Október – 2020

Ímmár az év háromnegyedén túl vagyunk, így elegendő tapasztalatra tettünk szert ahhoz, hogy megerősítsük : 2020 nem volt könnyű. Október még ezen belül is különösen húzósnak ígérkezik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Általános tendenciák

Ebben a hónapban is a Mars játssza a főszerepet. Mint az oldalon már nagyon sokszor szó volt róla, a lendület, kezdeményezőkészség, önérvényesítés, agresszió -és így a háborúk őselve június végétől 2021 január elejéig otthonában, a Kosban tartózkodik, ahol igen erőteljesen, és természetével teljes összhangban fejti ki hatását. Ez egyaránt magában foglalja a kedvező és a kevésbé szerencsés megnyilvánulási formákat. Szeptember 9 – november 13 között tolat is, ami problematikusabbá, kiszámíthatatlanabbá teszi működését. Az ilyen időszakokban nagy kihívás felszabadítani, majd egészséges mederbe terelni a megrekedt marsikus energiát. Erről tanúskodnak az ilyenkor megsokasodó konfliktusok (kollektív szinten háborúk, állóháborúk), patthelyzetek, balesetek is.



Október folyamán egyébként a vörös bolygó szabad szemmel is jól látható, ugyanis, retrográd fázisára jellemző módon földközelben van. Ez égi látványosságként szép, asztrológiai vonzatai kevésbé (ld. régebbi poszok : Kos telihold – 2020, Kos Mars tranzit – 2020, retrográd Marssal kapcsolatos általános tudnivalók Erin Sullivantől, ill a saját cikkem, stb)

A jelenlegi állapotot még problémásabbá teszi, hogy hátrálása közben a Mars más bolygókkal, köztük a tradicionális rossztevőnek tartott Szaturnusszal és a Plútóval, a modern asztrológia legrosszabb fiújával is nehéz fényszögeket képez. A nagy jótevőnek nevezett Jupiterrel való diszharmonikus kapcsolata újabb adag olajjal locsolja a már így is lángoló tüzet. Ezek az aspektusok augusztus folyamán már létrejöttek egyszer ; így az akkori témák ismét terítékre kerülnek és újabb adalékokkal egészülhetnek ki.

A retrográd Mars, és az immár direktben mozgó Bak Szaturnusz, Plútó, Jupiter, valamint a Mérleg Nap részvételével október folyamán egy újabb kardinális T- kvadrát is létrejön. Mint már nagyon sokszor szó volt róla, ez a formáció nagyfokú instabilitást és feszültséget teremt. Utóbbit most a résztvevő bolygók alaptermészete is fokozza. Bár a fényszögek nem mindig pontosak, a hatás szinte egész hónapban érvényesül.




Felvezetője a szeptember végén összeállt T kvadrát volt, akkor még a Mérleg Merkúr részvételével. Az elakadás tüneteit és okait az erről írt bejegyzésben  részletesen bemutattam, Hajo Banzhaf Akasztott Tarot lap- értelmezésével szemléltetve. A kényszerű vagy jobb esetben önkéntes függeszkedés októberben is tart; az ellentétek még inkább kiéleződnek. A leállás még fojtogatóbb, hiszen ebben a hónapban a Merkúr is hátraarcot vág. Kapaszkodóból pedig még annyi sincs, mint szeptemberben, hiszen a Mérlegben haladó Nap most már nem támpontokat nyújtó trigonokat (mint tette a Szűzből), hanem a feszültséget, instabilitást, frusztrációt növelő kvadrátokat képez a Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal. A levegőben lógatottság, a retrográd időszakokra jellemző bizonytalanság így még nagyobb. Arról is volt szó már, hogy a mozgásában akadályozott Mars a Kosban még vehemensebben reagál a kényszerszünetekre. Nemtetszését most a Bak Jupiter, Plútó, Szaturnusz kvadrátja, pusztító és önpusztító őrjöngésig fokozhatja.

Az érme másik oldala az, amire már Erin Sullivan is felhívja a figyelmet a retrográd Mars tranzitokat bemutató írásában: szép és jó dolog befelé dolgozni, megbarátkozni a kényszerparkolás gondolatával. Csakhogy ilyenkor nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy konszolidált körülmények között az legyen a legnagyobb problémája, hogyan morzsolgassa minél konstruktívabban, kreatívabban a kényszerpihenő napjait. A szerző megállapítása most sokkal aktuálisabb, mint a könyv megjelenésekor (1992), hiszen a koronavírus-járvány és gazdsági folyományai miatt tömegek kerültek egzisztenciális vészhelyzetbe. Amikor sokan a napi létfentartáshoz szükséges minimumot sem tudják biztosítani, a tehetetlenség nem csupán őrjítő érzés, hanem a szó legszorosabb, fizikai értelmében véve is életveszélyes állapot. És minél tovább tart, annál fenyegetőbb. Ilyenkor létfontosságú lenne mielőbbi megoldást találni – de a kapálózás, ha még olyan jogos is, csak azt eredményezi, hogy még jobban szorul a hurok. Ezekben az esetekben csupán egyetlen megoldás marad: a testi- lelki állóképességet erősítve valahogy túlélni. A veszteségek minimalizálásával átvészelni, amíg kedvezőbbre nem fordul a széljárás.

Utóbbi még jó darabig eltart akkor is, ha a fojtogató felfüggesztettség érzése a hónap végére enyhülni kezd. A nagy leállást követő nagy robbanás – 2021 -22 Szaturnusz – Uránusz kvadrátjának, és magának a 2020 december 21-i, Vízöntő Jupiter- Szaturnusz Nagy Konjunkciónak ( szintén kvadrátban az Uránusszal) a hozadéka azonban még hátra van, ahogy az is kiszámíthatatlan, kit milyen irányba, felfele vagy lefele röpít majd a detonáció. Erről még jó pár bejegyzést tervezek, úgyhogy most inkább októberrel foglalkozzunk.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Fontosabb hatások

Október 1 – telihold a Kosban


Október első teliholdja a hónap első napján teljesedett ki a Kos 9°08′-en, helyi idő szerint 23h05′ – kor. A teliholdképlet sok feszültséget hordoz, így az égi eseményt megelőző és követő néhány nap is igencsak hajszoltan alakul. Ezt követően, 2-án és 3-án a Hold kvadrátot képezett a Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal, együttállásba került urával, a Marssal, ily módon felvezetve a hónap témáit is. A teliholdképletben a fővilágítók igen kártékony állócsillagokkal állnak együtt, a Nap a Szaturnusz-Vénusz -Merkúr jellegű Vindemiatrix  -al (Mérleg 9°56′) Hold pedig a Mars- Merkúr karakterű Algenibbel  , (Kos 9°26), így inkább a negatívumok kerülnek előtérbe. E telihold nem csupán október eseményeinek megértéséhez lényeges, hanem fontos állomását képezi a teljes Kos Mars tranzítnak, ezért hosszabb bejegyzést szenteltem neki. Az időszak energetikájáról, az egyensúly megteremtésének fontosságáról -és ennek nehézségeiről, a prioritásokról és a hosszabb távon is érvényesülő tendenciákról is lényeges részeket tartalmaz.

Telihold a Kosban, 2020 október 1 Bp, 23h05

Nem kell asztrológusnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: a teliholdat megelőző és követő napokban alaposan felpörögtek az események. Kaliforniában továbbra is tombolnak a tűzvészek, de a természeti katasztrófák és az időjárás szélsőségei a világ más tájain is pusztítanak. Francia-és Olaszországban pl hatalmas árvizek. Olyan régi viszályok is kiújultak, mint az örmény – azeri konfliktus, és gyanítható, hogy új dimenziót kapnak, a koronavírus-járvány második hulláma egyre több áldozatot követel, a lecsengés időszaka még messze van. Az Egyesült Államokban zajlik a minden eddiginél durvább választási kampány, a két önmagában sem túl ígéretes elnökjelölt szeptember 29-i (MarsR – Szaturnusz kvadrát második bepontosulása) kocsmai szintű vitáját  két nappal később döbbenetes bejelentés követte: maga Donald Trump és felesége is koronavírus – fertőzött lett  , ami további izgalmas adalékokkal gazdagítja a már eddig sem unalmas időszakot.

Október 2 : Nap – Uránusz kvinkunx, Mérleg – Bika 9°48
Az október 2-án bepontosult Nap – Uránusz kvinkunx így az eddigieknél is markánsabban hozta formáját: „Mint a Bika Uránusz – Mérleg bolygók közötti 150°-os fényszöget bemutató bejegyzésben részletesen szó van róla, ennek az aspektusnak a kihívása abban áll, hogy a szinte feldolgozhatatlannal kell dolgoznunk. Pénzügyeinket, biztonságunkat, értékrendünket, társulásainkat illetően pl érhetnek olyan változások, amelyeket nem áll módunkban kontrollálni, és ez alaposan próbára teszi tűrőképességünket”.




Október 2 – október 28 – Vénusz a Szűzben

 

Ugyanezen a napon egy másik jelentős energetikai váltásra is sor került: a Vénusz a Szűzbe lépett.
A hagyományok szerint a szépség, a szerelem és a társulások princípiuma nem érzi magát valami jól, esésben van ebben a szerény, puritán, óvatos jegyben. Ezt legkellemetlenebbül abban az esetben tapasztalhatjuk meg, ha Oroszlánban való tartózkodása idején túlzásokba estünk, túlléptük kereteinket, életünk egy valóság-showra vagy egy nagyszabású kerti partyra emlékeztetett. Az effajta dőzsölés időszaka most valóban véget ér, a következő időszakban pedig annak kell kiderülnie, mennyire állják ki társulásaink a hétköznapok próbáját.
A Szűz Vénusz érdemeit azonban oktalanság lenne lebecsülni, hiszen a belső ritmusaira, ciklusaira, tápláléka minőségére oly fogékony jegyet a túlzásoktól is megkímélheti. Hatására például, az egyidejűleg érvényesülő destabilizáló befolyások ellenére is könnyebb ráérezni az egészséges megoldásokra és ezek mellett kitartani. Ez a jelenlegi időszakban különösen fontos szempont; október folyamán ugyanis a Vénusz Uránusszal, majd Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal létesített trigonjai révén földelhetjük le valamelyest magunkat. Mivel a Szűzben gyengén érvényesül a bolygó hatása, még annyira sem szerencsés csodákat várni tőle, mint egyébként, de a semminél azért sokkal jobb.

Október 4 – Plútó direktben – Bak 22°29

 

Október 4-én a Plútó abbahagyja április 25 óta tartó tolatását és a Bak 22°29′-en direkt stacionáriusba vált. Mint többször is szó volt már róla, a Plútó nagyon lassú mozgású bolygó; retrográd szakasza évente nagyjából 6 hónapig tart. Irányváltása tehát nem mindig jelez külső eseményeket, bár tény, hogy a légkör sűrűbbé válik, nő a feszültség, a rejtett információk hajlamosabbak felszínre kerülni, a plútói témák intenzívebben képviselik magukat (Krízisek, szélsőségek, hatalmi harcok, konkrét és átvitt értelemben vett elmúlás, lezárás, döbbenetes metamorfózisok, stb).

A jelenlegi irányváltás azért lényeges, mert a Bak 22°29 -on következik be, nem messze attól a ponttól (22°46), ahol a január 12-i Szaturnusz – Plútó találkozó létrejött. Ha nagyon precízek akarunk lenni, a tolató Plútó augusztus 30-án egyszer már érintette ezt a pontot, az együttállás percre pontos helyszínére pedig ímmár direktben haladva, november 8-án tér vissza, így a januári együttállás témái egész ősszel terítéken maradnak. (Arról már nem is beszélve, hogy a 2020 január 12-i konjunkcióval egy újabb, kb 38 éves Szaturnusz – Plútó ciklus kezdődött, így a hozzá kapcsolódó események is nagyon hosszú távon hatással lesznek a világra).

A jelenlegi szinkronicitásokra azért mégiscsak érdemes jobban odafigyelni, egyéni és kollektív szinten egyaránt. A majd csak 9-én bepontosuló Mars – Plútó kvadrát hatása már most is erőteljesen érvényesül (és ezzel egyidejűleg még a Mars- Szaturnusz kapcsolaté is), és nagyjából október 7 – 20 között a Nap részvételével létrejön az újabb kardinális T- kvadrát is. Míg szeptemberben a Merkúr – Mars-Szaturnusz között jött létre pontosabb fényszög, a két tengelybolygó (Szaturnusz, Plútó) közül a Szaturnusz érvényesült markánsabban, most a szélsőségekben utazó, kompromisszumokra nem különösebben nyitott Plútóra kerül a hangsúly – bár persze ura továbbra is a Szaturnusz marad. Hogy ez mit is jelent konkrétan, csakhamar megtapasztalhatjuk. Egyéni szinten természetesen ezúttal is nagyobb hatásunk van a megélési módokra, mint kollektíve, de azt azért hozzá kell tenni: nem annyira a Plútó szokott táncolni a mi zenénkre, mint inkább fordítva. Az alvilág uraként pedig különösen vonzódik a haláltánc – melódiákra játszott csontzenéhez…

Ekkor már a Hold is jegyet váltott, a Bikában tartózkodik, ami valóságos felüdülés Kos-beli ámokfutásához képest, csakhogy vasárnap dél körül együttállásba kerül az Uránusszal, ami újabb zakkanás – gyanús pozíció. A Plútó direktbe váltásával és a földközelben tartózkodó Marssal kombinálódva figyelemreméltó helyzetek adódhatnak. Nem kell feltétlenül nagy horderejű eseményekben gondolkodni, a „véletlen egybeesések” – beleértve az álmokat, fantáziákat, felismeréseket – értékes információkat tarttalmazhatnak.

Október 6 – földközelben a Mars
„Az ősz első számú csillagászati eseménye a Mars oppozíciója, vagyis földközelsége: a vörös bolygó október 6-án lesz a legközelebb hozzánk, mintegy 62 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Bolygószomszédunk látszólagos mérete egész októberben az átlagos többszöröse lesz, szabad szemmel nézve pedig minden csillagnál fényesebb vörös pontként fog ragyogni a déli égbolton“.  Asztrológiai szempontból a helyzet a többi hatással összeadódva érdekes: a már így is meglévő feszültségek tovább izzanak.




Október 7 – Merkúr – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 09:37

A Merkúr – Uránusz szembenállás október 7-én pontosul be először a Skorpió – Bika 09°37′-én. A Merkúr tolatása miatt a két bolygó még két alkalommal farkasszemet néz egymással: másodszorra október 20-án (Skorpió – Bika 9°09), aztán november 17-én, amikor a Merkúr újra direktben halad (Skorpió – Bika 7°59′)
Ez az aspektus egyebek mellett (ld Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögei) váratlan hírekkel, meghökkentő fordulatokkal állhat kapcsolatban. Az egyidejűleg érvényesülő többi hatásoktól függően a most felmerülő ötletek lehetnek zseniális sziporkák, de a valóságtól elrugaszkodott, destruktív őrültségek is. Mivel a jelenlegi asztrológiai éghajlat nem túl kedvező, valószínűbb, hogy a szembenállás a szélsőségeket, a sokkoló meglepetéseket fogja fokozni. A pénzpiacok hullámvasutazása valószínűleg folytatódik, de a gazdaságban meg az egyéni pénzügyi helyzetben is adódhatnak meglepő, és nem feltétlenül kellemes fordulatok. Az aspektus ismétlődése egybeesik az amerikai választási kampány utolsó, leghúzósabb szakaszával, így egész biztos, hogy még ebben a témában is számíthatunk váratlanul felszínre kerülő információkra, meglepő fejleményekre, beleértve a teljesen irracionálisakat is. A Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögei balesetveszélyesek is; erre a jelenlegi Mars – Plútó/Jupiter/ Szaturnusz kvadrátok miatt fokozottan ajánlott odafigyelni.

Október 9 – Mars R – Plútó kvadrát,  Kos – Bak 22°29′

Mars – Plútó kvadrát

Október 9-én másodszorra is bepontosul a Mars- Plútó kvadrát. (Először augusztus 13 -án vált egzakttá, amikor a Mars még direktben mozgott, a Plútó pedig még tolatott, Kos – Bak 23°05; harmadszorra, utoljára pedig december 23-án, a Kos – Bak 23°55 -án lesz egzakt, amikor már mindkét bolygó direktben halad. Ez az aspektus a december 21-i Jupiter – Szaturnusz együttállás (Bp. 19h 20′) képletének is fontos alkotóeleme. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 7 – 10 nap folyamán is érvényesül. Szokás szerint más egyidejűleg jelen lévő hatásokkal kombinálva értékelendő.

Ez a destabilizáló energiakombináció óriási stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generál, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. A Mars – Plútó nehéz aspektusaival szintén több bejegyzés foglalkozik a blogon : Mars – Plútó: az átalakító tűzMars – Plútó kvadrát- válogasd meg a csatateret ! , Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert HandA rossztevők kezelése – Robert Hand ,  ),  A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja. Uralmi helyzetben levő retrográd Marsnál ennek a koczázata megsokszorozódhat. Ld: Erin Sullivan: Retrográd Mars tranzitként.

Itt már egyre markánsabban érződik a Nap – Mars-Jupiter/ Plútó/Szaturnusz kardinális T-kvadrát befolyása; a hatások ezúttal is összeadódnak. Ráadásul, mivel október 10-én utolsó holdnegyed is van, a Rákban haladó Hold révén egy kardinális nagy kereszt jön létre, hisztérikussá korbácsolva a már eddig sem nyugodt kedélyeket. Szerencsére a Hold gyorsan mozog, de azért nem árt észnél lenni. A fontos döntéseket, nagy tisztázó beszélgetéseket is szerencsésebb elhalasztani.




Október 10 – Vénusz – Uránusz trigon; Szűz – Bika 9°30
Jó esetben a szintén 10-én bepontosuló Vénusz – Uránusz trigon egészséges vészkijáratokat nyithat. Akár saját érzelmi hullámvasutazásainkat is segíthet némi humorérzékkel és önkritikával kezelni, tisztes távolságot tartva elborultabb személyiségrészeinktől. Ha másokkal szemben is képesek vagyunk ugyanerre, már sokat javíthatunk pozíciónkon. Ennél a fényszögnél a meglepetések kellemesek is lehetnek, érkezhetnek pl váratlan bevételek, ajándékok formájában is. Ez a formáció kedvez a flörtöknek, a vidám társasági összejöveteleknek, partiknak, rendezvényeknek is – bár utóbbiakkal a jelenlegi helyzetben okosabb csínján bánni. A kreativitásra is ösztönzően hat. Bár hagyományosan ez a hatás könnyelműségre is hajlamosít, a Merkúr uralma alatt álló Vénusz itt sokkal megfontoltabban mérlegeli, mihez is kezdjen az ölébe hulló lehetőségekkel. Az Uránusz is gyakorlatiasabbá válik a Bika földies jegyében. Howard Sasportas észrevételei elsősorban a személyi horoszkóp Vénuszát érő Uránusz – tranzitokra vonatkoznak, de más jellegűekre is alkalmazhatók.

Október 11 – Nap – Jupiter kvadrát, Mérleg – Bak 18°41
A józanság el is kell, ugyanis a Nap – Jupiter kvadrát befolyása is erőteljesen érvényesül. (A Napnak is és a Jupiternek is nagy hatóköre van, így a bepontosulást megelőző és követő 5 -6 nap folyamán is számolni kell ezzel a hatással. Energetikája az októberi kardinális T- kvadrátban is érvényesül) A két bolygó közötti erőpróbáló fényszög szintén arra késztethet, hogy túllépjük határainkat; a terjeszkedés azonban nem egészen úgy valósul meg, ahogy képzeltük. A túlzások, mértéktelenség, a lehetőségek és a kockázatok reális megítélésének a hiánya egyaránt károkat okozhat az üzleti életben és társas viszonyainkban. Hajlamosak lehetünk többet ígérni, mint amennyit be tudunk tartani, túllépni anyagi kereteinket, mértéktelenül kirúgni a hámból. A hatalom képviselői is túlléphetik hatáskörüket.

Október 12 – Jupiter – Neptun szextil, Bak – Halak 18°45


A Jupiter – Neptun szextil harmadik, utolsó bepontosulása hozhat némi józanságot a hőzöngésbe. (Ez a kedvező befolyás az év legnagyobb részében velünk volt; hatása az egzakttá válás előtti és az azt követő 2-3 hétben a legerősebb. Első bepontosulás: 2020 február 20, Bak 17°45, Bp 16h56′, harmadik bepontosulás 2020 október 12, Bak 18°45′)
A Jupiter – Neptunusz fényszögekről már sok szó volt a blogon. Ez a tudatos igyekezetet, gyakorlati erőfeszítéseket feltételező aspektus több lehetőséget ad arra, hogy látomásainkat, álmainkat a gyakorlatban kamatoztassuk, mint a tavalyi, valóságelhárításra hajlamosító kvadrát- (ld I. rész, II. rész ). A hiteles belső tapasztalatok, a valóságban is helytállónak bizonyuló megérzések, az a bizonyossággá érő sejtelem, hogy az erőpróbáló helyzetek is tanítást hordozhatnak számunkra, hozzásegíthetnek az időszak átvészeléséhez. A valóságérzék megőrzése természetesen itt is fontos kihívás – mint minden Jupiter – Neptun fényszög esetén. Jó hír, hogy a Bakban a Jupiter a realista Szaturnusz uralma alatt áll, így a tavalyi kritikátlan optimizmus helyét remélhetőleg idén a tényeken és a mérhető eredményeken alapuló bizakodás váltja fel. Eddigi teljesítményeinkből kiindulva pl bízhatunk pl abban, hogy egy még annyira nehéz időszakban is helyt tudunk állni, ha megérzéseink korábban is jók működtek, okkal reménykedhetünk abban, hogy belső iránytűnk most is megmutatja a helyes utat, meg abban is, hogy ha minden tőlünk telhetőt megteszünk a megoldás érdekében, a szerencse is szövetségesünkül szegődik. Amennyiben a konkrét, külső lépésekről, kézzelfogható eredmények produkálásáról sem feledkezünk meg, a belső képek teremtőerejét is kihasználhatjuk a kedvezőbb valóság megformálásához. Kapcsolódó Jupiter – Neptun szextil tranzitként, Robert Hand , Jupiter és Neptun (Stephen Arroyo), Jupiter – Neptun aspektusok (Liz Greene)

Október 12 – Merkúr – Vénusz szextil, Skorpió – Szűz 11°33′
Ugyanezen a napon egy másik olyan befolyás is érvényesül, amely tudatos hozzájárásunkkal enyhíthet a szélsőségeken. A Merkúr és a Vénusz kedvező kapcsolatai rendszerint oldják a kommunikációs helyzeteket, békülékeny hangulatot teremtenek. Legjobb most górcső alá venni kommunikációs mintáinkat, társulásainkat (nem csupán a párkapcsolatokat, hanem más jellegűeket is), érzelmi sztereotípiáinkat, anyagiakhoz, biztonsághoz való viszonyulásainkat




Október 13 – Nap – MarsR szembenállás , Mérleg – Kos 21°06

Gladiátorok a római Colosseumban, forr: Through Eternity

Az október 13-án bepontosuló Nap – Mars szembenállás arra utal, hogy túl vagyunk a retrográd szakasz felén. Ez önmagában véve nagyszerű hír, különös tekintettel az idei zűrös Kos Mars tranzitra. Csupán annyi vele a gond, hogy egyszersmind eszkalációs pont is, amikor az események igen drámai fordulatot vehetnek.

A fentebbiekben már szó volt róla, hogy a kardinális T- kvadrát hatása folyamatosan érvényesül október 7-20 között, de ezekben a napokban a legintenzívebben. Majdnem egzakt ugyanis a Nap- Plútó kvadrát, ahonnan a Nap a Szaturnusszal képezett 90°-os fényszög felé halad. Mint Erin Sulliván írja retrográd bolygókról (Retrograde Planets – Traversing the Inner Landscape) blogomon magyarul is elérhető részletében, ez „a szembenállás externalizálja az egy ideje már a tudattalanban érlelődő és fortyogó belső energiát”. Az egyéni tranzitokra tett megállapítások hellyel-közzel kollektív szinten is érvényesek: „ Talán nem vagyunk tudatában, mi fortyog a psziché mélyén, de a tranzit Nap – Mars szembenállás időszakában felszínre kerülő érzelmek, hangulatok, események és körülmények egy olyan specifikus terület jelenlétéről árulkodnak, amelynek tudatosan figyelmet kell szentelni. Pszichológiai értelemben ahhoz, hogy produktívabb személyekké váljunk, el kell távolítanunk ezt a gennyedző energiát. Az oppozíció olyan robbanékony pillanat lehet, amely vagy megtisztítja a levegőt vagy frusztrációk futótüzét szabadítja el, amelyek nem enyhülnek amíg a Mars újra direktbe nem vált, és felszínre hozzák mindazt, ami eddig el volt fojtva”.

Még a legkedvezőbb forgatókönyvek esetén is nagyon energikus hatásról van szó, így igen pörgős időszakot élhetünk át. A Nap – Mars tranzitok a szexualitással, személyes kezdeményezőkészséggel hozhatók összefüggésbe, de a düh, ingerlékenység, basáskodás, frusztráció az érme másik oldala. Mindezt természetesen másokkal való kapcsolatainkban is átélhetjük. Mivel a Nap egyebek mellett az ego jelölője, sokan nem hajlandók most sem kompromisszumot kötni sem pedig leszállni bizonyos témákról. A Mars tolat, ami felhalmozódó frusztrációt és dühöt is jelezhet. Retrográd Marsnál gyakoriak a késések, illetve az, hogy előre haladás helyett néhány lépést kell hátrálnunk. Ha valamilyen destruktív témával vagy magatartásmóddal küzdünk, talán be kellene ismerni: megérett az idő a változásra. Az eddig lappangó egészségi problémák is felszínre kerülhetnek, a meglévők lassabban múlnak.




Október 14 – november 3 – Merkúr retrográd Skorpió 11°40

Az október 14-én hátraarcot vágó Merkúr tovább fokozza a nyomást.Mint a blogon már többször szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakai arra szólítanak fel, hogy újra gondoljunk, átismételjünk dolgokat, jobban odafigyeljünk a részletekre, felfrissítsük tudásunkat. A „felszólítás” különféle malőrök, meghibásodások, elakadás formájában érkezik, a tudatosság azonban sokat javíthat a forgatókönyveken. Ezt idén, az egyidejűleg érvényesülő hatások miatt a szokásosnál is fontosabb szem előtt tartani. 2020 folyamán a Merkúr részben vizes, részben levegős jegyekben Idén többször már nem vág hátraarcot. A hónap nagy részében a víz elemmel kapcsolatos témák és feladatok folytatódnak tehát: pár általános tudnivaló található a témáról a blogon; a horoszkóp egyéni sajátosságaitól függően természetesen az üzenetek és tennivalók is különbözők lesznek. A Skorpió elegendő tisztánlátást, intuíciót, kitartást ad a vesézéshez. Az egyidejűleg érvényesülő hatások „jóvoltából” az átalakulásokra sarkalló nyomás is adott. Bár előrelépésekre csak a direktbe váltást követően lehet számítani, a terepet most kell előkészíteni számukra. A hónap végétől, amikor a kozmikus hírvivő visszatér a Mérlegbe, a levegős megközelítésmódok és teendők kerülnek előtérbe.

A jelenlegi retrográd szakasz sajátossága, hogy az amerikai elnökválasztási kampány utolsó hajrájában két bolygó, a Merkúr és a Mars is tolat; a Merkúr pedig éppen a választások napján vált direktbe. Ez nem kimondottan előnyös. Az Egyesült Államok horoszkópját érintő Plútó visszatérés, Neptun – Neptun szembenállás miatt az utóbbi évek különösen zűrösek az Újvilágban; a 2020-as pedig szinte precedens nélküli megpróbáltatásokat tartogatott. A nyár óta jóformán állandósult zavargások nem sokkal a Merkúr retrográdba váltása előtt kezdődtek,  május végén/ június elején. (Polkorrekt újbeszél nyelvjárásban még akkor is jogvédő demonstrációk, amikor már több közük van a tömeges fosztogatáshoz, rongáláshoz, történelmi és kulturális emlékek eltörléséhez, de ne akadjunk fenn ilyen jelentéktelen árnyalatokon.) Az azóta eltelt hónapokban számos, még akár tavaly ilyenkor is elképzelhetetlennek tartott fordulat tanúi voltunk, az egészen közeli múlt eseményeit is beleértve. Ilyen hatások mellett szinte borítékolható, hogy a sokkoló sorozat folytatódik, egyértelműen pozitív végkifejlet pedig bajosan várható. És, mivel nagyjából egyformán rossz, csak épp másképp rossz alternatívák között lehet választani, a végeredmény sem különösebben biztató. Ez a trend egyébként a világ többi részén is érvényesül, úgyhogy nincs min csodálkozni.




Október 15 – Nap – Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 22°30
A Nap – Plútó kvadrát bepontosulása tovább feszíti a húrt. E fényszög hatása az előző és a következő 5 -6 nap folyamán is érvényesül. Erőpróbáló Nap – Plútó tranzitoknál úgy érezhetjük, hogy identitásunkat, haladási irányunkat olyan, elemi erejű hatások kérdőjelezik meg, melyekre vajmi kevés befolyást gyakorolhatunk. Hatalmi harcok, övön aluli támadások, nehéz emberek, olyan kötélhúzások, melyeknek nincs igazi győztese – keresztezhetik utunkat. A kezelésükhöz szükséges eszközök hiánya persze elemi túlélőkészleteinket is aktiválhatja, úgyhogy a végén kellemes meglepetéssel tapasztaljuk: erősebbek vagyunk, mint hittük. Mielőtt élethalálharccá fajuló vitába bocsátkoznánk, azon is érdemes eltöprengeni: mindenáron azt akarjuk-e hogy nekünk legyen igazunk, vagy egy olyan egyezségnek örülnénk jobban, aminek köszönhetően a legjobban jövünk ki a helyzetből. Ez az erőpróbáló fényszög rögeszmésségre hajlamosíthat, kisebb- nagyobb bosszúságokat, konfliktusokat hozhat. Az általa jelzett változások gyakran tartósak és valaminek az elmúlásához, valakinek a halálához, valamilyen dráma csúcspontjához kötődnek. Ez az aspektus a nagyvilágban is komoly feszültségeket, erőszakos eseményeket jelezhet. Bővebben: Nap – Plútó fényszögek: a természet elemi ereje, Nap – Plútó: a traumaNap – Plútó: az apa halála, Plútó – Nap tranzitok (Howard Sasportas)

Október 16 – újhold a Mérlegben, Mérleg 23°53, Bp 21:31


Az újhold a Mérleg 23°53′-en születik meg, helyi idő szerint 21 : 31′ – kor. E hatásnál általánosságban véve a társulások, partnerségek, a külvilággal való kapcsolat témáiban számíthatunk új fejleményekre (és persze azokon a területeken, amelyekkel a horoszkópban kapcsolatba kerül)

Az újholdképletben az előző és a következő 4 -5 napot meghatározó befolyások is erőteljesen érvényesülnek. Az újhold így az október közepét ingataggá tevő kardinális T-kvadrát formációjának részévé válik, így a partnerség és a társulások témáiban inkább borulások, megszakadások vagy legalábbis jelentős elbizonytalanodások, állóháborúkká fajuló konfliktusok várhatók. Az október folyamán mindvégig érvényesülő Merkúr – Uránusz szembenállás még kiszámíthatatlanabbá teszi a terepviszonyokat). Ezek a trendek a következő újholdig hátralevő 28 nap folyamán is érvényesülnek. A T- kvadrátnak három fókuszbolygója van, ami önmagában is rendkívül összetett feladatokat hordoz: a Jupiter, a Szaturnusz és a Plútó. A velük trigont képező Szűz Vénusz valamelyest enyhít a szélsőségeken: a józan ész, gyakorlati érzék, önfegyelem, önmérséklet, kivárásra való hajlandóság így remélhetőleg a kedvezőbb forgatókönyveknek is teret enged. (Ehhez persze el kell kerülni a Vénusz – Neptun szembenállásból fakadó valóságelhárítás csapdáit.)

Újhold a Mérlegben, 2020 október 16, Budapest 21h 31

Másik pozitívum, hogy a két fővilágító a Mérleg 23°50′-én levő Spicával, az egyik legjobb hatásúnak tartott állócsillaggal képez együttállást. Ez a Mars – Vénusz karakterű égitest szintén tompít valamelyest az újholdképlet diszharmóniáján. Csodákat azonban már csak azért sem szabad tőle várni, mert, mint a vele foglalkozó bejegyzésben részletesen szó van róla: „Kizárólag azt arathatjuk le, amit elvetettünk, és amit lelkiismeretesen gondoztunk szántóföldjeinken. És amit learatunk, annak ki kell tartania és a következő aratásig táplálnia kell bennünket és mindenkit, aki velünk együtt dolgozott a mezőn. Korántsem lesz tehát bőkezű azokhoz, akik azt próbálják learatni, amit nem ők vetettek el, vagy tékozolnak, vagy az egész termést maguknak akarják megtartani”.




Október 18 – Nap – Szaturnusz kvadrát, Mérleg – Bak 25°37
A Nap – Plútó kvadrát szélsőségeit nemsokára a Nap – Szaturnusz kvadrát satuja váltja fel. Ebben az esetben is olyan hatásról van szó, amely az előző és a következő 5 – 6 napban is érvényesül. A Nap- Szaturnusz erőpróbáló aspektusai személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. Az erőpróbáló fényszög hatásait a Felelősség súlya, Erőpróbáló Nap – Szaturnusz fényszögek a horoszkópban,  Erőpróbáló Nap – Szaturnusz tranzitok című bejegyzések tárgyalják részletesen. A nehéz Nap – Szaturnusz kapcsolatok világviszonyban feszültséget jelezhetnek a hatalom képviselői, autoritásszemélyek és az ellenük lázadó csoportok között. Ezek helyektől függően sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: a tüntetésektől kezdve a fegyveres konfliktusokig, háborúk kitörésééig széles a skála. Most, mivel a Plútó és a Szaturnusz még mindig nagyon közel van egymáshoz, 2019 – 2020 e meghatározó konjunkciójához kapcsolódó témák is aktualizálódnak. A Bak Jupiter szomszédsága a tavasz témáit helyezi fókuszba, amelyekkel az eseménydús Bak stellium időszakában dolgunk akadt. Ez egyéni és közösségi szinten is érvényes. A határokat feszegető, autoritást megkérdőjelező Merkúr- Uránusz szembenállás még problémásabbá teheti ezt az önmagában sem túl könnyen kezelhető hatást.




Október 18 – Vénusz – Neptun szembenállás, Szűz – Halak 18°38
Bár, mint a fentebbiekben szó volt róla, a realitásérzék, önmérséklet kulcsfontosságú az energiák egészséges mederbe tereléséhez és/vagy ott tartásához, a Vénusz – Neptun szembenállás további szélsőségekre, légvárépítésekre hajlamosíthat. A Neptunusz párkapcsolatokra gyakorolt hatásaival a Neptunusz szövevényes ösvényein című tematikus oldal foglalkozik bővebben, l. Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, Elérhetetlen uraságA lovagi szerelem problémás örökségeMenekülés a valóság elől. A másik szándékának a félreértése is gyakori lehet ilyenkor, akárcsak saját zavaros motivációink. A napilapok híreit szerelmi botrányok színezik. Megcsalhatnak vagy mi lépünk félre. Pénzügyekben sem árt az óvatosság. A leges legjobb forgatókönyvek esetén a két bolygó kapcsolata szárnyakat adhat fantáziánknak, így valamilyen kreatív tevékenység, belső világunk gondozása (pl meditáció, jóga, álmokkal végzett munka, tisztítókúrák) segíthet magasabb energiaállapotba kerülni, és ennek köszönhetően kimaradni a destruktív sodrásból.




Október 19 – MarsR – Jupiter D kvadrát ; Kos – Bak 19°35
A szélsőségek elkerülése persze nagy kihívás, hiszen 19-én másodszorra is bepontosul a Mars – Jupiter kvadrát. (Először augusztus 4-én vált egzakttá egy, a szó szoros értelmében is hatalmas detonáció kíséretében.  Helyi idő szerint 18:08′-kor legalább 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel az egyik bejrúti raktárban. A Libanon fővárosának kikötőjében történt robbanás hatására – melyet heves tűz előzött meg – legalább 157 ember meghalt, 80 eltűnt, 5000 ember megsebesült, mintegy 300 000 ember otthona pedig megsemmisült. Természetesen egy ilyen horderejű eseményhez az egyidejűleg érvényesülő Szaturnusz – Plútó hatások is szükségesek voltak.

Remélhetőleg ezúttal elmaradnak az ennyire súlyos katasztrófák, de szinte biztosra vehető, hogy sem kollektív sem egyéni szinten nem lesz békés a légkör. Egy Mars – Jupiter erőpróbáló fényszög hatására ugyanis igen csak túl lehet lőni a célon. A bepontosulást megelőző és követő hetet szélsőségek dominálhatják (különösen, hogy más bolygóhatások is ebbe az irányba mutatnak): költekezőbbekké válhatunk, két végén égetjük a gyertyát, a valóságalapot nélkülöző látványos gesztusok, nagy ígéretek pedig nem csak a közéletet hatják át. Túlreagálunk, túlbecsüljük lehetőségeinket és elbagatellizáljuk a kockázatokat, túl nagy ígéreteket teszünk, előre iszunk a medve bőrére, ahelyett hogy tetteink beszélnének, nagy hangon bizonygatjuk igazunkat. Bővebben: Mars – Jupiter fényszögek A szerencsejátékos, Mars – Jupiter kvadrát tranzitként



Október 19 – Vénusz – Jupiter trigon; Szűz – Bak 19°35
Vénusz – Jupiter trigon valamelyest javíthat az összképen. A Kis -és Nagy Jótevő közötti harmonikus fényszögek anyagi – érzelmi szempontból is igen kedvezők lehetnek. Jó bevételeket, megtérülő befektetéseket, ajándékokat, szerencsés találkozásokat társítanak hozzájuk. Kedveznek a társasági összejöveteleknek, megbeszéléseknek is. Sajnos most mindkét bolygó esésben van, így nem tudják olyan erővel kifejteni pozitív befolyásukat, mint általában. Természetesen, felismerve a lehetőségeket, okosan csoportosítva a forrásokat, a látszólag kevés is sokkal több, mint a semmi.

A szintén aznap bepontosult Vénusz – Mars R kvinkunx ( Szűz – Kos 19°25 ) ugyanakkor, a Mars – Jupiter kvadrát hatásával kombinálódva hajlamossá tehet arra, hogy túllépjük kereteinket, felesleges kockázatokat vállaljunk, lehetőségeinket meghaladó projektekbe kezdjünk, túl sokat várjunk egy helyzettől vagy kapcsolattól. Ez a hozzáállás révén még azt a keveset sem lehet majd kihasználni, ami egyébként adódna. Azonban e csapdákat elkerülve sikerülhet olyan kézzelfogható, hosszabb távra szóló eredményeket is elérni, melyek révén a megpróbáltatások átvészelhetők. Mivel a következő napokban a Vénusz a Plútóval és a Szaturnusszal is trigont képez, a Skorpióba lépő Nap pedig eltávolodik a T- kvadrátból, e kedvezőbb forgatókönyvek esélye is növekszik.

Október 20 – Merkúr R – Uránusz R szembenállás, Skorpió – Bika 9°09
A másodszorra bepontosuló Merkúr – Uránusz szembenállás- inspirálta váratlan ötleteink egyaránt lehetnek zseniális felismerések és szeszélyes, őrült vagy éppenséggel veszélyes elmeszülemények. Környezetünkből szintén érkezhetnek ilyen impulzusok. Ezt, az előző és a következő napot meghökkentő fordulatok, kellemes vagy kellemetlen meglepetést okozó hírek, találkozások teszik eseménydússá. A meghibásodó vagy elveszett műszaki eszközök, a váratlanul kitörő, majd nyomtalanul elmúló vagy éppenséggel tovább mérgesedő perpatvarok további bosszúságokat okozhatnak. A két bolygó diszharmonikus kapcsolata kapkodásra, balesetekre is hajlamosíthat: ezt közlekedéskor, hosszabb- rövidebb utazások során nem árt szem előtt tartani. Bővebben: Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögek

Október 21 – Vénusz – Plútó trigon, Szűz – Bak 22°33
Megfelelő irányba terelve energiáját, a 21-én bepontosuló Vénusz – Plútó trigon újabb kapaszkodókat adhat. Plútó – fényszögről lévén szó, már az is nagymértékben növeli önbizalmunkat, belső erőforrásainkba, ösztöneinkbe vetett hitünket, ha sikeresen vettük az előző hetek akadályait. Ez a tranzit szenvedélyt, intenzitást is visz kapcsolatainkba. Egyszersmind valamilyen szempontból veszélyes, tiltott vagy szélsőséges viszonyokba is belebonyolódhatunk – bár, mivel mindkét bolygó föld jegyben van, a józan megfontolások távol tarthatnak a nagy butaságoktól. Meglévő vonzalmaink is elmélyülhetnek: ha pl. korábban kételyeket tápláltunk afelől, hogy a megfelelő társsal vagyunk-e vagy sem, megérzéseink most megbízható útmutatást adnak. A bolygóállás üzleti tranzakcióknak is kedvez (amelyeknek azonban lehet valamilyen alvilági jellege is) .



Október 23 – november 21 – Nap a Skorpióban
Október 23-án, hajnali 01:00-kor a Nap a Skorpióba lép. Míg a Mérleg a társulásokkal és a kapcsolatteremtés formáival hozható összefüggésbe, a Skorpió ezek mélyebb dimenzióit jelképezi. Az intenzív, mély kötelékeket, a szexualitást, a megosztott értékeket és tartalékokat, a felszín alatt munkáló, erős vágyakat, félelmeket, az intenzitást, a befektetéseket, adósságokat, adót, titkokat, a nyilvánosság szeme elől rejtett dolgokat, gyanúkat, rejtélyeket, a kontrollhoz, a manipulációhoz kapcsolódó, érzékeny témákat. Bővebben: A Skorpió (Liz Greene), A nem is olyan ördögi Skorpió
Általában véve azok az időszakok, amikor a Skorpió/ Plútó- energiák hangsúlyozottan érvényesülnek, a problémás helyzetek érdemi kezelésének a lehetőségét is magukban hordozzák, hiszen ez a jegy sokkal inkább hajlamos szembenézni a tényekkel és az előrelépés érdekében vállalni a konfliktust, mint a Mérleg. Jelenleg azonban a jegy két ura, a Mars és a Plútó kvadrátban van egymással, a Mars ráadásul tolat is, így a konstruktív megoldásokhoz vezető út meglehetősen rögös. Hosszabb távon azért mégiscsak biztató, hogy november folyamán a Skorpió Nap már segítő szextilt képez a Bak Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal, a Mars pedig végre direktbe vált, így tudatos erőfeszítésekkel már ki lehet mozdulni a zsákutcákból.

Október 24 – Vénusz – Szaturnusz trigon, Szűz – Bak 25°50
A 24-én bepontosuló Vénusz – Szaturnusz trigon további stabilizáló erőt képvisel. A józan ész, ítélőképesség és önfegyelem ellensúlyozhatja valamelyest hullámvasutazást. Így remélhetőleg visszafogottabban költekezünk, miközben jövedelmező stratégiákat dolgozunk ki, minőségi munkát fektetünk projektjeinkbe, képesek vagyunk kiváró állapotra helyezkedni, alkalmazkodni a szinte pillanatról pillanatra változó helyzetekhez.




Október 25 – Nap – Merkúr együttállás, Skorpió 2°
Az október 25-én bepontosuló Nap – Merkúr együttállás azt jelzi, hogy a Merkúr tolatásának felénél tartunk. A kommunikáció, gondolkodási folyamatok, utazások, okmányok, kereskedelem és a tudatosság, éntudat, autoritás, kreativitás jelölőjének találkozása értelemszerűen ezekre a témákra irányítja a figyelmet. A jelenlegi együttállás abból a szempontból is jelentős mérföldkő, hogy segíthet levonni az elmúlt, nyugalmasnak semmiképp nem nevezhető hetek tanulságait.
Problémák abból fakadhatnak, hogy a Nap – Merkúr együttállás hatására hajlamosak lehetünk túlságosan szubjektíven, rögeszméinkhez ragaszkodva tálalni mondanivalónkat. Ez a tranzit meglehetősen szókimondóvá is tehet, az elhamarkodott kijelentések sok kárt okozhatnak. Skorpió bolygókról lévén szó mások Achilles-sarkát is könnyebben telibe találhatjuk, mint általában. Ilyen esetekben a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy az emberek nem szoktak a nyakunkba borulni, ha beleverjük az orrukat az árnyékukba, és hogy abban a szólásban is lehet némi bölcsesség, miszerint nem mindig jó az alvó kutyákat felébreszteni.

Október 28 – november 10 : Merkúr a Mérlegben
E tapasztalatokból okulva tolat vissza október 28-án a Merkúr a Mérlegbe, ahol november 10-ig időzik. A kommunikáció újra diplomatikusabbá válik, nyitottabbak lehetünk a másik fél szempontjaira is. Kivéve, amikor nem, ugyanis november elején újra összeáll a szeptemberről ismerős Merkúr – Szaturnusz kvadrát ( némi Jupiter- Plútó hatással nyakon öntve), de már hálisten’ a Mars kötekedhetnékje nélkül. Erről majd bővebben a novemberi előrejelzésben.

Október 28 – november 21 : Vénusz a Mérlegben

Vénusz a Mérlegben tranzitként

Ugyanezen a napon egy másik jelentős váltást is tapasztalhatunk: a Vénusz a Mérlegbe lép. Az asztrológiai hagyományok szerint a Vénusz, a társas viszonyok bolygója otthon van ebben a jegyben, vagyis itt tudja a legharmonikusabban kibontakoztatni tulajdonságait. Ehhez a pozícióhoz olyan előnyös tulajdonságokat társítanak, mint a fejlett szépérzék, jó stílusérzék, a művészetek szeretete, előzékenység, emberekkel való bánni tudás, tapintat, báj, kompromisszumkészség, békülékenység.
Az elkövetkező hetek elvileg alkalmasak lehetnének tehát arra, hogy visszaállítsuk társas kapcsolataink megbomlott harmóniáját, kellemesebbé tegyük saját és környezetünk életét, egy kicsit kikapcsolódjunk, néhány új holmival, fodrász, kozmetikus segítségével, vonzóbbá tegyük megjelenésünket. Azonban még sincs teljesen így, ugyanis november folyamán a Vénusz először farkasszemet néz a Marssal, aztán rendre kvadrátba kerül a Jupiterrel, Plútóval és a Szaturnusszal is. Így létrejön egy laza T-kvadrát is, de az már nem tart olyan hosszú ideig, mint a jelenlegi, így a vihar is hamarabb vonul el.

Október 31 – telihold a Bikában, Skorpió – Bika 8°38, Bp 15:49

Október utolsó napja , teljes összhangban a hónap karakterével, igen ütősre sikeredhet. A hónap második teliholdja a Bika 8°38-on születik meg, helyi idő (Budapest) szerint 15h49′-kor. A Hold erőben van ebben a stabil, földies jegyben. Mivel a Bika az anyagiakkal, a tulajdonnal, a biztonságérzettel, önbecsüléssel kapcsolatos életterületet uralja, most elsősorban ezeket a témákat illetően törekszünk stabilitásra. Jelen helyzetben azonban csak a bizonytalanság a biztos.
Ez a Bika Uránusz -tranzitról általában véve is elmondható; elég belegondolni hányféleképpen rendült meg biztonságérzetünk, milyen kihívások érték személyes értékrendünket meg a kollektívet is a Bikában való vándorlásának első két éve alatt. És a folyamat még éppen csak elkezdődött, legnagyobb szélsőségeit majd 2021 – 2022-ben éri el.

Telihold Bikában 2020, október 31, Budapest 15h49

A Nap szintén aznap kerül egzakt szembenállásba az Uránusszal ( 8°38 Skorpió – Bika) A két fővilágító és az Uránusz feszült fényszöge azt jelzi, hogy kicsúszhat az ellenőrzés a kezünkből, eddigi koncepcióinkat a legmeglepőbb fordulatok írhatják felül. Ez nem kéne szükségszerűen kellemetlen változásokat jelentsen, hiszen a kiszámíthatatlanság megnövelheti spontán reakciókészségünket, arra sarkallhat, hogy eredeti, újszerű, előítéletektől mentes megvilágításban szemléljük a dolgokat, az új nézőpontok pedig akár új utakat is megnyithatnak.

Csakhogy a még mindig tolató Mars késedelmekre, korlátozott kivitelezőerőre, alacsony energiaállapotra figyelmeztet. Szaturnusszal való kvadrátjától ugyan már eltávolodott, így a legnagyobb frusztrációkat kiváltó tényezőkkel talán átmenetileg nem kell foglalkozni, de az akadályoztatás időszaka még korántsem ért véget. Az utolsó, nagy konfromtáció még hátra van. Jupiterrel és Plútóval képezett diszharmonikus fényszögei már szintén nem egzaktak, de ahhoz még mindig elég erőteljesek, hogy durva szélsőségekre, destruktivitásra, fanatizmusra hajlamosítsanak. Az uránuszi hatások különféle zavaró tényezőkre, váratlan és nem mindig szándékaink szerint való irányváltásokra, lázadásra figyelmeztetnek. A nagyvilágban szélsősegekbe torkolló demonstrációk, zendülések, felelőtlenül indított katonai akciók, politikai hazardírozás, terrorakciók okozhatnak zavarokat. Nem kell jövőbe látónak lenni ahhoz, hogy arra tippeljünk: az amerikai elnökválasztási kapmpány utolsó napjai még a mostaninál is jobban eldurvulhatnak. A koronavírus- járvánnyal kapcsolatos fejlemények, az időjárás szélőségei is tartogathatnak próbatételeket.




Fontosabb bolygóállások

Október 1 – telihold a Kosban; Kos – Mérleg 0908′, Bp 23:05

Október 2 – október 28 – Vénusz a Szűzben

Október 2 – Nap – Uránusz kvinkunx, Mérleg – Bika 9°48

Október 4 – Plútó direktben – Bak 22°29

Október 7 – Merkúr – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 09:37

Október 9 – Mars R – Plútó kvadrát,  Kos – Bak 22°29′

Október 10 – Vénusz – Uránusz trigon; Szűz – Bika 9°30

Október 11 – Nap – Jupiter kvadrát, Mérleg – Bak 18°41

Október 12 – Jupiter – Neptun szextil, Bak – Halak 18°45

Október 12 – Merkúr – Vénusz szextil, Skorpió – Szűz 11°33′

Október 13 – Nap – MarsR szembenállás , Mérleg – Kos 21°06

Október 14 – november 3 – Merkúr retrográd Skorpió 11°40

Október 15 – Nap – Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 22°30

Október 16 – újhold a Mérlegben, Mérleg 23°53, Bp 21:31

Október 18 – Nap – Szaturnusz kvadrát, Mérleg – Bak 25°37

Október 18 – Vénusz – Neptun szembenállás, Szűz – Halak 18°38

Október 19 – MarsR – Jupiter D kvadrát ; Kos – Bak 19°35

Október 19 – Vénusz – Mars R kvinkunx; Szűz – Kos 19°25

Október 19 – Vénusz – Jupiter trigon; Szűz – Bak 19°35

Október 20 – Merkúr R – Uránusz R szembenállás, Skorpió – Bika 9°09

Október 21 – Vénusz – Plútó trigon, Szűz – Bak 22°33

Október 22 – november 21 – Nap a Skorpióban

Október 24 – Vénusz – Szaturnusz trigon, Szűz – Bak 25°50

Október 25 – Nap – Merkúr együttállás, Skorpió 2°

Október 28 – november 10 : Merkúr a Mérlegben

Október 28 – november 21 : Vénusz a Mérlegben

Október 31 – Nap – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 8°42

Október 31 – telihold a Bikában, Skorpió – Bika 8°38, Bp 15:49

 

A bejegyzés illusztrációja :

Bizonytalanság, Romain Laurent, Photographize





Kapcsolódó

A Kos (Liz Greene)

A Bak (Liz Greene)

A Mérleg (Liz Greene)

A Mérleg – típus

A Skorpió (Liz Greene)

A nem is olyan ördögi Skorpió

Telihold a Kosban – 2020

Általános tudnivalók a retrográd Mars időszakáról

A tüzes jegyek és az agresszió

A föld jegyek és az agresszió

Így kezeld a dühödet !

Erőpróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek a horoszkópban

Mars – Szaturnusz kvadrát,

Diszharmonikus Mars- Szaturnusz kapcsolatok a horoszkópban és tranzitként,

Mars – Szaturnusz kvadrát tranzitként – Robert Hand

Mars – Plútó: az átalakító tűz

Mars – Plútó kvadrát- válogasd meg a csatateret ! 

Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert Hand

Mars – Jupiter kvadrát tranzitként– Robert Hand

Mars – Jupiter fényszögek: a szerencsejátékos,

Mars – Jupiter aspektusok a horoszkópban – C.E.O.Carter

Szaturnusz -Plútó együttállás tematikus oldala

Jupiter és a Szaturnusz együttállásai (Liz Greene)

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!