Vénusz – Szaturnusz -Plútó együttállás a Bakban

A Vénusz – Szaturnusz – Plútó együttállás elsőként köti össze és teszi ilyen vagy olyan formában személyes tapasztalati tartományunk részévé a Szaturnusz – Plútó duót. Január folyamán a Merkúr és a Nap jóvoltából még intenzívebbek lehetnek élményeink, de a sűrűje csak márciusban következik, amikor a Mars, Jupiter, Szaturnusz, Plútó kvartett hatását kell megtapasztalnunk. Remélhetőleg lesz mód hozzáedződni: a 2019 decemberi stellium „csak” ütős, a januári kiütős, a márciusi pedig akár úthenger-kategória is lehet.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Vénusz – tranzitok általában társulásokkal – különös tekintettel a párkapcsolatokra, a szerelmi élettel, társasági eseményekkel, értékrenddel, pénzügyekkel, biztonságérzettel kapcsolatos témákkal vannak összefüggésben.

A ledér, vidám Aphrodité és a komor Feladatosztó találkozásai általában nem túl kellemesek, hiszen fájdalmas érzelmi tapasztalatokkal, kiábrándulással, kellemetlen felismerésekkel, magánnyal, depresszióval, anyagi veszteségekkel hozzák kapcsolatba őket. (Az idei Vénusz – Szaturnusz együttállás december 11-én, a Bak 19° 04′-án pontosul be, helyi idő szerint délelőtt 11h04 -kor.) Az együttállások azonban egyszersmind új ciklus kezdetét is jelzik, így az esetleges frusztrációk arra is alkalmat szolgáltathatnak, hogy önsajnálatba merülés helyett töprengeni kezdjünk, mi módon járultunk hozzá mi magunk is a jelenlegi helyzet kialakításához és hogyan változtathatnánk rajta.
A Vénusz és a Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatairól már többször is szó esett a blogon (Vénusz – Szaturnusz együttállás tranzitkéntVénusz – Szaturnusz együttállás a Bakban, Karmikusan terhelt viszonyok ? , Az önbecsapás eszköztárából: “karmikus kapcsolatok”, Valóban szereted magad ?). Jóllehet előkerülhetnek múltunk régi szereplői is, a konkrét személyekhez kötődő fájdalmas tapasztalatok, a kiábrándulás, a kellemetlen felismerések, az anyagi veszteségek nem szükségszerű élményei ennek a bolygókapcsolatnak.

Persze, mivel ezúttal a Plútó jelenlétével is számolni kell, a felsorolt témák nagyobb súllyal eshetnek latba. Még így is lehet, hogy csupán a múlt tanulságainak levonásáról, bizonyos leckék elsajátításáról, a nem is olyan távoli jövő kollektív trendjeiről- és a lehetséges egyéni óvintézkedések megtételéről, a tényleges feladatok és felelősségek felismeréséről…és felvállalásáról van szó – de az biztos, hogy a helyzet mielőbbi gyakorlati lépéseket követel .

Extrovertált típusoknak nem túl jó hír, hogy valamilyen szintű magány is hozzátartozik ehhez a tapasztalati tartományhoz. Különösen örökifjú változataiknak megszívlelendő üzenet: a felnőtt- léthez az is hozzátartozik, hogy élvezzük önmagunk társaságát; a Bak – Szaturnusz egyik, igen fontos feladata pedig éppenséggel a felnőtté válás. Akkor is, ha vannak, akik csak 40-50 felett, vagy még idősebben jutnak el fejlődésüknek erre az állomására….
A nem különösebben szívderítő találkozót 13-án a Vénusz – Plútó együttállása követi, a Bak 21°48′-an. Gyakorlatilag a két hatás együtt értékelendő.

Általában véve a Vénusz- Plútó konjunkciók felfokozzák az érzelmeket, szenvedéllyel, motivációval ajándékoznak meg. Ez jó esetben azt jelenti, hogy a számunkra fontos kapcsolatok, ügyek mellett a legvégsőkig kitartunk, a nehézségektől sem visszariadva. A szakmai, üzleti sikerekért, kedvezőbb helyzetbe jutásért, társadalmi emelkedésért (Bak analógiák) keményen megdolgozunk.

Kevésbé szerencsés, ha megszállottá tesz, így nem tudunk lekattanni azokról a személyekről, irányokról sem, amelyek hiábavalósága már egy óvodás számára is nyilvánvaló. ( Bővebben: Megszállott szerelem) A kombináció másik veszélye, ha rideg számítás kerekedik felül az emberiességi, érzelmi szempontokon, magunkkal és másokkal szemben kíméletlenek, részvétlenek vagyunk, társulásainkat kizárólag haszonelvű szempontok motiválják. (A megkülönböztetés képessége ebben az esetben is fontos, hiszen destruktív kapcsolatainkkal és saját rossz szokásainkkal szemben a lehető leghatározottabban kell fellépnünk. Energiavámpírokat lepattintani pedig – bukkanjanak fel akár párkapcsolatban, baráti körben, akár szakmai, üzleti interakciók részeként – nem részvétlenségre, hanem egészséges önértékelésre, jó érzékkel, jó helyen, jókor megvont határokra vall.)

A külön- külön sem túl könnyen kezelhető hatásokat most az bonyolítja, hogy egyszerre kell számolnunk velük. Ez így volt az elmúlt egy év folyamán is, és még inkább így lesz 2020 -ban; ha közben még egy harmadik – negyedik bolygóval is szoros kapcsolatba kerülnek – mint jelen helyzetben a Vénusszal – annak témáit illetően tapasztaljuk meg a kettős prést. A Szaturnusz – Plútó tematikus oldalon sok szó volt e kombináció lehetséges megnyilvánulásairól, így most csak néhány gondolat Bil Tierney Békességben a Plútóval című, magyarul is elérhető munkájából idézve:

„A Plútó és a Szaturnusz véget vet mindannak, ami már nem működik az életünkben. Ebben áll igazi erősségük. A Szaturnusz önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy gyorsan kiiktassuk azt, amiről kiderült, hogy elkerülhetetlenül és menthetetlenül lejárt, akár egy kapcsolatról, akár egy objektumról legyen szó. Mindent megpróbálunk a végleges lezárás elkerülése érdekében- hátha valahogy mégis fenntartható a dolog – mielőtt elfogadnánk a megváltoztathatatlant. A Szaturnusz épp ezt az érzékeny megközelítést részesíti előnyben: igenis próbáljunk meg minden tőlünk telhetőt az ‘ügy’ megmentése érdekében, de csak azért, hogy mi magunk ismerhessük fel annak elkerülhetetlen végét. A Plútóval viszont nagyon is helytálló indokra lesz szükségünk , ha azt akarjuk, hogy valamihez, amit már el kellene engednünk, továbbra is ragaszkodhassunk. Az ő kiiktatási stratégiája jóval brutálisabb a Szaturnuszénál és gyakran igen gyors is. Ráadásul takarítómunkáját meglehetős alapossággal végzi, ha olyasmit kell elrörölnie, ami értelmes jövőnk útját állta volna.”

A Szaturnusz behúzza a kéziféket, védőfalakat emel, a Plútó azonban teljes sebességre kapcsol és csákánnyal esik neki a szaturnuszi erődítményeknek. A Szaturnusz felkészít a változásra, türelmesen nevel, a Plútó sokkal drasztikusabban viszonyul az emberi gyengeségekhez: akár egyetlen drasztikus ütéssel is leteríthet. „A Szaturnusz mindig elég időt ad arra, hogy megtanulhassunk hatékonyan alkalmazkodni a realitás korlátaihoz. Haladásunk érdekében megtanulunk egyre okosabban cselekedni, és mindig érzékelni az itt és most diktálta praktikus követelményeket”. Vele ellentétben „a tranzit Plútó az őrületbe kergetően éles érzelmi fordulatokat vált ki bennünk, s azt követően hagyja, hogy fejjel rohanjunk a falnak életünknek egy olyan pillanatában, amikor úgy érezzük, az univerzum minket szemelt ki a legsúlyosabb büntetés elviselésére.”

„Mindkét bolygó egyik fontos témája a lezárás, ezért bizonyos dolgoknak véget kell érniük e tranzit alatt, márpedig nem mindig kellemes módon. Úgy tűnik, a Plútó mindig extra bonyodalmakat okoz, még akkor is, amikor a fejlődés egyébként stabilnak mondható. Semmit sem siettethetünk. Ilyenkor valójában a türelmünk lesz próbára téve. Úgy érezzük, beleragadtunk egy bizonyos élethelyzetbe, és súlyos nyomás nehezedik ránk, hogy megoldjuk problémáinkat – stresszes körülmények között. A Szaturnusz tisztában van a Plútó aknamunkájával, és kíváncsian várja, mikor robban ki a feszültség. Rettenetes félelem lehet úrrá rajtunk, hogy életünk megszokott struktúráinak végleg szét kell robbannia, ami az esetlegesség időszakát hozhatja el, amit nem tudunk irányításunk alá vonni. A Plútó szemszögéből ez egy kreatív és erőt adó idő, amikor megszabadulhatunk minden jelentős beidegződéstől.”

„A Plútó tudja, hogy a dolgok még rosszabbra fordulhatnak, ha nem értjük, miért fordultak rosszra igazán. Az ő energiáival gyakran kényszerülünk totális újrakezdésre, s csupán egy-két, még használható elemet vihetünk magunkkal a hibásnak bizonyult struktúrából. Az is lehet, hogy semmi nem maradt és valóban a nulláról kell újrakezdenünk. Ahhoz, hogy erre képesek legyünk, a Szaturnusz kegyeként elég erőt kapunk, elsajátítunk egyfajta túlélő mentalitást, és azonnal megnyílnak belső erőforrásaink. A Plútó szerint az élet megy tovább, ezért célszerű mielőbb elengedni a múltat!”

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Mars – Neptun trigon, Mars – Szaturnusz/Plútó szextil

Akár érzelmi, akár anyagi (vagy mindkettő) természetű tehertételeket jelezzen is a Bak Vénusz, Szaturnusz, Plútó hármas konjunkciója, jó hír, hogy a Skorpió Mars Szaturnusszal, majd Plútóval képezett szextiljei segítenek megbirkózni a feladattal. Jóllehet, mint már szó volt róla, a szextil energiáinak kiaknázásához tudatos erőfeszítésekre van szükség, a lehetőség cseppet sem lebecsülendő. Januárban már nem áll rendelkezésünkre ez az energia, márciusban pedig talán túlságosan tömény lesz ahhoz, semhogy egykönnyen mederbe lehetne terelni. Otthonában, a Skorpióban a Mars nagyon- nagyon hatékony: válságok idején kitűnően helyt áll, intuíciója, gyakorlati érzéke, cselekvőkészsége egyaránt jól működik. (Most, hogy a Szaturnusz és a Plútó is támogatja, még a szokásosnál is jobban. Szextiljeik csak december 19-én és 22-én pontosulnak be, de már most is érzékelhető a hatás.)December 13-án, a Vénusz – Plútó találkozóval egy időben egy Mars – Neptun trigon is bepontosul (Skorpió – Halak 15°59) ami hozzásegíthet ahhoz, hogy jobban ráérezzünk a követendő irányokra, összhangban cselekedjünk megérzéseinkkel. Ez még akkor is nagyon hasznos, ha olyan hangulati, érzelmi hullámvölgyekbe kerülünk – akár külső események hatására is – amelyekből egyelőre nem látjuk a kiutat. (Álmaink lejegyzése, az olyan kreatív tevékenységek, mint a festés, kézműveskedés, a jóga, meditációs gyakorlatok felerősíthetik a megoldás megtalálásának folyamatát).

A kedvező Neptun – Mars befolyás azt is lehetővé teszi, hogy fokozatosan eltávolodjunk fájdalmas élményeink helyszínétől. Az áldatlan állapotok kialakulásában játszott szerepünk felismerése, a minta azonosítása és asztrológiai alkatunkkal analóg, de a korábbiaknál kedvezőbb megélési módokkal való helyettesítése mind- mind része a regeneráció folyamatának. Minél jobban hallgatunk megérzéseinkre, annál többet hozhatunk ki ebből az időszakból, bár nem árt ha tudjuk: csak lépésről lépésre, apránként haladhatunk előre.
Kapcsolódó

Vénusz – Szaturnusz együttállás, Szaturnusz – Vénusz együttállás (Robert Hand)

Vénusz – Plútó együttállás , Plútó – Vénusz együttállás (Robert Hand)

Vénusz – Szaturnusz együttállás a Bakban

A Bak – Liz Greene

Karmikusan terhelt viszonyok ?

Az önbecsapás eszköztárából: “karmikus kapcsolatok”

Valóban szereted magad ?

A tranzitáló Szaturnusz jelentősége – Robert Hand

Erőpróbáló Szaturnusz tranzitok

Érzelmi szakítópróbák – életmentő műtétek

A Plútó archetípusa

Plútó tranzitok – Robert Hand

Vénusz – Plútó fényszögek: végzetes vonzerő

Megszállott szerelem : Medeától Don Joséig

Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt

Az archetipális Mars ( Linda Reid)

Skorpió Mars a horoszkópban : mélységeink ösvényein

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Párbeszéd álmainkkal

Szaturnusz és Plútó – nem csak 2020

Szaturnusz a Bakban – tematikus oldal

December – 2019

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!