Szeptember – 2020

Nagy feszültségekkel kezdődik, lazább hangulatban folytatódik szeptember, aztán a hónap végére újra kiéleződik a helyzet. A hónap elején hátraarcot vágó Mars alaposan lelassítja, a Szaturnusszal képezett nehéz fényszöge pedig tovább fékezi a tempót. Nagy kihívás most türelmet, visszafogottságot gyakorolni, pedig muszáj. A kényszerpihenő újabb időszakát akkor használhatjuk ki legjobban, ha visszatérünk az olyan elnagyolt, vagy egyenesen elhanyagolt feladatokra, amelyek összeszedettséget és a részletek alapos kidolgozását igénylik, jobban megszervezzük életünket, hatékonyabbá tesszük munkánkat, egészségesebb életstílusra váltunk.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Szeptember 2 – telihold a Halakban, 07:22, Halak 10°12

A telihold szeptember 2-án, helyi idő szerint reggel 7:22-kor teljesedett ki, a Halak 10°12′-án. A teliholdképletben meglehetősen feszült hatások érvényesülnek, nagy tengeri viharok, cunamik, kiadós esőzések, árvizek konkrét és átvitt értelemben is lehetségesek. Szerencsére kedvezőbb megélési módokra is vannak lehetőségek.
Bővebben: Telihold a Halakban – 2020

Telihold a Halakban, 2020 szeptember 2, Budapest 07h 22

Az ugyanaznap bepontosult Vénusz – Szaturnusz szembenállás a Mars részvételével egy újabb  kardinális T-kvadráttá alakul. Bővebben: a Mars áthaladása a Kos jegyén – 2020, II.rész. A rövidesen hátraarcot vágó Mars még mindig az augusztus 24-én bepontosult Szaturnusz kvadrát fogságában vergődik, blokkoltságára pedig igen dühödten reagál.  A Vénusz – Szaturnusz szembenállás szintén 2-án válik egzakttá, miközben még a Plútóval képezett nehéz fényszögének hatása is érvényesül. (Ezt a témát a Valóban szereted magad ?Karmikusan terhelt viszonyok? , Ikerlángok, lelki társak… , Karmikus kapcsolatok: az önbecsapás eszköztárából – című cikkek taglalják részletesebben.)



Ez a kardinális T kvadrát instabil formációja rengeteg feszültséget és kiszámíthatatlanságot gerjeszt társulásainkban ( ezek alatt nem csupán a párkapcsolatokat értem, bár a Mars és a Vénusz szexuális jelölő is). Már az előző 2- 3 napban is felkorbácsolta a kedélyeket, a telihold – képlet részeként azonban a hét hátralevő részére még nagyobb érzelmi szélsőségeket tartogathat. Pénzügyi szempontból is valószínűsíthetők a hullámvasutazások. A Vénusz – Szaturnusz aspektusok jelezhetnek elválásokat, egyoldalú vonzalmat vagy valamilyen más érzelmi terhelést, anyagi veszteségeket vagy nem kifizetődő befektetéseket.

A Vénusz – Mars kvadrát a krónikus civakodás, rivalizálás, húzd meg – ereszd meg, se veled se nélküled játszmák formációja lehet. A trófeagyűjtés, reménytelen esetek hajszolása, konkrét és átvitt értelemben vett kielégületlenség szintén hozadékai lehetnek, ha más hatások is alátámasztják. A Mars- Vénusz erőpróbáló kapcsolatai anyagi természetű vitákat, feszültségeket is jelezhetnek. A Mars ráadásul a T-kvadrát tengelybolgyója is, amely tovább fokozza a feszültséget, az indulatos kitörések, türelmetlenség, elhamarkodottság egyéni és kollektív szinten is megnyilvánulásai közé tartozhat.

A Nap – Uránusz trigon (szintén szeptember 2-án pontosul be, a Szűz – Bika 10°-on) Hold – Uránusz szextil kreatív megközelítésmódokra is lehetőséget ad. A humorérzék (beleértve az önirónia, önkritika adományát), rugalmasság, szokatlan megközelítésmódokra való nyitottság nem csupán jelentősen csökkentheti a feszültséget, hanem váratlan, kedvező fordulatokat is lehetővé tehet.

A Szűz Merkúr – Szaturnusz közötti trigonnak ( 25°52 Szűz – Bak, bepontosulás szeptember 3-án) köszönhetően a gyakorlati szempontok, a józan ész felülkerekedhet az elhamarkodottságra sarkalló impulzusokon. Ez a bolygókapcsolat hozzásegíthet ahhoz is, hogy az érzelmi zűrzavarban rendszerezzük gondolatainkat, felismeréseink és mondanivalónk letisztuljanak, a lényegest megkülönböztessük a lényegtelentől, és csak az előbbibe fektessünk energiát. Mivel mindkét bolygó saját jegyében áll, hatásuk erőteljesen érvényesül, így remélhető, hogy a köztük levő föld- trigonnak köszönhetően nem kell véglegesen búcsút inteni józan ítélőképességünknek.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Puskaporos hétvége

A Mars és Vénusz közötti erőpróbáló fényszög szeptember 4-én pontosul be, a Rák- Kos 27°55-án, így a teliholdképletben jelzett feszültségek a következő napokban sem csitulnak. 4-én, 5-én és 6-án délelőtt a Hold is a forrófejű Kosban csörtet, így a hét vége igencsak puskaporosra sikeredhet. Fokozottan érvényes ez a szombat délutántól vasárnap reggelig terjedő időszakra, amikor maga is a T – kvadrát részévé válik. Mondani is felesleges, hogy a vitás kérdések tisztázására, fontos döntésekre – a pénzügyieket is beleértve, nem a jelenlegi időszak a legalkalmasabb. Ezek a napok baleset-és sérülésveszélyesek is. A nagyvilágban a meglévő konfliktusok tovább mérgesedhetnek, az időjárás szélsőségei, tűzvészek, robbanások is a próbatételek közé tartozhatnak.

A szintén 4-én bepontosuló Merkúr – Vénusz szextil (Szűz – Rák 27°30′) arra utal, hogy diplomáciai érzék, tapintat, jóakarat, a közös pontok keresése még az elmérgesedett – vagy elmérgesedéssel fenyegető viszonyokon is javíthat. Ugynaznap válik egzakttá azonban a Merkúr – Mars kvinkunx is (Szűz – Kos 27°55) is, így a józan, gyakorlati szempontok nehezen tudják fékezni a tüzes impulzusokat. Az óvatosság, részletekre való odafigyelés földies merkúri követelményeit sem könnyű összeegyeztetni a kockázatkedvelő Kos Mars száguldásra való igényével.




Szeptember 5 –27, majd október 29 – november10 : Merkúr a Mérlegben

Szombaton a Merkúr jegyet vált: idén, tolatása miatt a szokásosnál hosszabb időt tölt a Mérlegben és a Skorpióban. Amíg a Mérlegben halad, a jegy diplomáciai érzéke tompíthat a viták élén – és ezt érdemes is kihasználni amennyire csak lehet, hiszen attól, hogy más véleményen vagyunk, még nyugodtan emberszámba vehetjük a miénktől különböző álláspontot képviselőket is.

Nagy harmónia azonban még így sem lesz, ugyanis a hónap közepétől kardinális kvadrátokat alakít ki a Bak Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal, a hónap végére pedig, a Bak Plútó/Szaturnusz, Mérleg Merkúr, Kos Mars részvételével újabb kardinális T-kvadrátok alakulnak ki. Erről a szériáról a 2020-as Kos Mars tranzittal foglalkozó bejegyzés II része tartalmaz tudnivalókat, de reményeim szerint lesznek más témába vágó posztok is. Ezek a konfliktusos formációk az őszi napéjegyenlőség-képletében is képviselik magukat, így hosszabb távú trendeket is jeleznek.

Hatásukra a Mérleg -árnyoldalai fokozottan érvényesülhetnek, így az érintett felek kozmetikázással, kibúvókereséssel, halogatással, kegyes hazugságokkal kísérelhetnek meg egyensúlyt vinni társas viszonyaikba. Ebből azonban kellemetlen meglepetések adódhatnak. A feszült fényszögek a kapcsolatok szakítópróbájára, eltapsolt tartalékok esetében nehezen pótolható hiányra, a fedezet nélküli ígérgetés következményeire is utalhatnak. Diplomatikus megoldások helyett inkább a tárgyalások megfeneklése, fehér asztal mellől nem orvosolható konfliktusok fellángolása vagy a meglévők kezelhetetlenné mérgesedése valószínű.

Átmeneti megkönnyebbülés – feltételes módban

Szeptember 6, vasárnap második felében, amikor már a Hold a Bikában lesz, valamelyest csitulhatnak a kedélyek. Az augusztus végi – szeptember elei hullámvasutazást néhány békésebb nap követi. Bár teljes szélcsendről nem beszélhetünk, most szánhatunk egy kis időt kikapcsolódásra, alkotótevékenységre, a dolgok újragondolására, külső-belső rendrakásra, erőgyűjtésre. Fontos tudnivaló, hogy a lelassulás, bizonytalanság továbbra is velünk marad; a haladást nem lehet erőltetni.

Minél vehemensebben akarunk átlendülni az akadályokon, annál nagyobb ellenállásba ütközhetünk. A Mars – Szaturnusz kvadrát hatása egész hónapban érvényesül, ráadásul rövidesen egy retrográd Marssal súlyosbítva. Így a szokásosnál is jobban oda kell figyelni e fényszög egyik alapvető sajátosságára: ha túlságosan erőleteted az áttörést, csak összetöröd magad. (Az analógia a végtagtörésektől az emberi kapcsolatokban, szakmai területeken átélhető megroppanásokig mindenütt alkalmazható.) Ne áltassuk magunkat: ezek a hónapok semmilyen szempontból nem kedveznek az új kezdeteknek, a visszatekintés, önvizsgálat, elmélyülés, átismétlés, elnagyolt részletek újra-kidolgozása kezdeteit leszámítva. Van azonban néhány olyan, sajnos nem túl hosszú időszak – pl a következő egy hét – amikor kifújhatjuk magunkat, valamicskével kiegészíthetjük a meglévő tartalékokat, kicsit feltöltődhetünk.

Szeptember 6 – október 2 : Vénusz az Oroszlánban
Ugyanezen a napon a Vénusz is jegyet vált. Oroszlánban való tranzitja során, jó esetben kapcsolataink, társasági életünk, hobbiink, alkotó -és művészi tevékenységek révén, szórakozás, a bennünk élő gyermek táplálása, belső tüzünknek megfelelő kifejeződési formákat találva mélyíthetjük önismeretünket és táplálhatjuk önbecsülésünket, szívünk igazságainak megfelelően alakítjuk át életünket. Kevésbé szerencsés, ha mások színjátékának statisztájává válunk, felesleges érzelmi tűzijátékokkal aprózzuk el kreatív energiáinkat (az Oroszlán túl is dramatizálhatja a dolgokat és rögeszmésen egocentrikussá is válhat), elfecséreljük tartalékainkat.

Szeptember 9 – Nap – Jupiter trigon (Szűz – Bak 17°25′)
A szeptember 9-én bepontosuló Nap – Jupiter trigon további enyhülést jelez. (A fényszög jótékony hatása a bepontosulás előtti és utáni kb 5-6 nap folyamán is érvényesül). Neki köszönhetően a kedvező alkalmakat és lehetőségeket világosabban látjuk, mint általában és könnyebben is ragadjuk meg őket. A kreativitás, vállalkozószellem, hosszú távban gondolkodás, optimizmus, inspiráció, szabadságvágy további növelik a siker esélyét.
Gond csak akkor lehet, ha túlzásokba esünk (a Jupiter köztudottan mindent felnagyít), annyira beleéljük magunkat vízióinkba, hogy megvalósításukról már meg is feledkezünk, ill. sokkal szívesebben beszélünk róluk semmint érdemi erőfeszítéseket tennénk gyakorlatba ültetésükért. (Ennek a veszélye most kisebb, mint általában, hiszen a két bolygó megfontolt, gyakorlatias földjegyekben áll. Mivel a Jupiter esésben van a Bakban, jótéteményeivel is szűkmarkúbban bánik, mint máskor. Töltődni, lazítani azért lehet, az előző napok, hetek viszontagságai ezt indokolttá is teszik. Teljes sebességgel most úgysem lehet haladni, az aktív pihenés viszont nem okoz olyan nehézséget, mint feszültebb időszakokban. )




Szeptember 9 –november 13: a Mars tolatása a Kosban

Ugyanezen a napon egy másik, igen jelentős égi eseményre is sor kerül: a Mars hátraarcot vág a Kos 28°08-án és elkezdi november 13-ig tartó tolatását. Egy bolygó retrográd mozgásakor a Földről nézve úgy tűnik, mintha hátrafelé haladna az égen. Erről természetesen szó nincs, de asztrológiai szempontból egyéni és közösségi szinten egyaránt fontos időszakról van szó. A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk és újraértékeljük, hogyan használjuk asszertív energiánkat. Az agresszió egészséges mederbe terelése különösen fontos ilyenkor, a felesleges konfliktusokat, önsorsrontó magatartásformákat, baleseteket  elkerülendő.

A Jupiterrel, Szaturnusszal, Plútóval képezett ismétlődő nehéz fényszögei miatt a Mars idei retrográd szakasza különösen nagy kihívásokat tartogat. Az év első fele sem volt könnyű, de a tehertételek most megsokszorozódhatnak. A következő hónapok egyéni és kollektív szinten is igen jelentősek lesznek, ezért számos bejegyzés foglalkozik velük a blogon. Ezekkel igyekeztem, amennyire csak a műfaj korlátai között lehetséges, segíteni a felkészülésben. Az energetikai folyamatok megértése, a kritikus és az enyhébb időszakok beazonosítása, a megváltottabb és a kevésbé szerencsés megélési módok bemutatása reményeim szerint megkönnyítheti a felmerülő helyzetek kezelését. A leírtak természetesen csak általános képet adhatnak, konkrét esetekben ezúttal is a horoszkóp megbeszélése adhat érdemi útmutatást. Bővebben: A Mars áthaladása a Kos jegyén 2020: I rész, II rész, Retrográd Mars tranzitként (Erin Sullivan), A rossztevők kezelése (Robert Hand), Általános tudnivalók a Mars retrográd időszakáról, Az archetipális Mars (Linda Reid), Így kezeld a dühödet !




Szeptember 11 – Nap – Neptun szembenállás (Szűz – Halak 19°32)

A Nap – Neptun szembenállás szeptember 11-én válik egzakttá, a Szűz – Halak 19°32 -án. Mint már többször szó volt róla, a Nap – Neptun szembenállások tranzitként zavaros időszakokat jeleznek. Az alacsony energiaállapotok, megvalósítóerő, önérvényesítési készség hiánya szintén jellemzők lehetnek. Még az ún. zsigeri benyomások is csalókákká válnak: nehéz megmondani, hogy valóban ilyenekről van szó, vagy a vágyfantáziák hatnak elemi erővel. Így most akkor sem biztos, hogy jó ötlet komolyabb döntéseket hozni, ha erre erőteljes késztetést érzünk. Olyan intuitív alkatoknak is ajánlott most az egészséges kétely, akiknek egyébként jól működnek megérzéseik, és ösztöneik általában a helyes irányba terelik őket.
Szerencsére egyidejűleg most is vannak kapaszkodók, így jó esetben nem földrengést kell megtapasztalnunk, hanem csak egy barátságos kis földcsuszamlást. Ez nem rombolja le a házat, hatására viszont muszáj hozzákezdeni az eddig elodázott javításokhoz.

Szeptember 13 – a Jupiter abbahagyja tolatását (Bak 17°24)
Szeptember 13-án a Jupiter direkt stacionáriusba vált (Bak 17°24). Irányváltása szintén hozzájárul ahhoz, hogy a depressziót, alacsony energiaállapotokat több idealizmus, inspiráció és önbizalom váltsa fel. A Nagy Jótevő május 14-től szeptember 13-ig tartó tolatásának időszaka alatt külső terjeszkedés helyett a belső értékek gyarapításán volt a hangsúly (némelyeket a szerencse látszólagos elpártolása ébreszt rá ezek fontosságára). Az ilyenkor aktuális feladatok (hiedelmek, eszmék felülvizsgálata, a meglévő ismeretek frissítése, bővítése, stb) teljesítése messzebbre vezetett, mint vadonatúj területekre merészkedés. Az újfajta megközelítésmódokból, a régi hiedelmek, eszmék, ideológiák megkérdőjelezéséből új világkép, új lehetőségek bontakozhatnak ki, mire a Jupiter direktbe fordul. A Mars tolatása illetve a Merkúr esedékes hátraarca miatt a jelenlegi időszak sem minden szempontól kedvez az előrelépésnek, de az álláspontok legalább kezdhetnek letisztulni. Ennek hatására a látszólagos kényszerparkolás feladatai is körvonalazódhatnak, az események, helyzetek mélyebb tanításai kezdenek kibontakozódni.

Szeptember 14 – Nap – Plútó trigon (Szűz – Bak 22°34′)
Nap – Plútó trigon tranzithatásként segítséget nyújthat ahhoz, hogy a muníció eldurrogtatása helyett elmélyedjünk valamilyen témában, tényfeltáró tevékenységeket vagy eredményes kutatómunkát végezzünk pszichénk barlangvilágában. A Nap- Plútó fényszögek egyszersmind a hatalom, autoritás kérdéseit is felvetik. Kedvező esetben megtapasztalhatjuk lelki erőnket, pszichés tartalékaink új, tudatosabb kiaknázását eredményező döntésekre szánjuk magunkat, tudásunknak, talpraesettségünknek köszönhetően nagyot lépünk a szakmai ranglétrán, kedvező üzleteket ütünk nyélbe/ilyenek alapjait teremtjük meg. Egyszersmind fennáll a veszélye annak is, hogy manipulációk révén próbálunk nagyobb befolyásra szert tenni vagy mások kísérlik ezt meg velünk.




Újabb borulás
Az ezt követő napokban, egészen a hónap végéig, ismét a destabilizáló erők kerülnek túlsúlyba . A közelmúltban bepontosult, és a közeljövőben esedékes föld- trigonokról ( Nap – Jupiter, Nap – Plútó, Nap – Szaturnusz) tudni kell, hogy a Nap tolató külső bolygókkal képezett harmonikus fényszöget, így a jótétemények, könnyebbségek az eddigi erőfeszítések gyümölcsei. Egyfajta őszi betakarításról van szó tehát – és ebből a termésből kell átvészelni a közelgő, még szűkösebb időszakot is. Az új magvak csak nagy sokára fognak kikelni, arról nem is beszélve, hogy elvetésükhöz jó darabig igen kedvezőtlenek lesznek a terepviszonyok.

Szeptember 15 – Vénusz – Uránusz R kvadrát (10°18′ Oroszlán – Bika)
A Vénusz – Uránusz kvadrát szeptember 15-én pontosul be az Oroszlán – Bika 10°18′-án. Mint e tranzitról írt bejegyzésben szó volt róla, az ilyen időszakok szív -és pénzügyekben egyaránt könnyelműségre hajlamosítanak, így a komoly döntésekkel tanácsosabb várni.  Különösen, hogy a következő napokban egzakttá váló Merkúr – Jupiter/Plútó kvadrátok szintén feszültséget gerjesztenek, ami ingerültség, viták, rögeszmés magatartás, kontroll-igény formájában nyilvánulhat meg. Persze vannak olyan helyzetek is, amikor ki kell törni a komfortzónából, be kell zárni bizonyos ajtókat -de ha most kell ezt megtennünk, annak tudatában tegyük, hogy az új irányok csak sokkal később fognak kibontakozni. (Például: még ha jogosan vagy is torkig munkahelyeddel, az alacsony fizetéssel, a basáskodó főnökkel meg a s@ggfej kollégákkal, csak akkor mondj fel, ha elég tartalékod van kiböjtölni egy hosszabb munkanélküliség időszakát. Ha történesen kirúgtak, más kérdés, hiszen, legalábbis tudatos szinten nem a te döntésed volt. Tekintsd olyan feladatnak, amellyel legjobb tudásod szerint kell megbirkóznod.)

Szeptember 17 – Merkúr – Jupiter kvadrát ( 17°26 Mérleg – Bak)
Mint más bejegyzésekben (ld itt és itt) már szó volt róla, a Merkúr – Jupiter erőpróbáló fényszögei felfuvalkodottságra, dogmatizmusra, lehengerlő szájmenésre hajlamosítanak. Hatásukra nehéz egy dologra koncentrálni, a praktikus részletekre való odafigyelés pedig különösen akkor lehet idegtépő, ha valaki épp egy nagy látomás bűvöletében ég. (Azonban tudva, hogy az ördög éppenséggel a részletekben lakozik, ajánlott.) Képességeinket, lehetőségeinket e tranzitnál is hajlamosak lehetünk túlbecsülni, a dogmák, hiedelmek pedig sokkal fontosabbak lehetnek, mint a tények. Ebből sok probléma származhat.




Szeptember 17 – újhold a Szűzben, 13:00, Szűz 25°

Enkel Dika festménye, Photographize

Az újhold szeptember 17-én, a Szűz 25°-án születik meg, helyi idő (Bp) szerint 13:00-kor. Általánosságban véve a Szűz princípiuma az egészség, a betegség, a munka, a szolgálat, a napi szokások témáival áll összefüggésben. A föld elem  a dolgok gyakorlati oldalára, megvalósíthatóságukra helyezi a hangsúlyt. Ez a szellemi utakra, spirituális törekvésekre is érvényes.

Az újholdképletben érvényesülő hatások meglehetősen feszült 28 napos időszakot jeleznek. A Kos Mars fővilágítókkal képezett kvinkunxa azt sejteti, hogy nagy igény lenne a lendületes haladásra, akár kockázatok, konfrontációk  árán is. Az akadályozottság azonban elég egyértelmű ( a Mars tolat, Szaturnusszal való kvadrátjának hatása még mindig érvényesül), bármi legyen is a külső ok . Mivel a kvinkunx betegségfényszög is, a járvány miatti korlátozások még valószínűleg érvényben lesznek. A munkával- illetve annak hiányával, a bevételek nem kielégítő voltával kapcsolatos helyzetek is jelentős fékezőerők lehetnek. A Kosban az iramában feltartóztatott Mars sokkal dühödtebben reagál, mint más jegyekben, így szélsőséges reakciókra ragadtathatja magát. Éppen Szaturnussza/Plútóval képezett újabb kvadrátja és a Merkúrral való szembenállás felé tart, így egy újabb kardinális  T-kvadrát van alakulóban. Ez lesz majd az őszi napéjegyenlőség-képlet domináns formációja, feledhetetlenné téve a következő hat hónapot.

Újhold a Szűzben, 2020 szeptember 17, Budapest 13 h

Egyelőre azonban még kezelhetőbb a helyzet: a Szűz újhold a Bak Plútóval és Szaturnusszal is trigont képez, így – legalábbis egyéni szinten – önmérséklettel, gyakorlatias megközelítésmóddal, hosszú távban gondolkodással csökkenthetők a károk. Kicsit visszavonulva talán arra is könnyebben ráhangolódhatunk, milyen radikális szempontváltásokat követel az új időszakhoz való alkalmazkodás. Szeptember még viszonylag kezelhető hónap, az igazi vesszőfutós, talajvesztős időszak októbertől kezdődik.

Szeptember 17 – Nap – Szaturnusz trigon (Szűz – Bak 25°)
A közeljövő utolsó, nagyobb fokú stabilitást adó hatása, a Nap – Szaturnusz trigon szintén aznap pontosul be, a Szűz – Bak 25°-án. Tudatosan merítve energiáiból ellensúlyozhatja a fentebb bemutatott kvadrátok – jelezte szélsőségeket. Ez a kedvező bolygókapcsolat mindannak a munkának, erőfeszítésnek a csúcspontját is jelentheti, amit céljaink érdekében korábban kifejtettünk. Más analógiák mellett ugyanis a Szaturnusz kitartó, következetes fáradozást jelképez, a Nap pedig mindazokat a dolgokat, amik a legtöbbet jelentik számunkra, amivel azonosítjuk magunkat. Minél keményebben dolgozunk tehát céljaink megvalósításán, minél nagyobb felelősséget vállalunk e tranzitok alatt, annál inkább megtérülnek erőfeszítéseink.

Szeptember 21 – Merkúr – Plútó kvadrát (Mérleg – Bak 22°31)
A Merkúr- Plútó kvadrát szeptember 21-én pontosul be, a Mérleg – Bak 22°31 -án. Ez a fényszög rögeszméssé és vitatkozóvá tehet. Mint már annyiszor szó volt róla, együttesen értelmezendő a többi, fentebb, illetve a következő bekezdésekben felsorolt hatásokkal. Tulajdonképpen egy folyamatról van szó: a gyors mozgású Merkúr a Jupiterrel képezett kvadráttól halad a Szaturnusszal képezett 90°-os fényszög felé, aztán a Marssal is farkasszemet néz.

A minimum, ami elmondható erről a kombóról: az emberek hajlamosak lehetnek megszállottan ragaszkodni igazukhoz és a legcsekélyebb kompromisszumra se hajlandók. Ezek a napok sem túl alkalmasak kényes kérdések tisztázására. A környezetünkben élők hajlamosak lehetnek ránk kényszeríteni elképzeléseiket, akárcsak mi másokra. Ez a bolygóformáció balesetekre is hajlamosíthat: közlekedés, utazások közben akkor is legyünk fokozottan elővigyázatosak, ha nem mi ülünk a volánnál




Szeptember 22 – őszi napéjegyenlőség, Nap a Mérlegben

A Nap szeptember 22-én, helyi idő szerint 15h 31′- kor lép át a Mérlegbe. Az őszi napéjegyenlőséggel hivatalosan is elkezdődik az ősz. Az asztrológiai év feléhez érkeztünk, ideje visszapillantani, leltárt készíteni.

Mint más bejegyzésekben is szó volt róla, a napéjegyenlőségek és a napfordulók időpontja asztrológiai szempontból kiemelt jelentőséggel bír. Az őszi napéjegyenlőség időpontjára felállított képlet pl a következő hat hónapról ad jelzéseket. (A téli napforduló természetesen szintén fontos mérföldkő). A koronavírus- járvány első hulláma idején, a tavaszi napéjegyenlőséget követően írt posztjaimban ( 2020: hogyan tovább ? Mi jöhet még ?, Koronavírus: aprognózis lehetőségei és korlátaiDisztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében) meg néhány másikban is, például a Kos Mars II. részében megfogalmaztam azzal kapcsolatos meglátásaimat, hogy nem sok realitását látom a dolgok rendeződésének. Erre egyébként nálam sokkal okosabb emberek is figyelmeztettek, ld Robert Hand AstroNovumon magyarul is olvasható cikke a Szaturnusz – Plútó együttállásról és a koronavírus- járványról . Ebben röviden az őszi napéjegyenlőség- képletre is kitér.

Őszi napéjegyenlőség, 2020 szeptember 22, Bp 15 31

Ebben a képletben erőteljesen érvényesül a Mars – Merkúr – Szaturnusz/Plútó közötti T-kvadrát hatása. Én Magyarországra, Budapestre számoltam, a világ más országaiban más területek lesznek érintettek.

Mundánasztrológiában járatosak vonják le a következtetéseiket, én hazai aktuálpolitikai részletekre nem térnék ki, ugyanis utálom tömegesen letiltani a nemkívánatos kommentelőket. (Ettől függetlenül azonban, ha észosztásoddal kikényszeríted belőlem, foglak, sőt, jelentelek is spammelésért vagy zaklatásért. És még valami legyen a Napnál is világosabb: ha tíz embert kell letiltanom, tízet fogok, ha több ezret, akkor több ezret, de az Asztropressz akkor sem lesz szájkaratésok egotripjeinek a platformja. Privát üzenetekkel se zaklass !)

Ami általános értelemben, világviszonylatban érvényes: Az utazások valószínűleg akadályokba fognak ütközni, a kommunikációt nagy feszültségek hatják át. Ebbe sok minden belefér: pl szólásszabadsággal, sajtószabadsággal, helyváltoztatással, tanulmányokkal kapcsolatos témák. Az álhírek, konteók elleni védekezés, a biztonság és a rend fenntartását célzó jogos intézkedések, és a gondolatrendőrködés, cenzúra, vegzálás, a legelemibb jogokat csorbító kontrollmánia közötti érzékeny a határ.

Az erőpróbáló fényszögek arra is alkalmasak, hogy az akadályokkal szembeni impulzív ellenállást, túlreagálást, fanatizmust, erőből megoldani akarást gerjesszenek. Ez minden érintett félre igaz. A konfliktusok egyéni és kollektív szinteken is ostromállapotokká, állóháborúkká fajulhatnak, a harcban álló felek rugalmatlanok. Fizikai atrocitásokra: tettlegességig fajuló véleménykülönbségek, erőszakos, destruktív demonstrációk, terrorakciók, hadműveletek – továbbra is számítani kell. A szűkös források, kiszámíthatatlanság, bizonytalanság fokozzák a feszültségeket.

A megoldás egyelőre elmarad – a jelenlegi időszak az állóképesség próbája. A Nap Plútóval és Szaturnusszal képezett, távolodó trigonja arra utal, hogy egyéni szinten a kivárás, hosszú távban gondolkozás jobb stratégia. A háttérben maradni, megfigyelő álláspontra helyezkedni sokkal okosabb, mint harsányan exponálni magunkat. Persze, közösségi szinten is, de kollektíve sokkal nehezebb ezt megvalósítani.




Szeptember 23 – Merkúr – Szaturnusz kvadrát
A Merkúr – Szaturnusz kvadrát a napéjegyenlőséget követő napon pontosul be, a Bak 25°21′-en. A Merkúr ugyanekkor retrográd árnyékba is kerül, ami további lassulást jelent.( Október 14 – november 4 közötti tolatását majd a Skorpió 11°40′-án kezdi el és a Mérleg 25°54′-en hagyja abba; a retrográd árnyékból pedig majd csak november 19-én kerül ki). A következő napokban a kommunikáció többféleképpen is akadályokba ütközhet. Átmenetileg nem tudjuk pl. megfelelő szavakba önteni mondanivalónkat, értő közönség helyett kifejezetten ellenséges fogadtatásra találunk, nehezen értetjük meg magunkat környezetünkkel, ideológiai, vallási, világnézeti vitákba bonyolódunk vagy ezek zajlanak körülöttünk. Közösségi szinten a fényszög a lezárások szigorítását és az ezekből fakadó feszültségeket is jelezheti.

Szeptember 24 – Merkúr – Mars szembenállás
A Mars/Merkúr tranzitok általában intenzív szellemi tevékenységre utalnak, egyszersmind megnövelik a vitatkozókedvet, ingerlékennyé tesznek és elhamarkodott véleményalkotásra is hajlamosíthatnak. Erről az „aki nincs velünk, ellenünk van”, „belekötök az élő fába is” – típusú magatartásformákra hajlamosító aspektusról már a napéjegyenlőségképlet rövid ismertetésekor is szó volt. Ezúttal sem önmagában, hanem a Szaturnusszal képezett kardinális T kvadrát összefüggéseiben kell értelmezni. A Szaturnusz tengelybolygó is, a kombináció tanulsága röviden: ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, hogy a széllel szemben végzd a kisdolgodat, barátkozz meg azzal is, hogy a képedbe fogja fújni a sárga nedűt. Az egyensúly megteremtésére tett tudatos törekvések sokkal kifizetődőbbek.

Szeptember 27 – Merkúr a Skorpióban – október 28, majd november 11 – december 1
Idén, tolatása miatt a Merkúr a szokásosnál hosszabb időt tölt a Skorpióban is; a jelenlegi retrográd fázisra tehát Erin Sulliván a vizes és levegős jegyekben tolató Merkúr sajátosságairól és tanulási feladatairól írtak lesznek érvényesek. A Merkúr a Skorpió-beli helyzete elmélyíti gondolatainkat és a kommunikációt. Immár biztosabbakká válhatunk abban is, mit szeretnénk és hogyan akarjuk elérni. Csalhatatlanul ráérzünk a lényegre, szavaink célba találnak, bár hajlamosak lehetünk kissé csípősen fogalmazni, nem kímélve mások Achilles -pontját sem.



Szeptember 28 – Vénusz – Mars trigon , Oroszlán- Kos 25°20
A 28-án egzakttá váló Vénusz – Mars trigon kis vidámságot, könnyedséget hozhat. Tüzes, szenvedélyes flörtöt jelezhet. Hogy hosszabb távon is tombol majd a szerelem vagy csak időszakos fellángolásról van szó, a képlet egyéni adottságaitól függ. Mivel a Vénusz még kivnkunxban van a Neptunnal (fényszögük szeptember 26-án pontosult be) a Mars – Szaturnusz kvadrát pedig másnap vált újra egzakttá, szívügyekben nem árt az óvatosság. A könnyed, vidám kikapcsolódásnak induló szerelmi kalandoknak ugyanis komolyabb következményeik is lehetnek, a most kialakuló szerelmi háromszögek pedig olyan fájdalmas helyzetek elé állíthatnak, amelyekben nagyon nehéz jó döntéseket hozni. Anyagiakat érintő kérdésekben is nagy körültekintés ajánlott. Kedvezőbb esetben vágyainkat, érzelmi és biztonsági szükségleteinket a gyakorlatban is hatékonyabban tudjuk érvényesíteni.

Szeptember 29 – Szaturnusz direkt stacionárius
szeptember 29-én a Szaturnusz abbahagyja május 11 óta tartó tolatását, és a Bak -án direkt stacionáriusba vált. A Szaturnusz retrográd időszakaival több cikk is foglalkozik: A mester visszatekint és értékelRetrográd Szaturnusz a horoszkópban és tranzitként. Jóllehet ezek a folyamatok is részei a bolygó természetes ciklusainak, a princípium által jelzett terheket és próbatételeket súlyosabbaknak, az idő múlását lassúbbnak érezhetjük. A direktbe váltás valamilyen fajta kimozdulást jelezhet a megrekedt helyzetekből. Ennek jellege személyenként változik, a kimenetel nem is mindig az ego kívánságainak megfelelően zajlik, de ilyenkor is pozitívum, hogy világosabban átlátható, mivel kell számolni a későbbiekben.)




Szeptember 29 – Mars R – SzaturnuszD kvadrát , Kos – Bak 25°20

Ugyanezen a napon újra bepontosul a Mars- Szaturnusz kvadrátja. (Először augusztus 24-én vált egzakttá, legközelebb pedig már csak jövőre pontosul be.) Mint már szó volt róla, a két bolygó erőpróbáló kapcsolata általában véve is azt sejteti, hogy a marsikus energiák nem áramolhatnak egyenletesen, hanem valamilyen akadályba ütköznek. A Mars fejjel megy neki a Szaturnusz– állította falnak, míg a Szaturnusz ellenáll a Mars nyers erőinek. (Kos Marsra a fejjel falnak menés, az akadályok láttán még dühödtebb nekifutás még jellemzőbb, mint általában, a Bak Szaturnusz pedig erre még könyörtelenebbül bemerevít.) Az impulzusok időről-időre totálisan el is fojtódhatnak, passzív- depresszív állapotokat idézve elő.
A Mars- Szaturnusz erőptóbáló aspektusairól, kvadrátjukat is beleértve több bejegyzés is van a blogon, pl: Erőpróbáló Mars- Szaturnusz kapcsolatok, Mars- Szaturnusz kvadrát tranzitként, A rossztevők kezelése – Robert Hand, Erőpróbáló Mars- Szaturnusz kapcsolatok a horoszkópban.
A jelenlegi fényszögre azért érdemes nagyon odafigyelni, mert a Mars és a Szaturnusz is otthonukban tartózkodnak, kvadrátjuk pedig fontos témáját képviseli a jelenlegi Kos Mars tranzitnak. Kollektív szinten a Mars – Szaturnusz diszharmonikus kapcsolata arra is utalhat, hogy az autoritás- személyekkel való konfliktusok is gyakoribbá válnak, mint általában. Ebbe a fegyveres összetűzések is beletartoznak (pl. tömegoszlatás, zavargások, csoportosan vagy magányosan elkövetett terrorakciók, tömegpusztító fegyverekkel való erődemonstráció, aminek azonban rossz vége is lehet, stb). Augusztus végén, első bepontosulásukkor bőségesen kijutott a brutalitásból: az akkori témák jó eséllyel visszaköszönnek. A mundánasztrológiában a retrográd Mars időszakait egyébként is háborúkkal, természeti katasztrófákkal hozzák összefüggésbe, különösen ha a Mars súlyosan támadott is. A jelenlegi tranzitnál ez a helyzet maximálisan fennáll.




Fontosabb bolygóhatások

Szeptember 2 – telihold a Halakban, 06:22, Halak 10°12
Szeptember 2 – Vénusz – Szaturnusz szembenállás 25°54 Rák – Bak
Szeptember 2 – Nap – Uránusz trigon 10°33 Szűz- Bika
Szeptember 3 – Merkúr- Szaturnusz trigon 25°52 Szűz – Bak
Szeptember 4 – – Vénusz – Mars kvadrát, Rák – Kos 27°55
Szeptember 4 – Merkúr – Vénusz szextil 27°30′
Szeptember 4 -Merkúr – Mars kvinkunx, Szűz – Kos 27°55
Szeptember 5 – Merkúr a Mérlegben
Szeptember 6 – október 2 : Vénusz az Oroszlánban
Szeptember 9 – Nap – Jupiter trigon, Szűz – Bak 17°25
Szeptember 9 – Mars retrográd stacionárius
Szeptember 11 – Nap – Neptun szembenállás
Szeptember 13 – Jupiter direkt stacionárius
Szeptember 14 – Nap – Plútó trigon
Szeptember 15 – Vénusz – Uránusz kvadrát
Szeptember 17 – Merkúr – Jupiter kvadrát
Szeptember 17 – újhold a Szűzben, 13:00, Szűz 25°
Szeptember 17 – Nap – Szaturnusz trigon
Szeptember 21 – Merkúr – Plútó kvadrát
Szeptember 22 – őszi napéjegyenlőség, Nap a Mérlegben
Szeptember 23 – Merkúr – Szaturnusz kvadrát
Szeptember 24 – Merkúr – Mars szembenállás
Szeptember 27 – Merkút a Skorpióban
Szeptember 28 – Vénusz – Mars trigon , Oroszlán- Kos 25°20′
Szeptember 29 – Szaturnusz direkt stacionárius
Szeptember 29 – Mars R – SzaturnuszD kvadrát , Kos – Bak 25°20

A bejegyzés kiemelt képe : Mt. Moran, Oxbow Bend, Frank Delargy Photography




Kapcsolódó

A Mars áthaladása a Kos jegyén – 2020

Retrográd Mars tranzitként – Erin Sullivan

Mars – Szaturnusz kvadrát tranzitként – Robert Hand

Erőpróbáló Mars- Szaturnusz kapcsolatok

Valóban szereted magad ?,

Karmikusan terhelt viszonyok? ,

Ikerlángok, lelki társak… ,

Karmikus kapcsolatok: az önbecsapás eszköztárából

A Halak – Liz Greene

Halak, sellők, melúzinák – Liz Greene

A Szűz – Liz Greene

A Mérleg – Liz Greene

A Mérleg – típus

Merkúr a Skorpióban

Az Oroszlán Vénusz

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!