Július-2023

Ha nem is teljesen eseménytelennek, de július csendesebbnek ígérkezik az előző hónapoknál. Legalábbis az első három hete, utána újra besűrűsödnek a dolgok.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A júniusi tüzijátékokat követően július stabilizáló hatásokkal köszöntött be. 1-én a Merkúr nem csak a Rák Nappal találkozott, hanem a Bika Jupiterrel is szextilt képeztek, miközben a Szaturnusszal alkotott trigonjuk hatása is erőteljesen érvényesült. Ez nem túl hivalkodó kombó viszonylag képes volt kordában tartani a 2-án először bepontosuló Vénusz-Uránusz kvadrát hőzöngését.

Történtek persze tragédiák – pl az 1-i Árpád hídi karambol, a Mars-Uránusz kvadrát idején elkezdődött franciaországi zavargások is folytatódtak (Franciaország Oroszlánhoz tartozik, és az asztrológusok egy részéhez hasonlóan az a véleményem, Párizs is inkább ehhez , és nem a Szűz jegyhez rendelhető).
Más eseményeknél azonban pontosan ezek a hatások akadályozták meg, hogy a dolgok rosszabbra forduljanak: Prigozsin puccskísérlete pl paródiába fulladt, ami, bármennyire is utálom Putyint, még mindig jobb, mint ha egykori séfje vette volna át a hatalmat. Madonna – képlete itt– aki a radixát erőteljesen befolyásoló közelmúltbeli Vízöntő Szaturnusz-Bika Uránusz kvadrát hatására egyre nagyobbakat ment, most életveszélyesen túltolta. Az öregedni nem tudó nárcisztikus ripacsot egy izmos kis fertőzéssel vonta ki a forgalomból a Mars-Uránusz kvadrát (horoszkópjában is megvan ez a fényszög), de egyelőre megúszta. (Bővebben itt  és itt  ) Hogy tanul-e a történetből, nem tudom; a horoszkópját érintő retrográd Vénusz  még biztos tartogat számára néhány egotripet, no és a keserves pofonok sincsenek kizárva.
Aztán, mint Suhajda Szilárd és Varga Csaba példáján láthattuk, aki július 2-án, magyar idő szerint délben feljutott a Nanga Parbatra, aztán hétfőn le is érkezett onnan, hogy a szó szoros értelmében véve élet-halál különbség lehet aközött, hogy valaki Nap-Szaturnusz kvadrátnál, egzakt Oroszlán Mars-Bika Jupiter-Vízöntő Plútó fix T-nél vállalkozik ilyen bravúrokra, vagy pedig Nap/Merkúr-Szaturnusz trigon, Jupiter szextil van az égen.

Ettől függetlenül nem esek hasra az áhítattól. A hegymászók alkatáról van egy véleményem, ami, mit ad a véletlen, egyezik azzal, ahogy Beck Weathers, a ’96-os Everest –katasztrófát túlélt alpinista vélekedik akkori önmagáról. (ld Beck Weathers : Túléltem az Everestet). Ezért a csúcshódításokat sem tudom igazán hősies teljesítményként értékelni, ahogy a csúcshódítókat is egészen másvalakiknek tekintem, nem pedig hősöknek . (Bővebben D.Cristopher Kayes: Destructive Goal Pursuit – The Mt Everest Disaster) Vannak ezeknél értelmesebb, értékesebb célok is. Vargának most szerencséje volt. Most. Még. Erre szokás azt mondani, hogy a csúcson kéne abbahagyni.
Július 3: Telihold a Bakban

Telihold a Bakban, 2023 július 3 Bp 13:38

Ennek megfelelően, a július 3-i Bak telihold (Bp 13:38) inkább fogodzókat adott, ráirányította a figyelmet a teherbíró struktúrákra, illetve , akár az utolsó pillanatban is kedvezett az ilyenek létrejöttének, semmint borított. Árnyoldala, hogy kártékony dolgokat is meg lehetett valósítani a hatására-ld a státusztörvény keresztülverése. Természetesen a konszolidáció ideiglenes , a sors pedig főleg azoknak kedvezett, akik az előző hetekben sem vesztették el túlságosan a fejüket.
A következő napok is viszonylag szélcsendesnek igérkeznek: a Rák Merkúr és a Bak Plútó 10-i egymásnak feszülését a Merkúr Uránusszal képezett szextilje (július 7) és Neptunnal képezett trigonja (július 9) enyhíti. Vagyis kitörve a megszokott gondolkodási sémákból, intuíciónkra hallgatva nem kell feltétlenül kenyértörésig vinni helyzeteket, remélhetőleg ki lehet térni a kötekedők útjából és magunknak is sikerül valami kreatív elfoglaltságot találni, ha úgy érezzük, hogy az élőfába is belekötnénk.

Ugyanezen a napon a Mars is belép a Szűzbe , ahol augusztus 27-ig tartózkodik. A harcias bolygó energiája sokkal visszafogottabban és diszkrétebben nyilvánul meg ebben a változó földjegyben, de elég gyakorlatiasan és hatékonyan ahhoz, hogy elkezdődhessen  anagy buli utáni romeltakarítás. Mivel a Vénusz még mindig az Oroszlánban van, 11-én pedig a Mars ura, a Merkúr is belép a királyi jegybe, drámából, blöffből és pazarlásból még bőven kijut. A legkedvezőbb forgatókönyv szerint a kreatív ötletek aprólékos megvalósítására is sor kerülhet, elő lehet venni a régi projekteket, a meglévő, nem eléggé kiaknázott értékeket új, használható formába lehet önteni. ( Nem feltétlenül nagyszabású dolgokról van szó: egy megunt ruhadarab átalakítása, egy kézimunka, barkácsmunka befejezése , valamilyen kedvenc, repis holmi megjavítása új vásárlása helyett pozitív megélési módok lehetnek egyéni szinten .)
Július 17: újhold a Rákban

Újhold a Rákban, 2023 júl 17 Bp 20:32

A július 17 –én bepontosuló Nap-Uránusz szextil és a 20-i Nap-Neptun trigon közé ékelt Merkúr-Jupiter kvadrát túlkapásai is remélhetőleg kezelhető keretek között maradnak. Ezek a formációk az újholdképletben is jelen vannak. A fővilágosítókkal szembenállást képező Plútó (A Nap- Plútó oppozíció 22-én pontosul be) nagyszabású átalakulásokat jelez, amelyeknek a húzd meg-ereszd megek és a keserves elválások/ leválások is részei. A nemsokára bepontosuló Mars-Szaturnusz szembenállás ádáz konfrontációkra, patthelyzetekre utal; olyan kihívásokra, amelyekre nincs instant megoldás. Megérzéseinkre hallgatva, türelmet, visszafogottságot gyakorolva, a kényszerszünet idején kreatív mederbe terelve az energiákat azonban a megoldások is körvonalazódhatnak. Egy álomnapló; az álomképekkel való munka valamilyen kreatív, művészi tevékenység formájában nem csupán az intuíciót erősíti fel, hanem a látszólagos kényszerparkolás időszaka is hasznosabban telik.
18-án a holdcsomópontok is jegyet váltanak, az Északi Holdcsomópont a Kosba kerül, így a 2025 január 11-ig elvileg többek között az lesz a feladat, hogy saját, személyes érdekeinket egyensúlyba hozzuk a társadaloméval. Meg kell találnunk saját egyéni utunkat ahelyett, hogy kapcsolatrendszerünkre és a társadalmi hálózatokra támaszkodnánk. Karmikus „asztrológusok” biztos tudnak más okosságokat is írni a holcsomópontokról, én már ennyi közhely elpuffogtatásától is lezsibbadtam. A holdcsomópontok egyébként egy kardinális T-kvadrátot képeznek a már Bakban levő Plútóval a jegyek anaretikus fokain, robbanékony állapotban tartva a lőporoshordót. Ez persze önmagában még kevés lenne a nagy drámák előidézéséhez, más hatásokkal összeadódva azonban már elég kellemetlen lehet.
Leghúzósabbnak a hónap utolsó tíz napja ígérkezik. A 20-án bepontosuló Mars-Szaturnusz szembenállás önmagában sem túl kellemes, de 22-én a Nap is farkasszemet néz a Plútóval. Ez a kombó igen kellemetlenül elegyíti a frusztrációt az agresszióval. (Erőpróbáló Mars-Szaturnusz fényszögekről itt). Valamilyen módon, akár kollektív, akár egyéni szinten (akár a kettő átfedésével) a hatalom, autoritás, akaratunk érvényesítése (vagy ennek lehetetlensége, esetleg nehezen kivitelezhető mivolta), erőszak, manipuláció, akár övön aluli támadások, élethalálharc témáival kerülhetünk szembe.
A nagyvilágban még több erőszakos cselekménynek lehetünk tanúi (nem mintha eddig hiány lett volna belőlük); az eddig is meglévő konfliktusok súlyosbodhatnak. Mint már annyiszor, most is helyzete és helyszíne válogatja, hogy az autoritásoknak vagy a velük szembeszegülőknek van igazuk. Az azonban bizonyos, hogy egyik fél sem fog válogatni eszközeiben, az összecsapások pedig jelentős károkkal járnak majd. (Akkor már hat az Oroszlán végén levő Merkúr kvadrátja az Uránusszal és magáé a Vénuszé is; utóbbi hosszabb távú befolyás).
A legoptimistább forgatókönyvek szerint a patthelyzetek konstruktív megoldások irányába terelhetők. Ilyenekre utal legalábbis a még mindig érvényesülő Jupiter –Szaturnusz szextil, és a Jupiter trigon felé tartó Mars. (A fényszög augusztus 1-én lesz egzakt, de a hónap vége felé egyre erőteljesebben hat.) Így remélhetőleg sikerül konstruktív mederbe terelni az indulatokat, legalábbis egyéni szinten.  A szélsőségek kerülése, impulzusoknak való kritikátlan engedelmeskedés helyett kivárás, a gyakorlatias szempontok előnyben részesítése , odafigyelés a részletekre kedvezőbb megélési módokra is lehetőségeket ad.

Az említett hatások sokféleképpen nyilvánulhatnak meg és minden helyzet egyéni. Általánosságban elmondható, hogy vitás kérdések tisztázására nem ezek a napok a legideálisabbak. Várjuk ki, mit hoz az idő: hátha az egy-két hét múlva adódó spontán megoldások jobbak lesznek, mint megpróbálni erőből rendezni a helyzetet. A szabályokat is jobb most betartani, mint szembemenni velük; az idő struktúrálásával, feladatok ésszerű csoportosításával valamelyest csökkenthető az ilyenkor jellemző túlterheltség. Ezek a fényszögek természetesen baleset és sérülésveszélyesek is; és mivel oppozícókról van szó, a kívülről jövő, mások által okozott problémákat, sérüléseket, károkat is be kell kalkuláni. (Persze, ezek „bevonzásában” saját tudattalanunknak is szerepük van; ettől függetlenül azonban a gyakorlati óvintézkedések, józan paraszti ész kulcsszerepet játszhat a megelőzésben.)
Visszafogottságot gyakorolni persze nem lesz könnyű, hiszen a Nap 23-án belép saját jegyébe, az Oroszlánba, ahol legotthonosabban a világ közepe szerepében érzi magát. Az otthon, család, lelki élet, múlt helyett a figyelem inkább a szórakozás, társasági élet, kreatív önkifejezés, szerelem, hobbik területeire irányul. Ezzel önmagában semmi gond nem lenne, elvégre erről szól a nyár, az elmúlt hónapokban pedig épp elég kipihennivaló stressz halmozódott fel. Csakhogy a Vénusz éppen ezen a napon vált retrográd stacionáriusba a jegy 28°-án, nem messze az Uránusz kvadráttól. (Ahova augusztus elején visszatolat még, tehát ez a befolyás kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan érvényesül. Amikor épp nem, a Jupiterrel való dulakodása fogja túlfeszíteni a húrt.)
A Vénusz retrográd időszakaival több bejegyzés is foglalkozik a blogon (Aphrodité a tükörbe néz, Túlélési útmutató a Vénusz retrográd időszakaira), így nem megyek bele túlságosan a részletekbe. Dióhéjban, ilyenkor lelassulást, akadályozottságot tapasztalunk a Vénusz által jelölt témákban, pl párkapcsolatok és általában társas viszonyok, anyagiak területén, ill. az élvezetekre, szeretetre, kapcsolódásra való igény is frusztrációt szenved. Mindez reflexióra késztethet és átértékelési folyamatokat indíthat el bennünk.

Akkor is, ha a gyertyát két végén égetve, Neptun kvinkunx által színezett vénuszi pótcselekvésekkel (túlevés, túlivás, drogok túltolása, túlköltekezés, párkapcsolatok vagy futó viszonyok kényszeres kergetése – jól érezzük magunkat, ha beledöglünk is) reagálunk, megpróbálva elterelni figyelmünket a tényleges problémákról. Mivel a Marssal, később, augusztusban meg a Merkúrral való szembenállása miatt a Szaturnusz is erőteljesen jelen van, a szükségletek kielégítése még nagyobb akadályokba ütközhet, ez pedig még elszántabb próbálkozást eredményez. Tapasztalataim szerint az ilyenkor jellemző átmeneti kényszerpihenő/ hiány lázas cselekvési kényszert szül. Mindenáron MOST akarunk megoldani valamit, belefogni valamibe vagy felgyorsítani azt, megbeszélni, tisztázni, szakítani vagy új szerelmet találni-lehetőleg egy ikerlángot, befektetni – és ez még nagyobb gondokat eredményez.
A 23-27-e közötti időszak így könnyen lehet a húr túlfeszítéséé is, amely meghatározza a Vénusz szeptember 4-ig tartó tolatásának témáit és hangulatát. A 27-i Merkúr-Vénusz együttállás így igen kellemetlen felismeréseket hozhat – korrekcióra azonban, a szétdurrogtatott muníció, szétforgácsolt energiák miatt aligha van esély. Ha az előző hetekben a praktikum, visszafogottság, türelem is szót kapott, mérsékeltebbek lesznek a károk, de még ebben az esetben sem lehet hét mérföldes csizmákkal haladni. A legrosszabb forgatókönyvek akkor kapcsolnak be, ha megpróbálunk még nagyobb sebességre kapcsolni, még elszántabban égetni két két végén a gyertyát.

Július 28-án a Merkúr is belép otthonába, a Szűzbe, ahol augusztus 23-szeptember 15 közötti tolatása miatt szokatlanul sokáig, október 5-ig tartózkodik. Ez a tranzit jelentősen fogja csökkenteni a hőzöngést; a nagy különbség azonban, egyéni szinten, hogy azért-e, mert már mindent porig égettél a petárdázásoddal, és már a szomszéd is alig ad tüzijátékravalót (azért agusztusra még ad), vagy pedig gondosan elrejtetted értékeidet és te is fedezékből nézed a lángok tombolását. Utóbbi esetben ugyanis lesz miből tovább építkezni, akkor is, ha ez a folyamat sokkal lassabb és akadályozottabb- legalábbis eleinte, mint szeretnéd.

Fontosabb bolygóállások

Július 1 : Nap-Merkúr együttállás, Rák 9°

Július 1 : Merkúr – Jupiter szextil

Július 1: Nap – Jupiter szextil

Július 2 : Vénusz – Uránusz kvadrát

Július 3 : telihold a Bakban – 11°18’

Július 7 : Merkúr – Uránusz szextil

Július 9 : Merkúr – Neptun trigon

Július 10 : Mars a Szűzben

Július 10: Merkúr – Plútó szembenállás

Július 11 : Merkúr az Oroszlánban

Július 14 : Nap-Uránusz szextil

Július 17 : Merkúr – Jupiter kvadrát

Július 17 : Újhold a Rákban 24°56

Július 18 : Északi Holdcsomópont a Kosban

Július 20 : Nap-Neptun trigon

Július 20 : Mars – Szaturnusz szembenállás

Július 22 : Nap-Plútó szembenállás

Július 23 : Vénusz retrográd stacionárius Oroszlán 28°36

Július 23: Nap az Oroszlánban

Július 23 : Merkúr – Uránusz kvadrát

Július 27 : Merkúr –Vénusz R együttállás 28°11 Oroszlán

Július 28 : Merkúr a Szűzben

Kapcsolódó

Vénusz az Oroszlánban : 2023 június 5- október 9

Az Oroszlán Vénusz radixban és tranzitként

Az Oroszlán (Liz Greene)

Vénusz-Uránusz aspektusok (Liz Greene)

Vénusz: értékek, értékrend, önértékelés (Liz Greene)

Aphrodité a tükörbe néz

Túlélési útmutató a Vénusz retrográd időszakaira

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!