Március – 2019

A márciusban kezdődő változások egy része talán már egy ideje a levegőben lógott, mások derült égből villámcsapásként érkeznek. Bármelyik típusba tartozzanak is, hosszabb távra szólhatnak, így egyáltalán nem mindegy, hogyan kezeljük őket, milyen döntéseket hozunk, milyen helyzetekbe megyünk bele és mit igyekszünk elkerülni. A félreértések, a határok és a hatáskörök összemosása, a hazugságok, csúsztatások keltette zavar egész hónapban gondot jelenthet. Nehéz különbséget tenni a profetikus sugallatok, és az önbecsapás, a jó megérzések és a remények vagy félelmek által keltett belső képek között, ahogy a valódi áldozatokat sem egyszerű megkülönböztetni azoktól, akik ilyennek állítva be magukat igyekeznek jogtalan előnyökhöz jutni. Bár a közelgő, hosszabb időszakot magába foglaló földcsuszamlás kezelésére nincsenek holtbiztos tippek (ilyeneket az asztrológiai előrejelzés sem adhat) március folyamán mégis sokat tehetünk annak érdekében, hogy némi állandóságot teremtsünk a változásban.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Március 1: Vénusz – Uránusz kvadrát (Bak – Kos 29°40′), Vénusz a Vízöntőben ( március 1 – március 26)

A hónap egy jelentős, pénzügyeket, biztonságérzetet, társulásokat, értékrendet érintő váltással kezdődött: március elsején, a Vénusz – Uránusz kvadrát (Bak – Kos 29°40′) bepontosulását követően a Vénusz átlépett a Vízöntőbe, ahol március 26- ig tartózkodik

A Vénusz – Uránusz kvadrát működését személyi horoszkópban és tranzithatásként két korábbi bejegyzés mutatta be. Dióhéjban, a két bolygó közötti fényszögek önmagukban véve kissé hűvössé, távolságtartóvá, egyszersmind kiszámíthatatlanná teszik társas viszonyainkat. Az összetartozás helyett most az egyéniség érvényesítése, az egyéni szabadság válik fontossá. Ez bizonyos esetekben azt eredményezi, hogy kilépünk egy már több korlátot mint örömöt jelentő viszonyból, rendelkezünk annyi önbecsüléssel, hogy elengedjük már nem tápláló társulásainkat, izgalmasabb, több kihívást tartogató szakmai területekre lépünk, pénzügyileg önállósítjuk magunkat- vagy megtesszük az ehhez szükséges lépéseket.

Jelen helyzetben azonban jobb az óvatosság, ugyanis az Uránusz hirtelensége, a Vénusz pazarló hajlama és a Kos forrófejűsége nem biztos, hogy figyelembe veszi a Bak realitásait. Bár az ott tartózkodó Szaturnusz és a Plútó együttállása csak 2020-ban pontosul be, március, április és május folyamán már elég közel tartózkodnak egymáshoz ahhoz, hogy ízelítőt kapjunk a konjunkciójukkal fémjelzett, nem éppen könnyű időszak kihívásaiból) Így aztán, ha nem teszünk magunkévá valamennyit a Bakra jellemző valóságérzékből, önfegyelméből, könnyelmű – hogy azt ne mondjam felelőtlen és elhamarkodott érzelmi/üzleti döntéseket hozhatunk. Bármilyen sürgető kényszert érzünk is a változtatásra, bármekkora jogosultságuk is van igényeinknek, semmiképp ne tegyünk olyan lépéseket, amelyek következményeinek kezelésére a gyakorlatban még nem vagyunk felkészülve.

A Vénusz Vízöntőbe lépése a puritán és komoly követelményeket támasztó Bak után némi felüdülést jelenthet: az elmúlt időszak komorabb érzelmi tapasztalatait követően talán mi is könnyedebbekké, kísérletezőbb kedvűekké válhatunk, nagyobb függetlenségre törekszünk társulásainkban. Ez tökéletesen rendben is van, amennyiben a könnyedség nem csap át súlytalanságba, társulásainkkal, anyagi-és szellemi, érzelmi értékeinkkel kapcsolatos felelőtlenségbe.




Március 5 : a Merkúr retrográd stacionáriusba vált : Halak 29°38

Március 5-én a Halak 29°38′-en retrográd stacionáriusba vált és elkezdi március 28-ig tartó tolatását. Mint a blogban többször szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakaiban gyakoriak a késések, a félreértések, balesetek, a különböző típusú összeomlások, valamint a frusztráció. Ezekben a hetekben nem ajánlatos házasságot kötni, nagyobb befektetéseket eszközölni, munkahelyet váltani, később ugyanis megbánhatjuk. Ahelyett hogy új projektekbe kezdenénk jobban tesszük tehát, ha újra átgondoljuk dolgainkat, lezárjuk függőben maradt ügyeinket.

A jelenlegi retrográd időszak a szokásosnál problémásabbnak ígérkezik, hiszen a Merkúr száműzetésének jelében, a Halakban tolat. Az, hogy a jegy anaretikus 29°-án vágott hátraarcot, további problémákat, megoldatlanságokat, krízishelyzeteket jelezhet. A félreértések, a határok és a hatáskörök összemosása, a hazugságok, csúsztatások keltette zavar egész hónapban gondot jelenthet. Nehéz különbséget tenni a profetikus sugallatok, és az önbecsapás, a jó megérzések és a remények vagy félelmek által keltett belső képek között, ahogy a valódi áldozatokat sem egyszerű megkülönböztetni azoktól, akik ilyennek állítva be magukat igyekeznek jogtalan előnyökhöz jutni.

Március 6 : az Uránusz a Bikába lép

Március 6 -n kerül sor az év egyik legfontosabb eseményére: az Uránusz visszatér a Bikába és ott is marad 2026-ig. 2018 május 16 – november 6 között már ízelítőt kaphattunk e tranzit hangulatából; az akkori trailert követően most a teljes filmet megtekinthetjük. A blogon az Uránusz a Bikában: beharangozó, Bika Uránusz tranzitok a történelem tükrében, Uránusz a Bikában : vulkánkitörések, földrengések, árvizek című bejegyzések foglalkoznak részletesen a témával.

Míg a Vízöntőben uralkodó Uránusz a szabadsággal, felszabadulással, hirtelen, váratlan eseményekkel, lázadással, forradalmakkal, változásokkal hozható kapcsolatba, a földies, fix Bika a biztonsággal, a fizikai élet fenntartásához szükséges tartalékokkal, stabilitással, pénzügyekkel, érzékiséggel, komforttal. A két őselvhez társítható analógiák nehezen összeegyeztethetők. A teljesség igénye nélkül íme néhány kulcsszó:

Bika: pénz, értékek, értékrend, tulajdon, tőzsde, mezőgazdaság, állattenyésztés
Uránusz: internet, repülők, űrkutatás, lázadások, forradalmak, államcsínyek
Vízöntő: ideálok, valóságmodellek, utópiák, a szabadság, egyenlőség, testvériség magasztos eszméi és torzképük: anarchia, bolsevizmus, fasizmus, polkorrekt vagy más típusú véleményterror, a valósággal köszönő viszonyban sem levő „humanista” eszmék.

A következő 7 – 8 év folyamán jó eséllyel a legtöbb dolog darabokra hullik majd, ami eddig biztonságot, kapaszkodót, stabilitást nyújtott. Ha sejthető is a változások jellege, ezek pontos forgatókönyve, külső megnyilvánulási formái nem számíthatók ki előre. Természetesen nem mindenkit érint egyformán, a képletek egyéni adottságaitól függően lehetnek pozitív hozadékok is, főleg tudatosabb személyek esetén. Azonban a kiszámíthatatlanság, sokkszerűség, hirtelenség még a kedvező folyamatokra is jellemző, így nagyon stresszes időszakról van szó.

Ha sejthető is a változások jellege, ezek pontos forgatókönyve, külső megnyilvánulási formái nem számíthatók ki előre. (Arról nem is beszélve, hogy a kimenetel csak az utolsó pillanatokban dől el, váratlan tényezők mindig felülírhatják még a legbiztosabbnak tűnő eredményt is. Ez, magától értetődően az asztrológiai előrejelzések hatékonyságát még a szokásosnál is jobban megkérdőjelezi. Bővebben: A prognózis lehetőségei és korlátai).

Így csak egy módon biztosíthatjuk be magunkat: ha olyan készségeket fejlesztünk ki magunkban, amelyek a legnehezebb, legváltozékonyabb körülmények között is segíthetnek talpon maradni. (Ez több dolgot is jelenthet, új szakmai jártasságok elsajátításától a testi- lelki állóképesség növeléséig).



Március 6: újhold a Halakban Halak 15°47

újhold a Halakban 2019 március 6 , Budapest 17h 04′

Az újhold március 6-án, helyi idő szerint 17h 04′-kor születik meg a Halak 15°47-en. A két fővilágító a Neptunnal is együttállást képez (a Nap – Neptun konjunkció másnap, a Halak 16°-án pontosul be)

Halak újholdnál az egyetemes szeretet, együttérzés, áldozathozatal, könyörületesség, spiritualitás témái válnak fontossá; az anyagi világ és a belső síkok határi pedig feloldódnak és átalakulnak. Mindez nagyon fennkölten hangzik, de a hétköznapi életben ennek súlyos következményei is lehetnek.

Jóllehet a Halak álmodozó, passzív jegy, az egyidejűleg érvényesülő hatások (Uránusz jegyváltása, Jupiter kvadrátban a Neptunnal és a fővilágítókkal) alapos felfordulást jeleznek. (Kapcsolódó cikkek: Mit hoz 2019? , a Neptunusz szövevényes ösvényein,Jupiter – Neptun kvadrát I. rész, II. rész, Szaturnusz és Neptunusz: a Nagy Ismeretlen feltérképezése, Merkúr a Halakban 2019, Bika Uránusz tranzitok a történelem tükrében ) Az események egy részük egyik pillanatról a másikra, sokkszerűen következhet be, máskor pedig félreérthetetlen jelekből következtethetünk a későbbi fejleményekre. (Persze, még az ún. „váratlan” történéseknek is könnyen azonosíthatók az előzményei : a trendeket eddig is lehetett sejteni.) A végleges irányok csak később bontakoznak ki: impulzív cselekvés helyett jobb tehát kiváró álláspontra helyezkedni. (Akkor is, ha az életünkben fontos szerepet játszó személyek és/vagy körülményeink mielőbbi döntésre sarkallnak.)

Magunknak keressük a bajt, ha az igazság bajnokait és a többi megmondóembert követjük: az érdemleges válaszok ezúttal is belső világunkból jönnek. ( Az újhold szextilje a Bika Marssal és a Bak Szaturnusszal, a Mars és a Szaturnusz föld- trigonja jelentős stabilizáló erőt képviselnek.) Minél nagyobb távolságot tartunk a kollektív őrület karneváljától, annál nagyobb esély van az egyéni vészkijáratok megtalálására. Ez nem csak erre a hónapra, hanem a következő 7 – 8 évre is igaz.

A látványosabb, a külvilágban is érzékelhető, eredményeket produkáló tettek ideje csak augusztus környékén jön el. Akkorra egyértelműbbé kristályosodnak a dolgok (saját motivációinkat, lehetőségeink és korlátaink felmérését is beleértve.) Addig is rengeteget haladhatunk azonban, ha időt szánunk a regenerációra, belső egyensúlyunk visszanyerésére, a jelenlegi – esetleg ismétlődő – események mögötti minta azonosítására, a nagyobb összefüggések felismerésére. pontosabbá teheti megérzéseinket, elősegítheti, hogy kapcsolatba kerüljünk belső erőforrásainkkal (az álmokkal, belső képekkel való munkának, különféle kreatív tevékenységeknek most is nagyon nagy a jelentőségük), növeljük állóképességünket, érzelmi – fizikai és lelki értelemben is regenerálódjunk.

A február 19-i Szűz telihold által jelzett méregtelenítési folyamat még mindig zajlik, sőt, a március 6-i újhold egy újabb, mélyebb fázis kezdetét jelezheti. Ez többféleképpen is megnyilvánulhat: valamilyen tisztítókúra, teljes vagy részleges böjt, belső leltár készítése, takarítás, rendrakás, szelektálás külső környezetünkben és odabent, stb.Az egyelőre csendes, a színfalak mögött zajló munkálkodás a külvilágban is érzékelhető változásokat hoz majd.

A következő napokban bepontosuló fényszögek az újhold- képletben is jelen vannak. Hatásuk akkor sem lebecsülendő, ha visszafogottabban, a háttérből érvényesülnek. Elfogadva, hogy a tolató Merkúr időszakai sokkal kedvezőbbek a dolgok átismétlésére, újragondolására, a részletek kidolgozására, mint az új kezdetekre, nekünk is inkább az eddig elértek tartósításra, álláspontunk tisztázására kell törekedni.




Március 9 : Nap – Szaturnusz szextil ( Halak – Bak 18°25), március 10: Mars – Neptun szextil (Bika – Halak 16°25), március 13 : Nap – Plútó szextil Halak és a Bak 22°43′

A március 9-én bepontosuló Nap – Szaturnusz szextil ( Halak – Bak 18°25) remélhetőleg ad annyi valóságérzéket, hogy a további kavarás helyett inkább a kivárás, higgadt mérlegelés, a megérzések gyakorlatban való ellenőrzésének taktikájához folyamodjunk. A március 10- én egzakttá váló Mars – Neptun szextil (Bika – Halak 16°25) segíthet ráérezni a megfelelő irányokra. A kreatív tevékenység, az álmokkal végzett munka hosszabb távon kedvező irányba terelheti azokat a folyamatokat is, amelyekre most látszólag nem vagyunk hatással. újabb löketet ad teremtő képzeletünknek, segíthet a gyakorlatban is kamatoztatni megérzéseinket. Belső képeink kreatív megmunkálása révén elhárulhat néhány blokk, jobban átlátjuk helyzetünket, ráérzünk az alkalmazandó stratégiákra, több empátiával, hatékonyabban kommunikálunk. Március 13 -án, a Halak és a Bak 22°43′ -án bepontosul egy Nap – Plútó szextil is. Ez a fényszög kedvezően hat üzleti ügyeinkre, lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk, javunkra fordítsuk válsághelyzeteinket, rajtuk keresztül jussunk el belső erőforrásainkhoz. A párhuzamosan érvényesülő hatások azonban sok irritációt, zűrzavart is tartogathatnak.

Március 14 : Nap – Jupiter kvadrát ( Halak – Nyilas 23°10)

A március 14 -én, a Halak – Nyilas 23°10 -án egzakttá váló Nap – Jupiter kvadrát hatása már az előző 5 – 6 nap folyamán is érződött és a következő hét nap történéseire is rányomhatja bélyegét.

A két bolygó közötti erőpróbáló fényszög szintén arra késztethet, hogy túllépjük határainkat; a terjeszkedés azonban nem egészen úgy valósul meg, ahogy képzeltük. A túlzások, mértéktelenség, a lehetőségek és a kockázatok reális megítélésének a hiánya egyaránt károkat okozhat az üzleti életben és társas viszonyainkban. Hajlamosak lehetünk többet ígérni, mint amennyit be tudunk tartani, túllépni anyagi kereteinket, mértéktelenül kirúgni a hámból. A hatalom képviselői is túlléphetik hatáskörüket.

További gondot okozhat, hogy a Merkúr tolatása lelassítja a hozzá társítható folyamatokat, míg a Nap – Jupiter kvadrátja túl nagy lendületet ad, hajlamossá tehet arra, hogy a látszatot összetévesszük a valósággal, le akarjuk vágni a kanyarokat. Ezzel tanácsos tisztában lenni, időt szánni, aprólékos munkával, minden lehetséges forgatókönyvre felkészülve kidolgozni a részleteket. Eközben a kellemetlen felismeréseket sem jó ötlet elhessegetni magunktól.

Március 14: Mars – Szaturnusz trigon (Bika – Bak 18°04)

Az ugyanaznap bepontosuló Mars – Szaturnusz trigon szintén csaknem egy héten keresztül érezteti hatását és az előző napokban is fegyelmező erőt képviselt. Ez a kedvező fényszög jó alkalmakat ad arra, hogy konstruktív irányba tereljük a hőzöngő jupiteri impulzusokat. Egy Mars – Szaturnusz trigon a fegyelmezett cselekvés fényszöge, amely megbízható alapok megteremtését, hosszú távú eredményeket jelezheti. A lendület és a lelkesedés mellett most kitartásban sincs hiány, ha pedig, az elmúlt hetek hullámvasutazásai közepette már- már bedobtuk volna a törölközőt, most visszaszerezzük motivációnkat. Nem állunk meg félúton, önuralmat gyakorlunk, fegyelmezzük impulzusainkat és sikeresen vesszük az utolsó akadályokat is. A környezetünkben zajló tűzijáték sem hoz kísértésbe, így felesleges perpatvarok helyett értelmes, hasznos célokra összpontosítjuk energiáinkat. Bővebben : Mars a Bikában 2019




Március 15 : Nap – Merkúr együttállás (Halak 24°11)

Március 15-én kerül sor a Nap és a Merkúr találkozására. Ez célirányosabbá, tudatosabbá teszi a kommunikációt, egyszersmind azonban nagyfokú szubjektivitást, egyoldalúságot is adhat. A Halak szentimentális jegyében az sem meglepő, ha a gondolatok tisztaságát elhomályosítják az érzelmek. Egyszersmind azonban tudatosabban kezelhetjük álmainkat, megérzéseinket, aminek hétköznapjainkban is hasznát vesszük.

Ugyanebbe az irányba mutat a Merkúr és a Plútó március 16-án bepontosuló szextilje, amelyet a március 13-án egzakttá vált, és még mindig érvényesülő Nap- Plútó szextil is erősít. E fényszögek hatására közvetlenebbül férünk hozzá ösztönös túlélőkészleteinkhez, zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, segíteni akarásunk, empátiás készségünk gyakorlatiassággal párosul, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki.

Március 15 Merkúr – Jupiter kvadrát (Halak – Nyilas 23°09′)

Ezzel egy időben persze továbbra is érvényesülnek a zavart keltő hatások: a Halak és a Nyilas 23°09′-en újra összeáll egy Merkúr – Jupiter kvadrát. (Ez az erőpróbáló fényszög február 22-én már létrejött egyszer, amikor a Merkúr még direktben haladt. Tolatásakor újra terítékre kerülhetnek az akkori témák. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy az itt felsorolt befolyások a gyakorlatban nem egymástól elszigetelten, hanem egy időben érvényesülnek. A születési képletek egyéni adottságai, tudatossági szint, szabad akarattal hozott döntések tovább árnyalják a képet, így nincsenek kész „receptek” azt illetően, kinél mi módon fognak megnyilvánulni) E fényszög hatására nehéz egy dologra koncentrálni, az apró részletekre való odafigyelés pedig különösen akkor lehet idegtépő, ha valaki épp egy nagy látomás bűvöletében ég. (Azonban tudva, hogy az ördög éppenséggel a részletekben lakozik, ajánlott.) Képességeinket, lehetőségeinket e fényszög esetén is hajlamosak lehetünk túlbecsülni, a dogmák, hiedelmek pedig sokkal fontosabbak lehetnek, mint a tények.


Március 16: Merkúr- Plútó szextil (Halak – Bak 22°46)

A március 16-án újra bepontosuló Merkúr – Plútó szextil (először február 23-án vált egzakttá) hozzásegíthet, hogy valamelyest tisztábban lássunk azokkal az ügyekkel kapcsolatban, amelyekkel a Merkúr Halakon való áthaladása, de különösen tolatása óta viaskodunk. A felismerések beszélgetések, üzenetek, levelek, egy hiányzó információ, „véletlenül” kezünkbe került könyvek, cikkek, megérzések formájában érkezhetnek. Tudatos erőfeszítéseket téve kapisgálni kezdhetjük, melyek a valóban fontos dolgok és kapcsolatok a számunkra, melyek a legértékesebb tulajdonságaink, miben vagyunk a legjobbak, melyek a valódi feladataink (és milyen pótcselekvések szipkázták el eddig az energiát előlük.)

Március 18 : Merkúr – Mars szextil (Halak – Bika 21°07)

A fentebbi hatást jótékonyan egészíti ki a Merkúr és a Mars március 18-án bepontosuló szextilje. Ez a fényszög jó lehetőséget ad arra, hogy empatikus, egyszersmind határozott stílusban, a gyakorlati szempontokat figyelembe véve, egyértelműen fogalmazzuk meg mondanivalónkat. Most a gátlásosabbaknak is könnyebb kiállni igazukért. Eközben azonban túl is lőhetünk a célon: a szempontok ütköztetése fölösleges szócsépléssé fajulhat, a viták eldurvulhatnak; a makacsság, korlátoltság megnehezítheti a közös álláspontra jutást. Bővebben : Mars a Bikában 2019

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Március 20: tavaszi napéjegyenlőség – a Nap a Kosba lép

A Nap március 20-án, helyi idő szerint 22:58′-kor a Nap a Kos jegyébe lép  és ezzel asztrológiai értelemben is elkezdődik a tavasz. A tavaszi napéjegyenlőség képlete egy hosszabb, a következő tavaszi napéjegyenlőségig terjedő időszak történéseiről is felvilágosítást ad. (Mundán-asztrológiai, közéleti vonatkozásokra ezúttal se térek ki.)

Az asztrológiai újév idején mi is erős késztetést érezhetünk az új irányok belövésére, a dinamikus kezdetekre, a megújulásra, de ezúttal nem árt figyelembe venni a napéjegyenlőség – képlet realitásait. Az ott érvényesülő hatások ugyanis arra utalnak, hogy inkább az eddig elértek tartósítására, kibontakoztatására, a viszonylagos stabilitás megteremtésére kellene törekedni, semmint bizonytalan kimenetelű új kalandokba bocsátkozni.

tavaszi napéjegyenlőség, 2019 március 20, Bp 22:58

Március 20 Merkúr – Szaturnusz szextil (Halak – Bak19°02)

A Merkúr Szaturnusszal képezett szextilje a józan ész szempontjait is szóhoz juttatja az érzelmi, hangulati szélsőségeket ellensúlyozandó. A fényszög jótékony hatása oly módon is megnyilvánulhat, hogy a bepontosulás napjaiban egy fajta megértés, rálátás birtokába juthatunk s ily módon mulandó kellemetlenségként kezelhetjük saját zűrzavaros tudatállapotainkat vagy környezetünk irracionális viselkedését. Gondolkodásmódunk rendszerezettebbé, gyakorlatiasabbá válik. Felmérhetjük az elmúlt hetek folyamán keletkezett károkat, illetve a Bika Uránusz tranzit, és a Bak Plútó – Szaturnusz találkozó jelezte földindulás lehetséges folyományait. (Jobb ha hozzászokunk: az elkövetkező hónapok folyamán állandóan leltárt kell készítenünk, mi maradt épen, mi menthető, mi vár átalakításra, melyek a konkrét megvalósítás lehetőségei, honnan, kiktől számíthatunk segítségre és/vagy milyen saját erőforrásainkra, készségeinkre támaszkodhatunk bizalommal).

Március 20: Mars – Plútó trigon (Bika – Bak 22°50)

Az ugyanaznap bepontosuló Mars – Plútó trigon nagy segítséget nyújthat a fentebbiekhez. E jótékony fényszög hatására úgy érezzük, senki és semmi nem képes megállítani bennünket. Ösztöneinket követve most tartós és pozitív változásokat eszközölhetünk – de egyszersmind túl is tolhatjuk a dolgokat, túlságosan rámenőssé, erőszakossá válhatunk. A retrográd Merkúrra való tekintettel új kezdeményezések helyett a korábbi eredmények megtartására, függőben maradt ügyek befejezésére érdemes felhasználni e fényszög energiáit. Bővebben : Mars a Bikában 2019

Március 21: telihold a Mérlegben

telihold a Mérlegben 2019 március 21, Bp 02h43′

A március 21-i telihold a Mérleg 0 °09′-án születik meg (Bp. 02: 43). Az asztrológiai hagyomány szerint a Mérleghez rendelhető a hetes ház, vagyis a házasságot, mindenfajta társulást és partneri viszonyt, a bíróságokat, törvénykezést és a nyílt ellenségeket uraló életterület. A Mérleg uralkodó bolygója a Vénusz pedig többek között a szerelem, a vonzerő, a társas kapcsolatok jelölője. A Mérleget leginkább az egyensúllyal és a harmóniával társítja az asztrológiai hagyomány, de jelen esetben, a teliholdképletben érvényesülő T-kvadrát miatt éppenséggel az egyensúly felborulásáról van szó. (Az egymással szemben álló két fővilágító egyszersmind a Jupiterrel is kvadrátot képez- így az van a T – kvadrát gyújtópontjában) E pozíció túlzásokra, kilengésekre, tisztességtelen megoldásokra hajlamosíthat és fokozza a már meglévő káoszt. Mindez eredeti terveinktől teljesen eltérő -és nem feltétlenül kedvező – irányba is terelhet.

Ugyanaznap pontosul be a Vízöntő – Bika 23°24-án a Vénusz – Mars kvadrát is. Ezt az aspektust hagyományosan a férfi – nő kapcsolatokban felmerülő feszültségekhez szokták társítani. Ennek meg is van a valóságalapja: a krónikus civakodás, rivalizálás, húzd meg – ereszd meg, se veled se nélküled játszmák a megélési lehetőségek közé tartoznak, akár egy egyéni képletben, akár időszakos hatásként, akár szinasztriában érvényesül. A trófeagyűjtés, reménytelen esetek hajszolása, konkrét és átvitt értelemben vett kielégületlenség szintén hozadékai lehetnek, ha más hatások is alátámasztják.

A hatást némiképp ellensúlyozza a szintén aznap egzakttá váló Vénusz – Jupiter szextil (Vízöntő – Nyilas 23°40). Tudatos erőfeszítéseket téve ez a hatás lehetővé teheti, hogy a vitás kérdéseket egy másik, rugalmasabb, nyitottabb álláspontból is megvizsgáljuk, felismerjük, hogyan fordíthatjuk javunkra a vesztesnek tűnő helyzeteket is (Pl. megszakad egy problémás kapcsolat – visszanyerjük a szabadságunk, stb) További lehetőségek: kisebb – nagyobb ajándékok, kellemes társasági élet, támogató barátok, hozzájutás valamilyen kintlevőséghez, eddigi erőfeszítéseink elismerése, jó hangulatú kirándulás, amelynek során kiszellőztethetjük a fejünket, stb.

A fentebb felsorolt, a teliholdképletben is érvényesülő stabilizáló hatások ( Merkúr – Mars szextil, Merkúr – Szaturnusz szextil, Mars – Plútó trigon) szintén segíthetnek a valóság talaján maradni és elkerülni a szélsőségeket.




Március 24 : Merkúr R – Neptun együttállás, Halak 16°49

Március 24-én újra együttállásba kerül a Merkúr és a Neptun. ( Előző találkozójukra február 19-én került sor; a Merkúr tolatása miatt pedig ez a hatás az azóta eltel időszakot is átszínezte, és csak április 2 után, harmadik együttállásukat követően szűnik meg fokozatosan.)

Mint a Merkúr Halak- tranzitjáról írt bejegyzésben már szó volt róla, olyan befolyásról van szó, amelyet nagyon- nagyon tudatosan kell kezelni. A logikus gondolkozás, információcsere, különféle tranzakciók őselvének találkozása a kollektív tudattalan, a határtalanság, a fantázia, álmok, illúziók, bódulat princípiumával jó esetben felerősíti megérzéseinket, intenzívebbé, színesebbé teszi álmainkat, kevésbé szerencsés esetben azonban zavaros gondolatokat, szétszórtságot, félreértéseket jelez.

Problémás Merkúr – Neptun kapcsolatoknál fejlett ítélőképességre van szükség ahhoz, hogy a remények, félelmek, vágyteljesítő fantáziák által keltett képeket szétválasszuk a valós helyzettel kapcsolatos intuícióktól. Bár a telepatikus kommunikáció, környezetünkre hangolódás bámulatos példáinak is tanúi lehetünk, bőségesen adódhatnak félreértések, belemagyarázások is. A szórakozottság, szétszórtság, hiszékenység, pletykálkodás komoly károkat okozhat. A most kirobbanó szerelmi perpatvarok hátterében félreértések, titkok, hazugságok, hűtlenség állhat; a trükkös bűncselekmények, figyelmetlenségből elveszett tárgyak, ügyintézés, banki tranzakciók során bekövetkezett bakik sok kárt okozhatnak. A Merkúr nem csupán száműzetésben van a Halakban, hanem retrográd is, ami a szokásosnál is nehezebben kezelhetővé teszi az időszakot.

Március 26: a Vénusz a Halakba lép (március 26 – április 20)

Március 26-án a Vénusz a Halakba lép. A szerelem, a szépség, a társas kapcsolatok, pénzügyek jelölője erőben van ebben a jegyben. Karakterének megfelel ez a fantáziadús, érzelmes, romantikus, határok nélküli vízi világ; a Bak és a Vízöntő jeges tartományai után kimondott megkönnyebbülés lehet. Csakhogy a mostani, és az április folyamán érvényesülő hatások mellett nem garantált a gondtalan lubickolás. Ha ebben az illúzióban ringatja magát, egy sor kijózanító tapasztalás érheti.

Március 27 : Vénusz – Uránusz szextil (Halak – Bika 01°03′)

A másnap bepontosuló Vénusz – Uránusz szextil némi megkönnyebbülést jelezhet. Ha fájnak is még a korábbi sebek, ráérezhetünk, mennyivel kreatívabb, spontánabb, teljesebb élet vár ránk ha kitörünk testi – lelki függőségeink börtönéből. Mint a szextileknél általában, a lehetőségek most sem maguktól értetődően pottyannak az ölünkbe, hanem nekünk kell észrevenni és kimunkálni őket.

Azt is fontos tudni, hogy a most adódó tehermentesítési módszerek nem biztos, hogy hosszú távra szólnak. De már egy kis szusszanás – a hozzánk közelállók társaságában, hobbiinkkal töltött idő is elég lehet a feltöltődéshez. Ha teret adunk a vitális impulzusoknak, tudatosan keressük ennek módjait és mindennapjaink részévé tesszük, később is segítségünkre lehetnek.

Március 28 : a Merkúr direkt stacionáriusba vált (Halak 16°05)

Március 28-án, sokunk nagy megkönnyebbülésére a Merkúr abbahagyja tolatását és a Halak 16°05′-en direkt stacionáriusba vált. Mint az előző bejegyzésekben már szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakai arra szólítanak fel, hogy újra gondoljunk, átismételjünk dolgokat, jobban odafigyeljünk a részletekre, felfrissítsük tudásunkat. (A „felszólítás” különféle malőrök, meghibásodások, elakadás formájában érkezik.) Nos, a direktbe váltást követően ügyeink visszazökkennek a normális kerékvágásba, de mindaddig, míg ki nem kerül a retrográd árnyékból, még bőven várható zűrzavar. Mivel az irányváltásra a Neptun tőszomszédságában kerül sor, kaotikus helyzetekből sokkal több juthat a szokásosnál.

Mars az Ikrekben : március 31- május 16

Március 31-én a Mars az Ikrekbe lép. A harcias bolygó eszköztára alkalmazkodik az intellektuális jegyhez: a csaták főleg verbális szinten zajlanak: szellemes szópárbajok a lenyűgöző érvelés, gátlástalan hazudozás, csúsztatás, és összefüggéstelen halandzsa formájában.Április – és részben május folyamán is azonban inkább e jegyhelyzet kedvezőtlen hatásait tapasztalhatjuk meg: a zűrzavar, kapkodás, tisztázatlan (és valószínűleg tisztázhatatlan) helyzetek, a szétforgácsolt vagy nem megfelelő célra fordított energia, a szétszórtság, a zavaros lelkiállapotok szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt sok bonyodalmat okozhat. Felesleges hangsúlyozni, hogy a tavaszi hónapok a legkevésbé sem alkalmasak fontos döntések meghozatalára, új kezdeményezésekre, helyzetek átlátására.



Márciusi bolygóhatások

Március 1 Vénusz – Uránusz kvadrát 29°4 Bak – Kos

Március 1 Vénusz a Vízöntőbe lép

Március 5 Merkúr retrográd stacionárius : Halak 29°38

Március 6 Uránusz a Bikába lép

Március 6 újhold a Halakban 15°47

Március 7 Nap – Neptun együttállás, Halak 16°

Március 9 Nap – Szaturnusz szextil, Halak – Bak 18°25′

Március 10 Mars – Neptun szextil, Bika – Halak 16°25

Március 13 Nap – Plútó szextil , Halak – Bak 22°43′

Március 14 Nap – Jupiter kvadrát, Halak – Nyilas 23°10

Március 14 Merkúr- Északi holdcsomópont trigon 24°05

Március 14 Mars – Szaturnusz trigon, Bika – Bak 18°04

Március 14 első holdnegyed; Ikrek – Halak 23°33

Március 15 Nap – Merkúr együttállás, Halak 24°11

Március 15 Nap – Északi holdcsomópont trigon , Halak – Rák 24°05

Március 15 Merkúr – Jupiter kvadrát, Halak – Nyilas 23°09

Március 16 Merkúr- Plútó szextil, Halak – Bak 22°46

Március 18 Merkúr – Mars szextil, Halak – Bika 21°07

Március 20 Mars – Plútó trigon, Bika – Bak 22°50

Március 20 Merkúr – Szaturnusz szextil, Halak – Bak 19°02

Március 20 tavaszi napéjegyenlőség: a Nap a Kosba lép

Március 21 telihold a Mérlegben 0°09′

Március 21 Vénusz – Mars kvadrát, Vízöntő – Bika 23°24

Március 21 Vénusz – Jupiter szextil, Vízöntő – Nyilas 23°40

Március 22 Mars – Északi holdcsomópont szextil, Halak – Rák 24°14′

Március 22 Nap – Chiron együttállás Kos 01°50

Március 24 Merkúr R – Neptun együttállás, Halak 16°49

Március 26 a Vénusz a Halakba lép

Március 27 Vénusz – Uránusz szextil, Halak – Bika 01°03

Március 28 utolsó holdnegyed a Bakban, Bak – Kos 07°11

Március 28 Merkúr direkt stacionárius, Halak 16°05

Március 31 Mars az Ikrekbe lép

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!