Nap – Plútó fényszögek: a természet elemi ereje

Ha radixodban a Nap együttállást, kvadrátot, szembenállást, szextilt vagy trigont képez a Plútóval, a természet nyers erejének képviselőjévé válsz. Persze, hogy milyen értelemben, fejlettségi szintedtől és a születési képletedben rejlő lehetőségektől függ. Lehetsz mérhetetlenül destruktív, sőt félelmetes természeti erő – pl. pusztító tűzvész (Nap tüzes jegyben), megsemmisítő földrengés (Nap földjegyben), halálos forgószél (Nap levegő jegyben), mindent elnyelő szökőár (Nap vizes jegyben). És lehetsz olyan erő is, amelynek mérhetetlen hatalma és eltökéltsége jó célra irányul. Nap – Plútó fényszögek esetén s Plútó ereje az éntudatra (a napjegy) irányul. És a Plútó – fényszögek közül ebben az esetben mindennél fontosabb tisztáznod, mit jelent valójában ez a személyes hatalom, honnan jön és mit kell kezdened vele. Wayman Stewart | AstroArena12

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem !  🙂  Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

A szigorú önfegyelem jó néhány Nap- Plútó fényszöggel rendelkező személyre jellemző, hiszen tudatában vannak, milyen elsöprő ereje van egyéniségüknek. Ennek eredményeképp azonban ez az energia felhalmozódik bennük, és egyszer csak kitör. Emiatt hol túlságosan titkolózol és kontrollálod magad, hol pedig mindenkit lehengerelsz magad körül. A lehengerlő magatartás gyerekkoruktól kezdve jellemző a Nap- Plútó szülöttekre.

 

Mivel a Plútó jelentős mértékben megnöveli Nap- jegyed energiáját, intenzitását, akárcsak az általa képviselt személyiségvonásokét, gyerekkorodban többször rád pirítottak, amiért „olyan sok” vagy. Olyasmiket vághattak a fejedhez, hogy túl sokat beszélsz, túl intenzív, túl fogékony, túl energikus vagy, stb. Ez odáig fajulhatott – és erről általában nem tehettél – hogy életed autoritásfiguráinak nehéz volt ellenőrzést gyakorolniuk fölötted. Emiatt talán durva és drasztikus eszközökhöz folyamodtak. Társaid valószínűleg sokat bántottak és terrorizáltak, amiért annyira intenzív és annyira más vagy, mint ők – emiatt pedig mélységesen elutasítva és félreértve érezted magad. Ez pedig oda vezetett, hogy megszállottan rejtegesd valódi éned (Nap).

E fényszög tulajdonosa gyakran az „engem mindenki gyűlöl” szindrómától szenved, emiatt pedig vagy betegesen gyanakvóvá válhatsz vagy pedig betegesen foglalkoztat, hogyan vélekednek rólad mások. Ez főleg fiatal korban lehet jellemző. Valószínűleg ide-oda ingázol a két véglet között. Ez akár valódi paranoiává is fajulhat. Ilyenkor folyamatosan védekezel azok ellen, akik „kontrollálni” próbálnak, ugyanis már túlságosan hozzászoktál ehhez az érzéshez. Ez egyik klasszikus recept ahhoz, hogy a hatalom megszállottjává válj. Persze, ez kivételesen erős egyéniségedre is visszavezethető. Rendkívül foglalkoztat, mi motiválja a körülötted levő embereket, de ez azt is eredményezheti, hogy kivetíted rájuk azt a benned levő sötét árnyékmasszát, amelyet nem tudsz kezelni: tulajdon dühödet, rögeszméidet, gyötrelmeidet, hatalom iránti sóvárgásodat. Az egyetlen lehetőséged önmagad érdemleges átalakítására, ha mindezt tudatosítod és teljes mértékben megtanulod elfogadni magad.

A Nap – Plútó fényszög tulajdonosa számára a legnagyobb feladat teljes mértékben elfogadni a Nap- jegye által jelképezett személyiségvonásokat, valamit azt az intenzitást is, amelyet a Plútó kölcsönöz ezeknek. Ezt nem szabad többé magukba fojtaniuk. Ez az, amely lehetővé teszi számukra, hogy átalakítsák és jó célok szolgálatába állítsák a bennük levő sötétséget. Az erőd belülről fakad, nem kívülről kapod. Soha senki nem veheti el tőled. Ha ezzel tisztába jössz, már nem érzed szükségét annak, hogy mindent és mindenkit ellenőrzésed alá akarj vonni magad körül. Azt pedig végképp nem kívánod kontrollálni, hogy az emberek mit gondolnak rólad. Ha azonban túlságosan félsz az elutasítástól, attól, hogy kiközösítenek, félreértenek, mélységesen sebezhetőnek érezheted magad, ezt pedig kontrolláló, manipulatív magatartással, dominanciára törve igyekszel majd túlkompenzálni. De ha ezt valóban el tudod engedni, megtanulod elfogadni sebezhetőséged és nyíltam megmutatod valódi önmagad. Tudatára ébredsz ugyanis, hogy ha nem hagyod, senki nem képes ezt összezúzni. Ily módon megszabadulhatsz elutasítástól való félelmeidtől.



Akár magas – akár alacsony fejlettségi szinten éled meg azonban Nap- Plútó fényszögedet, jelenléted nagyon erőteljes. Az emberek nem tudják kivonni magukat a hatásod alól. A Nap- Plútó típusok rendelkeznek azzal a képességgel, hogy ha belépnek egy helyiségbe, már személyiségük puszta erejével is magukra irányítják a figyelmet. Ezt időnként nagyon kifinomultan, megfoghatatlan módon teszik. Hihetetlen vonzerőd és kisugárzásod van, amelyet a legteljesebb mértékben kihasználhatsz annak érdekében, hogy kitűnő vezetővé válj. Valóban képes lehetsz arra inspirálni másokat, hogy rátaláljanak belső erejükre és valódi önmagukra. Hiszen már annyi időt töltöttél életedből megszégyenülten és hatalmadtól megfosztva, hogy kiváló radarjaid vannak arra, hogy megérzed: mi bántja az embereket és hogyan vezetheted vissza őket belső fényükhöz. A bátran, hitelesen megélt élet mintaképévé válhatsz.

Ha végre felhatalmaztad erre magad, nagyon erős egyéniségként tekintenek majd rád akkor is, ha sokak számára te testesíted meg a fekete bárányt. És ezt nem kell különös fogásokkal kivívnod magadnak, sem pedig nagy dobra verned. Egyéniségedből folyamatosan félelmetes erő árad, a hamisságot, színjátszást, rossz bánásmódot egy percig sem vagy hajlandó eltúrni, ahogy azt sem, ha konformizmusra akarnak kényszeríteni. Pontosan tisztában vagy azzal, ki vagy valójában és nem félsz az lenni. Nap- Plútó személynek lenni azt jelenti, hogy rendkívül individualista alkat vagy, aki soha nem köt kompromisszumot, nem enged értékrendjéből akkor sem, ha emiatt nem lesz népszerű vagy kritikával illetik. Az embereknek komoly erőfeszítésükbe kerül, hogy megrémítsenek vagy elbátortalanítsanak – már ha egyáltalán sikerül nekik. Te magad azonban gyakran keltesz félelmet vagy nyugtalanságot akkor is, ha ez nem áll szándékodban.

Ha fenntartás nélkül elfogadod magad, spontán módon megszabadulhatsz azoknak a gátlásoknak a jelentős részétől, amelyekkel egykor küzdöttél. Ettől függetlenül még remekül fegyelmezned magad. Hihetetlen szenvedéllyel és meggyőződéssel fejezed ki magad, és ezzel másokat is meggyőzöl. Ekkor válsz, Nap- Plútó fényszög tulajdonosa, valódi természeti erővé. A maga teljességében éled az életed, lenyűgöző erőt sugárzol, ami izgalmassá és szenvedélyessé teszi napjaidat. Mindig legmélyebb vágyaidat követed, és nem kell többé sötét drámákban megrekedned. Az élet ennél sokkal többet tud nyújtani. Ehelyett arra figyelsz majd, hogy teljes szívvel, teljes elkötelezettséggel élj, a lehető legkevesebb félelemmel.

Nap – Plútó karakternek lenni azonban egyszersmind azt is jelenti, hogy nem hátrálsz meg sem a külső sem a belső sötétség elől. Bármilyen karizmatikus egyéniség vagy is, ha a megfelelő helyen vagy, semmi kivetnivalót nem találsz e kevésbé kellemes tulajdonságaidban. Persze ez nem azt jelenti, hogy közszemlére teszed őket, de mindig képes leszel kezelni és megfelelő, egészséges mederbe terelni őket. Ez további árnyalatokat kölcsönöz személyiségednek és még összetettebbé teszi. Az embereknek nem kell folyton aranyosaknak lenniük, te pedig élő példa lehetsz arra, mekkora felszabadító ereje lehet a jó értelemben vett, régimódi, brutális őszinteségnek. Neked nem esik túl nehezedre beismerni mindazt, amiket az emberek annyira rettegnek tudatosítani magukról.

Mivel a Plútó a sötét oldal elemi erőiről szól, ezeket valami módon integrálni kell személyiségedbe. Ez korántsem jelenti, hogy destruktív tevékenységekbe kellene vetned magad, de valamilyen módon tiszteletben kell tartanod személyiségednek eme aspektusait és másokat is meg kell tanítanod, hogyan tartsák őket tiszteletben. A Plútó természetének egy fajta nyers szexuális vonzerő is része, amelyet a Nap- Plútó személyiségek rendszerint hullámokban árasztanak magukból. Ez szervesen hozzátartozik ahhoz, aki vagy (Nap) és szexuális igényeid elfogadása hatalmas fejlődési lehetőségeket is ad. Egyszersmind harcolni fogsz azért, hogy leküzdd magadban azokat a negatív szexuális magatartásformákat, amelyek oly népszerűek modern társadalmukban, de levetkőzöl egy csomó tabut is. Így egészséges módon éled meg majd szexualitásodat és sok erőt is merítesz belőle.

Veled született érzéked van ahhoz, hogy kezeld a lélek sötét éjszakájának óráit. Ez a pozíció ugyanis azt jelenti, hogy életedben néhányszor már volt részed ilyen intenzív tisztítótüzekben és most már életed természetes tartozékaiként fogadod el őket. Elemi erejű túlélési ösztönöd mélyen kötődik szinte emberfölötti vitalitásodhoz. Újra meg újra képes vagy regenerálódni, minden veszteséget, árulást, tragédiát vagy megaláztatást követően. Senki sem testesíti meg nálad, Nap – Plútó fényszög tulajdonosnál jobban az „ami nem öl meg, az megerősít”- bölcsességét. „Még élek” – vallod akkor is, ha már csak romok vesznek körül. És függetlenül attól, milyen mostohák a körülmények, mindaddig, amíg képes vagy lélegzeni, a továbblépés módját is megtalálod.



Nap- Plútó együttállás. A konjunkció a Nap- Plútó energia és dinamikák legtisztább megnyilvánulási formája. Még ha a külső szemlélőnek nem is tűnik fel, kapcsolatod az Alvilággal több, mint meghitt. Egyszersmind te lehetsz az az ember is, aki életben marad azért, hogy másoknak is elmondja a történetet, és megtanítsa őket túlélni és megerősíteni magukat. Személyes kisugárzásod lehengerlő- gyakran pozitív értelemben. Az emberek azonban sokszor teljesen elvesztik erejüket jelenlétedben. És te ezt ki is használhatod, különösen ha a másik „gyengébb” nálad. Tanulási feladatod: hogyan használd valóban jó célra ezt a hatalmat, ne csak arra, ami az egódnak jó. Ekkor csodálatos eredményeket fogsz elérni.

Nap – Plútó kvadrát vagy szembenállás. A kvadrát és a szembenállás olyan formái a Nap- Plútó energiának, amelyek a legnagyobb eséllyel terelik az embereket tévutakra. Ez többnyire nem akaratlagosan történik így. Ha nem vagy elég tudatos és elővigyázatos, túlzott agresszivitásoddal, szélsőségeiddel, ellenőrzésre való megszállott törekvéseiddel sok embert magadra haragíthatsz. E fényszögnél mindenekelőtt az „én a világ ellen”- mentalitástól kell megszabadulnod. Ekkor a legjobbat hozhatod ki magadból. Ellenkező esetben halálra gyötörheted magad is, környezetedet is frusztrációiddal és önvédelmi mintáiddal. Ha megszabadulsz ettől a magatartásformától, csodálatos dolgokra leszel képes, és, akár hiszed, akár nem, ellenállhatatlan vonzerőre tehetsz szert. A belső harcok miatt, amelyeket meg kell vívnod ez a fényszög a konjunkciónál is nagyobb energiával rendelkezik. Megnyerésük csodálatos eredmény, és annak a jele, hogy jó úton haladsz afelé, hogy visszaszerezd uralmadat életed fölött.

Nap- Plútó szextil vagy trigon. Szextillel vagy trigonnal nem követel túl sok erőfeszítést, hogy elfogadd: erős vagy. Egyszersmind megfelelő módot találsz arra is, hogyan sugározd ezt a világba. Ez valahogy spontánul megtörténik veled. Időnként azonban túlbecsülheted saját erődet és lebecsülheted a kihívás nagyságát. Még az olyan erős emberek is veszíthetnek csatákat, mint te. Ennek ellenére képes vagy magára a háborúra összpontosítani, és társaidnál könnyebben teszed túl magad az ilyen vereségeken. Ne vedd rossz néven, ha azt mondom, te vagy a legkevésbé félelmetes Nap – Plútó típus. Ez cseppet sem rossz dolog. Vonzerőd anélkül árad feléjük, hogy megriasztaná őket. Egyszerűen tudod, milyen gombokat kell megnyomnod ahhoz, hogy követőid pozitív válaszokat adjanak.



 

Kapcsolódó

A Plútó archetípusa

A Nap ereje

Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt ( a Plútó fényszögei)

Nap – Plútó szembenállás: mi és az árnyékunk

Szaturnusz és Plútó: az ember árnyéka

Mire jók, jók-e egyáltalán valamire az asztrológiai receptek ?

A szerzőről

Wayman Stewart egyike a legtehetségesebb fiatal amerikai asztrológusoknak. 1989 augusztus 8 -án született Little Rockban (Arizona, Egyesült Államok) Kamaszkora óta érdekli az asztrológia, komolyan 2008 -ban, 19 évesen kezdett foglalkozni vele. Astroarena12 című blogját 2012-ben, 23 évesen indította. Fiatal kora ellenére cikkei figyelemre méltó tárgyi tudásról, koraérettségről és kreativitásról tanúskodnak. Az esetleges hiányosságok a még viszonylag csekély élettapasztalatnak tudhatók be, de valószínűleg Szaturnusz – visszatérését követően ez változni fog. A blogon így is sok értékes cikk érhető el. Asztrológiát tanulóknak, akik értenek angolul, nagyon ajánlom. Néhány bejegyzése magyarul is olvasható az oldalamon.

Terminológia: 

Árnyék * :

“A személyiség alsóbbrendű része. Minden olyan személyes és kollektív pszichikus diszpozíció összegzése, amelyet nem élünk meg, mivel összeegyeztethetetlenek a tudatosan választott életformával, és amelyek – ellenkező tendenciával – viszonylag autonóm árnyékszemélyiséggé szerveződnek egybe a tudattalanban. Az árnyék kompenzálóan viselkedik a tudat irányában, hatása ezért egyaránt lehet negatív vagy pozitív.(…)

Mint a személyes tudattalan része, az árnyék az énhez tartozik, de mint az “ellenlábas”archetípusa, a kollektív tudattalannak a része. Az árnyék tudatosításával kezdődik az analízis munkája. Ha figyelmen kívül hagyják vagy elnyomják az árnyékot, vagy akár identifikálják az énnel, az egyaránt veszélyes disszociációkhoz vezethet. Mivel az árnyék igen közel áll az ösztönvilághoz, okvetlenül folyamatosan figyelembe kell venni.

– Az árnyék-alak megszemélyesít mindent, amit a szubjektum nem ismer el, és ami mégis újra meg újra, közvetlenül vagy közvetve – feltolakszik benne, így például az alacsonyabb rendű jellemvonások és más összeférhetetlen tendenciák.

– Az árnyék az a leplezett, elfojtott, többnyire kisebbrendű és vétkes személyiség. amelynek végső hullámverése egészen az állati ősök birodalmáig nyúlik vissza és ilyen módon átfogja a tudattalan teljes történelmi aspektusát…

-Ha eddig úgy vélekedtek, hogy az emberi árnyékszemélyiség minden baj forrása, közelebbi vizsgálódások során most már fölfedezhető, hogy a tudattalan ember, vagyis tulajdonképpen az árnyék nemcsak morálisan elvetendő tendenciákból áll, hanem meglehetősen sok jó tulajdonság is kimutatható róla, többek között például normális ösztönök, célszerű reakciók, valósághű észlelések, alkotó impulzusok.” (G. Jung: Emlékek, álmok, gondolatok)

 

Projekció ** :

A projekció (kivetítés) tulajdonképpen egy elhárítási mechanizmus, amikor is minden olyan tulajdonságunkat, gondolatunkat, érzéseinket, amilyenek nem akarunk lenni, amit magunkban nem akarunk meglátni és elfogadni, azt kivetítjük a másikra.
Az általunk negatívnak ítélt, önmagunkban el nem fogadott tulajdonságokat felnagyítva látjuk másokban, és hevesen bíráljuk, kritizáljuk őket miattuk. Indulataink hevessége jól tükrözi, hogy mennyire küzdünk önmagunkkal, hogy kizárjuk, elfojtsuk az adott tulajdonságot, vágyat.
A kivetítés a valóság téves felméréséhez vezet, és szubjektívvá tesz, lehetetlenné teszi a problémák gyökerének felismerését, így akadályozza az önismeretet, a fejlődést”  (Miért szúr úgy a másik szálkája? )

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!