Újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Bakban – 2019

Az újhold december 26-án, a Bak 4°06′ – án születik meg, helyi idő szerint 06h 12′-kor. Gyűrűs napfogyatkozás lesz, de a jelenség nem látható Európából. A teljesség sávja az Arab-félszigeten kezdődik, az Indiai-óceánon húzódik, érinti Dél-Indiát, Indonéziát. Időtartama mindössze 3 perc 40”.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Egy gyűrűs napfogyatkozás során a Hold nem takarja el teljesen a Napot, mert pályája ehhez túlságosan távol esik a Földtől, ezért úgy látjuk, mintha a Hold látszólagos átmérője kisebb lenne , mint a Napé, s így Nap sugarai “tűzgyűrűt” vonnak a feketéllő holdkorong köré.

Nagyon általánosítva, egy Bak újhold a jegy és a X ház témáiban jelez megújulást (eklipsz esetén ez valamilyen nyomás, kényszer hatására történik) : hivatás, egzisztencia, státus, prioritások, a személyes biztonság (beleértve az anyagi értelemben vettet is), kontroll.

Az újhold együtt áll a Jupiterrel és trigont képez az Uránusszal, amely elvileg igen kedvező. A minőség helyett a népszerűségre törekvő kommersz ezo-oldalakon folyamatosan olvashatjuk is, hogy ez nem lehet más, mint a váratlan szerencse, prosperitás, növekedés konstellációja. Ha valamikor – lelkendeznek a szerzők – most érdemes nagyobb lélegzetű projektekbe, pl. hosszabb tanulmányok, utazások, vállalkozások, üzleti tranzakciók – belefogni. A valóságban, mint lenni szokott, a dolgok kissé árnyaltabbak. Légvárépítés előtt/helyett ajánlott az alábbi szempontokon is elgondolkozni :A Bakban a Jupiter – mint a 2019 – 2020-as tranzitjáról írt bejegyzésben részletesen szó van róla – esésben van. Így hatását sem fejti ki olyan spontán könnyedséggel, mint otthonában, a Nyilasban vagy a Halakban, vagy más, természetéhez közelebb álló jegyben.

A Nap – Jupiter együttállások általában szerencsésnek tekinthetők; hit, optimizmus, jó kedély, vállalkozószellem, gyarapodás jellemzi őket. A mostani azonban nem kazimi, hanem combusta, az elégetett Jupiterről pedig egy valami biztosan elmondható: korántsem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Bakban, 2019 december 26 Bp, 06h12′

Az újhold, amellett hogy 28 napos ciklusok kezdetét jelzi, más jellegű új kezdetek jelölője is. A Jupiter jegyváltása óta ez az első Bak újhold;  a Nagy Jótevővel együttállva lehetne akár egy bőséget ígérő terjeszkedési ciklus kezdőpontja is. Az a tény azonban, hogy egyszersmind eklipsz, arra utal, hogy az új kezdetek kevesebb eredményt produkálnak az elvártnál, ráadásul valamilyen kényszerhelyzet, nyomás hatására kerül sor rájuk. Lehet most azzal érvelni, hogy a fogyatkozás nem látszik Magyarországról, így itt nem is érvényesül a hatása. Egyes iskolák elfogadják, mások cáfolják ezt az álláspontot ; az én több éves megfigyeléseim szerint azonban azokat az eklipszeket is érdemes figyelembe venni, amelyek nem az adott földrajzi hely fölött mennek végbe- ld ide vonatkozó szabályok.. (A blog nap-és holdfogyatkozásoknak szentelt tematikus oldalán a 2011 nyara óta végbement eklipszek elemzései is elérhetők. Nem vetem el teljesen az ellentábor szempontjait, de vitatkozni nem áll szándékomban senkivel,  jelen oldalon pedig végképp nem. Mindenkinek joga van a véleményéhez, ahhoz azonban, hogy a másik kolléga szakmai platformján ossza az észt, nincs. Én is csak a sajátomon teszem  🙂  ).

Az azonban, hogy a Hold száműzetésben van a Bakban a fogyatkozás tényétől függetlenül is arra utal, hogy ha nem is teljesen terméketlen, de minimum fagyos földbe hullanak a magvak. Az esésben levő Jupiter pedig azt sejteti, kevés van belőlük, így a termés sem biztos, hogy bőséges lesz. Az újhold együttállást képez a Bak 03°28′- án levő, Mars- Jupiter jellegű Polis állócsillaggal. Ehhez a csillaghoz szerencsét, nagy ambíciókat, megbízhatóságot, határozottságot, militáns szellemet, jó felfogóképességet, spirituális témák iránti fogékonyságot társítanak, de azt is hozzá kell tenni, hogy hatása nem feltétlenül anyagi értelemben kedvező.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Az újholdképletben még javában érvényesül a december 15-én bepontosult Jupiter – Uránusz trigon hatása. Ezzel a fényszöggel a Jupiter – Uránusz trigon 2019 december, ill Jupiter – Uránusz/ Uránusz – Jupiter trigon tranzitként című bejegyzések foglalkoztak részletesebben. Ez az úgyszolván egész december folyamán és január elején is érvényeülő befolyás tényleg kedvező. Nyitottá tesz az új energiákra, újszerű megközelítésmódokra és magatartásformákra Jóllehet mindkét bolygó hajlamos a túlzott extravaganciára és kockázatvállalásra, a két gyakorlatias földjegyben megfontoltabbá válnak. A látomások és az inspirációk a gyakorlatban is kamatoztathatók, az ésszerű kockázatok áttöréseket hozhatnak. A nagyvilágban ez a tranzit tudományos és technológiai eredményeket, akár találmányokat is jelezhet, az üzleti életben a szokatlan, de a realitásokat is szem előtt tartó pénzügyi stratégiák lehetnek eredményesek. Tanulmányoknak, főleg ezek online változatának is kedvező időszak. Egyéni szinten arra is utalhat, hogy a decemberi előrejelzésben bemutatott, nehezebb bolygóállások – jelezte problémákra váratlan megoldások kínálkozhatnak. Ezek nem csak a külvilágból érkezhetnek, hanem saját mentőötletek formájában is.

Csakhogy az Uránusz egyszersmind a Vénusszal is kvadrátban van. Ez a december 22-én bepontosult, erőpróbáló fényszög markánasan jelen van a téli napforduló képletében is- tehát egy hosszabb, a tavaszi napéjegyenlőségig terjedő időszakról is felvilágosítást ad. Az újholdképletben szintén számolni kell vele. A Vénusz – Uránusz kvadrát működését személyi horoszkópban és tranzithatásként, szinasztriában két korábbi bejegyzés mutatta be. A Vénusz – Uránusz közötti erőpróbáló fényszögek sem az érzelmi sem az üzleti ügyekre nincsenek valami jó hatással. Jelenleg recepciós helyzet van a két bolygó között, és egyikük sem érzi magát valami jól a másik otthonában (Vénusz a Vízöntőben, Uránusz a Bikában) . Ettől az önmagában sem problémamentes aspektus még nehezebben kezelhetővé válik. Az Uránusz hirtelensége, a Vénusz pazarló hajlama, a Vízöntő anyagi világgal szembeni közönye miatt nehéz figyelembe venni a Bak realitásait.

A Jupiter – Uránusz trigon ajándékait és lehetségeit a Vénusz – Uránusz kvadrát így pillanatok alatt eltékozolhatja. Emiatt a Szaturnusz – Plútó együttállás hatása alatt álló új évben benyújthatják a számlát. (Semmiképp se feledkezzünk meg arról, hogy az újholdnál kezdődött folyamatok teliholdkor tetőznek, a január 10-i teliholdképlet pedig nem csupán sokkal kedvezőtlenebb képet mutat a jelenleginél, hanem holdfogyatkozás is.  Magyarországról is látható. 2019- 2020 emblematikus aspektusa, a Szaturnusz – Plútó együttállás két nap múlva, január 12-én pontosul be, a teliholdképletben pedig szembenállást képez a Rák Holddal. Az oppozíció által jelképezett leválási, elengedési, átalakulási folyamatok nem csoda, ha egyéni és kollektív szinten is sokkoló erejűek lesznek.)
Az újholdképletben (és az azt megelőző téli napfordulóéban is) szerencsére a szintén december 22-én bepontosult Mars – Plútó szextil hatása is érvényesül, és valamelyest a 19-i Mars – Szaturnusz szextilé is. Ezek nem túl látványos befolyások, de lehetőséget adhatnak a kitartó, fegyelmezett cselekvésre, amelynek során a gyakorlati szempontok mellett intuíciónkat, érzelmi prioritásainkat is tekintetbe vesszük. A megérzések a hétköznapokban is kamatoztathatók, ráhangolódhatunk a trendekre – ami azt is jelenti, hogy nem hessegetjük el magunktól pozitív gondolkodásnak álcázott valóságelhárítással a vészjeleket sem. Mint már annyiszor szó volt róla, 2020 asztrológiai trendjeinek ismeretében minden ok megvan arra, hogy a riasztócsengők maximális hangerővel jelezzenek. A szó fizikai értelmében is életmentő lehet tehát megkülönböztetni az igazán fontos célokat az átmenetileg érdekesebbnek, izgalmasabbnak tűnőktől, igen kritikusan, csak módjával követni, vagy semennyire sem követni az élj a mának impulzusokat. Egy Skorpió Mars önmagában véve is erőteljes, de ura, a Bakban levő Plútó, és még mindig ható, Szaturnusszal képezett szextilje növelheti kitartását, valamint arra való hajlandóságát, hogy a dolgok mélyére hatoljon, a megoldás érdekében vállalja és elviselje a konfliktust, kitartson a nehézségek ellenére is. Intuícióit az eddigieknél is jobban tudja kamatoztatni a gyakorlatban.

A fentebb írtak természetesen nem azt jelentik, hogy ne kellene megpróbálni, ne lenne érdemes megvalósítani a felmerült ötleteket, megragadni a kínálkozó lehetőségeket. A realitások talaján maradva kellemes meglepetések is érhetnek, de nagyon nagy csodákat nem szabad várni. Sültgalambot pedig végképp nem.

Fontos felhívnom arra is a figyelmet, hogy most nagy a kísértés, hogy felelőtlen és elhamarkodott érzelmi/üzleti döntéseket hozzunk. Bármilyen sürgető kényszert érzünk is azonban a változtatásra, bármekkora jogosultságuk is van igényeinknek, semmiképp ne tegyünk olyan lépéseket, amelyek következményeinek kezelésére a gyakorlatban még nem vagyunk felkészülve.Kapcsolódó

Decemberi előrejelzés

A Bak  – Liz Greene

Jupiter a Bakban : 2019 – 2020

Jupiter – Uránusz trigon 2019

Szaturnusz – Plútó  együttállás – tematikus oldal

Szaturnusz a Bakban – tematikus oldal

Nap-és holdfogyatkozások (eklipszek) tematikus oldal

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!