Plútó a Vízöntőben: az egyének és a közösség átalakulása

Az előző bejegyzésekben már megvizsgáltuk ennek a tranzitnak történelmi vonatkozásait (a teljes szöveg itt , blogomon részletek magyarul )és néhány lehetséges hatását, valamint a Plútó Bakból Vízöntőbe való átmenetelét  . Ebben a posztban részletesebben körüljárjuk, hogyan dolgozhatsz vele személyes szinten, hogy a következő 20 év folyamán átformáld horoszkópod Vízöntő területét. Jessica Davidson írása.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Plútó 2023-tól 2044-ig lesz a Vízöntőben, de idén csak néhány hónapot tölt a jegyben, így kapunk egy kis ízelítőt mindabból, ami ránk vár. Íme a teljes dátumok ismét:

 • 2023. március 23-án lép be a Vízöntőbe
 • 2023. június 11-én tolat vissza a Bakba.
 • Újra belép a Vízöntőbe 2024. január 21-én.
 • Utolsó látogatás a Bakba 2024. szeptember 1-jén.
 • 2024. november 19-től belép a Vízöntőbe, hogy ott is maradjon.
 • 2043. március 9-én merül a Halakba.
 • Utolsó látogatás a Vízöntőbe 2043. augusztus 31-én.
 • 2044. január 19-én lép a Halakba, hogy ott maradjon

A Plútó az átalakulás elvét képviseli, amely az elavult formák megtisztításán és megsemmisítésén keresztül működik, hogy azok megújulhassanak és regenerálódhassanak. Mindezt a halál és az újjászületés folyamataként élheted meg a horoszkópnak azon a területén, amelyen a Plútó áthalad, illetve bármely születési bolygóval kapcsolatban, amellyel aspektust képez.

Hogy miként éled meg ezt a tranzitot, attól függ, hogy a Vízöntő melyik házat foglalja el a horoszkópodban, és hogy vannak-e benne személyi bolygók. Akikben hangsúlyos a Vízöntő vagy rá vannak hangolódva a Plútó energiáira, nagyobb valószínűséggel fogják mélyebb személyes szinten megtapasztalni. Mások talán csak a körülöttük lévő kollektív erőkön keresztül érzékelik, mivel a társadalmon belüli változások alkalmazkodásra kényszerítik őket.

Nyilvánvaló, hogy minél több tudatosságot vagy képes tapasztalataidba vinni, annál több választási lehetőséged lesz azt illetően, hogyan reagálj. De mivel a Plútó az életnek egy ilyen mély és kifürkészhetetlen szintjét képviseli, csak bizonyos határig tudod irányítani, mi történik. Néha csak meg kell birkóznod azzal, amit kapsz, és el kell fogadnod a sorsodat. A Plútó működéséről itt olvashatsz bővebben: A Plútó mítoszai . (saját írásom: A Plútó archetípusa)
A Plútó a Vízöntőben törvényeken és társadalmi normákon, a tudományos és technológiai innováción, valamint a filozófiai gondolatrendszereken és eszméken keresztül reformálja meg a társadalom felépítését. Ebbe a folyamadban azáltal kapcsolódhatsz be, hogy részt veszel a politikában és a társadalmi reformokban, és olyan baráti csoportokhoz csatlakozol, amelyek a világ vagy akár csak a helyi közösség megváltoztatásán dolgoznak. Ez átalakíthatja az önmagadról alkotott képedet és a társadalomhoz való viszonyodat, nyitottabbá téve az új eszmékre és elmélyítve humanitárius értékeidet.

A Vízöntő mint a kívülálló archetipikus alakja képes meglátni, mi az, amin változtatni kell, és remekül ki tud törni a társadalmi normákból és szabályokból, hogy a saját dolgát tegye. A Plútó azonban a Vízöntő árnyoldalát is felbolygatja, fokozva a rideg távolságtartásra és a merev elképzelésekre és ideológiákra való hajlamát.

Ez tökéletes feltételeket teremthet a nyájszellemhez, a fanatizmushoz, sőt a totalitarizmushoz. Csoportokon belüli hatalmi harcok alakulhatnak ki, és még jobban elterjedhet az “eltörlés-kultúra”, amikor is egyéneket taszítanak ki egy intézményből vagy a társadalomból. Az a meggyőződés, hogy “helyesen cselekszünk”, könnyen teremthet olyan radikálisokat, akik a világra akarják ráerőltetni az elképzeléseiket, mit sem törődve a következményekkel.

Ezekkel a veszélyekkel szemben csak az önállóan gondolkodni képes egyének léphetnek fel.

Sokan hiszik azt, hogy a Vízöntő az egyéniséget képviseli, de nem így van. Az egyént az Oroszlán képviseli, a Vízöntő pedig a társadalmat, amely egyénekből áll. Az lenne az ideális, ha e két jegy egyensúlyban lenne, mivel bármelyikük van is túlsúlyban, problémákat okoz. A túl sok Oroszlán önimádathoz és a társadalom széteséséhez vezet, a túl sok Vízöntő pedig tönkreteszi az egyént, ami végső soron a társadalmat is tönkreteszi. A témáról bővebben: Vízöntő mítoszok  (Blogomon A Vízöntő – Liz Greene)

A Vízöntő a csoporttudatot képviseli az egyéni tudattal szemben, és ennek árnyoldala a csordaszellem. A csoporttudatosságban megtartod egyéni tudatosságodat, miközben másokhoz kapcsolódsz. Lehet, hogy a csoport befogadó öntudattal rendelkezik, de ez nem törli el identitásodat. Mi több, a csoportot alkotó egyének találkozása erősíti a csoporttudatot, ugyanis a csoportot valami olyasmi határozza meg, ami meghaladja az egyént.

A tömegtudatban az egyén elveszíti én-érzetét, amikor a csoport részévé válik, ahogyan a csordaszellem és a tömeguralom esetében is történik. A tömegtudat az ego félelméből fakad, amely kétségbeesetten szeretne valahová tartozni, és valami nála nagyobb dolog részének érezni magát. Nem akarja érezni az egyéniség szorongását sem, és nem akar önállóan gondolkodni, vagy felelősséget vállalni a következményekért.

Ebből fakad a csoportgondolkodás, a tribalizmus és az identitáspolitika vonzereje. Mindezt a társadalom széttöredezettsége és az egyénen túli transzcendens kapcsolat elvesztése súlyosbítja. Ha elszigeteltnek és magányosnak érezzük magunkat, nincs világos elképzelésünk arról, miként viszonyuljunk a társadalomhoz, és ez hajlamossá tesz arra, hogy a tömegmozgalmak és bármi, ami a kollektív tudattalanban zajlik, felülkerekedjen rajtunk.
A Plútó képviseli a kollektív akaratot, vagyis az emberek akaratát, és ez szélsőségessé teheti a liberális és kollektivista ideológiákat. Legutóbb, amikor a Plútó a Vízöntőben járt, az utilitarizmus kialakulásának lehettünk tanúi, vagyis annak a filozófiának, hogy az a helyes, ami a többség számára a legjobb. Ez ésszerűnek tűnik, de a gyakorlatban a célt gyakran arra használják, hogy igazolják az eszközt, ami néhány igazán felháborító dologhoz, például az eugenikához vezet.

A tömegmozgalmak végül mindig kudarcot vallanak, mert az árnyék kivetítése révén működnek, ami egymás ellen hangolja az embereket. Egységre való felhívásukkal együttérzőnek és humánusnak állíthatják be magukat, de rendszerint valamilyen más csoport kárára. Ez az embereket címkékre redukálja, eltörli emberi mivoltukat, és elszabadulnak természetünk legalantasabb ösztönei.

A szolidaritás ilyenkor gondolkodás nélküli konformitássá válik, ami totalitarizmusba torkollik. A néphatalom izgalmas növekedése sötétségbe fordul, és tomboló csőcselékké silányul. A társadalmi igazságosság iránti igény bosszúvágyba csap át. A szabadságharcos azzá a zsarnokká válik, akit el akar pusztítani.

A gendersemleges, nembináris Nagy Testvér figyel
Az a mód, ahogyan a technológiánk hipnotizált bennünket, valószínűbbé teszi a tömegtudatosságot. Az internet és a közösségi média jelenlegi rendszerét szándékosan tervezték úgy, hogy függőséget okozzon és megosztó legyen. Csökkenti szabadságunkat és emberségünket, és egy algoritmusok által irányított mesterséges világba zár minket. Sokan már most is agyatlan gépezetekké váltak, még ha nincs is chip az agyukban.

A technológiával elvileg nincs semmi baj, és amennyiben hatékonyan használjuk, felszabadító lehet és javíthat életünkön. Azonban a Plútó a Vízöntőben valószínűleg fokozni fogja abbeli megszállottságunkat, hogy minden problémára technológiai és digitális megoldást találjunk, függetlenül attól, hogy ez hasznos-e vagy sem.Például a mesterséges intelligenciájú képgenerátorok újabban nagy feltűnést keltenek. De hiába annyira látványosak, nem igazán kreatívak – csak utánozni tudnak. Az output egy kérés alapján oly módon jön létre, hogy lemásolják azt, amire a mesterséges intelligenciát betanították. Nincs tudatában annak, hogy mit csinál – nincs képzelőereje, érzelmi megértése és értelmezni se tudja. Más szóval, nincs embersége.

A valódi probléma az, hogy mindez mit művel majd a képzelőerőnkkel és az alkotó képességünkkel. Amikor a mesterséges intelligenciát arra használjuk, hogy egy projekthez műalkotásokat vagy szövegrészleteket generáljunk, nem kell gondolkodnunk vagy használnunk a saját képzelőerőnket – a gép megteszi ezt helyettünk. Mi történik a fantáziánkkal és a kreativitásunkkal, ha nem használjuk?

A kreativitás eredendően emberi és eredendően értékes. Nem olyasmi, amit időtakarékosságból vagy csak azért, mert megtehetjük, ki kéne szervezni egy számítógépnek. És miért is akarnád? Erről egy érdekes posztot írt Dana a Druid’s Gardenben .

A problémák ellenére úgy tűnik, mintha szándékosan gépekké akarnánk változtatni magunkat, talán az emberi lét fájdalmát és zűrzavarát elkerülendő. Nem kell különösebben hangsúlyoznom, hogy ennek rossz vége lesz. Íme egy idézet Charles Upton egyik videója alatti hozzászólásából  , amely pontosan elmagyarázza, hová vezetne bennünket a transzhumanizmus:

“Úgy tűnik, senki sem ismeri fel, hogy az emberi alkotások fennmaradásához emberi jellem és erények szükségeltetnek; amennyiben kételkedni kezdünk önmagunkban, végül technológiánkat is kétségbe fogjuk vonni; ha elutasítjuk azt a gondolatot, hogy teremtve vagyunk, kénytelenek leszünk úgy definiálni magunkat, mint saját magunk által teremtetteket, és emiatt Atlasz büntetésére leszünk ítélve. Ha nem engedjük, hogy Isten és teremtése hordozzon bennünket, hanem megpróbáljuk Isten nélkül hordozni a teremtést, az anyag összezúz bennünket.”Nem vagyok robot

Szerencsére a transzhumanizmus kora valószínűleg nem fog sokáig tartani. Összeroppan majd saját lehetetlensége és a természetében rejlő ellentmondások súlya alatt. És ezt a folyamatot azáltal segítheted elő, ha kapcsolatban maradva testet öltött ember mivoltoddal, beleértve mindama zűrös érzelmeket, amelyekkel a Vízöntőnek akkora gondjai vannak, nem hagyod magad dehumanizálni.

A tömegtudatnak és a dehumanizációnak való ellenállás egyik módja az, ha elfogadjuk a Vízöntő pozitív oldalát, és megtanulunk hatékonyan gondolkodni. A Plútó fokozhatja a Vízöntő rögeszméit és ideológiáit, de segíthet ugyanezen eszmék dekonstrukciójában is, és átalakíthatja a tudományról, a társadalomról, az emberiségről és önmagadról való gondolkodásodat.

Ez a tranzit arra is alkalmas lehet, hogy kitágítsa a tudatod határait, és új, felszabadító és izgalmas ötletekkel töltsd meg. Vonzalmat érezhetsz a forradalmi vagy radikális eszmék iránt, és kialakulhat benned a nagyobb szellemi szabadság iránti igény. Ez jó időszak ahhoz, hogy mindent megkérdőjelezz, magadévá tedd a tudományos módszereket, és megtanulj objektívebben gondolkodni.

Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnod mindent, amit a szellemi utazásaid során találsz, és meg kell tanulnod kételkedni valamennyi előfeltevésedben és elképzelésedben. Ez nem könnyű, időbe és erőfeszítésbe kerül – a Vízöntőt végül is a Szaturnusz uralja. De minden őrült ötletet és intuitív felismerést le kell tesztelned, és nem elég csupán új igazságként elfogadnod őket.

Azt is fontos észben tartani, hogy a racionális elmével megérthető dolgoknak van egy határuk. Ez azt jelenti, hogy annak is van határa, hogy a tudomány és a technológia segítségével megoldjuk a társadalmi problémákat. Nem lehetünk teljesen objektívek – csak a figyelembe vett szempontok mennyiségét növelhetjük, és soha sem fogunk mindent tudni.

A több adat vagy információ nem feltétlenül egyenlő a jelentéstartalommal vagy a valósággal. És ez különösen igaz abban az esetben, ha nem foglalkoztunk érzelmi vakfoltjainkkal és árnyékanyagunkkal. Éppen ezért szorította ki a tudományt az utóbbi években az ideológia, mivel olyan fontos területek, mint például az éghajlat, átpolitizálódtak. Mondanom sem kell, hogy a tudománynak a valóságon kellene alapulnia, nem pedig az ideológián.

Mindez a filozófiára és a társadalmunk alapját képező gondolatrendszerekre is vonatkozik. Nyugaton ez a felvilágosodás eszméit jelenti, amelyek azóta feloldódtak abban a fajta posztmodern gondolkodásban, amely összezavarja az elméket a nagyvilág egyetemein.

Ha mindent dekonstruálsz, beleértve magát az igazságot is, akkor csak két választásod van: vagy befogadod a zent (miszticizmust), vagy pedig felszívódsz a saját seggedben, és nihilizmusba zuhansz. A “Nyugat”, sajnos, rosszul választott. Ezért lett korunk mítosza Thomas Mann Faustja  .
A Plútó a Vízöntőben teljes fókuszba helyezi ezt az intellektuális zsákutcát, és megköveteli néhány valódi kérdés megválaszolását. Például: Mi az emberi lény? Mi a tudatosság? Mi az élet? Mi a valóság?

Ha meg akarjuk változtatni a társadalom működését, meg kell vizsgálnunk az azt megalapozó elképzeléseket, hogy kiderítsük, hol vannak a problémák. Nincs értelme megpróbálni megváltoztatni a világot, amíg nem tudjuk megváltoztatni a világot létrehozó gondolkodást. A legjobb ötletek az emberiség árnyoldalának elfogadását és integrálását ösztönzik – nem úgy, hogy kiéljük vagy elnézzük, hanem úgy, hogy megértjük mélyebb gyökereit, és integráljuk az egészbe.

És ezzel el is jutottunk a tömegtudatnak és a nihilizmusnak való ellenállás legjobb módjához: az individuáció folyamatán keresztül valódi egyéniséggé válni. Ez nem azonos az individualizmussal, amelynek középpontjában az ego áll, és amelyet a félelem és a konformizmus – azaz a tömegtudat – vezérel. A valódi individualitás nem fakadhat az egóból. Bővebben ld: Aktív remény és az én-érzékelés kitágulása 

Az individuáció  magában foglalja az ego meghaladását és az árnyék integrálását, de a társadalomban betöltött szerepek felülvizsgálatát is. Identitásodat részben a társadalom alakítja, amelyben élsz, a kulturális elképzelések és normák, valamint a másokkal való kapcsolataid révén. Egy igazi egyéniség tehát nem elszigetelt vagy énközpontú, mert felismeri, hogy szüksége van a társadalomra ahhoz, hogy kiteljesedett emberi lénnyé váljon.
A Vízöntő Plútóval feltárhatod azzal kapcsolatos feltételezéseidet, hogy kinek hiszed magad, és megvizsgálhatod, hogy a hitelesség és az integritás érdekében milyen kondicionáltsággal rendelkezel. Kérdezd meg magadtól:

 • Ez vagy te valójában?
 • Hol húzódik a választóvonal közted és a társadalom között?
 • Milyen szerepet játszol a társadalomban, és ez megfelel-e az egyéniségednek?
 • Hogyan tudja egyéni perspektívád javítani a társadalom egészének működését?
 • Kivé próbálsz válni és milyen céllal?
 • Milyen társadalmat szeretnél létrehozni?

Ezekre a kérdésekre nincsenek egyszerű válaszok, és mindenkinek magának kell megválaszolni őket. Sokan kerülik az igazi egyéniséggé válást, talán azért, mert ez túl nagy felelősséggel és kemény munkával jár. De ha nem magadnak határozod meg önmagad, akkor valaki más fogja ezt megtenni helyetted, és aztán arra kényszerít, hogy ebben a struktúrában élj – és nem feltétlenül a te érdekeidet tartja majd szem előtt.

Attól függően, hogy hol élsz, lehet, hogy lázadni vagy tiltakozni akarsz a társadalom struktúrái és szabályai ellen, hogy felszabadítsd magad alóluk. De nem tudod megreformálni a rendszert, mert a rendszer része vagy. Tehát, hogy összegezzem Jungot, ha meg akarod változtatni a társadalmat, akkor magadat kell megváltoztatnod. És ezt csak akkor tudod megtenni, ha megérted, hogy ki is vagy te az egónál mélyebb/felsőbb szinten.

Végső soron minden lény összekapcsolódik és függ egymástól, és ez a Vízöntő mélyebb jelentése. A valódi identitásod – az individuáció célja – a Legfelsőbb Identitás, az igazi Én, a Buddha-természet, a Krisztus-tudat, vagy nevezd, ahogy akarod. Ebből a szempontból az egyén és a társadalom közötti összekötő vonal a szívben található, ahol az egyén Önvalója mindenki Önvalója.

A Plútó Vízöntőben való tartózkodása alatt lehetőséged nyílik arra, hogy emberi lényként jobban megismerd magad, és átformáld a társadalomhoz való viszonyodat azáltal, hogy teszel valamit mások javára. A Vízöntő horoszkópod beli pozíciója megmutathatja, hogyan teheted meg ezt.

Gondolj bele, mit érhetnénk el, ha mindannyian túllépnénk önmagunkon, és barátságban összefognánk, hogy egy jobb világot teremtsünk mindenki számára. Nézd meg ezt a kiváló és tanulságos interjút Iain McGilchristtel a Rebel Wisdom-on arról, hogyan hozhatjuk vissza az elménket az egyensúlyba és a józanságba: The Matter with Things (kötelező néznivaló!)

 

Az eredeti cikk:  Pluto in Aquarius: Transformation of Individuals and Community

 

A szerzőről

Jessica Davidson az Egyesült Királyságban élő író, zenész, misztikus
Blogja: Jessica Davidson (Writer – Storyteller – Mystic)
Változatos témákban publikál: önismeret, közélet, kultúra, zen buddhizmus, asztrológia.
Látásmódjával sok szempontból egyetértek, de vannak kérdések, amelyeket teljesen másképp látunk. Lefordításra azokból a munkáiból válogattam, ahol nagyjából közös a hullámhossz. Angolul értők sok érdekes cikket találhatnak oldalán, amelyek kisebb -nagyobb szemléletbeli különbségek esetén is gondolkodóba ejtenek.Kapcsolódó

2023 asztrológiai mérföldkövei

A Plútó archetípusa

A Vízöntő (Liz Greene)

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás?

 

Jessica Davidson blogomon elérhető írásai

Közelgő asztrológiai ciklusok és tranzitok 2022 – 2032

Szaturnusz a Vízöntőben : társadalmi reform és identitáspolitika

Szaturnusz – Uránusz ciklusok : archetípusok és történelem

A Jupiter- Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet

Jupiter – Szaturnusz együttállás: a New Age kezdete?

Szaturnusz a Halakban: kiábrándulás és spirituális fegyelem

Plútó a Vízöntőben: történelmi visszatekintés

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!