Zűrös elnökválasztás – még zűrösebb folytatás

2020 november 3-án a Merkúr abbahagyta tolatását és a Mérleg 25°53’án direkt stacionáriusba váltott. Ezen a napon került sor a történelem legzűrösebb elnökválasztására az Amerikai Egyesült Államokban. A legrosszabb, polgárháborús forgatókönyvek remélhetőleg nem következnek be, de a helyzet így sem lesz rózsás. Ez persze nem csak az Egyesült Államokról, hanem az egész világról elmondható. Tömeges vérontásig remélhetőleg nem eszkalálódik a helyzet, bár arról sem szabad megfeledkezni, hogy az 1861. április 12. – 1865. április 9. közötti amerikai polgárháború előzményei az 1851 -52-es Szaturnusz – Plútó együttállásig nyúlnak vissza. A Szaturnusz – Plútó konjunkciók egyébként sem szoktak lightosak lenni: így, az év vége felé elmondhatjuk, hogy a 2020-as sem volt az. A novemberi előrejelzésben írtak bővebben.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
 mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni. Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak. Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Sokatmondó, hogy direktbe váltásakor a Merkúr kvadrátot képezett a Szaturnusszal . Ez az erőpróbáló  fényszög szeptember 23 -án pontosult be először, az akkor még direkt Merkúr és a tolató Szaturnusz között. Így jelen volt az őszi napéjegyenlőség-képletben is. Akkor  a retrográd Kos Mars részvételével egy ütős kardinális T- kvadrát is létrejött a három bolygó között. (Számolni kellett a Jupiter és a Plútó befolyásával is, hiszen a gyors mozgású Merkúr ezek kvadrátjából tartott a Szaturnusszal és a Marssal képezett nehéz fényszögek felé, a másik két bolygótól származó impulzusokat is továbbítva. ) A Kos Mars tranzitról írt bejegyzés 2. része vázlatosabban,  az Elakadva című részletesebben mutatta be ezt a hajlíthatatlanságot, egyszersmind nagyfokú instabilitást, robbanékonyságot jelző formációt.




Arról is volt már szó, hogy az őszi napéjegyenlőség- képlet a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időszak tendenciáit jelzi; a téli napforduló ezeket árnyalja. Az érdekesség kedvéért az Amerikai Egyesült Államok és az őszi napéjegyenlőség képlete ( 2020 szeptember 22, Washington DC, 09h30’31”)

Merre tart Amerika ? című, a június 5-i penumbrális holdfogyatkozás és a Gearge Floyd halála miatt  kitört zavargások apropójából írt bejegyzésemben felhívtam a figyelmet arra, hogy a kedélyek nem fognak egyhamar lecsillapodni. A Kos Mars tranzitot a súlyos belpolitikai viszályok időszakának láttam az Egyesült Államokban; ahol is az őszi napéjegyenlőség- képlet kardinális T kvadrátja további kemény patthelyzeteket jelzett – beleértve egy példátlanul durva kampányt és a botrányos választást is.




A tolató Merkúr november 1-jén másodszor is kvadrátot képezett a Szaturnusszal (Mérleg – Bak 26°15). 90°-os fényszögük november 6-án pontosul be, amikor már mindkét bolygó direktben halad. (Mérleg – Bak 26°31) – így a választások idején a Merkúr- Szaturnusz kvadrát nagyon szoros volt.

Az erőpróbáló Merkúr – Szaturnusz tranzitokról  van általános összefoglaló a blogon. Egyebek mellett kommunikációs akadályokat, az álláspontok merevségét, blokkolt mozgást jeleznek. Utalhatnak ideológiai, vallási, világnézeti vitákra is: ezekben az időszakokban ilyen természetű nézeteltérésekbe bonyolódhatunk vagy ezek zajlanak körülöttünk. Minderre volt is bőven példa,  említettem is őket az október 31-i Bika teliholdról szóló cikkben és a novemberi előrejelzésben, így ebbe sem megyek bele részletesen. Attól tartok, a sorozat még nem ért véget.




Magáról az Egyesólt Államokban zajló elnökválasztásról nem írtam külön bejegyzést, ugyanis a Merre tart Amerika ? című írásban is volt róla szó,  a július 5-i eklipsz apropójából pedig szintén készítettem egy előrejelzés-félét. Azóta kiderült, hogy egész pontosan mutatta a trendeket, így nem láttam értelmét ismételni magam.

Emlékeztetőül: az a penumbrális holdfogyatkozás volt az utolsó a Rák – Bak tengely mentén létrejöttekből, és nagyjából egybeesett az Amerikai Egyesült Államok születésnapjával is. Így az ország szolárképletének = “éves horoszkópjának” is fontos eleme – bár ennek elemzésére nem tértem kiAkinek kedve van, olvassa el.

Nem tudtam pontosan megmondani, ki fog győzni; a hosszabb távú trendek ( a paradigmaváltást, beleértve a politikai, közéleti, gondolkodásbeli trendek változását is- jelző Vízöntő Jupiter – Szaturnusz együttállás, az ún. nagy konjunkció kvadrátban az Uránusszal) alapján inkább demokrata győzelemre tippeltem. Azt sem rejtettem véka alá, hogy a két jelöltet egyformán alkalmatlannak érzem, csak más és más okból. Bár ez nem fér bele az ezogagyit két pofára zabáló széplelkek világképébe, van olyan, amikor csak két rossz lehetőség közül lehet választani.  2020 bővelkedett ilyen helyzetekben, és a tendencia sajnos a jövőben is folytatódik.




A zűrzavar, káosz, tisztázatlanság és az ebből fakadó konfliktusok jelei azonban nemcsak számomra, hanem más kompetens asztrológusok számára is sejthetők voltak már jóval az események előtt, politikai preferenciáktól függetlenül. Pl az inkább balra, a demokraták felé húzó Leslie Hale és Jamie Partdridge  (mindketten a posztmodern asztrológia képviselői) éppen úgy beazonosította a trendeket, mint az inkább republikánus oldalon álló tradicionális asztrológus, Charlie Obert. Neki több elgondolkoztató cikke is van ebben a témában, az egyikben arról is ír, hogyan folyásolhatják be a még olyan jó asztrológusok tisztánlátását is a vágyak és az esetleges előítéletek, a másikban pedig a mainstream médiában napirenden levő csúsztatásokról, ferdítésekről is ír, valamint rámutat annak szükségességére, hogy több forrásból tájékozódjunk és  megtanuljunk a sorok között olvasni.  Sok más érdekes elemzés is született a témában, magyar nyelven a Kalo Jenő You Tube csatornáján levőket ajánlom. Vannak dolgok, amiket másképp láttunk- látunk -de ettől kerek a világ 🙂 Az azóta történtek visszaigazolták az előrejelzéseket.




A retrográd bolygók általában bizonytalanságot jeleznek, irányváltásukkor a tolatás idején elkezdődött folyamatok iránya is megváltozhat. A nyári bejegyzések írásakor még abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán megtarthatják-e kitűzött napon a választásokat. Végül megtartották.

Az, hogy a tolató Merkúr épp 3-án fordult direktbe önmagában is sok zűrzavarra utal, a Szaturnusszal, (és közvetve a Jupiterrel, Plútóval) képezett erőpróbáló fényszögei nagy feszültségekre, és a konfliktusban álló táborok hajthatatlanságát, szélsőséges megnyilvánulásait is jelzik. További fontos adalék, hogy a hellenisztikus és a középkori asztrológia álláspontja szerint a Szaturnusz, a nagy rossztevő, kedvezőtlen esetben szintén kapcsolatban állhat csalással, hazugságokkal, titkokkal, rejtett dolgokkal. Jelen helyzetben enyhén szólva sem jól aspektált; a csalásokat, kerülőutakat, simlis megoldásokat pedig a mai asztrológia is a Merkúr analógialáncába sorolja. A kettőjük közötti, ismétlődő erőpróbáló aspektus az akadályoztatás mellett a tisztességtelen húzásokra is lehetőséget adhatott mindkét félnél.  A hónap közpéig még retrográd Kos Mars újabb adag olaj a tűzre. A szintén aznapi Ikrek Hold (a Merkúr uralma alatt!)- Halak Neptun kvadrát még jobban összezavarta a képet.




Nagyon jó kérdés, mennyire lesz végleges az eredmény – agyaltam a július elején írt bejegyzésben, ahogy abban sem voltam/ és most sem vagyok biztos, mennyire volt tisztességes a verseny. (Persze, illúzióim nincsenek: politikában naivitás tisztességről fantáziálni, bármelyik oldalról legyen is szó 🙂 ) Egy dolog azonban akkor is most is egyértelműnek tűnt számomra: akár a Joe Biden-vezette demokraták győznek, akár a republikánusok, Donald Trumppal, a káosz elkerülésére, a téboly megállítására egyik fél sem lesz képes. Se közép-se hosszú távon. Ezeket az észrevételeket ezoterikus irányultsággal semmiképp sem „vádolható” politikai, közéleti lapok is megerősítették.

A bizonytalanság és a feszültségek végigkísérhetik tehát a következő napokat, sőt heteket vagy akár hónapokat is. Ebbe nagyon sok minden belefér: szavazatok újraszámlálása, végeláthatatlan pereskedés, sárdobálás, és persze mindez zavargásokkal nyakon öntve. E trendek megállapításához persze nem kell asztrológusnak lenni, elég volt figyelemmel kísérni az utóbbi évek eseményeit. „ A választások másnapján szétvert utcákra ébredhetnek az amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben. Az összes radikális erő tüntetéseket szervez, bárki nyer, balhé szinte biztosan lesz” -olvasható a HVG egyik, november 4-i  cikkében .




Polgárháborús veszély ?

Polgárháborúvá remélhetőleg nem eszkalálódik a helyzet, bár arról sem szabad megfeledkezni, hogy az 1861. április 12. – 1865. április 9. közötti amerikai polgárháború előzményei az 1851 -52-es Szaturnusz – Plútó együttállásig nyúlnak vissza.  Robert Hand így ír erről a konjunkcióról egyik, az AstroNovumon, Velencei Móni fordításában olvasható,  a 2019/2020-as Szaturnusz – Plútó egyöttállás és a koronavírus járvány közötti összefüggést taglaló cikkében: “Három együttállás 1851-ben és 1852-ben. 1851. június 6-án és november 11-én, és 1852. február 10-én. Ezeknek az együttállásoknak a hatása az Egyesült Államokban volt a legnyilvánvalóbb. Ebben az időben az USA államai minden erővel próbálkoztak kompromisszumokat találni, hogy megelőzzenek egy polgárháborút. Nemcsak, hogy nem sikerült nekik, de a helyzetet még sikerült rontaniuk is, így – mire a három együttállás befejeződött –a közelgő polgárháború kitörése elkerülhetetlenné vált. Az északiak és a déliek megszilárdították álláspontjaikat, ami lehetetlenné tette a további kompromisszumok kötését. Az ún. 1850-es kiegyezés volt az időszak legfontosabb eseménye, amit az 1857-es, Dred Scott ügyében hozott legfelsőbb bírósági döntés követett, ami a Dél kiengesztelésére tett erőfeszítés volt, de csupán Északot lobbantotta lángra”.

Remélhetőleg ezt a legrosszabb  forgatókönyvet sikerül elkerülni, de azért nem árt szem előtt tartani, hogy a Plútó – visszatérést, Neptun – Neptun szembenállást “ünneplő” Egyesült Allamokban gyakorlatilag már nyár óta polgárháborús hangulat van ( Merre tart Amerika?Újabb kaotikus napok). Komoly zavargások pedig már évekkel ezelőtt is voltak, pl az 2017 augusztus 21-i teljes napfogyatkozás környékén zajló charlottesvillei események .  Önmagában is mélyen szimbolikus, hogyan osztotta ketté az Oroszlán 29°-án bekövetkezett eklipsz az ideológiailag már régóta-és egyre inkább- megosztott amerikai kontinenst.






A folytatás semmiképp nem lesz rózsás

Azonban, még ha sikerül is elkerülni a polgárháborút, a folytatás nem tűnik kimondottan rózsásnak. A Bakban létrejött utolsó penumbrális holdfogyatkozás apropójából írt értékelőmben szót ejtettem röviden  arról  a “szép új világról” is, amelynek a december 21-i Vízöntő Jupiter/Szaturnusz konjunkció a hivatalos “nyitánya”, és amelyről már kismillió lila ködös, csodaváró poszt született. Az én összefoglalóm szokás szerint nem az. A témában várható következők sem lesznek cukik. Mert a Vízöntó Jupiter/Szaturnusz együttállás – kvadrátban a Bika Uránusszal, és év elején a Bika Marssal sem cuki. Nagyon nem. Így 2021 sem cuki. Nagyon nem. Sem a nagyvilágban sem Amerikában.

Az Egyesült Államok kapcsán záró gondolatként a Merre tart Amerika ? című írásomból  is ide kívánkozik néhány  bekezdés:

A Vízöntő Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkció (kvadrátban a Bika Uránusszal ) által jelzett “paradigmaváltásba beletartozhat az is, hogy a választásokat követően a jelenlegitől igen különböző politikai koncepciók mentén vezetik majd az Egyesült Államokat. Ez jelentheti a demokrata tábor győzelmét is a választásokon – különösen hogy, mint fentebb már szó volt róla, Trump koronavírus-járványra és George Floyd halálára adott rossz válaszai napról-napra csökkentik a republikánusok nyerési esélyeit. (Az, hogy Donald Trump teljesen lejáratja a republikánus tábort, már régóta tény: a szó pozitív értelmében vett konzervatív értékeket képviselő politikus-társak már évek óta szalonképtelennek tartják ezt a bizarr frizurás paprikajancsit.)

Sajnálatos módon azonban ez a váltás még mindig nem fog egészséges alternatívát adni. A magát liberálisnak és demokratikusnak nevező fél ugyanis legalább annyira intoleráns, demagóg és erőszakos mint a konzervatív – csak éppen más ideológiák mentén. A 2017 augusztusi napfogyatkozásról és az Egyesült Államokról írt bejegyzésben erről is nagyon részletesen szó volt.

Az Egyesült Államok 2 házába eső nagy konjunkció kvadrátot képez a Bikában levő Uránusszal. A Kosban hosszasan toporgó, január 7-én a Bikába lépő Mars aktiválni fogja ezt a kvadrátot. Ez megint csak nem arra utal, hogy sikerül nyugvópontot elérni, és elkezdődhet az újraépítés, új értékek megteremtése. A forradalmi változások nevében inkább a meglévők lerombolására van esély. Ezek a folyamatok természetesen nem csupán Amerikára, hanem az egész világra érvényesek, és a történelem folyamán már jópárszor, jópár helyen ismétlődtek meg.




Liz Greene Az Uránusz a horoszkópban című, magyarul is elérhető könyvében így jellemzi röviden a folyamatot„ Akár jobb, akár baloldali az Uránusz (amit nem lehet mindig könnyen megkülönböztetni), mindig egy ideológiáról van szó, a tökéletes társadalom megvalósításáról, ezzel a magyarázattal. ‘Megszabadulunk az emberi természet minden alantas, sötét és barbár elemétől, létrehozunk egy tökéletes társadalmat, amelyben az emberek hibátlanok és az istenhez hasonlóak.’ Az Uránusz szembehelyezkedik az emberi természettel, ezért az uránikus forradalmak rendszerint ijesztően eltorzulnak és rengeteg vért ontanak ki feleslegesen. Az emberi természet individuális tudat és egyéni megfontolás nélkül nem tudja befogadni az uránikus eszméket. Ez utóbbiak gyakran elszabadulnak és maguk alá temetik az értelmet és az egyén érzeteit.” (Ld. A Vízöntő)

The Dark of the Soul című, magyarul nem elérhető könyvébenGreene egy másik, nagyon tanulságos fejezetet szentel e témának. Címe is sokatmondó: “When a whole society goes mad” (Amikor egy teljes társadalom őrül meg). 





Kapcsolódó

Novemberi előrejelzés – 2020

A Mars áthaladása a Kos jegyén – 2020

Amerika teljes elsötétülése – teljes napfogyatkozás, 2017 augusztus 21

Merre tart Amerika ?

Az amerikai álom valóságtesztje

Penumbrális holdfogyatkozás a Bakban – 2020 július 5

Újabb kaotikus napok

Szaturnusz – Plútó konjunkció tematikus oldala

Jupiter – Uránusz kvadrát – 2021: társadalom, közélet, Joe Biden beiktatása

A Mars áthaladása a Bika jegyén – 2021

Jupiter – Szaturnusz együttállás tematikus oldala

Szaturnusz – Uránusz ciklusok – tematikus oldala

Miért lett ilyen a világ ?  (Mundánasztrológiai, közéleti bejegyzések tematikus oldala)

 

A bejegyzés illusztrációja a Vanity Fair Hive oldalról származik

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!