Január – 2024

Annak ellenére, hogy kissé kótyagosan indul, a hullámvasutazós 2024 legstabilabb hónapja január. Mivel az új év bővelkedni fog váratlan fordulatokban, összeomlásokban és stagnálásokban, nem tudom azt írni, hogy a jó starttal az előttünk álló következő 11 hónapra is bebiztosíthatjuk magunkat. Már csak azért sem, mert az elmúlt 3 évben biztosan csak a bizonytalanságra lehetett számítani. Az alapozás azonban még ebben az esetben sem teljesen felesleges. Ajánlott megbecsülni és kihasználni a most kínálkozó lehetőségeket, mert nem sokáig fognak rendelkezésre állni.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Január érdekes sajátossága, hogy a szétesés, szélsőségek, túlzások és a fegyelmezett keretek között való gyarapodás erői egyaránt képviselik magukat 2023 két nagy fényszöge jóvoltából. Egyikük sem lesz már egzakt, de így is jelentős hatást gyakorolnak. A Jupiter-Plútó kvadrátból 2023 áprilismájus júniusában már ízelítőt kaptunk súlyos balesetek, időjárás szélsőségei, háborús helyzetek, gazdasági hullámvasutazás formájában. A Jupiter – Szaturnusz szextil a nyár első felének (júniusjúlius) volt a nem túl látványos, de annál hatékonyabb stabilizáló tényezője. A hónap első napjaiban még a Jupiter-Plútó csörtétől hangos a terep, a hozadékokat év végén és január elején is láthattuk. A teljesség igénye nélkül néhány Újév-napi szinkronicitás: Hétfőn 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét  Rakétaesővel indult 2024 Izraelben  , Pokoli újév Berlinben – bevándorlók lőtték szét a német fővárost tűzijátékkal , A hónap második felétől fokozatosan a Jupiter-Szaturnusz szextil kiegyensúlyozottabb erői kerülnek túlsúlyba. Ehhez azonban, mivel szextilről van szó, tudatos erőfeszítések is szükségesek.

A jó lehetőségeket nem könnyű észrevenni. Az éppen 1-én bepontosuló Vénusz- Szaturnusz kvadráttal ugyanis 2024-nek akár nagyon morcos kezdete is lehet. Ennél a fényszögnél a másnaposság is kellemetlenebb – bár ha szabad akaratodból úgy döntöttél, hogy nem iszod le magad a sárga földig, egyáltalán nem szükségszerű megtapasztalnod. Szerelmi bánathoz, szakításokhoz is szokták társítani ezt a fényszöget, de ebben az esetben is az irreális elvárások szoktak a legtöbbet rontani a forgatókönyveken. Jó esetben higgadt, józan mérlegkészítésről, kézenfekvő következtetések levonásáról is szólhat az évbúcsúztató/ évnyitó. Némi rezignáció belefér, az egészséges határok megszabása, a betartható újévi fogadalmak hosszú távú pozitív hozadékok lehetnek.

Másnap a Merkúr Nyilas 22°10’-en abbahagyja december 13 óta tartó tolatását, és hamarosan, 8-a körül előre indul. Így, ha a hónap első hetében nem is, a másodikban elkezdenek visszarázódni a dolgok a normális kerékvágásba.





Mars a Bakban : 2024 január 4 – február 13
A 4-én Bakba lépő Mars ehhez jó lehetőségeket ad. Az asztrológiai hagyomány szerint a Mars jól érzi magát, erőben van a Bak jegyében. Ez talán kissé furcsának tűnhet, a Bak ura a Szaturnusz, az aktív, asszertív sőt agresszív Mars pedig nehezen viseli a fékeket és a korlátokat. Mint egy régebbi bejegyzésben már szó volt róla, a két bolygó a legjobb indulattal sem nevezhető országos cimborának. Ebben az esetben azonban a szaturnikus fegyelem kifejezetten jót tesz neki: célorientálttá, hatékonnyá válik. Pontosan tisztában van erősségeivel és gyengéivel, a rendelkezésére álló tartalékokkal és eszközökkel, a folyamatok időigényességével – így aztán gyakorlatiasan, jó ütemben valósítja meg elképzeléseit. Nem valami gyors: ne felejtsük el, hogy föld jegyről van szó, ráadásul a Szaturnusz uralma alatt, így az anyag – adta lehetőségek és korlátok között kell cselekednie. Ezzel együtt jó hatásfokkal, energiáit jól beosztva tevékenykedik.

Problémás oldala, hogy magát is másokat is hajlamos lehet túlhajszolni, túlságosan eredménycentrikus, az empátiás készség pedig nem kimondottan erőssége. Emiatt magával és másokkal szemben is kíméletlenné válhat; machiavellista mottója: a cél szentesíti az eszközt. Ilyenkor fegyelmezett, rideg, céltudatos lépésekkel masírozó hadseregre emlékeztet, vagy azokra a harckocsikra, amelyek a szó fizikai értelmében is földbe döngölnek minden ellenállást. Ez a sajátossága némi aggodalomra is okot adhat, bár ha ez azt jelentené például, hogy az izraeli hadsereg az eddigi rákényszerített jóemberkedést félretéve likvidálná a HAMÁSZ terrorhálózatát és a nekik falazó buckalakókat, határozott pozitívum lenne. (Sajnos, egy ilyen forgatókönyvnek nincs tartós realitása -ld az október 14-i eklipsznél írtak). Egy még hatékonyabbá váló orosz húsdaráló viszont maga lenne a tragédia. (Ez valószerűbb; a Mars 2022 január 25 – március 6 között szintén a Bakban tartózkodott, így február 24-én, az orosz-ukrán háború kitörésekor is.)

Azonban, függetlenül attól, hogy kollektív szinten hogyan alakulnak az események, az egyéni életekben jelentős haladás érhető el. A Mars ugyanis a Szaturnusszal szextilt (bepontosulás január 10), a Jupiterrel pedig trigont képez (bepontosulás január 12), ily módon jobban irányíthatóvá téve ezt az energiát. Valójában, a hatókörök miatt hosszabb távú kedvező befolyásról van szó, kb január 20-ig lehet számolni vele. Még jobb hír, hogy a január 10-i Bak újholdképletnek is része lesz, így remélhetőleg hatékonyan ellensúlyozza a 9-én harmadszorra is bepontosuló Merkúr – Neptun kvadrát zavarosságát. A kótyagos tudatállapotot, vágyfantáziákat például kezelhető keretek között tartják a napi teendők, meglévő problémák megoldására, új utak kitaposására adódó lehetőségek.




Január 11 : Újhold a Bakban


Fentebbieknek megfelelően a január 11-i Bak újhold (Bp 12h 57, Bak 20°44) tervei idealisztikusak lehetnek ugyan, de a realitások keretei között meg is valósíthatók. Az egészséges kockázatvállalási kedv gyakorlati érzékkel párosul, a lehetőségek mellett a korlátokat is számításba veszi. Az előző nap bepontosult Nap-Uránusz trigon áttöréseket hozó új meglátásokra, az akadályok váratlan elhárulására is lehetőséget ad. A száműzetésben levő Merkúr az aszcendens uraként ugyan vágyfantáziáktól sarkallva rossz szövetségeket is köthet (ebből pedig veszteségei is adódhatnak), kedvező Jupiter-Szaturnusz fényszögei azonban, amelyekhez közelít, mérsékelni tudják a károkat.

Persze az ígért eredmények nem bűvészmutatványok és hangzatos frázisok, hanem kemény munka árán valósulnak meg. Ez kiábrándíthat egyeseket, de a következő 11 hónap újholdjai sokkal barátságtalanabb terepviszonyokat jeleznek, úgyhogy ebből kell kihozni annyit, amennyit lehet. Biztonságba betonozottságban azonban balgaság reménykedni, ugyanis 2024 folyamán többször is, pl áprilisban, augusztusban, aztán november-decemberben is fejük tetejére állnak a dolgok; februártól pedig egyre ingatagabbá válik a talaj.




Január 14 – február 5 : Merkúr a Bakban
Január 14-én a Merkúr is visszatér a Bakba, ahol lényegre törőbbé, konkrétabbá válik és megvalósítóereje is nő. December 2 – 23 között már vendégeskedett itt egy kicsit, a Jupiterrel és a Szaturnusszal még direktben, aztán tolatásakor is kedvező kapcsolatokat hozva létre. Ez segített valamelyest földközelben maradni az elmúlt hónap folyamán; sőt jó ötletek, kezdeményezések is születhettek. Végleges formát azonban csak most öltenek, és kivitelezésükre is a jelenlegi időszak a megfelelő.(Az első Merkúr-Szaturnusz szextil december 2-án, a Merkúr Jupiter trigon 8-án pontosult be. A második, az ímmár tolató Merkúr részvételével a Jupiterrel december 18-án, a Szaturnusszal december 21-én. Harmadszorra január 18-án áll össze a Merkúr-Szaturnusz szextil, a Merkúr -Jupiter trigon pedig január 19-én, amikor mindhárom bolygó direktben mozog.)

Az ideálok és elméletek valósággal való összehangolása persze nem lesz zökkenőmentes: a 14-i Vénusz -Uránusz kvinkunx ugyanis nehézkes alkalmazkodást, a szintén 19-én bepontosuló Vénusz – Neptun kvadrát pedig valamiféle isteni elégedetlenséget sugall. Pikírten fogalmazva, ez az az állás, amely mellett a legjobb nő is megunható. Most azonban, a 16-i Nap-Neptun szextil jóvoltából a rózsaszín szemüveg lehullása nem jelenti szükségszerűen a szerelem végét, és talán nem kell újabb vándorútra kelni egy újabb igaziért sem. Az istennőről kiderül ugyan, hogy közönséges földi halandó, de ebben a minőségben is egészen elviselhetőnek bizonyul. A hasonlat persze nem csupán párkapcsolatra vonatkozhat: egy alkotás, amely jóllehet tökéletlenebb az azt inspiráló látomástól, elfogadhatóan sikerülhet, egy álom-munkahely, amely a hétköznapokban nem egészen álomszerű, de mindent egybe véve jónak nevezhető, és még sorolhatnánk az analógiákat.




Január 20 21: Nap-Plútó együttállás a Bakban, a Nap és a Plútó a Vízöntőbe lép


Az i-re a pontot a január 20-i Nap-Plútó együttállás teszi fel a jegy anaretikus fokán, amely egyszersmind, valamilyen értelemben a Plútó Bakon való tranzitjának teljes időszakának tanulságait is magában foglalja. Hogy ez különböző, kollektív és/vagy egyéni jelentőségű események formájában történik, vagy belső felismerés, esetleg szavakkal, gondolatokkal nem is kimondottan megfogható, zsigeri intuíció formájában zajlik, nem tudom.

Bár fentebb kedvezőnek írtam le a január második felétől érvényesülő hatásokat, nem csupán pozitív végifejletekről lehet szó. Jóllehet win-win forgatókönyvek is lehetségesek, megtörténhet, hogy ami az egyiknek győzelem és áttörés a másiknak elemi csapás. A lezárás pedig legalább abban az értelemben biztos, hogy egy 2008 első felétől majd végétől nagyjából 2024 tartó időszak végéről van szó; de ez patthelyzetekkel is kombinálódhat. És, mint már szó volt róla, jóllehet a Nap-Plútó találkozók kedveznek a lélek mélyére ásásnak és a minták tudatosítása, átalakítása folyamatának, túlságosan intenzívvé, hiperkritikussá, vitatkozó kedvűvé is tehetnek. A nagy nyomás, rögeszmésség, paranoia, hatalmi harcok szintén jellemző hozadékok lehetnek egyéni és kollektív szinten is. Bővebben: Nap – Plútó fényszögek – a természet elemi ereje, Nap – Plútó fényszögek: a trauma, Nap – Plútó fényszögek: az apa halála, Plútó – Nap tranzitok (Howard Sasportas)




Aztán, szintén 20-án a Nap a Vízöntőbe lép, szinte átmenet nélkül dobva terítékre a jegy témáit. Szélsőségekkel nyakon öntve, hiszen egy nappal később a Plútó is jegyet vált; immár majdnem teljesen áttelepülve a Vízöntőbe. Szeptember 2 – november 19 között még áttolat a Bak legutolsó, anaretikus fokára, az utolsó simításokat elvégzendő, de lényegében 2024-ben már egy új környezetben és témakörben fejti ki átalakító tevékenységét.

Hogy ez konkrétan mi módon fog megnyilvánulni, továbbra sem tudom. Jessica Davidsontól két bejegyzést fordítottam le a tavaly; a Plútó a Vízöntőben – történelmi visszatekintés a korábbi tranzitok tanulságait próbálja összefoglalni, a másik, Plútó a Vízöntőben: az egyének és a közösség átalakulása című pedig a következő 19 év folyamán valószínűsíthető változásokról szól. 2023 március 23június 11 között kaphattunk némi ízelítőt a valljuk be, nem túl szívderítő trendekből. A még szélsőségesebbé váló woke – mozgalmak teret hódítása a legaggasztóbb, a 2022 végén-2023 elején közbeszédbe került mesterséges intelligencia néhány hónap alatt megkerülhetetlen tényezővé vált, a benne rejlő lehetőségekkel és buktatókkal egyetemben.

Körvonalazódik egy új világrend – persze nem csak a jegyet váltó Plútó hozadékaként, bár ez a tranzit is lényeges szerepet játszik majd benne, arról nem is beszélve, hogy Oroszország a Vízöntő jegyéhez tartozik. Közben pedig, egyre egyértelműbb jelek utalnak a régi felbomlására. Persze ez sem kizárólag e tranzitnak az analógialáncába tartozó, hanem sokkal régebben elkezdődött folyamat, amely most csupán nagyobb sebességre kapcsol, látványosabb szinkronicitásokkal. Hogy csakugyan egy disztopikus lidércnyomás felé tartunk, vagy csak az én generációm (+50), meg a nálam idősebbek képviselői számára tűnik ilyennek a születő szép új világ, nem tudom.

Bár a Nap-Plútó találkozó nem pont a 2020 december 21-i Jupiter – Szaturnusz Nagy Konjunkció fokán (Vízöntő 0°29’) jön létre, január 21-22 én, amikor a Nap már a Vízöntőben tartózkodik, még elég szoros az együttállás ahhoz, hogy jelzésértékű legyen. Sokkal többet persze nem tudok mondani, mint tavaly márciusban, amikor ezt írtam: „ami egyértelműen megállapítható, hogy a Plútó jegyváltását követően a 2020 decemberében a Vízöntőben lévő Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció által belőtt trendek jelentős lendületet kapnak. Hogy ez az eddig is alig elviselhető szélsőségek fokozódását jelenti, vagy az éppen csak kialakult struktúrák közül az életképtelenek összeomlanak, jó kérdés”. Maradjunk egyelőre ennyiben.

A föld elem még szerencsére képviseli magát, hiszen a Vénusz január 23-án belép a Bakba, ahol február 17-ig tartózkodik. Mint korábban a Nap, Merkúr és a Mars, hónap végén ő is szextilt képez majd a Szaturnusszal és trigont a Jupiterrel. Így, január végén, és valamelyest február elején is érvényesülnek még a hőzöngést ellensúlyozó erők.




Január 25: Telihold az Oroszlánban


Ettől függetlenül, a január 25-i Oroszlán telihold ( Bp 18h53, Oroszlán 5°14) képlete már felborult egyensúlyról, túlkapásokról, szélsőségekről árulkodik. Az egotripek egyébként is adódnak a jegy természetéből, a Jupiterrel fix T kvadrátot képező fővilágítók azonban tesznek is rá jónéhány lapáttal. Mivel a Jupiter, az ingatag formáció tengelybolygója a 9-es házban van, ezek vallási, világnézeti, ideológiai jellege borítékolható; bár a Szaturnusszal és a Vénusszal képezett kedvező aspektusok jóvoltából a praktikus érdekek be tudják foltozni a törésvonalakat.

Telihold az Oroszlánban : 2024 január 25, Bp 18h53

Az összeütközések azonban még így is elég pusztítók lehetnek, hiszen immár a Jupiter és a Plútó is fix jegyekben vannak, még ha a kvadrát hatóköre meglehetősen tág is; a gyors mozgású Hold, és a 27-én bepontosuló 90°-os fényszög jóvoltából a Nap is azonban közvetít a két bolygó között.
Eredmények persze, a Bak Merkúr-Mars – Bika Uránusz trigonnak, a Jupiterrel és Szaturnusszal egyaránt jó kapcsolatokat ápoló Vénusznak köszönhetően így is születhetnek, de a célon könnyen túl is lehet lőni.




A kedvezőtlen forgatókönyveknek kicsit Belsazár lakomája fílingjük van. Igaz, nemcsak ennek az Oroszlán teliholdnak az apropójából, hanem már jó ideje, főleg kollektív szinten. Remélem, nem kell túlrészleteznem a sztorit; hozzátartozik az általános műveltséghez. Dióhéjban, Belsazár, Nabukodonozor unokája, a Babiloni Birodalom utolsó uralkodója volt, aki semmibe vette nagyapja életének tanulságait. Az élvezetek szeretete és az öndicsőítés töltötték be napjait. Babilon vára körül ugyan már ott állt Círusz, a perzsa hadvezér a médekkel egyesített seregével, de Belsazár vakmerő biztonságérzetében mégis ünnepelt. Felfuvalkodottsága és a buli tetőfokán írás jelent meg a falon, amelyet csak Dániel próféta tudott megfejteni. Nem volt valami biztató, ahogy a közeljövő eseményei sem. Belsazárt ugyanis még azon az éjszakán megölték a Babiliont elfoglaló Cirusz seregei.




Ennek megfelelően a hónap utolsó napjai igen produktívan, egyszersmind nagyon megerőltetően is alakulhatnak.
27-én egyszerre pontosul be a túlzásokra, túlkapásokra, az egészségesnél nagyobb mértékű kockázatvállalásra, adott esetben törvénytelenségekre vagy csak a szabályok hogy úgy fogalmazzak, szubjektív értelmezésére hajlamosító Nap-Jupiter kvadrát, és a konfliktusra kész Merkúr-Mars együttállás. Utóbbival már találkoztunk október végén, a Skorpióban, a 28-i Bika holdfogyatkozás képletében, aztán december 28-án, egy nappal a Rák teliholdat követően, amikor a Merkúr tolatott, mindkét bolygó a Nyilasban tartózkodott, kvadrátban a Neptunnal, most pedig a Bak 17°17’-en fognak találkozni, trigont képezve az Uránusszal. ( A Merkúr -Uránusz fényszög 28-án, a Mars-Uránusz fényszög 29-én pontosul be; 29-én pedig, a Szűz Hold részvételével egy nagy föld-trigon is kialakul a három bolygó között. Közben, 28-29-én a jegyek elején bepontosul a Vénusz -Szaturnusz-szextil,Jupiter trigon is.) Ez a kombó különösen hatékonnyá teheti a hónap utolsó napjait, a 27-én direktbe váltó Uránusz pedig még nagyobb lendületet ad az ügyeknek.
Csupán az a kérdés, milyen irányban nyilvánul meg majd ez a hatékonyság. A célok realisztikusabbak, a megvalósítóerő nagyobb, az erőfeszítések koncentráltabbak, mint a decemberi Nyilas Merkúr-Mars konjunkció esetén. Az indulati töltet ugyanúgy jelen van, mint az október végi Skorpió Merkúr- Mars együttállásnál, az érzelmek azonban talán fegyelmezettebbek; az Uránusz elhamarkodottságát a föld elem fékezi, így lehet, hogy az improvizációk, kreatív megoldások váratlan sikerét jelzi. A Vénusz kedvező fényszögei konkrét, mérhető haszonra is utalhatnak.

A túlerőltetés, a lehetőségek legvégső határáig való elmenésnek azonban kimerültség lehet a vége. Hogy tényleg most a legmelegebb a vas, és azért kell teljes erőből püfölni, mert aztán jó darabig nem lesz más, vagy ez csak szubjektív érzés, jó kérdés. A kiégés még ebben az optimális esetben is benne van a pakliban, és arra sincs válaszom, hogy meddig tartanak ki a most elért eredmények. Kedvezőtlen forgatókönyvek esetén egy gyertyát két végén égető, élj a mának hozzáállás lehet az eredmény, az átmeneti könnyebbségek hatására kiapadhatatlannak vélt bőségszaruval. Nagy lesz majd a pofára esés február folyamán, amikor a Vízöntőbe érkező bolygók először a Plútóval, majd a Jupiterrel és az Uránusszal érintkezve akár egyik pillanatról a másikra röpítik levegőbe a stabilnak vélt alapokat. Hogy képes -e megelőzni az előrelátás az ilyen fejleményeket, vagy ún. „tudatos hozzáállástól” függetlenül hullanak majd szét a dolgok, majd kiderül.



Fontosabb bolygóhatások

Január 1: Vénusz – Szaturnusz kvadrát
Janurár 2 : Merkúr direkt 22°10 Nyilas
Január 3 : Vénusz – Jupiter kvinkunx
Január 4 – február 13 : Mars a Bakban
Január 9 : Merkúr-Neptun kvadrát harmadszor
Január 10 : Nap-Uránusz trigon
Január 10 : Mars-Szaturnisz szextil
Január 11 : Újhold a Bakban 20°44
Január 12 : Mars-Jupiter trigon
Január 14 – február 5 : Merkúr a Bakban
Január 14 : Vénusz – Uránusz kvinkunx
Január 16 . Nap-Neptun szextil
Január 18: Merkúr – Szaturnusz szextil
Január 19 : Merkúr – Jupiter trigon
Január 19 : Vénusz-Neptun kvadrát
Január 20: Nap-Plútó együttállás Bak 29°59
Január 20 – február 19 : Nap a Vízöntőben
Január 21 – szeptember 19 : Plútó a Vízöntőben
Január 23 – február 17 : Vénusz a Bakban
Január 25 : telihold az Oroszlánban
Január 27 Nap-Jupiter kvadrát
Január 27: Uránusz direkt Bika 19°05
Január 27: Merkúr-Mars együttállás Bak 17°17
Január 28 : Vénusz-Szaturnusz szextil
Január 28 : Merkúr- Uránusz trigon
Január 29 : Vénusz-Jupiter trigon
Január 29 : Mars -Uránusz trigon

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!