Merre tart Amerika?

A június 5-i penumbrális holdfogyatkozás kapcsán érdemes bővebben szót ejteni az Egyesült Államokban kialakult helyzetről is. Mint tudjuk, az újholdkor elindult folyamatok teliholdnál tetőznek. Ezúttal is így volt. A május 23-i, borulékony egyensúlyt sejtető Ikrek újholdat külön blogbejegyzés tárgyalja. Szomorú szinkronicitás, hogy George Floydot két nappal az újholdat követően, május 25-én megölték egy rendőri intézkedés során Minneapolisban, az USA Minnesota államában. A fejleményekkel többé- kevésbé mindenki képben van, aki követi a híreket, így  ebben a posztban inkább az asztrológiai környezetről lesz szó.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat:

A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerinti) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂 

 

A rendőri túlkapás nem csupán óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, hanem Amerika-szerte zavargásokba torkolló demonstrációk kezdődtek. A helyzet napról- napra durvult, az eseményekről objektív tudósítások mellett rengeteg álhír, konteó is szárnyra kapott. Az állítólagos vagy valódi fakenews elleni védekezés a sajtószabadság egykori hazájában korábban elképzelhetetlen formát öltött: „szemen lőtt fotósok, könnygázzal lefújt operatőrök, letartóztatott tévéstábok – az elmúlt egy hét amerikai tüntetéshullámaiban soha nem látott atrocitások érték a munkájukat végző riportereket”. (HVG  )


Penumbrális holdfogyatkozás, 2020 június 5, Wahington 15:12

A telihold idejére már teljes volt a káosz az amerikai nagyvárosokban; a faji előítéletek és a (nem csak színesbőrűekkel szembeni) rendőrségi eljárások minősége ellen jogosan tiltakozók mellett garázdák és fosztogatók is felbukkantak. Ezekről több videó is elérhető a közösségi médiában, a Twitteren pl olyan felvételek láthatók, amelyeken a fosztogatók épp az Apple egyik üzletéből viszik ki az iPhone-okat és iPadeket. Csakhogy azokkal semmire sem mennek, mert az ebül szerzett holmik lebuktatják a tolvajokat. 

Forr. HVG

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a hatóságok és a zavargások résztvevői  – meg általában véve a rendőri intézkedések alanyai Amerikában – közötti konfliktusokat nem mindig faji előítéletek mérgesítik el. Akkor sem, ha a polkorrekt média szereti így beállítani. Van, amikor a helyzet jellegéből adódik a tragédia. A 77 éves afroamerikai David Dorn nyugalmazott rendőrt és étteremtulajdonost például afroamerikai bűnözők ölték meg június 1-jén este St Louisban, mert megpróbálta megakadályozni egy zálogház kirablását. Aznap este a St. Louis-i rendőrség összesen 55 betöréshez szállt ki és 25 embert tartóztatott le. 

Csak erős idegzetűeknek!!!  A gyilkos lövés után David Dorn még sokáig feküdt élettelenül a járdán, de senki sem segítet neki. Kíváncsi vagyok, meddig maradhat fenn a Youtube-on  a videó: (Nem maradhatott fenn, engem pedig a Google még a YouTube-ről való eltávolítását követően is hónapokig büntetett pusztán azért, mert még szerepelt a bejegyzésben a link…)

Egy penumbrális holdfogyatkozás (bővebben előző bejegyzés) nem annyira erős, hogy önmagában komoly hatást fejtsen ki, de a jelenlegi sajátos kapcsolatban van az Egyesült Államok és Donald Trump horoszkópjával. Emellett persze, mint a Facebookon megosztott posztokban és a blogon is szó volt már róla, az Egyesült Államok képletét érő más, sokkal komolyabb hatások is válságos helyzetekre utalnak. Donald Trump szintén nincs könnyű életszakaszban. Nem akarok most túlságosan belemenni a mundán-asztrológiai részletekbe, csak pár dolgot említek, a teljesség igénye nélkül. Lehet, hogy közben még a kronológiai sorrendhez sem leszek teljesen hűséges.

Az Egyesült Államok Plútó-visszatérését “ünnepli”. Egy ember élete során nem kerül sor erre a tranzitra, mert a Plútó igen lassú mozgású bolygó; kb 247 év alatt tesz egy teljes kört az ekliptikán. Országok, intézmények képletében azonban értékelhető a visszatérés. Ez a mérlegkészítés, súlyos szembesülések, államok esetén mélyreható gazdasági és társadalmi válságok, háborúk, polgárháborúk, természeti csapások időszaka. Mint minden plútói folyamatnál, a megújulás nagy áldozatok és szenvedés árán következik be.  Az Egyesült Államok horoszkópjában 2019 (egyesek szerint 2017) – 2024 a szoros értelemben vett visszatérés , de a folyamatok már a Plútó Bakba lépésével elkezdődtek.

Még ha nem is egzakt (majd 2021-2022 folyamán pontosul be), zajlik egy Neptun – Neptun szembenállás is. Az Egyesült Államok horoszkópjában egyébként is támadott a 9. házas Neptun.  Az Plútó – visszatéréshez köthető keserves átalakulási folyamatokat tehát eszmei, ideológiai káosz, erőszak, túlreagálás kiséri.

Ezzel egyidejűleg más, nehezen kezelhető hatások is érik a képletet, amelyekre egyéni szinten sem lenne könnyű „jó” választ adni. Kollektíve még nagyobb kihívás. Ezek szintén gazdasági problémákkal, hatalmi átstruktúrálódásokkal, belső feszültségekkel, zűrzavarral kapcsolatosak.

Az Amerikai Egyesült Államok horoszkópja, forr: Astro.com

A jelenlegi problémák nem a semmiből lettek, egyik napról a másikra. Eddig is masszívan jelen voltak. Mint a 2017 augusztusi 20-i teljes napfogyatkozás kapcsán írt, Amerika teljes elsötétülése című bejegyzésben már részletesen szó volt róla, ahogy a 3 évvel ezelőtti eklipsz útvonala szimbolikusan kettévágta az Egyesült Államokat, úgy osztják meg az ideológiai különbségek a kontinenst. Hogy miért nincsenek többé egyik oldalon sem csak jó és csak rossz hősök, hosszan kifejtetten abban a posztban. Azóta sem látom másképp; érdemes visszaolvasni főleg a legfrissebb fejlemények fényében. Már csak azért is, mert rengeteg munkát fektettem bele 🙂 Seres László egy másik, akkor idézett cikkének részletét azért bemásolom, mert mit sem veszített aktualitásából. Pontosan ábrázolja a jelenlegi helyzet  ideológiai hátterét:

“Charlottesville felszínre hozta, hogy a világ legfontosabb liberális demokráciáját időnként két szélsőséges, fanatikus erő ejti túszul. Az egyiknek különös ismertetőjele a hol ódivatú, hol modern, alt-right vagy “identitárius” mázba bújtatott rasszizmus, a másiknak a polkorrekt módon tálalt, a campusokról és a médiából ismert fehérférfi-ellenesség, valamint a rendőrség- és “szisztéma”-ellenesség, és persze mindkettőnek az antikapitalizmus, az Amerika- és Izrael-gyűlölet. Nem túl biztató az sem, hogy a két szélsőségnek dokumentáltan van be- és átjárása a két nagy mainstream párthoz, mert mindig akad politikus, aki köztük is halászna.

Ne tévedjünk: a rasszizmus nem politikaioldal-függő. Széljobbos fehérek és szélbalos afroamerikaiak egyaránt művelik, mindkettő azt hiszi, csak neki van joga “büszkének” lenni a bőrszínére, úgyhogy őnekik hiába mondjuk, hogy “nem számít a bőrünk színe, mindenkire ugyanazok a törvények érvényesek”. Ha ezek összetalálkoznak, előbb Bejrútot csinálnak a helyi főtérből, majd, ha tehetik, Weimart az országból.

A két illiberális veszély persze ebben a formájában szélsőség, de véletlenül sem szabad alábecsülni. Meg kéne látni bennük azt, ami közös: a mindenkire érvényes szabadság, az amerikai individualista hagyomány mély lenézését. A konfliktusok utcára vivését, erősen fenyegető jelleggel. Az állandó áldozati státusz hirdetését. A kettős mércéhez való elidegeníthetetlen jog elfogadtatását. A másik oldal szólásszabadságának tagadását. A profitelv és a siker utálatát, a “spekulánsok”, a “Wall Street” elleni gyűlöletkeltést. Ezek ketten egymás tükörképei: az identitásalapú politika tökéletes végeredményei”.

A Charlottesville-i gyilkosságra (egy neonáci szándékosan halálra gázolt egy, a szélsőjobb ellen tiltakozó fiatal nőt)  2017 augusztus 12-én, néhány nappal az augusztus 7-i holdfogyatkozást követően került sor. A napfogyatkozás idejére már teljesen elszabadultak az indulatok : Chicagóban csak augusztus 19 – 20 hétvégéjén 44 embert öltek meg. A helyzet már akkor is borotvaélen táncolt. Akkor még „csak” kulturális – de még így is mindkét táborból halálos áldozatokat követelő- polgárháború dúlt; az elmúlt évek fejleményei azonban egyre növelik egy még véresebb belső konfliktus veszélyét.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Bak Mars- Jupiter – Plútó -Szaturnusz stellium időszakában elszabadult koronavírus-járvány , és gazdasági hozadékai különösen súlyos hatással voltak az Egyesült Államokra. A találkozó az ország képletének 2, pénzügyekkel, gazdasággal kapcsolatos házában jött létre- akárcsak az emblematikus Szaturnusz – Plútó együttállás. Az egyidejűleg érvényes, „evilági” magyarázat : a Trump-kormány látványosan elhibázottan kezelte a pándémiát, sokáig elbagatellizálta a veszélyt. Ennek már április végére is kézzelfogható következményei voltak; az ingyenes élelmiszerért kígyózó sorokról április 24-én osztottam meg egy posztot az Asztropressz Fb oldalán:

“A koronavírus pár hét alatt egészen drámai szinten forgatta fel a valaha volt leggazdagabb nagyhatalmat. A sokáig elbagatellizált járvány eddig több mint 700 ezer embert fertőzött meg az Egyesült Államokban, hatására pedig tízmilliók kerültek kilátástalan anyagi helyzetbe. A járvány – és látványosan elhibázott kezelése – olyan szociális válságot eredményezett már most, amely sokkoló képet fest a világ egyedüli szuperhatalmáról”. (G7)

Élelemért sorban állók New Yorkban. Forrás: NBC News/YouTube, G7

Hogy a gazdasági problémákra háborúk, polgárháborúk lehetnek a „válaszok”, már szintén részletesen körüljártam egyik tavaszi posztomban (Disztópikus lidércnyomás – az asztrológia tükrében). Ez nyilván nem csak amerikai vonatkozásokban igaz; jómagam európai példákat hoztam fel az írásban. A történelemben egyébként rendszeresen előforduló jelenség, hogy a járványokat fegyveres konfliktusok követik. Az asztrológiai meglátásokat az evilági, mainstream médiában megjelent cikkekkel állítottam párhuzamba.

Egy, a HVG-ben megjelent, a George Floyd meggyilkolását követő zavargások kapcsán írt cikk az előzményeket kutatva szintén rámutat arra, hogy a koronavírus járvány – okozta válság miatt az amerikai társadalom már egyébként is robbanásközeli állapotban volt; most azonban az égő kanócot egy hordó olajjal is leöntötték. Jelenleg 41 millió munkanélküli van, az álláskereséseket támogató rendszerek sokat veszítettek hatékonyságukból, bevételforrások híján nem lehet kifizetni a nem éppen olcsó egészségügyi ellátást. A helyzet a The Washington Post egyik, témával kapcsolatos cikke szerint ez a Trump-kormány szavazóbázisa körében is egyre nagyobb bizalmatlanságot szül. 



Donald Trump horoszkópja, forr: Astro.com

Donald Trump horoszkópjának elemzésébe nem megyek bele, mert ebben a műfajban már van egy nagyon jó előadás. Kalo Jenőnek van egy május 20-án, röviddel a pokol elszabadulása előtt közzétett videója a témáról, amit mindenkinek nagyon ajánlok.

Ami jelen helyzetben érdekes, hogy az amerikai elnöknek, szintén Ikrek Napja- Nyilas Holdja van és holdfogyatkozáskor született (horoszkópja itt ) – a jelenlegi eklipsz pedig sajátosan „rímel” képletére. Persze, más hatásokból kifolyólag enélkül is nagy nyomás alatt áll; hogy mennyire lesz képes állni a sarat, jó kérdés…

Trump, mint előző, Amerika teljes elsötétülése című, 2017-es bejegyzésemben rámutattam, nem kimondottan alkalmas szerepköre ellátására, és most nagyon tapintatosan fogalmaztam. (Egy normális konzervatív vezetés nagyon is ráfért volna az Egyesült Államokra, a jelenlegi azonban ennek a paródiája, mint ahogy a baloldali és liberális kihívóknak sincs túl sok közük a valódi liberalizmushoz. Inkább jobb-és baloldali szélsőségekről beszélhetünk, amelyek egyike sem képes jól működő alternatívákat kínálni. )

Mint annyi minden mást, az amerikai elnök a koronavírus pándémia, majd a Floyd gyilkosság körül kialakult helyzetet sem kezelte jól. A diszharmonikus tüzeslevegős kombinációk tipikus hibáit követte el: elbagatellizálás, a reális problémák azokat elkenő „pozitív gondolkodással” és arroganciával való lesöprése, önfejűség, alaptalan derűlátás, felületesség, nyomás alatt tanúsított hisztérikus reakciók, frázisok és blöff a gyakorlatban működőképes megoldások felkínálása helyett.



Bal oldalt: Donald Trump horoszkópja. Jobb oldalt: a 2020 júniusi 5 -i eklipsz Trump horoszkójára vetítve

Asztrológiai szempontból a körülmények nem kedveztek és nem is kedveznek kimondottan ezután sem ennek a hozzáállásnak. A holdfogyatkozás-képletben Nap és a Vénusz Trump Napja és Uránusza közelében áll, a X házban, a Hold a IV-ben, a Neptun és a Mars pedig a VII. házába esik. Nem mondanám kapásból, hogy a jelenlegi események bukásához vezetnek, de az elég valószínű, hogy komoly presztízsveszteséget jelentenek számára. Megítélésének sem tesznek jót. Ebbe az elnök alkalmatlanságán és az általa kétségtelenül elkövetett hibákon kívül az is belejátszik, hogy a mainstream média sem mindig tálalja tényszerűen a híreket.

Trump hogyan továbbját illetően mindenképpen elgondolkoztató, hogy olyan, fősodorbeli újságokban, mint a The Washington Post, az elmúlt napokban egymás után jelentek meg véleménycikkek ilyen címekkel: Trump must be removed. So must his congressional enablers  (Trumpnak mennie kell. És menniük kell kongresszusi támogatóinak is), More signs emerge that Trump’s base may be eroding (Egyre több az arra utaló jel, hogy omladozhat Trump szavazóbázisa), The president’s inhumanity is deeper than we knew (Az elnök embertelenebb, mint gondoltuk) .

Videó: 2020 május 30 : az elvileg békésen demonstráló tömeg boltokat foszt ki Los Angelesben. Az rablásbokból feketék, fehérek egyaránt kiveszik részüket. (Fox News)

Annak belátásához, hogy nem különösebben jó ómen, ha egy 1877-ben alapított, rangos médiaplatform, a legnagyobb példányszámú amerikai napilap ilyen cikkeket ír az emberről, nem kell asztrológusnak lenni. Benne lehet persze a pakliban az is, főleg ha a helyzet még feszültebbé válik, amire komoly esélyek vannak – hogy Trumpnak akár a küszöbön álló 2020-as elnökválasztások előtt kell leköszönnie. Vagy, ha erre nem kerít sort önszántából, érheti egy – két apró baleset is. Hogy véletlenül belehal ? Volt már erre példa az amerikai elnökök történetében, nem is egy – és még lehet. Ennek lehetőségére többen is felhívták már a figyelmet, és nem is alaptalanul. Például a 2017-es eklipszről írt cikkben megszólaltatott asztrológusok, Kalo Jenő is a videójában. A Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkciók egyébként is „hoztak” már hasonló eseményeket az Egyesült Államokban, szóval a feltételek ilyesfajta forgatókönyvekhez is adottak. Persze nem kell feltétlenül bekövetkezniük, Nap/Uránusz – Jupiter trigonjának köszönhetően Donald Trump szerencsés ember , megúszhat olyasmiket is, amiket nála kevésbé sáros földi halandók aligha. De hogy teljesen szárazon, mindenfajta következmény nélkül úszná meg, kötve hiszem.




Esetleges halála azonban nemhogy lecsillapítaná, hanem még jobban felkavarná a már így sem békés kedélyeket. Minimális esély van arra is, hogy egy vezetőségváltás – akár demokratikus választások révén következik be, akár többé-kevésbé erőszakos módszerekkel siettetve – látványos javulást hozna az Egyesült Államokban. Az ország horoszkópját érő hatások hosszú távon sem ilyen trendeket jeleznek. Annak megállapításhoz, hogy a holdfogyatkozás-képletben a Nap – Hold szembenállás és a Marssal, Neptunnal képezett T-kvadrátjuk azt tükrözi, hogy az elnök, a kormány (Nap) és a nép (Hold) közötti feszültségek erőszakos módon, utcai zavargások, médiaháborúk formájában csapódnak le (Halak Mars, Neptun az Egyesült Államok képletének 3 házában) megint csak nem kell asztrológia, elég követni a híreket. Persze, ezek, mint minden más a világon, szinkronban vannak az égi eseményekkel, de nincs köztük ok-okozati összefüggés.

Bal oldalt: az Amerikai Egyesült Államok horoszkópja. Jobb oldalt: a 2020 jún 5-i eklipsz rávetítve.

Rábökés-szerűen sorolva, csupán néhány tényezőt kiragadva: a Hold az I. házba, a Nap a VII. házba kerül: csapnivaló közhangulat, a fővilágítók szembenállása: a nép elégedetlen vezetőivel, ez tiltakozáshullámban is kifejeződhet. Egészségi, gazdasági problémák vannak, a nép szenved. Az események nemcsak nem tesznek jót az ország megítélésének, hanem ellenségei ki is használhatják a helyzetet. Moszkva pl. ki is használja, de nemcsak ő. A T kvadrát tengelybolygói, a 3 házba ( többek között közlekedés, utazások, sajtó, utak) eső támadott Mars/Neptun nagyon jól leírják, ami most Amerikában történik: utcai zavargások, káosz. Noha a Mars vizes jegyben áll, bőven vannak tűzesetek (gyújtogatások), öncélú rombolás és a „kellemeset” a „hasznossal” egybekötő fosztogatás. Az agresszió gyakran irányul a sajtómunkások ellen, de maga a média nem csak az utcán veszi ki részét a háborúból. A manipuláció, ferdítés, csúsztatás  mindkét oldalon masszívan jelen van. A megosztott társadalomra, az egymással szemben álló felek durvaságára több tényező is utal. A kialakult helyzetről, és az abból tőkét kovácsolni igyekvő táborokról és ellentáborokról Seres Lászlónak van egy nagyon igényes, a témát evilági szempontok alapján taglaló cikke. Többet én sem tudok hozzátenni.

Bármennyire jogos is a békés tüntetők kiállása a jogegyenlőségért, a feketéket ért rendőri erőszak megfékezéséért, ez semmiben nem menti a gyújtogató, a helyi fekete közösségek életét is tönkretevő erőszakos plebsznek az akcióit, amelyekkel – az alapvetően békés megmozdulások tömegtámogatását kihasználva – folyamatosan polgárháborús állapotokat provokálnak ki Amerika nagyvárosaiban”. 

Videó: Fosztogatások Emerville-ben (Kalifornia) a tüntetés 2. napján. A lopott tévé alig fér be a dzsipbe. (Mandiner, Mercury News)

A hogyan tovább nem megnyugtató. És nem csak az eklipsz miatt, hiszen az gyenge, én csupán az ország és az elnök képletéhez való sajátos kapcsolódása miatt találtam sokatmondónak. Csakhogy az egyidejűleg érvényesülő, hosszabb távú hatások hasonló irányba mutatnak.

A június 28-tól 2021 január 7-ig Kosban tartózkodó Mars az ország IV házába kerül. Ez a terület mundánképletben nem csupán földeket, termést, bányákat jelez, hanem az ellenzéket is. Egy retrográd Mars önmagában is utalhat fegyveres konfliktusokra. A Mars otthonában van a Kosban – igen erőteljesen fejti ki hatását. Ráadásul idei tranzitja során kvadrátba kerül majd a Szaturnusszal és a Plútóval (önmagában is potenciális fegyveres konfliktus-jelölő) és a Jupiterrel is ( a harc politikai, ideológiai színezetet is kap).

Akár megválik pozíciójától Donald Trump, akár nem, zajlik egy elnökválasztási kampány. Már a 2016-os sem volt barátságosnak nevezhető, mostanra azonban sokat romlott a légkör. Ez még tovább durvulhat, a tolató Mars nem kiutat sejtet a konfliktusból, inkább olyan állóháborút, ahol a harcban álló felek elszántan ragaszkodnak álláspontjukhoz, és minden eszközt bevetnek ügyüket képviselendő. Ez önmagában is borzalmas hatással lehet az ország gazdasági helyzetére (Plútó, Jupiter, Szaturnusz, a 2 házból része a kvadrátnak). De más olvasatok éppen ennyire igazak: a gazdasági problémák belső konfliktusokat generálnak. A belső konfliktusok nem tudnak kielégítő választ adni a gazdasági problémákra. A kedélyek valószínűleg júliusban sem lesznek nyugodtak (jön még egy penumbrális holdfogyatkozás, ráadásul július 4-én, a Függetlenség Napján, ami jelentős nemzeti ünnep az Egyesült Államokban), de majd augusztusban, amikor összeállnak az első Mars- Jupiter/Szaturnusz/Plútó kvadrátok -ld májusi előrejelzés végén a piros táblázat – fognak csak felizzani igazán. A vitázó táborok a kampány következő hónapjai folyamán valószínűleg nem csupán sarat fognak dobálni, ahogy már most is súlyosabb holmikat vágnak egymás fejéhez meg a kirakatok ablakaihoz.

Videó: 2020 június 1, felgyújtott Mercedes -Benz márkakereskedés. szétvert autók. Ugye, az azért nem szorul különösebb magyarázatra, hogy az efféle vandalizmusnak vajmi kevés köze van a jogokért való kiálláshoz ?

Amennyiben sikerül mérsékelni a feszültségeket, aligha fog békés eszközök révén bekövetkezni. És ez nem feltétlenül diktatórikus módszer: azt hiszem, ilyen helyzetben nincs a világnak az a kormánya, aki ölbetett kézzel tűrné a nem csupán hatalmas anyagi károkat okozó (június 7-i becslések szerint közel 55 millió dolláros kárt okoztak a fosztogatók), hanem egyre több emberéletet is követelő fosztogatást, randalírozást. Ez persze megint csak nagyon súlyos kérdéseket vet fel, az pedig végképp kétséges, hogyan tudnának Trumpék – ha még egyáltalán ő lesz az Egyesült Államok elnöke – jól kezelni egy ilyen helyzetet. (Erről már nagyon lekésett: eleve nem lett volna szabad hagyni idáig eszkalálódni. ) De még ha sikerül is valami módon fenntartani valamilyen tessék-lássék rendet az ősz folyamán, a felszín alatt izzani fog a parázs, és időről-időre lángra kap.




A december 21-i Vízöntő Jupiter – Szaturnusz együttállás többféle paradigmaváltást jelezhet. Ez világszerte igaz, és sajnos nem is feltétlenül békés folyamatok révén következik majd be -ld bepontosulás képlete 2020. december 21, Bp 19:20, még lesz szó róla. Nagy konjunkcióknál a régi és az új közötti átmenet időszakát egyébként is gyakran kísérik zavargások, háborúk, járványok. Bővebben:  Liz Greene Jupiter és Szaturnusz című, a  nagy konjunkciók általános sajátosságait bemutató előadásában. Még inkább ez a helyzet, amikor ezek más kozmikus ciklusok kezdeteivel is összeadódnak, ld. Külső bolygók történelemformáló ciklusai I.rész, II.rész

Akiket specifikusan a most decemberi érdekel, nézzék meg a Kalo Jenő You Tube csatornáján levő anyagokat. Valószínűleg nekem is lesznek posztjaim a témáról. (Szakmai szempontból sok mindenben egyetértek vele, tanárként, szakemberként nagyon-nagyon tisztelem, vezérlő eszméinket, életszemléletünket illetően  azonban vannak jelentősebb eltérések. Amivel egyébként semmi gond nincs, mindenkinek, így neki is, nekem is jogunk van a magunk véleményéhez 🙂 Ahhoz, hogy kedveljek és tiszteljek valakit, nem kell mindenben azonos nézeteket és stílust képviseljünk. Másoknak is ajánlom e hozzáállás elsajátítását 🙂 )

Jupiter – Szaturnusz Nagy Konjunkció, 2020 december 21 Bp 19:20

Ebbe a paradigmaváltásba beletartozhat az is, hogy a választásokat követően a jelenlegitől igen különböző politikai koncepciók mentén vezetik majd az Egyesült Államokat. Ez jelentheti a demokrata tábor győzelmét is a választásokon – különösen hogy, mint fentebb már szó volt róla, Trump koronavírus-járványra és George Floyd halálára adott rossz válaszai napról-napra csökkentik a republikánusok nyerési esélyeit. (Az, hogy Donald Trump teljesen lejáratja a republikánus tábort, már régóta tény: a szó pozitív értelmében vett konzervatív értékeket képviselő politikus-társak már évek óta szalonképtelennek tartják ezt a bizarr frizurás paprikajancsit.)

Sajnálatos módon azonban ez a váltás még mindig nem fog egészséges alternatívát adni. A magát liberálisnak és demokratikusnak nevező fél ugyanis legalább annyira intoleráns, demagóg és erőszakos – csak éppen más ideológiák mentén. A 2017 augusztusi napfogyatkozásról és az Egyesült Államokról írt bejegyzésben erről is nagyon részletesen szó volt.

Az Egyesült Államok 2 házába eső nagy konjunkció kvadrátot képez a Bikában levő Uránusszal. A Kosban hosszasan toporgó, január 7-én a Bikába lépő Mars aktiválni fogja ezt a kvadrátot. Ez megint csak nem arra utal, hogy sikerül nyugvópontot elérni, és elkezdődhet az újraépítés, új értékek megteremtése. A forradalmi változások nevében inkább a meglévők lerombolására van esély. Ezek a folyamatok természetesen nem csupán Amerikára, hanem az egész világra érvényesek, és a történelem folyamán már jópárszor, jópár helyen ismétlődtek meg.

Liz Greene Az Uránusz a horoszkópban című, magyarul is elérhető könyvében így jellemzi röviden a folyamatot: „ Akár jobb, akár baloldali az Uránusz (amit nem lehet mindig könnyen megkülönböztetni), mindig egy ideológiáról van szó, a tökéletes társadalom megvalósításáról, ezzel a magyarázattal. ‘Megszabadulunk az emberi természet minden alantas, sötét és barbár elemétől, létrehozunk egy tökéletes társadalmat, amelyben az emberek hibátlanok és az istenhez hasonlóak.’ Az Uránusz szembehelyezkedik az emberi természettel, ezért az uránikus forradalmak rendszerint ijesztően eltorzulnak és rengeteg vért ontanak ki feleslegesen. Az emberi természet individuális tudat és egyéni megfontolás nélkül nem tudja befogadni az uránikus eszméket. Ez utóbbiak gyakran elszabadulnak és maguk alá temetik az értelmet és az egyén érzeteit.” (Ld. A Vízöntő)

The Dark of the Soul című, magyarul nem elérhető könyvében egy másik, nagyon tanulságos fejezetet szentel e témának. Címe is sokatmondó: “When a whole society goes mad” (Amikor egy teljes társadalom őrül meg). Ha időm engedi, fordítok belőle, bár be kell vallanom, hogy a sokasodó tartalomlopások nem motiválnak különösebben. 2020 második felében, 2021 folyamán pedig még inkább úgyis rengeteg lehetőségünk adódik élőben is tanulmányozni a jelenséget. Szűkebb – tágabb környezetünkben egyaránt…

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú összefoglalókban, akárcsak az oldalamon elérhető fordításokban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást ÉS csatold a cikkemre mutató linket. Ez az egyik olyan fontos gesztus, ami megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

 

Kapcsolódó

Saját blog :

Újabb kaotikus napok ( június 11 – 18)

Júniusi előrejelzés

Félárnyékos holdfogyatkozás a Nyilasban

Amerika teljes elsötétülése: 2017 augusztus 20, teljes napfogyatkozás az Oroszlánban

Jupiter – Uránusz kvadrát – 2021: társadalom, közélet, Joe Biden beiktatása

Jupiter és Szaturnusz (Liz Greene)

Szaturnusz és Plútó (nem csak 2020)

Külső bolygók történelemformáló ciklusai I.rész, II.rész

Szaturnusz a Bakban

Jupiter a Bakban

Mars, Jupiter, Szaturnusz, Plútó együttállás a Bakban

Koronavírus-világjárvány 2020: az előrejelzés lehetőségei és korlátai

2020: Hogyan tovább ? Mi jöhet még ?

2020 – koronavírus :isztópikus lidércnyomás – az asztrológia tükrében

Koronavírus járvány : karanténban – önmagunk kellemetlen társasága

Járványok a mundán-asztrológiában

Nap -és holdfogyatkozások tematikus oldala

A prognózis lehetőségei és korlátai  (Liz Greene)

Képek:   The Independent. Business Insider

Sajtó

Csak a feketéket lövik le, ugye ? (Válasz Online)

Ütőképes kommunisták: jó ötlet-e terrorszervezetnek minősíteni az Antifát? (Seres László)

Charlottesville weimari tanulságai (Seres László)

Martin Luther King forog a sírjában ( Seres László)

Akkora tévét loptak a “tüntetők”, hogy alig fért a dzsipbe (Mandiner)

America, the Revolutionary Society (Melanie Phillips)

Egy tömeghisztéria születése (A Spiked cikkét fordította Frank Füredi)

These Protests have nothing to do with Racism (Spiked)

2020-ban egybeesik a társadalmi feszültségek csúcsa és a gazdasági mélypont (Qubit)

A dühödt rombolás nem hősiesség (Válasz online)

Szobornyomor: a rabszolgaságot nem a Nyugat találta ki, de a Nyugat szüntette meg (Válasz )

Assita Kanko : Soha ne a csőcselék döntsön ! (Mandiner)

A rabszolgaság haszonélvezői, felfedezők, gyarmatosítók: az ő szobraikat döntik most le Nyugaton (Index)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!