Szülő-gyerek kapcsolatok, nevelés

Nevelési elvek és a gyerek személyisége

Azoktól az esetektől eltekintve, amikor szélsőségesen mérgező szülőkről van szó, akik, saját megoldatlan problémáik, sérüléseik, szenvedélybetegségük miatt szándékosan ártanak gyerekeiknek, a szülők nagy része a lehető legjobbat akarja csemetéinek. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy a kis embernek is ugyanaz jó, ami nekik, vagy amit ők legalábbis annak tartanak.

Sajnos időnként a szülői jó szándék az inkvizítorok kegyességével mutat párhuzamokat, különösen azokban az esetekben, és legtöbbször nem  tudatosan, amikor anélkül igyekszik gyerekére kényszeríteni saját nevelési elveit, vágyait, szükségleteit, megéletlen életét, “milyennek is kéne egy gyereknek lennie” – elvárásait, hogy utóda  adottságait, beállítottságát, vérmérsékletét, lelki alkatát ismerné. Kirívó helyzetekben még azt is megkérdőjelezi, hogy csemetéje rendelkezik ilyesmikkel, nem pedig az ő valamiféle meghosszabbítása.

Miközben a gyerek jövőjének eseményeivel kapcsolatos fejtegetéseket felelőtlenségnek tartom, a születési képlet nagyon is fontos és hasznos információkat tartalmaz a gyerek személyiségtípusáról, irányultságáról,  erősségeiről és gyengéiről,  egészséges fejlődését segítő nevelési módszerekről,  tanulmányokról, lehetőségekről. Ez még az ún. nehezen kezelhető gyerekek esetében is fontos támpontokat adhat.

Családi képletek

Nagyon tanulságos a szülők és a gyerek, vagy a testvérek képleteinek összehasonlítása is, hiszen ily módon megtudható, milyen területeken akadálymentes az együttműködés, hol lehet kisebb nagyobb koccanásokra, netán komoly ellentétekre számítani és mi módon lehetne kezelni ezeket a helyzeteket.

Túlélési minták

Bár az elmúlt évek szenvedéseit nem képes semmissé tenni, felnőtt korban is új utakat, gyógyulási, fejlődési lehetőségeket nyithat meg egy ilyen, fentebb említett nevelési fiaskó felderítése. Ugyanígy beazonosítható az a, nemzedékekkel korábban biztosan valamilyen túlélési célt szolgáló viselkedésminta is, ami jóllehet emberöltőkön keresztül öröklődik családon belül, mára már nemcsak a fejlődést nem támogatja, de egyértelműen rombolja a szülött életét. Vagy azért, mert bármennyire is jól működik felmenői, rokonai esetén,  nem illeszkedik az ő lelki alkatához, beállítottságához, vagy mert, olyan  “problémakezelési modellek” esetén, mint mondjuk az alkoholizmus, már családtagjai esetében sem bizonyult maradéktalanul kifizetődőnek.

Kivezető utak

Egy ilyenfajta “diagnózis” a problémákat természetesen nem fogja egyik napról a másikra eltűntetni, de irányt mutat, mi módon lehetne, szívós munkával kijönni a zsákutcából.  Ha a képlet tulajdonosát korábban az jellemezte, hogy folyton elakadnak, ügyei, lépten – nyomon kudarcot vall, esetleg egészsége sem a legjobb, fokozatosan képessé válik majd, lehet ugyan, hogy csak bizonyos mankókkal és protézisekkel, teljesebb életet élni.  Elképzelhető ugyanis, hogy korábban nemcsak arról nem volt fogalma, hogy szüksége lenne ilyen segédeszközökre (pl. terápia, valamilyen meditációs, relaxációs módszer elsajátítása, olyan, a belső energetikai folyamatokat összehangoló mozgásrendszer, mint a jóga, valamilyen harcművészeti irányzat, bizonyos tánctípusok gyakorlása, étrend megváltoztatása, stb), de azt se tudta, milyenek is legyenek ezek és hol kéne keresnie őket.

Az effajta változtatások természetesen idő és energia igényesek és közük sincs az intenzív megvilágosodás kurzusokhoz. Mégis, akár a kezdeti nehézségek ellenére is érdemes folytatni őket. Az élő szervezetek ugyanis, beleértve az ember fizikai, pszichikus, energetikai rendszerét is, hatalmas öngyógyító, regenerációs potenciállal bírnak, ezért ha energiáik a rájuk jellemző irányban és pályákon áramolhatnak, újjászületés – szerű javulások is lehetségesek.

Kapcsolódó

Az asztrológia megfelelő felhasználásáról (Charles E.O.Carter)

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

A prognózis lehetőségei és korlátai

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!