Akik újra meg újra ugyanazt a kérdést teszik fel a kártyának…

 

„Te hogy kezeled azt a vendéget, aki újra meg újra ugyanazt a kérdést teszi fel a Tarotnak, már- már rögeszmésen rágörcsölve a témára?” – kérdezte egy kollégám nemrég. Úgy gondoltam, tapasztalataimat érdemes lenne itt is megosztanom.

Theresa Reed, a The Tarot Lady  blog szerzője észrevételei nem csak a Tarotra vonatkoznak és nem csak kártyavetők vehetik hasznukat. Theresa több mint 30 éve dolgozik a Tarottal. A népszerű Tarot kifestőkönyv  is az ő munkája.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Vannak olyan időszakok, amikor jó ötlet újra feltenni egy kérdést, különösen ha a dolgok megváltoztak. Például, ha egy se veled se nélküled típusú kapcsolatban vagy és nemrég úgy döntöttél, lezárod, felmerülhet benned néhány kérdés a témát illetően. (A Tarot fogyatékossága ebben az esetben az, hogy nem mutatja, mennyire kompatibilisek egymással a partnerek. Erre csak a két születési képlet összevetése tud kimerítő választ adni. – ford. megj.)

Ez teljesen jogos.

Dolgoztam olyan ügyfelekkel, akik nagyvállalatokat vezetnek, új cégeket hoznak létre vagy jelentős sorsfordulók – pl. egy válás – kellős közepén vannak. Ilyenkor sokszor adódnak olyan váratlan fordulatok, amelyek gyakoribb kártyavetéseket tesznek szükségessé. Az ilyen helyzetek tökéletesen indokolják, hogy többször is visszatérjünk ugyanarra a kérdésre, további útmutatásokat kérve. (Én ilyenkor inkább a „hogy kezeljem most az adott szitut ?” – típusú vetéseket ajánlom, semmint a kimenetellel foglalkozókat – ford. megj.)

A Tarot sokat segíthet az ilyen kiszámíthatatlan időszakokban. (Magam is gyakrabban használtam, amikor zűrös volt az életem és mindig hasznát vettem.)




Bizonyos esetekben azonban a Tarot haszontalan mankóvá válhat az olyan emberek számára, akik megszállottan törekszenek arra, hogy olyan válaszokat csikarjanak ki tőle, amilyeneket hallani szeretnének. Ez különösen igaz a „vajon vissza fog térni hozzám?” típusú kérdések esetén.

Amikor valaki kétségbeesetten igyekszik visszaszerezni elveszett szerelmét, sokszor azzal a reménnyel fordul a Tarothoz, hogy a kártya látványos visszatérést, „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” – típusú happy endet mutat. Újra meg újra felteszik tehát a kérdést, reggeltől estig ekörül tekerednek, akár vagyonokat is kidobva az ablakon, hogy fenntartsák magukban a reményt. Akkor is, ha a másik embernek már régóta se híre se hamva. Sok esetben kártyavetőtől kártyavetőig rohangálnak, hogy megkapják a szájuk íze szerinti választ, és ha te nem erősíted meg azt, amit hallani óhajtanak, dühbe gurulnak és a fejedhez vágják: „ az összes többi kártyavető azt mondta, vissza fog jönni.”

Ez az egyik legnehezebb helyzet, amellyel a kártyavetők meg a többi spirituális tanácsadó szembetalálja magát. Hogyan maradhatsz segítőkész, amikor valaki egy kilátástalan helyzethez ragaszkodik, és ehhez akarja eszközként felhasználni a Tarot -t ?

Ha Tarot -praxisod során ilyen, egy adott kérdést rögeszmésen ismételgető ügyféllel hoz össze a sors, maradj együttérző. Meglehet, vendéged nagyon szenved, és az, hogy felkeresett jelenti talán számára az első lépést, hogy hatékony segítséget kérjen.

Mondd meg tehát őszintén mit látsz, akkor is, ha nem ezt akarja hallani. Tapintatosan még a legfájdalmasabb igazságot is el lehet mondani.

Akkor se vállalj cinkosságot illúziói táplálásában, ha ügyfeled megpróbál oly módon manipulálni, hogy azt mondd, amit hallani szeretne. Ha azt mondja, „ más kártyavetők épp az ellenkezőjét állították”, ne törődj vele. Neked az a feladatod, hogy őszinte légy és valódi segítséget nyújts, nem pedig az, hogy „más kártyavetőkkel” egyet érts. (Ugyanez vonatkozik az asztrológiai tanácsadásra, l. Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ? című bejegyzést – ford. megj)

Vonj egészséges határokat. Ha úgy tűnik, hogy az ügyfél túl gyakran keres meg és folyamatosan ugyanazon kérdés körül tekeredik, hozd tudomására, hogy a kártyavetések között bizonyos időnek kell eltelnie. Ez elsősorban SZÁMODRA fontos, mert a másik megszállottsága a te energiáidat is megcsapolja. (Bővebben: A vámpírok közöttünk járnak) Másfelől az egészséges távolságtartás segít megőrizni objektivitásodat is.

A dolgok kimenetele időnként éppen úgy alakul, ahogy az ügyfél szeretné, de felkereshetnek azért is, mert ez egyelőre még nem történt meg. Voltak olyan kártyavetéseim, amelyek folyamatosan ugyanazt a végkimenetelt mutatták …..de hosszabb időnek kellett eltelnie, míg ez az anyagi valóságban is bekövetkezett. Ha a végeredmény több vetést követően is ugyanaz marad, kérd meg ügyfeledet, legyen türelemmel.



Adj hasznos tanácsot. Ez a tanács időnként azt jelenti, hogy szakképzett pszichoterapeutához irányítod az illetőt. Tartsd kezed ügyében a kompetens szakemberek listáját.

Bizonyos esetekben talán el sem szabad vállalnod az ügyfelet. Tapasztalataim szerint azonban ilyesmi meglehetősen ritkán fordul elő.

Egy adott ponton túl vagy helyrejönnek a dolgok vagy pedig az ügyfél meggyógyul és egyszerűen elengedi a témát, amelyhez korábban megszállottan ragaszkodott.

Egyes helyzetekben ügyfeleid más kártyavetőkhöz mennek, akik boldogan elveszik a pénzüket, hogy megadják nekik cserébe azt a hamis reményt, amire sóvárognak. Ez bizony kellemetlen és rosszul is eshet, de ne bánkódj. Szabad akaratuk van, és ez egyszersmind azt is jelenti, hogy szabadon hihetnek abban, amiben akarnak. Engedd hát őket jó szívvel útjukra.

Segítő kezet nyújtani valakinek aki épp veszélyes és kiszámíthatatlan vizeken hajózik, rendkívül hálás feladat, de a te dolgod felismerni, mikor nem segítség ez a fajta segítség. Minél inkább meg vagy győződve igazadról, minél egészségesebb határokat vonsz, annál hatékonyabban tudsz segíteni. Még azoknak a válságban levő ügyfeleknek is, akik türelmetlenül várnak olyan üzenetre a Tarottól, amilyet hallani szeretnének.

„A kétségbeesés meglepő dolgokra sarkallhatja az embert”  –  Veronica Roth ( A Beavatott sorozat: A Hűséges )

 




 

Kapcsolódó

 

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ? 

A vámpírok közöttünk járnak

Miben segíthet a Tarot ?

Mit árul el a Tarot ?

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!