Nap – Neptun fényszögek: a kaméleon

Ha a Napod együttállást, kvadrátot, szembenállást, szextilt vagy trigont képez Neptunoddal, te vagy a kaméleon. Ez egyszerre varázslatos és zavarba ejtő dolog számodra. A Nap jelképezi, miből táplálkozik személyes identitásunk és éntudatunk. De a Neptun teljesen képlékeny és változékony. Ebből kifolyólag identitásod nagyon nehezen megfogható – és akkor még enyhén fogalmaztam. A Nap – Neptun alkatok folyamatosan azzal az érzéssel élnek, hogy sok, különböző ember él bennük. Ez odáig fajulhat, hogy úgy érezheted, többféle személyiséggel rendelkezel, és életed folyamatos küzdelemmé válik, hogy egyensúlyt teremts közöttük. Amennyiben és amikor ez sikerül, nagyon boldog leszel.  Astroarena12 – Wayman  Stewart

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Nap utal az egyénnek az apjával vagy az apa szerepét betöltő szülővel való kapcsolatára. És egy Nap – Neptun fényszög esetén ez egy másik síkon levő kötelék. Ez a fényszög sok esetben olyan gyerekre utal, aki mindenféle misztikus, spirituális tanítást kapott egy apa-figurától. Megtanította a költészet, együttérzés értékeire is. Ez a kapcsolat ráébresztett az empátiás készség fontosságára és azéra, hogy valami nálad hatalmasabbal kommunikálj. És mivel a Nap mutatja meg, hogyan formáljuk identitásunkat, a te éntudatod kialakulásának alapját arra való képességed formálta, hogy alávesd magad és átérezd, mit éreznek az emberek.

Ugyanakkor, ilyen aspektusokkal olyan apa- gyermek kapcsolatban is részed lehetett, ahol az apa áldozat volt vagy bántalmazó (vagy, nagyon valószínű, hogy mindkettő). Ez általában kvadrát vagy szembenállás esetén fordul elő, de esetenként együttálláskor is. Egy Nap – Neptun karakter igen megfoghatatlan vagy legalábbis nehezen kiismerhető emberként élhette meg az apját. Így, miután éntudatodat e kapcsolat alapján alakítottad ki, magad is rejtélyes személlyé válsz. Ez a titokzatosság talán az elérhetetlenségnek tudható be: ezek közül az apák közül sokan érzelmileg vannak távol, vagy csak ritkán vannak jelen, vagy teljesen eltűnnek, mert kisétálnak a családból. Az apafigura talán túlságosan manipulatív volt, szándékosan vagy akaratlanul hajlamos lehetett félre vezetni és becsapni másokat. Ily módon a szülő a bántalmazó, de egyszersmind az áldozat is.

A Nap – Neptun fényszögek tulajdonosainak lehetett olyan apjuk is, aki valamilyen formában nagyon sokat szenvedett. E fényszögek tulajdonosainál gyakran lelhető fel egy sokat betegeskedő apafigura, aki végül talán rákban, valamilyen más, súlyos betegségben, váratlan tragédia következtében hunyt el. A személyiség, amelyet felépítettél magadban lehet arra adott reakció, amit apádban láttál. De ez a látvány tragikus és fájdalmas is lehet. Az a fajta önsajnálat, amelyre még a legerősebb Nap- Neptun alkatok is hajlamosak, ennek tagadásaként is megjelenhet. Jóllehet a Nap archetípusa bátor és hősies, a neptuni archetípus nagyon sebezhető és nem túl teherbíró. Így éntudatod különösen törékeny lehet, hiszen tisztában vagy vele, milyen könnyen összeroppanhatsz.

Emiatt sok, Nap – Neptun fényszöggel rendelkező szülött érez ellenállhatatlan kényszert arra, hogy kaméleonná váljon. Meg akarsz szabadulni attól a belső önmagadtól, aki úgy érzi, hogy az élet legyűrte, semmibe vette, hogy folyamatosan félreértetik. Ez a kombináció arra a szándékra utal, hogy az illető különféle jelmezeket öltsön magára. Ez többféleképpen nyilvánulhat meg. Gyakran tapasztalható, hogy a szextillel, trigonnal rendelkezők (az együttállás is hordoz ilyen lehetőségeket) igen kreatív módon fejezik ki a fényszöget. A neptuni alkatok született művészek. Ez, a többi bolygóval képezett fényszögektől függően különböző módokon nyilvánulhat meg.

Sok más tényezőtől is függ, pl. házhelyzet, a Neptun és a vele fényszögben levő bolygók által uralt házak, a Neptun urának helyzete, tudatossági szint – tehát ismét, végtelen számú egyéni kombináció van, a „recept” csak segédeszköz az értelmezéshez. Bármennyire jók is ezek a leírások, nem lehet belőlük összelegózni egy képletet, semmi esetre sem helyettesíthetnek egy átfogó elemzést. – ford. megj



A Nap – Neptun fényszögekkel rendelkezők között tehát számos tehetséges művész-típust találhatunk, akik arra használják transzendenciára való fogékonyságukat, hogy új világok kapuit nyissák meg és különféle emberek bőrébe bújjanak. Egy kvadráttal vagy szembenállással rendelkező szülöttnek ugyanilyen művészi adottságai lehetnek. Személyiségüknek ez a része tulajdonképpen annyira intenzív és erőteljes, hogy egyszerűen muszáj valamilyen művészi, kreatív kifejeződési módot találniuk neki. Ellenkező esetben valószínűleg megkattannának. De az erőpróbáló aspektusok esetén nehezebb lehet megtapadni a valóság talaján és fókuszálni. Énképed annyira ködös és töredezett ugyanis, hogy hajlamos lehetsz egyre távolabb kerülni a valóságtól. Ismétlem, ez csodálatos, ha képes vagy egészséges mederben tartani és valamilyen művészi tevékenység formájában kifejezni. De korántsem olyan nagyszerű, ha megengeded, hogy elárassza mindennapjaidat.

Itt jön képbe esetleges hajlamod a megtévesztésre. A Neptun fényszögek a hazudozás különböző formáira való képességre utalnak. Ezek azonban nem mindig rosszindulatú hazugságok. Gyakran nem is szándékosak. A neptuni alkatokat ugyanis annyira beszippanthatják illúzióik, fantáziáik és ideáljaik, hogy könnyen összetéveszthetik a hazugságokat az igazsággal. Egy Nap – Neptun fényszöggel lényegében arról hazudhatsz, ki vagy. És ez nem csupán azt jelenti, hogy füllentesz embereknek. Legalább ilyen gyakran – ha nem gyakrabban – csapod be magad is. Él benned egy mélységes sóvárgás, hogy valaki más lehess. A hétköznapokban, mindennapi életedben ez nem mindig a legjobb módszer, hiszen arra sarkallhat, hogy egyik személyiséget a másik után öltsd fel, s így elmenekülj attól a tényleges személytől, aki e kitalált emberek maszkja mögött rejtőzik.

 

De tulajdonképpen kik is vagyunk mi valójában ? Mindannyian hajlamosak vagyunk mechanikusan dobálózni az valódi önmagad fogalmával. De létezik valójában olyasmi, hogy valódi én ?

A buddhizmus szerint ez csak illúzió. E tény felismerésére komplex meditációs rendszereket dolgoztak ki a távol keleti kultúrkörökben; a technikák évezredek során tisztultak le és a mai napig megállják helyüket. Az olyan módszerek, mint a vipassana, dzogchen nagyon ajánlhatók a neptuni energiák egészséges mederbe terelésére. – ford. megj.

Ez a gondolat persze sokak számára igen zavaró lehet, hiszen azt sugallja, hogy mindnyájan csupán szerepeket játszunk és különböző jelmezeket öltünk magunkra. Esetedben azonban ez olyan felvetés lehet, ami bizonyos fokú önbizalmat ad. Napunk révén kapjuk a megerősítéseket önmagunkról. És esetedben pont ennek a statikus, rögzített énnek a hiánya adhatja a biztonságérzetet. Felruházhat a neptuni célok elérésére való képességgel : nevezetesen felülemelkedhetsz a világi dolgokon. Nem esel a merev sztereotípiák csapdájába azzal, hogy egy korlátolt, egyszerű identitáshoz ragaszkodsz. Ehelyett feloldódhatsz és egy pillanat alatt mindenné és semmivé válhatsz.

Ily módon a Nap – Neptun karakterek kétségtelenül komplex és meglehetősen kiismerhetetlen egyéniségek. E tekintetben hasonlítasz a Nap – Plútó típusokhoz (ha még ráadásul Nap – Plútó fényszöged is van, az emberek többsége számára megfejthetetlen talány vagy). De míg a Nap – Plútó alkatok személyisége több rétegű, te inkább sok arcú van. És bármelyik arcodat kelljen is használni adott pillanatban, használni fogod. A Nap – Neptun fényszögekkel rendelkezők oly módon képesek változtatni színeiket, ami teljesen összezavarhatja ismerőseiket (vagy azokat, akik azt hiszik, hogy ismerik őket). Minden attól függ, kiknek a társaságában vagy, mit éreznek, mi van a levegőben, stb. Ez olyasmi, ami miatt úgy tűnik, nehéz kiismerni téged, nehéz bemérni, kiszámítani reakcióidat, sőt, akár megbízni benned, hinni neked. De ez olyan adottság, amely mindig is része lesz természetednek és nagyon pozitív irányba is fejlődhet.

Neki köszönhetően ugyanis, amikor szembesülnek veled szemben táplált előfeltevéseikkel, szakadozni kezd az illúziók fátyla az emberekben. Vénusz – Neptun fényszögekkel rendelkező testvéreid hasonló problémákkal küzdenek, de esetükben ez inkább szerelmi életük, barátságaik, társas viszonyaik területén jelentkezik. Nálad általánosságban fordul elő. Az emberek könnyen elhiszik, hogy te ez és ez a személy vagy, és gyakran meglepődnek, amikor legközelebb egy merőben más valakivel találkoznak. Amennyiben Ikrekben vagy Halakban (a Neptun persze ennek a jegynek az ura) áll a Napod, ez a jellemvonás még hangsúlyosabb lehet. De a különböző személyazonosságok hiteles felvételére való képességed gyakran lehet hasznos. A színfalak mögé rejtőzhetsz, terepszínűvé válhatsz, belesimulhatsz egy helyzetbe, hogy megszerezd, amire szükséged van. Ha introvertált vagy, tudod hogyan játszd el az extrovertált szerepét – amikor csak szükséges. Ha rettegsz, képes vagy elhitetni az emberekkel, erről szó sincs, hogy túlélhesd a helyzetet. Bármilyen szerepet is kell alakítanod, zseniálisan fogod eljátszani.

Olyan briliáns, meggyőző színész vagy, hogy magadat is képes vagy ugyanennyire meggyőzni. Ezért nagyon fontos, hogy a Nap – Neptun alkatok sose tegyenek magukról abszolút érvényű kijelentéseket. Könnyen ellentmondásba keveredhetsz ugyanis magaddal. Egyik nap azt mondod, ilyen és ilyen ember vagy, de másnap rá kell jönnöd, teljesen más vagy. Magasabb tudatossági szinten önbizalmat is meríthetsz ebből a képlékenységből, ugyanis tisztában vagy azzal, hogy nem kell magad fekete – fehér fogalomrendszerben meghatároznod. Te sem fekete- fehérben látod az embereket: számodra mindenki a szürke valamelyik árnyalatát képviseli. Mivel tudatosságod annyira töredezett, nagy együttérzéssel viseltetsz az emberek különböző gyarlóságai, félelmei, erősségei és belső ellentmondásai iránt.



Nap – Neptun fényszöggel kénytelen vagy empátiás készségedből meríteni identitásod. De ez gyakran okoz nehézséget e fényszög tulajdonosainak. Mivel tisztában vagy apafigurád szenvedéseivel (vagy azzal a szenvedéssel, amit ő okozott neked hiányával vagy gyengeségeivel), nehezedre esik empátiát gyakorolnod a külvilággal szemben. Ez talán túl durva és túl önző helynek tűnik számodra ehhez. Emiatt néhány neptuni típus megkeményedhet: úgy érzik nem fontos és nem is érdemes kifejezni mélységes együttérzésüket. Ez különösen szembetűnő lehet bizonyos Nap – Neptun alkatok esetén, még a harmonikus fényszögekkel rendelkezőknél is. Kaméleon természeteddel tökéletesen idomulhatsz ehhez az önző világhoz azáltal, hogy magad is önzővé válsz.

Egy fejletlen Nap – Neptun alkat valójában narcisztikus is lehet a szó szoros értelmében, annyira elbűvöli ugyanis mesterségesen felépített, idealizált énje. Ez a magatartás fakadhat abból is, hogy teljes mértékben azonosulsz az áldozat szerepével és úgy érzed, a világ folyamatosan megtapos. Emiatt túlságosan el vagy foglalva saját fájdalmaddal és nem veszel tudomást a másokéról. E fényszöggel rendelkezők számára nagyon fontos, hogy mindenkiben, akivel csak találkoznak, egy darabkát lássanak önmagukból. Ez emlékezteti őket arra, hogy saját magukkal és másokkal szemben egyaránt együtt érzőnek kell lenniük. A Halak – Neptun alkatok ugyanis azt is készségesen megengedik, hogy mások keresztül gázoljanak rajtuk. Ez a leírás sokkal jobban illik a fényszög problémás oldalára: hajlamosak lehetnek boxzsákká változni, képtelenek lehetnek nemet mondani, annyira azonosulnak a másik féllel.

E szélsőségek helyett jobb rátalálni egy egészséges középútra. Erre gyakran valamilyen fajta spirituális ébredés irányít rá. Spirituálisat mondok vallásos helyett, a Neptuni alkatok számára ugyanis kimondottan veszélyes lehet hagyományos értelemben vallásossá válni. Ez inkább a Jupiter hatása alatt állók útja. Egy Nap- Neptun fényszög esetén például valamelyik újjászületett keresztény szektához csatlakozni biztos recept lehet arra, hogy magával a Messiással azonosítsd magad. (Persze, az iszlám ugyanilyen lehetőségeket ad arra, hogy hívei a vallásos eszmék megszállottaivá váljanak, és veszélyesebb is, mint a kereszténység, amelyen sokat szelídített a szekularizáció. Abu Bakr al – Baghdadi, az ISIS „szülőatyja” képletében pl. sok más hatás mellett van egy Nap – Neptun/Jupiter trigon is. Osama bin Laden, a másik hírhedt muszlim terroristavezérnek Halak Napja van, a Skorpió Neptun pedig része egy Halak Vénusz – Merkúr, Rák Hold közötti nagy víztrigonnak. Egy rossz Jupiter -állás, más tényezőkkel kombinálódva szintén hajlamosíthat vallásos szélsőségekre. Ford. megj) Persze, ez nem mindenkire vonatkozik, aki ilyen fényszöggel rendelkezik. De a Nap az ego jelölője is, és bármely hitrendszer, amely magában hordozza a szenteskedő, erkölcsi fölényes magatartás veszélyét, rossz hatással lehet a Nap- Neptun fényszögek tulajdonosaira, ugyanis különleges küldetéstudattal, megváltói allűrökkel ruházhatja fel őket.

Az általánosabb spirituális gyakorlatok tehát gyakran jobb hatással vannak a Nap – Neptun fényszögekkel rendelkezőkre. A meditáció csodákat művelhet, akárcsak bármi olyasmi, ami arra tanít, hogy vesd alá magad a világegyetem törvényeinek és bízz meg bennük. Minél inkább képes válsz a valódi elengedésre, annál magabiztosabbnak és erősebbnek érzed majd magad.

Vigyázat ! A Nap – Neptun fényszögek és általában véve a hangsúlyos Neptun -pl. Aszcendensen/ I. házban vagy a többi horoszkóptengelyen, személyi bolygókkal fényszöget képezve – a Halak jegy és/vagy a 12 ház kiemelkedő -pl. ha több bolygó is ott van – felhívás az énhatárok megvonásának és megerősítésének szükségességére is. Az ego feloldása a hagyományos, távol – keleti vallásos – meditációs iskolák tanításait követve valóban elvezethet a megvilágosodáshoz. Ez azonban nagyon nagy ritkaság. A pszichózis – vagyis a kollektív tudattalan tartalmainak kontroll nélküli beáradása a tudatba – sokkal valószínűbb forgatókönyv. Különösen a keleti tradíciókból összekutyult new ages technikákat alkalmazva. A károsodás visszafordíthatatlan is lehet, tehát az olyan fogalmakkal, mint az „egótlanság”, „feloldódás”, „határtalanság” nem csak Nap – Neptun fényszög esetén óriási felelőtlenség dobálózni. A szerző mentségére szolgál fiatal kora – kb. 25 évesen írta a cikket, ami nagyon nagy szó. De az élettapasztalatok ebből fakadó hiánya, bizonyos fokú naivitás, idealizmus egyelőre még gyenge pontja a különben nagyszerű összefoglalóknak. Biztos vagyok benne, hogy idővel kinövi, hiszen a Plútó, a Skorpió, a Szaturnusz és a Bak princípiuma is erőteljesen képviseli magát képletében – és akkor nagyszerű életvezetési tanácsadó lesz 🙂

Mivel művészi tevékenységed révén képes vagy kifejezni a lényedet átható transzendenciát és az emberek iránti megértésedet, valódi beteljesedést érhetsz el általa. (Ezért gyógyító hatású pl. a tudattalan tartalmak képi formában való megjelenítése és alkalmas az ilyen módszerek szenvedélybetegségek gyógyítására is. Jung és tanítványai részletesen kidolgozták ezeket az aktív imaginációs technikákat. – ford megj) De bármivel foglalkozol is, meg kell találnod a módját, hogy lehorgonyozd magad egy olyan környezetben, ahonnan egészséges módon építhetsz átjárót a mi világunkból más tartományokba.

Nap – Neptun együttállás : egy konjunkció tulajdonosaként számodra a legkönnyebb különböző személyiségekbe átváltani. Olyan könnyű, hogy általában fel sem ismered, amikor csinálod. Az emberek távolról sem ismernek olyan jól, mint hiszik. Számodra mi sem természetesebb, mint azzá változni, amiről/akiről azt hiszed, tovább fog vinni az úton. Empátiás készséged és érzelmi intelligenciád bámulatra méltó – de ne vidd túlzásba !

Nap – Neptun kvadrát, szembenállás. Kvadrát vagy oppozíció esetén fokozottan fennáll az önbecsapásra és a csalásra való hajlam. Főleg azért, mert annyira biztos tudsz lenni benne, hogy két lábbal állsz a földön és realisztikusan szemléled a dolgokat. Hosszú és mélyreható introspektív folyamat révén ébredhetsz csak rá, hogy a legnagyobb szemfényvesztés te magad vagy. De ez a felismerés felébreszti benned azt a csodálatos képességet, hogy kidurrantsd mindenfajta világi illúzió lufiját.

Nap – Neptun szextil vagy trigon. Alakváltásra való képességed leginkább egy gondosan felépített színjátékra emlékeztet. Pontosan tudod, hogyan mondd el szereped megfelelő sorait, aztán már ki is léptél a karakterből. Rejtelmes, lélekteli rezgéseid a szó szoros értelmében elbűvölik az embereket. De magad is hajlamos vagy minduntalan kiszakadni a realitásokból. Ne feledkezz meg tehát a rendszeres valóságtesztekről.

A szerzőről

Wayman Stewart egyike a legtehetségesebb fiatal amerikai asztrológusoknak. 1989 augusztus 8 -án született Little Rockban (Arizona, Egyesült Államok) Kamaszkora óta érdekli az asztrológia, komolyan 2008 -ban, 19 évesen kezdett foglalkozni vele. Astroarena12 című blogját 2012-ben, 23 évesen indította. Fiatal kora ellenére cikkei figyelemre méltó tárgyi tudásról, koraérettségről és kreativitásról tanúskodnak. Az esetleges hiányosságok a még viszonylag csekély élettapasztalatnak tudhatók be, de valószínűleg Szaturnusz – visszatérését követően ez változni fog. A blogon így is sok értékes cikk érhető el. Asztrológiát tanulóknak, akik értenek angolul, nagyon ajánlom. Néhány bejegyzése magyarul is olvasható lesz oldalamon.




Kapcsolódó

 

Mire jók – jók egyáltalán valamire az asztrológiai “receptek” ?

Erőpróbáló Nap – Neptun fényszögek

Nap – Neptun fényszögek : Münchausen báró és társai

A Nap ereje : a kreativitás felszabadítása

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!