 10-től augusztus 11-ig tartó tolatásának időszaka alatt külső terjeszkedés helyett a belső értékek gyarapításán volt a hangsúly (némelyeket a szerencse látszólagos elpártolása ébreszt rá ezek fontosságára). Az ilyenkor aktuális feladatok (hiedelmek, eszmék felülvizsgálata, a meglévő ismeretek frissítése, bővítése, stb) teljesítése messzebbre vezetett, mint vadonatúj területekre merészkedés. Az újfajta megközelítésmódokból, a régi hiedelmek, eszmék, ideológiák megkérdőjelezéséből új világkép, új lehetőségek bontakozhatnak ki, mire a Jupiter direktbe fordul.

Amennyiben sikeresen feleltünk meg az időszak támasztotta követelményeknek, a Jupiter direktbe fordulását követően a szerencse is szövetségesünkké szegődik. Eddig vontatottan haladó ügyeink most egycsapásra felgyorsulhatnak -főleg tanulmányokkal, utazásokkal, hosszabb távú tervekkel kapcsolatosak. (Az Oroszlán stelliumról és újholdról szóló bejegyzésekben szó volt arról, hogy inkább a múltban elkezdett folyamatokkal, projektekkel kapcsolatban várhatunk szerencsés fordulatokat, mint az új kezdeményezésektől. Most ezekkel lehet tovább haladni, illetve új elemekkel felfejleszteni.)

Azonban, ha a tolatás ideje lazsálással telt, álmaink túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól, túlságosan mohók, gátlástalanok voltunk, a direktbe fordulást követően a számlát is törleszteni kell. A mulasztások és hiányosságok következményei különösen abban az időszakban lehetnek zavarók, amíg a Jupiter a retrográd árnyékban halad.




A Nap és a Vénusz szintén 11-én bepontosuló, Neptunnal képezett kvinkunxa a Jupiter Mr Hyde-i oldalát hozhatja felszínre és növeli a zűrzavart.

Mivel a Nap és a Neptunusz is a saját jegyében áll, így a hatás erőteljesen érvényesül. Akárcsak a többi Nap – Neptunusz erőpróbáló fényszögnél itt is az okoz problémát, hogy energiáinkat hajlamosak lehetünk irreális célokra fecsérelni. Az Oroszlán „önzése” és individualizmusa nehezen kombinálódó elegyet képez a Halak „éntelenségével” és önfeladásával. A személyiség, az egyéni érdekek egészséges érvényesítését önszabotázs – akciók akadályozhatják. Más és más módon és eltérő motivációk miatt mindkét jegy hajlamos lehet összetéveszteni a fantáziákat a reális teljesítménnyel; a túlzásba vitt élvezetek pedig a legrosszabbkor szipkázhatják el az energiát.

A Vénusz és a Neptunusz kvinkunx befolyása miatt magunkról és másokról is nehéz tárgyilagos képet alkotni. Kapcsolatokra levetítve az egyik fél túlságosan önfeladó, a másik pedig túlságosan önző lehet. A túlzásba vitt altruizmus és a szélsőséges egoizmus elegye egy egyén viselkedésére is jellemző lehet. A túlzott lazaság, eszem-iszom az élet sokféle területén okozhat problémákat.

A Merkúr visszatér az Oroszlánba: augusztus 11 – augusztus 29

Ugyanezen a napon este a Merkúr is visszatér az Oroszlánba. Míg ebben a jegyben halad, kreatívan, inspiráltan, fantáziadúsan, szenvedélyesen fejezzük ki gondolatainkat. A kommunikációs stílus merészebbé, lendületesebbé és közvetlenebbé válik. Az információcsere nem nevezhető kimondottan tárgyilagosnak ; a mondanivalót pátosz, drámaiság hatja át. A teatrális elemek célja, hogy hatást keltsenek, felhívják a figyelmet a beszélő kiválóságára és/vagy a helyzet/ téma különleges mivoltára . Rosszabb esetben a tényszerűséget teljes mértékben háttérbe szoríthatja a hatáskeltés, a hangerő, a megalapozott ellenérveket pedig tekintélyelvű visszavágás, a vitapartner durva ledorongolása váltja fel.

Augusztus 12 – Uránusz retrográd stacionárius (04:20′ helyi idő, Bp ) Bika 6°36

Alighogy a Jupiter direktbe fordult, az Uránusz kezdi meg 2020 január 11-ig tartó tolatását. A kiszámíthatatlanság , váratlan fordulatok princípiumának irányváltása kisebb-nagyobb nézőpontváltásokat eredményez. Ez személyes és kollektív szinten is arra sarkall, hogy más oldalról is megvizsgáljunk valamit, megkérdőjelezzük, valóban úgy kell lenniük a dolgoknak, ahogy vannak ? (A retrográd mozgás miatt a konkrét események bizonyos késéssel következhetnek be). Az elmélkedésnek változatos hozadékai lehetnek: rég esedékes, hasznos irányváltások és öncélú kitörések is.

Augusztus 10 – 15: a Perszeidák „csillagzápora”

Az „augusztusi hulló csillagok” látványa még parádésabbá teszi a hangulatot – már ha az időjárás lehetővé teszi, hogy gyönyörködjünk bennük. A Szent Lőrinc könnyeiként ismert meteorraj már július végén megérkezett és augusztus végéig velünk lesz, a „csillagzápor” augusztus 10- 15 között válik a legintenzívebbé. A legtöbb hulló csillag (semmi közük a tényleges csillagokhoz, a meteorokat azért látjuk csillagszerűen fényesnek, mert a légkörbe érve súrlódnak, felhevülnek és elégnek) Idén augusztus 12- ről 13-re virradóan látható belőlük az égbolton, de már 10-étől is érdemes nézni őket. Bár a néphit ambivalens hiedelmeket táplál a hullócsillagokkal kapcsolatban (pl. egyaránt lehetnek haláljelek és kívánságok teljesítői is) nincs asztrológiai értelemben vett jelentőségük.




Augusztus 14-én ismét összetett hatások érvényesülnek. A Nap – Vénusz együttállásával egyidejűleg a két bolygó a Plútóval is kvinkunxot képez. Ily módon, az Oroszlán Nap, Vénusz, Bak Plútó, Halak Neptun részvételével ismét egy laza Yod , Isten ujja formáció van az égbolton. Ez a hatás az előző néhány napot is átszínezte.

Augusztus 14 – Nap – Vénusz együttállás, kazimi 08:07 (helyi idő, Bp), Oroszlán 21°11

A Nap – Vénusz együttállás augusztus 14-én pontosul be, az Oroszlán 21°11′-en. A két bolygó találkozásai általában könnyedebbé, kellemesebbé teszik a légkört – ha más jótékony hatások is érvényesülnek – kedveznek a társasági életnek, flörtöknek, kreatív tevékenységeknek. Egzakt együttálláskor, illetve 0°17′-es hatókörön belül a Vénusz „kazimi” helyzetben, a Nap szívében van. Mint a Nap együttállásait bemutató bejegyzésben részletesen szó volt róla, a régi idők asztrológusai igen kedvező helyzetnek tartották ezt a pozíciót- bár a Vénusz esetén a bolygó árnyoldalai is hangsúlyozottabbakká válhatnak hatására.

Egy Vénusz – Nap együttállás jó alkalom arra, hogy eltöprengjünk választásainkon, megvizsgáljuk, mennyire élünk összhangban értékeinkkel, és hogy ezek mennyi örömöt, beteljesülést hoznak számunkra. Ez a leltár azonban most nem túl vidám. A Jupiter trigon befolyása már nagyon gyenge, viszont a Nap és a Vénusz egzakt kvikunxot képez a Plútóval. (Oroszlán – Bak 21°11) Egy (Oroszlán) Nap – (Bak) Plútó erőpróbáló fényszög a hatalom és a dominancia kérdéseit feszegeti. Ld: Nap – Plútó fényszögek

A Vénusz – Plútó kvinkunx szintén igen kellemetlen módon hívhatja fel a figyelmet egy kapcsolaton belüli erőviszonyokra. A pénz, mint a hatalmi játszmák eszköze, a forrásokkal megfelelő kihasználása vagy eltékozlása kínos felismerésekhez vezethet. Ezeknek természetesen gyakorlati következményeik is vannak. Ld: Vénusz – Plútó tranzitok

Augusztus 15: telihold a Vízöntőben

Telihold a Vízöntőben, 2019 augusztus 15, Bp 14h29

A telihold a Vízöntő 22°24′-án teljesedik ki, helyi idő szerint 14:29 – kor.

Az Oroszlán és a Vízöntő két egymást kiegészítő, egyszersmind egymással ellentétes archetípus. Az Oroszlán az individuum, az ego szükségletei, az önkifejezés, a kreativitás, a szenvedély, a szerelem, a szív, a szórakozás, hobbik, örömök. Vállalkozással, gyerekekkel, gyerekkorral, tanulással, tanítással, sporttal is kapcsolatban van. A Vízöntő a kollektívum, az eszmények, a barátok, a támogatók, a közösségi tevékenységek, társadalmi célok. Az egyik tűzforró, a másik jéghideg.

A telihold oppozíciós fényszöge önmagában is feszültséget jelez, amely felszínre hozza az addig lappangó ellentéteket, felkorbácsolja az érzelmeket, megmutatva társulásaink rejtett aspektusait éppen úgy, mint a különböző, eltérő irányultságú személyiségrészek közötti konfliktust. Ez utóbbi szerelmi háromszögek formájában is megjelenhet a külvilágban. Szívünk (Oroszlán) és eszünk (Vízöntő) szempontjait ismét nem lesz könnyű összehangolni. Szerelmi háromszögek esetén pl a Mars- Hold szembenállás, a Nap és a Vénusz erőpróbáló fényszöge a Plútóval arra utal: a huzakodásnak nincs győztese, minden érintett fél sérül. A hatalmi harcok sajátos színezetet adnak e teliholdnak.

Jóllehet csak augusztus 16-án pontosul be, erőteljesen érződik a Merkúr- Uránusz kvadrát hatása is. A Merkúr ugyanezen a napon lép ki a retrográd árnyékból. Mint a tolatásáról írt bejegyzésben már volt szó róla, Uránusszal képezett kvadrátja nem pontosult be júliusban, csak hatókörön belül izzította a kedélyeket. Az azóta történtek megkönnyíthették a tisztánlátást, így ez talán a döntés pillanata. Hónapok óta levegőben lógó konfliktusok is eszkalálódhatnak, időzített bombák pedig sajnos nem csak átvitt értelemben robbanhatnak.

Bolygók a Szűzben: korai iskolakezdés

A telihold- jelezte nagy nyári vihart követően látványos energiaváltásnak lehetünk tanúi. A gyors mozgású bolygók egymás után lépnek be a Szűzbe. Legjobban akkor használhatjuk ki ezt az időszakot, ha szervezettebbekké válunk, sort kerítünk azokra a feladatokra, amelyek összeszedettséget és a részletek alapos kidolgozását igénylik, jobban megszervezzük életünket, hatékonyabbá tesszük munkánkat, egészségesebb életstílusra váltunk (testedzés beiktatása, étrend átalakítása, tisztítókúrák, megszabadulunk a káros szenvedélyektől), jobban odafigyelünk állatainkra, stb.

Jó esetben kreatívan, vállalkozó szellemmel oldjuk meg feladatainkat. Megtaláljuk a módját, hogyan leljünk több örömöt munkánkban, tegyük kellemesebbé környezetünket, szakítsunk időt a lazításra, hobbiinkra is. Ez az időszak szakmailag is előnyös lehet. A korábbi kezdeményezések talán mostanra érnek be, egyszersmind most nagyon pozitív, hosszú távú változásokat is eszközölhetünk. Azonban ismét hangsúlyoznom kell, hogy mindehhez sok aprómunka szükséges, eközben pedig akár úgy is érezhetjük, hogy az erőfeszítések nem állnak arányban az eredményekkel. Sikereinket mégse becsüljük le, a későbbiek során ugyanis nehezebb lesz új lehetőségeket teremteni.

Kevésbé szerencsés, ha az elmúlt hetekben az Oroszlán -elv sötétebbik oldala kerített hatalmába lustaság, hanyagság, arrogancia, pazarlási hajlam formájában. Ebben az esetben a Szűz időszakában kemény leckék hozhatnak vissza a földre és emlékeztetnek rá: nem feledkezhetünk meg az élet gyakorlati követelményeiről, kötelességeinkről pusztán azért, mert tovább szeretnénk szórakozni.

Mars a Szűzben: augusztus 18 – október 4

Elsőként, augusztus 18-án reggel a Mars lép be a Szűzbe, ahol október 4-ig tartózkodik. Eljött hát az ideje, hogy az Oroszlán jegyében zajló diadalmenetének kreatív sziporkáit átültessük a gyakorlatba, illetve az akkor és az előző hónapokban felmerült problémákra megoldást találjunk. A Szűz Mars imád barkácsolni, szerelgetni, így jó esély van a sikerre is. Hogy melyek a javításokra, átszervezésekre szoruló életterületek, hol és mi módon válhatunk hatékonyabbá, milyen ismeretekkel kell gyarapodnunk. hogyan gyógyulhatunk vagy növelhetjük testi- lelki állóképességünket, a horoszkóp egyéni  adottságaitól függ.

Vénusz a Szűzben : augusztus 21 – szeptember 15

Augusztus 21-én a játékos, kreatív Oroszlánból a gyakorlatias, szorgos Szűz jelébe lép a Vénusz, ahol szeptember 15-ig időzik. A váltás társas viszonyainkban, pénzügyeinkben is érzékelhető. A hagyományok szerint a szépség, a szerelem és a társulások princípiuma nem érzi magát valami jól ebben a szerény, puritán, óvatos jegyben. Ez különösen arra az esetre igaz, ha Oroszlánban való tartózkodása idején túlzásokba estünk, túlléptük kereteinket, életünk egy valóság-showra vagy egy nagyszabású kerti partyra emlékeztetett. Az effajta dőzsölés időszaka most valóban véget ér, a következő időszakban pedig annak kell kiderülnie, mennyire állják ki társulásaink a hétköznapok próbáját.

Augusztus 21 – Merkúr – Jupiter trigon (helyi idő 12:04), Oroszlán – Nyilas 14°39

Ugyanezen a napon a Merkúr is trigont képez a Jupiterrel. Az Oroszlán kreativitása és szereplésvágya a Nyilas látomásaival és lendületével párosul. Könnyebb madártávlatból szemlélni a dolgokat; a tűz elem nem éget, csak melegít. Így jó esély van arra, hogy bölcs belátással, humorérzékkel, rugalmassággal, megfelelően csoportosított és megfelelő célra irányuló energiával végül a visszás helyzeteket is javunkra fordíthassuk. A föld elem ezzel egyidejű túlsúlyba kerülése garancia arra, hogy a pátosz és inspiráció mellett a gyakorlati érzék is szerepet kap. A türelem, önfegyelem, céltudatosság tovább növeli a kedvező megélési lehetőségeket. Bővebben: Merkúr – Jupiter fényszögek

Nap a Szűzben : augusztus 23 – szeptember 23

Augusztus 23-án délben a Nap belép a Szűz jegyébe. Ez újabb, jelentős stabilizáló erő, hiszen az érzelmi, ideológiai szempontok mellett most a praktikum, kivitelezhetőség, hatás-visszahatás, felelősségérzet kritériumait is szem előtt tartjuk. Az Oroszlán időszak fantáziadús inspirációi így könnyebben hozhatók a valóság talajára; megmutatkoznak az első eredmények és ezek tartósíthatók is. A Szűz havában még hatékonyan lehet építkezni, utána már sokkal göröngyösebb a terep. Az alábbi hatások az  augusztus 30-i újhold- képletben is érvényesülnek:

Augusztus 24 – Mars – Vénusz együttállás, 19:04, Szűz 04°07

Az asztrológiai szakácskönyvekben az áll, hogy a Vénusz és a Mars konjunkciója felfokozza a szerelem utáni vágyat. Ennek van is valóságalapja, hiszen érzelmeket és a nyers szenvedélyt egyesítő bolygóformációról van szó, így a romantikus kapcsolatok egyik legerőteljesebb jelölője. A Szűzben persze e sajátosságok visszafogottabban érvényesülnek, de a föld elem miatt igen konkrét formát öltenek. A feltételek tehát ideálisak a szenvedélyes együttlétekre és a szerelemre lobbanásra is.

E találkozó további hozadéka, hogy hatékonyan tudunk abba az irányba haladni, amelybe szeretnénk, vágyaink és tetteink összhangban vannak egymással. A lényeges feladatokra és kapcsolatokra koncentrálva pozitív folyamatokat indítsunk el, felismerjük, megragadjuk vagy kimunkáljuk lehetőségeinket, olyan alapokat teremtsünk, amelyek segítségével a későbbi, még zűrzavarosabb időket is átvészelhetjük.

Augusztus 26 – Vénusz – Uránusz trigon, (17:38, helyi idő, Bp) Szűz – Bika 06°31

A Vénusz Uránusz trigon felpörgetheti a társasági és a szerelmi életet. Új ismeretséget is köthetünk A kellemes meglepetések váratlan bevételek, ajándékok formájában is érkezhetnek. Ez a formáció kedvez a flörtöknek, a vidám társasági összejöveteleknek, partiknak, rendezvényeknek is. A kreativitásra is ösztönzően hat. Bár hagyományosan ez a hatás könnyelműségre is hajlamosít, a Merkúr uralma alatt álló Vénusz itt sokkal megfontoltabban mérlegeli, mihez is kezdjen az ölébe hulló lehetőségekkel. Az Uránusz is gyakorlatiasabbá válik a Bika földies jegyében.

Augusztus 28 – Mars – Uránusz trigon, (12:52, helyi idő, Bp) Szűz – Bika 6°30

A Mars és az Uránusz két nap múlva bepontosuló trigonja növeli annak a lehetőségét, hogy konkrétan kezdeni tudjunk valamit a meglepetésszerűen felbukkant kedvező alkalmakkal. Az uránuszi ötletek is nagyobb eséllyel valósulhatnak meg. Ez a, nagyjából tíz napon keresztül érvényesülő hatás lehetőséget adhat a váratlan, frappáns megoldásokra. Jelezheti persze azt is, hogy a pillanat hevében nagy esély van őrült tettek elkövetésére, de ez most kevéssé valószínű, hiszen az óvatos Szűz tisztában van azzal, milyen kockázatos fejjel menni a falnak.




Merkúr a Szűzben: augusztus 29 – szeptember 14

Augusztus 29-én délelőtt a Merkúr belép második otthonába, a Szűzbe. A Szűz föld jegy, a Merkúr által közvetített információknak tehát praktikusaknak és a gyakorlatban azonnal alkalmazhatóknak kell lenniük. Míg levegős otthonában, az Ikrekben a Merkúr hajlamos lehet összecsapni a dolgokat és elsiklani a részletek felett, itt nagy figyelmet fordít az árnyalatok megkülönböztetésére. Elnagyolt megoldások helyett aprólékosan (olykor idegesítő aprólékossággal) dolgozza ki az adott témákat. Gondos elemzéseket végez, felderíti a terepet, rámutat a hiányosságokra. Kritikája építő általában célú – de ha túlzásba viszi, szőrszálhasogatássá is fajulhat. Szerencsére azonban nem csak a hibákat képes beazonosítani -és felhívni rájuk a figyelmet, hanem megoldásokat is kínál. Ezekből mindig a legjobbakra, leghatékonyabbakra, leggazdaságosabbakra törekszik.

Augusztus 30 – Nap – Uránusz trigon (05:14, helyi idő, Bp) Szűz – Bika 6°28′

Nap – Uránusz trigon hatására hirtelen, formabontó ötleteink támadnak, régi témákat újszerűen közelítünk meg és ez meghozhatja az áttörést is. Váratlan hírek, találkozások, felismerések kellemes meglepetéseket tartogathatnak. Bár a fényszög által jelzett helyzeteket nem mindig könnyű átlátni, váratlan, kedvező megoldások is kínálkozhatnak.

Augusztus 30 – Újhold a Szűzben (12:37′ Budapest), Szűz 6°46

Újhold a Szűzben, 2019 augusztus 30, Bp 12h37

A hónap újholddal kezdődött és újholddal búcsúzik. A nyár vége a betakarítás ideje is. A régi kalendáriumokban az állatöv hatodik jegyét Arató Szűznek is nevezik. A mindannyiunk előtt ismerős szólás, miszerint ki mint vet, úgy arat, mélyebb értelmet nyer, ha figyelembe vesszük, hogy az asztrológiában a 6. ház az ebben az életben csinált karmáról is értékes felvilágosításokat adhat. Ily módon tehát, miközben új fejezetet kezdünk, akár akarjuk, akár nem, szemrevételeznünk kell az eddigi termést. Eredményeinket és mulasztásainkat egyaránt. A most esedékes felfedezések remélhetően örömtelibbek, mint az előző évek Szűz újholdjai idején. Akkor is, ha a helyzetértékeléshez sok esetben hozzá kapcsolódik a károk felmérése is. Ezt olyan stratégiák kidolgozása követi, amelyek révén véget vethetünk a zűrzavarnak.

Az újhold- képletben a fentebb bemutatott, augusztus végi kedvező hatások összeadódva érvényesülnek. Általánosságban véve a Szűz princípiuma az egészség, a betegség, a munka, a szolgálat, a napi szokások témáival áll összefüggésben. A föld elem hangsúlya a dolgok gyakorlati oldalára, megvalósíthatóságukra helyezi a hangsúlyt. Ez a szellemi utakra, spirituális törekvésekre is érvényes. A hónap elei Oroszlán újhold környékén felmerült ötleteket és látomásokat tehát most könnyebb kivitelezni. Míg az Uránusz akkoriban erőpróbáló fényszögeket, kvadrátokat képezett az Oroszlánban haladó bolygókkal (a Marssal már július 11-én, a Nappal július 29-én, a Vénusszal augusztus 2-án, a Merkúrral augusztus 16-án), így a sziporkákat és újító törekvéseket nehéz volt összehangolni a gyakorlati élet követelményeivel. Most, hogy ugyanezek a bolygók trigont képeznek vele, a feladat könnyebbé válik. Amikor, szeptember folyamán a Szaturnusszal és a Plútóval is harmonikus fényszögbe kerülnek, az életképes kezdeményezések tartósíthatók.

Szerelők, ezermesterek, kézművesek, orvosok sokat profitálhatnak e hatásokból – és persze mások is, attól függően, kinek milyen életterületére esik az újhold. Akiknek horoszkópjában földes – vizes jegyekben (Bika, Szűz, Bak, Rák, Skorpió állnak bolygók, könnyebben hangolódhatnak rá ezekre az energiákra.)

Lesznek persze most is buktatók, hiszen a Szűzben haladó bolygók részvételével szeptember folyamán újra összeáll egy változó T- kvadrát, ami növeli a zűrzavar és prioritástévesztés veszélyét, ha nem is olyan mértékben, mint tavasszal – koranyáron. Erről a szeptemberi előrejelzésben lesz részletesebben szó. Most az augusztusra kell odafigyelni, hiszen jelenlegi döntéseink, kihasznált vagy parlagon hagyott lehetőségeink a következő hónapok minősége is hatással lesznek. Mindent egybevéve olyan hónapban vagyunk, amikor ki lehet kapcsolódni, fel lehet töltődni, élvezni lehet az élet ajándékait. Utóbbi esetben ezek kihasználása, okos kamatoztatása is kulcsfontosságú. Egyszersmind határozottabban képviselhetjük érdekeinket, célratörőbben kommunikálhatunk, eredményesebben állhatunk ki magunkért, jobb döntéseket hozhatunk, hatékonyabban tevékenykedünk.




Fontosabb bolygóhatások:

Augusztus 1 – újhold az Oroszlánban – 05:11 Bp, Oroszlán 8˙36

Augusztus 1 – Merkúr direkt stacionárius, 05:57 Bp, Rák 23°36′

Augusztus 2 – Vénusz – Uránusz kvadrát, 12:00 Bp, Oroszlán – Bika 6°34

Augusztus 3 – a Merkúr előre indul

Augusztus 4 – Mars – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 21°24

Augusztus 7 – Nap – Jupiter trigon, 07:31 Bp, Oroszlán – Nyilas 14°31

Augusztus 7 első holdnegyed, Skorpió Hold, 19:30 Bp, Oroszlán – Skorpió 14°55

Augusztus 8 – Vénusz – Jupiter trigon, 22:27 Bp, Oroszlán – Nyilas 14°30

Augusztus 8 – Nap – Szaturnusz kvinkunx, Oroszlán – Bak 15°08′

Augusztus 9 – Vénusz – Szaturnusz kvinkunx, Oroszlán – Bak 15°08′

Augusztus 11 – Jupiter stacionárius direkt, 15: 37′ Bp, Nyilas 14°30

Augusztus 11 – a Merkúr visszatér az Oroszlánba – 21:45 Bp

Augusztus 11 – Nap – Neptun kvinkunx, Oroszlán – Halak 18°06

Augusztus 11 – Vénusz – Neptun kvinkunx

Augusztus12 – Uránusz retrográd stacionárius, 04:20′ Bp, Bika 6°36

Augusztus 14 – Nap – Vénusz együttállás, kazimi 08:07 Bp, Oroszlán 21°11

Augusztus 14 – Nap – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 21°11

Augusztus 14 – Vénusz – Plútó kvinkunx

Augusztus 15 – telihold a Vízöntőben, 14:29 Bp, Vízöntő 22°24

Augusztus 15 – a Merkúr kilép a retrográd árnyékból

Augusztus 16 – Merkúr – Uránusz kvadrát, 19:07 Bp, Oroszlán – Bika 6°36

Augusztus18 – a Mars a Szűzbe lép Bp, 7:18

Augusztus 19 – Jupiter – Szaturnusz félszextil, 16:46 Bp, Nyilas – Bak 14°36

Augusztus 21 – a Vénusz a Szűzbe lép, 11:06

Augusztus 21 – Merkúr – Jupiter trigon, 12:04 Bp, Oroszlán – Nyilas 14°39

Augusztus 23 – a Nap a Szűzbe lép, 12:01 Bp

Augusztus 23 – utolsó holdnegyed, 02:00 Bp, Hold az Ikrekben, 00°01

Augusztus 24 – Mars – Vénusz együttállás, 19:04 Bp, Szűz 04°07

Augusztus26 – Vénusz – Uránusz trigon, 17:38 Bp, Szűz – Bika 06°31

Augusztus 28 – Mars – Uránusz trigon, 12:52 Bp, Szűz – Bika 6°30

Augusztus 29 – Merkúr a Szűzbe lép, 9:47 Bp

Augusztus 30 – Nap – Uránusz trigon, 05:14 Bp, Szűz – Bika 6°28′

Augusztus 30 – újhold a Szűzben, 12:37 Bp, Szűz 6°46




Kapcsolódó

Bolygók az Oroszlánban : hurrá, itt a nyár !

Újhold az Oroszlánban – 2019

Az Oroszlán szimbolikája

Mars az Oroszlánban tranzitként

A Nap együttállásai

Nap – Jupiter trigon tranzithatásként

Retrográd Merkúr – 2019 nyár

A Merkúr direktbe váltott – 2019 nyár

Retrográd Jupiter 2019

Vénusz az Oroszlánban

Vénusz a Szűzben tranzitként

Merkúr az Oroszlánban tranzitként

A Jupiter, a Nyilas és a kilences ház

A Jupiter és Mr Hyde

A Nap ereje: a kreativitás kibontakoztatása

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!