December – 2019

Az előző két hónapnál csendesebb, de nem eseménytelenebb hónapnak ígérkezik december. A legfontosabb esemény a Jupiter jegyváltása. Igencsak szembetűnő a változás: a vidám, nagyvilági bolygó a Bakban visszafogottabbá, megfontoltabbá válik; nagy látomások helyett kisebb, megvalósítható léptékekben gondolkozik, de Uránusszal képezett segítő fényszöge jóvoltából kedvező fordulatokból, szerencsés „véletlenekből” is kijut. Az óév-búcsúztatást azonban jelentősen beárnyékolja a Szaturnusz és a Plútó küszöbön álló, januári találkozója.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az előző két hónapnál csendesebb, de nem eseménytelenebb hónapnak ígérkezik december. A legjelentősebb esemény a Jupiter jegyváltása, amely otthonából, a Nyilasból a Bakba lép. Ez igen jelentős változás: a vidám, nagyvilági bolygó itt visszafogottabbá, megfontoltabbá válik; nagy látomások helyett kisebb, megvalósítható léptékekben gondolkozik. Uránusszal képezett kedvező fényszöge jóvoltából azonban kedvező fordulatokból, szerencsés „véletlenekből” is kijut. Az óév búcsúztatást azonban jelentősen beárnyékolja a Szaturnusz és a Plútó küszöbön álló, januári találkozója. December folyamán gyakorlatilag már elég közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy ízelítőt kapjunk a jövő év hangulatából (persze, aki odafigyelt március, április és május történéseire, már olvashatott a jelekből) Igazán fagyossá azonban csak januárban válik majd a tél : decemberben még adódhatnak – akár a legváratlanabb pillanatokban is – olyan lehetőségek, amelyeket érdemes megragadni.

2019 december 2 – 2020 december 18 : Jupiter a Bakban

December egyik legnagyobb eseményére mindjárt a hónap elején sor kerül : 2-án, helyi idő szerint 19: 20-kor a Jupiter elhagyja otthonát, a kedélyes Nyilas jegyét, és átlép a Bakba , ahol 2020 december 18-ig időzik . Ez az extrovertált, terjeszkedő , optimista természetű bolygó cseppet sem érzi jól magát a komor Szaturnusz uralma alatt: asztrológiai szakkifejezéssel élve esésben, romlásban van ott. Az egyébként jótékony bolygó befolyása így sokkal gyengébben, akadályozottabban érvényesül.

Ami nagyon durva általánosítással, személyes szinten elmondható erről a pozícióról, hogy a Jupiter lendülete, derűlátása, kockázatvállalási kedve, spontaneitása jelentősen megcsappan ebben a visszafogott, biztonság-és kontroll -orientált jegyben. Amennyiben míg otthonában, a Nyilasban tartózkodott valóságalapot nélkülöző álmokat szőttünk, két kézzel szórtuk kiapadhatatlannak vélt javainkat (erre a jóformán egész 2019 folyamán ható Jupiter – Neptun kvadrát – l. I rész, II rész – igencsak hajlamossá tehetett), most fájdalmas kijózanodási folyamatban lehet részünk.

Ha azonban jól sáfárkodtunk az elmúlt egy év alatt felmerült lehetőségekkel, a megfelelő projektekbe fektettünk be, látomásaink közben is szoros kapcsolatban maradtunk a valósággal, most formát adhatunk ezeknek. Ily módon akár hosszabb távon is teherbíró struktúrákat hozhatunk létre. Persze, mivel a Jupiternek most egy Szaturnusz uralma alatt álló jegyben kell tevékenykednie, ajándékait sem osztogatja feltétel nélkül. A szerencse csak akkor mosolyog ránk, ha olyan szaturnuszi erényeket is magunkévá teszünk, mint a nehézségek elviselése, a szorgalom, a teherbírás, kézzelfogható eredmények produkálása, stb. Hogy kire mi módon, milyen életterületen érvényes mindez, a horoszkóp egyéni adottságaitól függ. Bővebben : Jupiter a BakbanA hónap első napjai viszonylag jó hangulatban, a hatékony cselekvés jegyében zajlanak. A Jupiter Uránusszal képezett trigonja felé közeledik – ez a december 15-én bepontosuló fényszög, látni fogjuk, nagy könnyebbséget jelent egész hónap folyamán.

December 3 : Merkúr – Plútó szextil, Skorpió – Bak 21°30

December 3-án újra bepontosul a Merkúr – Plútó szextil, most már a két direktben haladó bolygó között. (Először október 20-án vált egzakttá, amikor a Merkúr még előre haladt, aztán november 10-én, amikor tolatott, és most újra megismétlódik- mintegy hozzásegítve ahhoz, hogy levonjuk a Merkúr Skorpióban való idei tolatásának tanulságait.) Tapasztalatainkból remélhetőleg hosszabb távon is profitálni fogunk. E kedvező aspektus hatására megérzéseinket remekül kamatoztathatjuk a gyakorlatban, intuitíven, egyszersmind tényszerűen kommunikáliunk, odafigyelünk a részletekre, emberismeretünk kiválóan működik. Zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki

December 3 : Vénusz – Mars szextil 9°27, Bak – Skorpió

Ugyanezen a napon válik egzakttá a Vénusz Marssal képezett szextilje, amelynek köszönhetően a szokásosnál könnyebben valósíthatjuk meg vágyainkat, preferenciáinkkal összhangban cselkeszünk. Mivel a Skorpió vizes jegy, az egyebek mellett akaratot, erőkifejtést, megvalósító-készséget jelképező Marsot itt jelentős mértékben motiválják vonzalmaink és vágyaink – beleértve a szexuális jellegűeket is . Ismerkedéshez, randevúkhoz meglehetősen jó tranzit, amely természetesen egy meglévő kapcsolatot is felpezsdíthet.

További jó hír, hogy december 7-én a Merkúr kilép a retrográd árnyékból, így tolatásának témáit végre magunk mögött tudhatjuk. Ügyeink is visszazökkennek a megszokott kerékvágásba, de ha el akarjuk kerülni a melléfogásokat, nem árt nyitva tartanunk a szemünket. A hónap második hetében ugyanis alaposan összekuszálódhatnak a szálak.

December 8 : Nap – Neptun kvadrát, Nyilas – Halak 15°57

Másnap ugyanis bepontosul a Nap – Neptun kvadrát. Ez a hatás már az előző 4- 5 napban is érződött és a következőket is végigkísérheti. A Nap és a Neptun erőpróbáló fényszögeiről vannak bejegyzések a blogon ( Nap – Neptun diszharmonikus fényszögek, Nap – Neptun fényszögek a horoszkópban, Münchausen báró és társai). Itt dióhéjban csak annyit teszek hozzá, hogy e bolygókapcsolat hatására a tisztánlátás jelentősen elhomályosul. A fényszöget kísérő kiábrándulás, csalódás legtöbbször annak tudható be, hogy elvárásaink, álmaink túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól

December 8 : Vénusz – Neptun szextil, Bak – Halak 15°57

A december 8-án bepontosuló Vénusz – Neptun szextil nem annyira látványos hatás, de segíthet ellensúlyozni a Nap – Neptun fényszög hatását. Persze csak akkor, ha erőfeszítésekre és lemondásokra is hajlandók vagyunk azért, hogy földközelbe hozzuk álmainkat, ideáljainkat, fantáziáinkat. Tudatos erőfeszítéseket téve segíthet átevickélni a következő napok Vénusz – Szaturnusz – Plútó egytüttállás – jelezte hullámvölgyein is. Noha a Vénusz – Szaturnusz találkozó csak 11-én, a Vénusz – Plútó együttállás pedig 13-án pontosul be, december 7- 8-tól már egyre erősebben érződik.

December 9 – december 29 : Merkúr a Nyilasban

A Nap – Neptun fényszög, valamint a Merkúr jegyváltása csak ideig- óráig képes elterelni a komor tényekről a figyelmet. Az a tény, hogy a Merkúr száműzetésben van a Nyilasban, persze nem jelent automatikusan rosszat, de mindenképp feszültséget jelez a specifikus tények és a lehetőségek végtelen tárháza között. A Nyilas expanzív természete serkentően hat ugyan a Merkúrra, így az különösen szellemesen, inspirálóan fejtheti ki hatását ebben a jegyben. Egyszersmind azonban felületessé is válhat, örökösen hadilábon állva a részletekkel. Sokoldalúsága, szintetizáló képessége miatt több dologgal is képes hatékonyan foglalkozni egyszerre, de ha nem ellensúlyozzák más hatások, lelkesedése – egyszersmind érdeklődése is – hamar kialszik. Nyitott, őszinte, vidám, egyszersmind azonban kissé naiv is, lehetőségeit pedig hajlamos túlbecsülni.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Az alábbi hatások erőteljesen és összeadódva érvényesülnek a következő napokban, így a 12-i teliholdképletben is. Bár a felsorolt aspektusok nem egyidejűleg pontosulnak be, élethűbb egyszerre tárgyalni őket.

Vénusz – Szaturnusz – Plútó együttállás

A Vénusz – Szaturnusz – Plútó együttállás elsőként köti össze és teszi ilyen vagy olyan formában személyes tapasztalati tartományunk részévé a Szaturnusz – Plútó duót. Január folyamán a Merkúr és a Nap jóvoltából még intenzívebbek lehetnek élményeink, de a sűrűje csak márciusban következik, amikor a Mars, Jupiter, Szaturnusz, Plútó kvartett hatását kell megtapasztalnunk. Remélhetőleg lesz mód hozzáedződni: a most decemberi stellium „csak” ütős, a januári kiütős, a márciusi pedig akár úthenger-kategória is lehet.

A Vénusz – tranzitok általában társulásokkal – különös tekintettel a párkapcsolatokra, a szerelmi élettel, társasági eseményekkel, értékrenddel, pénzügyekkel, biztonságérzettel kapcsolatos témákkal vannak összefüggésben.

A ledér, vidám Aphrodité és a komor Feladatosztó találkozásai általában nem túl kellemesek, hiszen fájdalmas érzelmi tapasztalatokkal, kiábrándulással, kellemetlen felismerésekkel, magánnyal, anyagi veszteségekkel hozzák kapcsolatba őket. (Az idei Vénusz – Szaturnusz együttállás december 11-én, a Bak 19° 04′-án pontosul be, helyi idő szerint délelőtt 11h04 -kor.) Az együttállások azonban egyszersmind új ciklus kezdetét is jelzik, így az esetleges frusztrációk arra is alkalmat szolgáltathatnak, hogy önsajnálatba merülés helyett töprengeni kezdjünk, mi módon járultunk hozzá mi magunk is a jelenlegi helyzet kialakításához.

A Vénusz és a Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatairól már többször is szó esett a blogon (Vénusz – Szaturnusz együttállás tranzitkéntVénusz – Szaturnusz együttállás a Bakban, Karmikusan terhelt viszonyok ? , Az önbecsapás eszköztárából: “karmikus kapcsolatok”, Valóban szereted magad ?). Jóllehet előkerülhetnek múltunk régi szereplői is, a konkrét személyekhez kötődő fájdalmas tapasztalatok, a kiábrándulás, a kellemetlen felismerések, az anyagi veszteségek nem szükségszerű élményei ennek a bolygókapcsolatnak. Persze, mivel ezúttal a Plútó jelenlétével is számolni kell, a felsorolt témák nagyobb súllyal esnek latba. Még így is lehet, hogy csupán a múlt tanulságainak levonásáról, bizonyos leckék elsajátításáról, a tényleges feladatok és felelősségek felismeréséről…és felvállalásáról van szó – de az biztos, hogy a helyzet mielőbbi gyakorlati lépéseket követel . Extrovertált típusoknak nem túl jó hír, hogy valamilyen szintű magány is hozzátartozik ehhez a tapasztalati tartományhoz. Különösen örökifjú változataiknak megszívlelendő üzenet: a felnőtt- léthez az is hozzátartozik, hogy élvezzük önmagunk társaságát; a Bak – Szaturnusz egyik, igen fontos feladata pedig éppenséggel a felnőtté válás. Akkor is, ha vannak, akik csak 40-50 felett, vagy még idősebben jutnak el fejlődésüknek erre az állomására….

A nem különösebben szívderítő találkozót 13-án a Vénusz – Plútó együttállása követi, a Bak 21°48′-an. Gyakorlatilag a két hatás együtt értékelendő.

Általában véve a Vénusz- Plútó konjunkciók felfokozzák az érzelmeket, szenvedéllyel, motivációval ajándékoznak meg. Ez jó esetben azt jelenti, hogy a számunkra fontos kapcsolatok, ügyek mellett a legvégsőkig kitartunk, a nehézségektől sem visszariadva. A szakmai, üzleti sikerekért, kedvezőbb helyzetbe jutásért, társadalmi emelkedésért (Bak analógiák) keményen megdolgozunk.

Kevésbé szerencsés, ha megszállottá tesz, így nem tudunk lekattanni azokról a személyekről, irányokról sem, amelyek hiábavalósága már egy óvodás számára is nyilvánvaló. ( Bővebben: Megszállott szerelem) A kombináció másik veszélye, ha rideg számítás kerekedik felül az emberiességi, érzelmi szempontokon, magunkkal és másokkal szemben kíméletlenek, részvétlenek vagyunk, társulásainkat kizárólag haszonelvű szempontok motiválják. (A megkülönböztetés képessége ebben az esetben is fontos, hiszen destruktív kapcsolatainkkal és saját rossz szokásainkkal szemben a lehető leghatározottabban kell fellépnünk. Energiavámpírokat lepattintani pedig – bukkanjanak fel akár párkapcsolatban, baráti körben, akár szakmai, üzleti interakciók részeként – nem részvétlenségre, hanem egészséges önértékelésre, jó érzékkel, jó helyen, jókor megvont határokra vall.)
Mars – Neptun trigon, Mars – Szaturnusz/Plútó szextil

Akár érzelmi, akár anyagi (vagy mindkettő) természetű tehertételeket jelezzen is ez a hármas konjunkció, jó hír, hogy a Skorpió Mars Szaturnusszal, majd Plútóval képezett szextiljei segítenek megbirkózni a feladattal. Jóllehet, mint már szó volt róla, a szextil energiáinak kiaknázásához tudatos erőfeszítésekre van szükség, a lehetőség cseppet sem lebecsülendő. Januárban már nem áll rendelkezésünkre ez az energia, márciusban pedig talán túlságosan tömény lesz ahhoz, semhogy egykönnyen mederbe lehetne terelni. Otthonában, a Skorpióban a Mars nagyon- nagyon hatékony: válságok idején kitűnően helyt áll, intuíciója, gyakorlati érzéke, cselekvőkészsége egyaránt jól működik. (Most, hogy a Szaturnusz és a Plútó is támogatja, még a szokásosnál is jobban. Szextiljeik csak december 19-én és 22-én pontosulnak be, de már most is érzékelhető a hatás.)

December 13-án, a Vénusz – Plútó találkozóval egy időben egy Mars – Neptun trigon is bepontosul (Skorpió – Halak 15°59) ami hozzásegíthet ahhoz, hogy jobban ráérezzünk a követendő irányokra, összhangban cselekedjünk megérzéseinkkel. Ez még akkor is nagyon hasznos, ha olyan hangulati, érzelmi hullámvölgyekbe kerülünk – akár külső események hatására is – amelyekből egyelőre nem látjuk a kiutat. (Álmaink lejegyzése, az olyan kreatív tevékenységek, mint a festés, kézműveskedés, a jóga, meditációs gyakorlatok felerősíthetik a megoldás megtalálásának folyamatát).

A kedvező Neptun – Mars befolyás azt is lehetővé teszi, hogy fokozatosan eltávolodjunk fájdalmas élményeink helyszínétől. Az áldatlan állapotok kialakulásában játszott szerepünk felismerése, a minta azonosítása és asztrológiai alkatunkkal analóg, de a korábbiaknál kedvezőbb megélési módokkal való helyettesítése mind- mind része a regeneráció folyamatának, amelyben képletelemzés is segíthet. Minél jobban hallgatunk megérzéseinkre, annál többet hozhatunk ki ebből az időszakból, bár nem árt ha tudjuk: csak lépésről lépésre, apránként haladhatunk előre.

Telihold az Ikrekben

Telihold az Ikrekben, 2019 december 12, Bp 6h 12

A december 12-i teliholdkor – amely az Ikrek 19°51′-en teljesedik ki (helyi idő 6h12′) persze alaposan össze is gubancolódhatnak a szálak.

A fentebb bemutatott hatások ott is érvényesülnek, és ki is használhatók, de a két fővilágító Neptunnal képezett T-kvadrátja alaposan megnehezítheti a tisztánlátást és a fontossági sorrend felállítását. A tavaszi- koranyári Ikrek – Nyilas – Halak , ill őszi Szűz – Nyilas – Halak jegyekben létrejött T-kvadrátokkal fémjelzett időszak emlékei visszaköszönhetnek (na meg az akkori melléfogások következményei is), de szerencsére most egy sokkal rövidebb időintervallumról van szó.

Más asztrológusokhoz hasonlóan én sem tartom túl jó ómennek, hogy az Egyesült Királyságban (horoszkópja itt  ) épp ezen a napon zajlanak a brit parlamenti választások. Úgy látszik, szegény angolokat mostanában üldözik ezek a formációk ( Emlékeztetőül: 2016 június 23-án, a Brexitről tartott népszavazás idején egy Nyilas Szaturnusz, Szűz Jupiter, Halak Neptun változó T- kvadrát , egy- két nappal azelőtt, az Ikrek Merkúr részvételével még változó nagy kereszt uralta az égboltot. ) A témával kapcsolatban azóta is teljes a káosz és a bizonytalanság, a helyzet akár a Monty Pythonba is illene, ha nem lenne annyira tragikus. És, amikor összeállnak a változó T-kvadrátok, mint történt 2019-ben is, újra meg újra terítékre kerül a dolog, az ellentétek pattanásig feszülnek, döntés nem születik. 2016 óta ráadásul nagyon sok víz lefolyt a Temzén, így JÓ döntést sem ebben sem abban az esetben nem lehetne hozni.

A teliholdképlet másik sajátossága, hogy a Bak Vénusz- Szaturnusz – Plútó hármasfogata kvinkunxot képez az Ikrek Holddal. (A Hold ura, a száműzetésben levő Merkúr pedig az Uránusszal) Mint már sokszor szó volt róla, a Szaturnusz – Plútó együttállás arra utal, hogy az évek során feltorlódott problémák kritikus pontra jutottak, így most már elkerülhetetlenül foglalkozni kell velük. Ez nehéz döntéseket tesz szükségessé. A kvinkunx azt jelzi, hogy a feszültségek elviselhetetlenné fokozódtak, az elmélet és a gyakorlat közötti szakadék áthidalása érdekében nagyon kellemetlen lépéseket kell tenni, de kielégítő megoldás aligha születik. A krízis egyaránt lehet anyagi és érzelmi természetű; egyének és közösségek életében természetesen más és más formában nyilvánul meg. A Mars – Szaturnusz/Plútó szextil, Mars – Neptun trigon bemutatásánál, fentebb arról is volt szó, hogy egyéni szinten jelenleg még a megoldások is elérhetőbb közelségben vannak, mint mondjuk akár egy hónap múlva.
December 15 : Jupiter – Uránusz trigon, 2°56 Bak – Bika

Keresésük közben a Jupiter – Uránusz trigonról, a hónap másik nagyon lényeges aspektusáról sem szabad megfeledkezni. Sajnos ez a trigon csak egyszer pontosul be, de mint fentebb szó volt róla, hatása egész hónapban kitart. Nyitottá tesz az új energiákra, újszerű megközelítésmódokra és magatartásformákra Jóllehet mindkét bolygó hajlamos a túlzott extravaganciára és kockázatvállalásra, a két gyakorlatias földjegyben megfontoltabbá válnak. A látomások és az inspirációk a gyakorlatban is kamatoztathatók, az ésszerű kockázatok áttöréseket hozhatnak. A nagyvilágban ez a tranzit tudományos és technológiai eredményeket, akár találmányokat is jelezhet, az üzleti életben a szokatlan, de a realitásokat is szem előtt tartó pénzügyi stratégiák lehetnek eredményesek. Tanulmányoknak, főleg ezek online változatának is kedvező időszak. Egyéni szinten arra is utalhat, hogy a fentebb bemutatott, nehezebb bolygóállások – jelezte problémákra váratlan megoldások kínálkozhatnak. Ezek nem csak a külvilágból érkezhetnek, hanem saját mentőötletek formájában is. Akármelyik esetről is van szó, meg kell ragadni őket, később ugyanis már nem állnak rendelkezésre ezek a lehetőségek.

Sajnálatos módon egyidejűleg valóságelhárításra is hajlamosító hatások is érvényesülnek, így vagy fel se tűnnek, vagy hajlamosak vagyunk maguktól értetődőnek venni őket, vagy pedig, még mindig a közelmúltbeli Nyilas Jupiter tranzit (kvadrátban a Neptunnal – ld I.rész, II. rész) bűvöletének hatása alatt azzal áltatjuk magunkat: majd csak lesz valahogy, csak kérnünk kell az Univerzumtól. Azonban, mivel a Jupiter már a Bakban halad, a Szaturnusz – Plútó együttállás pedig már majdnem egzakt, az effajta csodaváró, felelőtlen hozzáállás csak kozmikus méretű se@@berúgásokat „vonzhat be”. Neadj’ Isten akkorákat, amelyek jóval túl vannak az emberi tűréshatáron.

December 19 : Merkúr – Neptun kvadrát, Nyilas – Halak 16°04

Az egyik ilyen fényszög a december 19-én bepontosuló Merkúr – Neptun kvadrát. A Merkúr a Nyilasban száműzetésben van, míg a Neptun otthonában tartózkodik, így egyértelmű, melyikük uralja a terepet. Problémás Merkúr – Neptun kapcsolatoknál -ld itt és itt – fejlett ítélőképességre van szükség ahhoz, hogy a remények, félelmek, vágyteljesítő fantáziák által keltett képeket szétválasszuk a valós helyzettel kapcsolatos intuícióktól. Bár a telepatikus kommunikáció, környezetünkre hangolódás bámulatos példáinak is tanúi lehetünk, bőségesen adódhatnak félreértések, belemagyarázások is. A szórakozottság, szétszórtság, hiszékenység, pletykálkodás komoly károkat okozhat.

Az erőpróbáló Neptun fényszögek (különösen ha a merkúri hatásokkal kombinálódnak) gyakran jeleznek lopásokat, megtévesztést, csalást. Ennek most különösen fontos tudatában lenni, hiszen javában tombol a bevásárlási láz. Az ünnepi vásárok kedvenc vadászterületei a zsebtolvajoknak, tehát a minimum ami elmondható, hogy vigyázzunk az értékeinkre. A megvásárolni kívánt árú minőségével is lehetnek problémák, többet fizethetünk érte, mint amennyit ér valójában és/vagy alaposan túlköltekezhetünk. Tanácsos odafigyelni fizetéskor is, gondosan ellenőrizni a visszajárót és azt, nehogy hamis bankjegyet kapjunk. Az internetes tranzakcióknál szintén fokozott óvatosság ajánlott. ( Talán érdemes is kerülni az online vásárlást a bepontosulás előtti és utáni 1- 2 -3 nap folyamán)

December 19 : Mars – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 19°56

Szerencsére ugyanezen a napon pontosul be a Mars – Szaturnusz szextil is, a fegyelmezett cselekvés fényszöge, amely megbízható alapok megteremtését, hosszú távú eredményeket jelezheti. A lendület és a lelkesedés mellett így most kitartásban sincs hiány, ha pedig, az elmúlt napok hullámvasutazásai közepette már- már bedobtuk volna a törölközőt, most visszaszerezzük motivációnkat. Nem állunk meg félúton, önuralmat gyakorlunk, fegyelmezzük impulzusainkat és sikeresen vesszük az utolsó akadályokat is. Remélhetőleg a környezetünkben tapasztalható zűrzavar sem osztja meg (nagyon) figyelmünket, így értelmes, hasznos célokra összpontosíthatjuk energiáinkat.

December 20 – 2020 január 13: Vénusz a Vízöntőben

December 20-án a Vénusz Vízöntőbe lépése a puritán és komoly követelményeket támasztó Bak után némi felüdülést jelenthet. Az elmúlt időszak komorabb érzelmi tapasztalatait követően talán mi is könnyedebbekké, kísérletezőbb kedvűekké válhatunk, nagyobb függetlenségre törekszünk társulásainkban. Ez tökéletesen rendben is van, amennyiben a könnyedség nem csap át súlytalanságba, társulásainkkal, anyagi-és szellemi, érzelmi értékeinkkel kapcsolatos felelőtlenségbe. Bővebben: Vénusz a Vízöntőben tranzitként
December 22 : a Nap a Bakba lép, téli napforduló 5h20′

Téli napforduló, 2019 december 22, Bp 5h20′

A Nap december 22-én , helyi idő szerint 05:20′-kor lép be a Bak jegyébe. Ezzel asztrológiai értelemben is elkezdődik a tél. Mint már többször szó volt róla, a napforduló / napéjegyenlőség képletek igen jelentősek, hosszabb távú, időszakokra utalnak. Téli napforduló esetén a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időintervallumról van szó

A jelenlegiben a fentebb felsorolt hatások összeadódnak, illetve még ugyanaznap bepontosul egy Vénusz – Uránusz kvadrát is. A Vénusz – Uránusz kvadrát működését személyi horoszkópban és tranzithatásként, szinasztriában két korábbi bejegyzés mutatta be. A Vénusz – Uránusz közötti erőpróbáló fényszögek sem az érzelmi sem az üzleti ügyekre nincsenek valami jó hatással. Jelenleg recepciós helyzet van a két bolygó között, és egyikük sem érzi magát valami jól a másik otthonában. Ettől az önmagában sem problémamentes fényszög még nehezebben kezelhetővé válik. Az Uránusz hirtelensége, a Vénusz pazarló hajlama, a Vízöntő anyagi világgal szembeni közönye miatt nehéz figyelembe venni a Bak realitásait. A Jupiter – Uránusz trigon ajándékait és lehetségeit a Vénusz – Uránusz kvadrát így pillanatok alatt eltékozolhatja. Emiatt a Szaturnusz – Plútó együttállás hatása alatt álló új évben benyújthatják a számlát. Most nagy a kísértés, hogy felelőtlen és elhamarkodott érzelmi/üzleti döntéseket hozzunk. Bármilyen sürgető kényszert érzünk is azonban a változtatásra, bármekkora jogosultságuk is van igényeinknek, semmiképp ne tegyünk olyan lépéseket, amelyek következményeinek kezelésére a gyakorlatban még nem vagyunk felkészülve.

December 22 : Mars – Plútó szextil , Skorpió – Bak 22°04

Szintén a téli napforduló napján pontosul be a Mars – Plútó szextil. amelynek segítségével remélhetőleg elkerülhetők az effajta túlzások és van esély megfelelőbb mederbe terelni az energiát. A zűrzavaron és a pillanatnyi impulzusokon több-kevesebb tudatos erőfeszítéssel felül lehet kerekedni és vissza lehet szerezni (vagy megtartani) a fókuszt. Az igazán fontos célokat is sikerül megkülönböztetni az átmenetileg érdekesebbnek, izgalmasabbnak tűnőktől. Persze, mivel a Skorpió vízjegy, amellett hogy hasznosak, praktikusak, a céloknak olyanoknak is kell lenniük, amelyekkel érzelmileg is azonosulni tudunk. Egy Skorpió Mars önmagában véve is erőteljes, de ura, a Bakban levő Plútó növelheti kitartását, valamint arra való hajlandóságát, hogy a dolgok mélyére hatoljon, a megoldás érdekében vállalja és elviselje a konfliktust. Intuícióit az eddigieknél is jobban tudja kamatoztatni a gyakorlatban.
December 24 : Nap – Uránusz trigon, Bak – Bika 2°46′

Az éppen Karácsonykor bepontosuló Nap- Uránusz trigon további további lehetőségeket ad az előrelépésre. (A Nap egyszersmind a Jupiterrel való együttállás felé is közeledik, konjunkciójuk hatása gyakorlatilag már érvényesül). Ez a kombináció az esetleges feszültségek ellenére is örömtelivé teheti az ünnepeket. Az ajándékok szokatlanok, mégis személyre szabottak és praktikusak lehetnek. ( Beszerzésükkör remélhetőleg odafigyeltünk arra, hogy ne lépjük túl nagyon kereteinket, és szeretteink adakozókedve is az ésszerűség határain belül maradt) . A váratlan hírek, találkozások, felismerések kellemes meglepetéseket tartogathatnak. Hirtelen, formabontó ötleteink támadnak, régi témákat újszerűen közelítünk meg és ez meghozhatja az áttörést is. Ahhoz azonban, hogy hosszabb távon is ki tudjunk hozni valamit a most adódó lehetőségekből, több – kevesebb erőfeszítés szükséges. Jó hír, hogy a lendület, újító szellem most józan ítélőképességgel és gyakorlati érzékkel kombinálódik.

December 26 : újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Bakban, 4°06, 06h12′

Újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Bakban, 2019 december 26 Bp, 06h12′

Az újhold december 26-án, a Bak 4°06′ – án születik meg, helyi idő szerint 06h 12′-kor. Gyűrűs napfogyatkozás lesz, de a jelenség nem látható Európából. A teljesség sávja az Arab-félszigeten kezdődik, az Indiai-óceánon húzódik, érinti Dél-Indiát, Indonéziát. Időtartama mindössze 3 perc 40”.

Nagyon általánosítva, egy Bak újhold a jegy és a X ház témáiban jelez megújulást (eklipsz esetén ez valamilyen nyomás, kényszer hatására történik) : hivatás, egzisztencia, státus, prioritások, a személyes biztonság (beleértve az anyagi értelemben vettet is), kontroll. Az újhold együtt áll a Jupiterrel és trigont képez az Uránusszal, amely elvileg igen kedvező. Gyakorlatilag azonban a Nap – Jupiter együttállás nem kazimi, hanem combusta, az elégetett Jupiter pedig nem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. Egy fogyatkozás ténye – bár Magyarországról nem látható, így sokkal gyengébb a hatás – önmagában is arra utal, hogy az új kezdetek kevesebb eredményt produkálnak az elvártnál. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne kellene megpróbálni, ne lenne érdemes megvalósítani a felmerült ötleteket, megragadni a kínálkozó lehetőségeket. A realitások talaján maradva kellemes meglepetések is érhetnek, de nagyon nagy csodákat nem szabad várni. Sültgalambot pedig végképp nem.
December 27 : Nap – Jupiter együttállás, Bak 5°41

Nap – Jupiter együttállás december 27-én, 19h25′-kor pontosul be. (A kazimi a konjunkció bepontosulásának időpontja, amikor a bolygó úgymond a Nap szívében áll – ill az előtt és után kb 9-9 óráig él; a két bolygó között max 0°17′ lehet a távolság. A tradicionális asztrológia szerint nagyon pozitív kapcsolódás. Ennél távolabb, 8°hatókörön belül már a nem túl kedvező, “elégetett”, combusta állapotról beszélünk. Bővebben: A Nap együttállásai ) A Nap – Jupiter együttállások igen jótékonynak számítanak – elbírálásukkor természetesen az egyidejűleg érvényesülő befolyásokat is figyelembe kell venni. Hagyományosan ezt a bolygókapcsolatot ideálisnak tekintik ahhoz, hogy önbizalmat, bátorságot, kezdeményezőkészséget, energiát és kockázatvállalási kedvet igényló projektekbe kezdjünk.

Itt fontos megjegyeznem, hogy a tavalyi Nyilas Nap – Jupiter együttálláshoz nagyon sok reményt fűztek, hiszen a Nagy Jótevő a Nyilasban, a saját jegyében tartózkodott. Az azonban valahogy kimaradt a kalkulációkból, hogy főleg nehéz fényszögeket kapott, amelyek kevés megvalósítási lehetőséget tartogattak, de annál több irreális elvárást gerjesztettek. A jelenlegi együttállásnál a Jupiter esésben van, tehát nem túl jó helyzetben – viszont az Uránusz trigon hatása erőteljesen érvényesül. Ura, a Szaturnusz együtt áll a Plútóval és a Bak Holddal, ami meglehetősen problémás, a Mars vele és a Plútóval képezett szextilje viszont még érvényesül. Talán erre mondják, segíts magadon és az Isten is megsegít, meg hogy létezik igen produktív depresszió is. Az ilyen állapotok sokszor hosszabb távú sikereket alapoznak meg, és gyümölcsöző alkotómunka kiindulópontjai is lehetnek. Semmiképp sem szabad tehát ezt a hatást lebecsülni.

December 29 – 2020 január 16: Merkúr a Bakban

December 29-én a Merkúr átlép a Bak jegyébe, ahol január 16-ig tartózkodik. A váltás érezhető változásokkal jár: jóllehet az információ áramlása nem a leggyorsabb, strukturáltabbá, lényegre törőbbé, egyértelműbbé válik, mint az elmúlt három hét folyamán. A Nyilas elméleti fejtegetései helyett a dolgok praktikus aspektusa, megvalósíthatósága kerül előtérbe. A határidők, mérhető eredmények is nagyobb jelentőséget kapnak. Lehet és kell is készülni a szilveszteri bulikra, de közben nem árt előszedni határidőnaplónkat, végiggondolni, hogyan is juthatunk el A. pontból B.- be, az új évben, aztán strukturált, megvalósító ütemtervet kidolgozni.

December 30 : Merkúr – Uránusz trigon, Bak – Bika 2°41

Az óév igen kellemesen búcsúzik: a 30-án bepontosuló Merkúr – Uránusz trigonnak köszönhetően villámcsapásszerű felismerések, új ötletek, inspiráló beszélgetések, váratlan találkozások segíthettek eligazodni teendőink között. Az eszmecserék és eszmefuttatások most nem maradnak elméleti szinten, hanem gyakorlatba ültetésükre is lehetőség adódik. ( A józan ész és a valóságérzék persze nem árt, mert az aznap még Vízöntőben, másnap meg a Halakban tartózkodó Hold hatására alaposan el lehet rugaszkodni a realitásoktól.)
Fontosabb bolygóállások

December 2 : Jupiter a Bakba lép – 19h:20

December 3 : Vénusz együtt áll a Déli holdcsomóponttal, Bak 8°43 – 02h : 31′

December 3 : Merkúr – Plútó szextil, Skorpió – Bak 21°30 – 06 h:22

December 3 : Vénusz – Mars szextil 9°27, Bak – Skorpió, 16h 47′

December 4 : eslő holdnegyed, Hold a Halakban, 11°48 – 7 h 58′

December 8 : Nap – Neptun kvadrát, Nyilas – Halak 15°57 – 09h59′

December 8 : Vénusz – Neptun szextil, Bak – Halak 15°57

December 9 : Jupiter – Chiron kvadrát, Bak – Kos 1°26, 5 h 07

December 9 : Merkúr a Nyilasba lép (dec 29-ig tartózkodik itt) – 10h 41′

December 10 : Mekúr Chiron trigon, 1°26 Nyilas – Kos, 10h31

December 11 : Vénusz – Szaturnusz együttállás, Bak 19h 04, 11h04

December 12 : telihold az Ikrekben, Ikrek – Nyilas 19°51, 6h 12

December 13 : a Chiron direktbe vált, 01°26 Kos

December 13 Mars- Neptun trigon Skorpió – Halak 15°59, 12h 59

December 13 : Vénusz – Plútó együttállás 21°48 – 15h16′

December 15 : Jupiter – Uránusz trigon, 2°56 Bak – Bika, 12h01

December 19 : utolsó holdnegyed, Szűz 26°58 – 5h 56

December 19 : Mars – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 19°56, 10h 59

December 19 : Merkúr – Neptun kvadrát, Nyilas – Halak 16°04 , 5h19′

December 20 : a Vénusz a Vízöntőbe lép – 7h41′

December 22 : a Nap a Bakba lép, téli napforduló 5h19′

December 22 : Vénusz – Uránusz kvadrát , Vízöntő – Bak 2°48′

December 22 : Mars – Plútó szextil , Skorpió – Bak 22°04, 14h32

December 23 : Nap – Chiron kvadrát, 1°29 Bak – Kos, 16h16′

December 24 : Nap – ránusz trigon, Bak – Bika 2°46′

December 26 : újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Bakban, 4°06, 06h12′

December 27 : Nap – Jupiter együttállás, Bak 5°41, 19h25′

December 29 : a Merkúr a Bakba lép 5h 54′

December 30 : Nap együtt áll a Déli holdcsomóponttal, Bak 08°23, 10h52′

December 30 : Merkúr – Uránusz trigon, Bak – Bika 2°41, 23h 21

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!