Telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Bakban – 2020

Trendértékelő az utolsó Rák – Bak tengely mentén bekövetkezett eklipsz apropójából

A július 5-i Bak telihold ( Bp 06h 44′) egyszersmind gyenge, penumbrális holdfogyatkozás is volt, egyszersmind az utolsó a 2018 július 18-án kezdődött, RákBak tengely mentén létrejött eklipszekből. A következő sorozat 2028 júliusában kezdődik; a közeljövő nap-és holdfogyatkozásaira az IkrekNyilas tengely mentén kerül sor. A szokásos elemzés helyett most inkább annak az útszakasznak az általános sajátosságairól lesz szó, amelynek az elmúlt két év eklipszei is jelentős mérföldkövei. A teljesség igénye nélkül néhány, a továbbiakban egyre erősödő trend.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az eklipsz láthatósága: Észak- és Dél – Amerikából részben, Dél-és Nyugat Afrika területeiről teljes mértékben, Kelet – Afrika legészakibb részeiről (Szomália, Dzsibuti, Eritrea és Északkelet-Szudán, Egyiptom és Etiópia kivételével), Délnyugat-Európában, Új-Zélandon, a Csendes-óceánról, az Indiai -óceán egyes részeiről.

Holdfogyatkozás a Bakban, 2020 júl 22, Bp 06h44

Azokon a helyeken kívül, ahol látható, a Bak jegy uralma alá tartozó országokra és városokra lesz hatással., pl India, Marokkó, Afghanisztán, Albánia, Horvátország, Makedónia, Görögország, Litvánia; Oxford ,Orkney- szigetek, stb, Brandenburg, Constance, Juliers, Szászország és Türingia, Brüsszel, Tortona, Derthona.

Egyéni szinten azokra van a legnagyobb hatással, akiknek személyi bolygói/ horoszkóptengelyei a BakRák jegyek közepére esnek. A jegyek analógiái mellett a IV (eredet, gyökerek, család, ingatlan, otthon, apa), X (egzisztencia, hivatás, státusz, anya) házas témák is szerepet kapnak. A krízisek, drámai felismerések, lezárások, a mélyreható átalakulások tehát ezekkel állhatnak kapcsolatban. Ezek persze nagyon vázlatos leegyszerűsítések, az érintettség egyénenként változó

Az egyéni és a kollektív felelősséget, határokat, struktúrákat, autoritást, gazdaságot érintő szaturnikus témák világviszonylatban terítéken vannak. Azonban, mint már többször szó volt róla, semmilyen hatás nem érvényesül elszigetelten, hanem a többi bolygókombináció kontextusában értékelendő. A jelenlegi eklipsznél pl akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a Bak JupiterPlútó- Szaturnusz triót, ha a teliholdképletben nem képeznek aspektust a fővilágítókkal.



Arra sem árt visszaemlékezni, hogy az elmúlt két év Rák – Bak tengely mentén bekövetkezett nap-és holdfogyatkozásai valamilyen módon kapcsolatban voltak a jelentős gazdasági-és társadalmi átstruktúrálódásokat jelző Szaturnusz – Plútó együttállással, 2019 – 2020 emblematikus konjunkciójával. A 2018 július 13-i Rákban végbement részleges napfogyatkozás mintegy felvezette a később aktualizálódó témákat (akkor a Szaturnusz még a Bak elején volt), a 2019 január 6-i Bak penumbrális napfogyatkozáskor már markánsabban kirajzolódtak a trendek ( a két fővilágító az egymástól még mindig megnyugtató távolságra levő Szaturnusz és Plútó között állt, közvetítve az impulzust közöttük), a 2019 július 2-i Rák újhold és teljes napfogyatkozás , majd a július 16-i Bak telihold és részleges holdfogyatkozás már masszívan hozta a Szaturnusz – Plútó témákat, a 2019 december 26-i Bak újhold és gyűrűs napfogyatkozás, illetve a 2020 január 10-i penumbrális Rák holdfogyatkozás , a  június 21-i Rák újhold és gyűrűs napfogyatkozás pedig már a lényegében egzakt együttállás időszakában zajlott. Ezekről az égi eseményekről külön blogbejegyzések érhetők el, linkjeiket feltüntettem, akárcsak az eklipszek, illetve a Szaturnusz – Plútó együttállás tematikus oldalaiét is. Így könnyebb lesz felidézni a hozzájuk kapcsolódó történéseket.



Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni. Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak. Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

A szokásos elemzés helyett most inkább annak az útszakasznak az általános sajátosságairól lesz szó, amelynek az elmúlt két év eklipszei is jelentős mérföldkövei. Az elkezdődött folyamatok gyorsabban formálják át szűkebb – tágabb környezetünket, mint gondoltuk volna . A Vízöntő legelején bekövetkező Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkció majd a Bika Uránusszal képezett kvadrátjuk egy olyan szép új világba nyit utat, amely jócskán felülmúlja majd Huxley és Orwell leglidércnyomásosabb álmait is. Erről sok szó volt már a blogon, most csak néhány, a továbbiakban egyre erősödő trend:

Pusztító viharok, pusztító földrengések, szélsőséges időjárás, környezeti katasztrófák. A járványok szintén a természeti csapás kategóriájába sorolhatók. Mint más bejegyzésekben, pl a júliusi előrejelzésben már volt szó róla, egyre több helyről érkeznek a koronívrusos esetek szaporodásáról tájékoztató hírek. Sajnos nagy esély van egy második járványhullámra.

Globális gazdasági válság: a kedvező látszat ellenére voltak ebbe az irányba mutató jelek, a koronavírus járvány kitörésekor aztán elindult a lavina.

Törvényekkel, értékpapírokkal kapcsolatos, és tőzsdei rendszerekben, bankrendszerben végbemenő jelentős változások.

Szélsőséges, egyszersmind bemerevedett hitrendszerek, eszmék, ideológiák. Életképtelenné merevedett, pozíciójukhoz gátlástalanul, mindenáron ragaszkodó hatalmi struktúrák, ugyanilyen merev, életképtelen, a hatalom megkaparintása érdekében eszközeikben nem válogató, erőszakos riválisokkal. (A kontrollra törekvés, dezinformáció, manipuláció,  a meredekebbnél meredekebb konteók gyártása része valamennyi, harcban álló fél eszköztárának.

Apropó: gyíkemberekkel, szabadkőműves összeesküvésekkel, állítólagos elit csoportok emberiség – ellenes összeesküvéseivel, a koronavírus és az 5G  adótornyok kapcsolatát taglaló veretes ökörségekkel, rézfa@szú baglyok ármánykodásaival kapcsolatos “hozzászólásokat” garantáltan jelentem és tiltom. Ez a privát chatben történő  észosztások formájában érkezö zaklatásokra hatványozottan vonatkozik. Amennyiben ilyen elméletekben hiszel, a te privát lelki nyomorúságod, de ha az én platformomon próbálod őket bármilyen formában promoválni, már az én problémámmá is válik, amit azonnali letiltásoddal kezelek. További plusz, hogy az ilyesféle aranyköpésekkel egy életre elásod magad előttem, kiscsillag 🙂 Konteó -pszichózisban szenvedőknek szeretettel ajánlom Daniel Pipes, nemzetközi hírű történész Összeesküvések című, magyarul is elérhető remekművét, amelyben részletesen bemutatja a jelenség pszichopatológiáját… Létezik ugyan tömeges manipuláció különböző, nem is feltétlenül politikai érdekek mentén,  de ez nem a népszerű urban legends narratívák szerinti naiv formában történik  🙂  )

Egészséges konzervativizmusra szükség lenne, az avítt patriarchális beidegződésekhez, a középkor szellemét idéző merev vallási, társadalmi normákhoz , előítéletekhez való visszatérés azonban nem csupán kivitelezhetetlen hosszú távon, de ugyanennyire végletes szélsőségeket szül válaszreakcióként. Egészséges liberalizmusra, valódi demokráciára szintén nagy szükség lenne, polgárháborús helyzetek generálásától sem visszariadó polkorrekt véleményterrorra semennyi. Az altright, populizmus, befülledt nacionalizmus  vadhajtásai és Marx, Engels és Lenin magukat progresszíveknek nevező örökösei egyazon  (hamis) érme két oldala. A projekciók persze egyéni és kollektív szinten is tombolnak, a másik fél hiányosságait a szemben álló táborok többé kevésbé pontosan be tudják azonosítani, a saját házuk táján azonban elfelejtenek söprögetni.



Amerikai példánál maradva – már csak azért is, mert a július 5-i eklipsz nagyjából egybeesik az Egyesült Államok születésnapjával, így az ország szolárjában, az ún éves horoszkópban is szerepet kap – , sokatmondó, kik képviselik a szemben álló táborokat. Arról, hogy Donald Trumppal nincs minden rendben, már többször volt szó a blogon, pl itt, itt és itt. Egyes vélemények szerint nárcisztikus személyiségzavarban szenved ( pontosabban fogalmazva inkább a környezete szenved Trump szeszélyeitől), kihívója, Joe Biden viszont nem csupán kissé túlkoros egy ilyen fontos tisztség betöltéséhez, hanem a demencia jeleit is mutatja. (Az asztrológia nem diagnosztikai eszköz, de mindkét politikus képletében vannak olyan sajátosságok, amelyek megerősíthetik ezeket a feltételezéseket. A Joe Biden horoszkópját érő nagyobb tranzitok pl akár labilis idegállapotokra, az elmebeli képességek hanyatlására is utalhatnak. Nyilván, egy-egy hatás többféleképpen, több szinten is megnyilvánulhat, de kár lenne tagadni, hogy egy ilyen eshetőség is benne van a pakliban.)

Tiszta sor tehát, hogy bármelyikük nyeri is meg a választásokat, Amerika nem lesz kinn a vízből, és vele együtt a nagyvilág sem. Én, tekintettel a paradigmaváltásokat (és ebben a pakliban a politikai rendszerváltások is benne vannak) jelző Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkcióra, talán inkább Biden győzelmére tippelnék. Az ősz folyamán, és különösen a választások idején érvényesülő hatások miatt azonban nem biztos, hogy egyértelműek lesznek az eredmények. Csalással inkább a republikánusokat szokták vádolni, de aki mindkét tábor mérvadó hírforrásait követi, tudja, hogy a demokraták sem angyalok. Hajaj, de mennyire nem… Egyáltalán, a politika, főleg választások idején – nem Grál lovagok tornájáról szól, még ún jogállamokban sem 🙂

Januárban pedig, amikor az elnök tényleges beiktatására sor kerül, már markánsan  érvényesül az inkább erőteljes törésvonalakat, semmint folyamatosságot jelző Vízöntő Jupiter/Szaturnusz- Bika Mars/Uránusz kvadrát hatása, így akármelyikük is lesz a nyertes, nem biztos, hogy a következő négy év folyamán is a pozíciójában marad. (Vegyük figyelembe a Jupiter – Szaturnusz konjunkciók amerikai elnökök pályafutására gyakorolt sajátos hatását is– ld a blogomon magyarul is elérhető Liz Greene -tanulmány.) A káosz elkerülésére, a téboly megállítására pedig meglátásom szerint sem egy republikánus sem pedig egy demokrata kormány nem lesz képes. A szembenálló felek maximum más és más jelszavakkal fognak egymás torkának esni.




Persze az a tény, hogy a szemben álló táborok kompetens vezetők helyett  csak demagógokat, politikai szélkakasokat, hangzatos frázisokat puffogtató széplelkeket tudnak felmutatni, (utóbbiak  passzív – agresszív magatartásformái legalább annyira kártékonyak, mint nyíltan diktatórikus módszerekkel nyomuló kollégáiké), nem csak amerikai specialitás. A régit – és sajnos nem csupán a haladást fékező avítt struktúrákat, hanem a valódi értékeket is – leromboló csőcselék uralma már a Vízöntő Jupiter/Szaturnusz – Bika Uránusz kombónak a témája. Az Egyesült Államokban zajló zavargások és az Európában is egyre népszerűbb „kulturális forradalom” csupán előszele a szabadság, egyenlőség testvériség zászlója alatt elkövetett újfajta jakobinus vérengzés lehetőségének. Ez persze nem polkorrekt narratíva, de attól még – vagy pontosabban, éppen ezért – teljes összhangban van a tényekkel. A Wall Street Journal egyik régebbi, június 22-i vezércikkében felvázolt veszélyek pl nem csak az Egyesült Államokat fenyegetik:

„Egyesek számára az olyan közjók, mint a tudományos szabadság vagy a politikai pluralizmus elpusztítása csak járulékos veszteségek egy igaznak látszó ügy miatt. Kételkedünk abban, hogy a legtöbb amerikai egyetért ezzel a könyörtelen és büntető jellegű, kultúraformáló szándékú megközelítéssel, de most a forradalmárok vannak szolgálatban, bosszút szomjazval”
A lap szerkesztősége szerint ezek a forradalmárok „nem fognak maguktól megállni, mert a hadjáratuk a hatalomról és a kontrollról szól, és új gonoszokra van szükségük. De ahogy végigvonulnak a liberális intézményeken, úgy dobják szemétre a szabad szólás, a demokratikus vita és a kulturális tolerancia liberális értékeit”.
A WSJ úgy látja: „Valakinek véget kell ennek vetnie, és az elsősorban a liberális elit kell, hogy legyen. Az egyetemek, alapítványok, múzeumok, médiumok és vállalatok vezetőinek a még megmaradt erkölcsi autoritásuk birtokában fel kell szólalniuk a liberális társadalom ügye mellett. Megvan a veszélye annak, hogy aki – bármennyire észszerűen is – felszólal, a csőcselék célpontja lesz. De ha egy vagy két vezető így tesz, talán mások is követik majd őket.”
„Ha a liberálisok nem állítják meg a jakobinus baloldalt, egy olyan politikai ellencsapás és társadalmi törés fog bekövetkezni, amihez képest Donald Trump elnöksége csak egy teadélutánnak fog látszani” – zárja vezércikkét a Wall Street Journal szerkesztősége. (Forr: Mandiner, Wall Street Journal)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A helyzet külön bája, hogy a modern inkvizitorpalánták éppen annak a generációnak a képviselői, akiket a szüleik mindentől elzárva, érzékenynek neveltek, miközben hatalmas egójuk nőtt a hagyományos, magabiztosságra inspiráló amerikai neveléssel. Az önmagát elpusztító, kényelmébe belehülyült jóléti társadalom azonban akkor sem amerikai specialitás, ha a kórtünetek ott azonosíthatók be a legkönnyebben. Akit mélyebben érdekel a téma, olvassa el Jonathan Haidt társadalompszichológus The Coddling of the American Mind – How Good Intentions and Bad Ideas Are Setting Up a Generation for Failure (Az amerikai elme elkényeztetése. Hogyan programoznak kudarcra egy generációt a jó szándékok és a rossz ötletek) című, 2018 szeptemberében megjelent könyvét. Az Amazonon e-könyv verzióban nagyon baráti áron érhető el.




Természetesen az erőszak más formákban is tombol: a nyíltan diktatórikus rendszerek eddig sem válogattak eszközeikben, a közeljövőben pedig még kevésbé fognak. Kína pl épp ezekben a hetekben számolja fel teljesen a hongkongi demokráciát és teremti meg a véres számonkérések „jogi alapját” .  Csekély vigasz, hogy a Vízöntő Szaturnusz, Jupiter, majd Plútó tranzit alapjaiban rengetheti meg a kínai hatalmi struktúrákat: a már rég időszerű változásokig azonban még több millió ártatlan embernek kell meghalnia. A világ más tájain is hevülnek azok a lőporoshordók, amelyeket a Kosban hosszan tranzitáló Mars rendre berobbanthat. Június végi hír például, hogy finn, norvég és svéd sugárzásbiztonsági hatóságok a szokásosnál nagyobb, ám az emberi egészségre nem káros mennyiségű radioaktív izotópot jeleztek a műszereik .  Aztán hamarosan kiderült, hogy a szennyeződés új orosz nukleáris fegyverek tesztelése során keletkezett. További sajátos szinkronicitás, hogy a július 5-i eklipsz napján Iránból ismét rakétát lőttek ki Bagdad szigorúan őrzött zöld zónájára, ahol az amerikai nagykövetség is található . A rakéta célt tévesztett, egy lakótelepet talált el – de valószínűleg el sem találta volna a modern rakétavédelmi rendszerrel felszerelt épületet . A fanatikus iráni rezsimet ismerve azonban (polkorrekt narratíva szerint civilizált iszlám ország, LOL ! 🙂  ) még jó eséllyel érkezhet pár meglepetéscsomag a házuk tájáról. Kultúrmarxista széplelkek, akik szeretgetni szoktátok őket, gondolkodjatok el egy pillanatra azon, hogy egy friss elemzés szerint például Észak- és Közép-Európát, így Magyarországot is veszélyezteti a perzsa űrprogramnak álcázott ballisztikus rakétaprogram.

 

A bejegyzés illusztrációja: Wilfried Sätty, 1939-1982-Illustration for The Annotated Dracula

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!