November – 2020

November abból a szempontból tűnik könnyebbnek az előző hónapoknál, hogy a dolgok kimozdulnak a holtpontról. Teljes sebességre azonban még mindig nem kapcsolhatunk, és azt sem árt szem előtt tartani, hogy a nagy leállásokat nagy robbanások szokták követni. A kimozdulás, felgyorsulás pedig azt is eredményezheti, hogy a helyzetek kiszaladnak az ellenőrzés alól. Ez egyéni és kollektív szinten is érvényes.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Merkúr – Szaturnusz kvadrát másodszor és harmadszor. A Merkúr direktbe vált.

November elején még inkább a leállás érzékelhető, szinte elviselhetetlenségig fokozódó nyomással kombinálódva. Az október 31-i telihold a hónap első napjait is meghatározta (a teliholdképlet-jelezte tendenciák a november 15-i újholdig érvényesülnek): volt súlyos természeti katasztrófa, brutális terrorcselekmények (október iszlamista hármas gyilkossággal búcsúzott, a november a hétfő, 2 -án esti bécsi terrorcselekménnyel kezdődött ), eldurvuló választási kampány az Egyesült Államokban, egyre szélesebb tömegeket érintő koronavírusos- megbetegedések, tömeges demonstrációk, stb.

A tolató Merkúr november 1-jén másodszor is kvadrátot képezett a Szaturnusszal (Mérleg – Bak 26°15). Harmadszor november 6-án pontosul be, amikor már mindkét bolygó direktben halad. (Mérleg – Bak 26°31) Emlékeztetőül: ez a fényszög szeptember 23 -án pontosult be először, az akkor még direkt Merkúr és a tolató Szaturnusz között. Így jelen volt az őszi napéjegyenlőség-képletben is. Arról is volt már szó, hogy az őszi napéjegyenlőség- képlet a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időszak tendenciáit jelzi; a téli napforduló ezeket árnyalja.

A hónap első hetére, így pl az amerikai elnökválasztásokra azonban mindenképpen hatásal van: hogy egész pontosan mi módon, arról az elmúlt napokban is meggyőződhettünk. A konkrét események egybecsengtek a régebbi bejegyzésekben vázolt forgatókönyvekkel.

Erőpróbáló Merkúr – Szaturnusz tranzitok alatt a kommunikáció többféleképpen is akadályokba ütközhet. Átmenetileg nem tudjuk pl. megfelelő szavakba önteni mondanivalónkat, értő közönség helyett kifejezetten ellenséges fogadtatásra találunk, nehezen értetjük meg magunkat környezetünkkel, ideológiai, vallási, világnézeti vitákba bonyolódunk vagy ezek zajlanak körülöttünk. Minderre volt is példa, és attól tartok, a sorozat még nem ért véget.

A szeptemberi előrejelzésben, amikor először vált  egzakttá ez a fényszög, azt írtam, hogy „közösségi szinten a fényszög a lezárások szigorítását és az ezekből fakadó feszültségeket is jelzi”. Ez a megállapítás akkor is beigazolódott : a lezárások szigorodtak, és a mostani bepontosuláskor újabb járványvédelmi szigorítások váltak aktuálissá. Ez nyilván fokozza a társadalmi feszültséget, a gazdasági következmények is kézenfekvők, de ahogy többször rámutattam a régebbi bejegyzésekben, jó megoldás nincs.


Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni. Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak. Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

November 3 : elnökválasztás az Egyesült Államokban – a Merkúr direktbe vált

 

November 3-án a Merkúr abbahagyta tolatását és a Mérleg 25°53’án direkt stacionáriusba váltott. Ezen a napon került sor a történelem legzűrösebb elnökválasztására Amerikában. A legfrisebb eseményekkel kapcsolatos reflexióimat és a jövő trendjeit a Zűrös elnökválasztás – még zűrösebb folytatás című bejegyzés taglalja.

Magáról az elnökválasztásról l nem írtam külön bejegyzést, ugyanis a július 5-i eklipsz apropójából már készítettem egy előrejelzés-félét. Azóta kiderült, hogy egész pontosan mutatta a trendeket, így nem láttam értelmét ismételni magam.

Emlékeztetőül: az a penumbrális holdfogyatkozás volt az utolsó a Rák – Bak tengely mentén létrejöttekből, és nagyjából egybeesett az Amerikai Egyesült Államok születésnapjával is. Így az ország szolárképletének = “éves horoszkópjának” is fontos eleme – bár ennek elemzésére nem tértem ki. Akinek kedve van, olvassa el.

Nem tudtam pontosan megmondani, ki fog győzni; a hosszabb távú trendek ( a paradigmaváltást, beleértve a politikai, közéleti, gondolkodásbeli trendek változását is- jelző Vízöntő Jupiter – Szaturnusz együttállás, az ún. nagy konjunkció kvadrátban az Uránusszal) alapján inkább demokrata győzelemre tippeltem. Azt sem rejtettem véka alá, hogy a két jelöltet egyformán alkalmatlannak érzem, csak más és más okból. Bár ez nem fér bele az ezogagyit két pofára zabáló széplelkek világképébe, van olyan, amikor csak két rossz lehetőség közül lehet választani.  2020 bővelkedett ilyen helyzetekben, és a tendencia sajnos a jövőben is folytatódik.

A zűrzavar, káosz, tisztázatlanság és az ebből fakadó konfliktusok jelei azonban nemcsak számomra, hanem más kompetens asztrológusok számára is sejthetők voltak már jóval az események előtt, politikai preferenciáktól függetlenül. Az azóta történtek visszaigazolták az előrejelzéseket.

A retrográd bolygók általában bizonytalanságot jeleznek, irányváltásukkor a tolatás idején elkezdődött folyamatok iránya is megváltozhat. Az, hogy a tolató Merkúr épp 3-án fordult direktbe önmagában is sok zűrzavarra utal, a Szaturnusszal, (és közvetve a Jupiterrel, Plútóval) képezett erőpróbáló fényszögei nagy feszültségekre és a konfliktusban álló táborok hajthatatlanságát jelzik. További fontos adalék, hogy a hellenisztikus és a középkori asztrológia álláspontja szerint a Szaturnusz, a nagy rossztevő, kedvezőtlen esetben szintén kapcsolatban állhat csalással, hazugságokkal, titkokkal, rejtett dolgokkal. Jelen helyzetben enyhén szólva sem jól aspektált; a csalásokat, kerülőutakat, simlis megoldásokat pedig a mai asztrológia is a Merkúr analógialáncába sorolja. A kettőjük közötti, ismétlődő erőpróbáló aspektus az akadályoztatás mellett a tisztességtelen húzásokra is lehetőséget adhatott mindkét félnél.  A hónap közpéig még retrográd Kos Mars újabb adag olaj a tűzre. A szintén aznapi Ikrek Hold (a Merkúr uralma alatt!)- Halak Neptun kvadrát még jobban összezavarta a képet.
Nagyon jó kérdés, mennyire lesz végleges az eredmény – agyaltam a július elején írt bejegyzésben, ahogy abban sem voltam/ és most sem vagyok biztos, mennyire volt tisztességes a verseny. (Persze, illúzióim nincsenek: politikában naivitás tisztességről fantáziálni, bármelyik oldalról legyen is szó 🙂 ) Egy dolog azonban akkor is most is egyértelműnek tűnt számomra: akár a Joe Biden-vezette demokraták győznek, akár a republikánusok, Donald Trumppal, a káosz elkerülésére, a téboly megállítására egyik fél sem lesz képes. Se közép-se hosszú távon. Ezeket az észrevételeket ezoterikus irányultsággal semmiképp sem „vádolható” politikai, közéleti lapok is megerősítették.

A bizonytalanság és a feszültségek végigkísérhetik tehát a következő napokat, sőt heteket vagy akár hónapokat is. Ebbe nagyon sok minden belefér: szavazatok újraszámlálása, végeláthatatlan pereskedés, sárdobálás, és persze mindez zavargásokkal nyakon öntve. E trendek megállapításához persze nem kell asztrológusnak lenni, elég volt figyelemmel kísérni az utóbbi évek eseményeit.  „ A választások másnapján szétvert utcákra ébredhetnek az amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben. Az összes radikális erő tüntetéseket szervez, bárki nyer, balhé szinte biztosan lesz” -olvasható a HVG egyik, november 4-i  cikkében .

A konfliktusok esélyét a november 7-én bepontosuló Nap – Mars kvinkunx (Skorpió – Kos 15°33′) is fokozza.. Ez a határok túlfeszítésére ösztönző hatás gyakorlatilag egyszerre érvényesül a 6-i Szaturnusz – Merkúr kvadrát -jelezte fékezőerőkkel; megnövelve a valószínűségét, hogy a frusztráció agressziót gerjeszt. Utóbbi mértéke jóval meghaladhatja a vélt vagy valós kiváltó okot. Ilyen forgatókönyvek persze a világ más részein, szűkebb és tágabb környezetben is lejátszódhatnak.

Polgárháborúvá remélhetőleg nem eszkalálódik a helyzet, bár arról sem szabad megfeledkezni, hogy az 1861. április 12. – 1865. április 9. közötti amerikai polgárháború előzményei az 1851 -52-es Szaturnusz – Plútó együttállásig nyúlnak vissza. Ezt a legrosszabb forgatókönyvet talán sikerül elkerülni, de azért fontos szem előtt tartani, hogy a Plútó – visszatérést, Neptun – Neptun szembenállást “ünneplő” Egyesült Allamokban gyakorlatilag már nyár óta polgárháborús hangulat van ( Merre tart Amerika?, Újabb kaotikus napok). Komoly zavargások pedig már évekkel ezelőtt is voltak, pl az 2017 augusztus 20-i teljes napfogyatkozás környékén zajló charlottesvillei események . Bővebben: Zűrös elnökválasztás – még zűrösebb folytatás.

 

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Az utolsó kardinális T kvadrát

2020-as hosszas Kos Mars tranzitról és viharos állomásairól több cikk is van a blogon. Ennek fontos fejezetét képezik a Marsnak a többi bolygóval alkotott T- kvadrátjai is. Mint a témával foglalkozó bejegyzésekben is szó volt róla, különösen a 2 részben, a nyár vége és az ősz folyamán öt ilyen destabilizáló formáció is létrejött. A Bak JupiterSzaturnusz, Plútó -jelezte összeomlási és átstruktúrálódási folyamatokra a tolatása miatt tehetetlen Mars nem tudott, nem tud elvárásainak megfelelő hatást gyakorolni; a megrekedt energia, pedig, mint azt láthattuk, világviszonylatban eszelős tombolás, destrukció formájában nyilvánult meg

Az utolsó T- kvadrát november közepén áll össze az akkor épp direkt stacionáriusba váltó Kos Mars , Mérleg Vénusz, Bak Jupiter – Plútó között. A hatókörök, akárcsak a nyár végi, a Rák Vénusz részvételével kialakult T kvadrát esetén, itt is igen tágak. A Vénusz – Mars szembenállás november 9-én pontosul be, amikor a Mars még tolat (Mérleg – Kos 15°21), a Vénusz Jupiterrel és Plútóval képezett kvadrátja pedig csak november 15 – 16 között válik egzakttá. A hatás azonban már november 11 – 12 körül is érezhető, így gyakorlatilag ismét egy olyan kombinációval van dolgunk, ahol az összes komponenst figyelembe kell vennünk . Ezért én is egyszerre tárgyalom.
Arról is volt már szó, hogy a Mars T- kvadrátjainak is hatása van a társulásokra és ezeken belül a párkapcsolatokra is, különösen ha Mérleg- bolygók is komponenseivé válnak. Ez így is volt 2020 ősze folyamán. A Mérleg Vénusz részvételével kialakult T- kvadrátnál a nyár végi, Rák Vénusz – Kos Mars – Bak Jupiter/Plútó T -kvadrátjánál felmerült témák is visszaköszönnek. ( Emlékeztetőül: a Rák Vénusz részvételével kialakuló második kardinális T kvadrát augusztus legvégét és szeptember elejét borította. Egzakt fényszögek itt sem voltak egy időben a komponensek között, de az összhatás T kvadrátként  értékelendő )

Ez sokkel nehezebben kezelhető a T-kvadrát volt az előzőnél: az erőpróbáló Vénusz – Szaturnusz , Vénusz – Plútó tranzitokkal több blogbejegyzés is foglalkozik. Egyéni szinten nagyon fájdalmas érzelmi szakítópróbákat jelezhetnek, amelyeknek gyakran jelentős anyagi hozadékaik is vannak. A Mars tengelybolygóként még elkeseredettebbé tette a küzdelmet: a kegyetlen hatalmi harcok, a pszichoterror eszköztára, beleértve a fizikai bántalmazást is, a konfliktusok rögeszmés, megszállott jellege még nehezebbé teheti az érett konfliktuskezelést.

A szeretetenergiát küldi egy cuki Androctonus Crassicauda (a világ 25 legmérgezőbb skorpiófajának egyike). De – akárcsak az oldal tulajdonosa – nagyon jó fej, békés, remekül ki lehet vele jönni – amíg nem kezded el hülyeségekkel cseszegetni 🙂

A legutolsó T- kvadrátnál, amely a Mérleg Vénusz részvételével alakul ki november folyamán, már van valamiféle kimozdulás a holtpontról ( főleg, hogy az október 14 – november 3 között a Mérlegben és a Skorpióban tolató Merkúr is direktbe váltott), de azért komoly feszültségekkel is számolni kell. A kimozdulás sem azt jelenti, hogy a dolgok visszarendezhetők lennének az eredeti állapotukba: az egész 2020 folyamán, így ősszel is érvényesülő Szaturnusz – Plútó együttállás hatásai IRREVERZIBILISEK. Erről is sokszor volt már szó, 2020 történései maximálisan alá is támasztják korábbi előrejelzéseimet, az önáltatás pedig sokkal kártékonyabb lehet, mint általában. Ami viszont elmondható: a következő hónapok folyamán lassan elkezdhet körvonalazódni, honnan kell- és egyáltalán honnan lehet újra felvenni a fonalat, és mimindennek kell véglegesen búcsút inteni.

Az intenzitást az is garantálja, hogy a Mars és a Vénusz is otthonában van, így teljes mellszélességgel képviselik szempontjaikat, miközben farkasszemet néznek egymással. Személyi horoszkópban és átmeneti hatásként a Vénusz és a Mars erőróbáló fényszögei súrlódásokat jeleznek társulásainkban. Hogy ezek csupán felpezsdítik interakcióinkat vagy a konfliktusok elmérgesednek, más, egyidejűleg érvényesülő befolyásoktól is függ. Jelen helyzetben a Bak Jupiter és a Plútó duója (konjunkciójuk november 12-én pontosul be utoljára, de technikailag egész hónapban együtt állnak), a szakítópróbák szélsőséges mivoltát jelzi. Az interakciók így nem csupán párkapcsolatokban, hanem már társas viszonyokban is eldurvulhatnak.

Ez kollektív szinten is érvényes: nem csodálkoznék például, ha az Egyesült Államokban még mindig elkeseredett viták zajlanának az elnökválasztások nyertesét illetően. Erőszakos demonstrációk továbbra is valószínűsíthetők. Ez a világ más tájaira is érvényes. A Jupiter a Bakban esésben, fallban van, így nagyon jó kérdés, mennyire tudnak az erkölcs, etika, jószándék, spontán segítség szempontjai érvényesülni. A hagyomány szerint a kis és nagy jótevő közötti erőpróbáló fényszögek sem annyira vészesek; én azért a jelenlegi kombónál ebben nem lennék annyira biztos. A Vénusz és a Jupiter pénzügyi jelölők is, így nem csupán érzelmi hullámvasutazásokra és töréspontokra kell számítani.
A  nem feltétlenül szívderítő tanulságok levonása az ezt követő Vénusz – Szaturnusz kvadrát (bepontosulása november 19) feladata. (Itt ismét mindkét bolygó otthonában van, a Szaturnusz a Bak jegy ura, és így jelenleg a Jupiter és a Plútó fölött is uralkodik. A hatások kiértékelésénél ez fontos szempont; laikusok számára, érthetőbben: ahhoz, hogy végül jó irányba mozduljanak el a dolgok, ezúttal is a kozmikus tanítómester tanítósmester irányelveinek a követése javallott. A jupiteri csodavárás, a kérd és megadatik lila agyú new ages változata , a Mérleg Vénusz lustaságával, kényelemszeretetével, sznobizmusával és a látszatmegoldások, szőnyeg alá söprés preferálásával, valamint a Kos Mars erőszakosságával kombinálódva csak a leges-legrosszabb forgatókönyveket garantálja.

Október 10: Nap – Neptun trigon
Az október 10-én bepontosuló Nap – Neptun trigon azzal enyhíthet a feszültségeken, hogy megérzéseinkre hallgatva kivárunk, valamilyen kreatív tevékenységgel tehermentesítjük magunkat, de valóságelhárításra hajlamosítva súlyosbíthatja is a helyzetet. A túlzott idealizálás, kényelmesség szintén okozhat problémákat.

November 10 – december 1 : a Merkúr újra a Skorpióban
Szintén november 10- én tér vissz a Merkúr a Skorpióba. Ez a jegyhelyzet elmélyíti gondolatainkat és a kommunikációt. Immár biztosabbakká válhatunk abban is, mit szeretnénk és hogyan akarjuk elérni. Csalhatatlanul ráérzünk a lényegre, szavaink célba találnak, bár hajlamosak lehetünk kissé csípősen fogalmazni, nem kímélve mások Achilles -pontját sem: Bővebben: Merkúr a Skorpióban
November 12 : Jupiter – Plútó együttállás , Bak 22°51

November 12-én harmadszor, utoljára is bepontosul a Jupiter – Plútó együttállás. A két bolygó találkozójára először április 5-én, a Bak 24°53′-en, másodszor június 30 Bak 24°06 -án került sor. A jelenlegi, utolsó együttállás nagyon közel van a január 12-i Szaturnusz – Plútó konjunkció fokához (Bak 22°45′), így aztán igencsak ütősre sikerülhet. Nem mintha az előző két bepontosulás lightos lett volna….
Régebbi bejegyzésekben (Külső bolygók történelemformáló ciklusai, I rész, II rész, A közelmúlt Jupiter – Plútó együttállásai, Jupiter és Plútó) volt arról szó, hogy a Jupiter – Plútó együttállással konjunkcióval új, nagyjából 13 éves Jupiter – Plútó ciklus kezdődik. E ciklusok két legfontosabb sajátosságait domborítanám ki. 1. Jelentős gazdasági, pénzügyi átstrukturálódásokat jeleznek. Ez válságok, pénzügyi, üzleti szférában zajló hatalmi harcok, háborúk formájában is megnyilvánulhat. 2. A nemzetközi terrorizmus, bűnözés, alvilági tevékenység felerősödhet.
A jelenlegi cikus tanulságainak összefoglalása még túlságosan korai. Ami viszont már most is elég egyértelműnek tűnik: akárcsak a Szaturnusz – Plútó együttállás, szoros kapcsolatban van a járvánnyal. (Ebben az esetben a felgyorsuló terjedésen, a bepontosulás környékén kiugróan magas halálozási arányon, a gazdasági következményeken van a hangsúly). Vallási, ideológiai szélsőségekből sem volt hiány, ezek erőszakossá fajuló demonstrációk, terrorcselekmények formáját öltötték.
November 14: Mars direkt stacionáriusba vált (Kos 15°13)

November 14-én – micsoda megkönnyebbülés – a Mars végre abbahagyja szeptember 9 óta tartó tolatását és a Kos 15°13′ -án direkt stacionáriusba vált. A helyzetek- mint már több bejegyzésben is szó volt róla – végre kimozdulnak a holtpontról, kezd látszani a megrekedt vagy több esélyes folyamatok végső kimenetele is. Azonban, bármekkora legyen is a késztetés, hét mérföldes csizmákkal még mindig nem lehet száguldozni, hiszen a retrográd árnyékot csak január elején, közvetlenül jegyváltása előtt hagyja el.
A másik sajátosság, amivel tanácsos tisztában lenni, hogy a kimozdulás ilyenkor azt is jelentheti, hogy a nem rossz értelemben vett fékezőerők is megszűnnek, a folyamat elszabadul, kifut az irányítás alól. Bővebben : Erin Sullivan – Retrográd Mars tranzithatásként (Ilyesfajta destruktív tombolás inkább majd decemberben valószínű, amikor a Nyilas Nap, Merkúr trigonnal támogatja, a Mars- Plútó kvadrát pedig harmadszorra is bepontosul. A december 14-i teljes napfogyatkozás képletében jelen vannak ezek a formációk, miközben az újholdat és a Merkúrt érő Neptun kvadrát is rontja a jüzan helyzetértékelés esélyét. A hiteles asztrológiai irányzatok mind egyetértenek abban, hogy eklipszek általában negatív sorsfordulatokat jeleznek; ezek súlyossága az egyidejűleg érvényesülő többi hatástól is függ. De ez a decemberi előrejelzés témája).

November 14: Nap – Plútó szextil , Skorpió – Bak 22°54′
Ugyanezen a napon pontosul be a Nap – Plútó szextil is. Ez a fényszög kedvezően hat üzleti ügyeinkre, lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk, javunkra fordítsuk válsághelyzeteinket, rajtuk keresztül jussunk el belső erőforrásainkhoz. Segíthet ráhangolódni a közeljövő kihívásaira is. Ezekre már most tanácsos felkészülni, időt szánni, aprólékos munkával, minden lehetséges forgatókönyvvel számolva kidolgozni a részleteket. Eközben a kellemetlen felismeréseket sem tanácsos elhessegetni magunktól.

November 15 : Nap – Jupiter szextil, Skorpió – Bak 23°14
A Nap – Jupiter szextil másnap pontosul be. Neki köszönhetően a dolgok pillanatok alatt a helyükre kerülhetnek, egészséges önbizalom tölt el, „az OK vagyok – te is OK vagy” állapotában saját magunk és környezetünk teljesítményét is elismerjük. Bár az időszak sokunk számára tartogat próbatételeket, most a lehetőségeket is észrevesszük. Ha nem kínálják őket tálcán, eléggé kreatívak vagyunk ahhoz, hogy a külső körülmények hibáztatása és az elszalasztott lehetőségek miatti önmarcangolás helyett magunk munkáljuk ki őket a „semmiből”. Az egészséges kockázatvállalás pedig új utak keresésére sarkall, ha úgy érezzük, mozgásterünk beszűkül.

November 15 : Újhold a Skorpióban


Az újhold 2020 november 15-én,  helyi idő szerint 6h 07′-kor születik meg, a Skorpió 23°17′-en. Mint már többször szó volt róla, a halállal, újjászületéssel, a lélek mélységeivel, a válságokkal, nagy üzletekkel és adósságokkal kapcsolatba hozható nyolcadik jegy a legintenzívebb a tizenkettő közül. Az újholdképletben a fentebb felsorolt hatások és a következő pár nap folyamán bepontosuló fényszögek befolyása érvényesül.

Újhold a Skorpióban, 2020 november 15, Bp 6h07

Törésvonalak, krízispontok vannak bőven: a Mérleg Vénusz kvadrátot képez a Jupiterrel ( bepontosulás újholdkor), a Plútóval (november 16) és a Szaturnusszal (npvember 19) . Ezekről a hatásokról már volt szó fentebb, az Érzelmi szakítópróbák, életmentő műtétek című bejegyzésben pedig a Vénuszt érő diszharmonikus Szaturnusz, Plútó aspektusokat is tárgyaltam.
Vénusz – Plútó kvadrát által jelzett radikális változások valószínűleg társas viszonyainkat és pénzügyeinket érintik majd szakítások és egymásra találások, nagy nyereséget, de sokkal valószínűbben nagy padlót fogást eredményező üzletek, befektetések formájában. A Vénusz – Jupiter kvadrát arra figyelmeztet, hogy nagyon könnyű túlzásokba esni. Jóllehet a Jupiter diszharmonikus aspektusait nem tartják túlságosan kártékonynak, az általuk jelzett pazarlásnak, túlkapásoknak lehetnek kellemetlen következményeik. A lehetőségek, potenciálok összetévesztése a jelenleg rendelkezésre álló forrásokkal (ezek, Bak Jupiterről lévén szó, meglehetősen szűkösek) további súlyos hibákhoz vezethet, különösen ha a nagy álmok, utópisztikus törekvések a megvalósítás elől rabolják az energiát. A pénzpiacok is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket.
Ami jó hír: az októberi kardinális T- kvadrátokkal ellentétben november derekán a Skorpió Nap már segítő szextilt képez a Bak Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal– bemutatásukat ld fentebb. Az újholdképlet Holdjának szintén megvannak ugyanezek a szextiljei, így tudatos erőfeszítésekkel megőrizhető a lelki egyensúly, elkerülhetők a szélsőségek. A leválás megnyilvánulhat az önsorsrontó magatartásformáktól, mérgező kapcsolatoktól való búcsú formájában is. Önfegyelemmel, visszafogottsággal, takarékossággal pedig remélhetőleg a hét szűk esztendőt is könnyebb lesz kezelni. Egyéni szinten remélhető, hogy ezek az egyidejűleg érvényesülő, kedvezőbb befolyások segíthetnek elkerülni a legrosszabb forgatókönyveket. Ehhez természetesen tudatos törekvések szükségesek.
November 17: Merkúr – Uránusz szembenállás (Skorpió – Bika 7°59′)
November 17-én újra bepontosul a Merkúr – Uránusz szembenállás. (Először október 7-én pontosult be, a Skorpió – Bika 09°37′-en, amikor a Merkúr még direktben haladt, másodszorra október 20-án (Skorpió – Bika 9°09), amikor mindkét bolygó tolatott, most pedig a Merkúr ismét direktben mozog.
Ez az aspektus egyebek mellett (ld Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögei) váratlan hírekkel, meghökkentő fordulatokkal állhat kapcsolatban. Az egyidejűleg érvényesülő többi hatásoktól függően a most felmerülő ötletek lehetnek zseniális sziporkák, de a valóságtól elrugaszkodott, destruktív őrültségek is. A pénzpiacok hullámvasutazása valószínűleg folytatódik, de a gazdaságban meg az egyéni pénzügyi helyzetben is adódhatnak meglepő, és nem feltétlenül kellemes fordulatok.
Az első és második bepontosulás egybeesett az amerikai választási kampány utolsó, leghúzósabb szakaszával, így egész biztos, hogy még ebben a témában is számíthatunk váratlanul felszínre kerülő információkra, meglepő fejleményekre, beleértve a teljesen irracionálisakat is. Ez az aspektus is jelen van az újholdképletben, így a leírtak a következő 28 napra is érvényesek. A Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögei balesetveszélyesek is

November 18 : Nap – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 27°19′
A 18-án bepontosuló, és az újhold-képletben szintén meglébő Nap – Szaturnusz szextil remélhetőleg ad annyi valóságérzéket, amely képes fékezni a túlságosan nagy lendületet. Ez a tranzit nagyszerű lehetőség arra, hogy tető alá hozzunk dolgokat. Ilyenkor nagyobb rend van a fejünkben, mint általában és jó érzékkel vagyunk képesek fegyelmezni magunkat. Konkrét terveket kovácsolunk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a gyakorlatban is kivitelezhetők legyenek. Cseppet sem érdekelnek a praktikus szempontból hasznavehetetlen idealista spekulációk és absztrakciók. Mivel ezekben a napokban folyamatosan jelen vannak a destabilizáló tényezők, a törések egyik pillanatról a másikra is bekövetkezhetnek, el is kell egy ilyen, a tudatosságot, önfegyelmet, valóságérzéket erősítő hatás.

November 19 : Vénusz – Szaturnusz kvadrát , Mérleg – Bak 27°23
A szintén aznap bepontosuló Vénusz – Szaturnusz kvadrát pl érzelmi mélypontokat jelezhet, a veszteség, magány, elszigeteltség, szeretetlenség érzésével töltve el bennünket. A frusztráció egyszersmind arra is ösztönöz, hogy kitörjünk egy boldogtalan helyzetből. Az erőpróbáló bolygókapcsolat hatásait az előző bejegyzések már részletesen bemutatták (Karmikusan terhelt viszonyok ?Vénusz – Szaturnusz kvadrátÉrzelmi szakítópróbák -életmentő műtétek) Ha az elmúlt időszakokban levontuk a fényszög ránk és tárulásainkra vonatkoztatható tanulságait, ezek a napok kevesebb frusztrációt tartogathatnak. Annyi azonban még így is elmondható, hogy ez fényszög nem hat túl kedvezően a szerelmi és a társas kapcsolatainkra. Jobban tesszük, ha közösségi programok helyett otthoni elfoglaltságot keresünk magunknak Pénzügyeink intézését, a fontos megbeszéléseket szintén halasszuk el.
November 21 -15 : Vénusz a Skorpióban
November 21-én a Vénusz a Skorpióba lép, ahol intenzívvé, egyszersmind sebezhetővé válik. Jóllehet az asztrológiai hagyományok szerint itt nem érzi otthon magát, száműzetésben van, e pozíció számos pozitívummal rendelkezik. A Skorpió Vénusz horoszkópbeli sajátosságaival A boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető című bejegyzés foglalkozik részletesen.

November 21 – december 21: Nap a Nyilasban
November 22-én a Nap is belép a Nyilas jegyébe. Ezt az időszakot általában az ünnepekre való készülődés, az ajándékvásárlás, előszilveszteri bulik, év végi lazítás légköre hatja át. Ilyenkor kezdjük kiértékelni az elmúlt év eredményeit és tapasztalatait is, és terveket szövünk az új esztendőre. Idén, a járvány, és gazdasági, társadalmi folyományai miatt ez az értékelő igen komolyra, egyeseknél kimondottan tragikusra sikeredhet. A lezárások – és sokaknál a megfogyatkozott tartalékok – az óévbúcsúztatás lehetőségeinek is korlátokat szabnak. Természetesen a lezáruló régi utak helyett újak nyílhatnak, azonban a túlzott bizakodás ( különösen a közelgő Vízöntő Jupiter- Szaturnusz konjunkciót üvező csodavárás) nagy csalódásokba torkollhat. A kiváró álláspont, a realitásérzék megőrzése sokkal célravezetőbb. Eközben természetesen a jövő (újra)tervezéséről, a lehetőségek feltérképezéséről sem kell lemondani.

November 24: Merkúr – Neptun trigon , Skorpió – Halak 18°1

A 24-én bepontosuló Merkúr – Neptun trigon tovább enyhíti az előző napok nyomását, finomíthat megérzéseinken, együttérzőbbé tesz, könnyebben hangolódhatunk környezetünkre és sorsunkra. Eközben valóságérzékünket és megkülönböztető-képességünket is megőrizzük. Az előző és a következő a nap a kreatív tevékenységeknek is kedvez.

November 27 : Merkúr – Plútó szextil, Skorpió – Bak 23°09

A három nap múlva egzakttá váló Merkúr – Plútó szextil jó alkalmakat teremthet arra, hogy a problémák mélyére hatoljunk Ez a jótékony fényszög hozzásegíthet, hogy valamelyest tisztábban lássunk néhány üggyel kapcsolatban, A felismerések beszélgetések, üzenetek, levelek, egy hiányzó információ, „véletlenül” kezünkbe került könyvek, cikkek, megérzések formájában érkezhetnek. Tudatos erőfeszítéseket téve kapisgálni kezdhetjük, melyek a valóban fontos dolgok és kapcsolatok a számunkra, melyek a legértékesebb tulajdonságaink, miben vagyunk a legjobbak, melyek a valódi feladataink (és milyen pótcselekvések szipkázták el eddig az energiát előlük .
November 27: Vénusz – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 7°39

Sajnos eközben a szélsőségek is jelen vannak, hiszen ugyanaznap a Vénusz – Uránusz szembenállás is bepontosul. (A fentebbi hatások összeadódva érvényesülnek) E két bolygó közötti erőpróbáló kapcsolatok nagy kihívást jelentenek, hiszen az Uránusz elválaszt, váratlan változásokat hoz és kipenderít a komfortzónából. A Vénusz kötődési pontokat keres, stabilitásra törekszik, és a Skorpió fix jegyében a változásoktól sincs elragadtatva. (A Vénusz – Uránusz szembenállást születési képletben és időszakos hatásként korábbi bejegyzések mutatták be). Az érzelmi libikóka e klasszikus formációja a teliholdképletben is jelen van.

November 29: a Neptun direkt stacionáriusba vált, Halak 18°10

November 29-én a Neptun abbahagyja június  óta tartó tolatását és direkt-stacionáriusba vált. A bolygó energiái ilyenkor nagyon erőteljesen hatnak: a bolygó tulajdonságai fokozottan érvényesülnek. Álmaink élénkebbé, intenzívebbekké válhatnak, megérzéseink élesednek, a külső és a belső világ közötti határok elmosódnak. Ezek az élmények kedveznek a művészi tevékenységeknek, egyszersmind azonban a Neptun árnyoldalai is szerepet kaphatnak. Ily formán a zavaros lelki állapotok- illetve az ezeket elősegítő tudatmódosító szerek rengeteg kárt okozhatnak. Nehezen hozunk döntéseket, álmodozunk, koncentrálási nehézségeink támadhatnak.

November 29: Merkúr – Jupiter szextil, Skorpió – Bak 25°45

Szerencsére az ugyanaznap bepontosuló Merkúr – Jupiter szextil segíthet megvetni lábunkat a valóság talaján. Egyszersmind ösztönösen ráérezhetünk, hogy a szóba jöhető számos lehetőség közül melyik a nyerő, a veszélyes kanyarokban hol kell fékezni, hol kell manőverezni – így jó esélyek vannak a kombináció kedvező megélésére is.

November 30: telihold és részleges holdfogyatkozás az Ikrekben

A telihold november 30-án teljesedik ki, az Ikrek 8°37-en, helyi idő szerint (Budapest) 10h29′-kor, egyszersmind részleges holdfogyatkozás is, így energiái nagyon erősek, felpörgetik az eseményeket. Az emberek felveszik a gyors holdmozgás ritmusát, meggondolatlanul fejest ugornak az helyzetekbe.

Penumbrális holdfogyatkozás, 2020 nov 30, 10h29

A kommunikatív Ikrek Hold és a társaságkedvelő Nyilas Nap hatására a szokásosnál is önfeledtebben vethetnénk bele magunkat a társasági élet kavalkádjába. A teliholdak, oppozíciós fényszög miatt társas viszonyainkra is hatással vannak. Ilyenkor  jobban exponálhatjuk magunkat:színre lépünk, kapcsolatokat építünk, döntéseket hozunk, elkötelezzük magunkat, felvesszük a kesztyűt, erőfeszítéseket teszünk, nagyobb sebességre kapcsolunk, szoritanak a határidők, izgalomba jövünk vagy krízist élünk át.

A képlet feszült bolygókapcsolatai gondoskodnak arról, hogy irritációkból, kellemetlen meglepetésekből sokkal több jusson, mint kellemes élményekből. Az áldatlan állapotok egyszerre tapasztalhatók egyéni életünkben és a nagyvilágban. A „bajkeverő” Antares állócsillag (Nyilas 9°46′) szomszédságában tartózkodó Nap, és a (nem is annyira) feddhetetlen hős Aldebarannal (Ikrek 9°47) együtt álló Hold fokozza a kockázatvállalási kedvet. A szélsőségek kollektív szinten is megjelenhetnek. Gyakoriak az erős érzelmi reakciók, irracionális viselkedés is; a holdfogyatkozás ténye pedig az érzelmi átértékelések, leválások, lezárások esélyét növeli. Ezek igen traumatikusak lehetnek . (Legutóbb2011- 2012-ben zajlottak eklipszek az Ikrek – Nyilas tengely mentén. Gondoljunk vissza az akkori eseményekre. Egy részük elérhető a blog nap-és holdfogyatkozások tematikus oldalán.)

Bár a telihold köztudottan felkorbácsolja az indulatokat, mi még mindig megpróbálhatjuk józanul, higgadtan kezelni az eseményeket. Ebben az ugyanaznap bepontosuló Merkúr – Szaturnusz szextil is segíthet. Ha nem is valami erős fényszög, valamelyest lehűti a kedélyeket és felcsillantja annak a reményét is, hogy önfegyelemmel, józan érveléssel, no és a gyakorlati megoldásokra való nyitottsággal orvosolhatunk helyzeteket.

Vigyázzunk, nehogy elsodorjon a pótcselekvések örvénye, ragaszkodjunk saját céljainkhoz. Csak annyi információval dolgozzunk, amennyit át tudunk tekinteni. Jó ötlet kerülni a feltűnést, a bonyodalmakat és mindenkit, akik a tények beható ismerete nélkül alkot véleményt. Kapkodás, kavarás helyett most tanácsosabb inkább a kivárás, higgadt mérlegelés, a megérzések gyakorlatban való ellenőrzésének taktikájához folyamodni.

 

A bejegyzés kiemelt képe : Luboš Prchal fotója
Fontosabb bolygóhatások

November 1 : Merkúr R – Szaturnusz kvadrát ; Mérleg – Bak 26°15
November 3 : Merkúr direkt, Mérleg 25°53
November 6 : Merkúr D – Szaturnusz D kvadrát ; Mérleg – Bak 26°31
November 7 : Nap – Mars kvinkunx; Skorpió – Kos 15°33′
November 9 : Vénusz – Mars szembenállás ; Mérleg – Kos 15°21
November 10 : Nap – Neptun trigon; Skorpió – Halak 18°15
November 10 – december 1 : a Merkúr újra a Skorpióban
November 12 : Jupiter – Plútó együttállás , Bak 22°51
November 13 : Vénusz trigonban a felszálló holdcsomóponttal (Mérleg – Ikrek 20°10)
November 14 Mars direkt stacionárius Kos 15°13
November 14 Nap – Plútó szextil , Skorpió – Bak 22°54′
November 15 : Nap – Jupiter szextil, Skorpió – Bak 23°14
November 15 : Újhold a Skorpióban : Skorpió 23°17
November 16 : Vénusz – Jupiter kvadrát : Mérleg – Bak 23°15′
November 17: Merkúr – Uránusz szembenállás Skorpió – Bika 7°59′
November 18 : Nap – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 27°19
November 19 : Vénusz – Szaturnusz kvadrát, Mérleg – Bak 27°23
November 21 : Vénusz a Skorpióban
November 21 Nap a Nyilasban
November 24 Merkúr – Neptun trigon , Skorpió – Halak 18°10
November 27 Merkúr – Plútó szextil, Skorpió – Bak 23°09
November 27 Vénusz – Uránusz szembenállás , Skorpió – Bika 7°39
November 29 Neptun direkt, Halak 18°10
November 29 Merkúr – Jupiter szextil, Skorpió – Bak 25°45
November 30 telihold és részleges holdfogyatkozás az Ikrekben, Ikrek – Nyilas 8°37
November 30 Merkúr – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 28°18′Kapcsolódó

Telihold a Bikában – 2020 október 31

Zűrös elnökválasztás – még zűrösebb folytatás

A Mars áthaladása a Kos jegyén – 2020

Erin Sullivan : Retrográd Mars tranzitként

Robert Hand : A rossztevők kezelése

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!