Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet?


Ritkán keresnek meg puszta kíváncsiságból, és amikor állítólag igen, általában kiderül: mégiscsak munkál valami a háttérben. “Lóg a levegőben”, megnyilvánulni készül, esetleg az illető úgy érzi, elakadt élete. Mások azért jönnek el, mert kitartó próbálkozásaik ellenére ugyanabba a csapdába esnek. Minden óvintézkedésük, ésszerű megfontolásuk ellenére már a sokadik rossz kapcsolatban, lehetetlen munkahelyen, vagy valami más, ismétlődő és tarthatatlan helyzettől szenvednek. “Miért pont velem történik mindig ilyesmi?” – tépelődnek.
Gyakran nem csupán maguk felől érdeklődnek. Szülők szeretnének többet tudni gyerekeikről, szerelmesek arról, hogy illik-e hozzájuk a társuk, cégtulajdonosok pedig abban kérik ki véleményemet, milyen munkaerő, üzlettárs válik valakiből. Máskor “csak” a szokásos, hétköznapi kérdések merülnek fel. “Mikor találom meg a párom? Mit tegyek, hogy visszajöjjön hozzám? Lehet gyerekem, és ha igen, mikor? Meggazdagodom? Sikeres lesz a vállalkozásom? Meggyógyulok? Mit tegyek, hogy munkát találjak? Egyáltalán, mire lennék a legalkalmasabb?” – és lehetne még sorolni.
A késztetés, hogy eligazodjunk az életben, megismerjük a másik embert (…és önmagunkat ), előre tervezzünk, lehetőleg a napos oldalon járjunk és elkerüljük a kellemetlen vagy veszélyes helyzeteket, természetes, emberi reakció.

Amikor értelmetlen a konzultáció

Gondok akkor adódnak, amikor az asztrológiai konzultáció szerepét félreértve azért jönnek el, mert a csillagoktól szeretnék kicsikarni a szájuk íze szerinti választ. Legtöbbünkben, ha nem máskor, hát magányos perceinkben pontosan jelez az a pici, belső óra. Nagyjából akkor, amikor eljött életünkben a váltás ideje. Sőt, előérzetek, hangulatok, makacsul visszatérő gondolatok, álmok, fantáziák, fizikai tünetek, valamilyen tettre ösztönzés vagy éppenséggel az aktuális tevékenységi körünk iránti érdektelenség formájában még azt is tudomásunkra hozza, min kellene változtatni.

 Alkudozás a sorssal

Általában lemondással, kényelmetlenséggel, kisebb-nagyobb szenvedéssel járó dologról van szó, amely azonban hosszú távon teljesebbé teheti életünket, vagy egyszerűen nélkülözhetetlen az egészséges, teljes értékű folytatáshoz. Ez a változás azonban megfélemlít, nem fér bele korábbi világképünkbe, elvárás-rendszerünkbe, neadj’ Isten munka van vele, ezért alkudozgatunk a sorssal: hátha mégsem kell sort keríteni rá, vagy ha igen, legalább nem most, hanem majd valamikor a tisztesen távoli jövőben.
A belső hang elhallgattatásának megvannak a jól bevált módszerei. A teljesség igénye nélkül néhány példa :
  • A hölgyek új, feszesebb ciciket csináltatnak maguknak, férjeik lecserélik az autót vagy magát az asszonyt is.
  • Több munkát vállalnak, vagy épp ellenkezőleg, szabadságra mennek.
  • Pánikszerűen házasságot kötnek, gyerekeket vállalnak. Ebben önmagában nincs semmi rossz, sőt nagyon természetes késztetés – amely nélkül már kihalt volna az emberiség.  Csakhogy ők olyankor teszik, amikor a vak is láthatja, hogy kapcsolatuk mennyire bizonytalan lábakon áll. Ilyenkor a szálak szorosabbra fűzése helyett inkább lazításuk és önmaguk megtalálása lenne a feladat. (Vagy, ami még nagyobb probléma: ők maguk annyira labilis személyiségek, életútjuk, karakterük annyira változékony, hogy már az is komoly kétely tárgya, képesek -e hosszú távon akár egy aranyhalnak is felelősségteljes gazdija lenni.)
  • Valódi intimitáson és elkötelezettségen alapuló kapcsolat kialakítása helyett ők folyamatosan “ikerlángjukat” keresik.“Karmikus összefonódásokat” ismernek fel ott, ahol a józan ítélőképesség egyszerűen csak pótcselekvést, rosszabb esetben rögeszmés – kényszeres magatartásformákat, kapcsolati függőséget érzékel.
  • Isznak még egy pohárral majd egy harmadikkal-negyedikkel. Doboz számra szívják a cigarettát, miközben ugyanarról a témáról fecsegnek hosszú órákon át ugyanazokkal az emberekkel azzal az ürüggyel, hogy ki kell beszélniük magukból.
  • Ismét mások vad fitneszprogramba kezdenek vagy éppenséggel megbetegszenek.
Netán bejelentkeznek egy asztrológushoz. Esetleg kártyavetőhöz, tenyérjóshoz, tisztánlátóhoz és még lehetne sorolni. Olyanok is eljönnek nagy titokban, akik esküsznek arra, hogy két lábbal állnak a földön és igen lesújtó véleménnyel vannak a szép új világunkat elárasztó középkori babonákról. Ők azok, akik anélkül szeretnének fejet mosni, hogy bevizeződne a hajuk. Ilyenkor válik az asztrológia és a többi, felsorolt módszer a kibúvókeresés eszközévé. Tuti tippeket akarnak, biztosra mennének.

“Tuti tippek”, alibi-asztrológia

Egyesek percre pontosan határidőnaplójukba jegyeznék az 5-ös lottó megnyerésének, az Igazi megtalálásának, a csodagyerek fogantatásának, a minimális munkával csillagászati hasznot hozó vállalkozás megalapításának legalkalmasabb időpontját. Egész biztosan tudni akarják, mit hoz a jövő és még a gondolattól is összeborzadnak, hogy jóslat helyett netán holmi, a jelenben végrehajtandó, esetleg macerás teendőkről essen szó.
Sorselemzésen pedig még a legjobb esetben is a sors kicselezését értik. “Rossz napokon” óvatosak lesznek, ki se dugják orrukat a házból, ha pedig elmúlik a kedvezőtlen időszak, életük a régi kerékvágásban folytatódhat. Csak, az Isten szerelmére, jöjjenek a kész receptek, garanciák, azonnal működő, minimális befektetést igénylő, maximális nyereséget hozó megoldások.
(Ez még akkor is így van, ha csillagászati összegeket is hajlandók fizetni egy-egy csodatanfolyamért, megvilágosodás-terápiáért. Hiszen ez még mindig bagatell tétel ahhoz képest, amekkora megkönnyebbülést okoz, hogy újabb bűnbocsátó cédulával gyarapodtak.) Az effajta találkozók, stílszerűen fogalmazva, rossz csillagzat alatt születnek, rossz fényt vetnek az asztrológiára és asztrológusnak, vendégének egyaránt kárt okoznak. Ettől még természetesen akár éveken keresztül is elműködgethetnek, kölcsönösen infantilis állapotban tartva egymást.

Az asztrológusnak nem az a feladata, hogy megóvjon a sorsodtól !

Itt jegyezném meg, hogy ha a fentebbiekhez hasonló tendenciákat  tapasztal, nemcsak én, hanem valamennyi  etikus asztrológus eltanácsolja a kérdezőt. Egyik kedvenc könyvemben, Liz Greene: The Astrology of Fate /A végzet asztrológiájában – amely minden gyakorló asztrológusnak olyan kézikönyve kellene legyen, amelyet évente egyszer- kétszer elolvas – a szerző többször is felhívja arra a figyelmet, hogy az asztrológus feladata NEM AZ, hogy erőnek -erejével megóvja sorsától a kérdezőt. Ugyanis, mint az asztrológia iránt behatóan érdeklődő C.G. Jung és Marie Louise von Franz is rámutatott, egyesek csak abból tanulnak, ha fejjel mennek a falnak és alaposan összezúzzák magukat. Természetesen figyelmeztetni kell őket erre a lehetőségre, ez kötelességünk, de ha az elhangzottakat elengedik a fülük mellett és szándékosan, nagy lendülettel bele akarnak hajtani az ilyen falakba, egyetlen feladatunk marad: félreállni az útjukból…
(A “bele akar hajtani” nem félrefogalmazás. A kérdezőknek ez a típusa ugyanis nem azért kíváncsi a “jó” és “rossz” időpontokra, mert gyökeresen változtatni szeretne hozzáállásán és az eddigi gyakorlaton. Éppen ellenkezőleg: mindössze annyit óhajt kideríteni, mikor folytathatja “büntetlenül” / jobb hatásfokkal ugyanazt, ugyanúgy, amit eddig…)
Amikor  nagy segítséget nyújt ….

Élettérkép

A fentebbieknél messzebbre vezet, ha térképként tekintünk születési képletünkre vagy radixunkra. Életünk és sorsunk térképeként. Energiáink, sorsunk vonalai bizonyos, csakis ránk jellemző mintázatba  rendeződnek, ugyanúgy, ahogy  a sejtek szintjén, egy fajon belül is minden egyednek saját, egyszeri és megismételhetetlen géntérképe van,  ahogy ujjlenyomatunk alapján tévedhetetlenül azonosíthatók vagyunk  vagy ahogy tudattalanunkban, az életünk során álmodott kb. száz ezer álom is csakis ránk, a mi életünkre, sorsunkra jellemző mintázatba rendeződik.

 Erősségek és gyengék

A születési térkép segít megismerni erősségeinket és gyengéinket, azokat az életterületeket, amelyeken több, meg azokat is, amelyeken kevesebb sikerre számíthatunk. Tulajdonságainkat, melyekre bizalommal támaszkodhatunk, megváltoztathatunk, a pszichés vidékeket, melyeken könnyű a haladás, és azokat, ahol több erőfeszítésre van szükség. Az életterületeket ahonnan   segítséghez, energiatartalékokhoz  juthatunk és … milyen nehéz még leírni is … melyek azok a külső-belső feltételeink, amiket kénytelenek  vagyunk elfogadni, holott, enyhén szólva nem örömteli együtt élni velük. Hacsak nem akarjuk még többévnyi szélmalomharcra pazarolni energiáinkat.

 Irányultság, életminták

Eredményesen olvasható ki belőle, hogy (későbbi neveltetésünktől függetlenül vagy esetleg azzal gyökeres ellentétben) mire irányulnak életenergiáink, milyen célok, mozgatóerők dolgoznak bennünk, mire vagyunk a legalkalmasabbak, mi az az életforma, életvitel, ami a legmegfelelőbb sorsunk betöltésére.

Hiszen az tény, hogy akár csak a pályájára rögzített villamos, csupán ezeken az energiamintázatokon belül mozoghatunk, de ezen belül mégiscsak rendelkezünk egy fajta mozgástérrel. Be kell ugyan töltenünk sorsunkat, de egyáltalán nem mindegy, milyen módon és minőségben.  Ez az értelme az asztrológiai tanácsadásnak, és ezért szól többről, mint a sorsmintázat steril ismertetése.

 A sors tudatos beteljesítése

Miközben már az ókori görögök is tudták, hogy végzetébe rohan az, aki sorsa elől menekül, nagy különbség van aközött, hogy igent mondunk -e rá és tudatosan igyekszünk kiteljesíteni  vagy tehetetlen áldozataként viselkedünk és akkor majd  akaratunk ellenére  vonszol bennünket.

Meglehetősen hétköznapi példa, ha még olyan sarkított is, hogy két, hasonló lelki beállítottságú, személyiségű ember közül az egyik pszichológus lesz, a másik ápolt az ideg és elmeosztályon, vagy míg egyikük kommandós, aki élete kockáztatásával életeket ment éles helyzetekben, “ikertestvére” pszichopata gyilkos.

A dolgok tehát, bizonyos kereteken belül, alakíthatók. Ha megértjük  életünk mintázatát, sok, “mozdíthatatlannak”, eleve elrendeltnek vélt  tényezőn módosíthatunk és  így valóban elkerülhetünk bizonyos negatív következményeket, sorscsapásokat.
Kapcsolódó:

 

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás?  – dióhéjban a New Age irányzatokról

Az asztrológia megfelelő felhasználásáról (Charles E.O.Carter)

Az önbecsapás eszköztárából: “karmikus kapcsolatok”

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Akik mindig ugyanazt kérdezik a kártyától…

Prognózis: lehetőségek és korlátok

Az (energia)vámpírok közöttünk járnak…

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2017A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!