Járványok a mundán-asztrológiában

2020-as koronavírus apropójából a járványok mundán asztrológiai indikációiról – a teljesség igénye nélkül:

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
Motto:   “Vannak emberek, akik sosem alkottak semmit, de örömüket lelik abban, hogy tönkretegyék azokat, akik valamit létrehoztak.” Karikó Katalin

mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerinti) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

A mundán -asztrológiában vannak járványokkal kapcsolatba hozható formációk, de ezek egyidejűleg más folyamatokat is jelezhetnek. Illetve, hogy járvány, vagy bármiféle más, nagyobb horderejű esemény „legyen belőlük”, más hatásokkal is össze kell adódniuk. Az is nagyon valószínű, hogy a világ egyik táján betegségek, a másik részében más természeti csapások formájában nyilvánulnak meg, vagy egy régiót többféle megpróbáltatás is érhet ugyanabban az időszakban. Ez függ attól is, hogy az adott országok/városok horoszkópjában milyen területeken (házakban) érvényesülnek az egyes hatások. A pontos prognosztizálás lehetőségei tehát, akárcsak az egyéni horoszkópoknál, ebben az esetben is igencsak behatároltak. Utólag persze be lehet azonostíani a velük összefüggésbe hozható tényezőket, elvégre, hogy volt tanáromat, dr Janák Lajost idézzem, az asztrológus pontosan meg tudja mondani, mit hoz a múlt :-).

(Utólagos kiegészítés: Csak jóval a cikk közzététele után olvastam Robert Hand a Szaturnusz – Plútó együttállás és a koronavírus -járvány közötti kapcsolatát boncolgató írását. Magyarul az Astro Novumon érhető el. Nagyon tanulásgos : Robert Hand, a ma élő egyik legnagyobb asztrológus azt fejti ki, miért nem jutott volna neki sem eszébe kapásból a koronavírus-járvány a konjunkció kapcsán. Természetesen eközben más, a Szaturnusz – Plútó nyitóciklusra jellemző válságos helyzeteket pontosan be tudott lőni.)

Kínában pl , ahonnan a koronavírus-járvány indult – ld előző bejegyzés -ott voltak a hong-kongi tüntetések, majd a betegség. Olaszországot 2019 őszén hatalmas árvíz sújtotta, amely a világörökség részeként nyilván tartott Velencében is jóvátehetetlen károkat okozott, most pedig járvány tombol a régióban. (Kalo Jenőnek van egy nagyon hasznos előadása arról, hogy miért éppen Olaszország. Ő az 1948 január 1-jén életbe lépett alkotmányt  veszi alapul – ez a “legbeszédesebb” – de az Olasz Köztársaság megalakulásának 1946 június 10 -i képlete , valamint a régebbi, Olaszország egyesülésének horoszkópja – 1861 febr 18 is tanulságos e tekintetben. )

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy a  Plútó – Szaturnusz aspektusok (akárcsak más Plútó fényszögek), lehetnek akár járványok indikátorai is – ahogy a koronavírus járvány is a 2019 – 2020-as Szaturnusz – Plútó együttállás egyik hozadéka. Ez esetenként még az ún harmonikus fényszögekre (szextil, trigon) is érvényes. Természetesen ebben az esteben is más hatásoknak, az érintett országok horoszkópjainak meg kell erősíteniük ezt a tendenciát. Érdemes lenne egyszer alaposabban körüljárni ezt a témát, de ennek a bejegyzésnek a terjedelme csak ötletszerű tallózást tesz lehetővé.



Az AIDS kollektív problémaként való megjelenése pl a legutóbbi, Mérlegben létrejött Szaturnsz – Plútó együttálláshoz fűződik. Elszigetelt esetek voltak korábban is, de a New York Times 1981-ben adott hírt  először „a New York-i és kaliforniai homoszexuális férfiak között felbukkant titokzatos betegségről, amelynek áldozatai a tüdőgyulladás egy ritka fajtájával és a Kaposi-szarkómának nevezett daganattal jelentkeztek a kórházakban. A kór nem sokkal később a drogosok, a heteroszexuálisok és a vérátömlesztésen átesettek körében is megjelent, és 1983-ra a világ 33 országából jelentettek eseteket”. (Hozzáteszem, 1981-ben a Szaturnusz – Plútó konjunkció nem volt még pontos, viszont a Jupiter együtt állt a Szaturnusszal a Mérleg elején. A nagy konjunkciót pedig, mint már volt róla szó és ebben a bejegyzésben is lesz, szintén kapcsolatba hozzák a különböző járványokkal. A transz-szaturnikus bolygók felfedezése előtt az egyik legfontosabb ilyen előjelként tartották számon. Az eklipszek, Mars – Szaturnusz együttállások,  állócsillagok.  üstökösök tovább árnyalhatták a képet. ) A járvány később, a Szaturnusz és a Plútó találkozásakor (Mérleg vége- Skorpió eleje), ill. a Plútó Skorpióban való tranzitja időszakában terjedt el, így általában ehhez is társítják.

( Utólagos kiegészítés: Az Astro Twins oldal egyik cikke a Jupiter – Plútó együttállásokkal is kapcsolatba hozza a járványokat – egyik ilyen példának éppenséggel az AIDS megjelenését hozva fel.  Ezt a megállapítást csak feltételes módban tartom érvényesnek: pl a terjedés, halálos áldozatok számának a megugrása a bepontosulások környékén. A tradicionális asztrológiában a tüdő-és megbetegedései is részben a Jupiter uralma alá tartozik – magyarul ld Robert Hand cikk -, így a tüdőt, légzőszerveket érintő járványoknál, vagy ahol ilyen szövődmények jelenhetnek meg, lehetséges  ez az analógia is.  A 2020-as koronavírus -járvány tüdőt roncsoló hatása miatt kapcsolatba hozható a Jupiterrel is;  a Jupiter – Plútó együttállások bepontosulása környékén pedig a megbetegedések és  halálozások aránya emelkedett drasztikusan- de itt is érvényesültek egyidejűleg más hatások.)

Egészséggel, betegséggel kapcsolatos asztrológia -cikkek, elemzések semmiképp nem helyettesíthetnek egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Nem is ez a céljuk. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez. Ez fokozottan érvényes a jelenlegi, járvány-veszélyes helyzetre. További jó tanácsok : tartsd be a saját-és mások testi épségét szolgáló hatósági rendeleteket, fokozottan figyelj a higiéniára és erősítsd immunrendszeredet !

A második világháború idején és az 50-es években pusztító gyermekbénulás – járvány Szaturnusz – Plútó- Neptun hatásokkal hozható összefüggésbe. Ez így ebben a formában megint csak durva általánosítás, hiszen a betegséget már az ókorban is ismerték, 1840 óta kezelték külön betegségként, a polio vírusát pedig 1908-ban azonosították (abban az évben egy Halak Szaturnusz – Ikrek Plútó kvadrát hatott, az Uránusz a Bakban, a Neptun a Rákban tartózkodott, oppozícióban). Az 1952-53 as Egyesült Államokat sújtó járvány a legsúlyosabb ilyen jellegű csapás volt az ország történetében; a Mérleg Szaturnusz a Neptunnal képezett együttállást, az Oroszlán Plútóval szextilben voltak. Hatott egy Rák Uránusz – Mérleg Szaturnusz – Neptun kvadrát is.




A 2014 nyári ebola-járvány tetőzése  idején a Szaturnusz a Skorpióban, a Plútó a Bakban tartózkodott, recepciós helyzetben, bár a szextil már nem volt meg közöttük. (2013 januárjában, amikor a járvány terjedni kezdett, egzakt volt a szextil közöttük, továbbá egy Yod alakzat is létrejött az Ikrek Jupiter, Skorpió Szaturnusz, Bak Plútó között, ami egyike a betegség-jelző formációknak). Javában hatott az általános felfordulást jelző Uránusz – Plútó kvadrát; a 2014-es év első felét pedig a retrográd Mérleg Mars, Rák Jupiter, Bak Plútó, Kos Uránusz közötti kardinális nagy kereszt tette feledhetetlenné. Nyáron a Mars a Skorpióba lépett, ahol együttállást képezett a Szaturnusszal. Az Iszlám Állam megjelenése és látványos kegyetlenkedéseinek kezdete szintén ehhez az időszakhoz kapcsolódik. ( Mint más bejegyzésben szó volt róla, maga a terrorszervezet korábban jött létre, de 2014 júniusát követően vonult be a köztudatba). Az időszak értelemzésénél az eklipszekről, konkrétabban a vérholdak tetrádjáról és a napéjegyenlőség -napfordulóképletekről sem tanácsos megfeledkezni. A nap-és holdfogyatkozásokat, kvartálhoroszkópokat máskor is nagyon fontos figyelembe venni.



Az 1345-ös bupópestisjárvány két áldozata, forrás: The Classical Astrologer

De nem minden járvány hozható összefüggésbe Szaturnusz – Plútó aspektusokkal. Az 1345-ös bubópestis ( ezt örökítette meg Bocaccio Dekameron című írása) például egy, a Vízöntő 18°-án létrejött Jupiter – Szaturnusz együttálláshoz köthető. (Mint korábban részletesen szó volt róla, a nagy konjunkciók létrejöttekor vagy ezeket követően szintén kitörhetnek járványok, ) A tavaszi napéjegyenlőség és az azt megelőző teljes holdfogyatkozás képletében a Mars is ugyanebben a jegyben áll; a kis rossztevő pedig nem csupán égések, lázas betegségek, sérülések, háborúk, hanem fertőzések indikátora is lehet.  Akiket részletesebben érdekel olvassák el a The Classical Astrologer blogon elérhető, Astrology of the Bubonic Plague című , angol nyelvű bejegyzést. Mivel ez egy tradicionális asztrológia-oldal ( középkori asztrológia), a transz-szaturnikus bolygók nem lesznek rajta, de a Neptun a Vízöntő elején tartózkodott, az Uránusz és a Plútó pedig Kos 11 – 15°-on.

A középkorban, újkorban természetesen voltak más pusztító  pestisjárványok is . Az 1665  –1666  -os londoni pestis idején, amely a város lakosságának egyötödét elpusztította, pl a Jupiter a Vízöntőben és a Halakban, az Uránusz a Vízöntőben, a Szaturnusz és a Neptun a Bakban, a Plútó az Ikrekben tartózkodott. A Jupiter – Uránusz együttállások szintén kapcsolatba hozhatók járványokkal (ld. H.S. Green Mundane Astrology 83 old) , akárcsak a Szaturnusz – Neptun kapcsolatok. (Érdekességként : jóllehet sem az 1625-ös, sem az 1665-66-os pestis idején nem volt Jupiter- Szaturnusz együttállás, mindkét esetben röviddel ezek előtt kezdődött egy -egy Jupiter – Szaturnusz ciklus. 1623 július 16, Oroszlán 06°36, 1663 október 16, Nyilas 12°58; a külső  bolygók történelemformáló ciklusaival és ezek értelmezési módjával külön bejegyzések foglalkoznak, ld I rész, II rész – így most nem térek ki külön rájuk)



Más jelentős események is zajlottak azonban ebben az időszakban, pl a második angol – holland háború  (az első jóformán véget sem ért), 1666 szeptember 2-án egyszersmind hatalmas tűzvész pusztított Londonban. Jóllehet akkoriban nem ismerték a transz-szaturnikus bolygókat, William Lilly 15 évvel az esemény előtt napra pontosan jelezte az 1666-os londoni tűzvészt és az újabb pestisjárványt is a középkori asztrológia eszközeivel. Lilly természetesen kivételes tehetség volt; a középkori (ez a tulajdonképpeni tradicionális asztrológia)hiteles hagyományokon alapuló, működőképes rendszer, de nem csalhatatlan, és művelői sem tévedhetetlenek – bár a kortárs kollégák előszeretettel állítják ezt magukról. 🙂 Én azonban ebben a műfajban sem láttam még olyan, a 2020-as koronavírusjárvánnyal kapcsolatos elérejelzést ( lehet, elkerülte a figyelmemet 🙂 ), ami tűpontosan járványt prognosztizált volna erre meg arra a földrajzi területre ekkor és ekkor.

A Szaturnusz és az Uránusz, Uránusz és Neptunusz együttállásait szintén kapcsolatba hozzák pestisjárványokkal. Raphael Mundán asztrológia című, magyarul szintén nem elérhető művében az 1899-es indiai bubópestis  járványt az 1897-es , a Skorpió 26-27°án létrejött Szaturnusz – Uránusz konjunkció hozadékának tartja. 1994 folyamán tüdőpestisjárvány tombolt Indiában, amely augusztus 26 – október 18 között tetőzött. Ezt megelőzően az 1993-as évet egy Szaturnusz – Plútó kvadrát uralta, ’94 augusztus -szeptemberében a Jupiter (Skorpió) és a Szaturnusz (Halak) trigonban volt egymással, a Jupiter pedig Plútóval képezett együttállásához közeledett.

Az 1918 január – 1920 december között tomboló spanyolnátha járványt  és a 2009-es H1N1  (emberre is átterjedő sertés-és madárinfluenza) járványt Szaturnusz – Uránusz szembenállásokkal hozzák összefüggésbe. Bővebben : Gary Brand oldalán a 2009 – 2010 Swine Flu Pandemic című bejegyzés . A leegyszerűsítések azonban ebben az esetben sem kifizetődők, hiszen, mint a szerző rámutat, fertőző betegségekről lévén szó, a Mars- Plútó hatásokat szintén figyelembe kell venni; a Mars 2009 februárjában és márciusában a Vízöntő Jupiterrel is együttállást képezett, 2009 őszén összeálló Szaturnusz – Plútó kvadrát pedig már nyár végén is éreztette befolyását, 2010-ben pedig egész évben hatott.




Kapcsolódó

Koronavírus 2020 : a prognózis lehetősége és korlátai

Szaturnusz és Plútó – nemcsak 2020

Jupiter – Szaturnusz együttállások – általános tudnivalók

Jupiter és Szaturnusz (Liz Greene)

Külső  bolygók történelemformáló ciklusai, I rész, II rész

Robert Hand : Egy posztmodern asztrológia felé

Más oldalakról 

Pestisjárványok   (Mandiner)

Robert Hand :  Szaturnusz – Plútó és a koronavírus (AstroNovum, ford.Velencei Móni)

Pandemics and Astrology (Oner Doser)

Plagues, Pandemics & Jupiter-Pluto Conjunctions in History: What Astrology Reveals (Astro Twins)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!