Nap – Jupiter kvadrát | Robert Hand

A személyi horoszkóp Jupiterét érintő Nap kvadrátnak, valamint a Napját  érintő Jupiter kvadrátnak értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living   ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…
Nap – Jupiter kvadrát

A Nap lárszólag egy év alatt tesz egy kört az Állatövön ( valójában – remélem nem kell külön kitérni rá – a Föld kering a Nap körül az ekliptikán) . Az én-tudat, életerő, autoritás, kreativitás jelölőjeként a Nap tranzitjai nagyon fontosak, és annak a bolygónak/ háznak a témáira irányítják a figyelmet, amellyel kapcsolatba kerülnek. Ezeket remélhetőleg tudatosabban fogjuk kezelni, a tanulságokat pedig a későbbiekben is megőrizzük. a hatás kb egy hétig tart.

Ez igen hasznos kvadrát, ugyanis ha elég fegyelmezett vagy és képes vagy elkerülni az egyértelmű túlzásokat, elegendő energiát ad ahhoz, hogy előre juss mindenben, amiben csak akarsz.

E tranzit nehézsége abban áll, hogy arra sarkall, markolj többet, mint amennyit meg tudsz fogni, olyan proketekbe vesd magad, amelyek több energiát igényelnek, mint amennyivel rendelkezel, és tovább nyújtózz, mint ameddig a takaród ér. De ugyanez a tendencia impulzusokat adhat ahhoz is, hogy sikeresen kisérletezz olyan feladatokkal, amelyeket korábban – főleg ha konzervatív beállítottságú vagy – lehetetlennek tartottál . Minden attól függ, hogy eleve óvatos természetű vagy -e vagy túlságosan is optimista és túlzásokra hajlamos.

Hasonlóképpen, ez a tranzit nagyvonalúvá vagy extravagánssá tehet – korábbi magatartásodtól függően. Mindenfajta, kellő visszafogottsággal kiélt pozitív késztetés jó irányba vihet, de a negatívaknak, különösen ha túlzásokba esel, az eredményük is negatív lesz.

E befolyás alatt adódhatnak bizonyos nehézségeid másokkal, de ha nem viselkedsz arrogánsan és önkényesen, képes kell lenned kezelni ezeket, sőt még a magad oldalára is állíthatod őket. Figyelj oda, hogy alaposan megvizsgáld a másik álláspontját és igyekezz megtalálni a közös nevezőt, ami lehetővé teszi együttműködéseteket. Sajnálatos módon az önkényesség egyike a Jupiter negatív tulajdonságainak, ahogy az is, hogy nem hajlandó figyelembe venni a másik szempontjait. De a Jupiter egyszersmind együttérző is, és a mai nap folyamán ez lesz a nyerő hozzáállás számodra.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit – : Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc,  73 oldFigyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az újlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek” segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Jupiter – Nap kvadrát

A Jupiter 11 év 315 nap alatt kerüli meg az ekliptikát. Nagyjából egy évet tölt egy – egy jegyben. Tranzitjai általában  három hetet – egy hónapot  tartanak, de tolatása miatt az adott jegyben való tartózkodása során többször is fényszöget képezhet a radix bolygóval. Először amikor direktben halad, majd amikor tolat, aztán amikor megint direktben halad. A hatás az aspektus  bepontosulása előtti és az azt követő héten a legintenzívebb.

Ez nagyszerű tranzit lehet, de oda kell figyelned azokra a buktatókra, amelyek tönkretehetnek minden jótékony hatást. Alapvetően ez a tranzit önfegyelmedet és önuralmadat teszi próbára. Ha nem vagy valami visszafogott típus, úgy reagálsz erre a hatásra, hogy valamilyen szempontból túlzásokba esel, túlléped a kereteidet vagy a bolondok paradicsomában kezdesz élni, ahol -mint hiszed – semmi sem sülhet el rosszul. Elherdálhatsz egy értékes forrást is, hogy aztán egy szép napon ráébredj: nem áll rendelkezésedre elég abból, amire szükséged van. Néha az az érzés is végigkísér, hogy a szerencse mindent utadba sodor, amire szükséged van, anélkül, hogy egy ujjadat is mozdítanod kellene, de erről szó sincs.

Másfelől azonban ez a tranzit a valódi növekedés és a bővülő lehetőségek esélyét is magában hordozza. Attól függ, mennyire vagy képes uralkodni magadon. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki ebből a tranzitból, pontosan tisztában kell lenned , ki vagy és melyek a valódi igényeid. Tisztában kell lenned teherbíróképességeddel is. A dolog nyitja, hogy tudd, mikor kell megállni.

E tranzit időnként felfújhatja egódat és önteltté tehet. A Jupiter negatív megnyilvánulási formáinak van egy arrogáns oldala. Vigyázz, ne viselkedj túlságosan lehengerlő módon, mert magatartásoddal olyanokat is mozgásba hozhatsz, akik lehúznak egy-két pofot, hogy észhez térítsenek. Ebben az esetben szintén tisztában kell lenned azzal, mikor kell leállni. E tranzit nagyfokú önbizalommal tölt el, ami vagy azt teszi lehetővé számodra, hogy előre haladj, amennyiben pontosan tudod, mit teszel és melyek a korlátaid, vagy pedig arrogánsan fogsz viselkedni és túlléped határaidat. E tranzit minden esetben próbára teszi önismereted, és minél jobban ismered magad, annál jobban működik majd számodra.

Bizonyos körülmények között e tranzit összeütközést jelezhet a törvénnyel vagy annak egyik képviselőjéével. Lehet hogy veszítesz, lehet hogy nem, de semmi esetre se játszd annak az embernek a szerepét, akinek becsületébe és méltóságába gázoltak. Próbáld meg pontosan kideríteni, mi a probléma és törekedj egy mindnyájatok számára kedvező megoldásra. Mindenekelőtt, tanúsíts kompromisszumkészséget.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit – : Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc  , 276 old
Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Kapcsolódó

A Jupiter, a kilences ház és a Nyilas

A Jupiter általános jelentéstartalma

Nap és kreativitás a horoszkópban

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Egy posztmodern asztrológia irányában (Robert Hand)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!