December – 2023

December valamivel nyugodtabbnak ígérkezik az előző hónapoknál, vagy legalábbis lesznek benne bonyodalommentesebb szakaszok. A béke azonban viszonylagos. A hamis biztonságérzet és a tévutak csapdáit elkerülve kézzelfogható eredményeket is lehet produkálni. Új utak helyett inkább az eddigi erőfeszítések gyümölcsei érnek be, illetve a  meglévőkből kell és lehet is időtállóbb értékeket létrehozni.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A hónap jelentős váltással kezdődik: 1-én belép a Merkúr a Bakba, így a Nyilas elméleti fejtegetései helyett a dolgok praktikus aspektusa, megvalósíthatósága kerül előtérbe. A határidők, mérhető eredmények is nagyobb jelentőséget kapnak. Urával, a Halakban levő Szaturnusszal képezett első szextilje növeli a fókuszt és a fegyelmet, lehetővé téve az eddig elnagyolt részletek kidolgozását. (A jótékony fényszög másodszor december 22-én, harmadszor pedig 2024 január 18-án pontosul be, mely dátumok konstruktív folyamatok mérföldkövei is lehetnek).
Ez a kombó, tudatos erőfeszítésekkel képes egyensúlyozni a 3-án bepontosult Vénusz-Plútó kvadrát szélsőségeit. Mint a blogon többször szó volt róla, az erőpróbáló Vénusz-Plútó aspektusok az érzelmi szakítópróbák, keserves húzd meg-ereszdmegek formációi. A műbalhék mellett tényleges traumákból, krízisekből sincs hiány. A sikeres áttörések, lassú, fájdalmas regenerációs folyamatok most talán valószínűbbek az összeomlásoknál. A Merkúr-Szaturnusz szextil ugyanis segíthet megkülönböztetni a szükséges és hasznos áldozatokat (pl egy rossz szokással, szenvedélybetegséggel való felhagyás, destruktív kapcsolatból való kilépés, stb) a felesleges energiapazarlástól, az értelmes csatákat a piszlicsáré perpatvaroktól.

Lincselni akaró, egyébként teljesen békés, palesztinpárti tüntetők , 2023 december 3, New York, teljes videó itt

Kollektív szinten sajnos a tömegpszichózis és a destrukció újabb példáit láthattuk. A nyugati nagyvárosok egymást érő, Hamász terroristáit támogató tüntetéseinek már szinte nincs is hírértékük. A New York közterein zajló vasárnapi randalírozás  nemcsak a woke tömegpszichét megjelenítő King-Kong jelmez miatt volt figyelemreméltó (a csőcselék tudattalan önábrázolását egy szándékos paródiát megszégyenítő telitalálat) hanem az „intifáda-forradalom” iránti igény kifejezése is elég hülyén vette ki magát 9/11 városában. (A 2001. 09.11-es terrorakciók idején ujjongó, cukorkákat osztó  „palesztinok” – az idézőjel a palesztin identitás történelmi hoax-mivoltának szól- úgy látszik, teljesen feledésbe merültek. Az alábbi videó , illetve Oriana Fallaci magyarul is elérhető Harag – trilógiája segít felfrissíteni a memóriát).

Hasonló, szándékos amnézia alá esnek az október 7-i terrortámadás idején megerőszakolt, megcsonkított és  meggyilkolt vagy Gázába hurcolt izraeli nők is. Az ENSZ és a többi, terroristákkal szolidarizáló jogvédő sóhivatal, metoo -harcos csak nagy sokára, és csupán némi bágyadt enyje-benyje erejéig találta említésre méltónak ezeket a bestiális búncselekményeket. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Mathew Miller csak most, a Vénusz-Plútó kvadrát bepontosulását követően adott hangot annak a gyanúnak, hogy az egyik ok, amiért a Hamász felrúghatta a tűzszünetet, az lehetett, hogy nem akarta elengedni a legdekoratívabb női túszokat, nehogy fény derüljön arra, mit műveltek velük a fogságban. Pillanatnyilag 17 fiatal iszraeli lány és asszony van még a Hamász markában, közöttük a 26 éves Noa Argmani, akinek elrablása szintén a terrortámadás egyik ikonikus jelenetévé vált, és akit úgy tűnik, hiába vár haza rákban haldokló édesanyja. Angolul értők kedvéért belinkeltem a parti túlélőinek tanúvallomásait, amelyeket az ENSZ képviselőinek vetített le vasárnap New Yorkban Gilad Erdan izraeli nagykövet.  A Vénusz-Plútó kvadrát bepontosulásának napján közzé tett felvételen azokról a  nemi erőszakokról, csonkításokról, kivégzésekről, amelyeknek a kihallgatottak szemtanúi voltak. A videó végighallgatása csak szupererős idegzetűeknek ajánlott! (Hogy meddig lesz elérhető a közösségi médiában, jó kérdés.)

Miller egyszersmind arra is rámutatott, hogy atrocitásokat a Hamász követett el, amikor szándékosan civileket gyilkolt. A terrorszervezet ellen háborút indító Izraelnek ez nem áll szándékában, a nagyszámú civil áldozat annak tudható be, hogy a Hamász civil létesítményekbe, iskolákba, kórházakba kvártyélyozza be magát, civileket használ élőpajzsként és nem engedi őket menekülni. Ezt persze eddig is tudta mindenki, aki érdemben elmélyedt a témában, woke-okat és régivágású antiszemitákat azonban se most se később nem érdeklik a tények. Ahogy a múltban se zavartatták magukat tőlük. A magam részéről a bepicsogó palesztinsimogató, terrormentegető hulladékokat magától értetődően tiltom, as usual. Ha nem tetszik, amit olvasol, lekattansz és húzol a francba, jóemberkedő iszlamonácikám!
Viszonylag csendesebb napok

Ezt követően, nagyjából 12-ig viszonylag csendesebb időszak következik. 4-én a Vénusz a Skorpióba lép, ahol száműzetésben van ugyan, de a Szaturnusszal képezett 5-i trigonja valamelyest stabilizálja a jegyhelyzetre jellemző szélsőségeket és az ebből fakadó problémákat. Hogy igazából mennyire, jó kérdés, mert a Plútó-fényszög harapófogója még érvényesül pár napig, a Vénusz régi ura, a Szaturnusz satujából nemrég szabadult Mars pedig december 8-9-én a bajkeverő Antares állócsillaggal találkozik.
A legkedvezőbb forgatókönyvek esetén azonban, az intenzitás és a szenvedély csak kellemesen bizserget, megakadályozva a kapcsolatok belesüllyedését a hétköznapok taposómalmába. Ügyek esetén az érzelmi érintettség kevesebb eséllyel csap át fanatizmusba  (vagy ki tudja), az energiák meditáció, festés, álmokkal való munka révén tarthatók konstruktív mederben. A Neptun december 6-i direktbe váltása nem túl látványos befolyás, de némi tudatos igyekezettel tovább tompíthat az éleken. Eközben, 8-án létrejön az első Merkúr-Jupiter trigon (a második december 18-án, a harmadik január 19-én) ; földjegyekről lévén szó könnyebb értelmes, magunk és mások számára is hasznos formába önteni gondolatainkat. A hitvitákat, ha még olyan rövid időre is, a gyakorlati megfontolások váltják fel, a működőképesség és a hasznosság fontosabb lehet az imponáló sziporkáknál. Mivel a Merkúr mindkét bolygóval harmonikus kapcsolatba kerül, tompíthatja a december 10-én bepontosuló Vénusz-Jupiter szembenállás szélsőségeit is. Ezért remélhetőleg a véleményütköztetések nem mérgesednek el túlságosan, kollektív és egyéni szinten is találhatók valameddig életképes kompromisszumok, az ellentétek inkább vonzani, semmint taszítani fogják egymást.

Mivel már javában az ünnepi bevásárlások időszakában vagyunk, nem elhanyagolható szempont, hogy a vágyak összehangolhatók a lehetőségekkel. A Vénuszra és a Jupiterre egyaránt jellemző túlköltekezés józan keretek között marad, elfogadható árban szerezhetők be olyan ajándékok, amelyek egyszerre praktikusak és okoznak örömet. A Merkúr ekkor már retrográd árnyékban van és csigalassan halad, de még mindig jobb ezekben a napokban beszerző körútra indulni, mint az után, hogy hátraarcot vágott. (Az exil Vénusz és az uralma alatt álló Jupiter nem utal túl nagy tartalékokra, de a sok és a kevés relatív fogalmak. )
December 13 : Újhold a Nyilasban

A Nyilas 20°40’én (Bp 00h:32’) megszülető újhold egy, még mindig viszonylag kedvező, de az előző hétnél sokkal zűrösebb időszakot nyit meg.

Nagyon leegyszerűsítve, egy Nyilas újhold világnézettel, hiedelmekkel, vallásos-és politikai eszmékkel , felsőoktatással, ideálokkal kapcsolatos megújulásokat és új kezdeteket jelképez. Mivel a fővilágítók a 3-as házba esnek, valószínű, hogy az ilyen témájú diskurzusok és hírek kerülnek a figyelem középpontjába. Az újhold azonban kvadrátban van a Neptunnal (a Nap-Neptun fényszög 18-án pontosul be), így a zűrzavar is borítékolható. Ez persze nem nagy újság, de minden fokozható. A ködöt tájékozatlansággal párosuló önbizalom, a tényekkel köszönőviszonyban sem levő meggyőződésekhez való ragaszkodás, szándékosan terjesztett álhírek, manipuláció, hazugságok, lejáratókampányok növelik.

Újhold a Nyilasban, 2023 dec 13 Bp 00h32

Szerencsére a fentebb bemutatott jótékony hatások is érvényesülnek, így több-kevesebb erőfeszítéssel a valóság talaján lehet maradni. Hogy ez konkrétan mit jelent, helyzetektől és emberektől függően változik. Viszonylag könnyen utána lehet például járni egy hír valóságtartalmának, a háttértörténeteknek, illetve, ha arra a következésre jutunk, hogy a napi aktualitásokkal való sodródás fontosabb feladatok elől visz el időt, energiát, csatornát lehet váltani, és visszanyert fókusszal olyasmivel foglalkozni, ami adott helyzetben előbbre visz.
Az itt és most prioritása

Bár a Nyilas szeret a távolba tekinteni, most sokkal hasznosabb az itt és mostra odafigyelni A Merkúr ugyanis még aznap megkezdi január 2-ig tartó tolatását. A naptári évből hátra levő hetek tehát nagy projektek elkezdése helyett alkalmasabbak a folyamatban levők lezárására, konkrét és átvitt értelemben vett évértékelők készítésére. Odahaza is akad bőven tennivaló; kicsit visszahúzódni, kreatívan kihozni a meglévőből mindazt, ami kihozható kifizetődőbb, mint ide-oda futkosva, pletykálkodva, minden szenzációba belekapva szórni az energiákat.

És talán, legalábbis a nyugati nagyvárosokat illetően biztonságosabb is. Az ünnepi forgatag, a vásárok, az idén december 7-15 közé eső zsidó Hanuka, aztán a keresztény Karácsony, az előszilveszteri majd szilveszteri bulik ugyanis kitűnő lehetőségeket adnak az iszlamista terrorcselekményekre. Ez nem valami polkorrekt, de elég tényszerű meglátás, ha nem tetszik, lekattansz. Persze, nem csupán ilyen jellegű problémák, hanem közlekedési balesetek, elakadások is adódhatnak. Az online csalások külön kockázati tényezők.

A Nap hatóköre meglehetősen tág, így Neptunnal folytatott vitájának a hatása viszonylag sokáig érvényesül. Így az újholdtól nagyjából a téli napfordulóig terjedő időszak már meglehetősen zűrzavaros. (Az utána következő is, csak másképp.) Annak belátásához persze nem kell asztrológusnak lenni, hogy ügyintézések terén Magyarországon nagyjából december közepén, ha nem előbb, megáll az élet, ezért azokat az adminisztratív teendőket, amiket eddig nem sikerült tető alá hozni, nem is kell erőltetni. Évbúcsúztató bulikon jobb visszafogottan keresni a mámort, illuminált állapotban volánhoz ülni, vagy spicces sofőrrel utazni pedig még a szokásosnál is rosszabb ötlet.
Szerencsére 18-án másodszorra is bepontosul a Merkúr-Jupiter trigon, így mértéket tartva is lehet felszabadultan bulizni. Hétköznapibb teendőket illetően a csapongás után könnyebb visszanyerni a fókuszt, különbséget lehet tenni az értelmetlen viták és a konstruktív eszmecserék között, az utolsó hajrában lehet tartani a határidőket. (Mivel két tolató bolygóról van szó, nem kell annyira bízni a vakszerencsében, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk őket.) A 21-én másodszorra bepontosuló Merkúr -Szaturnusz szextil is hatékony stabilizáló tényező (arról már nem is beszélve, hogy a nyár első felének nagyjából szilárd kereteket adó Jupiter- Szaturnusz szextil jótékony befolyása is egyre inkább érvényesül.)

Ennek ellenére, a szintén 21-én bepontosuló Vénusz-Uránusz szembenállás révén a kibillenések és szélsőségek is adják magukat. A hónap elei, a Merkúr és a Szaturnusz által egyaránt mérsékelt Vénusz-Jupiter oppozícióhoz képest a jelenlegi libikókán nehezebb közvetlen fogást találni. A feltorlódó teendők, párkapcsolatban vagy más társas viszonyokban adódó hullámvasutazások, túlköltekezés, váratlan károk (az online keletkezőket is beleértve) egyaránt kibillenthetnek az egyensúlyból.
December 22 : téli napforduló

A Nap december 22-én, hajnali 04:28-kor lép a Bakba, aztán még ugyanaznap együttállást képez a retrográd Merkúrral is. A téli napforduló képlete, mint már többször szó volt róla, a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időszak tendenciáiról ad felvilágosítást. Idén, mivel a tavaszi napéjegyenlőségképlet aszcendense fix jegybe esett, ez csak kiegészítő jellegű.

Téli napforduló – 2023 december 22 Bp, 4h28

Az év elei villámelőrejelzés nem tévedett sokat: zavaros, emberpróbáló időszakon vagyunk túl. Az asztrológiai esztendőből hátralevő négy hónap azonban mintha valamivel könnyebb szakasznak ígérkezne; persze, hogy mennyire az, majd kiderül. A 2024-es, brutál rosszul konstellált téli napéjegyenlőségképlethez viszonyítva még mindig csupa móka és kacagás; ajánlott megbecsülni és kihasználni a most még rendelkezésre álló lehetőségeket. Akkor is, ha elsőre annyira magától értetődők, hogy nem is tűnnek annak.

Az anyagi biztonság megteremtése központi szerepet játszik, és erre talán jobb lehetőségek is vannak, mint az elmúlt hónapokban. A szeptemberi napéjegyenlőségképlet vázlatos összefoglalójában szó volt arról, hogy valami módon pénzhez jutunk, beleértve a befagyasztott EU-s támogatásokat is. Nos, azóta történtek előrelépések, és ez a folyamat folytatódik, konkrét eredményekkel. Vérmes reményeket táplálva várni a gazdasági csodát azonban felesleges: a 2. házban levő retrográd Merkúrt, a 6 – X urát a Nap is elégeti; Jupiterrel való trigonjuk jól mutat ugyan, de a Nagy Jótevő is tolat, a 6. ház pedig egyébként sem a legjobb hely a számára. A szomszédságában, erőben levő Hold, szintén trigonban a Nappal és a Merkúrral jelentős kedélyjavító; a Plútó -kvadrát hatására azonban ki-kibillen. Arról nem is beszélve, hogy komolyabb kiadásokat, anyagi veszteségeket, esetleg adóterheket is jelezhet.

Ennek ellenére van valamilyen szintű, erőfeszítésekkel fenntartható stabilitás (ld. a Merkúr, Nap, Hold, Jupiter szextiljeit a Szaturnusszal); eredményeket inkább a meglévő semmint az új lehetőségekből és értékekből lehet kihozni. A meglévő munkahelyek és vállalkozások viszonylag működőképesek, (egy, már kialakult, bejáratott kapcsolatrendszerre támaszkodva talán új munkák is összejöhetnek), bár az Uránusz így is bármikori destabilizáló tényezővé válhat. (Mondjuk pl 2024 január második felében és február folyamán, amikor a Vízöntőbe kerülő bolygók elkezdenek kvadrátokat képezni a Bikában levőkkel. A Nap, aztán a Mars, majd a Vénusz találkozója a Plútóval és csörtéjük a Jupiterrel nem ígérkezik túl kedélyesnek, az uránuszi erőpróbák pedig teszek még rá pár lapáttal…)

A szövetségek, partnerségek ingadoznak, bár ez egyelőre nem jelent szakadást; a Mars és a Neptun alakulóban levő kvadrátja azonban sok ködösítést, nem a megfelelő célokra irányuló/elfecsérelt energiát is jelezhet, az izgágaság pedig destruktív pótcselekvéseket.

A közbeszéd talán valamelyest szelídül, bár a kulturáltság és empátia továbbra sem jellemző. A pragmatikus szempontok azonban talán némi visszafogó erőt képviselnek, de lehet, hogy ez inkább egyéni szinten érvényesül majd. Magyarán: kifizetődőbb a saját házam előtt söprögetni, és befektetés-megtérülés összefüggésben gondolkozni, mint megpróbálni megváltani a világot. Elsőre elég kisstílű megközelítésnek tűnhet; egy karnyújtásnyira levő gazdasági válság, és az azt előidéző geopolitikai fejlemények -ld 2024, folyt köv – árnyékában azonban talán nem is annyira ördögtől való.
23-án a Merkúr visszatolat a Nyilasba, amellyel újabb bonyodalmak kezdődnek. Karácsony környékén azonban a december 24-én bepontosuló Nap-Szaturnusz szextil, majd a 25-i Vénusz-Neptun trigon stabilizálhatja a kedélyeket. (Mondjuk az Ikrek Hold, és a Halak Szaturnusszal, Neptunnal, illetve a Nyilas Marssal, Merkúrral képezett erőpróbáló fényszögei elég ünneprontók; tipikusan olyan kombó, amire azt szokás mondani, ne szólj szám, nem fáj fejem. ) Persze, a kötelező szeretetprogramok különösebb asztrológiai hatások nélkül is bőséges terepet adnak az árnyéknak ünnepi vacsorákra időzített beszólások, meg hasonlók formájában. Kollektív szinten másfajta balhék lehetségesek – bár a nagyobb borulások pár nap múlva valószínűbbek.December 27: telihold a Rákban

A december 27-i telihold a jegy 4°58’-en teljesedik ki, helyi idő szerint 01h33’kor. Az ilyenkor szokásos évbúcsúztató ünnepségek kimondottan családias jelleget kaphatnak, a szintén aznap bepontosuló Nap-Jupiter trigon (és automatikusan Hold-Jupiter szextil) még kedélyesebbé és nagyvonalúbbá teheti őket. A bőség nem biztos, hogy külső formában érkezik, bár ez sem kizárható. Sokan könyvelhetnek el valamilyen eredményt, fáradozások gyümölcse beérhet, vagy csak alkalom adódhat néhány nap lazításra.

Telihold a Rákban, 2023 december 27, Bp 01h33

Az örömbe azonban bőségesen vegyül üröm is, ugyanis a Merkúr találkozik a Marssal, és midketten kvadrátba kerülnek a Neptunnal. (Bővebben itt és itt). Ezek a hatások már az előző napokban is érvényesülnek, de az év legvégét kimondottan húzóssá és zavarossá teszik. A világnézeti, ideológiai vitákat most a szesz, és más tudatmódosító szerek is fűthetik; a szócsaták mellett tettlegességre is sor kerülhet. Az ünnepek táján egyébként is fokozott balesetveszély meghatványozódhat ( A teliholdképletben a Merkúr és a Mars ráadásul a 3-as ház csúcsán áll, kvadrátban az 5-ös házban levő Neptunnal. Mivel a Merkúr a 8-as ház társura, a buliból buliba illuminált állapotban autókázók akár a túlvilágon is kiköthetnek. Áldozataik úgyszintén). Az évbúcsúztató bulikon kitörő erőszak szintén a szokásosnál is reálisabb lehetőség, „hétköznapi” diszkóbunyóktól kezdve a partizók ellen elkövetett terrorcselekményekig. Az október 7-i izraeli Supernova-fesztiválon rendezett vérfürdőhöz hasonló nagyságrendűekre talán nem kerül sor, de pár random késelő, tömegbe hajtó, vagy hasonlókra vetemedő ámokfutó így is több a kelleténél. Az elmúlt hónapokhoz hasonló módon a tüntetések, demonstrációk is bőséges alkalmat adhatnak arra, hogy az emberi mivoltából kivetkőzött csürhe tisztes polgárokat félemlítsen meg és jelentős károkat okozzon. A rágalmak, lejáratókampányok, pletykák, meggyőzően felépített álhírek és karaktergyilkosságok (AI-vel ez még az eddigieknél is könnyebb) egyéneknek és közösségeknek is rengeteg bajt okozhatnak. (Az évek óta Izrael lejáratásán dolgozó Pallywood-propaganda október 7 óta egyébként is turbófokozatra kapcsolt. Annyira, hogy még az egyébként balos, így hagyományosan palesztin-párti Lakmusz is  arra figyelmeztetett egyik novemberi cikkében, hogy ha a gyermekeivel  menekülő palesztin apának több ujja van a kelleténél, lehet az AI-re is gyanakodni. Ez a tendencia tovább fog erősödni, a hónap végére a talán még a szokásosnál is több problémát okozva.)
A 29-én bepontosuló Vénusz-Plútó szextil talán csökkenti a destrukció lendületét, és a baj elkerüléséshez / megúszásához szükséges túlélési ösztönöket is bekapcsolja. Ezt követően a Vénusz a Nyilas Skorpiónál derűsebb tartományaiba sistereg. Hogy ettől kedélyesebb lesz -e a hangulat, vagy az új esztendő első napján bepontosuló Szaturnusz-kvadrátja a másnaposságot fokozza majd, jó kérdés. (Egyéni szinten, mint általában minden erőpróbáló Szaturnusz-tranzit esetén az önfegyelem, a lehetőségek korlátainak a felismerése, és e felismerések gyakorlatban való kamatoztatása sokat javíthat a megélési módokon.)

Végül, de nem utolsó sorban: 31-én, a Bika 5°34’-en a Jupiter abbahagyja tolatását és direkt stacionáriusba vált. Ez, és a Szaturnusszal képezett szextilje segíthet megvalósítani az újévi fogadalmakat, bár gyakorlatba ültetésükkel tanácsosabb kivárni, hogy a Merkúr abbahagyja tolatását, és a Marsot követve ő is belépjen a Bakba.

Fontosabb bolygóhatások

Dec 1 – dec 23; 2024 jan 4 – febr 5 : Merkúr a Bakban

Dec 2 :  Merkúr-Szaturnusz szextil

Dec 3 : Vénusz – Plútó kvadrát

Dec 4 – dec 29 : Vénusz a Skorpióban

Dec 5 : Vénusz- Szaturnusz trigon

Dec 6. Neptun direkt 24°52 Halak

Dec 8 : Merkúr-Jupiter trigon

Dec 10: Vénusz – Jupiter szembenállás

Dec 11 : Merkúr – Vénusz szextil

Dec 13 : újhold a Nyilasvan 20°40’ Bp 00:32

Dec 13: Merkúr retrográd Bak 8°29’

Dec 17 : Nap-Neptun kvadrát

Dec 18: Merkúr R – Jupiter R trigon másodszor

Dec 21 : Vénusz- Uránusz szembenállás

Dec 21 : Merkúr R – Szaturnusz szextil, másodszor

Dec 22 – 2024 jan 20 : Nap a Bakban , téli napforduló 04:28

Dec 22 : Nap-Merkúr együttállás 0°39

Dec 23 : Merkúr R vissza a Nyilasba

Dec 24 : Nap – Szaturnusz szextil

Dec 25 : Vénusz- Neptun trigon

Dec 27 : telihold a Rákban 4°58, Bp 01h33

Dec 27 : Merkúr R – Neptun kvadrát másodszor

Dec 27 : Nap-Jupiter trigon

Dec 28: Merkúr R – Mars együttállás Nyilas 24°21

Dec 28: Mars-Neptun kvadrát

Dec 29 : Vénusz – Plútó szextil

Dec 29 – 2024 jan 23 : Vénusz a Nyilasban

Dec 31 : Jupiter direkt Bika 5°34

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!